śledź - 8553 przepisów (strona:50/571)

Śledzie w Marynacie Korzennej 209

Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie śledzi w marynacie korzennej, jeżeli ktoś lubi korzenne smaki to na pewno tak przygotowane śledzie będą mu smakować. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebować: 400 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 125 ml oleju 2 łyżki rodzynek około 10 szt śliwek wędzonych (bez pestek) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka soku(...)cytryny 1 gwiazdka anyżu (można dodać anyż mielony) 1 listek laurowy 3 goździki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru szczypta kardamonu Link do filmu z przygotowania: Śledzie w marynacie korzennej Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy

Uwaga Babcia Gotuje
śledź w sosie chrzanowym 196

śledź w sosie chrzanowym Śledź jest przykładem tej ryby w naszej kuchni, której nie straszne są przejściowe mody i dietetyczne trendy. W końcu poddali się nawet i domorośli dietetycy, którzy jeszcze kilka lat temu straszne pomstowali na tłuste ryby. Wręcz nakazując jedzenie ich jak najrzadziej( ofiarą tych wymysłów padły właśnie(...)takie ryby jak śledzie, halibuty, czy nawet  poczciwe makrelki), ci sami dietetycy zalecali za to zjadanie miruną a nawet i pangą. Ja nie będę się szerzej wdawał, we wszelkie podejrzane dietetyczne dywagacje na ten temat, bo i po co.  Wszak śledź jaki jest każdy widzi :) składniki

Miód i pieprz
Śledzie w occie 2950

wysokim słoiku na przemian z cebulą, na końcu zalać olejem. Zostawić na kolejne 24 godziny w lodówce. Po tym czasie można już jeść, smaki się przegryzą i śledzie są pyszne. *do śledzi w occie świetnie nadają się tego typu słoiki jak na zdjęciu. Podobne można zleźć tutaj  KLIK , cena 23 zł. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą 382

Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą to właściwie rodzaj tatara śledziowego. Jak dla mnie idealna kompozycja – słone śledzie, naturalnie słodka kukurydza, octowe borowiki, delikatny koperek i ostre chilli doskonale ze sobą współgrają. Każdy składnik jest tu ważny. Największą zaletą takich śledzi jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Bez problemu można zrobić je zarówno 2 dni wcześniej(...)ostatniej chwili. Tatar śledziowy pasuje zarówno na Święta jak i na rodzinne przyjęcia, dlatego warto nauczyć się go przygotowywać. Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą: 400 g płatów śledziowych marynowanych w oleju 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oleju lnianego 3 łyżki posiekanych, marynowanych borowików 4 czubate łyżki kukurydzy Bonduelle 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami) 1/2 łyżeczki musztardy

Poezja smaku
Smażone rolady śledziowe do słoika 156

ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest wrażliwy, na punkcie ości(...)pomidorowego – gęstego ( cały mały słoiczek i 1/2 drugiego ) 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej Liść laurowy i ziele angielskie ( po dwie trzy sztuki na słoik ) dodatkowo wykałaczki do spięcia Śledzie płukamy , patroszymy , oczyszczamy , a następnie usuwamy z nich kręgosłup , tak żeby jednocześnie płaty pozostały połączone ( jak na zdjęciu ) . Cebulę kroimy w paski i podsmażamy na oleju , jak już będzie miękka

Ogrodnik w podróży
śledź od "zielonego" do rolmopsa 206

śledziowe rolmopsy Już jakiś czas temu zauważyłem, że z bliżej mi nieznanych względów, przy wykonywaniu dań ze śledzi, zwykliśmy naszej kuchni wykorzystywać wcześniej już przygotowane płaty śledziowe. Tak więc,  można znaleźć wiele przepisów w których mamy użyć śledzi, wcześniej już przerobionych (z zalewy, oleju, czy też solonych). Śledź świeży, zwany też zielonym ( głownie nazywany jest tak przez Skandynawów), występuje(...)zbyt wiele pracy, czy wysiłku. Praca ta zresztą zostanie sowicie wynagrodzona, bowiem smak śledziowego rolmopsa, przygotowanego samodzielnie od podstaw, jest po prostu niepowtarzalny. składniki 1 kg świeżych śledzi 3/4 szklanki soli 1 szklana octu 2 szklanki wody 1 cebula 6-7 niewielkich ogórków konserwowych  wykałaczki zalewa do rolmopsa 2 szklanki wody 1 szklanka octu 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka

Miód i pieprz
Śledzie po staropolsku. 209

pełni. Jak karnawał to i procenty, jak procenty to i zagrycha :-) a i "śledzik" już wkrótce, więc postanowiłam się z Wami podzielić moim sprawdzonym przepisem na pyszne śledzie z cebulką. Gdy już są dobrze wymoczone łączymy je ze sparzoną cebulką i zalewamy zalewą sporządzoną z oleju, octu i wody. Później już tylko wystarczy poczekać, aż wszystko się przegryzie(...)możemy wcinać! Są pyszne!!! Składniki na śledzie po staropolsku 1 kg śledzi (matjasy) 3 duże cebule 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu 200 ml octu 1 litr wody 0,5 szklanki oleju      Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Jeśli nasze śledzie są bardzo

Rozpustne gotowanie
Śledzie po cygańsku. 281

Zimą często przygotowuję śledzie. Pokazałam Wam już przepis na  śledzie po staropolsku  oraz na  śledzie po kaszubsku , dziś przyszedł czas na śledzie po cygańsku. Ulubione śledzie Mojego M. Nic dziwnego ;) są niesamowite! Polecam!!! Składniki na Śledzie po cygańsku: 1 kg solonych płatów śledziowych, matiasów 4 nieduże cebule 2 duże ząbki czosnku 0,5 litrowy słoik korniszonów(...)słoiczek marynowanych grzybków 130-140 ml oleju 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 płaska łyżka cukru sól pieprz      Śledzie moczymy około 3 godzin, trzykrotnie zmieniając wodę. Wymoczone śledzie kroimy w 3-4 centymetrowe kawałki. Obrane cebule i czosnek kroimy w drobniutką kostkę. Korniszony i grzyby kroimy w sporą kostkę (ja miałam swojskie

Rozpustne gotowanie
Śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne 208

Odkąd pamiętam zawsze lubiłam śledzie , nigdy nie zagłębiając się w ich wartości odżywcze. Najważniejszym argumentem dla mnie, przemawiającym za tym, aby w miarę często gościły na moim stole był ich smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Można je smażyć, piec, wędzić, solić, marynować – podać jako danie główne z ziemniakami, czy na przystawkę z cebulką, w oleju, itd… Jedzenie śledzi poprawia(...)nastrój – powoduje podwyższenie poziomu serotoniny, działa przeciwdepresyjnie, wzmacnia pamięć i koncentrację. Mam nadzieję, że wystarczy tej zachęty, aby się skusić i zrobić śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne.     Składniki: - ok. 500g filetów a’la matias - 1 doniczka świeżej bazylii - 2 suszone ostre papryczki - 1 główka czosnku - 1,5 cytryny - ok. ¾ szklanki oleju

mojewypiekiinietylko
Śledzie pod pierzynką 195

Wczoraj  wieczorem wzięłam się za robienie śledzi, które mój mąż uwielbia. Ja natomiast nie lubię śledzi  i to bardzo. Nie tylko smak mi przeszkadza ale i zapach. Dlatego  za robienie śledzi zawsze zabieram się opieszale. Podobno są smaczne, bo znikają bardzo szybko. Składniki: 30 dag śledzi matiasów ½ litra mleka, ocet winny 3 łyżki(...)majonezu 2/3 szklanki śmietany  12% - 18% pieprz do smaku 2 jabłka 2 cebule 3 ogórki konserwowe Sposób wykonania: Śledzie namoczyć przez około pół godziny w mleku. W międzyczasie przygotować „pierzynkę”: Obrane jabłka zetrzeć na wiórki,  cebule  i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystko z majonezem a następnie śmietaną. Śledzie odsączyć z mleka, pokroić w paski

Na słodko lub wytrawnie
Śledź z suszonymi pomidorami w zalewie z oliwy / Herrings with sun-dried tomatoes in a marinade of olive oil 169

cieszy się u mnie w domu dużym powodzeniem na stole królują inne ryby. Jedną z nich jest śledź. Dzisiejszy przepis to bardzo szybki i prosty w przygotowaniu śledź z suszonymi pomidorami. Dotychczas potrawę przygotowywałam z płatów śledziowych w oleju i efekt był zadowalający jednak potrawa wydawała mi się zbyt ciężka (śledź w oleju, zalewa z oliwy(...)śledziowe dokładnie płuczę, zalewam zimna woda i odstawiam na kilka godzin aby częściowo usunąć z nich sól. Kiedy śledzie staną się lekko słone kroję je na wąskie paseczki i przekładam do miski. Pomidory również kroję w  paseczki i dodaję do śledzi. Na końcu dodaję pokrojone w piórka szalotki. Całość posypuję pieprzem i dokładnie mieszam. Do oliwy z oliwek

Magiczna kuchnia Darii
Sałatka śledziowa 615

dosłownie w kilka chwil. W smaku wyborna, zachwyci nie tylko na wigilijnym stole, ale też na innych spotkaniach rodzinnych, czy ze znajomymi. Czas przygotowania: 20 minut + czas na moczenie śledzi Ilość porcji: Mała miska/ 3 porcje Składniki: 300g filetów(...)śledziowym/ ok. 4 płatów 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 jabłko ½ cebuli ½ cebuli czerwonej 4 łyżki majonezu 50g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru Śledzie moczymy w wodzie, a potem w mleku. Czas moczenia zależy od śledzi. Nam starczyła godzinka   w wodzie i pół godzinki w mleku. Dwa ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jabłka, ogórki, cebule i obrane ziemniaki kroimy

Kolizje Smaków
Kompot z suszu 36

subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Wam także inne moje przepisy na Wigilię: – zakwas na barszcz – barszcz czerwony na zakwasie – uszka wigilijne – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku –  śledzie w oleju –  śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami –  tatar ze śledzia –  śledzie(...)wiśniówce –  śledź marynowany w occie –  śledź na konfiturze z cebuli –  śledzie w kiszonych cytrynach – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań KOMPOT Z SUSZU Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 250 g suszonych śliwek – 100 g moreli – 100 g suszonych jabłek możesz, zamiast tych składników użyć gotowej mieszanki suszonych owoców do kompotu

nietylkopasta.pl
Pieczarki a’la śledzie 63

Pieczarki niby śledzik Tego jeszcze nie było, dziś coś wyjątkowego, totalna nowość, przepis na śledzie inaczej, czyli pieczarki a’la śledzie. Niby śledzie bez śledzi, coś dla tych co lubią rybne smaki, ale z jakiś względów śledzi nie jedzą. Internet posiada już przepisy na boczniaki a’la śledzie, jednak śledzik z pieczarek to nowość. Na dzień 5 grudzień(...)takowego przepisu nie ma, a więc śmiało mogę się czuć matką chrzestną śledzika z pieczarek. 😉 Szukasz tanich i szybkich przekąsek imprezowych, pieczarki jak śledzie z cebulką i octem, to coś co polecam. Śledzik z pieczarek Śledzikowe pieczarki idealnie się sprawdzą na wigilijnym, świątecznym czy imprezowym stole. Pieczarki z algami śmiało mogą być dopisana do listy, potrawy wigilijne. Śledzie na Wigilię

Dieta moja pasja
Śledzie z morwą i orzechami 60

zajadałam się świeżymi owocami morwy, między włażeniem na budynki śmietników a bieganiem po tzw. „puszczy”. Kupiłam więc suszoną z myślą o sałatkach. I tak oto wylądowała w śledziach, razem z orzechami.  Składniki: 4 solone filety śledziowe 1 czerwona cebula duża garść orzechów włoskich duża garść suszonej morwy białej pieprz 4 łyżki oleju rzepakowego extra virgin Śledzie moczymy(...)godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Do śledzi dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki orzechy, morwę, a także cebulę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem

Kardamonovy

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję