Śledź w oleju to popularna przekąska, jedna z lepiej znanych przekąsek, jaka gości na polskich stołach. Śledzie w oleju to doskonała propozycja na świąteczny stół, taki przysmak świetnie spradzi się również jako starter na domowych imprezach. Przygotowanie śledzi w oleju jest proste i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. składniki na 3-4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych(...)słoika układamy sporą warstwę cebulki około 2 garście i równo rozprowadzamy ją po dnie naczynia. Cebulę oprószamy niewielką ilością cukru i sporą ilością pieprzu. Na warstwie cebuli układamy kawałki śledzia, dodajemy liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego a następnie ponownie umieszczamy warstwę cebuli, którą posypujemy cukrem i czarnym pieprzem. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Górną warstwę powinna stanowić cebula
Smakowite DaniaSledzie z pieczarkami i cebulką w sosie pomidorowym to pyszne i proste danie na świąteczny stół i domowe imprezy. Jest świetną przekąską dla smakoszy śledzi . Serdecznie zachęcam ,bo są bardzo smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie z pieczarkami-składniki : 4 płaty śledziowe ala matias w oleju 250 g pieczarek 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 płaska łyżeczka cukru(...)płaska papryki słodkiej mielonej olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz mielony do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie z pieczarkami-przepis: Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku. W zależności jak kto lubi mniej lub więcej słone ,to można przyśpieszyć moczenie przez wymianę wody lub mleka co jakiś czas .Po każdym moczeniu
Olcia gotuje!klarowanym. Masło dodaje smaku, więc z niego nie rezygnujemy! Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z plasterkami cytryny. Karp idealnie smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Smacznego A może śledzika? Śledzie w sosie koperkowym Lubicie śledzie ? Ja uwielbiam. Z cebulką, po kaszubsku, z suszonymi pomidorami. Dziś pomysł na pyszne śledzie w sosie koperkowym. Przygotowanie takiego śledzika zajmuje dosłownie kilka chwil. Później(...)musimy tylko poczekać aż smaki się przegryzą i… możemy podawać. Składniki: 4-5 sztuk śledzi a’l matias 0,5 szklanki majonezu 50 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy pęczek koperku posiekanego świeżo mielony pieprz i sól do smaku 1 cebula sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następie suszymy je na papierowym
Słodkie okruszkiSmaczna sałatka z dodatkiem śledzi. Sprawdzi się na co dzień, ale również na święta, czy imprezę. Myślę, że wielbicielom śledzi posmakuje. Wystarczy kilka podstawowych składników i możemy cieszyć się pyszną sałatką. Zbliżają się święta, być może zagości ona na Waszym świątecznym stole. Warto zrobić już teraz i sprawdzić ten smak. Sałatka najlepiej smakuje na drugi(...)filety śledziowe a'la matjas 1 cebula 1/2 puszki kukurydzy 2 ogórki konserwowe 1 pełna łyżka majonezu 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego pieprz sól, jeśli trzeba Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem. Pół na pół. Miałam śledzie w oleju więc liczyłam tylko 1,5 godziny. Jeśli śledzie są bardzo słone, to trzeba je moczyć
Agusiowe smakołykiSałatka śledziowa z burakami i jabłkiem Śledzie to królowie polskiego morza i polskiej kuchni, śledź od lat niepodzielnie króluje podczas wigilijnej kolacji. Dzisiaj pomysł w innej śledziowej odsłonie: Sałatka śledziowa z burakami, chrupiącymi, marynowanymi i soczystym jabłkiem. Można podać na wigilijny stół, na inne uroczystości też jest doskonała. Podaję ją z pieczywem. Do tej sałatki specjalnie kupuję marynowane buraczki, które(...)już pokrojone w kostkę, mają delikatny octowy smak, który z innymi składnikami tej sałatki równoważy wszystkie smaki , słodki jabłka i kwaśny ogórka. Nasz zbiór 22 najlepszych przepisów na śledzie przyda się ich smakoszom na Święta, Sylwestra i na Karnawał. Sałatka śledziowa z burakami, składniki: 3-4 filety śledziowe a’ la matjas słoik 200 g – marynowane buraki krojone w kosteczkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię śledzie i robię je na wiele sposobów. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne śledzie w pomidorach. Tu znajdziecie kilka ciekawych przepisów na śledzia Składniki : 500 g śledzi matias 3 cebule 2-3 łyżki przecieru pomidorowego olej do smażenia 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki papryki czerwonej 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżka majeranku miód(...)sól, pieprz Wykonanie: Śledzie płuczę, wkładamy do zimnej wody i odstawiamy na 2-3 godzin, by się wymoczyły. Cebulę kroję w półksiężyce. Na patelni rozgrzewam olej i szklę cebulę. Następnie dodaję paprykę, kurkumę, majeranek i przecier pomidorowy. Smażę przez 2 minuty i dolewam 1/2 szklanki wody, doprawiam miodem i pieprzem. Duszę, aż woda odparuje i sos się zgęstnieje. Studzę. Śledzie
magiczna kuchnia Kasiśledzie to jedna z głównych przekąsek na świątecznym stole i nie tylko, ponieważ możesz je podawać na każdą wyjątkową okazję. Te pyszne śledzie z cebulką można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez obaw ,że się popsuje. Jest niezmiernie łatwy do wykonania , a czas, który mu poświęcimy , odwzajemni smakiem i niezwykłą elegancją. Śledź z cebulą(...)czerwoną i koperkiem jest pyszny. Główne składniki to dobrej jakości śledź i czerwona cebula, koperek . Składniki na dużą porcję: - 800 g filetów śledziowych tzw. matjasów - łyżka cukru - 6 czerwonych cebul - 2 łyżki oleju roślinnego -2 łyżki octu balsamicznego - łyżeczka pieprzu - pęczek koperku Dodatkowo olej by uzupełnić w pojemniku gdy skończymy układać je warstwowo. Przygotuj matjasy. Przełóż do miski mocz
Z Kuchni Do Kuchnipowodu wrzucam dzisiaj taki przepis. We wtorek – ostatki. Z drugiej strony, przepisów na śledzie nigdy dość, w końcu nie tylko od święta przyrządzamy te smaczne przekąski. Od razu wiedziałam, że dzisiejszy przepis będzie z ogórkami konserwowymi. Po pierwsze, powoli już wychodziły same z lodówki, po drugie, trochę już dość mam śledzi z ogórkami kiszonymi. Jogurt też sprawdził się świetnie(...)śmietana jest tutaj zbędna. Jutro macie ostatni dzień, żeby śledzie zdążyły się przegryźć (o ile obchodzicie dziwne święta, typu Śledzik). Dziś jeden słoik podrzuciłam ekipowemu Bro. Myślałam, że śledzie zje za parę dni. Po jakichś 2 godzinach dostałam smsa, że już w sumie kończy. Takim dziwakom to sama przyjemność gotować. Składniki: 5 filetów śledziowych a’la matjas
Kardamonovyprzepyszne śledzie, wyczarował na Wigilię, pewien Smok. Smok ten ma to do siebie, że nie zawsze pamięta co z czym wymieszał, a potrafi czasem namieszać naprawdę nieźle. Po paru rozmowach, doszliśmy do tego z czym tę rybę się je. Pamiętam, że to była chyba najsmaczniejsza opcja śledzia, jaką miałam okazję kiedykolwiek jeść. Nie wiem czy to zasługa cytrusów, rukoli(...)orzechów. Coś jednak tam ze sobą świetnie zagrało. Jeżeli macie już dość śledzi w oleju, w śmietanie, z jabłkiem i cebulą, jogurtem, skuście się na tę opcję. Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjas 2 pomarańcze 1 czerwona cebula garść rukoli 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżka słupków migdałów sok z całej cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin pieprz
Kardamonovytrochę słabe, bo święta zaczynamy nieco wcześniej, ale nie przeskoczę tego. W sumie nawet nie chcę, w końcu bloga nie prowadzę jedynie dla siebie. Jeżeli chodzi o same śledzie, od razu się przyznam, że nie jestem wielką fanką tych ryb. Lubię jednak te, które są z owocami, świeżymi i suszonymi. Mamy więc tutaj śledzie z rodzynkami. Pyszne. Składniki: 3 solone(...)śledziowe 1 czerwona cebula garść rodzynek 4 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego) pół łyżeczki przyprawy do piernika 1 liść laurowy pieprz (opcjonalnie) Rodzynki zalewamy letnią wodą, odstawiamy. Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy
Kardamonovyśledzie w sierpniu. Bo kto niby mi zabroni? Lepszego czasu na świeży koperek już chyba nie będzie, teraz jest moment idealny, żeby pakować go tam gdzie popadnie. Ja wpakowałam w śledzie. Nawet nie piszę jak smakowały, wiecie przecież jak było. Składniki: 3 solone filety śledziowe 8 korniszonów 1 cebula 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 2 gałązki koperku pieprz(...)opcjonalnie) Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Jogurt mieszamy z majonezem. Do miski wrzucamy śledzie, korniszony pokrojone w grubsze plasterki, cebulę, jogurt
Kardamonovy