ciasto - 162155 przepisów (strona:46/10811)

Jak piec ciasta – ustawienia piekarnika 51

Ciasto zawsze wstawiamy do gorącego, nagrzanego piekarnika. To najważniejsze. Nie wstawiajcie ciasta do zimnego piekarnika, bo nie będzie takie smaczne. I dotyczy to również ciasta drożdżowego! Lepiej wstawić już wyrośnięte ciasto do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy najczęściej w 180°C, a stan upieczenia ciasta najlepiej sprawdzać poprzez wbicie patyczka drewnianego w ciasto pod sam koniec przewidywanego pieczenia. Co zrobić(...)ciasto pęka Pewnie i Wam czasem się zdarzyło, że ciasto pękło na górze. Tak się dzieje, gdy ciasto zbytnio wysuszy się z wierzchu i by wyrosnąć, musi sobie "utorować" drogę. Dlatego często pęka. Co zmienić? Najczęściej ciasto pęka dlatego, że zbytnio się spiekło od góry, dlatego wyłączcie grzanie od góry, zostawcie grzanie od dołu lub od dołu plus termoobieg

Z notatnika
Ciasto z jabłkami i orzechami. Ciasto wiewiórka 71

Ciasto z jabłkami i orzechami. Ciasto wiewiórka jest wilgotne i puszyste, z dużą ilością orzechów i jabłek, pieczone na oleju, zawsze się udaje. Piekłam je jeszcze w okresie PRL, bo przepis mam z tamtych czasów. Zachwyca smakiem i prostotą wykonania, nie wymaga wyszukanych składników, dużej ilości czasu, ani dużych umiejętności kulinarnych Jego nazwa i kolor związana jest ze smakoszkami orzechów(...)czyli wiewiórkami, zaś smak wynika z połączenia jabłek, orzechów i cynamonu, to ciasto to prawdziwe uosobienie jesieni. Obok tego przepisu trudno przejść obojętnie. Jabłka można zastąpić gruszkami lub wymieszać razem jabłka i gruszki. Do ciasta można dać więcej kakao będzie wtedy ciemne, można je pominąć to będzie jaśniejsze, można też dać przyprawę do piernika będzie bardziej świąteczne! Ciasto wiewiórka dzięki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto marchewkowe 1311

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sezon jesienno-zimowy to idealna pora na ciasta z dodatkiem przypraw korzennych. Świetnym wyborem w tym sezonie będzie ciasto marchewkowe, które smakuje wyśmienicie. To ciasto marchewkowe jest niezwykle puszyste i wilgotne. Jeśli posiadacie w domu kilka marchewek, ciasto marchewkowe będzie idealnym pomysłem na ich wykorzystanie. Ciasto marchewkowe z tego przepisu samo w sobie smakuje świetnie. Przełożyłam(...)jednak dodatkowo masą na bazie serka mascarpone i masła, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejsze. Samo ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo tanie. Wychodzi niezwykle wilgotne i puszyste i zachowuje swoją świeżość przez długi czas. PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki CIASTO 250 g mąki pszennej 4 jajka 300 g marchewki 130 g jabłek

Przepiski.pl
Ciasto z porzeczkami i budyniem 71

Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto z czerwonymi porzeczkami i budyniem, to idealny pomysł na orzeźwiający letni deser. Lekko kwaśne porzeczki świetnie kontrastują ze słodkim ciastem oraz delikatną waniliową masą. To pyszne ciasto porzeczkowe na kruchym cieście przyciąga wyglądem i aromatem świeżych owoców. Poza sezonem idealnie sprawdzają się do niego porzeczki mrożone, wiec możesz się cieszyć jego smakiem przez cały(...)Ciasto porzeczkowe Przepis na ciasto porzeczkowe z budyniem polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu na wykorzystanie tych pysznych i zdrowych owoców. Przygotowanie ciasta zajmie tylko kilkanaście minut, a resztę wykona piekarnik. Dlatego deser ten doskonale sprawdzi się nie tylko jako ciasto na weekend, ale również na co dzień jako pyszny dodatek do kawy i herbaty. To proste ciasto z porzeczką

Kuchnia Na Wypasie
Keto karpatka (Paleo, LowCarb) 106

Keto karpatka, czyli historia z cyklu pt. „Gdy złapie Cię ochota na keto ciasto ” Chodziło już za mną jakieś keto ciasto … Po Świętach Wielkanocnych jakoś nie miałam weny do keto ciast . Jedyne jakie popełniłam to keto keks kalafiorowy , ale nie jestem pewna czy można go zaliczyć w poczet słodkich wypieków… Ale w ten weekend miałam już ochotę zaszaleć. Moje wcześniejsze(...)doświadczenia z keto ciastem parzonym były bardzo udane, więc zaświtała mi w głowie myśl o keto karpatce. Uzmysłowiłam sobie jednocześnie jak ja dawno nie jadłam karpatki… Ostatnio chyba za dzieciaka, i to najprawdopodobniej taką wersję na wpół gotową, z kartonika… I choć wtedy efekt końcowy bardzo mi smakował, to jednak szczyt sztuki kulinarnej to nie był… Prawdziwej karpatki od zera

Modern Cave Girl
Ciasto biszkoptowe z orzechami i kajmakiem 99

Pyszne ciasto biszkoptowe z kajmakiem i orzechami, idealny przepis na deser rozpływający się w ustach. Puszysta masa z bitej śmietany, kajmak, orzechy i biszkopty. Jeśli zostały ci orzechy, trochę kajmaku, jakieś ciastka i zastanawiasz się co zrobić z resztek? Ciasto biszkoptowe z kajmakiem będzie idealnym rozwiązaniem. Czasem mamy jakieś końcówki z innych przepisów na ciasta i desery. Kilka ciastek, garść(...)orzechów, jakiś  biszkopt czy inne ciasto i szukamy pomysłu na. Pomysł na, albo co zrobić z resztek ? Biszkopt w całości możemy zastąpić ciastkami ( biszkoptami ) i przełożyć je kajmakiem z orzechami.  Moje ciasto biszkoptowe z orzechami i kajmakiem to efekt końcowy większej ilości słodkich wypieków. Pomysł na  biszkopt z bitą śmietaną okazał się strzałem w dziesiątkę. Ciasto było

Dieta moja pasja
Kremówka 78

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna kremówka na cieście francuskim z budyniowym kremem to prawdziwy raj dla podniebienia. Owszem jest ona dosyć pracochłonna, ponieważ samo przygotowanie ciasta francuskiego zajmuje sporo czasu, ale naprawdę warto. Kremówka to jeden z najsmaczniejszy i najpopularniejszych deserów, jakie znam. Pamiętam z czasów dzieciństwa pyszną domową kremówkę, którą piekła moja babcia. Ciasto francuskie było przygotowywane na swojskim maśle(...)dzisiaj. W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na kremówkę w mojej wersji, co prawda nie taka jak babci, ale równie smaczna. Przepis ten możecie sobie nieco uprościć, używając gotowego ciasta francuskiego, ja jednak tym razem pokusiłam się o jego przygotowanie od podstaw. Kremówka wyszła krucha, delikatna i smaczna. Jeśli jesteście smakoszami budyniowych kremów, zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na tradycyjną

Przepiski.pl
Ciasto w dziurki 97

Przyznam się, że ciasto z dziurkami kompletnie mnie zaskoczyło. Jest bardzo smaczne, nie za wysokie i wygląda wesoło. Smakiem przypomina wypieki, które dostaniemy na urlopie w Egipcie lub Tunezji. Pokrojone na kwadraciki śmiało udaje małe ciasteczka. Nie potrafię jednak powiedzieć, jakie to jest ciasto. Z reguły gryziesz kawałek i mówisz: o, jaki lekki biszkopcik. Albo: o kruche ciasto. Pyszne(...)masełku! A tutaj siedzę i łamię sobie głowę. Już chciałam zacząć tradycyjnie: zapraszam na ciasto w dziurki z dżemem i kruchym spodem. Kruchym spodem? Coś mi tu nie pasuje. To ciasto jest inne od tradycyjnych przepisów. Przede wszystkim jest na oleju. Z dodatkiem soku pomarańczowego. Składniki mieszamy krótko przy pomocy rózgi kuchennej. Ciasta nie trzymamy w lodówce. Nie jest

dolcevitainmykitchen
Ciasto z pianką budyniową i malinami 608

Kruche ciasto z pianką budyniową i malinami, to deser który uwielbiam i często piekę. Ciasto wygląda i smakuje wyśmienicie. Poznaj mój sprawdzony przepis na pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach. Trudno oprzeć się dokładce. Porcja ciasta z pianką budyniową i malinami. Kruche ciasto z pianką budyniową i malinami. Składniki na ciasto: Szklanka to pojemność 250 ml. Podane składniki(...)malin (oczywiście możesz użyć innych ulubionych owoców, np wiśni lub owoców mrożonych) cukier puder 100 gram cista to około 350 kcal. Zobacz jak krok po kroku zrobić kruche ciasto z pianką budyniową i malinami Krok 1. Zagniatam ciasto. Zimne masło kroję w kostkę i wrzucam do miski. Dodaję przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość łączę ze sobą

Ania gotuje
Metrowiec 1851

Dziś chciałabym Wam zaprezentować jedno z ciast, które bardzo kojarzą mi się z moim dzieciństwem. Jako dziecko uważałam to ciasto za dość wystawne i takie odświętne, bo zazwyczaj spotykałam się z nim na różnego rodzaju uroczystościach. Obecnie to ciasto zostało wyparte przez bardziej nowoczesne, ale zapewne część osób dalej go przygotowuje. A mowa oczywiście o metrowcu, czyli dwukolorowym cieście, charakterystycznie(...)składanym z plasterków ciasta, przekładanym kremem budyniowym lub grysikowym i krojonym z ukosa. Takie ciasto po pokrojeniu bardzo ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. Ja moje ciasto zrobiłam troszkę inaczej niż w oryginale, bo zrobiłam inaczej krem i polewę. Tak mi po prostu bardziej smakuje. Oto mój przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 8 jajek 3szkl. mąki pszennej tortowej

Waniliowe Improwizacje
Szybkie ciasto czekoladowe 103

Szybkie ciasto czekoladowe ciasto bez miksera w 10 minut. Szybkie ciasto czekoladowe z owocami to chyba najprostsze ciasto jakie ostatnio upiekłam. Ten przepis jest po prostu idealny dla tych, którzy nie potrafią albo nie lubią piec, a służby się jeszcze nie dorobili. Nie będzie Ci potrzebny żaden wypasiony sprzęt ani nawet zwykły mikser, wystarczą miska, łyżka albo rózga i odrobina(...)cierpliwości, aż będziesz mogła wyjąć ciasto z piekarnika. Przygotowanie tego pysznego ciasta czekoladowego z owocami zajmie Ci nie więcej niż 10 minut. Wilgotne ciasto czekoladowe możesz zrobić z malinami, wiśniami albo Twoimi ulubionymi owocami, a dodatek kawy zdecydowanie poprawia jego smak.  To ciasto, które zawsze się udaje, każdemu smakuje i jest idealne na leniwe popołudnie. Jeśli szukasz przepisów

Cztery Fajery
Szwedzkie ciasto kladdkaka – ciasto bez mąki 99

Dzisiaj mam dla Was nowy przepis na szwedzkie ciasto kladdkaka. Nie pierwszy raz piekłam to ciasto, bo są jego różne wersje. Jednak wszystkie rodzaje tego czekoladowego ciasta mają wspólną cechę. Ciasto wygląda jak niedopieczone. Należy je dobrze ostudzić najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin. To czekoladowe ciasto to ulubione ciasto moich dzieci, chyba wszystkich dzieci w Szwecji. Jest(...)ciasto bardzo czekoladowe! Im więcej czekolady tym ciasto jest lepsze. Moje pierwsze kladdkaka piekłam z mąką. Nie była to niewiadomo jaka ilośc mąki ale była. Kolejne czekoladowe ciasto w szwedzkim stylu to ciasto w 10 minut. To ciasto przypomina ciasto lawa , ponieważ zaraz po rozkrojeniu lekko się rozpływa. Idealne do lodów! Kladdkaka piekę często, bo jest to bardzo łatwe ciasto

codojedzenia
Proste ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem 117

Dzisiaj coś dla miłośników ciast drożdżowych – ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem lub dowolnymi owocami sezonowymi. Internety opanowują właśnie różniaste wymuskane, wycudowane wypieki z truskawkami, a człowiekowi czasem trzeba takie zwykłe ciasto drożdżowe, jakiego smak pamiętamy z dzieciństwa. Jesli wahacie się, czy wypróbować przepis, to może pomoże wam opinia mojego taty, że dawno tak dobrego ciasta nie upiekłam(...)jest dość nietypowy. Nie robimy tutaj żadnego rozczynu z drożdży, a wszystkie składniki wrzucamy do michy i zostawiamy na kilka godzin. Ja zostawiłam na całą noc, bo chciałam piec ciasto rano i takie pachnące i świeże zabrać w gości Składniki fajnie bąbelkują i nad miską roznosi się aromat pracujących radośnie drożdży. Mój mąż, wchodząc wieczorem do kuchni krzyczy do mnie

Mieszam w Garnku
Pleśniak 123

Czas czytania: 2 min Pleśniak to bardzo proste i przepyszne ciasto. Bardzo ważne w tym przepisie jest dobre kruche ciasto, ja do przygotowania dzisiejszego przepisu użyłam mąki krupczatki, która daje niesamowicie kruche i delikatne ciasto. Ciasto przed pieczeniem należy dobrze schłodzić, aby łatwo dało zetrzeć się na tarce, a dlaczego ścierane ciasto, a nie wałkowane? Ścierane ciasto daje lepszy efekt(...)daje większą kruchość i delikatność niż rozwałkowany placek. Pomiędzy kruchym ciastem jest jeszcze dżem z czarnej porzeczki, warstwa owoców u mnie mieszanka agrestu i czarnej porzeczki i to, co chyba kochają wszyscy, słodka beza! Do ciasta można użyć innych owoców, mogą to być czerwone porzeczki, maliny, jeżyny… Pleśniak w niektórych przepisach ma warstwę czekoladowego ciasta, jeśli mielibyście ochotę dodać

SprawdzonaKuchnia.pl
Jabłecznik najlepszy 98

Czas czytania: 3 min Jabłecznik najlepszy Jabłecznik, czy też szarlotka ma wariacji bez liku, jest to jedno z najpopularniejszych ciast w naszym kraju. Oczywiście nie jest to ciasto znane tylko u nas! Chyba każdy kraj ma jakiś swój ulubiony sposób na ciasto z jabłkami. Jeśli chodzi o kruche ciasto, to jest ono bardzo ważne! Kruche i delikatne takie powinno być(...)Grubość ciasta ma również znaczenie, grube płaty mogą przytłaczać smak jabłkowego wypełnienia. Do dzisiejszego ciasta dodałam smalec. Jeśli więc jesteście na diecie wegetariańskiej, zamieńcie go na olej kokosowy lub dodajcie więcej masła. Smalec nadaje wyjątkowej kruchości ciastu i delikatności. Kruche ciasto przed pieczeniem należy schłodzić, jeśli stałoby się tak, że schodzi się ono na tyle mocno, że będą trudności

SprawdzonaKuchnia.pl