śledź - 8492 przepisów (strona:65/567)

śledzie w jałowcu 143

płaty śledzi z zalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej(...)godzinach spróbować kawałek śledzia. Do naczynia włożyć igły jałowca, nad nimi ułożyć ruszt, na którym położyć śledzie. Zapalić jałowiec, gdy zacznie się ładnie palić, przykryć szczelnie naczynie i odstawić na 20 minut. W tym czasie śledzie będą się wędziły w wytworzonym dymie. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Płaty śledzi pokroić w dzwonka. W słoiku układać

królestwo garów
Sledź po japońsku 166

Śledzie po japońsku, kultowa wręcz, przystawka z czasów PRLu. Skąd się wzięła nazwa, tego chyba nie pamięta nikt... Tak jak fasolka po bretońsku, ryba po grecku czy placki po węgiersku. W krajach, od których zapożyczyły nazwy, nikt nawet nie słyszał o takich daniach. Filety śledzi, jajka ugotowane na twardo (1 jajko na dwa filety śledzia), cebula, cukier, papryka w proszku(...)ogórki kiszone lub konserwowe, majonez, groszek konserwowy do przybrania, kilka gałązek natki pietruszki, Proporcje dobieramy do smaku... W Leksykonie sztuki kulinarnej z 1986 roku, tak opisany jest śledź po japońsku: „ Wymoczone śledzie odfiletować (wówczas nie kupowało się gotowych filetów śledzi już w oleju, a jedynie śledzie z beczki), oczyścić z ości i skóry. Połówki ugotowanych na twardo jajek owinąć filetem

królestwo garów
śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami 160

Jeszcze jedne smakowite śledzie. Lubię używać śledzi korzennych. Są dobre same w sobie, a doprawione są jeszcze lepsze. Można oczywiście wykorzystać tradycyjne śledzie solone, lekko je wymoczyć i dalej postępować zgodnie z przepisem. Ale te korzenne zaoszczędzą nam czasu i pracy. Polecam! składniki (jeden słoik) 150 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych 1/2 średniej cebule łyżeczka zielonego pieprzu(...)kilka kaparów (po 3 na warstwę) gałązka rozmarynu 8 - 10 czarnych oliwek bez pestek olej 3 ziarna (lub inny ulubiony) przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę, oliwki, kapary, śledzie,  układać  w słoiku  warstwami  zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę rozmarynu. Zalać olejem. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić

Stare Gary
Śledzie po kaszubsku 693

Śledzie to przystawka, która według mnie ma swoje obowiązkowe miejsce na świątecznym stole. Zazwyczaj śledzie są u mnie podawane tylko z cebulką. W tym roku postanowiłam poszperać trochę, poszukać i posmakować innych rodzajów śledzi. Mam nadzieję, że zdążę się wszystkimi z Wami podzielić jeszcze przed świętami ;) Dziś zapraszam na śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki i ogórków konserwowych(...)Bardzo smaczna alternatywa do zwykłego śledzia, zapewne dobrze Wam znana.  Może skusicie się na mój przepis?:)   Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych 2 cebule 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 płaskie łyżki cukru 200g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju sól, pieprz łyżka octu 3 ogórki konserwowe Filety moczymy w wodzie całą noc. Zmieniamy

Czerwona Porzeczka
Śledzie w oleju 198

cm.kawałki.Cebulę czerwoną i cukrową kroimy w drobną kostkę.Ogórki i grzyby kroimy w kostkę,2-3 grzyby zostawić do dekoracji. Śledzie układamy warstwami w salaterce,na dno wyłożyć 2/3 cebuli cukrowej-połowę śledzi-2,3 ogórków konserwowych-pozostałe śledzie-grzyby marynowane-cebula czerwona. Na wierzch układamy pozostałą część ogórków i cebuli i grzyby,tworząc dekorację.Całość zalewamy(...)olejem.Pod przykryciem trzymamy w lodówce. Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach

Bajeczna Kuchnia
Sałatka ziemniaczana ze śledziem 557

Bardzo lubię sałatkę, śledzie też uwielbiam. Czyli jak się to wszystko połączy wychodzi duet idealny. Sałatka ziemniaczana ze śledziem. Pycha! Wcześniej podawałam Wam podobną wersję tej sałatki, ale bez śledzia (przepis) Jeżeli macie ochotę na śledzia w różnych odsłonach to zapraszam tutaj .  Powiem Wam jeszcze, że śledzie nie są kaloryczne, zawierają bardzo dużo potasu, a także kwasy omega(...)Polecam ryby. Składniki 500 g śledzia 6 średnich ziemniaków 1 cebula 5 jajek ugotowanych na twardo 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu sól pieprz Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, około 2 godzin. W tym czasie raz wymieniam wodę. Wymoczone pokroić w skośne paseczki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie obrać i pokroić

O kuchni z uczuciem
Śledzie w marynacie 301

Wpis miał być przed świętami, ale niestety nie zdążyłam. Ale kto powiedział, że śledzi nie można zrobić tak bez okazji ;) Pozdrawiam i życzę smacznego śledzika :) Zalewa ( na 1kg solonych śledzi ): 3/4 szklanki octu 10% 0,75 l wody 1,5 łyżki cukru 3 listki laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego Wszystkie składniki zagotować i ostudzić. Cebulę ( ilość według uznania) obrać, pokroić(...)krążki i sparzyć wrzątkiem. Zostawić do przestudzenia. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie ( najlepiej kilka godzin). Przed marynowaniem dokładnie odsączyć. Marynowanie: Na dno szklanej miski wyłożyć część zimnej i odsączonej z wody cebuli. Na cebuli ułożyć śledzie, na śledzie wyłożyć następną porcję cebuli i zalać częścią zalewy ( i tak aż do wyczerpania składników). Miskę z tak przygotowanymi śledziami przykrywamy i wkładamy

kuchcikownia
Sałatka śledziowa wigilijna. Olej rzepakowy górą! 198

Chciałabym podać coś innego bardziej  świątecznego na tegoroczną Wigilię.  Tradycyjnie podane śledzie w oleju znudziły mi się.  Propozycja podania bardzo zachwyciła moich domowników. Do śledzi używam jedynie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wyłącznie króluje w mojej kuchni. Ma niezliczone pokłady wartości odżywczych. Znakomicie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Więc(...)płaty śledziowe solone ok 0,5 kg - cebula 2-3 sztuki - olej rzepakowy - ogórki kiszone - majonez - pieprz czarny świeżo mielony - pieprz kolorowy - papryka słodka mielona - małe jabłko - długa wykałaczka Śledzie myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do miski i zalewamy wodą. Moczymy je do momentu uzyskania ulubionego stopnia słoności. Pamiętając o zmianie wody. Dodatkowo dobrze jest ostatni raz zalać śledzie mlekiem

Malinowe Pocałunki
Pomysły na przystawki wigilijne — sprawdzone przepisy 22

Dodajemy zmielone orzechy włoskie, mąkę, jajko, sos sojowy, sól, pieprz, majeranek, tymianek i paprykę ostrą. Wszystko mieszamy i przekładamy do keksówki. Pieczemy około 40-45 minut w 200°C. Śledzie w sosie chrzanowym Śledzie to niekwestionowany król w okresie Świąt Bożego Narodzenia , a wersja w sosie chrzanowym to propozycja idealna dla tych, którzy lubią łączyć klasykę z odrobiną pikantnego charakteru(...)mniejsze kawałki. W misce mieszamy chrzan, majonez, musztardę, cukier, sól, pieprz, ocet jabłkowy i kwaśną śmietanę. Dodajemy olej roślinny i łączymy wszystkie składniki. W naczyniu na przemian układamy warstwę śledzi, pokrojoną w kostkę cebulę i marynatę. Całość przykrywamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na minimum 24 godziny. Co jakiś czas warto przemieszać śledzie, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły

kuron.com.pl
Ryba na Wigilijnym stole 21

wieczornym, uroczystym posiłku, po którym każdy chce czuć się komfortowo. Wybór dorsza na Wigilię to także wyraz inspiracji kuchnią nadmorską, która jest nieodłącznym elementem polskiej kulinarnej tożsamości. Klasyczny śledź Śledź to kolejny nieodłączny element wigilijnej kolacji, który najczęściej serwowany jest jako przystawka. W Polsce najpopularniejsze są śledzie marynowane w occie, oleju, a także w wersji z cebulą czy w śmietanie(...)Niektórzy decydują się również na podanie śledzia w bardziej wyrafinowanej formie, na przykład z dodatkiem suszonych śliwek, orzechów lub w aromatycznym sosie musztardowym. Wigilijny śledź jest doskonałym przykładem na to, jak proste i tanie składniki mogą stworzyć potrawę o bogatym smaku, która idealnie wpisuje się w świąteczny klimat. Co więcej, śledź ma swoje symboliczne znaczenie – jego słony smak przypomina

CityTaste
Śledź w śmietanie 39

Śledź w śmietanie to tradycyjne postne danie, które w tradycji katolickiej podawane jest Wielki Piątek lub Środę Popielcową. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wielbiciele śledzia zjadali je częściej 😉 Tym bardziej, że wystarczą proste dodatki, np. ugotowane ziemniaki i porcję warzyw i szybki obiad mamy gotowy! A jeśli filety śledziowe pokroimy w cząstki i wymieszamy z resztą składników(...)powstanie wyśmienita sałatka. Śledź w śmietanie - przepis Do przygotowania śledzia w śmietanie będą Ci potrzebne: 500g filetów śledziowych, 400g śmietany 12%, 300g szalotki, 300g kiszonych ogórków, 300g marynowanych grzybów, pieprz do smaku. 1. Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez kilka godzin zmieniając ją 2-3 razy. 2. Grzybki marynowane, szalotki i ogórki kiszone posiekaj. 3. Śmietanę dopraw pieprzem, wyłóż

Z notatnika dietetyka
Śledzie na Święta 61

Szukacie sprawdzonych przepisów na świąteczne śledzie? To jesteście w dobrym miejscu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie to jedna z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych potraw. Mam dla Was sprawdzone przepisy na śledzie na święta, które sprawdzą się na świątecznym stole. Każdy z przepisów jest inny, dlatego jest w czym wybierać! Jeśli któryś z przepisów wpadnie Wam w oko, wystarczy kliknąć w jego(...)tytuł, co przeniesie Was do pełnego przepisu! 1. Śledzie z grzybami leśnymi 2. Śledzie po węgiersku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Śledzie w sosie salsa 4. Sałatka śledziowa 5. Śledzie z porem i jabłkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Śledzie na Święta pochodzi z serwisu Damusia.pl

Damusia.pl
Domowa przyprawa do piernika 35

piernika. Upiecz z nią tradycyjne lub miękkie pierniczki, klasyczny piernik czy pyszny piernikowy tort! Zapraszam Was także do innych przepisów na Boże Narodzenie: – zakwas na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w kiszonych cytrynach –  ciasteczka migdałowe – przepis na pierniczki – śledź marynowany w occie – śledź z konfiturą z cebuli – tatar(...)śledziaśledzie w wiśniówce – śledź pikantny z chilli – śledzie w oleju – kruche ciasteczka – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań Artykuł Domowa przyprawa do piernika pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi 38

Tego typu śledzie zawsze są u nas w domu mile widziane. Piszę tutaj o przepisach w stylu śledzi po kaszubsku, giżycku, itp. Musi być sos pomidorowy i ocet. Tym razem dorzuciłam do podstawowych składników powidła śliwkowe domowej roboty i śladowe ilości cynamonu. Tak tak, cy-na-mo-nu. Pomidory i cynamon bardzo się lubią. Ryba, cynamon, święta, te sprawy. Wiecie(...)chodzi. Składniki: 4 solone filety śledziowe 1 cebula puszka pomidorów 1 czubata łyżka powideł śliwkowych 1 łyżeczka octu winnego liść laurowy szczypta cynamonu pieprz olej rzepakowy Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki

Kardamonovy
Szuba 50

Szuba. Śledź pod pierzynką. Szuba. Śledzie pod pierzynką to jeden z najbardziej znanych przepisów na śledzie. Zawsze się uda, fajnie wygląda i wszystkim smakoszom śledzia przypadnie do gustu. Sałatka jest warstwowa i niezwykle smaczna. Można ją przygotować w pucharkach, szklankach lub tak jak ja- w salaterce z pionowymi bokami. Szuba. Składniki na warstwową sałatkę ze śledzia: - filety śledziowe około(...)średnia cebula - kilka konserwowych ogórków - lekki majonez - świeżo mielony pieprz, sól - buraki upieczone kilka sztuk, obrane, zimne - ser żółty tarty - natka pietruszki i szczypior do dekoracji Szuba. Jak zrobić śledzia pod pierzynką: Ugotuj ziemniaki w łupinkach, następnie wystudź je i pokrój w kosteczkę. Odłóż na bok. Jaja ugotuj na twardo, a filety pokrój w paseczki lub kostkę. Ogórki i cebulę

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania