chleb - 26176 przepisów (strona:91/1746)

Łatwy chleb mieszany 66

Czas czytania: 2 min Miał to być chleb półrazowy, ale w wyniku mojej pomyłki, wyszedł pszenno-żytni. Ta pomyłka wyszła naprawdę bardzo smaczna. Chleb jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. W oryginalnym przepisie jest mąka pszenna i pszenna razowa, ja dałam zamiast tej drugiej mąkę żytnią typu 720. Chleb wyszedł miękki z miękką błyszczącą skórką i białym delikatnym środkiem(...)Oryginalny przepis pochodzi z książki „The bread book” Sary Lewis. Możecie wypróbować jedną i drugą wersję, obie są wspaniałe. Polecam! Print Łatwy chleb mieszany .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty, ale pyszny chleb! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka żytnia Prep Time 20 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 55 minutes Servings

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenno – żytni z ziarnami 62

Czas czytania: 2 min Szybki chleb z mąk mieszanych, żytniej i pszennej odrobiny otrąb żytnich, ziaren sezamu, siemienia lnianego i pestek dyni. Przepis nie jest skomplikowany w wykonaniu, w zasadzie wystarczy wymieszać ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Chleb po upieczeniu jest wilgotny, sprężysty z chrupiącą skórką. Domowe pieczywo długo pozostaje świeże, a dzięki nasionkom, które dodałam, jest również bardzo zdrowy(...)Chleb smakuje ze wszystkimi dodatkami wyśmienicie, a szczególne z kozim serem, sałatą i soczystymi pomidorami, polecam. Zapraszam, spróbujcie sami to naprawdę niewiele pracy, a efekt jest wspaniały. Print Chleb pszenno - żytni z ziarnami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny domowy chlebek. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka żytnia Prep Time 15 minutes Cook Time

SprawdzonaKuchnia.pl
CHLEB Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU, BEZ WYRABIANIA, Z GARA 162

Chleb z płaskurki, samopszy i orkiszu, pieczony w żeliwnym garze. Tym razem chleb na drożdżach, ale nie taki typowy, szybki. To chleb, który przygotowuje się min. 12h wcześniej, tzn. mieszamy wszystkie składniki (bez wyrabiania, bez zaczynu) i odstawiamy na min. 12h. Tak wyrastający ma zupełnie inny smak. Po tak długim czasie, te drożdże są jakby przegarowane. Ten chleb ma bajeczny(...)spożywczą i odstawiamy na min. 12h, max 18h. Po 2h wyrastania: po 13h: Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i kilkukrotnie zagniatamy ciasto do środka. Formujemy w kształcie bochenka chleba i przekładamy do naczynia zbliżonego kształtem do tego w jakim będziemy piekli nasz chleb, wyłożonego wewnątrz ręcznikiem kuchennym, spód obsypany mąką. Boki obsypuję delikatnie mąką, by się nie przyklejały

Smaczne Zdrowe
Słodki chleb żytni z orzechami i suszonymi owocami 136

Bardzo smaczny, słodkawy i aromatyczny chleb w stylu litewskim. Najlepiej smakuje samodzielnie, bez dodatków, nawet bez masła. Taki ciekawy, niecodzienny deserowy chlebek. Uwaga: Przepis jest dosyć złożony, wymaga również ścisłego kontrolowania/utrzymywania odpowiedniej temperatury na każdym z etapów przygotowywania ciasta. Do zrobienia tego chleba wykorzystałem przepis na litewski chleb Pajurio duona znaleziony na kanale YT rus brot  https://youtu.be/S1mDPQQmmik(...)ciasto na obsypany mąką żytnią stół i uformować bochenek. Przełożyć do koszyka do wyrastania i zostawić na 60 minut w temperaturze 30°C. Bezpośrednio przed pieczeniem (po wyłożeniu wyrośniętego chleba z koszyka) wierzch bochenka posmarować rzadkim ciastem (zrobionym z resztek ciasta pozostałych w misie i rozrobionych z wodą) i po nakłuwać szpikulcem - powinno to zapobiec pękaniu chleba podczas wypieku. Pieczenie

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny – najłatwiejszy przepis 128

Chleb pszenny – najłatwiejszy przepis Dziś mam dla Was przepis na pyszny domowy chleb. Chrupiąca skórka i miękki środek. Dla mnie coś cudownego. Taki pszenny chleb przygotowuje się naprawdę prosto i wyjątkowo szybko – nie licząc czasu wyrastania ciasta, ale to nie ominiecie Osobiście uwielbiam ten chlebek. Udaje się zawsze. Pamiętajcie tylko by dobrze wyrobić ciasto i poczekać aż urośnie(...)skracajcie tych czasów, bo od tego zależy późniejszy wygląd (struktura) chleba. Ten cudowny i pachnący domowy chleb drożdżowy z chrupiącą skórką smakuje z każdym dodatkiem. Ja osobiście nie mogę się nigdy doczekać, aż wystygnie by zjeść z dobrym masłem i odrobiną soli. Czasem nie trzeba nic więcej. A poza tym od razu przypomina się dzieciństwo Polecam i Wam ten najłatwiejszy

Słodkie okruszki
Chleb żytni na zakwasie 103

chleb_100_procent_zytni_mojprzepisna.pl mojprzepisna. pl | Chleb żytni na zakwasie Dziś zapraszam na chlebek, upieczony wyłącznie z mąki żytniej. Do tej pory piekłam jedynie chleb pszenno-żytni lub pszenno-żytni z dodatkiem mąki gryczanej lub zupełnie bez mąki :), to jest mój pierwszy chlebek zrobiony jedynie z mąki żytniej. Jaki jest w smaku? Nam przypomina poczciwego razowca, jakiego jadło się będąc dzieckiem. Jest wilgotny(...)przygotować wieczorem, w nocy wyrasta, a nad ranem się piecze i na śniadanko mamy świeżutki chlebek. Mi pozostaje tylko wyjęcie z piekarnika i zrobienie z niego kanapeczek. Dodatkową zaletą chleba jest to, że można go zrobić z zakwasu jaki odkładam robiąc chleb z powyższych dwóch pierwszych przepisów. Przepis na chleb pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na jeden bochenek

moj przepis na
Chleb z chrupiącą skórką 156

mojprzepisna.pl | Chleb z chrupiącą skórką Nie ma nic lepszego z rana na śniadanko jak kanapeczka ze świeżo upieczonego chleba z bardzo chrupiącą skórką, do tego własnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już(...)przejmować się. Odstawić w ciepłe miejsce, w misce przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyłożyć do blat posypany mąką, krótko wyrobić, uformować dwa okrągłe bochenki, wierzch chleba posypać mąką i ostrym nożem naciąć krzyż, dość płytko. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. W piekarniku umieścić naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek z pokrywką. Piekarnik nagrzać do 240 st. Dwa bochenki wstawić

moj przepis na
Szybki przepis na domowy chleb 137

jestem wielkim zwolennikiem pieczenia chleba w domu, jednak ze względu na akcję #zostańwdomu, postanowiłem przygotować domowy chleb. Byłem troszkę sceptycznie nastawiony do wypieku chleba i chyba niepotrzebnie. Mój domowy chlebek wyszedł pyszny i chrupiący. Robi się go dosłownie 15 minut, tylko chwilę dłużej ciasto musi poleżeć aby urosło. Zobacz także: Risotto z kurczakiem i kurkami No to zaczynamy… Składniki(...)drożdży instant) 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Sprawdź przepis na: Spaghetti z krewetkami z patelni Domowy chleb – przepis Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, dodajemy cukier i sól. Następnie wlewamy oliwę oraz letnią wodę. Ciasto mieszamy na początku łyżką, a później wyrabiamy ręką ok. 5 minut. Powinny być

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem na zakwasie 94

maki żytniej 300 g maki pszennej 20 g oliwy 300 g wody 1 pełna łyżeczka soli 100 g ziaren słonecznika dodatkowo: woda i ziarna słonecznika do posmarowania wierzchu chleba Chleb na zakwasie Thermomix Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy zakwas i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 2 min/temp 37/obr. 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz ziaren słonecznika. Wyrabiamy ciasto(...)czas 3 min/Interwał/funkcja Wyrabianie. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę przekładamy ciasto. Ciasto będzie klejące, aby nie kleiło nam się do ręki zwilżmy rękę woda. Chleb przykrywamy ścierka, zostawiamy do wyrośnięcia – ja czekam do momentu aż ciasto dorośnie go górnej ścianki keksówki – zajmuje to ok. 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przed

Themo przepisy
Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka - lutowa piekarnia 86

długiej przerwie udało mi się ponownie dołączyć do piekarni prowadzonej przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . W lutym Ania wybrała dla nas ciekawy chleb pieczony w garnku żeliwnym-  chleb orkiszowy z dodatkiem kuskusu. Oryginalny przepis znajduje się na blogu From Snuggs Kitchen Chleb zaczęłam szykować późnym wieczorem, po 12 godzinach, czyli następnego dnia ciasto było gotowe do uformowania(...)mąki, bez rozpuszczania w wodzie. Wyrośnięty bochenek przełożyłam z koszyczka na papier do pieczenia,  lekko nacięłam go  żyletką i razem z papierem włożyłam do gorącego garnka.  Chleb wyszedł bardzo smaczny, raczej delikatny w smaku, z ładnie przypieczoną skórką. Jadłam jeszcze lekko ciepły - pyszny! Niestety nie wiem  będzie smakował jutro, przekonam się i dopiszę ;) Chleb na blogach

Stare Gary
Chleb mieszany na zakwasie 153

Dziś podzielę się z Wami przepisem na mój ulubiony chleb - pszenno-żytnio-orkiszowy. Przepis powstał przez przypadek - chciałam wypróbować nowy przepis z książki "Chleb" J. Hamelmana i niefortunnie złączyły mi się dwie kartki... Po wymieszaniu mąki z wodą zorientowałam się, że łączę 2 przepisy, a w jednym było więcej wody (!), więc pokombinowałam z mąkami, dodałam trochę orkiszowej(...)wyszedł pyszny chleb, który piekę co tydzień. Polecam Wam bardzo, jest mięciutki, długo zachowuje świeżość i smakuje wszystkim :) Składniki (na 2 formy o wym. 30x11 cm): Zaczyn: 2 łyżki zakwasu dokarmionego kilka godzin wcześniej (zdjęcie dokarmionego zakwasu poniżej) 290 g wody 183 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 g mąki orkiszowej (używam typu 1050) Zakwas mieszamy z wodą, następnie

Domowa Cookierenka Agi
Chleb 165

zgrozo! Ile ja się nastarałam żeby upiec smaczny chleb! Oglądałam piękne zdjęcia domowych chlebów, chlebków, bułeczek. I o ile te ostatnie nie stanowiły dla mnie wyzwania z chlebem było inaczej. Chciałam, żeby był wyjątkowy! Masz Ci los, co próba to zawsze coś nie tak… za kwaśny, za słony, bez smaku, za dużo drożdży, za twarda skórka i oczywiście zakalec(...)Czas na naukę! Zaczęłam zgłębiać wiedzę w oprawie pięknych zdjęć, przeczesując blog Elizy Morawskiej-Kmity whiteplate.com . Tam nauczyłam się, że z drożdżami trzeba z cierpliwością, z zakwasem też. Że chleb lubi spokój, chociaż autorka tak tego nie nazwała ?. I że laik powinien zacząć od czegoś prostego – pszenica! A wiec na bok odłożyłam plany o zakładowym chlebie, zakupiłam pszenną mąkę

Cookery.pl