ciasto z makiem - przepisów 6655

  1. Świąteczne ciasto z makiem
    Świąteczne ciasto z makiem

    Makowiec na święta to podstawa, tyle że przy maku jest długa „zabawa”, ale jeśli masą gotową już mamy, to za ciasto tylko się zabieramy.  Składniki ze sobą zagniatamy, do wyrośnięcia ciasto odstawiamy. Dzielimy, wałkujemy, smarujemy i jak pizzę nożem tniemy. Potem każdy kawałek zawijamy, do formy przekładamy, chwilę pieczemy, cukrem pudrem posypujemy i na święta czekamy, bo przecież makowiec(...)dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy sól, aromat waniliowy, masło, żółtka, zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy maki. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie przyklejać się do dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na pięć równych części. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część

    Przepis pochodzi z bloga Moniki Smakołyki, prowadzonego przez Monika L.

  2. Ciasto z makiem i kokosem
    Ciasto z makiem i kokosem

    Ucierane ciasto z makiem i kokosem, idealne na każdą okazję. Jest pyszne i bardzo ładnie się prezentuje. Przepis jest bardzo stary, trochę zapomniany. Dawniej piekło się to ciasto w moim domu prawie na każde święta. Teraz wraca do łask. Ciasto: 4 jajka 20 dag cukru pudru 2 szklanki mąki 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę zmiksować(...)cukrem i żółtkami na bardzo puszysty krem. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Warstwa makowa: 20 dag maku 2 łyżki miodu 2 jajka 3-4 łyżki cukru olejek migdałowy i waniliowy Mak sparzyć, osączyć na sicie, dwukrotnie zmielić. Następnie dodać miód, cukier, żółtka i pianę z białek. Warstwa kokosowa

    Przepis pochodzi z bloga Praktyczna pl, prowadzonego przez Asch.

  3. Ciasto cytrynowe z makiem
    Ciasto cytrynowe z makiem

    bardzo mi go brakowało, w tym roku zima była naprawdę pochmurna i szara. Oby teraz było już coraz więcej słońca. Wracając do ciasta, nie jest to tradycyjny piegusek (ciasto z makiem i białkami) jak śmiał stwierdzić jeden z testerów moich wypieków. Na szczęście po spróbowaniu zmienił zdanie, ciasto jest mocno cytrynowe i do tego wilgotne. (Jeżeli czegoś nie lubię(...)się nie zagotowało i zostawiamy do ostygnięcia. Masę jajeczną miksujemy dalej i pomału dodajemy po łyżce przesiane wcześniej mąki. Następnie wlewamy ostudzone masło, mak  oraz sok z cytryn i startą skórkę. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Gdy wystygnie można je posypać cukrem pudrem, lukrem lub jeśli ktoś lubi wypieki mocno cytrynowe

    Przepis pochodzi z bloga ciastkarnia na kruchym spodzie, prowadzonego przez ciastkarnia na kruchym spodzie.

  4. Ciasto z makiem i bitą śmietaną
    Ciasto z makiem i bitą śmietaną

    wykonania ciasto. Każdy poradzi sobie ze zrobieniem biszkoptów, a masa wymaga kilku minut i gotowe :). Składniki na placek nr 1: 8 białek 1 szk cukru kryształu 1 szk mąki 3 łyżki maku sypkiego, znajdziecie go na stronie www.Skworcu.pl 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Całość(...)śmietany kremówki 2 galaretki wiśniowe 1/2 litra wody Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dobrze ubić śmietanę i stopniowo dodawać tężejącą galaretkę. Krem podzielić na 2 części.  źródło ,,ciasta Anastazji

    Przepis pochodzi z bloga Apetyczna babeczka, prowadzonego przez Apetyczna babeczka.

  5. Ciasto zebra z kisielem i makiem
    Ciasto zebra z kisielem i makiem

    Ciasto zebra z kisielem i makiem... Znane i lubiane ciasto w nowej, kolorowej odsłonie. Jest równie dobre, co i efektowne. Cieszy oko każdego smakosza. Zapraszam! Komu kawałek? Składniki: 5 jaj; 1,5 szklanki białego cukru; 1 szklanka oleju; 1 szklanka białej oranżady; 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki; 2 łyżki kakao; 2 czubate łyżki maku; 2 łyżki kisielu truskawkowego(...)łyżki mąki, do drugie 2 łyżki kakao, do trzeciej 2 łyżki kisielu, a do czwartej 2 czubate łyżki suchego maku. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na środek tortownicy wylewać kolejno po 2 łyżki białego ciasta, z makiem, z kakao i z kisielem i tak na przemian, aż do wykorzystania całego ciasta. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  6. Ciasto z biszkoptami i makiem
    Ciasto z biszkoptami i makiem

    mieszamy łyżką.    Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej 3 łyżki mąki.    Otrzymaliśmy 3 różne masy ciasta.    Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm smarujemy tłuszczem. Na dno wykładamy masę z makiem.    Na niej układamy biszkopty.    Na biszkopty nakładamy po troszku(...)niej układamy biszkopty i dżem.    Przykrywamy to białą masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na ok. 50 minut.    Ciasto jest gotowe.    Jeszcze tylko kawa... Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Maminek kulinarny, prowadzonego przez Maminek.

  7. Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka
    Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka

    makowa kładziona jest na przemian z warstwami ciasta drożdżowego. Czasem jedna z warstw makowych zastępowana jest masą orzechową. Charakterystyczną cechą tego ciasta jest długi czas wyrastania. Żeby surowe ciasto obciążone warstwami maku mogło wyrosnąć i upiec się prawidłowo, potrzebuje aż 12 godzin. Dopiero po takim czasie pieczone jest w piekarniku w wysokiej temperaturze. Za tak długi okres wyczekiwania czeka jednak(...)wyciągam na papier, z którego łatwo potem ciasto wyłożyć na mak. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej pierwszą warstwę ciasta, na nią wykładamy jedną część maku, następnie ciasto, mak, ciasto, mak i ostatnią warstwę ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (grzałka góra-dół

    Przepis pochodzi z bloga Trzeci talerz, prowadzonego przez Trzeci Talerz.

  8. Paluchy z ciasta francuskiego z szynką i makiem
    Paluchy z ciasta francuskiego z szynką i makiem

    francuskiego 275 g 9-10 plastrów szynki parmeńskiej 1 łyżeczka mielonego maku Back Mit do smaku sól wędzona Ciasto francuskie pokroić na 9-10 pasków. Na każdym pasku ułożyć szynkę ( plastry szynki przekroić wzdłuż na pół). Ciasto z szynką skręcić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć makiem i odrobiną soli wędzonej. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)piec aż ciasto ładnie się zarumieni ok 15minut. Zamiast szynki można też użyć chudego boczku

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  9. Makowiec Babci
    Makowiec Babci

    rozpadły. Mak jest bardzo intensywny, migdałowy z mnóstwem bakalii ... mmm pycha. Zapraszam do wypróbowania przepisu :-) Składniki: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 1/4 kostki tłuszczu 5 dag drożdży (pół standardowej kostki) 3 żółtka 1 szklanka mleka Mak: 1/2 kg maku 1 szklanka cukru 4 łyżki miodu 1/4 kostki masła 1 białko orzechy włoskie 5-7 dag migdały całe(...)rozpuści to dodaj zmielony mak i bakalie pokrojone i olejek migdałowy. Wszystko wymieszaj i delikatnie podgrzej mieszając cały czas, żeby mak nie przywarł do dna. Przed nakładaniem na ciasto maku ubij białko na sztywną pianę i dodaj go do maku. Połącz wszystko łyżką. Farsz musi być ciepły kiedy nakładamy go na ciasto drożdżowe! Ciasto: Drożdże rozkruszam w naczyniu, dodaję

    Przepis pochodzi z bloga Anielska Kuchnia Ani, prowadzonego przez Anna Okońska.

  10. Makowiec drożdżowy
    Makowiec drożdżowy

    moim blogu brakowało jeszcze przepisu na makowiec. I oto jest - mój ulubiony z przepisu mojej mamy, która piecze go dość często, nie tylko od święta :) Ponieważ ciasto musi trochę poleżakować, polecam najpierw przygotować mak, sparzyć i zemleć, po południu lub wieczorem przygotować ciasto, a rano go upiec. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 12 dag cukru pudru(...)dodawać po jednym jajku i żółtku. Potem dodać zmielony mak. Na koniec dodać pianę ubitą ze wszystkich pozostałych białek i aromat migdałowy. 4. W blaszce układamy warstwami: ciasto - połowa maku - ciasto - połowa maku - ciasto. 5. Ciasto odstawiamy na 12 godzin (najlepiej na noc) w chłodne miejsce. 6. Blaszkę w ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  11. Ciasto mandarynkowe z makiem
    Ciasto mandarynkowe z makiem

    mandarynki oraz sokiem. Wilgotne, maślane, pełne smaku. Krem jest również lekko mandarynkowy i sprawia, że ciasto wygląda elegancko. Taki cytrusowy keks, wspaniale przypomina o zbliżających się Świętach. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety BBC good food, przepis bardzo zmodyfikowany). Ciasto mandarynkowe z makiem Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 150g miękkiego masła 180g jasnego brązowego cukru 50g kwaśnej śmietany(...)sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek, aromat, skórkę i sok, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta. Krem przełożyłam do foliowego woreczka z szeroką końcówką (zdjęcie powyżej) i wyciskałam podłużne paski. Na koniec ciasto posypać makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Udanych wypieków:) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl

    Przepis pochodzi z bloga Mała Cukierenka, prowadzonego przez MałaCukierenka.

  12. Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami
    Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami

    Kolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton 6B) i wycisnąć na wierzchu ciasta ozdobne rozetki. 12. Ciasto posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc. Udanych wypieków

    Przepis pochodzi z bloga Mała Cukierenka, prowadzonego przez MałaCukierenka.

  13. Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji
    Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji

    dodatkiem kakao, a ponadto kokosowa pianka oraz masa makowa, a wszystko oprószone cukrem pudrem. Klasyczny, tradycyjny dość bogaty w składniki wypiek rodem z notatników naszych babć. Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła (zimnego) 150 g cukru pudru 4 żółtka 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (lub więcej(...)cukier waniliowy łyżka kakao Mak: 200 g maku 1 duże jajko 2 łyżki masła olejek migdałowy 3 łyżki miodu 3-4 łyżki cukru garstka orzechów włoskich garstka rodzynek (opcjonalnie) Kokos: 4 białka 1/2 szklanki cukru 120 g wiórków kokosowych ok. 100 g powideł (np. wiśniowych, śliwkowych, z czarnej porzeczki) Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  14. Ciasto z makiem
    Ciasto z makiem

    ciasto z makiem, najlepsze do kawy, do popołudnia, na deser. Ciasto oprószam cukrem pudrem, można jednak podać go z polewą czekoladową czy lukrem, udekorować bakaliami. Do ciasta chętnie dodaję zapachy, najczęściej pada na pomarańczowy lub cytrynowy, czasem migdałowy, świetnie komponują się z takimi pulchnymi ciastami. Ciasto z makiem pachnie aromatem pomarańczowym (można dodać skórkę otartą z cytrusów(...)dziś z tego zrezygnowałam), dodatkowo cynamonem, smakuje obłędnie i jest bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Dziś u mnie ciasto z makiem, zapraszam Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej połowa aromatu pomarańczowego 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 2 jaja 4 łyżki maku 1 łyżeczka cynamonu 1/2 płaskiej łyżeczki soli

    Przepis pochodzi z bloga Zasmakuj Kuchni, prowadzonego przez AnKa blog.

  15. Proste ciasto z makiem – bez miksera
    Proste ciasto z makiem – bez miksera

    cała moja rodzinka. Niestety drożdżówki te mają jedną wadę: są bardzo czasochłonne i to powoduje, że nie lubię ich przygotowywać. Tym bardziej, że parę lat później upiekłam kolejne ciasto z makiem – “ Wieniec drożdżowy z makiem “, który pobił drożdżówki i smakiem, i bardzo prostym, szybkim przygotowaniem. Wieniec ten okazał się hitem i piekę go bardzo często(...)Proste ciasto z makiem – bez miksera “. Ciasto wyszło przepyszne. Sprężyste, wilgotne, mięciutkie. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga miksowania, ucierania, ubijania. Wystarczy tylko wymieszać łyżką składniki i upiec. Ciasto od razu trafiło do “ Hitów Mojej Delicji “! The post Proste ciasto z makiem – bez miksera appeared first on Moja Delicja

    Przepis pochodzi z bloga Moja Delicja, prowadzonego przez mojadelicja.

Wybierz stronę :