śledź - 8553 przepisów (strona:56/571)

Tatar ze śledzia z karmelizowanymi orzechami 139

Tatar ze śledzia z karmelizowanymi orzechami i suszoną śliwką podawany na krążkach z pumpernikla to przystawka bez której nie wyobrażam sobie grudnia. Odkryłam ją kilka lat temu w trakcie firmowej wigilii w restauracji “Smaki Warszawy” i smakowała mi do tego stopnia, że odważyłam się(...)tylko luźną propozycją. Warto zauważyć, że jest to zdecydowanie słodka wersja tatara i bardzo trzeba uważać, aby nie straciła swojego śledziowego charakteru. Dla niektórych śledź na słodko może brzmieć dziwnie, ale zdecydowanie warto spróbować. Tatar ze śledzia z karmelizowanymi orzechami – przepis Składniki 400 g filetów śledziowych 90 g orzechów włoskich

Patchwork
Śledzie w sosie salsa. 215

Wigilia coraz bliżej, a jak Wigilia to ryby, a jak ryby to i śledzie. Dziś przygotowałam dla Was kolejną propozycję na pyszne śledzie, a mianowicie w sosie salsa, czyli z duszoną cebulką, marchewką, selerem i papryką w sosie pomidorowym. Śledzie smakują obłędnie, słodko-kwaśne warzywa w sosie idealnie łączą się ze słonym śledziem tworząc niezwykle smaczne połączenie(...)Natomiast jeśli macie ochotę na śledzie po polsku, czyli w śmietanie, lub po staropolsku z cebulką, po cygańsku, kaszubsku, zebrałam dla Was te i inne przepisy  tutaj . Przepis na Śledzie w sosie salsa : 8 płatów śledzi matjasów (około 500 g) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 1 marchewka kawałek selera wielkości marchewki 1/4 papryki czerwonej 200 ml przecieru pomidorowego

Rozpustne gotowanie
Śledzie w śmietanie 172

wyobrażacie sobie Święta lub Wigilię bez śledzi? Ja nie. To taka tradycja kulinarna, którą wyniosłam z domu rodzinnego. Zawsze u mnie są śledzie w oleju, ale tym razem pokażę Wam też przepis na moje śledzie w śmietanie . Składniki: - 4 śledzie a'la matias - śmietana 18% (około 4-5 łyżek) - 1 łyżeczka musztardy (u mnie kremska) - 1/2 cebuli(...)łyżeczka cukru - pieprz czarny świeżo zmielony  Przygotowanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Odlewam wodę i kroję je w poprzek na cienkie paski. Przekładam do miski.  Obieram cebulę i kroję ją w kostkę. Obieram też jabłko i ścieram na tarce. Dodaję wszystko do śledzi. Śmietanę mieszam z musztardą, cukrem i pieprzem. Zalewam nią śledzie

Kuchnia co dnia
Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej 592

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest skomplikowany ani czasochłonny, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać przynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…!     Składniki: 1 kg śledzi 1 szklanka mąki – do panierowania sól, pieprz 2 cebule olej do smażenia(...)szklanki octu 10% 4,5 szklanki wody 1 łyżeczka soli 4-6 łyżek cukru 5 kulek pieprzu 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki żelatyny     *** Śledzie myjemy, oczyszczamy, kroimy na części i przyprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Następnie ryby obtaczamy w mące *** *** Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku

Blog z Apetytem
Śledzie ze śmietaną i jabłkiem 147

smakuje. Czasem dodaję do takich sledzi szczyptę cynamonu, cudnie komponuje się z takim towarzystwem. Takie śledzie znaleźć pewnie można na każdym wigilijnym stole, że chyba każdy je zna. W moim domu są popularną potrawą do chleba nie tylko w święta. Inne wersje śledzi ze śmietaną – do takich śledzi dodaję zamiast jabłka: marynowane warzywa, np. paprykę, ogórki kiszone(...)konserwowe, grzyby kosteczki gruszki suszone pomidory cebulę Zawsze smakują obłędnie, śledzie uwielbiam! Kiedy mamy dobre śledzie to naprawdę możemy z nich przygotować wiele smacznych dań, sałatek, przekąsek. Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 1 duże jabłko lub 2 mniejsze 300 ml gęstej i kwaśnej śmietany 1 płaska łyżka cukru pudru sól, pieprz do smaku opcjonalnie: szczypta cynamonu

Zasmakuj Kuchni
Śledzie na Święta! Korzenne i przepyszne! 154

Śledzie na wigilię Dzisiaj mam dla Was przepyszne śledzie, które robiłam już przedwczoraj na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, teraz się marynują już w lodówce. Wiadomo im dłużej tym lepiej, ale tak na prawdę wystarczy im 12 godzin i są idealne do jedzenia. Obawiam się tylko jednej rzeczy, że nie dotrwają do Świąt ehheeheh   Śledzie na świątecznym stole u mnie(...)domu, są zawsze w bardzo wielu rożnych odsłonach, z śledziami jest trochę tak, że albo się je kocha albo nienawidzi. Mogę Wam podpowiedzieć jedno, zacznijcie eksperymentować i łączyć tą rybę z wieloma różnymi składnikami a przekonacie się, jak śledzie potrafią być pyszne! Polecam przepis na korzenne śledzie ! SKŁADNIKI; - 7 matiasów  - 1 cebula (polecam dwie małe szalotki) - 2 łyżki przyprawy

SMYKWKUCHNI
Inlagd still - szwedzkie śledzie marynowane z czerwoną cebulą i marchewką 173

Śledzie to skandynawska specjalność, Szwedzi przygotowują je na tysiące sposobów. Najbardziej popularny w Szwecji jest śledź marynowany w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Dla mnie jednak marynata w wersji oryginalnej jest zbyt słodka, dlatego skorygowałam ilość cukru według upodobań własnych kubków smakowych. To przepis dla wielbicieli i prawdziwych smakoszy śledzi. Słodko-słono-kwaśne smaki są doskonale wyważone(...)chrupiąca marchewka to nie tylko element kolorystyczny - spróbuj wybornych śledzi w szwedzkim wydaniu. Proste do przygotowania. Ważne jest by zalać śledzie przestudzoną marynatą. Najsmaczniejsze po kilku dniach jak się "przegryzą". Kwaśna zalewa zapewnia im długą trwałość, w lodówce mogą stać około miesiąca. Nasze zniknęły w ciągu dwóch dni. Składniki: 500 g solonych śledzi 1 czerwona cebula 1 średnia marchewka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie po szwedzku w sosie kawowym z musztardą 172

Szukacie pomysł na śledzie wigilijne i macie ochotę na coś oryginalnego na swoim stole? Dla mnie odkryciem tego roku jest kuchnia skandynawska. Jest jednocześnie minimalistyczna i hedonistyczna. Bazuje na prostych smakach. Śledź, kawa, musztarda, olej tłoczony na zimno. Każdy ma to w domu, ale połączenie jest świeże i pyszne. Używamy składników dobrej jakości, zdrowych i łatwo dostępnych w naszej szerokości(...)Ambasady Szwecji. W oryginale było 300 g cukru, czyli tyle ile na całym moim wigilijnym stole, we wszystkich innych potrawach razem wziętych. Poza tym oryginalny przepis zakładał moczenie śledzie, żeby były mniej słone a potem solenie i cukrzenie ich, bo po moczeniu są bez smaku. Jakby nie można było kupić śledzi w oleju, które nie są zbyt słone. Składniki

Ugotowane pozamiatane
Śledzie po szwedzku 525

Śledzie to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole 😀 Jeśli lubicie słodkie smaki to spróbujcie przygotować śledzie po szwedzku, czyli smażone kawałki filetów śledziowych a'la matyjas, marynowanych w słodkiej zalewie wraz z dodatkiem czerwonej cebulki oraz przypraw. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie śledzi to zajrzyjcie TUTAJ .    Składniki na 2 słoiki: 0,5 kg filetów śledziowych(...)szklanki wody  0,5 szklanki octu 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę),osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane kawałki śledzi obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kawałki przełożyć na papierowy ręcznik

Ugotować
Śledzie z cebulką i żurawiną 175

nich suszoną żurawinę oraz dodatkowe przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie i goździk. Uwierzcie mi na słowo, że śledzie w takim wydaniu są bardzo smaczne, a ich słony smak idealnie komponuje się ze słodką żurawiną.   Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie śledzi a'la matyjas* (250 g) 1/2 średniej cebuli 4 łyżki suszonej żurawiny 1 listek laurowy(...)kulki ziela angielskiego 1 goździk 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu szczypta soli olej  *wykorzystałam śledzie w oleju, które wcześniej umyłam i chwilę moczyłam w zimnej wodzie Cebulę obrać, pokroić w piórka i przelać wrzącą wodą. Suszoną żurawinę zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut. Gdy będzie miękka to wylać wodę. Śledzie umyć i zalać zimną wodą. Odstawić na kilka

Ugotować
Śledzie w oleju lnianym 493

moja ulubiona wersja śledzi. Jadamy takie nie tylko od Święta. Składniki: 1/2 kg solonych śledzi typu matias 1 duża cebula olej lniany świeżo mielony pieprz liść laurowy ziele angielskie ewentualnie sól Sposób przygotowania: 1. Śledzie wyjąć ze słonej zalewy, zalać zimną wodą i moczyć ok 3 godzin - w zależności jak słone są śledzie. Można wymieniać wodę, to wtedy(...)szybciej się wymoczą. 2. Gotowe śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić wedle uznania. 3. Cebulę pokroić w półplasterki. Lekko nasolić, odstawić na kwadrans, po czym przelać wrzątkiem. Można pominąć tę czynność, jeśli ktoś lubi ostrość cebuli. 4. W słoiku na przemian układać śledzie i cebulę, dodatkowo śledzie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalać olejem lnianym

Kuchnia domowa Ani
Śledzie w Sosie Tatarskim 567

Śledzie w sosie tatarskim to idealna przekąska na niemal każdą okazję. Sos tatarski świetnie komponuję się z rybami, a ze śledziem charakterystycznym dla polskich zakąsek tworzy bardzo smaczną i ciekawą przystawkę. Śledzie w Sosie Tatarskim - Składniki: ok. 400 g śledzi (najlepiej matiasów) 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lub ok. 100 g szalotek(...)łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli  szczypiorek (opcjonalnie) Śledzie w Sosie Tatarskim - Sposób przygotowania: Płaty śledzi przepłukujemy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi

Słodka Strona
ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU 130

stary jak świat” i sama nie mogę uwierzyć, że dotychczas go nie opublikowałam. Spróbujcie, a nie pożałujecie – śledzie po sułtańsku wg tego przepisu są przepyszne. ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU 1 kg śledzi (namoczyć na co najmniej 2 godziny) 4 duże cebule 1 koncentrat pomidorowy (190 g) 1 keczup (190 g) 2 łyżki cukru 10 dag rodzynek (sparzyć(...)szkl oleju Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju i dodać wszystkie składniki oprócz śledzi. Poddusić i przestudzić. Zalać warstwami pokrojone w romby śledzie. Artykuł ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Śledzie z figami 225

Któregoś dnia naszła mnie ochota na śledzie. Śledzie z czymś. Wiadomo, cebulka, olej, przyprawy. Ale coś jeszcze za mną chodziło. Postanowiłam dodać musztardę ziarnistą, cudnie podkreśla smak śledzi. Dodałam do tego suszone figi. Bo miałam. Pomyślałam, będą smacznym dodatkiem do śledziowego dania. Efekt był tak smaczny, że mogę stwierdzić, iż nie tylko moja ochota na "innego" śledzia została zaspokojona. Idealna(...)przekąska na Święta, dla niejednego wujka i taty - do czegoś mocniejszego %, na kanapkę. Pycha! Mam nadzieję, że połączenie smaków przypadnie Wam do gustu. Jeśli macie inne pomysły na śledzia z suszonymi owocami to słucham, słucham z niecierpliwością:) Składniki: 2 x 220 g opakowanie śledzi korzennych a la matjas w oleju (ok. 4 płaty) 2 małe cebulki 4 suszone figi

Zasmakuj Kuchni

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję