PYSZNE ŚLEDZIE PANIEROWANE W ZALEWIE POMIDOROWEJ 282Pyszne śledzie opiekane w zalewie pomidorowej z cebula. Smaczne po 3-4 dniach jak poleżą, ułożyłam je w słoikach przez co świetnie się przechowują kilka miesięcy. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 2 kg świeżych śledzi zielonych (miałam 12 śledzi, czyli 24 połówki ) sól, pieprz do smaku panierka- 2 jajka, odrobina mleka, mąka pszenna olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Śledzie myjemy, dzielimy na osobne płaty, przyprawiamy, panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni po rybach z odrobiną oleju, doprawiamy solą. Zagotowujemy składniki zalewy. Do każdego litrowego słoika nakładamy po 4 płaty śledzia, oraz odrobinę cebuli
Kulinarne Fantazje Marioli
Karnawałowy śledzik 164Karnawałowy śledzik Pyszne śledzie, jako przekąska na karnawałowe dni jak również różne imprezy. Składniki: · 1 ½ kg śledzi świeżych niesolonych · 3 szklanki wody · 1 szklanka octu · 2 łyżki soli · 4 łyżki(...)liście laurowe · 4 ziarna ziela angielskiego · Olej Sposób przygotowania: 1. Śledzie obieramy ze skórki, odcinamy płetwy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu, które ma przykrywkę. 2. Robimy zalewę, wlewamy do garnka wodę, ocet, wsypujemy sól, cukier, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie
Kulinarna Chwila
Galantyna rybna w galarecie 138rodzinnych imprezach lub wigilijnej kolacji. Samą galantynę można podać do pieczywa jak wędlinę, na przekąskę z zimnym sosem czosnkowym lub na obiad z ciepłym sosem i surówką Polecam: ** Śledź w sosie musztardowym ** Tatar ze śledzia z oliwą ** Śledź w śmietanie ** Tatar z łososia z oliwą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Galantyna rybna: 450 g filetów rybnych, np. mintaja, dorsza(...)jednej dużej galantyny, zrób dwie mniejsze. Danie możesz śmiało przygotować 1-2 dni przed planowanym podaniem. Polecam również: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam: Tatar ze śledzia po węgiersku Tatar z łososia z majonezem Śledź w sosie tatarskim Ryba po grecku Śledź po polsku
Kulinarny S.O.S.
Śledzie w śmietanie z gruszką 123polega na tym, że potem to wszystko trzeba zjeść. Na dodatek na pewno dostaniemy jakieś wałówki – jedynie to mnie hamuje. Nie wiem o co chodzi, ale karp i śledź najbardziej smakują mi właśnie pod koniec grudnia. Dawno (o ile w ogóle) nie robiłam klasycznego śledzia w śmietanie, czas to nadrobić. Śmietanę wymieszałam z jogurtem naturalnym, a jabłka zastąpiłam gruszkami(...)się po kuchni, podjadam kawałek po kawałku. Składniki: 5 filetów śledziowych a’la matjas 1 gruszka 1 cebula 2 łyżki śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego liść laurowy pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać (jeżeli nadal są za słone, moczymy je dalej). Po tym czasie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze
Kardamonovy
Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi 107Tego typu śledzie zawsze są u nas w domu mile widziane. Piszę tutaj o przepisach w stylu śledzi po kaszubsku, giżycku, itp. Musi być sos pomidorowy i ocet. Tym razem dorzuciłam do podstawowych składników powidła śliwkowe domowej roboty i śladowe ilości cynamonu. Tak tak, cy-na-mo-nu. Pomidory i cynamon bardzo się lubią. Ryba, cynamon, święta, te sprawy. Wiecie(...)chodzi. Składniki: 4 solone filety śledziowe 1 cebula puszka pomidorów 1 czubata łyżka powideł śliwkowych 1 łyżeczka octu winnego liść laurowy szczypta cynamonu pieprz olej rzepakowy Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki
Kardamonovy
Śledzie w jogurcie z jabłkiem i groszkiem 118Zapomniałam o tym przepisie zupełnie. Śledzie w jogurcie z cebulą i groszkiem zrobiłam przy okazji urodzin Bro. Zawsze w jego urodziny robię jakąś wersję tych ryb (bo lubi), w tym roku nie mogło być inaczej. Do wyboru miał właśnie te tytułowe i drugie – w chimichurri. Pierwsza propozycja smakowała mu bardziej, dlatego ją publikuję. Wiem, że to nienajlepsza pora(...)mówił jak macie żyć. Składniki: 4 solone filety śledziowe pół puszki groszku konserwowego 1 większa czerwona cebula 1 jabłko 150 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy
Kardamonovy
Śledzie gajowego z marynowanymi grzybami 151przepadam za śledziami. Są dla mnie ostatnimi latami "dziwne" w smaku. Nie potrafię określić co mi w nich nie smakuje. Pamiętam, ze kiedy byłam mała zajadałam się śledziami... Ale ostatnio kupiłam śledzie ( jedną paczkę, 3 sztuki ) śledzi firmy Kapitan Navi ( polecam i nikt mi za to nie płaci) - śledzie norweskie. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, nie za słone(...)podgrzybki, rozmaryn, musztardę w ziarnach, grubo zielony pieprz. Jedliśmy na kanapce z chleba żytniego. Byliśmy nimi oczarowani. Z chęcią takie kanapki kupowałabym na mieście, gdyby były. 400 gram śledzi norweskich 1 słoiczek marynowanych podgrzybków 3 łyżki oleju rzepakowy 2 łyżki musztardy w ziarnach pieprz czarny świeżo mielony 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego mała biała cebulka gałązka
AZgotuj!
Sałatka śledziowa z podgrzybkami+ film 109Sałatka śledziowa z podgrzybkami to wyśmienita przekąska o ciekawym smaku, idealna na świąteczny stół. To idealna przystawka dla smakoszy śledzi, oryginalnego smaku nadaje jej dodatek marynowanych grzybów, jajek i cebuli, jest ekspresowa i banalnie prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i gotowe. składniki na 4 porcje 4-5 płatów śledziowych solonych 1 cebula mały słoik(...)sól przepis Wymoczone w wodzie płaty śledziowe odsączamy i kroimy w większą kostkę lub w dzwonka, po czym wrzucamy do miski. Marynowane podgrzybki kroimy w kostkę i dodajemy do śledzi. Obraną cebulę siekamy i wrzucamy do śledzi i grzybów. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kroimy w większą kostkę po czym dodajemy do pozostałych składników sałatki
Smakowite Dania
ŚLEDZIE Z SELEREM NACIOWYM I CZOSNKIEM 132Doskonałe śledzie. W moim domu goszczą od kilku lat, może i Wam się spodoba.....Koniecznie trzeba wypróbować. 3-4 płaty śledziowe 1 czerwona cebula 1 seler naciowy 1 jabłko 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonego pieprzu 4-5 suszonych pomidorów olej do zalania Cebulę kroimy w cienkie plasterki, na 2 minuty zalewamy wrzątkiem. Potem odcedzamy(...)minuty zalewamy zimną wodą. Osączamy z nadmiaru wody, posypujemy szczyptą soli i cukru. Śledzie zalewamy zimną, czas moczenia uzależniony od słoności śledzi. Potem śledzie osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski. Seler naciowy kroimy w paski, jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Suszone pomidory i czosnek kroimy w paski. W słoiku układamy część śledzi, następnie cebulę, jabłko, seler
Smaczne moje
Sałatka śledziowa z jajkiem. 176Przygotowana może być od razu podana do stołu. Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępne SKŁADNIKI: 3 duże płaty śledzia 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 duża cebula 1 średni por 1 duże ugotowane marchewki 4 ugotowane jajka majonez zioła prowansalskie pieprz, sól 1. Cebulę kroimy dosyć drobno i odkładamy(...)samo robimy ze śledziem i porem. Śledzia kroimy w kostkę a pora na plasterki i później siekamy . 2. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ziemniaki delikatnie ugniatając na spodzie miski łyżką Smarujemy 4 łyżeczkami majonezu i układamy pokrojonego w kostkę śledzia. Na śledzia znów 4 łyżeczki majonezu i przesypujemy cebule wyrównując na całej powierzchni. 3. Na cebulę ścieramy na dużych
karolgotuje
Sałatka śledziowa z jajkiem. 140Przygotowana może być od razu podana do stołu. Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępne SKŁADNIKI: 3 duże płaty śledzia 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 duża cebula 1 średni por 1 duże ugotowane marchewki 4 ugotowane jajka majonez zioła prowansalskie pieprz, sól 1. Cebulę kroimy dosyć drobno i odkładamy(...)samo robimy ze śledziem i porem. Śledzia kroimy w kostkę a pora na plasterki i później siekamy . 2. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ziemniaki delikatnie ugniatając na spodzie miski łyżką Smarujemy 4 łyżeczkami majonezu i układamy pokrojonego w kostkę śledzia. Na śledzia znów 4 łyżeczki majonezu i przesypujemy cebule wyrównując na całej powierzchni. 3. Na cebulę ścieramy na dużych
karolgotuje