życie… Na szczęście pomysł udało mi się zrealizować przy pierwszym podejściu, a dodatkowo okazał się tak smaczny, na jaki wygląda. Połączenie delikatnej ryby z aromatycznym porem w chrupiącym cieście może być propozycją nie tylko na codzienny obiad ale również na świąteczny stół… Zapraszam, oto pyszny dorsz w porach w cieście francuskim. Dorsz w porach w cieście francuskim Składniki(...)porcje) 500 g filetu z dorsza 2-3 białe części pora 3-4 łyżki masła 2 opakowania ciasta francuskiego 1 cytryna koper (świeży lub mrożony) 1 jajko 2-3 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego sól, pieprz 1. Z cytryny zetrzeć skórkę i odstawić. Sokiem skropić rybę i lekko ją posolić i posypać pieprzem. Odstawić -najlepiej – na pół godziny do lodówki
UgotujmyTo.plSkładniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g schłodzonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na piankę waniliową: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo: 500 g malin cukier puder(...)posypania Dzisiaj zaprezentuję ciasto - w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia :) kiedy zobaczyłam zdjęcia na blogu majanaboxing.blox.pl . Jest naprawdę hitem. Puszyste, mięciutkie, aromatyczne... Po prostu rozpływa się w ustach. Jedyne czego nie mogę opisać - to smaku ciasta na drugi dzień - po prostu nie miało szansy przetrwać tak długo :) Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Masło pokroić w kostkę, dodać resztę składników
Świat CiastaCiasto niemal identyczne jak tort piernikowy , jednak przygotowany w formie ciasta, które wyglądem, a nawet troszkę smakiem przypomina miodownik . Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką masą z kaszki manny i piernikowymi spodami tworząc piernikowy wypiek idealny na święta Bożego Narodzenia. Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru(...)masła cukier waniliowy ok. 250 g powideł śliwkowych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka rumu (lub wódki) ok. 100 g orzechów włoskich Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Sposób przygotowania: Spody Piernikowe: Masło razem z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Do mąki
Słodka Stronaokienko i wyjadam małą czekoladkę - jest to krótka chwila przyjemności, w której zdecydowanie czuję atmosferę Świąt. Kochani Rodzice, dziękuję Wam za nią! W tym roku na Mikołajki upiekłam greckie ciasto orzechowe, karithopita . Jedliśmy je ze znajomymi, zaś resztą poczęstowaliśmy z Mężem naszych kolegów z pracy. Dodam, że zrobiło furorę :) Wspaniałe wilgotne ciasta nasączone słodkim syropem stały się moimi ulubionymi słodkościami(...)czasu wyjazdu na Kos . Karithopita przygotowuje się na Boże Narodzenie na Wyspach Jońskich na zachodzie Grecji. Ciasto smakuje trochę jak piernik, dzięki użyciu korzennych przypraw - cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków. Co ciekawe nie zawiera dodatku mąki. Bazuje na dużej ilości rozdrobnionych orzechów włoskich oraz okruchach chlebowych . Od dawna zachwycam się umiejętnością mieszkańców krajów śródziemnomorskich wykorzystania czerstwego pieczywa, ale nigdy
Chilli Czosnek i OliwaCiasto "Krówka" to wymarzone ciasto dla wielbicieli cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, rozpływający się w ustach i bardzo "krówkowy" wypiek, który zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych. Ciasto "Krówka" - Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki zwykłej pszennej 2 jajka 250 g poszatkowanego zimnego masła 4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier(...)waniliowy masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru cukier waniliowy śmietan fix gotowa masa krówkowa/kajmakowa ok. 300 g płatki migdałów Ciasto "Krówka" - Sposób przygotowania: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Ciastem wyłożyć formę wysmarowaną tłuszczem (ok. 20 x 30 cm), po-nakłuwać widelcem
Słodka StronaCiasto zebra... Eleganckie i proste w wykonaniu ciasto. W smaku przypominające lekko wilgotną babkę. Cieszy oko biało-czarnymi paskami, jak u zebry. Wyglądem pozytywnie się wyróżnia pośród innych wypieków. Smacznego! Składniki: 5 jajek; 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 i 1/2 szklanki białego cukru; 2 łyżki cukru wanilinowego; 1 szklanka oleju(...)pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, przez krótką chwilę , utrzeć całość mikserem. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej części wsypać kakao i dokładnie wymieszać. (Obydwie masy ciasta powinny mieć taką samą konsystencję. W związku z tym, jeśli masa kakowa jest gęstsza od białej, należy dodać do białej masy tyle łyżek mąki, ile w ciemnej masie jest łyżek
Gospodyni MiejskaKakaowe ciasto z wkładką kokosową i warstwą cynamonowych jabłek. Bardzo ładnie prezentuje się na stole :) Przepis podpatrzyłam tutaj Składniki ciasto kakaowe: 4 szkl mąki pszennej 1 margaryna 3/4 szkl cukru 5 żółtek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 18% Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na dwie części. Mniejszą część zawinąć w folię aluminiową(...)włożyć do zamrażalnika. Większą rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 15 minut. W tym czasie przygotować wkładkę kokosową. Ciasto kokosowe : 5 białek 1 szkl cukru duży budyń śmietankowy, lub waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki śmietany 18% cukier waniliowy 150 g kokosu Białka ubić na sztywno, dodać cukier
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDosyć długo się zastanawiałam co dzisiaj upiec i ostatecznie padło na śmietanowiec na kruchym cieście z malinami:) Autorka podaje z wiśniami. Prócz tego wprowadziłam jeszcze kilka zmian. Ciasto jest wyjątkowe, delikatne i samo rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje na tarasie, w promieniach słońca, popijane kawą. Uwielbiam takie dni, a ciasto jak wyżej na zdjęciu mogłabym jeść blachami. Boskie!:) Składniki(...)kruche ciasto: -510g mąki orkiszowej białej -5 żółtek -1 opakowanie cukru waniliowego -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -200g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę -1/3 szklanka ksylitolu Wszystkie składniki umieścić w melakserze i miksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie-masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę i proszek
Smaczne Zdroweostatnio dużo marchwi z myślą, że smacznie będziemy sobie ją chrupać. Okazało się jednak, że jest nie do „przechrupania” więc chcą nie chcąc część musiałam umieścić w cieście. Ale nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło. Nasza rodzina ciasto marchewkowe może jeść zawsze i wszędzie, o każdej porze dnia i nocy. I to w dosłownym tego(...)słowa znaczeniu. Był już późny wieczór lub wczesna noc jak kto woli, a nasze gotowe ciasto wołało z lodówki: zjedz mnie! I tak się też stało. Objadaliśmy się na noc pysznym, wspaniałym ciastem marchewkowym… Ale przecież marchewkowe to niczym sałatka. Wyszło cudowne, wilgotne, soczyste. Wspaniały, puszysty, delikatny krem idealnie wpasował się między blaty ciasta. Jest pożywne, pięknie się kroi
Made By Mom And Sonprzepisu, nie mogłam się oprzeć oczywiście drobnym modyfikacjom, m.in. zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia, a dodałam sodę - z moich doświadczeń z marchewką wynika, że mocno nadaje ona takim ciastom pulchności . Składniki na 1 keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 2 jajka - całe 1 szkl. cukru (200g) 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (270g) - u mnie tortowa(...)stopniowo dodając cukier - na jasną, puszystą masę. Wlać olej i lekko zmiksować. Powoli dodawać przygotowane wcześniej suche składniki i dalej miksować. Na koniec delikatnie wmieszać marchewkę i żurawinę. Przełożyć ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - lub natłuszczonej masłem i obsypanej kaszą manna - jak u mnie . Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 50-55 min - środkowy
Grunt to przepis!Zapraszam na lekkie, zdrowe i pyszne ciasto z serkiem ricotta i jabłkami. W smaku przypomina strudel, z kremowym środkiem, pachnącym przyprawami, owocami kandyzowanymi, a wszystko otulone nieziemsko chrupkim ciastem filo. Efekt miły dla oka, a ciasto prościutkie i szybciutkie w wykonaniu. Przepis, choć nie gości u nas od dawna, jest sprawdzony. Wypatrzyłam i zapisałam go z włoskiego program kulinarnego(...)prova del cuocco”, w którym “ziemscy” konkurenci gotują wraz z największymi szefami restauracji. Jak z szefami, to ciasto musi być pyszne. Polecam bardzo!! Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo Składniki: 250 g ciasta filo 700 g jabłek( na szarlotkę) Skórka i sok z cytryny(biologicznej) 50 g orzeszków pinii 100 g rodzynek 100 g owoców kandyzowanych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczówej
Mia Cucina Sofietasauté , różne wariacje koktajli oraz truskawki, które uwielbiam jeść z makaronem i jogurtem, jadłam już w tym sezonie wielokrotnie... Nie żal mi zatem było wykorzystać je tym razem do ciasta. :) Bardzo lubię kruche ciasta, dlatego to właśnie z tym ciastem postanowiłam zestawić truskawki. Do tego masa budyniowa i deser niedzielny gotowy. :) Podana porcja w przepisie jest na dużą blachę(...)małej tortownicy i foremce kwadratowej). P.S Jak będzie sezon na śliwki to wypróbuję również ten przepis ze śliwkami. :) Śliwki i budyń waniliowy to również będzie udane połączenie! Kruche ciasto z truskawkami i budyniem PRZEPIS (forma: 30 x 25 cm) Temperatura: 190 o C | Czas: ok. 1 h Ciasto kruche 3,5 szkl. mąki pszennej (może być zwykła, ale najlepsza
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto Śmietankowy Puszek z budyniem, galaretką i śmietaną przepis Ciasto Śmietankowy Puszek Ciasto Śmietankowy Puszek to warstwowe ciasto z budyniem, galaretką, dżemem i bitą śmietaną . Jest delikatne i pyszne, sprawdzi się jako ciasto na Święta lub inne okazje. Ciasto warstwowe z kremem Ciasto na biszkopcie z kremem budyniowym, galaretką i śmietaną nie będzie tak pracochłonne, jeśli podzielimy sobie pracę(...)Pierwszego można na przykład upiec biszkopt i przygotować krem budyniowy, a następnego wylać galaretkę i wyłożyć bitą śmietanę. Wszystkie warstwy ciasta są proste w przygotowaniu, nie sprawiają wielu problemów. Biszkopt z 3 jaj Pulchny biszkopt z 3 jaj to najprostszy biszkopt na świecie - uda się nawet początkującym, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek, ładnie wyrasta i nie opada
Lekcje w kuchniCiasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną (Maliniak) Ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną (Maliniak) Ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną , czyli pyszne Ciasto Maliniak poleca się Wam do dzisiejszej kawy. Biszkopt z malinami jest prosty w przygotowaniu, łączy klasyczne, lubiane smaki lata, które każdemu smakują. Pyszne ciasto z malinami i galaretką Ciasto Maliniak nie jest skomplikowane, mimo(...)płatkami migdałów. Jeśli za nimi nie przepadacie, możecie je pominąć i zastąpić na przykład startą na wiórki czekoladą mleczną lub gorzką Biszkopt z malinami i bitą śmietaną Przepis na ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną to przepis na mały biszkopt z 3 jaj, który udaje się nawet początkującym - nie trzeba oddzielać żółtek od białek, ładnie wyrasta i nie opada
Lekcje w kuchniCiasto Salceson z jabłkami papierówkami i cynamonem Ciasto Salceson z jabłkami papierówkami i cynamonem Ciasto Salceson z jabłkami papierówkami i cynamonem to szybkie ciasto z dużą ilością jabłek . Takie wilgotne ciasto z jabłkami na oleju jest puszyste i pyszne, idealne dla początkujących w kuchni, bo zawsze się udaje. Jakie jabłka do ciasta salceson z cynamonem? Ciasto Salceson z jabłkami(...)cynamonem na oleju może być przygotowane z Waszymi ulubionymi jabłkami. Ma być ich dużo, bo to głownie one nadadzą ciastu wilgoć. Ja użyłam tym razem papierówek, bo jest na nie sezon, ale skorzystajcie z takich, które najbardziej lubicie lub macie pod ręką. Takie letnie ciasto z papierówką to wspaniały podwieczorek do herbaty. Jak się piecze ciasto salceson z jabłkami
Lekcje w kuchni