Dwa przepisy na chleb żytni (ze śliwką i z kolendrą à la borodiński)

Dwa przepisy na chleb żytni (ze śliwką i z kolendrą à la borodiński)

Dwa przepisy na chleb żytni (ze śliwką i z kolendrą à la borodiński)

Zaczyn do obu chlebów taki sam:  30 g zakwasu żytniego,   150 g wody temp. 45°C,  3 g soli,  100 g razowej żytniej,  50 g żytniej Typ 720,  mieszamy i zostawiamy przykryty w cieple (27-30°C) na 18 godzin. Chleb żytni ze śliwką Po 18 h dodajemy do zaczynu:  180 g ciepłej wody  20 g powideł jabłkowych  6 g soli  50 g razowej żytniej  50 g pszennej chlebowej  200 g żytniej typ 720,  wyrabiamy jednolite ciasto, na końcu dodajemy 50 g śliwki su... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.