dobre wieści, będę miała dla Was kilka naprawdę pysznych poleceń, dla osób, które lubią ryby i ciekawe smaki. Dziś pierwsza z nich – przepyszne ziemniaki pieczone z grilla nadziewane śledziem i dodatkami. Smak pieczonego ziemniaka z grilla zrobionego sposobem, który opisałam poniżej, jest nieziemski! A jak dodałam Śledzie po Kołobrzesku od Kapitan Navi, śmietanę i dodatki to sama byłam zaskoczona(...)genialnym efektem. Śledzie po Kołobrzesku to zdecydowanie moje odkrycie! Kapitan Navi stworzył ten produkt. Co znajdziecie w środku? Pyszne, wyraziste w smaku i bardzo mięsiste kawałki śledzia, cebulkę, zalewę na bazie oleju rzepakowego z odrobinką octu, przyprawy. Próbując tych śledzi z moją rodziną, byliśmy niesamowicie zaskoczeni. Produkty Kapitan Navi w tym Śledzie po Kołobrzesku znajdziecie w Biedronce. A warto
nietylkopasta.plvotes) Szybkie śledzie z pieczoną papryką, idealne na sylwestra Nowy Rok już o krok więc czas poczynić szybkie przygotowania do sylwestrowej nocy. Oczywiście w ten dzień nie może zabraknąć króla polskich stołów czyli śledzia Ogórki, koreczki i inne bajeczki nie zastąpią poczciwego śledzia z beczki. Zakąska musi być bo inaczej nie da się pić. Oczywiście mowa o zdrowym soku(...)łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej ( możesz pominąć jak wolisz łagodne lub zastąpić chili jeśli wolisz z kopem ) 5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego Marynata do śledzi: 1 szklanka octu spirytusowego 10% 2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki na marynatę do śledzi wymieszaj razem do rozpuszczenia cukru. Śledzie umyj w zimnej wodzie
Ogrodnik w podróżyŚledzie po cygańsku to prosta i niezwykle smaczna sałatka ze śledzi i ogórków konserwowych w sosie słodko-ostrym z cebulką. Aromatyczny i szybki sos to połączenie ketchupu z wyrazistą w smaku ostrą musztardą oraz zeszkloną na oleju cebulką. Śledzie po cygańsku podasz z pieczywem na wszelakie okazje i święta. To super przekąska na imieniny bądź Sylwester. Zapraszam po mój(...)sprawdzony i super smaczny przepis na śledzie w pysznym sosie. SKŁADNIKI: 8 filetów śledziowych z oleju – 500 g 3 ogórki konserwowe – 160 g 2 cebule – 190 g 10 łyżek pikantnego ketchupu 2 łyżki ostrej musztardy 4 łyżki oleju łyżeczka cukru pudru sól, pieprz, słodka papryka PRZYGOTOWANIE: Śledzie po cygańsku zaczynam od naszykowania wszystkich składników. Śledzie kroję wzdłuż
Zasmakuj Kuchnigrudniu apetyt na śledzie wzrasta stopniowo, osiągając swój szczyt w okolicach Świąt. Mam kilka sprawdzonych i lubianych przez nas przepisów, a ten na śledzie z grzybami jest na szczycie listy. Do przygotowania śledzi gajowego wykorzystuję mrożone grzyby, przeważnie borowiki. Można przygotować je również z suszonymi, jednak smak będzie inny. Jeśli chcecie przygotować takie śledzie w sezonie grzybowym - polecam użyć świeżych(...)grzybów. Śledzie ze śliwkami Śledzie pod szubą Śledzie w cytrusach Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej Śledzie gajowego (z grzybami) Składniki: 4 filety śledziowe solone (a'la matias) 200g mrożonych borowików 0,5 szklanki wody 4 łyżki oleju 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 ziarenka ziela angielskiego
Obiad gotowyWitam serdecznie po dłuższej przerwie i proponuję państwu przepis na przepyszne śledzie z suszonymi grzybami. Przepis jest dość znany ale jeżeli ktoś takich śledzi jeszcze nie robił, to polecam bo naprawdę warto. Do przygotowania śledzi gajowego będziemy potrzebowali: 500 g solonych filetów śledziowych a’la matias około 50 g suszonych grzybów 100 g koncentratu pomidorowego – około 7 łyżeczek z góreczką(...)listek laurowy duża szczypta cukru lub ksylitolu 2-3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 3 kulki jałowca sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Śledzie gajowego Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki, zalewam je zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy
Uwaga Babcia Gotujeprzepis to połączenie klasyki z nowym smakiem i aromatem, czyli szybkie śledzie z cebulką i żurawiną oraz natką pietruszki. Śledzie z cebulką to tradycyjny polski smak, który znają wszyscy. To zestawienie smaków, które na pewno nigdy się nam nie znudzi. Do tego klasycznego tandemu dodaliśmy żurawinę i aromatyczną natkę pietruszki. Żurawina komponuje się wręcz idealnie ze smakiem śledzia, a natka(...)dodaje całemu zestawowi wyjątkowości i świeżości. Śledzie to zawsze proste w przygotowaniu i sprawdzone danie na każdą okazję. To też jedna z naszych ulubionych ryb, a jak wiadomo ryby to zdrowie. Jeśli ktoś z Was jadł śledzie z żurawiną, zapewne chętnie wróci do tego smaku i odnajdzie go w tym przepisie. Natka pietruszki to nieczęsto spotykany dodatek, ale zapewniamy
Kuchnia Na WypasieCzas czytania: 2 min Pewnie w każdym domu jest jakiś przepis na śledzie , które pojawiają się na świątecznym stole. Może chcielibyście urozmaicić swoje menu pysznym przepisem na śledzie w sosie musztardowym . W przepisie użyłam musztardy sarepskiej oraz musztardy francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy, które przyjemnie pękają w ustach. Taka różnorodna faktura wspaniale wzbogaca konsystencję sosu. Świeży imbir , cebulka i delikatna(...)ciasta, to proponuję klasyczny makowiec i sernik puszysty. Propozycji jest dużo więcej znajdziecie je pod tagiem „bozenarodzenie” wpisując go w wyszukiwarkę, częstujcie się i świętujcie! Smacznego! Print Śledzie w sosie musztardowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Śledzik w lekkim sosie musztardowym. Course Przystawka Cuisine Polska Keyword cebula, śledzie Prep Time 20 minutes Servings
SprawdzonaKuchnia.plŚledź jest gatunkiem ławicowej ryby morskiej. Stanowi on jeden z najważniejszych gatunków rybołówstwa. Śledzie żyją w dużych grupach zwanych ławicami na głębokości do 250 metrów. Żyją w Atlantyku, Oceanie Arktycznym, a także w morzu Bałtyckim. Osiągają długość od 30 do 45 centymetrów. Śledzie należą do jednych z najbardziej cenionych i chętnie konsumowanych ryb tak dziś, jak i najdawniejszych czasach(...)bardzo łatwe do przechowywania z powodu zasolenia. Sporządza się z nich także konserwy i marynaty. Śledź jest bardzo cennym pokarmem dla człowieka. Lecz wciąż zbyt mało i rzadko go konsumujemy. Najczęściej robimy to podczas Wigilii, dni postnych lub przyjęć okolicznościowych. A szkoda, że przynajmniej raz w tygodniu nie króluje na naszym stole, gdyż posiada szereg cennych właściwości. Śledzie są bogatym
ProstePesto.plSałatka śledziowa po wiedeńsku to efekt przeglądania naszych przepisów na blogu. Zauważyliśmy wtedy, że ostatni przepis na sałatkę ze śledziami opublikowaliśmy w grudniu i od tego czasu te morskie ryby musiały trochę czekać na ponowne pojawienie się na naszym stole. Ale jak już się na nim znalazły, to od razu w światowym, a dokładniej wiedeńskim wydaniu. Chociaż niektórych może zaskoczyć(...)gruszka i jabłko dodane do słonych śledzi w sałatce śledziowej po wiedeńsku , to towarzystwo słodkich owoców wraz z warzywami doskonale im pasowało. Składniki na sałatkę śledziową po wiedeńsku 250 g filetów śledziowych a’la Matjas 3 małe ziemniaki 1 mała marchewka 1 mała czerwona cebula 1 / 2 puszki białej fasoli 1 jabłko 1 gruszka 2 jajka 3 łyżki majonezu
niecodziennikparyŚledzie z kolendrą i limonką zrobiliśmy, bo od czasu do czasu nachodzi nas ochota na dobre, domowe śledzie. Z racji tego, że w domu mieliśmy świeżą kolendrę i limonkę, postanowiliśmy połączyć te dwa składniki z filetami śledziowymi a’la Matjas. Okazało się to trafionym pomysłem, śledzie wchłonęły świeżość limonki i wyrazistość kolendry, minimalizm dodatków zapewnił lekkość i podkreślił smak głównego(...)składnika. Śledzie z kolendrą i limonką są łatwe w przygotowaniu, nie wymagają długiego marynowania i już po kilku godzinach można je podać na stół. Takie śledzie to dobra propozycja na tradycyjnego śledzika lub jedno ze świątecznych dań. Udostępnij Składniki na śledzie z kolendrą i limonką 3-4 płaty śledziowe a’la Matjas 1 średnia cebula 1 / 2 pęczka świeżej kolendry
niecodziennikparyŚledzie lubimy (chyba) wszyscy. Pod każdą postacią. Przygotowane na różne sposoby smakują zawsze. Poszukując nowych smaków, często robię śledzie łącząc różne produkty, dodaję nowe, inne składniki niż poprzednio i w ten sposób powstają ciekawe i smaczne potrawy ze śledziami w roli głównej Składniki: 6 szt. filetów śledziowych matiasów, ze słonej zalewy 1 duża, lub 3 średnie cebule mały słoik majonezu(...)godzinę, potem zlałam wodę, zalałam czystą wodą i ponownie zostawiłam na godzinę. Taka była potrzeba, ponieważ moje płaty śledziowe były słone. Jeśli po pierwszym zalaniu wodą i spróbowaniu kawałka śledzia nie wyczuwa się soli, wystarczy wymoczyć je w zimnej wodzie tylko raz. Po tym czasie odlałam wodę i płaty śledziowe zalałam zimnym mlekiem. Wówczas śledzie będą bardziej delikatne. Odstawiłam
Kuchnia u KrysiRolada ze śledzia to świetna przystawka nie tylko od święta. Doskonale sprawdza się podczas spotkań towarzyskich . Śledź w towarzystwie serka śmietankowego, zaostrzonego chrzanem oraz chrupiącego ogórka i cebulki smakuje wyśmienicie. Moją roladę udekorowałam dodatkowo musztardą francuską, którą uwiebiam i która wspaniale pasuje do śledzia. W przepisie podałam dwa rodzaje śledzi, które mogą być śmiało użyte do wykonania tego dania(...)wersjach danie to smakuje wybornie. Jeżeli użyjecie śledzi Bismark to będzie Wam łatwiej zwinąć całość w roladę, ale będzie ona ostrzejsza w smaku. Śledzie a’la matjas będą nieco mniej plastyczne, ale za to bardziej mięsiste, a rolada łagodniejsza w smaku. Pozostawiam Wam wolność wyboru. P.S. Przepis bierze udział w konkursie zorganizowanym przez firmę SEKO . Trzymajcie kciuki za powodzenie
Pieguskowa KuchniaŚledzie w czerwonej kapuście to kolejny pomysł na podanie tej jakże zdrowej ryby, którą osobiście uwielbiam pod każdą postacią.Nie tylko doskonale smakuje, ale i świetnie wygląda dlatego sprawdzi się także na różnego rodzaju uroczystościach, Wigilii, Sylwestrze itp. Składniki – śledzie w czerwonej kapuście: 400 g (4 średnie płaty śledziowe matiasy) 100 ml delikatnej oliwy z oliwek extra virgin i/lub(...)kwaśnego jabłka 400 g czerwonej kapusty sól himalajska lub kłodawska świeżo mielony pieprz 20 ml (2 łyżki) octu jabłkowego 4 ziarnka ziela angielskiego 1 duży liść laurowy Śledzie zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc. Wymoczone śledzie osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki a następnie zalać olejem lub mixem olejów
Ola la LCHFŚledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami Śledzie w słodko-kwaśnym sosie z żurawiną i rodzynkami to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Polecam! Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych (matiasów solonych lub w oleju) olej do smażenia Zalewa: pół szklanki octu 1 szklanka wody 3 ziarenka pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 liść(...)cebule 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu (lub cukru) 1/3 szklanki wody garść żurawiny garść rodzynek sól i pieprz – do smaku *** Śledzie jeśli są mocno słone moczymy w wodzie (ja użyłam śledzi w oleju i były akurat), a następnie tniemy w paseczki *** *** Składniki na zalewę zagotowujemy i studzimy *** *** Śledzie przekładamy do ostudzonej zalewy
Blog z ApetytemRolada ze śledzia to świetna przystawka nie tylko od święta. Doskonale sprawdza się podczas spotkań towarzyskich . Śledź w towarzystwie serka śmietankowego, zaostrzonego chrzanem oraz chrupiącego ogórka i cebulki smakuje wyśmienicie. Moją roladę udekorowałam dodatkowo musztardą francuską, którą uwiebiam i która wspaniale pasuje do śledzia. W przepisie podałam dwa rodzaje śledzi, które mogą być śmiało użyte do wykonania tego dania(...)wersjach danie to smakuje wybornie. Jeżeli użyjecie śledzi Bismark to będzie Wam łatwiej zwinąć całość w roladę, ale będzie ona ostrzejsza w smaku. Śledzie a’la matjas będą nieco mniej plastyczne, ale za to bardziej mięsiste, a rolada łagodniejsza w smaku. Pozostawiam Wam wolność wyboru. P.S. Przepis bierze udział w konkursie zorganizowanym przez firmę SEKO . Trzymajcie kciuki za powodzenie
Pieguskowa KuchniaOstatni dzień karnawału nie obędzie się bez śledzia, wszak to 'śledzik" właśnie. Tego dnia pałaszujemy śledzie popijając wódeczką lub czym tam lubimy i żegnamy w ten sposób karnawał. Mnie do śledzi nie trzeba długo przekonywać, bardzo je lubię, choć podobno do polubienia smaku śledzi trzeba dojrzeć. Moim zdaniem wystarczy trafić na dobrze przyrządzone, a do takich zaliczam(...)suszonymi pomidorami i kaparami. Śledzie warto jeść nie tylko w karnawale, bo oprócz walorów smakowych są także bardzo zdrowe, a niestety niedoceniane. Są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I choć zalicza się je do tłustych ryb, wcale nie są kaloryczne. Składniki: 6 filetów śledzia a'la matias 2 cebule 10 suszonych pomidorów z zalewa 2 łyżki kaparów
Smakowity Blog Kulinarnywpadłam na to, że śledź w oleju (gotowy do spożycia) może być aż tak słony, gdyby zdarzyło Wam się tak jak u mnie, to należy śledzie wcześniej wymoczyć w wodzie. Do moich śledzi musiałam dodać dużo więcej śmietany, by zabić słony smak. Najważniejsze, że fekt końcowy był przepyszny. Inspiracją był ten przepis , lekko go tylko zmodyfikowałam. Składniki: - 440g(...)łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany - 4 łyżki majonezu - świeżo mielony pieprz - 1 łyżka octu winnego - 1 łyżka soku z cytryny - ksylitol lub cukier do smaku (nie jest konieczny) Śledzie odsączyć z oleju (w razie potrzeby wymoczyć w wodzie), cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem. Jabłko, korniszony, buraki i śledzie kroimy w kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy
Smaczne ZdroweŚledzie w oleju z warzywami Ciekawe połączenie smaków i kolorów. Prosty i szybki przepis na śledzie w oleju, z dodatkiem chrupiących warzyw. Polecam! Składniki: 3-4 płaty śledzi a’la Matjas 1 cebula 1 czerwona papryki 2 ogórki konserwowe 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 słoika marynowanych pieczarek około pół szklanki oleju *** Śledzie płuczemy w zimnej wodzie i kroimy(...)paseczki, cebulę w piórka a pieczarki i ogórki w plasterki. Szczypiorek siekamy *** *** W słoiku lub szklanym naczyniu układamy warstwę śledzi a na niej porcję pokrojonych warzyw. Następnie ponownie śledzie i znowu warzywa, aż do wykończenia składników *** *** Całość zalewamy olejem i wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Wigilijne śledzie Artykuł Śledzie w oleju z warzywami pochodzi
Blog z ApetytemŚledzie! Ich nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Ja, jak już dobrze wiecie, jestem miłośnikiem śledzi. Robię je na bardzo wiele sposobów. Mój Luby, w gruncie rzeczy co trzeci dzień je śledzie na kolację, jest ich chyba największym fanem! Na imprezach, wiadomo śledzik lubi pływać, więc schodzi w pierwszej kolejności. Dziś mam dla Was przepis na śledzie(...)włosku, gwarantuję znikną z talerzyka zanim się obejrzysz! PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO WŁOSKU - 6-7 sztuk matiasów - 1 cebula - 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju - 15 - 20 zielonych dużych oliwek - olej lub oliwa - 1 łyżka suszonej bazyli - 1 łyżka ziół prowansalskich Śledzie myjemy i płuczemy w wodzie, aż będą o odpowiednim dla nas stopniu słoności. Kroimy na porcje
SMYKWKUCHNIŚledzie po japońsku to pyszna kompozycja smaków składająca się z jajka, śledzia i korniszonów z dodatkiem zielonego groszku, cebuli oraz jabłka, połączonych z majonezem i śmietaną. Takie śledzie to szybka w przygotowaniu przystawka, która doskonale sprawdzi się pośród innych smakołyków na wigilijnym stole. składniki na 3 porcje 3 płaty śledziowe solone 2 małe cebule 1 kwaskowate jabłko(...)miseczki i posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby puściła sok. Wymoczone w wodzie lub mleku płaty śledziowe odsączamy i przekrawamy wzdłuż na pół, 3 paski śledzia odkładamy ( będą potrzebne do owijania jajek ) a pozostałe płaty kroimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy odcisniętą z soku cebulę. Korniszony oraz obrane ze skórki jabłko kroimy
Smakowite DaniaŚwiąt wkraczają na ostatnią prostą. Za tydzień o tej porze w kuchni będzie pachniało grzybami, na stole będzie stygł sernik, a w misce wyrastało ciasto na paszteciki. Dobrze, że śledzie można przygotować wcześniej. Nawet polecam zabrać się za nie już dziś, a w Wigilię odwdzięczą się wyjątkowym smakiem. Kupując śledzie zauważyliście pewnie, że producenci piszą na opakowaniu, że jest(...)śledź a la matjas. Co to właściwie oznacza? Matjas to nie jest gatunek, tylko rodzaj śledzia. Przed pierwszym tarłem odławiane są młode, niespełna roczne osobniki. To właśnie te śledzie nazywane są matjasami. Połowy matjasow trwają od maja (zazwyczaj połowy zaczynają się w sobotę przez Zielonymi Świątkami) do lipca. Ich mięso jest tłuste, delikatne, a dzięki specjalnemu procesowi solenia nabiera wyjątkowego
Obiad gotowyświęta bez tradycyjnych smaków. Są jednak też potrawy do których się nie mogę przekonać np. karp i staram się zastąpić go czymś nowoczesnym. W tym roku zamiast karpia będą śledzie na ciepło. Przepis ten powstał, kiedy chciałam w środku nocy przetestować kilka przepisów z “Italia do zjedzenia” Bartka Kieżuna , ale nie miałam odpowiednich składników a sklep był już zamknięty. Nawet(...)sycylijskich sardeli i orzeszków piniowych. Zrobiłam więc własną przepyszną wersję włoskiego klasyka – sardeli po palermitańsku i to był strzał w dziesiątkę. W tym przepisie ważne jest, żeby użyć śledzi w oleju, bo takich nie trzeba namaczać i lepiej się pieką. Składniki: ok 14 filetów śledziowych w oleju – u mnie 2 beczki śledzi z olejem wiejskim Seko
Ugotowane pozamiataneCześć Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzi w śmietanie. Najczęściej na wigilijnym stole pojawiają się ulubione śledzie mojego dziadka, czyli śledzie w śmietanie według przepisu mojej babci . Ostatnio jednak wypróbowałam nowym przepis na śledzia w śmietanie, jego oryginalną wersję znajdziecie na blogu Anety . Śledź w śmietanie Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, tarkę o dużych oczkach, sitko. Przygotuj(...)składniki: 50 dag filetów śledziowych, 2 - 3 cebule, 1 jabłko, 2 - 3 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, pieprz, mieloną paprykę, mleko lub wodę do wymoczenia śledzi. Śledzie przełóż do miski, zalej mlekiem lub wodą i odstaw do wymoczenia. Cebulę obierz z łupinek, dość drobno posiekaj, przełóż na sitko i sparz wrzątkiem. Wymoczone śledzie pokrój w dość grubą kostkę. Jabłko umyj
blog.moje-pasje.infoKożuch ze śledzia, śledź pod pierzynką, śledzie z buraczkami to tylko kilka z określeń na tą doskonałą sałatkę śledziową. Przepis stary jak świat, odświeżam. Są różne wersje tej sałatki np z marchewką zamiast buraczków ale mi osobiście najbardziej smakuje taka w wersji tradycyjnej. Śledzie z buraczkami tworzą wyjątkowo smaczną sałatkę. Kożuch ze śledzia Składniki filety ze śledzia marynowane(...)średnie cebule 3 ugotowane w łupince ziemniaki ugotowane buraczki 3 jajka ugotowane na twardo majonez sól, pieprz Śledzie i cebulkę kroimy w kosteczkę, ziemniaki, buraczki i jajka tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Na dnie miseczki układamy śledzie i cebulkę-solimy i pieprzymy oraz smarujemy majonezem. Na majonezie układamy potarkowane ziemniaki-solimy i pieprzymy. Na ziemniaki kładziemy buraczki i smarujemy
Pieguskowa KuchniaCześć Dzisiaj będzie przepis na jedno z ulubionych dań mojego dziadka. Najczęściej takie śledzie są u mnie w domu podawane w piątek na obiad, a dziadek je je także na kolację. Takie śledzie są także dobrym pomysłem na Wielki Piątek. Śledzie w śmietanie mojej babci Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę. Przygotuj składniki: 4-5 solonych filetów(...)śledziowych, 1 średnią cebulę, opakowania gęstej śmietany, sól, pieprz, cukier, wodę do wymoczenia śledzi, ewentualnie trochę rzadkiej śmietany, ocet. Śledzie umyj, przełóż do miski i zalej je wodą. Wymocz je kilkukrotnie zmieniając wodę, w której się moczą. Do wody do ostatniego moczenia dodaj trochę octu. Wymoczone filety pokrój na porcje. Cebulę obierz z łupinek i drobno posiekaj. Śmietanę dopraw
blog.moje-pasje.infotwarogiem. Twaróg oczywiście musi być specjalnie przyrządzony i doprawiony, żeby w połączeniu z ziemniakami stworzył pyszne danie. Miałam ochotę na takie ziemniaki, ale na myśl o ziemniakach ze śledziem poczułam ścisk w żołądku. Postanowiłam więc połączyć te dwie zachcianki i tak oto na stole pojawiły się ziemniaki ze śledziem i twarogiem. Paluszki lizać! Na końcu tego wpisu czeka(...)konkurs:) Składniki (na 4 porcje): 8 średniej wielkości ziemniaków* 1 słoik śledzi SEKO Beczka śledzi z olejem wiejskim 1 czerwona cebula czarny pieprz świeżo mielony posiekany szczypiorek lub koperek twarożek: 200g półtłustego twarogu 100ml śmietany 12% sól pieprz 2-3 łyżki szczypiorku Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować z mundurkach. Twaróg, śmietanę, szczypiorek wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem. Filety śledziowe
Obiad gotowyWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na bardzo smaczne śledzie po fińsku. Sałatka śledziowa jest z groszkiem zielonym, więc trochę tak nie typowo ale zapewniam że bardzo smacznie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 puszka 400 g groszku konserwowego 1 cebula(...)łyżeczki musztardy ostrej 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki usiekanej natki pietruszki Link do filmu z przygotowania: Śledzie po fińsku Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne śledzie po duńsku, śledzie idealnie nadają się do podania z jajkiem na twardo ale same bez jajka również są bardzo pyszne. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto. Do przygotowania śledzi po duńsku będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone na sos: 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany(...)kaparów 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka curry do smaku sól, pieprz szczypta cukru oraz jajka ugotowane na twardo koperek do posypania gotowej sałatki Link do filmu z przygotowania: Śledzie po duńsku Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia
Uwaga Babcia GotujePiątek nieodmiennie kojarzy się z rybą, a zwłaszcza ze śledziami. Przynajmniej mnie. Najzwyklejsze śledzie w śmietanie można za każdym razem podawać odrobinę inaczej. Wystarczy dodatkowy składnik lub przyprawa inna niż zwykle. Kiedy pierwszy raz robiłam śledzie w sosie curry, to nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Śledzie marynowane w kiszonych ogórkach także są pyszne. A z cytryną(...)Przyznam się Wam, że moje przepisy powstają bardzo często w taki własnie sposób. Coś bym zjadła, sama nie wiem co, więc przeglądam szafki i lodówkę. Czasami powstają pyszności! Dzisiejsze śledzie powstały też w taki sposób. Miały być w klasycznej śmietanie, a wyszły troszkę inaczej. Składniki: 500 g solonych filetów śledzi 1 większa cebula 5 średnich ogórków kiszonych 1 puszka
Codzienna kuchnia niecodziennaLubimy dania, których przygotowanie nie zabiera nam dużo czasu oraz są nieskomplikowane, a jednocześnie są bardzo smaczne. Oto jedno z takich dań... smażone śledzie. Danie uniwersalne - pasuje zarówno na obiad, kolację jak i przekąskę. Możemy podać je z chlebem lub innymi dodatkami, np. ziemniaki, frytki, sałatka... Przygotowanie to maksymalnie 30 minut! A ilość składników jesteśmy w stanie wyliczyć na palcach(...)jednej ręki😉 Czyli same plusy...danie szybkie, proste i tanie. Zachęcam, więc do jedzenia śledzi bo są bardzo zdrowe! Ryby powinny znaleźć się w naszym menu, gdyż zwierają cenne dla na naszego zdrowia składniki. Przeciętny Polak zjada o połowę mniej ryb niż inni mieszkańcy Europy. Dziś napiszę trochę o śledziu z racji tego, że robiłam go na obiad 😉 Jest
Kuchnia MagdaLenyWitam serdecznie Propozycja na przygotowanie śledzi w marynacie korzennej, jeżeli ktoś lubi korzenne smaki to na pewno tak przygotowane śledzie będą mu smakować. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebować: 400 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 125 ml oleju 2 łyżki rodzynek około 10 szt śliwek wędzonych (bez pestek) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka soku(...)cytryny 1 gwiazdka anyżu (można dodać anyż mielony) 1 listek laurowy 3 goździki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru szczypta kardamonu Link do filmu z przygotowania: Śledzie w marynacie korzennej Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy
Uwaga Babcia Gotujeśledź w sosie chrzanowym Śledź jest przykładem tej ryby w naszej kuchni, której nie straszne są przejściowe mody i dietetyczne trendy. W końcu poddali się nawet i domorośli dietetycy, którzy jeszcze kilka lat temu straszne pomstowali na tłuste ryby. Wręcz nakazując jedzenie ich jak najrzadziej( ofiarą tych wymysłów padły właśnie(...)takie ryby jak śledzie, halibuty, czy nawet poczciwe makrelki), ci sami dietetycy zalecali za to zjadanie miruną a nawet i pangą. Ja nie będę się szerzej wdawał, we wszelkie podejrzane dietetyczne dywagacje na ten temat, bo i po co. Wszak śledź jaki jest każdy widzi :) składniki
Miód i pieprzwysokim słoiku na przemian z cebulą, na końcu zalać olejem. Zostawić na kolejne 24 godziny w lodówce. Po tym czasie można już jeść, smaki się przegryzą i śledzie są pyszne. *do śledzi w occie świetnie nadają się tego typu słoiki jak na zdjęciu. Podobne można zleźć tutaj KLIK , cena 23 zł. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieŚledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą to właściwie rodzaj tatara śledziowego. Jak dla mnie idealna kompozycja – słone śledzie, naturalnie słodka kukurydza, octowe borowiki, delikatny koperek i ostre chilli doskonale ze sobą współgrają. Każdy składnik jest tu ważny. Największą zaletą takich śledzi jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Bez problemu można zrobić je zarówno 2 dni wcześniej(...)ostatniej chwili. Tatar śledziowy pasuje zarówno na Święta jak i na rodzinne przyjęcia, dlatego warto nauczyć się go przygotowywać. Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą: 400 g płatów śledziowych marynowanych w oleju 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oleju lnianego 3 łyżki posiekanych, marynowanych borowików 4 czubate łyżki kukurydzy Bonduelle 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami) 1/2 łyżeczki musztardy
Poezja smakuryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest wrażliwy, na punkcie ości(...)pomidorowego – gęstego ( cały mały słoiczek i 1/2 drugiego ) 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej Liść laurowy i ziele angielskie ( po dwie trzy sztuki na słoik ) dodatkowo wykałaczki do spięcia Śledzie płukamy , patroszymy , oczyszczamy , a następnie usuwamy z nich kręgosłup , tak żeby jednocześnie płaty pozostały połączone ( jak na zdjęciu ) . Cebulę kroimy w paski i podsmażamy na oleju , jak już będzie miękka
Ogrodnik w podróżyśledziowe rolmopsy Już jakiś czas temu zauważyłem, że z bliżej mi nieznanych względów, przy wykonywaniu dań ze śledzi, zwykliśmy naszej kuchni wykorzystywać wcześniej już przygotowane płaty śledziowe. Tak więc, można znaleźć wiele przepisów w których mamy użyć śledzi, wcześniej już przerobionych (z zalewy, oleju, czy też solonych). Śledź świeży, zwany też zielonym ( głownie nazywany jest tak przez Skandynawów), występuje(...)zbyt wiele pracy, czy wysiłku. Praca ta zresztą zostanie sowicie wynagrodzona, bowiem smak śledziowego rolmopsa, przygotowanego samodzielnie od podstaw, jest po prostu niepowtarzalny. składniki 1 kg świeżych śledzi 3/4 szklanki soli 1 szklana octu 2 szklanki wody 1 cebula 6-7 niewielkich ogórków konserwowych wykałaczki zalewa do rolmopsa 2 szklanki wody 1 szklanka octu 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka
Miód i pieprzpełni. Jak karnawał to i procenty, jak procenty to i zagrycha :-) a i "śledzik" już wkrótce, więc postanowiłam się z Wami podzielić moim sprawdzonym przepisem na pyszne śledzie z cebulką. Gdy już są dobrze wymoczone łączymy je ze sparzoną cebulką i zalewamy zalewą sporządzoną z oleju, octu i wody. Później już tylko wystarczy poczekać, aż wszystko się przegryzie(...)możemy wcinać! Są pyszne!!! Składniki na śledzie po staropolsku 1 kg śledzi (matjasy) 3 duże cebule 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu 200 ml octu 1 litr wody 0,5 szklanki oleju Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Jeśli nasze śledzie są bardzo
Rozpustne gotowanieZimą często przygotowuję śledzie. Pokazałam Wam już przepis na śledzie po staropolsku oraz na śledzie po kaszubsku , dziś przyszedł czas na śledzie po cygańsku. Ulubione śledzie Mojego M. Nic dziwnego ;) są niesamowite! Polecam!!! Składniki na Śledzie po cygańsku: 1 kg solonych płatów śledziowych, matiasów 4 nieduże cebule 2 duże ząbki czosnku 0,5 litrowy słoik korniszonów(...)słoiczek marynowanych grzybków 130-140 ml oleju 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 płaska łyżka cukru sól pieprz Śledzie moczymy około 3 godzin, trzykrotnie zmieniając wodę. Wymoczone śledzie kroimy w 3-4 centymetrowe kawałki. Obrane cebule i czosnek kroimy w drobniutką kostkę. Korniszony i grzyby kroimy w sporą kostkę (ja miałam swojskie
Rozpustne gotowanieOdkąd pamiętam zawsze lubiłam śledzie , nigdy nie zagłębiając się w ich wartości odżywcze. Najważniejszym argumentem dla mnie, przemawiającym za tym, aby w miarę często gościły na moim stole był ich smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Można je smażyć, piec, wędzić, solić, marynować – podać jako danie główne z ziemniakami, czy na przystawkę z cebulką, w oleju, itd… Jedzenie śledzi poprawia(...)nastrój – powoduje podwyższenie poziomu serotoniny, działa przeciwdepresyjnie, wzmacnia pamięć i koncentrację. Mam nadzieję, że wystarczy tej zachęty, aby się skusić i zrobić śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne. Składniki: - ok. 500g filetów a’la matias - 1 doniczka świeżej bazylii - 2 suszone ostre papryczki - 1 główka czosnku - 1,5 cytryny - ok. ¾ szklanki oleju
mojewypiekiinietylkoWczoraj wieczorem wzięłam się za robienie śledzi, które mój mąż uwielbia. Ja natomiast nie lubię śledzi i to bardzo. Nie tylko smak mi przeszkadza ale i zapach. Dlatego za robienie śledzi zawsze zabieram się opieszale. Podobno są smaczne, bo znikają bardzo szybko. Składniki: 30 dag śledzi matiasów ½ litra mleka, ocet winny 3 łyżki(...)majonezu 2/3 szklanki śmietany 12% - 18% pieprz do smaku 2 jabłka 2 cebule 3 ogórki konserwowe Sposób wykonania: Śledzie namoczyć przez około pół godziny w mleku. W międzyczasie przygotować „pierzynkę”: Obrane jabłka zetrzeć na wiórki, cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystko z majonezem a następnie śmietaną. Śledzie odsączyć z mleka, pokroić w paski
Na słodko lub wytrawniecieszy się u mnie w domu dużym powodzeniem na stole królują inne ryby. Jedną z nich jest śledź. Dzisiejszy przepis to bardzo szybki i prosty w przygotowaniu śledź z suszonymi pomidorami. Dotychczas potrawę przygotowywałam z płatów śledziowych w oleju i efekt był zadowalający jednak potrawa wydawała mi się zbyt ciężka (śledź w oleju, zalewa z oliwy(...)śledziowe dokładnie płuczę, zalewam zimna woda i odstawiam na kilka godzin aby częściowo usunąć z nich sól. Kiedy śledzie staną się lekko słone kroję je na wąskie paseczki i przekładam do miski. Pomidory również kroję w paseczki i dodaję do śledzi. Na końcu dodaję pokrojone w piórka szalotki. Całość posypuję pieprzem i dokładnie mieszam. Do oliwy z oliwek
Magiczna kuchnia Dariidosłownie w kilka chwil. W smaku wyborna, zachwyci nie tylko na wigilijnym stole, ale też na innych spotkaniach rodzinnych, czy ze znajomymi. Czas przygotowania: 20 minut + czas na moczenie śledzi Ilość porcji: Mała miska/ 3 porcje Składniki: 300g filetów(...)śledziowym/ ok. 4 płatów 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 jabłko ½ cebuli ½ cebuli czerwonej 4 łyżki majonezu 50g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru Śledzie moczymy w wodzie, a potem w mleku. Czas moczenia zależy od śledzi. Nam starczyła godzinka w wodzie i pół godzinki w mleku. Dwa ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jabłka, ogórki, cebule i obrane ziemniaki kroimy
Kolizje SmakówPieczarki niby śledzik Tego jeszcze nie było, dziś coś wyjątkowego, totalna nowość, przepis na śledzie inaczej, czyli pieczarki a’la śledzie. Niby śledzie bez śledzi, coś dla tych co lubią rybne smaki, ale z jakiś względów śledzi nie jedzą. Internet posiada już przepisy na boczniaki a’la śledzie, jednak śledzik z pieczarek to nowość. Na dzień 5 grudzień(...)takowego przepisu nie ma, a więc śmiało mogę się czuć matką chrzestną śledzika z pieczarek. 😉 Szukasz tanich i szybkich przekąsek imprezowych, pieczarki jak śledzie z cebulką i octem, to coś co polecam. Śledzik z pieczarek Śledzikowe pieczarki idealnie się sprawdzą na wigilijnym, świątecznym czy imprezowym stole. Pieczarki z algami śmiało mogą być dopisana do listy, potrawy wigilijne. Śledzie na Wigilię
Dieta moja pasjazajadałam się świeżymi owocami morwy, między włażeniem na budynki śmietników a bieganiem po tzw. „puszczy”. Kupiłam więc suszoną z myślą o sałatkach. I tak oto wylądowała w śledziach, razem z orzechami. Składniki: 4 solone filety śledziowe 1 czerwona cebula duża garść orzechów włoskich duża garść suszonej morwy białej pieprz 4 łyżki oleju rzepakowego extra virgin Śledzie moczymy(...)godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Do śledzi dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki orzechy, morwę, a także cebulę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
Kardamonovyblogera. Część potraw, które zrobię wcześniej, zamrożę. W sumie to dość wygodne, potem przed świętami będę miała więcej czasu na inne „przyjemności”. Na pierwszy bożonarodzeniowy strzał lecą śledzie w sosie tatarskim. Oczywiście w sosie domowej roboty. Składniki: 5 filetów śledziowych 8 marynowanych pieczarek 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu(...)łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru pudru sól pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez
Kardamonovychyba jedne z najlepszych śledzi, jakie jadłam w życiu. Poważnie. Dajcie im postać z tymi wszystkimi dodatkami ze dwa dni w lodówce. Poezja, normalnie poezja. Składniki: 2 solone śledzie 2 małe czerwone papryki 1 cebula 100 g sera feta 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy extra virgin (lub więcej) pieprz Śledzie moczymy godzinę(...)stopniach. Można je lekko skropić olejem rzepakowym. Po upieczeniu wkładamy je do plastikowego pojemnika i szczelnie zamykamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Papryki kroimy w cienkie paski, ser w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski
Kardamonovyśledziowych, a jej prostota sprawia, że przygotowujemy ją nie tylko od święta. Jak zrobić sałatkę śledziową z groszkiem i jajkami? Wystarczy jajka ugotować na twardo i wystudzić. Następnie jajka, śledzie, cebulę i ogórki kroimy na niezbyt drobne kawałki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. A na koniec wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednej misce i gotowe. Składniki(...)sałatkę śledziową z groszkiem i jajkami: 400 g śledzi w oleju puszka groszku 5 jajek 2 ogórki konserwowe cebula (jeśli używacie gotowych śledzi ze słoika, to zazwyczaj są one w zalewie z cebulą, którą można wykorzystać) 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, czyli przez około 6-7 minut
e-PrzepisyKulinarneŚledzie z suszonymi pomidorami to kolejny przepis na super przekąskę, trochę w innej wersji. Rybka bardzo smaczna, u mnie w domu nasza ulubiona. Sprawdza się na różnego rodzaju domowych przyjęciach. Śledzi z suszonymi pomidorkami nie może rownież zabraknąć na świątecznym stole. Szczerze proponuję ten przepis , bo rybka jest przepyszna. Warto spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie z suszonymi pomidorami – składniki(...)odsączeniu z oleju ) olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami ( ja kupiłam słoik, który miał wagę 270 gram ) trochę pietruszki do dekoracji około 120 ml oleju rzepakowego ( tak, aby śledzie z dodatkiem pomidorków były całkiem zanurzone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie z suszonymi pomidorami – wykonanie: Śledzie płuczemy pod bieżącą woda. Przekładamy do naczynia i zalewamy zimną wodą, aby się wymoczyły
Olcia gotuje!Dziś zapraszam na skorzystanie z mojego przepisu na śledzie opiekane. Najlepszy i sprawdzony przepis, który przekazała mi moja moja mamusia. Ta opiekana ryba to coś pysznego. Prosty przepis na śledzie, który przygotujesz w kilka minut. Są smaczne, nie za kwaśne, takie w sam raz. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie opiekane składniki: 1 kilogram świeżych śledzi wypatroszonych i bez głów olej(...)szklanki octu 2,5 szklanki wody 2,5 łyżki cukru 1 marchew cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka gorczycy 4 ziela angielskie 3 liście laurowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie opiekane w zalewie sposób wykonania: Śledzie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie każdą rybę z osobna obtaczamy w mące. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy śledzie z obu stron
Olcia gotuje!Śledzie z marynowanymi grzybami Lubicie śledzie? Ja bardzo. Najczęściej jadam te klasyczne w oleju lub śmietanie. Ale na święta, na przyjęcie, spotkanie z rodziną lub na weekend przygotowuję też inne wersje śledzi. Dziś mam dla Was przepis na śledzie z marynowanymi grzybami. Inne, ciekawe i naprawdę pyszne. A do tego tak proste w przygotowaniu. To kto się skusi na takiego(...)oryginalnego śledzika? Śledzie z marynowanymi grzybami – prosty przepis na śledzia Składniki: 500 g filetów śledziowych 6-7 marynowanych maślaków Leśne Skarby 2 średnie cebule olej do zalania śledzi 2-3 ziarenka ziela angielskiego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Filety śledziowe moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, wymieniając wodę z 2-3 razy. Następnie kroimy je na kawałki, mogą
Słodkie okruszkiBoże Narodzenie i Nowy Rok to czas, w którym Polacy jedzą najwięcej ryb, a dużą ich część stanowią śledzie. Wybraliśmy dla was 6 sprawdzonych przepisów, które idealnie sprawdzą się na świątecznym stole: Śledzie po grecku. Rewelacyjna sałatka z sosem, który tak bardzo lubimy. PRZEPIS Sałatka śledziowa z pieczarkami. Przepis, który przyda się podczas świąt Sałatka śledziowa z buraczkami. Zawsze(...)robimy na święta. PRZEPIS Śledzie w sosie duńskim z prażonym jabłkiem. Zaskocz gości na święta! PRZEPIS Śledzie w śmietanie. Klasyczny przepis i kilka porad, dzięki którym zawsze wychodzą dobre Jedna z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić ze śledzia. Zrób go na czerwono! [PRZEPIS] A jeśli zastanawiacie się, czy śledzie są zdrowe, odpowiedź znajdziecie w naszym artykule: Czy śledzie są zdrowe
Kulinarna PolskaWiększość potraw, które przygotowuję na wieczerzę wigilijną jest z dodatkiem suszonych grzybów leśnych. Takie też są śledzie Gajowego. Jest to trochę nietypowe połączenie filetów śledziowych z suszonymi grzybami, ale godne polecenia. Do przygotowania śledzi Gajowego nie potrzebujemy wielu składników, a efekt będzie naprawdę pyszny. Ja do zrobienia śledzi Gajowego wykorzystałam solone filety śledziowe a’la matjas, ale mogą(...)być filety moczone w oleju lub occie. Wówczas nie musimy ich moczyć w wodzie, tylko od razu pokroić. Dzięki temu przyrządzenie śledzi Gajowego będzie jeszcze szybsze! Tak więc przepis na śledzie Gajowego jest bardzo prosty i szybki, a jeżeli nie wiecie co przygotować na zbliżające się święta Bożego Narodzenia to zachęcam was do wypróbowania. Nam bardzo przypadł do gustu
Danka PichciŚledzie po chłopsku to rodzaj sałatki ziemniaczanej z ogórkiem kiszonym i filetami śledziowymi. W moim przypadku są to filety śledziowe w oleju, ale można też wykorzystać solne filety a’la matjas. Jeżeli korzystamy z tej drugiej propozycji to wówczas ryby należy uprzednio namoczyć w wodzie lub mleku na około 2-3 godziny. Do przygotowania śledzi po chłopsku najlepiej ugotować(...)ziemniaki w mundurkach, ale możecie też wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały wam z obiadu. Śledzie po chłopsku możemy przygotowywać przez cały rok. Sprawdzą się na różnych rodzaju przyjęciach imieninowych czy urodzinowych, a także podczas świąt Bożego Narodzenia lub Sylwestra. Przepis na śledzie po chłopsku jest prosty i nikt nie powinien mieć problemu z ich zrobieniem. Polecam wypróbować śledzie po chłopsku
Danka PichciKolejny świąteczny przepis - tym razem śledziki marynowane w oleju z suszonymi pomidorami . Śledzie z suszonymi pomidorami są banalne w przygotowaniu, niebanalne w smaku. Jeśli lubicie ryby w oliwie, z ciekawymi dodatkami, ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. Dla wzmocnienia smaku dodałam łyżeczkę musztardy i posiekaną natkę pietruszki. Chciałam przygotować także jakieś śledzie na słodko. Może z suszoną śliwką(...)goździkiem, może ze suszoną żurawiną? Niestety jakoś połączenie słodkich dodatków i słonego śledzia nie bardzo do mnie przemawia. Choć moja Mama twierdzi, że najlepsze są (w okresie ciąży) śledzie z bezą i marmoladą wieloowocową, to chyba brakuje mi póki co kulinarnej odwagi, bu spróbować tego jakże nietuzinkowego zestawu. Dlatego właśnie zdecydowałam się na śledzie z suszonymi pomidorami właśnie. ŚLEDZIE
W kuchni Karmel-itkiburaków, która to czynność zawsze trwa co najmniej godzinę. U nas w domu ta sałatka zawsze znika jako pierwsza ze świątecznego stołu. https://youtu.be/fQfWEI66FQ8 Składniki na śledzie pod pierzynką: 300 g śledzi w oleju (około 6 średnich filetów) 150 g sera żółtego cebula biała 150 g papryki konserwowej (3 sztuki) 4 ziemniaki (400 g) 2 marchewki(...)mały pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Majonez mieszamy z musztardą, solą i pieprzem
e-PrzepisyKulinarneŚledzie w sosie musztardowym , to przepyszna przekąska idealna na świąteczny stół, ale i na każdą inną okazję. Taką sałatkę śledziową szykuje się błyskawicznie. Przygotowanie śledzi w sosie musztardowym nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. To wspaniała odmiana od tradycyjnych śledzi w oleju lub śmietanie. Jak przygotować śledzie w sosie musztardowym? Aby śledzie w sosie musztardowym smakowały najlepiej(...)przygotowanie należy zaplanować minimum kilka godzin przed planowaną uroczystością. Możemy wykorzystać śledzie z zalewy octowej lub śledzie a la matjas. Śledzie kroimy na pół lub mniejsze kawałki, a następnie zalewamy lub mieszamy z sosem musztardowym. Później wystarczy już tylko wstawić śledzie na kilka godzin do lodówki, aby smak ładnie przeszły. Przepis na pyszne śledzie w sosie musztardowym czeka
Słodkie okruszkiŚledzie z suszoną śliwką i marchewką – śledzik świąteczny Coraz bliżej Święta. Dlatego dziś mam dla Was kolejną pyszną inspirację, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Śledzie z suszoną śliwką i marchewką, to również hit każdego przyjęcia. Możecie je podać nie tylko na Boże Narodzenie, ale również np. na Sylwestra. Tak przygotowany śledzik świąteczny zachwyca smakiem. Ciekawe połączenie(...)smaków, łatwość przygotowania. Spróbujcie i zaskoczcie swoich bliskich. Śledzie z suszoną śliwką i marchewką, to idealny pomysł na tegoroczne święta. Składniki: 5 filetów śledziowych a’la matjas 2 mniejsze cebule 2 marchewki około 100 g suszonej śliwki – u mnie od Woj-len (duża paczka, dobra jakość) 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu 3 goździki 1 płaska
Słodkie okruszkiOpis Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym: Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym z dodatkiem cebuli to bez wątpienia najlepsza odmiana wśród śledzi. Nawet jeśli ktoś o kuchni i gotowaniu nie ma zielonego pojęcia, takimi śledziami może zaskoczyć rodzinę. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie potrzebujemy nawet zbyt wielu składników. Mimo że śledzie zalicza się do tłustych(...)linię. Regularne ich jedzenie poprawia pamięć, wzmacnia serce i wzrok. Zawierają witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są bogate w żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Śledzie to świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 4 płaty śledziowe w oleju 2 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki musztardy francuskiej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezwiązane ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy. W dzisiejszym wpisie znajdziecie moje sprawdzone kulinarne inspiracje na wielkanocne potrawy. Są tu między innymi pomysły na faszerowane jajka, pasztety, śledzie i domowe wędliny. Jest też spory zbiór moich przepisów na świąteczne słodkości. Wystarczy kliknąć w nazwę wybranego dania, a zostaniecie przeniesieni do wpisu z przepisem. Mam nadzieję, że wśród nich znajdą się(...)Świąteczna galantyna drobiowa Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Śledź imbirowy z żurawiną Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem
Kulinarne przygody GatityŚledzie po tatarsku Śledzie w sosie tatarskim to pomysł na pyszną przekąskę. Wspaniale sprawdzą się zarówno na świątecznym jak i imprezowym stole. Takie śledziki możemy podać również w formie koreczków nabijając na wykałaczkę naprzemiennie marynowane grzybki (np. pieczarki), śledziki w sosie tatarskim, mini korniszonki (lub kawałki ogórków konserwowych) i ponownie śledzie. Składniki: 0,5 kg wymoczonych filetów śledziowych(...)matiasów 1 cebula 1 mały słoiczek marynowanych grzybków np. pieczarek 3 ogórki konserwowe 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany przyprawy: sól, pieprz, cukier *** Śledzie osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Grzybki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę *** *** Cebulę oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pokrojone grzybki, ogórki oraz cebulkę przekładamy do miski, dodajemy
Blog z Apetytemwypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście(...)śmietanowym z suszonymi pomidorami Dorsz zapiekany ze szpinakiem, serem feta i orzechami Dorsz a płatkach migdałowych Curry rybne Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany w maśle czosnkowo-ziołowym Śledź pieczony Pstrąg pieczony w rozmarynie Pulpety rybne Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie z kapustą
Ola la LCHFŚledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w pierwszych dniach listopada w studio kulinarnym CookUp. Kiedy zobaczyłam listę składników, a wśród nich imbir, rodzynki i miód, byłam dość sceptycznie nastawiona do takiego połączenia, ale... kto nie próbuje, ten nie wie co dobre(...)Przepis na wigilijne śledzie marynowane z imbirem i wiele innych rarytasów przygotowała Sylwia Chrzanowska, finalistka III edycji programu „MasterChef”. Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy (który niebawem przygotuję i nie omieszkam pochwalić się nim na blogu), pyszny sos żurawinowy, świąteczne pierogi nadziewane kaczką i absolutnie genialny mus z wątróbki z konfiturą cebulową
Cztery FajeryŚledź Matias to śledź wyjątkowy. Hodowany w jednym miejscu na ziemi, dziewiczy, poławiany tylko dwa miesiące w roku. Aby śledź mógł nosić nazwę MATIAS musi spełniać szereg warunków, o których napiszę niżej. W sklepach ten gatunek śledzi jest bardzo trudno dostępny – oczywiście znajdziecie śledzie a’la Matias, które jednak z oryginałem mają mało wspólnego, ale oczywiście, są także(...)owoców morza zachowane dla obecnych i przyszłych pokoleń. Młode ryby do 3 roku życia, czyli niedojrzałe płciowo, nazywane MATIASAMI. Nazwa ta pochodzi od holenderskiego słowa maagdenharing, oznaczającego „śledzia dziewiczego”. MATIASY poławia się przez bardzo krótki okres – od maja do czerwca. Przygotowywane są jeszcze na kutrze: przez nacięcie w okolicy gardła usuwa się wnętrzności, tzw. podgardlenie, a następnie umieszcza w delikatnej
Kuchnia BazyliiJest to idealny, świąteczny przepis na śledzie. Składniki na dwa słoiki śledzi: Marynata: 4 płaty śledzi a'la matias 2 szkl wody 1/2 szkl octu 4 ziarnka pieprzu 4-6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 spore cebule Zalewa z oleju: olej rzepakowy np od. SemCo 2-4 łyżki oliwy z oliwek ewentualnie suszone pomidory, pieprz(...)świeżo zmielony itp. 1. Śledzie pokroić w kawałki. 2. Cebulę pokrojona w grubsze plasterki sparzyć wodą. 3. Składniki zalewy zagotować i wystudzić. 4. Kawałki śledzi poukładać w słoikach na przemian z cebulą i zalać wystudzona zalewa i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, ale n ie dłużej niż 2 dni. 5. Po marynowaniu odsączyć śledzie, i zalać mieszanką
Gotowanie...to proste !Klasyczne śledzie w oleju z cebulką z dodatkiem słodkiej mielonej papryki i oleju z suszonych pomidorów z ziołami, które nadają daniu ze śledzi innego koloru. Do takich śledzi dodaję czasem suszone owoce, np. rodzynki lub śliwki. Składniki: 4 filety śledziowe, mogą być śledzie z pudełeczka, matiasy 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego(...)lniany Przygotowanie: Cebulę siekam w krążki. Czosnek przeciskam przez praskę. Filety śledziowe myję pod kranem, wkładam do szklanej miski i zalewam zimną wodą. Wstawiam do lodówki, co 2 godz. śledzie płuczę wymieniając wodę na świeżą. Po 6 godzinach płuczę ostatni raz, suszę na papierowym ręczniku. Śledzie kroję na kawałki, układam w misce, dodaję cebulę, czosnek, lekko mieszam, wszystkie przyprawy
Zasmakuj Kuchnipoprzedniego, przelewam do karafki i przechowuję w lodówce. Polecam Wam także inne moje przepisy na Wigilię: – zakwas na barszcz – barszcz czerwony na zakwasie – uszka wigilijne – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce(...)śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 250 g suszonych śliwek – 100 g moreli – 100 g suszonych jabłek możesz zamiast tych składników użyć gotową mieszankę suszu – 3-4 goździki – sok z połowy cytryny – 2-3 łyżki miodu lub cukru Przygotowanie : Owoce włóż do garnka
nietylkopasta.plŚledź po sułtańsku, idealne na co dzień i od święta innymi słowy kiedy tylko masz śledzie to pomysł na śledzia po sułtańsku będzie świetną decyzją. Składniki : 0,5 kg śledzi solonych (matiasów) 200 ml przecieru pomidorowego 50 gr rodzynek sułtańskich 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule pół łyżeczki sosu tabasco ew. przecieru z chilli(...)cytryny sól i cukier olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie wymoczyć ale nie dłużej niż 30 minut, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odsączamy po 5 minutach, mają tylko lekko zmięknąć. Cebulę kroimy na półplasterki i szklimy na patelni na oleju rzepakowym, do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę koncentratu (można nieco później dołożyć), pół łyżeczki sosu tabasco
Mechanik w kuchniŚledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w pierwszych dniach listopada w studio kulinarnym CookUp. Kiedy zobaczyłam listę składników, a wśród nich imbir, rodzynki i miód, byłam dość sceptycznie nastawiona do takiego połączenia, ale... kto nie próbuje, ten nie wie co dobre(...)Przepis na wigilijne śledzie marynowane z imbirem i wiele innych rarytasów przygotowała Sylwia Chrzanowska, finalistka III edycji programu „MasterChef”. Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy (który niebawem przygotuję i nie omieszkam pochwalić się nim na blogu), pyszny sos żurawinowy, świąteczne pierogi nadziewane kaczką i absolutnie genialny mus z wątróbki z konfiturą cebulową
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamój prawdziwy debiut. Śledzie jem od niedawna. W zasadzie od kiedy się okazało, że mam celiakię i muszę być na diecie, czyli jakieś dwa lata. Ograniczenie żywieniowe sprawiło, że zaczęłam szukać nowych smaków, a tak się złożyło (jako, że jestem dość otwarta na testowanie nowości), że z naszych tradycyjnych i ogólne dostępnych produktów, tylko śledzi nigdy nie kosztowałam. Cóż(...)stwierdziłam jednak, że skoro surowa ryba w peruwiańskim ceviche bardzo mi smakuje, to może jednak spróbuję tego śledzia. Skubnęłam ociupinkę i okazało się, że wcale nie jest taki straszny jak myślałam, a nawet musiałam przyznać, że jest całkiem niezły ;) Oczywiście znalezienie śledzi z przyzwoitym składem i bez tzw. śladowych ilości glutenu, graniczy z cudem, ale udało mi się
Quinoa Raz!cukier trzcinowy i przyprawę do piernika i smażyć wszystko razem jeczcze przez chwilę. Dodać resztę oleju, wymieszać i wystudzić. Śledzie pokroić na kawałki o szerokości ok 2,5 cm. W sporym słoiku układać kolejno warstwy - cebuli z rodzynkami i śledzi. Całość zalać resztą oleju z patelni. Przykryć i zostawić na noc, żeby smaki się połączyły
Kulinarne Inspiracjesmaczne ryby, urozmaicone menu zawsze mile widziane. To sałatka idealna dla zwolenników zdrowego odżywiania, bo wiadomo śledź to bogate źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych, a buraki wzmacniają układ krwionośny. Śledź to również produkt idealny dla odchudzających się, bo choć to ryba tłusta, tak naprawdę ma mało kalorii, w 100 g 160 kcal. Przyspiesza proces przemiany materii, podobnie jak proces(...)duże jabłko szczypiorek sól, pieprz z młynka Wykonanie: ugotowane wcześniej czerwone buraczki, ogórki i obrane jabłko pokroić w kostkę. W grubą kostkę pokroić wymoczone wcześniej i osuszone papierowym ręcznikiem śledzie śmietanę wymieszać z serkiem, chrzanem i 2-3 łyżkami marynaty z ogórków pokrojone warzywa i śledzie wymieszać z przygotowanym sosem, dodać pieprz i sól i pokrojony szczypiorek. Przed podaniem schłodzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo popularny również w dni powszechne, ponieważ pochodzę z miasta, które kiedyś szczycące się fabrykami wszelkimi, było domem wielu robotników. Robotnikowi, jak wiadomo, nigdy się nie przelewało, a że śledź był tanim i łatwo dostępnym produktem to często znajdował się na robotniczych talerzach. I tak z dziada, pradziada ryba ta zagościła w naszym menu na dobre, dorabiając się wielu(...)form podawania :) Ta poniżej jest niezwykle prosta i na pewno godna uwagi Waszych podniebień! :) Śledź w ziołach z czosnkiem Potrzebujesz: 2 płaty śledzia z solanki 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj zioła, pieprz
Kuchnia w Słońcu SkąpanaŚledź - bardzo popularny w zastosowaniach kulinarnych od wielu wielu lat. Między innymi dlatego, że łatwo się przechowuje po zasoleniu. Jest wiele sposobów na śledzia - może być spożywany w stanie świeżym, wędzonym, po zamrożeniu, w postaci konserw i marynat. Nie od dziś króluje na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia. Przyrządzam je nie tylko(...)święta, także w Wielkanoc, czy inne rodzinne okazje, w których wspólnie biesiadujemy przy stole. W moim rodzinnym domu w każdą Wigilię, oprócz tradycyjnych dań królowały i królują nadal śledzie pod pierzyną, śledzie po żydowsku z marynowaną cebulką, papryką i tymiankiem. Ostatnio dodaliśmy do menu śledzie z zasmażanymi pieczarkami i chili. Palce lizać! Śledzia możemy połączyć z marynowanymi grzybami
Zasmakuj Kuchnipłaska łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku ( jeśli używacie śledzi solonych – nie ma potrzeby dosalania potrawy ) koperek do posypania Cebulkę kroimy drobniutko , jak tylko się da . Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w kawałki – paski lub kwadraty średniej wielkości -dodajemy do cebuli . Wzbogacamy śmietaną , cukrem , solą i porządną ilością pieprzu , najlepiej świeżo mielonego . Odstawiamy do przegryzienia(...)Warto lekko zlać je sobie zimną wodą , żeby nie trzeba było parzyć palców i obrać – skórka schodzi łatwo , praktycznie sama po skrobnięciu nożykiem . Układamy na talerzu , wykładamy obok śledzie w śmietanie i sypiemy świeżym koperkiem ..gotowe . A teraz to już tylko ucztować i maślanką popijać Smacznego ! Post Pulki ze śledziem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyZapraszam na relację z smakowitych warsztatów kulinarnych ze śledziem marki Seko w roli głównej, które odbyły się w maju w słonecznym Sopocie pod czujnym okiem Dominiki Wójciak. Warsztaty Seko - na fali smaku 6 maja w Sopocie odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez producenta marynat i wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, firmę Seko . Warsztaty(...)poprowadziła Dominika Wójciak, zwyciężczyni III polskiej edycji Master Chefa, a odbyły się one w hotelu Villa Aqua położonym niedaleko plaży. Bardzo lubię śledzie i byłam strasznie ciekawa jakie nowe pomysły na jego wykorzystanie będzie miała Dominika. Warsztaty odbyły się w kameralnym gronie dziewięciu blogerów, którzy zjechali na zaproszenie firmy Seko do Sopotu z różnych stron Polski
Kulinarne przygody Gatityświąt zostało 10 dni więc to ostatnie chwile na zrobienie śledzi w oleju, które muszą zagościć na wigilijnym stole. Składniki: - 500 g śledzi a la matias - 2 duże cebule - olej Przygotowanie: Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą na około trzy godziny wymieniając wodę trzykrotnie. Cebulę kroimy w drobną kostkę a śledzie w kawałki około(...)słoikach układamy naprzemiennie cebulę, śledzie i znowu cebulę, i śledzie aż do zapełnienia słoików tak aby na górze była cebula. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy. Odkładamy do lodówki. Śledzie można przygotować na trzy dni przed wigilią ale przygotowane wcześniej będą delikatniejsze. Polecam również śledzie w oleju z grzybkami Życzę smacznego
Kulinarne życieFinlandią, co ryba po grecku z Grecją, niemniej jest niesamowicie smaczny. Proszę nie obawiać się dodatku cukru, gdyż słodki smak jest doskonale równoważony ostrością musztardy. Śledzia najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły.Ale jeszcze wcześniej wkładam śledzia do octowej zalewy. Śledź z takiej marynaty może być podawany na wiele sposobów, a jedną(...)pieprz do smaku Zalewa octowa 1 litr wody szklanka octu 10% 2 liście laurowe 1 łyżka ziaren białej gorczycy 1 łyżka cukru 1 -2 cebule Śledzie moczymy kilka godziń w wodzie. W międzyczasie zagotowujemy wodę z octem, cukrem, liściem laurowym i ziarnami gorczycy. Studzimy. Cebulę kroimy w krążki i sparzamy wrzątkiem. Całe filety wymoczonego śledzia układamy
Simple DishMuszę przyznać, że ostatnio zasmakowałam się w śledziach. Trzy cztery płaty w tygodniu zjedzone na śniadanie to już norma, jednak ile można jeść śledzia z chlebem. W zapiskach poszukałam przepis na sałatkę z burakiem, który podobnie jak śledzik jest mega zdrowy. Sałatka, którą zrobiłam jest naprawdę pyszna, a dodatkowo fakt cieszy, że to bomba witaminowa. Tylko zajadać(...)kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub na całą noc. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i pokrojonym w paski śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, na sam koniec wsypać groszek. - 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych
Kubki smakuŚledzie w sosie curry to danie, które na stałe wchodzi do mojego menu! Jest pyszne :) Jabłko, ogórek i czerwona cebula podkreślają smak śledzi, a sos z curry doskonale uzupełnia te smaki. Jak dla mnie, zwykłe śledzie w śmietanie, czy w sosie musztardowym nie umywają się do śledzi w sosie curry :) Uważam, że matiasy zamarynowane dzień wcześniej najlepiej się tutaj sprawdzą(...)jeśli nie macie czasu, danie możecie przygotować z gotowych śledzi w oleju, lub occie. Pomińcie wówczas zupełnie etap marynowania. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1 czerwona cebula 1 jabłko (najlepiej czerwone, dla koloru) 3 marynowane ogórki – korniszony 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki curry pieprz, ewentualnie sól Marynata do śledzi: 100 ml octu
Trzeci talerzWitam serdecznie Propozycja na smaczne śledzie w oleju lnianym z kaparami . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias około 50 g kaparów (mały słoiczek) 2 średnie cebule (180 g) około 70 ml oleju lnianego Link do filmu z przygotowania : Śledzie w oleju lnianym z kaparami https://www.youtube.com/watch?v=Jb7Z5XQUP4w Przygotowanie : Najpierw przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem(...)śledzi najpierw je moczę aby nie były słone . Płuczę je w zimnej wodzie , zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny , w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą , robię tak 2-3 razy . Wypłukane śledzie odsączam z wody i kroję na paseczki o szerokości około 1 – 1,5 cm . Przygotowanie pozostałych składników : Cebulę przekrawam na pół
Uwaga Babcia GotujeChętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych grzybów i cebuli, a jednocześnie wzbogacone rodzynkami i suszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem(...)chleba, albo przystawką. Sprawdzają się na rodzinnych imprezach, a już szczególnie jako danie Wigilijne :) Istnieje wiele wariantów tej potrawy. Ja wykorzystuję śledzie matiasy, które marynuję przez noc, ale jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych
Trzeci talerzmusimy, przeciąć na pół. Koreczki bosmana 2015-10-06 09:23:07 Nietypowe koreczki łączące „północne” śledzie z „południowymi” pomidorami i oliwkami. Idealne zarówno na imprezę jak i szybką codzienną przekąskę. Zapisz przepis Drukuj Składniki 3 nieduże mięsiste pomidory (po 125g) 150g śledzi a la matias 3 plastry łagodnego sera (najlepiej topionego) 12 zielonych oliwek Instrukcje Pomidory kroimy wzdłużnie(...)ćwiartki. Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy nadmiar łyka. Wycinamy wewnętrzne części zawierające nasiona pozostawiając jedynie zewnętrzny miąższ – patrz zdjęcia. Plastry sera kroimy na 4 części każdy. Śledzia kroimy w kawałki pasujące rozmiarem do pokrojonych pomidorów i sera. We wgłębieniach w miąższu pomidora układamy kolejno kawałki sera i śledzia. U góry umieszczamy oliwkę i wszystkie składniki przekłuwamy na wylot wykałaczką. Przez Krystian
Kulinarna Pokusalubi?! oczywiście są i tacy ale ja śledzie bardzo lubię a jeśli są w pomidorach to sama pychota. Śledzie po kaszubsku oferuje chyba każda firma która w swojej ofercie ma sledzie, ale czemu nie zrobić ich samemu? Składniki; 40dag śledzi solonych 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 1 łyżka ziela angielskiego(...)szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 czerwona papryka 4 średnie ogórki kiszone Przygotowanie; Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę.(jeśli są bardzo słone) Nastepnie kroimy je w paseczki( mogą być też większe kawałki aby można było
Radość kipiąca uśmiechem.tego jakie słone są śledzie, to je moczymy w wodzie lub też nie. Na ogół jednak moczymy śledzie około 1 godziny. Odsączone śledzie kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Jabłka obieramy ( ilość uzależniona od ilości śledzi, nie mniej jednak dwa ) i ścieramy na tarce o dużych oczach, wlewamy śmietany 1:1( robimy to teraz gdyż jabłka szybko ciemnieją(...)Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do śledzi. Całość przyprawiamy tylko pieprzem. Mieszamy. Warto pozostawić tak przygotowane śledzie na około 1 godziny, aby smaki się połączyły. Najlepiej podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. SMACZNEGO
Smaki EwySkładniki: śledzie tuszki 2 kg, sok z cytryny 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki świeże śledzie(...)średniej wielkości bez głów-tuszki, palcem przejechać po ości lekko naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny filet opłukane śledzie w misce posypać kucharkiem, wlać sok z cytryny, wymieszać wszystko i do lodówki na całą noc na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam
W Mojej Kuchni Lubięsposobów". Ja, chociaż uwielbiam ryby, to przez wiele lat nie mogłam się przekonać do śledzi. Wręcz ich unikałam. Jednak M. bardzo je lubi, więc postanowiłam "oswoić śledzia". Zaczęło się to mniej więcej 2 lata temu od sałatek. Teraz śledzie pojawiają się na naszym stole regularnie. Dzisiaj proponuję właśnie jedną z sałatek śledziowych. I naprawdę polecam! Składniki dla 4 osób(...)fasoli 1 biała cebula 3 ogórki konserwowe 100 g marynowanej papryki czerwonej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka posiekanego koperku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżka oleju Śledzie wymoczyć w dużej ilości zimnej wody przez 4-6 godzin, kilkakrotnie zmieniając w tym czasie wodę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Śledzie wyjąć osączyć na grubym ręczniku papierowym, pokroić
Pełny talerzIdealna przystawka na imprezę. Śledź(...)postaci smakuje cudownie. Za każdym razem znika ze stołu jako pierwsza:) Przepis pochodzi z książki “Z miłości do jedzenia”, którą dostałam w prezencie:) Terrina ze śledziem Drukuj przepis Składniki tacka filetów a la matias (około 8 sztuk) 400g naturalnego twarogu wysokiej jakości (bez cukru, u mnie zazwyczaj President z Biedronki) pęczek koperku pęczek szczypiorku 5-6 kromek chleba
CoolinarniePLJest to jeden z kilku rodzajów śledzi jaki króluje na naszym wigilijnym stole. Oczywiście takie śledzie można przyrządzać nie tylko na święta... zawsze jak przychodzi ochota na śledzika robię z tego właśnie przepisu:-) Składniki: 1/2 kg śledzi ( matiasów) 2 duże marchewki(...)cebule 100 g rodzynek olej do smażenia 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190 g) ok. 2 łyżek octu cukier, sól, pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie. W zależności od słoności śledzi często taką wodę trzeba wymieniać 2- 4 razy. Rodzynki moczymy we wrzątku ok. 30 min. Cebulę kroimy w półkrążki. Marchewkę ścieramy na tarce
IMPRESJA SMAKU