ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:11/571)

Wigilijna gwiazda makowa 334

świetny okres, bo możemy jeść go do woli :) Moja propozycja gwiazdy makowej jest pyszna i bardzo prosta :) Składniki: ciasto 560 g mąki 250 ml mleka 50 g drożdży 100 g masła 1 łyżeczka cukru farsz 250 g maku  1,5 szklanki cukru 3 jajka 80 g kandyzowanej skórki pomarańczy cukier wanilinowy płatki migdałów dodatkowo cukier puder do posypania Przygotowanie(...)ściereczką, aż zwiększy swoją objętość.  Mak przepuścić przez maszynkę 2 razy, dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową, migdały. W osobnej misce ubić białka i połączyć z mieszanką maku. Ciasto podzielić na 4 takie same części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 26 cm i na dużej blasze wyłożonej pergaminem układać: placek - masa makowa, placek - masa, placek - masa

Niezły Młynek
Babciny Makowiec 317

inny smak, ten makowiec to smak tradycji - ciasto drożdżowe które zwinięte jest z domową masą drożdżową - co ważne nie kupną... I jak to powinno być w makowcu - więcej maku, czy ciasta? Zawsze maku, przecież to makowiec. Składniki: *ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 5 dkg drożdży (pół kostki) 1/2 kostki margaryny  1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki(...)dwukrotnie, pod koniec mielenia dodajemy orzechy - które tez mielimy. Zmielony mak z orzechami wsypujemy do makutry lub do miski, dodajemy kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy, miód, jajka, rozpuszczony tłuszcz, olejek migdałowy i zaparzone rodzynki. Wszystko dokładnie ucieramy za pomocą pałki, lub jak ktoś nie ma to ręcznie.  Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na tyle części ile chcemy mieć makowców

Piekę, bo lubię
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 198

Pierogi z makiem i sosem z soczystej pomarańczy to propozycja na wyjątkową kolację wigilijną, tradycyjne smaki w nowym wydaniu,doskonale współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód! Składniki Ciasto: 30 dag mąki pszennej+ do podsypania 1 jajko ciepła woda szczypta soli Farsz makowy: 20 dag suchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła(...)przypalania, po czym odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść

Wanilia i Kardamon
Makowiec japoński – makowiec z jabłkami. 86

Mak przelewamy przez gęste sitko i zostawiamy do odsączenia. Następnie dwukrotnie mielimy mak na najdrobniejszym sitku z maszynki. Możemy użyć maku już zmielonego wtedy tylko zalewamy go mlekiem lub wodą i chwilę gotujemy. Następnie osączamy na sitku i już jest gotowy do użycia. Ja jednak zdecydowanie preferuję mak samodzielnie przygotowany ponieważ zdarza się, że z makiem mielonym ciasto(...)wyrasta już tak ładnie. Kupując mak również dobrze zwrócić uwagę na kraj jego pochodzenia, niestety często zdarza się, że mak pochodzi z Chin, ale na rynku jest też dostępny nasz krajowy. Ciasto. Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i scieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy

To co lubię - gotuję i polecam
Makowiec zawijany z ciastem na piwie 83

Mnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi. Świetna propozycja nie tylko na święta Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki zagniatam i formuję kulkę, która wkładam na 40 minut do lodówki. W tym czasie(...)orzechów 2 garście suszonych śliwek 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 2-3 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie ciasta lubicie) 30 g rozpuszczonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka piwa ¼ łyżki mąki Uwaga: szklanka 200 ml Korzystam z suchego maku mielonego, bo tak jest łatwiej i szybciej Mak zalewam gorącym mlekiem, mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Masło rozpuszczam

Słodki sentyment
Makowy przekładaniec 199

porządki, jakoś tak lubię wszystko odświeżyć i wygonić resztki zimowej szarości. Tyle filozofowania, zapraszam na pyszne ciacho makowe Ciasto: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g suchego maku Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier a następnie żółtka. Stopniowo do masy jajecznej dodawać suche(...)utworzyły się grudki. Miękkie masło ucieramy, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy do niego łyżka po łyżce ostudzony krem. Ważne, by masło i krem miały zbliżoną temperaturę. Ciasto makowe przekrawamy na pół, smarujemy kremem, składamy i polewamy czekoladą. Smacznego Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy, do otrzymania 3 blatów

Cynamonowe szczęście
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 224

Kolejne świąteczne, fantastycznie aromatyczne ciasto w Małej Cukierence – „Makowiec sułtański”. Na kruchym cieście, z bakaliami smakuje wybornie. W przygotowaniu nie jest trudny, ale trochę czasu zajmie nam szykowanie maku, co całkowicie się opłaci, jak zjemy kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East(...)łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa makowa: 2. Mak wsypać do rondelka i zalać gorącą wodą, gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i osączyć na sitku. Następnie

Mała Cukierenka
Ciasto na łazanki 183

samym końcu, ponieważ danie to traktujemy jak deser. Do tej pory kluski robiliśmy z przepisu na ciasto pierogowe, przy okazji przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Mąka, woda i trochę soli. Część ciasta szła na pierogi, a część (znacznie mniejsza) na kluski z makiem. Ciasto rozwałkowywało się cieniutko i kroiło na małe kwadraciki. Po ugotowaniu mieszało ze słodką, bakaliową(...)makiem. Polecam wszystkim ten przepis na tegoroczną wigilię. Można go użyć na kilka sposobów: tak jak w gazecie - jako prezent, lub przygotować kluski z makiem albo łazanki z kapustą i grzybami. Ciasto na łazanki 300 g mąki 3 jajka 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy (ja pominęłam) Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto, przykryć

Posadzone i zjedzone
Makowiec z masą serową na kruchym spodzie 59

lodówce miejsca nie znajdowała,  przez świąteczne potrawy o statusie nieco wyższym. W tym roku nie przetrwałaby do wiosny, konserwant w postaci mrozu nieprzewidywany. Upiekłam zatem w zastępstwie ciasto z makiem, które losu tej tradycyjnej potrawy nie podzieliło. Dziś zostały dwa kawałki. Składniki: Ciasto makowe z serem: 100 gram zmielonego maku 100 gram cukru 100 ml mleka 3 łyżki(...)zastępstwie - gotowe kakaowe herbatniki. Wykonanie: Ciasto z makiem : Mak w misce zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Wsypujemy cukry,  3 żółtka, kaszkę, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie. 4 białka ubijamy na sztywno, dodajemy delikatnie do masy makowej i mieszamy dokładnie. Wylewamy ciasto do formy 20 cm / 20 cm,  wyłożonej papierem. Masa serowa

Kronika Piekarnika
Wilgotne ciasto z makiem 242

Dziś polecam Wam wilgotne ciasto z makiem . Proste w przygotowaniu(...)naprawdę pyszne. U mnie gości na stole w święta, weekendy, jak i tak od po prostu bez okazji Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i myślę, że spokojnie każdy sobie z nim poradzi. Przepis na wilgotne ciasto z makiem do tej pory udaje się każdemu komu go przekażę. Moje koleżanki i sąsiadki są zachwycone. Prostota i smak Polecam dziś

Słodkie okruszki
Makowiec z wiśniami 102

Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i stale mieszając gotujemy jeszcze chwilę do gęstości. Studzimy. Zimny budyń miksujemy z makiem, śmietaną oraz roztrzepanymi jajkami. Powstałą masę wykładamy na ciasto. Rozkładamy wiśnie. Odłożone ciasto wałkujemy i radełkiem dzielimy na cienkie paski – układamy je na cieście tworząc kratkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)zbyt dużego doświadczenia jeśli chodzi o wypieki z makiem. Z tego co sprawdzałam różne źródła różnie podają jak należy mak sparzyć – w niektórych informacjach proporcje maku i mleka są w miarę równe, w innych, mak powinien być cały przykryty mlekiem. Raz wystarczy samo zalanie maku gorącym mlekiem, innym razem zalecane jest krótkie podgotowanie. Jeśli macie w tym temacie

Smaki Na Talerzu
Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta 134

Ciekawa propozycja wśród zalewu strucli makowych. U mnie w domu ten makowiec gości na święta co roku. Dzięki jabłkom ciasto nabiera przyjemnej wilgotności, dla fanów maku - ciasto idealne :) Składniki (tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny

Corner With Recipes
Szybkie drożdżówki z makiem 123

Składniki: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: ok. 900g masy makowej z puszki Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta lukier do polania drożdżówek       *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe(...)Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta *** *** Na pierwszym cieście rozsmarowujemy równomiernie połowę masy makowej. Z drugim ciastem

Blog z Apetytem
Drożdżówka ze śliwkami i makiem 228

nakryte ściereczką na godzinę. Masa makowa: Mak mieszamy z cukrem. Mleko podgrzewamy. Mak zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy kroplę aromatu migdałowego. Możemy dodać też mielone migdały. Zostawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić gazy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm. Ciasto kroimy wzdłuż na 3 paski. Na każdym pasku rozsmarowujemy masę makową. Każdy pas zwijamy(...)wierzchu, przykrywamy górę papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przed podaniem ciasto warto posypać cukrem pudrem. * można użyć zwykłego maku, ale jeśli nie lubicie jak chrzęści w zębach, kupcie już zmielony mak w torebkach – można go dostać w większych sklepach. Post Drożdżówka ze śliwkami i makiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tort makowy z kremem kawowym 1251

Zapraszam Was po przepis na fajny tort makowy z dodatkiem jabłek oraz kremem kawowym. Piekłam go rok temu na Święta. Składniki (tortownica 26): Ciasto: 350 g suchego maku 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 masła 2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa(...)rumowy / arakowy / migdałowy Krem: 250 g miękkiego masła 1 budyń waniliowy 300 ml mleka 2-3 łyżki cukru pudru kilka łyżek mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania: 1. Ciasto : Mak przełożyć na drobniutkie sitko, porządnie przepłukać wodą. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem lub gorącym mlekiem i pozostawić na całą noc. 2. Po tym czasie mak dokładnie odsączyć i trzykrotnie

Kuchnia domowa Ani