Śledzie w oleju to jedna z bardziej tradycyjnych przystawek świątecznych na stole. Poniżej przepis na jedne z pyszniejszych śledzi w oleju z dodatkiem smażonej cebulki, ziaren kolendry, gorczycy i kolorowego pieprzu. SKŁADNIKI: 7 solonych filetów śledziowych 4 cebule – 580 g 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach 1/2 łyżeczki gorczycy w ziarenkach 6 kulek ziela(...)małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Cebula ma się ładnie zeszklić. Pod koniec smażenia lekko ją posól. Zamiast smażenia cebuli możesz ją ułożyć na sitku i zalać wrzątkiem. Śledzie wymaczaj przez 1 godzinę i 20 minut w zimnej wodzie. W tym czasie co 20 minut zmieniaj wodę. Woda ma całkowicie przykryć śledzie. Po tym czasie śledzie wytrzyj delikatnie ręcznikiem papierowym
Zasmakuj KuchniŚledzie w zimowej odsłonie. Przepis na te pyszne śledzie to idealna propozycja potrawy wigilijnej lub zakwaski na „śledzika”. Sprawdzi się na każdym przyjęciu i uroczystości rodzinnej. Śledzie potrzebują minimum trzech dni aby się zamarynować, zrobić je możesz wiec wcześniej. Po prostu pyszne! SKŁADNIKI: 500 g śledzi typu matias 1 biała cebula 1 czerwona cebula 2 garście suszonej żurawiny(...)listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz do smaku olej do zalania śledzi ilość zależy od wielkości słoika. Zapraszam również do obejrzenia filmu. WYKONANIE: Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, aby napęczniała i zmiękła. Śledzie wyjąć z opakowania i pokroić na mniejsze kawałki. Na dno 1 litrowego słoika wyłożyć pokrojona w kostkę biała cebule. Na niej ułożyć cześć
Pani M - kuchnia smakowitaBoże Narodzenie. Sprawdzone przepisy na pyszne ciasta świąteczne np. : serniki, makowce, ciasta z kremem. Znajdziecie również przepis na pyszne pierniczki, a także inne ciasteczka. Ponad 10 przepisów na śledzie, pasztety oraz wędliny domowe. Sprawdzony przepis na przyprawę do piernika, pomarańczową skórkę. Znajdziecie również przepis na idealne ciasto na pierogi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Seromakowiec Sernik wiedeński. Pralinki kokosowe. Sernik z makiem(...)makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka Popapraniec Porzeczkowiec Tort bezowy z ajerkoniakiem Rolada czekoladowa CIASTECZKA Pierniczki Ciasteczka (kocie oczka). Kruche ciasteczka Reniferki – świąteczne ciasteczka dla dzieci i dorosłych ŚLEDZIE Śledzie w sosie tatarskim. Śledzie w pomidorach z rodzynkami. Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. Śledzie z marynowanymi grzybami Śledzie z curry Różowe śledzie w zalewie octowej. Śledzie z orzechami
To co lubię - gotuję i polecamŚledzie z cytryną i jabłkiem to pomysł na przygotowanie śledzi do podania ich z olejem lub śmietaną. Jabłko i cytryna uszlachetniają smak śledzi i wynoszą je na wyższa półkę ;) Sposób na nie pochodzi z książki Danuty Wyrybkowskiej Praktyczna kuchnia domowa z 1937 roku. Śledzie te polecane są do oliwy i śmietany, nazwa przepisu „ śledzie w oliwie i śledzie w śmietanie(...)filety śledzi solonych, 1 winne jabłko (u mnie reneta), 1 cytryna (z cienką skórką), 1 liść laurowy, 10 – 12 ziaren pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, olej tłoczony na zimno Filety śledzi wymoczyć w zimnej wodzie. Czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie. Nie polecam gotowych śledzi w oleju, bo z nimi ciężko już coś zrobić. Cytrynę dokładnie
królestwo garówBardzo lubię śledzie . Najlepsze są te w zalewie octowej , z dużą ilością cebuli i niewielką ilością oleju. One zawsze smakują wyjątkowo, może to ze względu na to, że kojarzą mi się z domem rodzinnym i świętami, gdyż właśnie takie podaje się u mnie na Wigilię oraz na Wielkanoc. Początki w ich przygotowywaniu nie były łatwe, nie doczytałam bowiem, że zalewa(...)powinna być przegotowana, ale przestudzona i zalałam śledzie taką wprost z garnka. Efektu możecie się domyślać, śledzi nie podaliśmy, a dla mnie była to lekcja, którą pamiętam do tej pory. Teraz filety śledziowe w zalewie octowej przygotowuję bez takich potknięć i zawsze wychodzą doskonałe. Składniki na filety śledziowe w zalewie octowej 400 g śledzi a’la Matjas 2 cebule
niecodziennikparyBardzo lubimy śledzie i dość często przygotowujemy je sobie w różnych postaciach np. z octem, w sałatkach lub z ciekawymi dodatkami wzbogacającymi ich smak. Podstawą jest oczywiście kupienie odpowiednich filetów ze śledzi i wymoczenie ich w zimnej wodzie lub mleku. W naszej budce z rybami kupiliśmy wyborne Matjasy, z których zrobiliśmy bardzo smaczne i proste do wykonania śledzie w oleju(...)filety śledziowe a’la Matjas 1 duża cebula 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu kolorowego 250 ml oleju słonecznikowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śledzie namaczać w wodzie przez 2-3 godziny, opłukać pod wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić je na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka. Śledzie wkładać do słoika naprzemiennie
niecodziennikparyŚledzie po kaszubsku to jedne z moich ulubionych śledzi marynowanych. Są jednocześnie słodkie, słone, kwaśne i ostre, co sprawia, że nie można się im oprzeć. Zazwyczaj kupowałam je w formie zwiniętych śledzi z nadzieniem cebulowym, ale takie pokrojone na kawałki są szybsze do wykonania i łatwiejsze do zjedzenia. Śledzie po kaszubsku można przygotować nie tylko na święta Bożego Narodzenia(...)także na co dzień i z pewnością szybko znikną ze słoiczka. Udostępnij Składniki na śledzie po kaszubsku 1 / 2 kg filetów śledziowych a’la matjas 2 duże cebule 1 / 2 słoiczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 1 szklanka oleju 4 łyżki octu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu 1 łyżka ziaren gorczycy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
niecodziennikparyNiby tyle różnych śledzi już jedliśmy, a tu takie zaskoczenie... Te śledzie są wprost bajeczne. Połączenie, śledzia, cebulki i słodko- kwaskowej żurawiny..., mniam...istne cuuuudo... :-) Inspiracją był ten przepis, choć jak zwykle lekko zmodyfikowany, m.in. dałam dużo więcej żurawiny. Śledzie wymagają kilkukrotnego zmieniania wody przy moczeniu, warto to uwzględnić przy przygotowywaniu, trwa to bowiem kilka godzin. Ja do pierwszego moczenia(...)dzięki sugestii znajomego) dodałam octu, dzięki niemu śledzie uzyskują piękny biały kolor, nie jest to oczywiście konieczne, ale warto... Składniki: - 800-1000g filetów śledziowych a'la matjas (u mnie 800g, 2 wiaderka po 400g) - 2-3 czerwone cebule (u mnie 3) - 200g suszonej żurawiny (w oryginale było 100g) - ok. 1-2 łyżki octu (nie trzeba) - 2 listki laurowe
Smaczne Zdrowepotem cebulę zgniatamy dłońmi, tak aby rozdzielić poszczególne talarki i wymieszać je z sokiem z cytryn. W szklanej salaterce układamy warstwami śledzie, następnie warstwę cebuli, którą posypujemy płaską łyżeczką cukru i zalewamy połową oleju, następnie układamy kolejne warstwy śledzi i cebuli i ponownie zasypujemy płaską łyżeczką cukru i zalewamy resztą oleju Gotowe śledzie odkładamy na dwie godziny do lodówki(...)śledzie w oleju z cebulą Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie w sosie pomidorowym Dorsz pieczony z koperkiem Kutia wigilijna – tradycyjny przepis Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Śledzie w oleju z cebulą pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w sosie pomidorowym Przepis na śledzie w sosie pomidorowym, czyli obowiązkowy punkt, którego nie może zabraknąć na imprezowym menu. Proste i szybkie w wykonaniu do tego bardzo smaczne a wszystko to przy niewielkim nakładzie pracy. Śledzie w sosie pomidorowym Składniki: 5 płatów śledziowych solonych a’la matias 3 cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)Pudliszki” 1 łyżeczka octu winnego 1/3 szklanki przegotowanej wody ½ łyżeczki cukru Sól Pieprz Śledzie w sosie pomidorowym Przygotowanie: Śledzie moczymy przez 2-3 godziny w tym czasie co najmniej raz wymieniamy wodę, następnie odcedzamy i kroimy na dwu-centymetrowe kawałki, takie w sam raz na jeden raz. W czasie moczenia śledzi przygotowujemy sos, obieramy cebulę i kroimy w piórka, następnie
Księga-Smakupozostajemy w tematyce śledzia. Mam dla Was kolejny hit! Wymyśliłam sobie, że zrobię tatara ze śledzia. Kiedyś na jednym z eventów jadłam wegański tatar z suszonych pomidorów, który muszę odtworzyć w domu, ale jakoś jeszcze nie miałam sposobności ;-). To stwierdziłam, że zrobię tatara ze śledzi. I powiem Wam tylko tyle, strzał w dziesiątkę! To jest tak dobre, że nawet(...)osoba, która nie lubi śledzi myślę, że byłaby w stanie się do nich przekonać. PRZEPIS NA TATARA ZE ŚLEDZI - 5 filetów śledzi w oleju - 3 łyżki cebulek marynowanych(sprzedawane w słoiczkach w każdym markecie na półce) - papryka wędzona (przyprawa) - łyżeczka dobrej jakości musztardy sarepskiej - 2 duże garście suszonych pomidorów w oleju Pomidory, cebulkę i śledzie posiekaj
SMYKWKUCHNIŚwiąteczne śledzie piernikowe, to będzie hit tegorocznej wigilii. Nieskromnie powiem, że te śledzie są po prostu genialne w smaku. Są tak cudne, że przyćmiły wszystkie inne, które do tej pory wydawały nam się super... Warto przygotować je 2-3 dni wcześniej, by zdążyły się przegryźć smaki. U nas będzie ich na pewno duuuża porcja. Degustacja w ubiegłym tygodniu wypadła bardziej(...)niż pomyślnie. Zakochaliśmy się w tym smaku na dobre. Na próbę przygotowałam nie za dużą porcję- 1 małe opakowanie śledzi w oleju. Wyszły z tego 2 warstwy śledzi z dodatkami, porcja dla ok.3 osób. U nas na wigilię będą min. z 4 opakowań. Składniki: - 400g śledzi a'la matias (u mnie w oleju) - ok.60g pierników w lukrze (u mnie
Smaczne Zdrowepolskiej tradycji podczas Wigilii spożywa się tylko dania bezmięsne. Na stole królują ryby: karpie , sandacze , szczupaki ... . Wśród (według tradycji) 12 dań obowiązkowo pojawia się śledź . Śledź w wielu odmianach, wariacjach: rolmopsy , śledzie z koperkiem , pod pierzynką , z piernikiem , z kapustą kiszoną i wiele innych. Grzyby suszone też kojarzą się ze smakami świąt, dlatego proponuję śledzie z grzybami. Przepis funkcjonujący(...)wielu, wielu lat. 4 płaty solonych śledzi*, 1 cebula, 30 - 40 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), 4 – 5 łyżek oleju do smażenia, cytryna, sól, cukier Grzyby włożyć do garnuszka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować je do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzić. Nie wylewać płynu z gotowania grzybów!!! Będzie można dodać
królestwo garów