chleb - 26672 przepisów (strona:95/1779)

Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread) 173

Kolejne wspólne wypiekanie w akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem na warsztat wzięliśmy chleb tygrysi z bloga Mój Kulinarny Pamiętnik prowadzonego przez Berenikę (ja nieco przerobiłem przepis Bereniki). Tak miedzy nami mówiąc to nie wiem skąd taka nazwa, bo te cętki to bardziej lamparta przypominają albo żyrafę. Ale podobno gdzieś wysoko w górach żyje jeszcze jeden góral, który słyszał historię(...)gdzieś podobno mieszkał ktoś, kto miał kuzyna i własnie ten kuzyn kiedyś słyszał, że komuś udało się upiec chleb z tygrysimi pasami. A może ten ktoś hodował lamparta o imieniu Tygrys i karmił go chlebem... Ten góral jest już bardzo stary i nie bardzo pamięta... W każdym razie ten chleb jest genialny. I z wyglądu i w smaku. Taki trochę

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 351

maju do wspólnego pieczenia Amber zaproponowała upieczenie chleba orkiszowego z kaszą gryczaną . Chleb ten wybrała Ela . Już wcześniej piekłam chleb z kaszą gryczaną , który smakował tak rewelacyjnie, że z chęcią zabrałam się za pieczenie tego orkiszowego chleba. Praktycznie nie zmieniałam nic w oryginalnym przepisie, oprócz dodania do ciasta 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego i posypania siemieniem wierzchu chleba. Chlebek(...)jest aż tak pyszny jak ten wcześniejszy ale na pewno dużo zdrowszy Zapraszam na chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Dziękuję Wszystkim za wspólne pieczenie Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe

UgotujmyTo.pl
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie 269

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie... Domowy, pysznie zdrowy. Bez zbędnych polepszaczy. Na bazie mąki pszennej razowej i żytniej. Z dodatkiem siemienia lnianego. Smacznego! Składniki: Zaczyn: 75 g zakwasu żytniego; 200 g letniej, przegotowanej wody; 250 g mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 250 g mąki żytniej (typ 720); 75 g mąki pszennej (u mnie(...)wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około  3 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno wyrosnąć ponad brzegi keksówki). Po tym czasie chleb skropić wodą, oprószyć siemieniem lnianym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika

Gospodyni Miejska
Chleb słonecznikowy na zakwasie 238

Chleb słonecznikowy na zakwasie... Pszenny, mocno najeżony słonecznikiem. Na zakwasie żytnim razowy. Idelany do codziennych kanapek. Po prostu pyszny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu żytniego; 1 l letniej, przegotowanej wody; 500 g mąki pszennej razowej (typ 2000); Ciasto chlebowe: 300 - 400 g mąki psznnej razowej (typ 2000); 1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650); 1 szklanka letniej, przegotowanej wody(...)foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około  2 do 6 godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleby włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z keksówki. Wystudzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
Chleb biały-przepis podstawowy 263

Jest to niezawodny przepis na smaczny i zdrowy chleb. Jest on jednoczesnie łatwy, więc stanowi doskonałą podstawę dla początkujących „piekarzy”. Może posłużyć jako przepis wyjściowy , gdyż dodając na początku procesu wyrabiania różne skąłdniki smakowe do ciasta , uzyskamy różne odmiany chleba. Za jednym razem można upiec dwa różne chleby. W tym celu, po pierwszym etapie wyrastania ciasto należy podzielić na pół(...)każdą z części doprawić różnymi składnikami. Składniki są na dwa bochenki po 900 g Ja przygotowałam 3 różnej wielkości keksówki , by upiec wszystkie chleby za jednym zamachem. Składniki 500 ml wody 50 g świeżych drożdży lub 25 g drożdży suchych 1 kg mąki Młyn Kopytowa  w proporcjach – 700 g mąki orkiszowej 650 i 300 g mąki żytniej

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb bezglutenowy 276

Zdecydowanie jestem fanką domowego pieczywa! Czy pieczonego na zakwasie czy na drożdżach, czy pszennego czy razowego, czy orkiszowego czy mieszanego nie ma dla mnie znaczenia, bo każdy domowy chleb smakuje zawsze wyjątkowo! W związku z tym moim uwielbieniem do pieczywa postanowiłam spróbować upiec chleb bezglutenowy. Na początek skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu kacikslodkosci.blogspot.co.uk . Chlebek okazał absolutnie prosty do przygotowania(...)Żadne doświadczenie z wypieku tradycyjnych chlebów nie było tutaj przydatne. Chleb bezglutenowy wyrasta krótko i mało – i trzeba o tym pamiętać. Oczywiście brak glutenu przekłada się na to, że chleb nie ma szansy być puszysty, więc nie można tego oczekiwać. Jest raczej zwarty i kruchy ale i tak smaczny. Na pewno osobom, które nie mogą spożywać glutenu ten przepis

UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany 212

Kolejny miesiąc i kolejne piekarnicze wyzwanie stanęło przed nami… Tym razem Amber zaproponowała do upieczenia chleb orkiszowy na drożdżach, ubijany. Przepis na ten chleb wybrała dla nas Ania z bloga jswm.blogspot.co.uk . A orginalnie przepis na ten chleb orkiszowy pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, i został znaleziony na blogu(...)kilo to wezmę całość, ale mąka niestety nie przyjechała… Ponieważ mam spory zapas mąki orkiszowej razowej to postanowiłam połączyć ją w tym przepisie z mąką chlebową pszenną. Ubijany chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł pyszny i nie miałam, żadnych problemów z jego wyrastaniem. Jak tylko uda mi się kupić gdzieś jasną mąkę orkiszową to na pewno powtórzę ten przepis. Chleb

UgotujmyTo.pl
Dlaczego piekę- Chleb na zakwasie z orzechami i suszoną śliwką 208

Pewnie już zdarzyło mi się wspomnieć, że piekę domowy chleb dość często. Przynajmniej raz, a czasem i dwa razy w tygodniu. Mimo, iż już wielokrotnie uważałam, że znalazłam swojego faworyta i zapałałam miłością na całe życie, eksperymentuję dalej.  Za punkt honoru postawiłam sobie wypróbować wszystkie przepisy ze wspaniałe księgi Hamelmana, która zawiera receptury na wypieki drożdżowe, chleby na zakwasie(...)żytnim, pszennym oraz ciasta dekoracyjne.  Jako, że upiekłam już wiele chlebów na pszennym zakwasie, który niestety nie wytrzymał wakacyjnej rozłąki ze mną i umarł z tęsknoty, postanowiłam na razie do wypieków wykorzystywać jedynie zakwas żytni. Wiele osób dziwi się, dlaczego z uporem piekę chleb w domu. Przecież łatwiej, szybciej i wygodniej jest kupić bochenek w sklepie. Codziennie świeży

Zapiski Młodej Żony
Chleb dla leniwych… i nie tylko 249

Przepis na chleb dla leniwych… i nie tylko gości w mojej kuchni od wielu, wielu lat. Wyczytany ze starej książeczki z przepisami (bodajże „Przyślij przepis” – pod nazwą chleb dla leniwych) zadomowił się u mnie na dobre, przechodząc kilka drobnych modyfikacji. Z poniższych proporcji wychodzą 2 chleby pieczone w dużych keksówkach.   Składniki: - 6 szklanek mąki pszennej luksusowej(...)przepisie. Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy olejem, a dno wysypujemy płatkami owsianymi. Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do przygotowanych keksówek. Powierzchnię chlebów wyrównujemy ręką zwilżoną wodą. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żarodoporne, do połowy wypełnione wodą. Chleby wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 220°C. Pieczemy 60 minut od chwili

mojewypiekiinietylko
Chleb à la graham 250

Chleb à la graham to prosty w wykonaniu chleb na bazie kilku typów mąki, z dodatkiem świeżych drożdży. Do jego przygotowania wykorzystałam większą część mąki pszennej oraz dwie mniejsze części dwóch rodzajów mąki: graham i żytniej. Chleb przygotowuje się podobnie jak drożdżowe wypieki - najpierw należy wykonać ciasto, które odstawione w ciepłe miejsce podwoi swoją objętość, następnie uformowany bochenek pozostawić(...)ponownego wyrośnięcia. Mój bochenek upiekłam w keksówce o wymiarach 260x110x75. Chleb à la graham Składniki: 400g mąki pszennej typ 650 100g mąki żytniej typ 720 100g mąki graham typ 1850 1,5 łyżeczki soli 20g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 400ml ciepłej wody olej do wysmarowania ciasta i formy Wykonanie: - drożdże rozkruszyć, zalać połową ciepłej wody

Smakołyki Bereniki
Pszenno-orkiszowy chleb z gara bez wyrabiania z siemieniem lnianym 89

Kolejny pyszny chlebek w moim wykonaniu. Tym razem  upiekłam chlebek pszenno-orkiszowy z dodatkiem siemienia lnianego. Jest to taka szybsza wersja chleba z gara, ale bez wyrabiania, chleb praktycznie robi się sam. Czasami nie mamy sił i czasu na wyrabianie, więc ta receptura jest idealna. Chlebek nie ma takich dziur jak ten wyrabiany, ale jest również bardzo pyszny(...)tortowej 250 g mąki orkiszowej typ 630 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g suszonych drożdży 350 ml ciepłej wody 2 łyżki siemienia lnianego    Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąki przesiewany do miski, dodajemy suszone drożdże, cukier, sól i siemię lniane, wlewamy wodę i  dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką

Izabelawkuchni
Chrupiący chleb z gara z ziarnami 132

Kolejna moja propozycja na chrupiący chlebek. Tym razem z dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Na pewno się ze mną zgodzicie, że taki domowy chleb jest najlepszy. Pachnie w całym domu obłędnie. I nie jest trudny w wykonaniu. Zapewniam, że uda się każdemu, wystarczą tyko chęci. Piekłam już ten chleb wiele razy i zawsze mi się udaje(...)spróbuje takiego chleba to już nie sięgnie po inny. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakował.         Potrzebujemy: 420 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g suszonych drożdży 300 ml ciepłej wody 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu   Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę przesiewany do miski

Izabelawkuchni
Chrupiący chleb z gara bez wyrabiania 79

chlebek jest bardzo pyszny. Taka szybsza wersja chleba z gara, ale bez wyrabiania, chleb praktycznie robi się sam. Czasami nie mamy sił i czasu na wyrabianie, więc ta receptura jest idealna. Chlebek nie ma takich dziur jak ten wyrabiany, ale jest również bardzo pyszny i chrupiący. Bardzo polecam. Udanych wypieków Wam życzę.   Potrzebujemy: 500 g mąki tortowej 1 łyżeczka(...)cukru 1 łyżeczka soli 7 g suszonych drożdży 350 ml ciepłej wody   Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier i sól, mieszamy, następnie wlewamy wodę i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwie godziny. 2. Pod koniec wyrastania ciasta piekarnik ustawiamy

Izabelawkuchni
Wiosenne grzanki ze szparagami i burratą 98

PRZEPISYNATALERZU Co jest mi potrzebne, by zrobić wiosenne grzanki ze szparagami i burratą? Grzanki to nie jest rocket science pod względem przygotowania, ale kluczem do idealnego smaku są składniki. Chleb . Najlepszy będzie dobry chleb na zakwasie, taki z chrupiącą skórką. Świetnie pasuje to chleb z dodatkiem oliwek lub suszonych pomidorów. Szparagi . Wyszukuj w sklepie świeżych, młodych sztuk, czyli dość cienkich(...)rating-0-66 stop { stop-color: #343434; } Te proste grzanki ze szparagami i burratą to idealny pomysł na wiosenne śniadanie. Posiłek brunch, śniadanie Kuchnia śródziemnomorska, włoska Słowo kluczowe burrata, chleb na zakwasie, grzanki, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, przepis na zielone szparagi, śniadania, szparagi, szybkie śniadanie, tosty, zdrowe śniadanie, zielone szparagi Całkowity czas przygotowania 10 min. min. Porcje

Na-talerzu.pl
Jak zrobić pyszne tosty francuskie: prosty przepis krok po kroku 94

kroku, jak zrobić idealne tosty francuskie. To pyszne danie śniadaniowe lub deserowe, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Składniki Oto lista składników, które będziesz potrzebować do przygotowania tostów francuskich: Chleb tostowy – 4 kromki Jajka – 3 sztuki Mleko – 1/2 szklanki Cukier – 2 łyżki stołowe Cynamon – 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka Śmietanka(...)przygotować pyszne tosty francuskie: 1. przygotowanie mieszaniny jajecznej W dużej misce roztrzep jajka, mleko, cukier, cynamon i ekstrakt waniliowy. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 2. zamoczenie kromek chleba Wkładaj kromki chleba do przygotowanej mieszanki jajecznej. Upewnij się, że obie strony chleba dobrze się nasączają. 3. smażenie Na dużej patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Smaż nasączone kromki chleba

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania