barszcz - 4003 przepisów (strona:20/267)

Biały barszczyk na wędzonce 218

wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku lub białego barszczu. Śniadanie się przeciąga, pełnego obiadu  nie ma bo wszyscy objedzeni, ale mały talerzyk barszczu każdemu się na koniec zmieści. Czasem robię żurek na  zakwasie  z żytniej mąki, ostatnio chętniej używam zakwasu na mące  pszennej . Jest delikatniejszy niż ten z żytniej.  Ale tak na prawdę tę zupę(...)tych robionych na co dzień, wyróżnia to, że jest robiona na wywarze z parzonej, wędzonej szynki. Taki barszcz jest najsmaczniejszy! I u nas gości dwa razy w roku - w Boże Narodzenie i właśnie na Wielkanoc. Bardzo polecam! Jeżeli nie mamy wywaru z szynki,  użyjmy  wywaru z parzenia białej kiełbasy - jeżeli to konieczne,  można  go  uzupełnić

Stare Gary
Barszcz biały czy żurek? 224

Istnieją niejasności, czy żurek jest tożsamy z barszczem białym, gdyż np. wedle jednej z  tradycji   nazwy żurek i barszcz biały stosuje się wymiennie. W innych zaś tradycjach żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej. Z kolei inne zwyczaje nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę  postną podawaną z jajkiem(...)ziemniakami zaś barszcz biały miałby być zupą zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z  boczku   i  kiełbasy . Barszczem nazywano też zupę przyrządzaną z rośliny –  barszczu zwyczajnego . Istnieje również przepis, w którym barszcz biały gotuje się analogicznie do żurku, jednak zamiast zakwasu z mąki stosuje się serwatkę   z  zsiadłego mleka  – pozostałą po odcedzeniu  sera

Z Kuchni Do Kuchni
Barszcz wigilijny postny 213

najlepszy czerwony, postny, barszcz jaki kiedykolwiek jadłam. W naszym domu w Wigilię króluje od lat zupa grzybowa, jeżeli jednak macie ochotę na barszcz, ten przepis jest wart polecenia.  Używam kwasu buraczanego własnej produkcji. Zwykle kiszę go jesienią, tak jak warzywa w  tym  przepisie. Jeżeli nie mam kopru, używam koperku, ostatecznie możemy go pominąć. sok z tak ukiszonych(...)buraczków jest pyszny i aromatyczny, nie zdarzyło mi sie aby nie wyszedł. Do barszczu podajemy uszka lub kruche pierożki z farszem grzybowym. bardzo polecam. Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitry składniki  (na ok 1,5 - 2 l zupy) włoszczyzna bez kapusty (seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula) 500 g buraków

Stare Gary
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 344

zdecydowanie najlepszy barszcz jaki dotychczas przygotowałam i jaki jadłam. Cudownie słodki (to za sprawą dużej ilości warzyw i słodkich buraków) o bardzo intensywnym, ciemnym kolorze. Bardzo aromatyczny i baaardzo smaczny. Zawsze eksperymentowałam, tak wszystkiego na oko, barszcz był ok.ale nie był rewelacyjny (choć tak mi się zawsze wydawało), ten ma pod sobą wszystkie barszcze. Nie potrzebuje ani dużej ilości przypraw(...)żadnych sztucznych dodatków, sama natura. Polecam baaardzo gorąco nie tylko na wigilię. U nas od teraz to przepis nr jeden na barszcz. Z podanych składników wychodzi duży garnek, taki ok.4,5l ale można go zajadać nawet i z 3 dni (dłużej się nie uchował) albo przygotować z mniejszej ilości produktów. U mnie nic się nie zmarnowało, z warzyw przygotowałam sałatkę

Smaczne Zdrowe
Tradycyjny barszcz ukraiński 299

Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszną i aromatyczną zupę, podobno jedną z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych zup kuchni polskiej – barszcz ukraiński z fasolą Jaś i buraczkami krojonymi w kostkę, z warzywami, oraz z kapustą białą, lecz bez zabielania śmietaną. Barszcz ukraiński to więcej niż zupa, to bardzo sycące danie jednogarnkowe, które ma wiele składników, oraz wiele smaków(...)jestem smakoszem tej zupy, ale Piotrek ją uwielbia. Ilu gotujących tyle wersji barszczu ukraińskiego. Piotrek zazwyczaj gotuje Barszcz ukraiński na żeberkach , ten jest ugotowany na karkówce. A ja uwielbiam jedynie czysty Barszcz wigilijny z uszkami. Jeśli chce zrobić szybki barszcz to wykorzystajcie fasolę z puszki i warzywa mrożone, ale ten barszcz jest przygotowany tradycyjnie, z fasolą Jaś namoczonej dzień wcześniej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz biały 61

Składniki /4 porcje: – 500 ml zakwasu na barszcz biały – 300 g boczku – 4 białe kiełbasy – 1 litr wywaru warzywnego (2 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, pół selera) – 80 ml śmietany 18% – 4 jaja – majeranek – sól i pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy wywar warzywny. Warzywa obieramy, kroimy w plasterki i zalewamy 1,5 litrem wody(...)kostkę i podsmażamy na patelni. Kiełbasę wrzucamy na 5 minut do naszego wywaru warzywnego i gotujemy. Wyciągamy, studzimy i kroimy w plasterki. Do naszego wywaru wlewamy zakwas na barszcz biały. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Następnie wrzucamy nasz boczek i pokrojoną kiełbasę i czekamy do zagotowania. Odlewamy 1 chochlę płynu z barszczu i mieszamy ze śmietaną

I LOVE LIFE
Jak przygotować zakwas na chleb 201

W ostatnim czasie wiele osób zaczęło wypiekać w domu swój własny chleb. Jestem również wśród nich ja. Najszybciej i najprościej jest upiec chleb na drożdżach. Wiele

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Uszka z grzybami 91

wigilijnym stole w większości polskich domów pojawia się barszcz czerwony lub zupa grzybowa z dodatkiem uszek z grzybami . Bez tych malutkich, trójkątnych saszetek wypełnionych nadzieniem z suszonych grzybów talerz świątecznych zup byłby bardzo pusty. Uszka z grzybami u nas w domu były rarytasem, każdy dostawał jedynie 3-4 sztuki, więc trzeba było dozować sobie przyjemność ich jedzenia. Przypomina mi się(...)nawet konkurs na to, kto zje barszcz czerwony tak, aby każda łyżka zawierała kawałek uszka. Zadanie było dla mnie za trudne, uszek było za mało, a barszczu za dużo i z niedowierzaniem patrzyłam, jak doskonale radzi sobie z nim Babcia albo Dziadek. Mnie do tej pory uszek z grzybami w barszczu jest zawsze za mało. Składniki na uszka z grzybami

niecodziennikpary
Barszcz czerwony czysty 146

Wigilię, ale też na co dzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i weselach, najczęściej z pasztecikiem lub krokietem Zwykle do barszczu trze się buraki na tarce lub kroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową(...)przekrojone na pół oraz dopraw do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Chwilkę przed odstawieniem wsyp szczyptę majeranku lub posiekaną natkę pietruszki.     Jeśli chcesz „zabielić” barszcz śmietaną, zrób to na talerzu. Zupa jest zakwaszona octem lub sokiem z cytryny, dlatego w czasie gotowania może się zwarzyć.   Barszcz możesz podać z… krokietami, pasztecikami, uszkami, makaronem

Kulinarny S.O.S.
Barszcz czerwony czysty 146

Wigilię, ale też na co dzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i weselach, najczęściej z pasztecikiem lub krokietem Zwykle do barszczu trze się buraki na tarce lub kroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową(...)przekrojone na pół oraz dopraw do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Chwilkę przed odstawieniem wsyp szczyptę majeranku lub posiekaną natkę pietruszki.     Jeśli chcesz „zabielić” barszcz śmietaną, zrób to na talerzu. Zupa jest zakwaszona octem lub sokiem z cytryny, dlatego w czasie gotowania może się zwarzyć.   Barszcz możesz podać z… krokietami, pasztecikami, uszkami, makaronem

Kulinarne S.O.S.
Barszcz ukraiński – czernichowski 117

Barszcz ukraiński – czernichowski Barszcz ukraiński to gęsta od warzyw zupa , która ma wiele wariantów . Tyle ile domowych gospodarstw . Ale podstawowe składniki są niezmienne czyli każdy powinien zawierać buraki , ziemniaki , kapustę ,włoszczyznę i koncentrat pomidorowy . Barszcz czernichowski , różni się tym, że zawiera także fasolę , czosnek i czasami suszone grzyby . Jest to niezwykle popularna zupa na Ukrainie(...)może ze względu na domieszkę krwi ukraińskiej po ojcu Coś w tym jest , że lubimy smaki z których się wywodzimy Zupa ta jest alternatywą , bardziej sytą dla naszego polskiego barszczu czerwonego , który także uwielbiam Oczywiście nie będę się już rozpisywać nad zdrowotnymi właściwościami zup i buraczków , jest na nie sezon więc cieszmy nasze brzuszki i naszych bliskich ,zdrowymi rarytasami Polecam

Ogrodnik w podróży
Barszcz grzybowy 202

Barszcz grzybowy to coś pomiędzy zwykłą zupą grzybową a barszczem czarwonym na zakwasie . Intensywny, kwaskowy smak i piękny zapach grzybów zadowolą miłośników obu wigilijnych dań, szczególnie tych, którzy lubią wyraziste zupy. Taki barszcz to proste, postne danie. Swój urok zawdzięcza pachnącym, samodzielnie zbieranym jesienią grzybom i sokowi z kiszonej kapusty, którą też sama zakisiłam kilka tygodni temu. Wierzcie(...)taki barszcz ma wspaniały smak. Żeby usprawnić sobie świąteczne przygotowania do gotowania barszczu użyłam mrożonej włoszczyzny - nie trzeba obierać, nie trzeba kroić więc wygodnie a smak świetny. Barszcz grzybowy można podać na Wigilię razem z warzywami i drobno pokrojonymi grzybami, na których się gotował, czyli w formie tradycyjnej zupy. Możecie go też przecedzić i podać w postaci czystej zupy

Smaczna Pyza
Wigilijny czerwony barszczyk z pieczonych buraków 160

ciasto z jego wykorzystaniem jest niemniej pyszne. Bardzo zdrowe dla naszego serca i układu trawiennego. Burak stał się modnym warzywem, już dawno przestał być kojarzony wyłącznie z czerwonym barszczem. Jednak dzisiaj będzie o buraku właśnie w takim, świątecznym wydaniu. Postny barszcz czerwony to dość spore wyzwanie. Niby prosta zupa z buraków, ale wydobycie i podkreślenie pożądanego smaku, wymaga konkretnych zabiegów(...)przyprawami i zabić słodycz buraka. Moja wersja jest dość klasyczna jednak wymaga trochę zachodu, na przykład wcześniejszego upieczenia buraków, ale zaręczam, opłaca się! Do przygotowania około 3 litrów barszczu potrzebujecie: 10 buraków 2 kwaśne jabłka 6 marchewek 4 pietruszki pora selera cebuli 3 ząbków czosnku A to wszystko w średnim rozmiarze :) Naszykujcie również garść suszonych grzybów 5 liści laurowych

Pichceniomania
Barszcz czerwony 234

przepis jest wskazówką, jak przyrządzić (nie)zwykły barszcz czerwony, ten najprostszy. Nie dodawałam żadnego zakwasu nigdy, a i tak był pyszny. Chociaż nie zawsze miał idealną barwę. Tym razem się udało. Nawet trzymając się tych samych zasad, nie zawsze uda się uzyskać identyczny efekt. Składniki (na 3 porcje): 3 małe buraki 1,5 litra wody 1 litr dobrze doprawionego rosołu(...)uszkami Przygotowanie : Buraki obierz, najlepiej w rękawiczkach. (Umyć ręce po soku z buraków to bardzo trudna sprawa... ). Gotuj w całości, do miękkości. na wodzie, bez soli. Wyciągnij je z barszczu. Nie przejmuj się, jeśli wywar nabrał brunatnego koloru. Ostudzone buraki zetrzyj na grubych oczkach, 2/3 odłóż, będą pyszne buraczki jako dodatek do drugiego dania. Resztę włóż z powrotem do barszczu

Anioszek w kuchni
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 224

chyba bardziej polskiej potrawy niż klasyczny, wigilijny barszcz. Tradycyjnie postny wywar, bez dodatku mięsa, wymaga najlepszych składników, specjalnego traktowania i dodatku zbalansowanych przypraw. W tej postaci jadamy go raz do roku – poświęćcie należny mu czas, by móc cieszyć się głębokim smakiem tej pysznej zupy. Długie buraczki są bardzo ciemne, mają piękny głęboki prawie czarny kolor, pachną dużo mocniej niż buraki(...)okrągłe i są też od nich dużo słodsze, bardziej soczyste i mniej ziemiste w smaku. Polecałam je już do przygotowania buraczanego ZAKWASU . Użyjcie ich też do tego barszczu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, następnie obieramy je cienko ze skórki. Marchew, selera i pietruszkę kroimy w grube kawałki. Wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją na ćwiartki. Białą część

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania