Wczoraj upiekłam absolutnie fantastyczne ciasto czekoladowe. Nareszcie wyszło takie, jakie od dawna mi się marzyło. Ciasto czekoladowe to była do tej pory trochę taka moja pięta achillesowa. Próbowałam wielu przepisów, niby sprawdzonych i świetnych, ale zawsze coś było nie tak lub czegoś mi brakowało. Tym razem mogę śmiało powiedzieć: to jest to. Nie miało to być lekkie i puszyste ciasto(...)Próbowałam sobie coś przypomnieć, przeglądałam przepisy, w pobliżu których się znajdował, ale nic mi do głowy nie przychodzi. No trudno, nic nie wymyślę. Mogę jedynie zaprosić na naprawdę pyszne ciasto, z równie dobrym kremem i polewą (mojego pomysłu). Torcik czekoladowo-bananowy podane składniki wystarczą na upieczenie okrągłego ciasta o średnicy 24 cm Do przygotowania ciasta należy przygotować: 200 g ciemnej
Ratunku obiadLucynka to jedno z moich ulubionych ciast. Już sama nazwa mi się ciepło kojarzy, choć nie mam pojęcia skąd się wzięła. W każdym razie taka się u nas przyjęła i pasuje do charakteru tego ciasta idealnie, bo jest takie domowe - babcine :) I obowiązkowo zapraszamy Lucynkę na każdą rodzinną imprezę :) Ogry mają warstwy, cebula ma warstwy i Lucynka też(...)warstwy ;) Trzy blaty: z orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi oraz dwa "kremy", których przygotowanie jest banalnie proste. GWARANTUJĘ, ŻE TO CIASTO NIE MOŻE SIĘ NIE UDAĆ - nawet jeśli w pieczeniu ciast dopiero "raczkujesz". Jedyna okazja, żeby coś odwalić to przygotowanie kremów. Trzeba pamiętać o kilku rzeczach: galaretki muszą być całkiem zimne, śmietana prosto z lodówki. Przed ubijaniem drugiej porcji
Kraina Tysiąca Smakówardzo smaczne, miodowo-kakaowe ciasto przekładane kremem budyniowym i biszkoptem. Mięciutkie i delikatne. Bardzo ładnie się kroi i pięknie prezentuje na stole. Z podanej porcji wychodzi duża blacha, tzw. "sernikowa". Miodowo-kakaowe ciasto z kremem PRZEPIS /źródło MW / Ciasto kakaowe Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180ºC Czas pieczenia: 15-20 min. 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru(...)Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wym. 20 x 35 wyłożon ej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. Drugi placek upiec
coolinarnastrefa.blogspot.comPiernikowy biszkopt przekładany kremem i pierniczkami to pyszna propozycja na każdą okazję! To ciasto z pierniczkami i kremem warto przygotować zarówno na święta, jak i na imieniny, urodziny, czy po prostu jako deser do kawy. Jak zrobić biszkopt z przyprawą do piernika? Aby przygotować piernikowy biszkopt, do biszkopta dodaj trochę mniej mąki, a zamiast tego dodaj przyprawę do piernika. Możesz(...)będzie najsmaczniejszy – bardziej kremowy i będzie miał bogatszy smak. Jednak możesz też użyć mniej tłustego mleka lub napoju roślinnego (np. sojowego lub owsianego). Jakich pierniczków użyć do przełożenia ciasta? Do przełożenia ciasta użyj nadziewanych pierniczków w czekoladzie. Ja użyłam pierniczków w kształcie serduszek z nadzieniem śliwkowym. Świetnie sprawdzą się również pierniczki z nadzieniem wiśniowym lub truskawkowym. Przepis na ciasto
Via GustoCiasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką to bardzo proste ciasto z budyniem i galaretką na biszkopcie , które wspaniale pasuje do filiżanki kawy. Ciasto Chrupek z galaretką, budyniem i kokosem Ciasto Budyniowy Chrupek składa się z cienkiego jasnego biszkoptu(...)warstwy galaretki, tradycyjnego kremu budyniowego z masłem i pysznej chrupiącej posypki. Mimo że jest to ciasto warstwowe, nie wymaga bardzo wiele pracy, jednak wymaga czasu, by wszystkie warstwy odpowiednio stężały. Biszkopt z 2 jaj Aby przygotować Ciasto Chrupek z galaretką i budyniem , należy upiec bardzo prosty biszkopt z 2 jaj . To najprostszy biszkopt na świecie - uda się nawet początkującym
Lekcje w kuchniCiasto z kisielem na oleju (Mleczny Kisielak) Ciasto z kisielem na oleju (Mleczny Kisielak) Ciasto z kisielem na oleju , czyli Mleczny Kisielak , to pyszne, wilgotne i bardzo puszyste ciasto z kisielem cytrynowym . Jest bardzo proste w przygotowaniu, wspaniale smakuje z filiżanką herbaty. Szybkie ciasto z kisielem Ciasto z kisielem na oleju nie wymaga wiele czasu i pracy. Należy jednak pamiętać(...)dokładnie ubić białka z cukrem, a po dodaniu mąki mieszać całość krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto kisielowe moim zdaniem najlepiej smakuje z kisielem cytrynowym, ale możecie też użyć dwóch smaków, by zyskać ciasto w dwóch smakach i kolorach. Warto zaznaczyć, że niektóre kisiele zdecydowanie lepiej barwią ciasto od innych. Ciasto z kisielem na dużą blachę Ciasto kisielowe z olejem
Lekcje w kuchniCiasto Kawuś z borówkami to połączenie puszystego biszkoptu kawowo-kakaowego z kremem kawowym na bazie serka mascarpone , borówkami oraz galaretką. Jest to ciasto intensywnie kawowe , ponieważ zarówno sam biszkopt jak i znajdujący się na nim krem, zawierają sporą ilość kawy. Z racji pysznych walorów smakowych, ciasto to fantastycznie sprawdza się na uroczystości typu urodziny czy też imieniny . Jako, iż przygotowanie(...)ciasta Kawuś zajmuje nieco czasu, cały proces warto jest sobie rozłożyć w czasie i na przykład dnia pierwszego upiec biszkopt, a w dniu drugim przygotować krem kawowy i złożyć ciasto. Zachęcam was do zrobienia tegoż ciasta w domu i poniżej zostawiam wam przepis na ciasto Kawuś z borówkami . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kawuś
MeCooksulubionych świątecznych wypieków. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na słodkie bułeczki z szafranem , ale dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich najnowszych odkryć – nocnym wyrastaniem ciasta w lodówce. Przez lata piekłam lussekatter na wiele sposobów, ale nigdy wcześniej nie próbowałam takiego sposobu, który pozwala ciastu rosnąć przez całą noc w lodówce. Okazuje się, że takie powolne(...)wyrastanie ma wiele zalet. Dla mnie jest to przede wszystkim oszczędność czasu. Przygotowuję ciasto wieczorem i wkładam je do lodówki na noc, aby pięknie wyrosło. Rano wyjmuję ciasto z lodówki, aby je ogrzać. Kiedy dopijam poranne espresso, ciasto zaczyna odżywać… Szwedzkie wypieki – lussekatter Połączenie aromatycznego szafranu i delikatnego ciasta na drożdżach sprawia, że lussekatter są nie tylko pyszne
codojedzeniaCiasto migdałowo pistacjowe ze śliwkami to aromatyczne, ucierane ciasto na weekend. Ciasto ucierane z dodatkiem owoców to naprawdę pyszny deser do niedzielnej kawki. To ciasto ucierane to wzbogacona wersja. Dodałam do niego mąkę migdałową i pistacjowe masło. Migdały i pistacje świetnie pasują do owoców. W tym cieście ze słodkimi śliwkami tworzą smaczną kombinację. Ostatnio pojawiło się na rynku masło pistacjowe(...)pistacjowego. Na to wygląda, że tak. U mnie masło pistacjowe od razu znalazło zastosowanie w wypiekach. Dzisiaj polecam pierwszy przepis, gdzie jednym ze składników jest masło pistacjowe. Dodatkowo posypałam ciasto pistacjami. To ciasto upiekłam na spodzie ciasta kruszonkowego. Zdarza mi się, że piekąc tartę kruszonkową, czy crumble zrobię za dużo kruszonki w stosunku do ilości owoców. Zawijam wtedy kruszonkę
codojedzeniaWyjątkowy budyniowiec z arbuzem, czyli pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia. To połączenie kremowego budyniu, kruchych waflowych rurek i soczystego arbuzowego akcentu. W gorące letnie dni, kiedy apetyt na ciężkie desery spada, ciasto budyniowe z arbuzem jest idealnym wyborem. Jego delikatna i lekka konsystencja doskonale sprawdza się jako świeży deser po obiedzie lub dodatek do niedzielnej kawy. Ciasto pięknie prezentuje się(...)stole. Zaskocz swoich bliskich tym orzeźwiającym letnim ciastem! Z jakich warstw składa się to budyniowe ciasto z arbuzem? nadziewane rurki waflowe puszysty krem budyniowy półkule arbuza przezroczysta galaretka Jeśli nie jesteś fanem arbuza, możesz zastąpić go innymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy brzoskwinie. Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy na ciasta z budyniem: budyniowe ciasto
Via GustoTempura to obtoczone w lekkim cieście warzywa, owoce morza, drób oraz wiele innych produktów spożywczych. Danie to zrobić można z niemalże większości produktów ale najpopularniejszymi są krewetki, cukinia, oberżyna, grzyby oraz kurczak. Jako, iż danie to wywodzi się z kuchni japońskiej , w owej kuchni również sushi w tempurze jest dość popularne. Osobiście miałam okazję skosztować takiego sushi i obiektywnie stwierdzam(...)smakowało rewelacyjnie. Po obtoczeniu w cieście dane warzywo czy owoc morza wkłada się na gorący olej i smaży do momentu, w którym całość ma chrupiącą formę. To czy tempura będzie po usmażeniu chrupiąca i rozpływająca się w ustach zależy w głównej mierze od ciasta. Przygotowanie ciasta na tempurę jest łatwe ale robiąc je pamiętać trzeba o kilku bardzo istotnych rzeczach
MeCooksSzybkie i proste ciasta bez pieczenia! Aż 20 świetnych przepisów na pyszne i efektowne ciasta nie wymagające pieczenia. Jeśli nie macie piekarnika, nie lubicie piec lub chcecie wykonać w prosty oraz szybki sposób smaczne i piękne ciacho, to ten wpis jest właśnie dla Was. Zapraszam! Czarodziejski ogród – pyszne ciasto bez pieczenia! Przepis tutaj (KLIK) Najlepsze! Chrupiący czekoladowy spód(...)delikatna pianka i sezonowe owoce zanurzone w galaretce. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Polecam! Snikers Przepis tutaj (KLIK) Wspaniałe warstwowe ciasto z orzechami, kajmakiem oraz masą budyniową. Łatwe w wykonaniu i nie wymagające pieczenia. Dwie warstwy słonych krakersów rewelacyjnie przełamują słodycz budyniu i kajmaku. Mega smaczny deser. Mars Przepis tutaj (KLIK) Szybkie w wykonaniu, bardzo proste i niebiańsko smaczne
Blog z Apetytemsama nazwa wskazuje, Miodownik to ciasto z dodatkiem miodu. Miód jest jednym ze składników, które dodaje się do przygotowania ciasta kruchego. Istnieje wiele przepisów na to ciasto i w większości z nich ciasto miodowe robi się w podobny sposób. Różnica tkwi w dodatkach, albowiem w zależności od przepisu blaty ciasta miodowego przekładane są kremem budyniowym bądź kremem grysikowym, często(...)przełożenia używany jest krem kajmakowy oraz powidło, a także orzechy. Ja najbardziej lubię przekładać blaty ciasta miodowego kremem budyniowym wraz z kremem kajmakowym i koniecznie zawsze dodaję powidło oraz orzechy. W tej właśnie wersji Miodownik smakuje mi najbardziej. Przepis na Miodownik z kremem, powidłem i orzechami znajdziecie poniżej. Udanych wypieków. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook
MeCooksNajlepszy przepis na szybkie ciasto dyniowe, które uda się każdemu. Kusi smakiem oraz zapachem i bardzo szybko znika z talerza. Jest naprawdę bardzo dobre. Zobacz jak w prosty i szybki sposób w 5 krokach zrobić ciasto z dyni. Podpowiem także, jaką wybrać dynię. Jesień to idealny czas na dyniowe przysmaki. Pomysły na wykorzystanie tego warzywa w kuchni są naprawdę różne(...)postanowiłam zrobić ciasto z dynią. Przyznam, że nie jestem fanką dyni. Do przepisu na ciasto podchodziłam bardzo sceptycznie, ale muszę przyznać, że bardzo miło się zaskoczyłam. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wyszło pyszne, delikatne, nie za słodkie, po prostu idealne . Polecam upieczenie cista i gwarantuje, że przepis zostanie z Tobą na zawsze. Ciasto dyniowe – składniki: Szklanka ma pojemność
Ania gotuje