utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser -mieszać. Na koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Wymieszać bardzo delikatnie. Na mak wyłożyć ser. Wierzch ciasta posypać po skosie ( lub jak nam pasuje) sypkim makiem i wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przeszło 60 minut. czas pieczenia uzależniony od piekarnika. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewydodatek świeżych owoców sprawia, że po upieczeniu pozostają one soczyste i nadają każdemu kawałkowi odpowiednią wilgotność. Mak jest świetnym urozmaiceniem klasycznego ciasta jogurtowego, a także bardzo dobrze współgra ze smakiem moreli. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x20cm . Ciasto jogurtowe z makiem i morelami Składniki: 300g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 300g jogurtu greckiego 120g cukru pudru(...)jajka 75g masła 80g suchego maku 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 500g moreli cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - do miski przełożyć jajka,cukier puder i domowy cukier waniliowy, składniki wymieszać ręczną trzepaczką - do jajek dodać jogurt grecki
Smakołyki Bereniki24/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć część ciasta i rozsmarować. Na ciasto , przy pomocy dwóch łyżek wyłożyć mak (nie musi być zbyt równo). Na mak wyłożyć resztę ciasta, w miarę możliwości delikatnie rozsmarować na całej powierzchni makowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika na pierwszą szynę od dołu. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. Po wyjęciu
Mix smakuchciało, bo w sklepie w tym okresie nie mogłam znaleźć mielonego maku, a mielić w domu mi się nie chciało, bo przypomniałam sobie jak kiedyś pół dnia mieliłam mak i jak to mnie denerwowało, więc bez stresu zaczęłam tworzyć nowe i nauczona już, że będziecie pytać o przepis obok miski naszykowałam kartkę i długopis, więc na bieżąco notowałam ile czego(...)możecie się śmiać, ale zrobiłam to na Blondynkę, bo poziom wypadł równo ze ściankami tortownicy i po raz pierwszy w życiu mocno trzymałam kciuki za to, aby ciasto nie wyrosło. Na szczęście dużo nie wyrosło i wszystko zostało w formie. Trochę popękało na wierzchu, ale pęknięcia zniknęły pod polewą. Aaaa, właśnie. Ciasto piekłam w temperaturze 175 stopni przez około
Blondynka Gotujeciastka czekoladowe * Ciasta i ciastka drożdżowe * Ciasta francuskie i półfrancuskie * Ciasta i ciastka gotowane * Ciasta kruche i półkruche * Ciasta i ciastka z makiem * Ciasta z owocami * Ciasta i ciastka ptysiowe * Ciasta i ciastka z serem * Ciasta wytrawne i pikantne * Mazurki i keksy * Pierniki i pierniczki * Tarty
Zrób to smaczniezrobić takie tradycyjne i wypróbowane czy spróbować czegoś nowego? Makowiec to chyba tradycja w każdym domu i każdy ma swój ulubiony. Ja bardzo lubię taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę makową. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 100 g cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku(...)orzechy,rodzynki,figi) Zimne masło posiekać z mąką,pudrem cukrem i proszkiem do pieczenia,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. W tym czasie przygotować masę makową. Mak zalać wrzącą wodą i gotować do momentu aż mak będzie suchy. Wystudzić i zmielić dwa razy. Masło utrzeć z żółtkami
Kolorowa kuchnia Elkifrancuskiego 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru 4 łyżki mielonego maku garść dowolnych orzechów Przygotowanie 1. Piekarniki nagrzewamy do 190 stopni, 2. Ciasto lekko rozwałkować, jedno z nich oprószyć cynamonem i 4 łyżkami cukru 3. Drugi płat ciasta również lekko rozwałkować i oprószyć makiem, posiekanym orzechami i pozostałym cukrem 4. Każdy z płatków ciasta, wyrównać jeszcze(...)wałkiem, żeby cukier i mak wtopiły się lekko w ciasto, zwijamy od dłuższych boków do środka, aż obydwa ruloniki spotkają się w środku, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 15 min 5. Zamrożone ciasto kroimy na kawałki ok 1 cm grubości, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jednorazowo wszystkie się nie zmieszczą więc drugi rulon trzymamy
Słodki Kompromisponiedziałku Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka 20 dag masła lub margaryny niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki sypkiego maku Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowani foremki bułka tarta do oprószenia foremki cukier puder do oprószenia babki Wykonanie pysznej babki z makiem: 1. Ciasto: Masło(...)jajku i ucieramy. Przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia do dajemy do ucieranej masy i ucieramy, na koniec wsypujemy mak sypki i dokładnie mieszamy. 2. Do pieczenia: Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną, oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto. 3. Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy
Izabelawkuchnimiało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki ponieważ ciasto utraci puszystość. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 20 minut. Następnie odcedzamy i mielimy. (jeżeli używamy maku już zmielonego również zalewamy wrzątkiem tak aby jedynie zakrył(...)resztę masła, miód, cukier waniliowy, cukier puder oraz kilka kropel aromatu. Wszystko wrzucamy do maku i podgrzewamy. Białka spieniamy za pomocą widelca, dodajemy do maku z bakaliami i chwilę podgrzewamy do zgęstnienia. Całkowicie studzimy. Ciasto dzielimy na ok. 2 części i każde z nich rozwałkowujemy na kształt prostokątów o grubości ok. 1 cm (najlepiej to zrobić np. na papierze
Słodka Stronaszklanki maki 0,5 szklanki ciepłego mleka 0,5 szklanki wody 20 gram drożdży sól i pieprz Nadzienie u mnie: Mozzarella ser żółty salami czosnek pieczarki groszek konserwowy Sos pomidorowy: 2 pomidory 2 listki bazylii czosnek zioła prowansalskie sól i pieprz Do miski wsypujemy mąkę, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy(...)mąki, następnie wlewamy wodę...wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 20 minut.... Po tym czasie ciasto wyrabiamy, jeśli przykleja sie wam do deski to dodajcie więcej maki...Ciasta wystarczy na 3 duże pizze... Sos pomidorowy: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji sosu... Dodajemy swoje ulubione składniki na jednej połowie i drugą polowa ciasta zamykamy
NaKońcuJęzykaCiasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem – Nowe pyszne ciasto w Małej Cukierence z makiem, kokosem i ananasem. Trochę zajmuje czasu, ale jest bardzo smaczne. Ananas zanurzony jest w kokosowym kremie budyniowym i ożywia ciasto. Na wierzchu jest pianka z bitej śmietany i galaretki. Ja użyłam niebieskiej galaretki, ale możemy użyć dowolnej, swojej ulubionej. Ciasto udekorowałam uprażonymi wiórkami kokosowymi(...)cukrem pudrem. Następnie stopniowo wlewać lekko tężejącą galaretkę ( patrz FILM ) cały czas ubijając mikserem. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi. 14. Ciasto przechowywać w lodówce, podawać pokrojone na prostokąty. Każdy kawałek ciasta możemy ozdobić kleksem bitej śmietany i gwizdkami wyciętymi z marcepanu, które ozdobiłam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku ( patrz FILM ). Udanych wypieków
Mała CukierenkaDzisiaj przepis na drożdżówki z makiem. Ciasto zrobiło mi psikusa i pierwszy raz nie wyrosło z drożdży, wszystko przez mój pośpiech w kuchni. Wrzuciłam drożdże do gorącego mleka i wszystko spierdzieliłam w jeden moment, mogłabym startować w konkursie najgorszej kury domowej, zajęłabym pierwsze miejsce. Przepis na same ciasto znajdziecie tutaj < klik > Przygotujemy mak Paczka maku mielonego 500g(...)Szklanka mleka 2 łyżki masła 80g miodu 1 białko W garnuszku rozpuść masło, wsyp suchy mak i dolej mleka, gotuj na małym ogniu 15 minut, mleko powinno odparować, po ostudzeniu dodaj miód i wymieszaj, dodaj ubitą pianę z białka i wymieszaj, Ciasto rozwałkuj i rozłóż na nim masę makową, tak by zostało miejsce na brzegach, zwiń roladę jak do makowca
Kurnikowofarsz: 2-3 duże cebule ( można więcej jak lubicie gdy jest jej dużo) 50 g masła 2-3 łyżki oleju 3 łyżki maku gruboziarnista sól świeży mielony czarny pieprz Zacznijmy od ciasta. Drożdże rozkruszyłam w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Wsypałam dwie łyżki mąki, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do miski wsypałam mąkę(...)rosło, zabrałam się za przygotowywanie farszu. Pokroiłam cebulę w niezbyt drobną kostkę. Na patelni rozpuściłam masło z olejem. Podsmażyłam cebulę. Przyprawiłam ją solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodałam mak. Ciasto podzieliłam na równe części. Każdą z nich rozwałkowałam na około 15-20 cm placki o grubości około 1,5 cm. Następnie posmarowałam ciasto roztrzepanym jajkiem. Wystarczy, że posmarowane
potrawyregionalneŁatwe w przygotowaniu, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne. Ciasto z mąki z zielonego groszku nakrapiane… makiem. Ciasto : mąka z zielonego groszku 200 g mąka pszenna 100 g masło lub margaryna 250 g drobny cukier 240 g 4 jajka mleko 250 ml proszek do pieczenia 2 łyżeczki suchy mak 1 szklanka Krem : śmietana 18 % 300g cukier puder(...)pieczenia przesiać. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania gładkiej jasnej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Jak ciasto będzie
Smaczne moje