ciasto z makiem - przepisów 6349

  1. Palmiery cynamonowe i makowe
    Palmiery cynamonowe i makowe

    francuskiego 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru 4 łyżki mielonego maku garść dowolnych orzechów Przygotowanie 1. Piekarniki nagrzewamy do 190 stopni, 2. Ciasto lekko rozwałkować, jedno z nich oprószyć cynamonem i 4 łyżkami cukru 3. Drugi płat ciasta również lekko rozwałkować i oprószyć makiem, posiekanym orzechami i pozostałym cukrem 4. Każdy z płatków ciasta, wyrównać jeszcze(...)wałkiem, żeby cukier i mak wtopiły się lekko w ciasto, zwijamy od dłuższych boków do środka, aż obydwa ruloniki spotkają się w środku, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 15 min 5. Zamrożone ciasto kroimy na kawałki ok 1 cm grubości, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jednorazowo wszystkie się nie zmieszczą więc drugi rulon trzymamy

    Przepis pochodzi z bloga Słodki Kompromis, prowadzonego przez Ania Petryna.

  2. Calzone  na cienkim cieście
    Calzone na cienkim cieście

    szklanki maki 0,5 szklanki ciepłego mleka 0,5 szklanki wody 20 gram drożdży sól i pieprz Nadzienie u mnie: Mozzarella ser żółty salami czosnek pieczarki  groszek konserwowy Sos pomidorowy: 2 pomidory  2 listki bazylii czosnek  zioła prowansalskie sól i pieprz Do miski wsypujemy mąkę, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy(...)mąki, następnie  wlewamy wodę...wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 20 minut.... Po tym czasie ciasto wyrabiamy, jeśli przykleja sie wam do deski to dodajcie więcej maki...Ciasta wystarczy na 3 duże pizze... Sos pomidorowy: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji sosu... Dodajemy swoje ulubione składniki  na jednej połowie i drugą polowa ciasta zamykamy

    Przepis pochodzi z bloga NaKońcuJęzyka, prowadzonego przez BlondynkaPrzedTrzydziestką.

  3. Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem
    Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem

    Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem – Nowe pyszne ciasto w Małej Cukierence z makiem, kokosem i ananasem. Trochę zajmuje czasu, ale jest bardzo smaczne. Ananas zanurzony jest w kokosowym kremie budyniowym i ożywia ciasto. Na wierzchu jest pianka z bitej śmietany i galaretki. Ja użyłam niebieskiej galaretki, ale możemy użyć dowolnej, swojej ulubionej. Ciasto udekorowałam uprażonymi wiórkami kokosowymi(...)cukrem pudrem. Następnie stopniowo wlewać lekko tężejącą galaretkę ( patrz FILM ) cały czas ubijając mikserem. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi. 14. Ciasto przechowywać w lodówce, podawać pokrojone na prostokąty. Każdy kawałek ciasta możemy ozdobić kleksem bitej śmietany i gwizdkami wyciętymi z marcepanu, które ozdobiłam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku ( patrz FILM ). Udanych wypieków

    Przepis pochodzi z bloga Mała Cukierenka, prowadzonego przez MałaCukierenka.

  4. Drożdżówki z makiem
    Drożdżówki z makiem

    Dzisiaj przepis na drożdżówki z makiem. Ciasto zrobiło mi psikusa i pierwszy raz nie wyrosło z drożdży, wszystko przez mój pośpiech w kuchni. Wrzuciłam drożdże do gorącego mleka i wszystko spierdzieliłam w jeden moment, mogłabym startować w konkursie najgorszej kury domowej, zajęłabym pierwsze miejsce. Przepis na same ciasto znajdziecie tutaj < klik > Przygotujemy mak Paczka maku mielonego 500g(...)Szklanka mleka 2 łyżki masła 80g miodu 1 białko W garnuszku rozpuść masło, wsyp suchy mak i dolej mleka, gotuj na małym ogniu 15 minut, mleko powinno odparować, po ostudzeniu dodaj miód i wymieszaj, dodaj ubitą pianę z białka i wymieszaj, Ciasto rozwałkuj i rozłóż na nim masę makową, tak by zostało miejsce na brzegach, zwiń roladę jak do makowca

    Przepis pochodzi z bloga Kurnikowo, prowadzonego przez Agata C.

  5. CEBULARZ LUBELSKI
    CEBULARZ LUBELSKI

    farsz:  2-3 duże cebule ( można więcej jak lubicie gdy jest jej dużo) 50 g masła 2-3 łyżki oleju 3 łyżki maku gruboziarnista sól świeży mielony czarny pieprz  Zacznijmy od ciasta. Drożdże rozkruszyłam w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Wsypałam dwie łyżki mąki, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.    Do miski wsypałam mąkę(...)rosło, zabrałam się za przygotowywanie farszu. Pokroiłam cebulę w niezbyt drobną kostkę. Na patelni rozpuściłam masło z olejem. Podsmażyłam cebulę. Przyprawiłam ją solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodałam mak. Ciasto podzieliłam na równe części. Każdą z nich rozwałkowałam na około 15-20 cm placki o grubości około 1,5 cm.   Następnie posmarowałam ciasto roztrzepanym jajkiem. Wystarczy, że posmarowane

    Przepis pochodzi z bloga potrawyregionalne, prowadzonego przez duszek.

  6. MAK
    MAK

    jest najpierw go lekko prażyć dzięki temu wzmocni się aromat i zapach. Przed dodaniem maku do ciasta, należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem. Na zachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki oraz dodaje się do wielu zachodnich ciast i ciasteczek np. makownika(...)precli. indyjskie pieczywo Chapatis może zawierać mak. Olej pozyskiwany z ziaren maku wykorzystywany jest przez Francuzów do celów kulinarnych jako substytut oliwy z oliwek. W kuchni polskiej mak wykorzystuje się do wypieku ciast i słodkości jako posypka do wypieków np. bułek, chleba, rogalików. Mak wykorzystywany jest do niektórych potraw wigilijnych np. kutii, makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności

    Przepis pochodzi z bloga Ciastka - domowe słodkości, prowadzonego przez IzaT.

  7. Afrykańczyk
    Afrykańczyk

    Afrykańczyk jest pyszny, zdecydowanie ścisła czołówka moich ulubionych ciast! Mak znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl . Ciasto makowe: 15 dag margaryny  8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 1 mała łyżeczka kakao 30 dag maku 4 płaskie mąki pszennej 1 łyżeczka sody Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony(...)końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Upiec 2 placki w tem 170 C przez ok. 25-30 minut. Placek biały: 6 białek 1 szklanka cukru kryształu  1/2 szklanki maki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec

    Przepis pochodzi z bloga Apetyczna babeczka, prowadzonego przez Apetyczna babeczka.

  8. Drożdżowy makowiec zwijany
    Drożdżowy makowiec zwijany

    ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić, żeby napęczniał i wchłonął mleko. Dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione orzechy, skórkę pomarańczową, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić i delikatnie połączyć z makiem. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na grubość

    Przepis pochodzi z bloga Obiad gotowy, prowadzonego przez Julianna Bednarczuk.

  9. Babka z makiem
    Babka z makiem

    ciasta wielkanocnego. Jest to klasyczne ciasto ucierane, w którym dodatkiem smakowym jest mak. Babka nie jest ani tak ciężka, jak tradycyjne ciasta babkowe, ani tak lekka, jak babki piaskowe. Przepis można wykorzystać w formie o pojemności 1,5l lub mniejszej (u mnie forma z kominem). Babka z makiem Składniki: 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 100g cukru pudru 200g(...)wanilii i w kilku partiach przesiane składniki suche, wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najniższych obrotach - na koniec do masy dodać suchy mak, wszystko dokładnie wymieszać - formę wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka - upieczoną babkę wyjąć

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki, prowadzonego przez SmakolykiBereniki.

  10. Ananasowy sernik na zimno na makowcu
    Ananasowy sernik na zimno na makowcu

    sobie wymyśliłam, kombinację, ale kombinację bardzo pyszną. Wilgotny makowiec a nim delikatna masa serowa z kawałkami ananasa. Jeśli lubicie ciasta z makiem musicie koniecznie spróbować, bo ciasto prezentuje się bardzo elegancko, a smakuje również wybornie.   Ciasto makowe: 25dag maku 3  jabłka 5 jajek kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 6 łyżek kaszy manny(...)szkl cukru Mak zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i odstawiamy. Gdy przestygnie mielimy (ja swój mieliłam 2 razy, zupełnie wystarczyło). Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy na puch. Dodajemy starte jabłka, mąkę z proszkiem i kaszę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem

    Przepis pochodzi z bloga Cynamonowe szczęście, prowadzonego przez cynamonoweszczescie.

  11. Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa
    Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa

    makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję się, dosłownie i w przenośni, gotowcem, czyli masą makową zamkniętą w puszce – od razu kupuję dużą, taką na dwa ciasta (850g). Co w środku? Woda, mak, cukier, bakalie – rodzynki i skórka pomarańczowa. Zawsze dodaję od siebie jeszcze posiekane orzechy – włoskie, laskowe i migdały, oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Masy nie doprawiam żadnymi olejkami aromatycznymi(...)bardzo nadziane strucle robicie. Do gotowej masy dodaję jeszcze bakalie – posiekane orzechy, skórkę cytrynową kandyzowaną i odrobinę świeżo startej. Koniecznie alkohol – rum pasuje idealnie, wystarczy łyżka. Przed nałożeniem maku na ciasto ubijamy na sztywno jedno białko, dokładnie mieszamy je z porcją masy makowej. Dopiero tak wzbogaconą nakładamy równą warstwą na ciasto.   PIECZENIE Na stolnicy lekko oprószonej mąką wałkujemy ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  12. MAKOWY PRZEKŁADANIEC
    MAKOWY PRZEKŁADANIEC

    ładnie wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Do ciasta można użyć inne kolory galaretki. Składniki Ciasto makowe: 6 białek szklanka cukru szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maku Ciasto jasne: 6 żółtek 2 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany kremówki 30% 2 śmietan fiksy 2 galaretki(...)szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia.   3.Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan fiksami, dodajemy tężejącą galaretkę i mieszamy. Na jeden blat jasnego biszkopta( bez maku) wykładamy połowę masy śmietanowej, przykrywamy jednym blatem ciasta makowego.Ciasto makowe smarujemy powidłami i przykrywamy drugą częścią ciasta makowego. Wykładamy pozostałą masę śmietanową i przykrywamy drugą częścią jasnego biszkoptu.   4.Margarynę roztapiamy dodajemy cukier

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny eksperyment, prowadzonego przez Kulinarne eksperymenty.

  13. Spis Ciast i dań na Boże Narodzenie - Sprawdzone!
    Spis Ciast i dań na Boże Narodzenie - Sprawdzone!

    Pierniki świąteczne Ciastka kruche - przez maszynkę Ciasteczka Korzenne Piernikowy murzynek z kokosowym lukrem Piernikowy keks na konfiturze Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Kakaowy jabłecznik z budyniem Szarlotka Ciasto z makiem na maślance Sałatka jarzynowa

    Przepis pochodzi z bloga W Moim Magicznym Domu, prowadzonego przez Kamira90.

  14. Bezglutenowy makowiec na kruchym cieście
    Bezglutenowy makowiec na kruchym cieście

    Idealny, bezglutenowy wypiek na Boże Narodzenie. I nie tylko... W zależności od preferencji można zrobić go z mniejszą ilością ciasta a większą ilością maku. Kruche ciasto bezglutenowe jest proste i wymaga tylko mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej. Ciasto jest delikatne, lekkie i pulchne. Składniki: 300 ml mąki kukurydzianej 100 ml skrobi ziemniaczanej 100 ml cukru 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka(...)zagnieść ciasto. Jeśli będzie nazbyt gęste dodać kilka łyżek śmietany. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Blachę do pieczenia średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wygnieść na blasze. Mak przełożyć do miski, dodać rodzynki i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej mak po upieczeniu będzie ściślejszy. Wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego

    Przepis pochodzi z bloga Ze smakiem bez glutenu, prowadzonego przez Lilu.

  15. Rolada makowa - makowiec bezglutenowy
    Rolada makowa - makowiec bezglutenowy

    wymieszać. ciasto: Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić, trzykrotnie zemleć. Włożyć do ściereczki i odcisnąć. Powinniśmy otrzymać około 200 g masy makowej. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić, dodać sól, następnie dodawać po łyżce cukru pudru i po jednym żółtku dalej ubijając. Masę delikatnie wymieszać z makiem. Wyłożyć(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 25 minut. Rozłożyć papier do pieczenia, wyłożyć na niego upieczone ciasto.(Podnieść ciasto z papierem, na którym się piekło i odwrócić do góry nogami na przygotowany papier. Zdjąć z wierzchu papier, na którym piekło się ciasto.) Na biszkopcie rozłożyć masę makową, zostawiając około 5 cm wolnego

    Przepis pochodzi z bloga królestwo garów, prowadzonego przez królestwogarów.

Wybierz stronę :