śledź - 8416 przepisów (strona:51/562)

Śledzie marynowane z imbirem 213

Śledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w pierwszych dniach listopada w studio kulinarnym CookUp. Kiedy zobaczyłam listę składników, a wśród nich imbir, rodzynki i miód, byłam dość sceptycznie nastawiona do takiego połączenia, ale... kto nie próbuje, ten nie wie co dobre(...)Przepis na wigilijne śledzie marynowane z imbirem i wiele innych rarytasów przygotowała Sylwia Chrzanowska, finalistka III edycji programu „MasterChef”. Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy (który niebawem przygotuję i nie omieszkam pochwalić się nim na blogu), pyszny sos żurawinowy, świąteczne pierogi nadziewane kaczką i absolutnie genialny mus z wątróbki z konfiturą cebulową

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wastwowa sałatka śledziowa z quinoą i domowym majonezem 161

mój prawdziwy debiut. Śledzie jem od niedawna. W zasadzie od kiedy się okazało, że mam celiakię i muszę być na diecie, czyli jakieś dwa lata. Ograniczenie żywieniowe sprawiło, że zaczęłam szukać nowych smaków, a tak się złożyło (jako, że jestem dość otwarta na testowanie nowości), że z naszych tradycyjnych i ogólne dostępnych produktów, tylko śledzi nigdy nie kosztowałam. Cóż(...)stwierdziłam jednak, że skoro surowa ryba w peruwiańskim ceviche bardzo mi smakuje, to może jednak spróbuję tego śledzia. Skubnęłam ociupinkę i okazało się, że wcale nie jest taki straszny jak myślałam, a nawet musiałam przyznać, że jest całkiem niezły ;)  Oczywiście znalezienie śledzi z przyzwoitym składem i bez tzw. śladowych ilości glutenu, graniczy z cudem, ale udało mi się

Quinoa Raz!
Marynowane śledzie z cebulą i rodzynkami 152

cukier trzcinowy i przyprawę do piernika i smażyć wszystko razem jeczcze przez chwilę. Dodać resztę oleju, wymieszać i wystudzić. Śledzie pokroić na kawałki o szerokości ok 2,5 cm. W sporym słoiku układać kolejno warstwy - cebuli z rodzynkami i śledzi. Całość zalać resztą oleju z patelni. Przykryć i zostawić na noc, żeby smaki się połączyły

Kulinarne Inspiracje
Sałatka śledziowa z burakiem - fit 229

smaczne ryby, urozmaicone menu zawsze mile widziane. To sałatka idealna dla zwolenników zdrowego odżywiania, bo wiadomo śledź to bogate źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych, a buraki wzmacniają układ krwionośny. Śledź to również produkt idealny dla odchudzających się, bo choć to ryba tłusta, tak naprawdę ma mało kalorii, w 100 g 160 kcal. Przyspiesza proces przemiany materii, podobnie jak proces(...)duże jabłko szczypiorek sól, pieprz z młynka Wykonanie: ugotowane wcześniej czerwone buraczki, ogórki i obrane jabłko pokroić w kostkę. W grubą kostkę pokroić wymoczone wcześniej i osuszone papierowym ręcznikiem śledzie śmietanę wymieszać z serkiem, chrzanem i 2-3 łyżkami marynaty z ogórków pokrojone warzywa i śledzie wymieszać z przygotowanym sosem, dodać pieprz i sól i pokrojony szczypiorek. Przed podaniem schłodzić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pan Śledź w ziołach 107

bardzo popularny również w dni powszechne, ponieważ pochodzę z miasta, które kiedyś szczycące się fabrykami wszelkimi, było domem wielu robotników. Robotnikowi, jak wiadomo, nigdy się nie przelewało, a że śledź był tanim i łatwo dostępnym produktem to często znajdował się na robotniczych talerzach. I tak z dziada, pradziada ryba ta zagościła w naszym menu na dobre, dorabiając się wielu(...)form podawania :) Ta poniżej jest niezwykle prosta i na pewno godna uwagi Waszych podniebień! :) Śledź w ziołach z czosnkiem Potrzebujesz: 2 płaty śledzia z solanki 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj zioła, pieprz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Śledzie z suszonymi pomidorami i majerankiem 195

Śledź - bardzo popularny w zastosowaniach kulinarnych od wielu wielu lat. Między innymi dlatego, że łatwo się przechowuje po zasoleniu.  Jest wiele sposobów na śledzia - może być spożywany w stanie świeżym, wędzonym, po zamrożeniu, w postaci konserw i marynat. Nie od dziś króluje na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia. Przyrządzam je nie tylko(...)święta, także w Wielkanoc, czy inne rodzinne okazje, w których wspólnie biesiadujemy przy stole. W moim rodzinnym domu w każdą Wigilię, oprócz tradycyjnych dań królowały i królują nadal śledzie pod pierzyną, śledzie po żydowsku z marynowaną cebulką, papryką i tymiankiem. Ostatnio dodaliśmy do menu śledzie z zasmażanymi pieczarkami i chili. Palce lizać! Śledzia możemy połączyć z marynowanymi grzybami

Zasmakuj Kuchni
Pulki ze śledziem 249

płaska łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku ( jeśli używacie śledzi solonych – nie ma potrzeby dosalania potrawy ) koperek do posypania Cebulkę kroimy drobniutko , jak tylko się da . Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w kawałki – paski lub kwadraty średniej wielkości -dodajemy do cebuli . Wzbogacamy śmietaną , cukrem , solą i porządną ilością pieprzu , najlepiej świeżo mielonego . Odstawiamy do przegryzienia(...)Warto lekko zlać je sobie zimną wodą , żeby nie trzeba było parzyć palców i obrać – skórka schodzi łatwo , praktycznie sama po skrobnięciu nożykiem . Układamy na talerzu , wykładamy obok śledzie w śmietanie i sypiemy świeżym koperkiem ..gotowe . A teraz to już tylko ucztować i maślanką popijać Smacznego !   Post Pulki ze śledziem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Warsztaty Seko - na fali smaku 133

Zapraszam na relację z smakowitych warsztatów kulinarnych ze śledziem marki Seko w roli głównej, które odbyły się w maju w słonecznym Sopocie pod czujnym okiem Dominiki Wójciak. Warsztaty Seko - na fali smaku 6 maja w Sopocie odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez producenta marynat i wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, firmę Seko . Warsztaty(...)poprowadziła Dominika Wójciak, zwyciężczyni III polskiej edycji Master Chefa, a odbyły się one w hotelu Villa Aqua położonym niedaleko plaży. Bardzo lubię śledzie i byłam strasznie ciekawa jakie nowe pomysły na jego wykorzystanie będzie miała Dominika. Warsztaty odbyły się  w kameralnym gronie dziewięciu blogerów, którzy zjechali na zaproszenie firmy Seko do Sopotu z różnych stron Polski

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie w oleju 141

świąt zostało 10 dni więc to ostatnie chwile na zrobienie śledzi w oleju, które muszą zagościć na wigilijnym stole. Składniki: - 500 g śledzi a la matias - 2 duże cebule - olej Przygotowanie: Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą na około trzy godziny wymieniając wodę trzykrotnie. Cebulę kroimy w drobną kostkę a śledzie w kawałki około(...)słoikach układamy naprzemiennie cebulę, śledzie i znowu cebulę, i śledzie aż do zapełnienia słoików tak aby na górze była cebula. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy. Odkładamy do lodówki. Śledzie można przygotować na trzy dni przed wigilią ale przygotowane wcześniej będą delikatniejsze. Polecam również  śledzie w oleju z grzybkami Życzę smacznego

Kulinarne życie
Śledź po "fińsku" 148

Finlandią, co ryba po grecku z Grecją, niemniej jest niesamowicie smaczny. Proszę nie obawiać się dodatku cukru, gdyż słodki smak jest doskonale równoważony ostrością musztardy. Śledzia najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły.Ale jeszcze wcześniej  wkładam śledzia do octowej zalewy. Śledź z takiej marynaty może być podawany na wiele sposobów, a jedną(...)pieprz do smaku   Zalewa octowa 1 litr wody szklanka octu 10% 2 liście laurowe 1 łyżka ziaren białej gorczycy 1 łyżka cukru 1 -2 cebule   Śledzie moczymy kilka godziń w wodzie. W międzyczasie zagotowujemy wodę z octem, cukrem, liściem laurowym i ziarnami gorczycy. Studzimy. Cebulę kroimy w krążki i sparzamy wrzątkiem. Całe filety wymoczonego śledzia układamy

Simple Dish
Sałatka śledziowa z buraczkiem czerwonym 147

Muszę przyznać, że ostatnio zasmakowałam się w śledziach. Trzy  cztery płaty w tygodniu zjedzone na śniadanie to już norma, jednak ile można jeść śledzia z chlebem. W zapiskach poszukałam przepis na sałatkę z burakiem, który podobnie jak śledzik  jest mega zdrowy. Sałatka, którą zrobiłam jest naprawdę pyszna, a dodatkowo fakt cieszy, że to bomba witaminowa. Tylko zajadać(...)kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub na całą noc. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i pokrojonym w paski śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, na sam koniec wsypać groszek. - 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych

Kubki smaku
Śledzie w sosie curry 204

Śledzie w sosie curry to danie, które na stałe wchodzi do mojego menu! Jest pyszne :) Jabłko, ogórek i czerwona cebula podkreślają smak śledzi, a sos z curry doskonale uzupełnia te smaki. Jak dla mnie, zwykłe śledzie w śmietanie, czy w sosie musztardowym nie umywają się do śledzi w sosie curry :) Uważam, że matiasy zamarynowane dzień wcześniej najlepiej się tutaj sprawdzą(...)jeśli nie macie czasu, danie możecie przygotować z gotowych śledzi w oleju, lub occie. Pomińcie wówczas zupełnie etap marynowania. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1 czerwona cebula 1 jabłko (najlepiej czerwone, dla koloru) 3 marynowane ogórki – korniszony 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki curry pieprz, ewentualnie sól Marynata do śledzi: 100 ml octu

Trzeci talerz
Śledzie w Oleju Lnianym z Kaparami 178

Witam serdecznie Propozycja na smaczne śledzie w oleju lnianym z kaparami . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias około 50 g kaparów (mały słoiczek) 2 średnie cebule (180 g) około 70 ml oleju lnianego Link do filmu z przygotowania : Śledzie w oleju lnianym z kaparami https://www.youtube.com/watch?v=Jb7Z5XQUP4w Przygotowanie : Najpierw przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem(...)śledzi najpierw je moczę aby nie były słone . Płuczę je w zimnej wodzie , zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny , w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą , robię tak 2-3 razy . Wypłukane śledzie odsączam z wody i kroję na paseczki o szerokości około 1 – 1,5 cm . Przygotowanie pozostałych składników : Cebulę przekrawam na pół

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie po kaszubsku 164

Chętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych grzybów i cebuli, a jednocześnie wzbogacone rodzynkami i suszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem(...)chleba, albo przystawką. Sprawdzają się na rodzinnych imprezach, a już szczególnie jako danie Wigilijne :) Istnieje wiele wariantów tej potrawy. Ja wykorzystuję śledzie matiasy, które marynuję przez noc, ale jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych

Trzeci talerz
Koreczki bosmana 160

musimy, przeciąć na pół. Koreczki bosmana 2015-10-06 09:23:07 Nietypowe koreczki łączące „północne” śledzie z „południowymi” pomidorami i oliwkami. Idealne zarówno na imprezę jak i szybką codzienną przekąskę. Zapisz przepis Drukuj Składniki 3 nieduże mięsiste pomidory (po 125g) 150g śledzi a la matias 3 plastry łagodnego sera (najlepiej topionego) 12 zielonych oliwek Instrukcje Pomidory kroimy wzdłużnie(...)ćwiartki. Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy nadmiar łyka. Wycinamy wewnętrzne części zawierające nasiona pozostawiając jedynie zewnętrzny miąższ – patrz zdjęcia. Plastry sera kroimy na 4 części każdy. Śledzia kroimy w kawałki pasujące rozmiarem do pokrojonych pomidorów i sera. We wgłębieniach w miąższu pomidora układamy kolejno kawałki sera i śledzia. U góry umieszczamy oliwkę i wszystkie składniki przekłuwamy na wylot wykałaczką. Przez Krystian

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania