czasu do czasu lubię przygotować śledzie na kolację, takie same mi nie smakują, ale z różnymi dodatkami to już tak. Przygotowałam je na lekko słodko z cebulą duszoną, suszonymi pomidorami i z bakaliami. Najlepiej smakują dobrze schłodzone i ze świeżym chrupiącym pieczywem. Potrzebujemy: 3 duże cebule 3 spore płaty śledzi ( u mnie takie ze słoika z zalewy(...)sztuk suszonych pomidorów sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku papryka słodka mielona do smaku 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory olej do smażenia szczypta cukru Wykonanie pysznych śledzi: 1. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości często mieszając. Gdy cebula będzie miękka dodajemy pomidory suszone pokrojone w paski
IzabelawkuchniBardzo lubię śledzie. Dlatego często próbuję nowe przepisy. Te śledzie wypatrzyłam na Instagramie u Sylwii z bloga "Obiad dla Taty". Oczywiście nie zrobiłam ściśle według przepisu, ale tak naprawdę to tylko drobne zmiany. Śledziki są pyszne, a w dodatku ładnie się prezentują dzięki kolorom. Przepis zostaje ze mną na stałe. Jeśli lubicie śledzie, wypróbujcie(...)łyżka keczupu pikantnego Dodatkowo: ocet olej Wykonanie: Filety śledziowa namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Ja miałam filety w oleju więc moczyłam tylko 1,5 godziny. Jeśli śledzie są bardzo słone to trzeba je moczyć 7-8 godzin wymieniając co jakiś czas wodę. Wymoczone filety pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski, zalać octem
Agusiowe smakołykiPasta z piklinga. Pasta ze śledzia wędzonego. Wiele osób myśli, że pikling to nazwa ryby, są w błędzie, gdyż pikling to nazwa handlowa wędzonego śledzia, który jest wędzony w całości, z głową i wnętrznościami, dzięki czemu ma bardzo intensywny smak. Pikling jest bardzo popularny w kuchni niemieckiej, ale również w Polsce, w Wielkiej Brytanii, w Holandii oraz w krajach skandynawskich(...)Odkąd mieszkamy w portowym mieście, w każdą niedzielę jedziemy na targ rybny, gdzie kupujemy u rybaków pakiet różnych ryb wędzonych, w którym zawsze znajduje się wędzony pikling. Pikling, czyli śledź wędzony w całości, z którego robię pyszną pastę na kanapki. To kolejna nasza propozycja na: pasty do kanapek . Wiele osób po powrocie ze sklepu odkrywa, że wędzony pikling, którego właśnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmagnez, potas oraz jod . 5 najzdrowszych gatunków ryb Dlaczego warto jeść ryby już wiecie, ale które z nich są najlepsze? Na pewno można do nich zaliczyć makrelę, karpia, śledzia, pstrąga i łososia. Te ryby mimo zamieszkiwania w różnych środowiskach wodnych, są dla nas tak samo cenne i pełne wartości odżywczych. Makrela atlantycka Makrela atlantycka, podobnie jak łosoś(...)informacji o wieku ryby i jej pochodzeniu. W wyborze mogą Wam pomóc certyfikaty. Np.: „Jakość Tradycja” potwierdza m. in. naturalne pochodzenie pokarmu dla karpia. O wiek musicie zapytać sami. (; Śledź —>Śledź<— to ryba, którą pokochają osoby na diecie niskokalorycznej. Choć dostarcza dużo cennych tłuszczy Omega-3 , ma stosunkowo niewiele kalorii. Jego mięso to skarbnica witamin
kuron.com.plzakończę przepisem na śledzie:) Wypatrzyłam go ostatnio w internecie. Ogólnie, bardzo lubię śledzie, dlatego postanowiłam wypróbować i te. Powiem szczerze, że nie są złe, ale też mnie nie zachwyciły. Przepis zostawiam, bo pewnie jeszcze kiedyś będę chciała do niego wrócić, a może i Wam się przyda. Korzystając z okazji, życzę Wam Szczęśliwego Nowego Roku(...)tego minionego. Wszystkiego dobrego kochani :) Składniki: 5 płatów śledziowych a la matjas (miałam solone) 3 średnie ogórki kiszone 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich olej rzepakowy Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem (pół na pół), minimum 5 godzin. W międzyczasie można wymienić wodę z mlekiem. Jeśli macie śledzie w oleju, to wystarczy moczyć godzinę. Ogórki
Agusiowe smakołykiSałatka śledziowa z buraczkami to super prosty przepis na niezwykle smaczne śledzie z warzywami. To uniwersalny i szybki sposób na podanie śledzi, nie tylko w Święta. Zapraszam po sprawdzony przepis. SKŁADNIKI: 600 g płatów śledziowych słoik buraków tartych (wiórki) 290 g 1 czerwona cebula 2 jajka ugotowane na twardo 5 ogórków konserwowych 3 spore łyżki majonezu łyżka posiekanego koperku sól(...)świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Zaczynam od moczenia śledzi. Płuczę je pod bieżącą zimną wodą, wkładam do większej miski i zalewam zimną wodą, tak by przykryła całkowicie śledzie. Wodę zmieniam 3 razy po 30 minutach. Możesz moczyć je dłużej, w zależności jaką słoność lubisz. Ostatnie moczenie w wodzie możesz zastąpić moczeniem w mleku. Porada: Zamiast śledzi do moczenia możesz wykorzystać śledzie
Zasmakuj Kuchnidomowe rolmopsy z chrupiącym ogórkiem konserwowym w środku. Będzie bardzo apetycznie z #naturalniebałtyckie. Przekąski z ryby na imprezę Jeśli przygotowujemy przyjęcie czy imprezę, w pierwszej kolejności sięgnijmy po śledzia. Sprawdzi się tutaj idealnie, bo łatwo podzielić go na niewielkie kawałki – w sam raz „na raz”. Do tego sposobów jego przyrządzania jest nieskończenie wiele. Tradycyjnie – w oleju, occie lub śmietanie(...)słodko – z jabłkiem lub suszoną śliwką i orzechami. Orientalnie – w curry lub z żurawiną i imbirem. Nie wspominając o śledziach korzennych, po kaszubsku, z suszonymi pomidorami… Pole do kulinarnych eksperymentów jest ogromne. Jeśli zaś należymy do tradycjonalistów i nie wyobrażamy sobie imprezy bez sałatki z majonezem – urozmaićmy ją szprotami. Szprot będzie pasował i do jajka, i do ziemniaków
Kulinarne przygody Gatitysposób na śledzie na ostatnią chwilę. Po 2 godzinach leżakowania w słoiku można jeść. Ale oczywiście najlepsze są po 2 dniach ;-) Składniki: 6 płatów śledzi solonych 1 cebula 3/4 szklanki suszonej żurawiny 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny 3 goździki 5 ziaren pieprzu 1 ziele angielskie olej do zalania (u mnie rzepakowy) Sposób wykonania: 1. Śledzie wymoczyć(...)wodzie przez 1-2 godziny. Moje śledzie były cienkie więc moczyłam godzinkę. 2. Cebulę pokroić w piórka. 3. Żurawinę zalać ciepłą wodą. Jeśli śledzie będą marynować się dłużej niż dwa dni, to wtedy nie ma potrzeby wcześniej moczyć żurawiny. 4. Odsączone z wody śledzie pokroić na kawałki. W słoiku na przemian układać śledzie, cebulę i żurawinę. Dorzucić ziele angielskie, pieprz
Kuchnia domowa AniŚledzie z suszonymi śliwkami to rewelacyjne połączenie słonego i słodkiego smaku. Śledzie przygotowałam ze śliwkami kalifornijskimi, dzięki temu są bardzo delikatne. Sprawdzony przepis , który polecam Wam nie tylko na Wigilię , choć u nas to jeden ze świątecznych faworytów. Na pewno warto spróbować. składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 2 duże cebule 1/4 szklanki oleju(...)suszonych śliwek kalifornijskich 1 łyżka płynnego miodu 1/2 łyżeczki gorczycy 1 mały listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego pieprz wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję
babka w formieśledzi w oleju, 2 ogórki kiszone, 2 papryki pomidorowe kiszone lub jedna czerwona papryka, ½ cebuli cukrowej, ½ jabłka winnego, 1 duży ziemniak – ja użyłam ziemniaka fioletowego, Filety śledzi przekroić wzdłuż na pół a następnie w 0,5 szerokości kawałki. Cebulę drobno posiekać. Ziemniaka umyć i ugotować w "mundurku", w osolonej wodzie ok. 20 minut - nie rozgotować. Jabłko, paprykę, ogórki ( obrane(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} polecam inne dania ze śledziem w roli głównej: śledzie z piernikiem i miodem śledzie pod pierzynką śledzie zawijane sałatka śledziowa z oliwkami smażone śledzie marynowane oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów
królestwo garówDzisiaj kolejny przepis na pyszne śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami. Według mnie są idealne, sos pomidorowy z rodzynkami idealnie podkreśla smak śledzi. Do tego będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Pyszne śledzie na słodko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledzie w pomidorach z rodzynkami Składniki 4 płaty filetów śledziowych 2 duże cebule 4 łyżki oleju 2 łyżki dobrego ketchupu (czytajmy(...)czasu, aż będzie miękka. Nie rumienimy. Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy, chwilę dusimy i dodajemy wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy rodzynki, pieprz, cynamon i miód. Chwilę smażymy, studzimy. Śledzie moczymy minimum przez godzinę w wodzie, zmieniając wodę. Osączamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym i kroimy je na dowolnej wielkości kawałki. Śledzie układamy warstwami na przemian z wystudzonym sosem pomidorowym
To co lubię - gotuję i polecamDzisiaj przepis na śledzie w zalewie octowej. Do tej pory robiłam śledzie bez octu, ale te zachęciły mnie swoim kolorem. Piękny różowy kolor śledzi z pewnością zachwyci gości nie tylko wyglądem ale i smakiem. Są bardzo oryginalne i delikatne w smaku, spróbujcie, polecam. Z pewnością będą ozdobą na świątecznym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Różowe śledzie w zalewie octowej Składniki(...)filetów śledziowych 150 ml octu 150 ml wody 100 g cukru 2 spore cebule czerwone 2 cienkie marchewki 4 ziarenka pieprzu 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Instrukcje Śledzie płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy 2 godziny. Osączamy na ręczniku papierowym, kroimy na 1,5 cm kawałki. Obraną cebulę kroimy w krążki, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
To co lubię - gotuję i polecammojej kuchni śledzie są obecne przez cały rok, uwielbiamy je w każdej postaci. Tradycyjny polski śledź w śmietanie jest szczególnie polecany w czasie Wielkiego Postu. Proponuję wersję leicht, zamiast śmietany pyszny sos jogurtowy i dodatek kiszonego ogórka, obok tradycjnego jabłuszka z cebulką. Możesz użyć śledzia solonego, ale gotowy śledź ze słoika w oleju też się nadaje. Tym razem właśnie takiego(...)użyłam. Do tego ziemniaczki w mundurkach i pyszny postny obiad gotowy! Składniki: 5-6 sztuk śledzi 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżeczki musztardy 1 płaska łyżeczka miodu szczypta soli pieprz z młynka 1 jabłko 3-4 ogórki kiszone 1 cebula koperek Przygotowanie: śledzie solone wymoczyć wcześniej w zimnej wodzie cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i sparzyć wrzątkiem na sitku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!