Jeśli lubicie śledzie i marynowane grzybki - tatar ze śledzia z pewnością Wam posmakuje. Przepis na tatar ze śledzia jest bardzo prosty i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jego wykonaniem. Tatar świetnie sprawdzi się na Wigilię, a także jako sałatka na Sylwestra. składniki: 4 filety śledziowe a'la matias 8 pieczarek marynowanych (lub innych grzybków(...)małe dymki ze szczypiorem 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oleju pieprz wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję w drobną kostkę. Grzybki
babka w formieCzasem proste połączenia są najbardziej zaskakujące! Kanapki ze śledziem i jajkiem to zdecydowanie moje odkrycie! Śledzie zazwyczaj jadłam w oleju. Najczęściej przy okazji różnych rodzinnych spotkań lub na Święta. Ale wykorzystanie śledzi do przygotowania kanapek jest przepysznym i zaskakującym rozwiązaniem, które polecam wypróbować. Inne przepisy na śledzie znajdziecie TU . Składniki /6 kanapek/: 3 filety śledziowe a’la matjas(...)oleju i przekroić na pół. Ułożyć na chlebie. Dodać plasterki jajek i cebuli. Udekorować gałązką świeżego koperku, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać trochę ulubionego sosu. Kanapki ze śledziem i jajkiem świetnie sprawdzą się zarówno podczas domowego posiłku, jak i jako przystawka, gdy odwiedzą nas goście. Artykuł Kanapki ze śledziem i jajkiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuŚledzie jemy przez cały rok, ja osobiście najbardziej lubię te w śmietanie z dodatkiem jabłka, ale dzisiaj zapraszam Was na śledzie z curry. Dla tych którzy lubią curry będzie to strzał w dziesiątkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledzie z curry Składniki 6 płatów śledziowych około pół kg 2 średnie cebule (najlepiej cukrowe) 3 łyżki przyprawy curry łagodnego olej rzepakowy Instrukcje(...)Śledzie moczymy pół godziny w zimnej wodzie, osuszamy na ręczniku papierowym, a potem kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Śledzia, cebulę i curry delikatnie mieszamy w salaterce, zalewamy olejem tak żeby całość przykryć. Artykuł Śledzie z curry pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamsporej już kolekcji śledzi na blogu, dorzucam dzisiaj kolejny przepis. Dzisiaj przepis na pyszne śledzie z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych śliwek. Są bardzo aromatyczne, oryginalne i wyjątkowo smaczne. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledzie z orzechami i śliwkami suszonymi Składniki 6 kawałków filetów śledziowych solonych 1 średnia cebule duża garść orzechów włoskich 10 suszonych śliwek olej rzepakowy lub słonecznikowy(...)Instrukcje Śledzie płuczemy i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę. Śledzie osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na 1,5 cm kawałki. Cebulę oraz śliwki kroimy w małą kostkę. Orzechy rumienimy na suchej patelni i drobno siekamy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w misce i zalewamy olejem. Odstawiamy do lodówki na min.2-3 godziny żeby wszystkie smaki się połączyły. Artykuł Śledzie
To co lubię - gotuję i polecamPrzepis na śledzie z dodatkiem marynowanych grzybów. Śledzie w połączeniu z grzybkami to naprawdę świetne połączenie, a jeśli do tego użyjecie własnoręcznie zebrane i zamarynowane grzyby będą smakowały podwójnie. Pasują do nich zarówno prawdziwki, podgrzybki jak i marynowane kurki. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledzie z marynowanymi grzybami Składniki 6 filetów śledziowych solonych 2 średnie cebule 1 słoiczek marynowanych grzybów(...)leśnych ½ szklanki majonezu ½ szklanki śmietany 18 % lub gęstego jogurtu Instrukcje Śledzie płuczemy i zalewamy zimną wodą, moczymy godzinę, osączamy na ręczniku papierowym i kroimy w 1,5 cm kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Grzyby osączamy z zalewy, jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko delikatnie mieszamy. Jogurt mieszamy razem ze śmietaną i mieszamy ze śledziami. Odstawiamy
To co lubię - gotuję i polecambardziej popularne, a dodatkowo zawiera kilka smacznych i zdrowych składników, które dobrze się ze sobą łączą. Pierwszy raz zrobiliśmy ją sobie kilka tygodni temu, żeby sprawdzić, jak będą smakowały śledzie z warzywami, i naprawdę pomysł jest bardzo dobry. Szybko zjedliśmy całą przygotowaną porcję sałatki śledziowej z buraczkami . Składniki na sałatkę śledziową z buraczkami 4 filety śledziowe a’la Matjas(...)natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Buraki umyć, ugotować do miękkości, obrać ze skórki i pokroić na małą kostkę. Po ostygnięciu wymieszać z połową wcześniej przygotowanego sosu. Śledzie wyjąć z zalewy i włożyć do wody, pozostawić na kilkadziesiąt minut. Odsączyć, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, posiekać na małą kostkę, wymieszać ze śledziami, odsączyć, ułożyć na dnie naczynia
niecodziennikparyŚwieże tuszki śledziowe, nie solone można nabyć w popularnych dyskontach spożywczych. Nie trzeba ich moczyć w wodzie, można je smażyć, ale można je również zamarynować. Jeśli jednak mamy tylko śledzie solone, należy je wcześniej wymoczyć w wodzie i do cytrusowej marynaty nie dodawać już soli. Składniki MARYNATA ok 400g świeżych tuszek śledziowych 2 pomarańcze 1 cytryna 1 limona(...)ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego olej Wykonanie Tuszki śledziowe myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, sprawdzamy czy nie mają struny grzbietowej, jeśli tak, wycinamy ją. Odfiletowane śledzie kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy, najlepiej w szklanym pojemniku. Z cytrusów wyciskamy sok, do soku dodajemy łyżeczkę soli, zalewamy śledzie. Marynujemy w lodówce 48 godzin. Po tym czasie odsączamy śledzie
Tajemnice SmakuPyszne śledzie z dodatkami, dobre na wiele okazji. -- Skład: płaty śledziowe, śmietana 18%, kolorowa papryka po 1/2 czerwona-żółta-zielona , czerwona cebula 1/2, korniszony 3 średnie, pieprz czarny mielony. trochę koperku i pietruszki. Zalewa: 4 szkl. wody, 1 szkl. octu, 1/2 szkl. cukru, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego,10 ziaren pieprzu, duża cebula(...)Śledzie odcedzamy z solanki i moczymy ~1h w zimnej wodzie, którą wymieniamy 3-5 razy. Wszystkie składniki zalewy gotujemy około 3-5 min. studzimy i zalewamy wcześniej namoczone i odsączone śledzie, potem chowamy na 10 h do lodówki. -- -- -- -- -- Wszystkie warzywa drobno kroimy, dodajemy śmietanę ~1 szklankę, pieprzymy i mieszamy, potem wykładamy na półmisek 3-4 cm warstwę
chleba naszegoroku przed jednymi z najbardziej rybnych świąt, dodaję kolejny przepis na śledzie, których jestem przeogromną fanką. Ryba, która na naszym rodzinnym stole zajmuje jedno z głównych miejsc. Tym razem w zupełnie nowej, nieco egzotycznej odsłonie z marokańskim tłem. Słodko-ostre i z charakterystycznym dla siebie rybnym posmakiem tworzą zaskakującą mieszankę tekstur, smaków i aromatu. Absolutnie przepyszne! :) Pikantna strona smaku rozgrzewa(...)język, żeby już za chwilę słodkie daktyle mogły złagodzić ostrość i wprowadzić lekko egzotyczne zamieszanie. Chrupnięcie migdała, kosteczka cebulki, aromat czosnku... Wszystkie te elementy sprawiają, że zupełnie codzienny śledź jawi się w zupełnie nowej i zaskakująco pysznej odsłonie. Z pewnością zaskarbią sobie podniebienie niejednego poszukiwacza ciekawych smaków! :D Na codzień i szczególnie od Święta w słodko-ostrym, rozgrzewającym anturażu lekkiej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaŚledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża(...)cebula 2 jabłka 200 g gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny pieprz 2 szklanki mleka Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godz., a najlepiej na całą noc. Następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy i kroimy
Kuchnia MagdaLenyŚledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża(...)cebula 2 jabłka 200 g gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny pieprz 2 szklanki mleka Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godz., a najlepiej na całą noc. Następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy i kroimy
Kuchnia MagdaLenymoja propozycja typowo wigilijna. Uwielbiam suszone grzyby, barszcz przygotowany na ich bazie to moje ulubione wigilijne danie. W tym roku postanowiłam wykorzystać je również do innego dania jakim są śledzie z suszonymi grzybami. Ich przygotowanie jest proste, nie zajmuje wiele czasu a efekt końcowy z pewnością sprawi, że zagoszczą na Waszych stołach nie tylko w święta. Składniki: 400 g śledzi(...)podsmażamy na oleju, podlewamy pozostawionym wywarem z grzybów i dusimy aż cebula stanie się szklista. Wystudzone grzyby kroimy w paski, dodajemy do cebuli i całość chwilę podsmażamy. Dokładnie studzimy. Śledzie opłukujemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, kroimy w 2-3 cm kawałki. W litrowym słoiku układamy śledzie, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, kładziemy warstwę grzybów, posypujemy lekko ziołami prowansalskimi i kładziemy
Fascynacje AniPyszne słodko-pikantne śledzie w sosie musztardowo-miodowym. To kolejne danie ze śledzi, idealne na wigilijną kolację. I choć na początku wydawało się, że będą meeega słodkie, to gdy smaki się przegryzły były idealne. To moje ulubione śledzie ostatnio. Jedyny minus, to troszkę rzadki sos, po przygotowaniu był bardzo gęsty, ledwo dało radę wszystko wymieszać, a po czasie zrobił się(...)jogurtu greckiego - 6 łyżeczek ostrej musztardy (u mnie 4 kcyńskiej pałuckiej i 2 francuskiej- z ziarnami gorczycy) - 2 łyżki płynnego miodu - 1 łyżeczka kurkumy - 2 szczypty pieprzu Śledzie dobrze wymoczyć, kilka razy zmieniając wodę. Ja moczyłam w mleku z wodą 1:1. Następnie wodę odlać. Śledzie dokładnie wytrzeć. Pokroić na nieduże kawałki. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Do sosu dorzucamy
Smaczne ZdroweMożna też zacząć myśleć o świątecznym menu i powoli gromadzić inspiracje. Ruszamy więc z serią przepisów świątecznych - będą dania wigilijne, propozycje na uroczyste obiady i wystawne ciasta. Zaczynam od śledzia, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Moja propozycja to śledź z żurawiną w sosie curry, jak nie próbowaliście tego połączenia to czas najwyższy. Śledź z żurawiną w curry Składniki: opakowanie(...)śledzi matjas (250 g) 1 cebula szczypta cukru 1/3 szklanki suszonej żurawiny 50 ml oleju 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz Śledzie pokroić w kawałki, odłożyć do miski, popieprzyć. Cebulę pokroić w cienkie pół-krążki, dodać połowę soku z cytryny i cukier - wymieszać. Wymieszać olej z curry - zalać śledzie, dodać cebulę i żurawinę i delikatnie zmieszać
Smaczny zeszytśledzia SEKO z suszonymi ziołami i świeżych warzyw tworzy fantastyczna całość, której nikt się nie oprze! Po dokładkę sięgną z przyjemnością ci, którzy na co dzień wolą cięższe i bardziej treściwe dania! Taka sałatka jest genialnym pomysłem zarówno na lekki, letni obiad jak i kolację. Będzie też świetnym pomysłem jako dodatek do grilla! koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * Beczka śledzi(...)SEKO. Filety śledziowe z suszonymi ziołami 550 g * młode ziemniaki * świeży koper * świeża pietruszka * czarne oliwki * świeże sałaty ( roszponka, rukola, cykoria ) * czerwona cebula * rzodkiewka * sól, pieprz, papryka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie wyciągamy z oleju, odsączamy, kroimy na większe kawałki. Młode ziemniaki czyścimy, obtaczamy w soli, pieprzu, papryce, polewamy oliwą i pieczemy do miękkości w nagrzanym piekarniku. Uwaga! Jeśli mamy możliwość możemy
Ostra na Słodko