śledź - 8492 przepisów (strona:56/567)

Śledzie po szwedzku 507

Śledzie to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole 😀 Jeśli lubicie słodkie smaki to spróbujcie przygotować śledzie po szwedzku, czyli smażone kawałki filetów śledziowych a'la matyjas, marynowanych w słodkiej zalewie wraz z dodatkiem czerwonej cebulki oraz przypraw. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie śledzi to zajrzyjcie TUTAJ .    Składniki na 2 słoiki: 0,5 kg filetów śledziowych(...)szklanki wody  0,5 szklanki octu 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę),osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane kawałki śledzi obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kawałki przełożyć na papierowy ręcznik

Ugotować
Śledzie z cebulką i żurawiną 165

nich suszoną żurawinę oraz dodatkowe przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie i goździk. Uwierzcie mi na słowo, że śledzie w takim wydaniu są bardzo smaczne, a ich słony smak idealnie komponuje się ze słodką żurawiną.   Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie śledzi a'la matyjas* (250 g) 1/2 średniej cebuli 4 łyżki suszonej żurawiny 1 listek laurowy(...)kulki ziela angielskiego 1 goździk 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu szczypta soli olej  *wykorzystałam śledzie w oleju, które wcześniej umyłam i chwilę moczyłam w zimnej wodzie Cebulę obrać, pokroić w piórka i przelać wrzącą wodą. Suszoną żurawinę zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut. Gdy będzie miękka to wylać wodę. Śledzie umyć i zalać zimną wodą. Odstawić na kilka

Ugotować
Śledzie w oleju lnianym 477

moja ulubiona wersja śledzi. Jadamy takie nie tylko od Święta. Składniki: 1/2 kg solonych śledzi typu matias 1 duża cebula olej lniany świeżo mielony pieprz liść laurowy ziele angielskie ewentualnie sól Sposób przygotowania: 1. Śledzie wyjąć ze słonej zalewy, zalać zimną wodą i moczyć ok 3 godzin - w zależności jak słone są śledzie. Można wymieniać wodę, to wtedy(...)szybciej się wymoczą. 2. Gotowe śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić wedle uznania. 3. Cebulę pokroić w półplasterki. Lekko nasolić, odstawić na kwadrans, po czym przelać wrzątkiem. Można pominąć tę czynność, jeśli ktoś lubi ostrość cebuli. 4. W słoiku na przemian układać śledzie i cebulę, dodatkowo śledzie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalać olejem lnianym

Kuchnia domowa Ani
Śledzie w Sosie Tatarskim 557

Śledzie w sosie tatarskim to idealna przekąska na niemal każdą okazję. Sos tatarski świetnie komponuję się z rybami, a ze śledziem charakterystycznym dla polskich zakąsek tworzy bardzo smaczną i ciekawą przystawkę. Śledzie w Sosie Tatarskim - Składniki: ok. 400 g śledzi (najlepiej matiasów) 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lub ok. 100 g szalotek(...)łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli  szczypiorek (opcjonalnie) Śledzie w Sosie Tatarskim - Sposób przygotowania: Płaty śledzi przepłukujemy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi

Słodka Strona
ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU 119

stary jak świat” i sama nie mogę uwierzyć, że dotychczas go nie opublikowałam. Spróbujcie, a nie pożałujecie – śledzie po sułtańsku wg tego przepisu są przepyszne. ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU 1 kg śledzi (namoczyć na co najmniej 2 godziny) 4 duże cebule 1 koncentrat pomidorowy (190 g) 1 keczup (190 g) 2 łyżki cukru 10 dag rodzynek (sparzyć(...)szkl oleju Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju i dodać wszystkie składniki oprócz śledzi. Poddusić i przestudzić. Zalać warstwami pokrojone w romby śledzie. Artykuł ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Śledzie z figami 203

Któregoś dnia naszła mnie ochota na śledzie. Śledzie z czymś. Wiadomo, cebulka, olej, przyprawy. Ale coś jeszcze za mną chodziło. Postanowiłam dodać musztardę ziarnistą, cudnie podkreśla smak śledzi. Dodałam do tego suszone figi. Bo miałam. Pomyślałam, będą smacznym dodatkiem do śledziowego dania. Efekt był tak smaczny, że mogę stwierdzić, iż nie tylko moja ochota na "innego" śledzia została zaspokojona. Idealna(...)przekąska na Święta, dla niejednego wujka i taty - do czegoś mocniejszego %, na kanapkę. Pycha! Mam nadzieję, że połączenie smaków przypadnie Wam do gustu. Jeśli macie inne pomysły na śledzia z suszonymi owocami to słucham, słucham z niecierpliwością:) Składniki: 2 x 220 g opakowanie śledzi korzennych a la matjas w oleju (ok. 4 płaty) 2 małe cebulki 4 suszone figi

Zasmakuj Kuchni
Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem 280

Dopiero co pieściliśmy nasze podniebienia pączkami i innymi słodkimi wypiekami tłustoczwartkowymi, a już pora dogodzić sobie słonym, postnym śledzikiem. Pamiętny wyraz wsparcia kryzysowego ze strony bratnich narodów ZSRR. Śledzie atlantyckie „IWASI”. Bez głów i ogonów. W zalewie, lekko solone. Łowione na północno-wschodnim Atlantyku. Nie wymagają wymaczania, nadają się do bezpośredniego spożycia. Można je doprawić według własnego uznania(...)doprawiamy – Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem. Składniki: - puszka śledzi iwasi (waga ryby 900 g) - 2 cebule - olej lniany - kilka ziaren ziela angielskiego - 3 – 4 listki laurowe - majeranek otarty - różowy pieprz ziarnisty - gałązki kopru do dekoracji Jako że śledzie użyte przeze mnie nie wymagają „wymaczania” przygotowanie potrawy zaczynamy od zdjęcia z nich skóry. Następnie kroimy

mojewypiekiinietylko
Śledzie po cygańsku 268

Tłustym Czwartku czas na święto Śledzika. Na ten dzień proponuję śledzie po cygańsku. Przygotowuję je często, bo są niezwykle smaczne. Lubię śledzie i robię je na różne sposoby. Każde smakują inaczej. Na ten dzień, na „śledzika” robię kilka rodzajów:  śledzie po wiejsku , po kaszubsku ,  z jajkiem w   śmietanie , z jabłkiem ... Te i inne przepisy(...)możecie znaleźć w Menu: Ryby, śledzie ...   A tymczasem zapraszam na... śledzie po cygańsku Składniki: 8 płatów śledziowych z zalewy winegret 8 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych w zalewie naturalnej (260 g netto) 2 średnie czerwone cebule Na sos: 250 ml pikantnego keczupu 100 ml oleju 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól pieprz cukier Wykonanie: Płaty śledziowe

Kuchnia u Krysi
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą 212

Ryba będąca wigilijnym daniem głównym, którakolwiek w tej roli występuje, nie jest jednak często jedyną rybą obecną na stole.          Tak, oczywiście mam na myśli śledzie- one również bardzo często pojawiają się na wigilijnym stole, jak również przez całą resztę roku bywają obecne w jadłospisie Polaków. I bardzo słusznie! Bo jest to jedna z najzdrowszych(...)jakie można kupować i spożywać, a przy tym występuje u nas powszechnie i ma przystępną cenę... Dzisiaj proponuję śledzie w wersji klasycznej- w śmietanie, z dodatkiem jabłka i cebulki. ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ Składniki: - 3-4 płaty śledzia, najlepiej matjasa - 2 słodkie jabłka - 2 średnie cebule - 3 łyżki majonezu (najlepiej oczywiście Kielecki) - 3 łyżki śmietany

Aromatyczne Podróże
Jak zrobić śledzie w oleju 477

Śledzie to jedna z ulubionych przystawek Polaków. Jemy je przy okazji spotkań towarzyskich, imprez i świąt. Ze względu na to, że śledź jest potrawą postną jest także spożywany w Wigilię oraz Wielki Piątek. Podstawą dobrych śledzi jest zakup dobrej jakości filetów śledziowych, lepiej przeznaczmy więcej pieniążków na prawdziwe filety matias aniżeli kupowanie filetów śledziowych a’la matias, jestem pewny(...)szybko poczujecie różnicę :) Jak zrobić śledzie w oleju – przepis: Filety śledziowe namaczamy w zimnej wodzie (ok. 2-3 godzin) w zależności od tego jak bardzo są słone. W międzyczasie zmieniamy 2-3 razy wodę. Cebulę drobno kroimy. W słoiku układamy warstwami – cebulę i pokrojone w romby śledzie. Każdą warstwę cebuli posypujemy pieprzem. Na 1 litrowy słoik dajemy także

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 185

Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się(...)znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas SEKO przygotowywane są z ryb najwyższej jakości – ich mięsista konsystencja oraz charakterystyczny dla śledzi smak podkreślone zostały specjalnie skomponowaną zalewą smakową. Dawno nie jadłam tak smacznych śledzi. Muszę również przyznać, że nigdy ich wcześniej nie kupowałam, ale dzięki uprzejmości firmy SEKO mogę teraz delektować się ich smakiem. Przepisy

To co kocham
Śledzie po kaszubsku w formie roladek 742

śledzi po kaszubsku mam szczególny sentyment. Przegrywają tylko ze śledziami po sułtańsku . Śledzie przyrządzane na różne sposoby to dość wdzięczny (jeśli oczywiście ktoś lubi śledzie) pomysł na stół wigilijny, bo można je przygotować dużo wcześniej (nawet tydzień przed serwowaniem). Dobrze się przechowują i nabierają lepszego smaku, gdy trochę postoją (smaki się przegryzą).  Serdecznie pozdrawiam Pana, który w sklepie wybrał(...)koncentratu pomidorowego łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżeczki cukru sok z połowy cytryny pieprz grubo mielony 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe olej do smażenia dobry olej lub oliwa Śledzie opłukać pod bieżącą wodą. Namoczyć śledzie na noc w przegotowanej lub przefiltrowanej wodzie. Rano śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebule pokroić w piórka. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Gdy zmięknie, dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzie w Sosie Czosnkowym 207

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na śledzie w sosie czosnkowym dla osób które uwielbiają czosnek. Śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Do przygotowania śledzi z sosem czosnkowym będziemy potrzebować: 400 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 4 łyżki majonezu (z górką) 4 łyżki śmietany 12% lub 18% (z górką) 4 duże ząbki czosnku opcjonalnie sól do smaku(...)kilka listków natki pietruszki do posypania góry Link do filmu z przygotowania: Śledzie w sosie czosnkowym Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie do śmietany z majonezem przeciskam przez praskę czosnek i dokładnie

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania