chleb - 26084 przepisów (strona:91/1739)

Szybki przepis na domowy chleb 134

jestem wielkim zwolennikiem pieczenia chleba w domu, jednak ze względu na akcję #zostańwdomu, postanowiłem przygotować domowy chleb. Byłem troszkę sceptycznie nastawiony do wypieku chleba i chyba niepotrzebnie. Mój domowy chlebek wyszedł pyszny i chrupiący. Robi się go dosłownie 15 minut, tylko chwilę dłużej ciasto musi poleżeć aby urosło. Zobacz także: Risotto z kurczakiem i kurkami No to zaczynamy… Składniki(...)drożdży instant) 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Sprawdź przepis na: Spaghetti z krewetkami z patelni Domowy chleb – przepis Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, dodajemy cukier i sól. Następnie wlewamy oliwę oraz letnią wodę. Ciasto mieszamy na początku łyżką, a później wyrabiamy ręką ok. 5 minut. Powinny być

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem na zakwasie 90

maki żytniej 300 g maki pszennej 20 g oliwy 300 g wody 1 pełna łyżeczka soli 100 g ziaren słonecznika dodatkowo: woda i ziarna słonecznika do posmarowania wierzchu chleba Chleb na zakwasie Thermomix Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy zakwas i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 2 min/temp 37/obr. 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz ziaren słonecznika. Wyrabiamy ciasto(...)czas 3 min/Interwał/funkcja Wyrabianie. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę przekładamy ciasto. Ciasto będzie klejące, aby nie kleiło nam się do ręki zwilżmy rękę woda. Chleb przykrywamy ścierka, zostawiamy do wyrośnięcia – ja czekam do momentu aż ciasto dorośnie go górnej ścianki keksówki – zajmuje to ok. 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przed

Themo przepisy
Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka - lutowa piekarnia 84

długiej przerwie udało mi się ponownie dołączyć do piekarni prowadzonej przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . W lutym Ania wybrała dla nas ciekawy chleb pieczony w garnku żeliwnym-  chleb orkiszowy z dodatkiem kuskusu. Oryginalny przepis znajduje się na blogu From Snuggs Kitchen Chleb zaczęłam szykować późnym wieczorem, po 12 godzinach, czyli następnego dnia ciasto było gotowe do uformowania(...)mąki, bez rozpuszczania w wodzie. Wyrośnięty bochenek przełożyłam z koszyczka na papier do pieczenia,  lekko nacięłam go  żyletką i razem z papierem włożyłam do gorącego garnka.  Chleb wyszedł bardzo smaczny, raczej delikatny w smaku, z ładnie przypieczoną skórką. Jadłam jeszcze lekko ciepły - pyszny! Niestety nie wiem  będzie smakował jutro, przekonam się i dopiszę ;) Chleb na blogach

Stare Gary
Chleb mieszany na zakwasie 151

Dziś podzielę się z Wami przepisem na mój ulubiony chleb - pszenno-żytnio-orkiszowy. Przepis powstał przez przypadek - chciałam wypróbować nowy przepis z książki "Chleb" J. Hamelmana i niefortunnie złączyły mi się dwie kartki... Po wymieszaniu mąki z wodą zorientowałam się, że łączę 2 przepisy, a w jednym było więcej wody (!), więc pokombinowałam z mąkami, dodałam trochę orkiszowej(...)wyszedł pyszny chleb, który piekę co tydzień. Polecam Wam bardzo, jest mięciutki, długo zachowuje świeżość i smakuje wszystkim :) Składniki (na 2 formy o wym. 30x11 cm): Zaczyn: 2 łyżki zakwasu dokarmionego kilka godzin wcześniej (zdjęcie dokarmionego zakwasu poniżej) 290 g wody 183 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 g mąki orkiszowej (używam typu 1050) Zakwas mieszamy z wodą, następnie

Domowa Cookierenka Agi
Chleb 162

zgrozo! Ile ja się nastarałam żeby upiec smaczny chleb! Oglądałam piękne zdjęcia domowych chlebów, chlebków, bułeczek. I o ile te ostatnie nie stanowiły dla mnie wyzwania z chlebem było inaczej. Chciałam, żeby był wyjątkowy! Masz Ci los, co próba to zawsze coś nie tak… za kwaśny, za słony, bez smaku, za dużo drożdży, za twarda skórka i oczywiście zakalec(...)Czas na naukę! Zaczęłam zgłębiać wiedzę w oprawie pięknych zdjęć, przeczesując blog Elizy Morawskiej-Kmity whiteplate.com . Tam nauczyłam się, że z drożdżami trzeba z cierpliwością, z zakwasem też. Że chleb lubi spokój, chociaż autorka tak tego nie nazwała ?. I że laik powinien zacząć od czegoś prostego – pszenica! A wiec na bok odłożyłam plany o zakładowym chlebie, zakupiłam pszenną mąkę

Cookery.pl
Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie. 212

wrześniowej Piekarni Amber piekliśmy chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie. To typowy domowy razowiec, wilgotny, kwaskowy, takiego chleba nie kupicie w sklepie. Zachowuje świeżość przez kilka dni.    W 2010 r. chleb ten został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na Listę Produktów Tradycyjnych województwa mazowieckiego. Aby wypiek mógł nazywać się chlebem razowym radziwiłłowskim, powinien mieć odpowiednią recepturę i być zgodnym(...)następującym opisem: Wygląd:  Prostokątne lub okrągłe bochenki o lekko porowatej, brązowej skórce. Kształt:   Chleb ma kształt prostokąta lub okrągłego bochna, na przekroju kromka jest prostokątna lub owalna. Rozmiar:   Bochenki są wielkości od 0,5 do 4 kg. Barwa:   Skórka ma kolor brązowy, miękisz – ciemnobrązowy z odcieniem szarości, co jest charakterystyczne dla pieczywa z lokalnej mąki. Konsystencja

Codziennik Kuchenny
Niemiecki chleb żytnio-pszenny (60/40) z Kassel 173

Prosty chleb mieszany, trochę podobny do naszego baltonowskiego. W smaku lekko kwaskowy z bardzo chrupiąca skórką. Przepis znalazłem na ciekawym niemieckim blogu brotdoc.com . Zaczyn żytni 140 g mąka żytnia typ 1150 90 g woda (30°C) 14 g zakwas żytni Składniki dokładnie wymieszać (zaczyn będzie dosyć gęsty)  i zostawić na noc - 12 godzin do dojrzewania. Ciasto właściwe (nawodnienie(...)szwem do góry do wysypanego mąką skrobiową (np. ziemniaczana, ryżowa, tapioka) podłużnego koszyka. Zostawić do wyrośnięcia na 90 minut w temperaturze 21°C. Uwaga: Najtrudniejszą kwestią, w przypadku tego chleba jest dobranie właściwego czasu garowania (końcowego wyrastania ciasta w koszyku). Aby chleb nie pękał podczas pieczenia, musi być pieczony wtedy, gdy jest już w pełni wyrośnięty. W piekarniku powinien wyrosnąć

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie 206

Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie  To jest naprawdę wielo ziarnisty chleb  ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion  (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co miałem w domu i jeszcze sporo mieszanki ziaren na posypkę. Poza tym są w nim jeszcze zarodki pszenne (6%) i mąka żytnia pełnoziarnista(...)tego połączenia upiekł mi się mocno aromatyczny chleb o bardzo bogatym smaku. Polecam! Inspirowałem się przepisem na "Seeded Bread" z książki Chada Robertsona "Tartine Book No. 3". Składniki na ciasto: 330 g mąka pszenna silna Manitoba 100 g mąka pszenna typ 480 70 g mąka żytnia typ 2000 30 g zarodki pszenne 350 + 35 g woda 100 g zakwas pszenny

Przepisy na domowy ser i chleb
Niemiecki chleb farmerski, żytnio-pszenny (50/50) 253

Chleb farmerski, żytnio-pszenny (50/50) na dwóch zaczynach (zakwas żytni + podmłoda pszenna na drożdżach) z dodatkiem namaczanki ze starego chleba. Receptura trochę podobna do baltonowskiego. Nawodnienie ciasta ok. 66% Chleb robiłem na podstawie filmiku z rosyjskiego kanału na You Tube rusbrot . Można tam obejrzeć cały proces przygotowania tego chleba. Zmniejszyłem ilość składników, reszta (czasy, temperatury) pozostaje bez zmian. Zaczyn(...)ciepła woda 2,8 sól Zaczyn 2 12 godzin w temperaturze 21-24oC   0,35 drożdże 100 mąka pszenna typ 650 100 woda Namacznka ze starego chleba 3 godziny  35 czerstwy chleb 35 woda Ciasto właściwe zaczyn 1 + zaczyn 2 + namacznka 210 maka żytnia typ 720 lub 1150 245 maka pszenna typ 650 210 woda 45oC

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny wieloziarnisty 158

Pyszny domowy, pszenny chleb z ziarnami, który możemy upiec na każdą okazję. -- Potrzebujemy 1 kg mąki pszennej typ 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżkę soli,  1 łyżkę cukru, 2 średnie ziemniaki, po garści ziaren maku, siemienia, słonecznika, sezamu... Najpierw z wody, cukru, drożdży i 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn, który pod przykryciem odstawiamy(...)powinna dobrze odchodzić od miski i od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na czas podwojenia objętości. -- Potem jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na dwie części i formujemy chleby do wypieku  lub możemy włożyć do 2 foremek keksówek 25cmx10cm, przykrywamy na 30 minut.  Włączamy piekarnik na 200 st.C żeby był nagrzany, gdy zaczniemy piec chleb. -- Przed pieczeniem

chleba naszego
Chleb orkiszowy razowy z mlekiem (na zakwasie) 158

Pieczenie chleba weszło mi już w nawyk, chociaż tak naprawdę za każdym razem piekę go inaczej – w tym wpisie przedstawiam chleb orkiszowy razowy z dodatkiem mleka Trochę nie rozumiem strachu przed domowym pieczywem na zakwasie, bo nie jest to trudne i na późniejszym etapie trudno coś zepsuć, zaręczam. Oczywiście w tym wszystkim trzeba być (umiarkowanie) cierpliwym, bo czasem warunki(...)sprzyjają i chleb nie rośnie. Dlatego też nie polecam sztywnego trzymania się przepisu, który zaleca wyrastanie przez 2 godziny i 17 minut z zegarkiem w ręku. Naprawdę nie o to chodzi. Później pojawia się frustracja i pretensje do połowy świata, że przecież dwie godziny i dokładnie 17 minut, żadne 15 czy 16, pilnowałam/pilnowałem! To nie pilnuj. Chleb tego

Fitkot
Vermont Sourdough i bułki, czyli bajeczne pieczywo na zakwasie 179

wielu lat sama wypiekam pieczywo. Sporadycznie, z braku czasu, kupujemy chleb lub kilka bułek.  Ostatnio niestety zużycie chleba w naszej rodzince wzrosło,  nie ma co się dziwić, dzieci też rosną :)  Zazwyczaj wypiekam chleby zakwasowe ale z dodatkiem drożdży, bułeczki głównie drożdżowe. W ubiegłym tygodniu zmotywowana posiadaniem (w końcu!!!) koszyczka do wyrastania chleba postanowiłam upiec chleb na samym(...)zakwasie.  Ciasta po wyrośnięciu było na tyle dużo, że upiekłam z niego i chleb, i bułki.  Ten pierwszy po wyjęciu z pieca okazał się chlebowym stworem potworem z wypustkami, te drugie urosły ładnie, były rumiane, chrupiące i miały piękne dziurki ale jednocześnie pozostały mocno wilgotne :)  Przepis znalazłam u  Trufli . Vermont Sourdough i bułki zaczyn

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb polski pszenno-żytni 182

Chyba najbardziej charakterystyczny spośród polskich chlebów, czasami nazywany "baltonowskim". Chleb o dosyć zbitym, szaro-kremowym miękiszu, z popękaną, chrupiącą skórką, o lekko kwaskowym smaku. Pieczony z jasnej mąki pszennej i żytniej w stosunku 60%/40%. Używamy tu dwóch osobno przygotowanych zaczynów: żytniego na zakwaszonej mące i pszennego na drożdżach, tzw "podmłody". Podmłoda to rodzaj zaczynu drożdżowego, którego zadaniem jest: -rozmnażanie(...)drożdży, -nagromadzenie dużych ilości substancji smakowo-zapachowych produkowanych przez drożdże, -uplastycznienie (rozmiękczenie) mocnego glutenu i poprawienie wydajności ciasta. Chleb piekłem dokładnie wg receptury podanej na blogu Adama Piekarza: Chleb polski lata 70-90 Pieczony był w zwykłym garnku emaliowanym (nie żeliwnym), pierwsze 20 minut z pokrywą. Nie udało mi się uzyskać takiej ładnej błyszczącej i popękanej skórki jak u Adama

Przepisy na domowy ser i chleb