przekroju wygląda pięknie i każdy kawałek jest inny. Proporcje na duże ciasto, ja piekę w tortownicy o średnicy 26 cm, ciasto ma wysokość około 7 cm. ciasto makowe : 200 g maku mielonego, 150 g cukru pudru, 2 łyżki miodu (u mnie lipowy), 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanych(...)ziemniaczanej, 40 g rodzynek, ciasto orzechowe : 150 g mielonych orzechów włoskich, 4 jajka, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Ciasto makowe : mak sparzyć według przepisu na opakowaniu. Odsączyć na sitku. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na kogel-mogel. Dalej ucierając dodać mak i orzechy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
królestwo garówwrzącej wody , odstawiamy do wystygnięcia, dobrze odcedzamy, dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostałe składniki (na końcu delikatnie mieszamy z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta). W przypadku użycia maku z puszki (ok 900 g) należy najpierw przesmażyć mak (ok 20/30 min) w celu odparowania wody. W mało przypalającym się garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mak z puszki, ewentualnie orzechy, smażoną(...)skórkę pomarańczową, olejek migdałowy. Często mieszamy, bo lubi się przypalać. Po przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia, nastęnie dodajemy ubite białka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce makowców podkładamy pod spód (można przykleić je białkiem). Makowce zawijamy w posmarowany olejem pergamin
Mia Cucina Sofietarzygotowywania do Wielkanocy czas zacząć! Na pierwszy ogień idzie prosty mazurek z pomarańczami. Do kruchego maślanego ciasta dorzuciłem maku i uformowałem z niego kształt pisanki. Całość posmarowałem szybką w przygotowaniu konfiturą i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy. Jeśli nie chce się Wam gotować konfitury lub zwyczajnie nie macie na to czasu, to kupna też się sprawdzi. Jeśli macie ochotę, to pod pomarańczową(...)pomarańczy (ze skórą) ¾ szklanki cukru 1 łyżka wody różanej lub Amaretto Kandyzowane pomarańcze: 1 pomarańcza 100 g cukru 100 ml wody * PRZYGOTOWANIE Ciasto W misie mieszamy mąkę, sól, cukier puder i mak. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko oraz śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i wykrawamy kształt pisanki. Z pozostałego ciasta formujemy
Food Squarebyć wilgotne, ale nie może kleić się do rąk. W razie potrzeby można dolać wody lub dodać mąki. Ciasto ugniatamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Tak powstałą masę pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu. Mak namaczamy ok 2-3h w garnku. Następnie podgrzewamy przez ok 40 min na bardzo małym ogniu. Odstawiamy(...)możemy je udekorować polewą czekoladową. Jeśli używamy do ciasta żółtek możemy wykorzystać białko do posmarowania ciasta przed położeniem maku i następnie na mak. Spowoduję to mniejsze prawdopodobieństwo odstania maku od ciasta podczas pieczenia. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkonutą pomarańczy to mój świąteczny wypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt jest pyszny i efektowny. SKŁADNIKI: CIASTO: 5 jajek 50 g suchego maku 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM BUDYNIOWY: 3 szklanki mleka 1 budyń(...)waniliowy i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, wlewamy sok z pomarańczy dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Tak przygotowane ciasto wylewamy do blaszki o wym 24/24 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c Po upieczeniu studzimy na kratce. Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę
Wanilia i KardamonWaszym domu było tak samo :-) Do kawałka sernika, a może dwóch, filiżanka pysznej kawy i ja się rozpływam... nie mogłabym żyć bez słodyczy. A Wy ? Składniki: ciasto: maka pszenna 30 dag, cukier drobny pół szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło 15 dag, żółtko jaja 1 szt, skorka pomarańczowa 1 łyżka, masa serowa: ser biały 1 kg, cukier drobny(...)jajka 4 szt, żółtko jaja 1 szt, olej rzepakowy pół szklanki, ekstrakt waniliowy 1 łyżka, kokosowa kruszonka: maka pszenna pół szklanki, cukier drobny pół szklanki, wiórki kokosowe 1 szklanka, masło 1/3 kostki, dodatkowo: mango z puszki 1 opakowanie, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta 1 łyżka, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę siekamy nożem wraz z masłem. Następnie dodajemy pozostałe
kulinarne odsłony patiposiekanych orzechów włoskich płatki czekoladowe gwiazdki z czekolady biszkopt makowy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier,następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypać mąkę,mak i proszek. Delikatnie wymieszać wszystko łopatką. Masę wylać do okrągłej formy (śr. 24 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170* przez 30 minut. Po upieczeniu wystudzić po czym(...)blaty. biszkopt orzechowy: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę o śr.24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić krem: Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać
Kolorowa kuchnia Elkipolew ą czekoladow ą i posypane orzechami włoskimi.😋 Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, lecz zawsze trudno mi się powstrzymać i zjadam połowę już pierwszego dnia😃 Składniki: ciasto: maka pszenna 4,5 szklanki, cukier drobny 1 szklanka, miód 3 łyżki, śmietana 18% 2 łyżki, jogurt naturalny 4 łyżki, jajka 1 szt, soda oczyszczona 1 łyżka, ocet 1 łyżka(...)masło 10 dag, masa: mleko 1 litr masło 250 g, maka ziemniaczana 4 łyżki, laska wanilii 1 szt, cukier kryształ 7 łyżek, olejek migdałowy 2 łyżki, polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 10 łyżek, posypka: orzechy włoskie pół szklanki, Sposób przygotowania: Ciasto : mąkę posiekać nożem z pozostałymi składnikami, następnie zagnieść ciasto I podzielić na 4 części. Każde z nich
kulinarne odsłony paticiasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić. Masa serowa: 4. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). Masa makowa: 5. Do drugiej miski przełożyć mak(...)pozostałą pianę z białek, wymieszać. 7. Na podpieczony spód wyłożyć połowę masy makowej, robiąc takie kleksy, patrz FILM . Następnie wylać masę serową i na wierzch wyłożyć pozostałą masę makową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170C na funkcji góra – dół przez około 70 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia
Mała Cukierenkaprzepadam za ciastami z makiem. Zresztą chyba zawsze odkąd sięgam pamięcią omijałam je szerokim łukiem. Do niedawna wyjątek stanowiły drożdżówki wg tego przepisu, ale od dzisiaj przepis na ten Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem jest w moim domu numerem jeden. To taki mój świąteczny hit :) To najlepsze ciasta drożdżowe z makiem jakie kiedykolwiek jadłam(...)moim domu muszę go chować przed domownikami, bo potrafią zjeść połowę za jednym razem :) Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem nie jest trudny do przygotowania (szczególnie jeśli mamy robot planetarny i całe wyrabianie ciasta zrobi za nas – my w tym czasie możemy np. posprzątać :)) i w przeciwieństwie do drożdżówek nie trzeba go robić, aż dwa dni. Wystarczy
Moja Delicjałyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy 3 białka rum do namaczania rodzynek kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masę makową najlepiej przygotować tuż przed wyłożeniem jej na ciasto. Mak zalać wrzątkiem, zostawić na kilka godzin lub całą noc. Dobrze odcedzić na gęstym sitku lub gazie. Trzykrotnie zmielić w maszynce. Rodzynki namoczyć w rumie, pozostałe bakalie posiekać. Do miski
niecodziennikparysmakoszy ciast! Ciasto z makiem: 7 białek 5 łyżek niebieskiego maku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1łyżeczka proszku do pieczenia Ptasie mleczko: 400 ml mleka kokosowego 4 łyżki śmietany 30% Galaretka niebieska wieloowocowa Galaretka: 3 galaretki niebieskie wieloowocowe 3 szklanki wody Sposób wykonania: Ciasto z makiem: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną
Podróż w kulinariaskładniki na ciasto makowe: 300 g maku suchego 150 g masła, miękkiego 100 g miodu płynnego 250 g cukru pudru 6 żółtek 50 g kakao 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na noc do napęcznienie. Następnie odlewamy nadmiar wody i mielimy. Masło z cukrem oraz z żółtkami ucieramy na puszystą(...)masę. Dodajemy zmielony mak oraz miód i ucieramy wszystko przez ok. 15 min. Dodajemy wymieszane z sobą sodę, kakao, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 min. w 180 st. C. Po upieczeniu
Domowy Smak JedzeniaBoże Narodzenie. Smakuje wtedy bardzo wyjątkowo ;) Składniki na 2 duże rolady makowe Ciasto : 2 szkl mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 1/2 szkl letniego mleka 2 żółtka 3/4 szkl cukru 80 g masła roztopionego i ostudzonego kilka kropel esencji waniliowej Masa makowa : 400 g gotowego mielonego maku 2 białka 2 żółtka 3/4 szkl cukru 1/4 szkl miodu 2 łyżki masła(...)ubite białka na sztywno. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na długość blaszek. Aby mak dobrze trzymał sie ciasta i nie tworzył się zakalec, przed wyłożeniem maku smarujemy ciasto białkiem. Wykładamy masę tak aby zostawić po brzegach po 2-3 cm pustego ciasta. Następnie zawijamy rolady ( pamiętajmy aby końce rolad zawinąć pod spód ! ) i przenosimy do foremek
Gotowanie...to proste !