niektórych już sama nazwa będzie dziwna, nie mówiąc o przygotowanej potrawie, ale cóż – różne są dziwactwa. Moim jest barszcz śledziowy. Może jest to bardziej chłodnik niż barszcz, ale tak go nazywała babcia Józia, od której mam ten przepis, więc nazwy nie zmieniam. Składniki: - filety śledziowe a’la matias (400g już bez zalewy) - gęsta śmietana 18% - 1 – 2 cebule(...)odlewamy do miski, dodajemy do niej śmietanę – mieszamy. Jeżeli zachodzi potrzeba doprawiamy cukrem i pieprzem. Smak ma być zrównoważony – słono-słodko-kwaśny. Dodajemy odłożone śledzie z cebulą – mieszamy. Gotowy barszcz śledziowy chłodzimy w lodówce. Barszcz śledziowy podajemy z ziemniakami „w mundurkach”, albo tak jak ja podałam – z ziemniakami pieczonymi po szwedzku . Jest to potrawa wybitnie dla smakoszy
mojewypiekiinietylkoBarszcz to zupa, bez której nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Wiem, że ma mocną konkurencję w postaci zupy grzybowej czy też rybnej, ale dla mnie zawsze będzie numerem jeden! I to ten prawdziwy, wolno gotowany, a nie z proszku czy z kartonu. Takim mieszankom mówię stanowcze NIE! Zwłaszcza, że według tego przepisu ugotowanie barszczu jest niemalże tak proste(...)ugotowanie rosołu. :) A tutaj przepis na prościutkie uszka do barszczu ! Składniki (na ok. 10 małych porcji): duża włoszczyzna (co najmniej 2 pietruszki i 4 marchewki) 1,5 kg buraków woda pozostała z gotowania grzybów (na uszka) kilka grzybów 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sok z cytryny lub kwasek cytrynowy sproszkowany majeranek sól i pieprz Przygotowanie: Włoszczyznę i buraki
Zakręcony WidelecBarszcz czerwony z fasolą i boczkiem Temperatury za oknem spadają, wzrasta potrzeba na pyszne, rozgrzewające zupy. Jedną z najbardziej lubianych przez Polaków zup jest barszcz czerwony. Cenimy jego smak, wartości odżywcze, prostotę wykonania i łatwą dostępność składników. Zapraszam na niezwykle pyszny barszczyk, ugotowany na boczku, który wspaniale podbija jego smak a podany z ziemniakami, fasolą i chipsami z boczku, dzięki(...)którym jest też niezwykle sycący. Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY Z FASOLĄ I BOCZKIEM Składniki na 6 porcji: 1 cebula 600g ziemniaków 1 puszka białej fasoli 500g buraków 300g boczku parzonego w pasku 200g boczku smażonego w plastrach 6 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka octu jabłkowego sól
Dorota SmakujeBarszcz ukraiński to jedno z flagowych dań ukraińskich. W Polsce także jest bardzo popularny, choć z tym oryginalnym zza wschodniej granicy niekoniecznie musi mieć wiele wspólnego. Polacy nie wyobrażają sobie choćby barszczu ukraińskiego bez fasoli! Ukraińcy z kolei widząc fasolę w tej zupie bardzo by się zdziwili... Barszcz zazwyczaj gotowany jest na mięsie, jednak można przygotować także jego wersję wege(...)przepis znajdziecie tutaj. Barszcz ukraiński - przepis Do przygotowania barszczu ukraińskiego będą Ci potrzebne: skrzydło z indyka, 2 pietruszki, marchewka, por, 3 ziemniaki, 1/8 główki kapusty, 500g buraków, cebula, puszka białej fasoli, 1/2 szklanki sosu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. 1. Skrzydło z indyka włóż do garnka, dodaj ziele angielskie i liście
Z notatnika dietetykaPurée z ziemniaków i buraków to idealny dodatek do obiadu. Jest to również sposób na wykorzystanie buraków po ugotowaniu barszczu czerwonego. Purée świetnie smakuje podane zarówno do mięsa, jak i do ryby. Podsmażona masa w połączeniu z sadzonym jajkiem tworzy pyszne wegetariańskie śniadanie. Purée z ziemniaków i buraków będzie miało intensywniejszy kolor i bardziej buraczany smak, jeśli buraki będą(...)gotowane specjalnie w tym celu. Buraki z barszczu nie są, aż tak wyraziste w smaku, ale do purée z ziemniaków się nadają. Buraki po ugotowaniu barszczu czerwonego często są wyrzucane, a warto zastosować zasadę zero waste i kuchnia będzie smaczna, ale bez resztek. Przepis na purée po dodaniu mąki, można wykorzystać do przygotowania kopytek lub wegetariańskich kotlecików. Prosty i smaczny
Kuchcik gotujePomysł na takie podanie sałatki wpadł mi do głowy już dawno temu. Wykorzystałam jednak fakt, że zbliżały się święta, a z gotowania barszczu pozostały mi warzywa. Tak powstała sałatka jarzynowa, zabarwiona burakiem. Podana w kształcie choinek przyciąga wzrok, ale zapewniam Was, że równie fantastycznie smakuje 😊 Składniki na ok 10 sztuk Ciasto: ok 220g mąki tortowej 100g masła 1 małe(...)żółtko ½ łyżeczki soli Sałatka: 2 duże marchewki z wywaru na barszcz 2 pietruszki z wywaru na barszcz 1 mały kawałek selera z wywaru na barszcz 2 buraki z wywaru na barszcz 3 jajka na twardo 1 jabłko 2 ogórki kiszone 1 cebula ok 6-8 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku Szczypiorek do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę siekamy
Kuchnia w czekoladziesmakiem, jak i korzyściami dla zdrowia? Jakie dania można z nich przyrządzić? W tym artykule odkryjemy różne przepisy z burakami w roli głównej, w tym zakwas z buraków oraz barszcz czerwony. Buraki – składniki odżywcze i właściwości prozdrowotne To niepozorne warzywo jest bogatym źródłem takich składników mineralnych jak: magnez, potas cynk czy żelazo. Całość uzupełniają witaminy z grupy B oraz(...)buraków jest niskokaloryczny i może być doskonałą alternatywą dla słodzonych napojów. Sprawdź: zakwas z buraków – właściwości i przepis . Pomysły na dania z czerwonych buraków Oczywiście pierwszą myślą jest barszcz czerwony, bez którego nie wyobrażamy sobie świąt. Na co dzień bardzo często spożywamy go w formie barszczu ukraińskiego (z dodatkiem fasoli). W obu wersjach barszcz jest niezwykle zdrowy i pożywny. Zobacz
Ugotowane pozamiataneUszka wigilijne muszą koniecznie wystapić w towarzystwie czerwonego barszczu. Na ten barszcz czekam cały rok, bo tylko wtedy smakuje tak wyjątkowo. Wykonanie jego jest bardzo proste. Jest to czysty barszcz na bazie wywaru warzywnego. Jeśli nie jest to wersja wigilijna, można dodać wędzonego boczku lub innej wędzonki. Składniki: ? 6 buraczków średniej wielkości ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 2 cebule ? 1 mały(...)wody, posolić, dodać przyprawy, namoczone grzybki z wodą i gotować ok. 60 minut. ? Po ugotowaniu oba wywary odcedzić i połączyć. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli kolor barszczu nie jest zbyt mocny, to można dodać koncentratu gotowego barszczu
To co kochamPodczas porządkowania zamrażarki znalazłam woreczek z miąższem chleba, który został mi z wydrążania małych bochenków. Te chlebki służyły mi jako miski do białego barszczu, a że chleba nie wyrzucam, to zamroziłam. Postanowiłam więc wykorzystać ten chleb do ugotowania zupy chlebowej, o której nieraz słyszałam, ale nigdy nie jadłam. Pierwszy raz więc gotowałam zupę chlebową i tak właśnie ją sobie wyobrażałam(...)jako gęstą zupę z boczkiem i jajkiem. David powiedział, że to „prawie barszcz”, bo rzeczywiście tak smakuje po dodaniu soku z ogórków kiszonych. Myślę, że równie dobrze można dodać sok z kiszonej kapusty, wtedy będzie „bardziej barszcz”. Dla mnie jest to również smak dzieciństwa, chociaż nie znałam wtedy zupy chlebowej. Bardzo często u mnie w domu
To co kochamBarszcz ukraiński to pyszne danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw, popularna zupa na wędzonce, idealna na domowy obiad dla całej rodziny. Barszcz ukraiński to jedna z tych zup, w której skład wchodzi tak duża ilość warzyw i mięsa, dodatkowym jej atutem jest łatwe przygotowanie i pyszny smak. składniki na 4 porcje 4 średnie buraki czerwone 300 g żeberek(...)pietruszkę, seler, cebulę oraz czosnek. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wszystko gotujemy jeszcze około 20-30 minut do momentu aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania do barszczu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz fasolę i wszystko razem łączymy. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Do miseczki przekładamy śmietanę i dokładnie łączymy ją z chochlą gorącego wywaru. Zupę
Smakowite Daniapodkarpacka Lokalizacja: Klęczany, gmina Sędziszów Małopolski, powiat ropczycko-sędziszowski W naszym regionie zalewajkami nazywamy zupy ugotowane na bazie kwasu z kapusty, wody z kiszonych ogórków albo zakwasu na barszcz. Drugą charakterystyczną cechą zalewajek jest niewielka ilość składników, z których się je gotuje. Krótko mówiąc, zalewajki to skromne kwaśne zupy, podawane zazwyczaj z ziemniakami. Czasem dla smaku i koloru(...)zalewajek dodaje się klika suszonych grzybów. Zalewajkę po klęczańsku gotuje się na bazie zakwasu na biały barszcz i podaje się ją z ziemniakami. Jednak jest coś, co ją wyróżnia – świeże grzyby nadające smak całej zupie. To idealne danie na jesienne chłody – wypróbujcie koniecznie :) Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Klęczanach. Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka Składniki
Trzeci talerzDzięki niej pomysłów na zupę nigdy wam nie zabraknie. Książka Małgorzaty Caprari jest pełna najróżniejszych, pysznych przepisów. Szukacie przepisu na tradycyjny krupnik, grzybową, ogórkową, a może wolicie kwasówki, barszcze, chłodniki czy zupy owocowe? Tu bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie. Wystarczy zerknąć na spis treści: WSTĘP – tu znajdziemy kilka słów o podstawach jakimi są przyprawy i buliony(...)Kurczakówka po gdańsku, Polewka sołtysa KRUPNIKI, np. Krupnik oleśnicki, Krupnik sopocki ZUPY RYBNE, np. Warszawska zupa łososiowa, Śledziowa zupa wigilijna ŻURKI I KWASÓWKI, np. Żurek podlaski, Warszawska kwaśnica BARSZCZE, np. Barszcz mazowiecki, Barszcz prałata GRZYBOWE, np. Elegancki krem pieczarkowy, Grzybowa białostocka, Czeska kulajda POMIDOROWE, np. Pomidorowa pieczona OGÓRKOWE, np. Ogórkowa podkowiańska, Tradycyjna ogórkowa KAPUŚNIAKI, np. Chłopska zupa lubelska GROCHOWE, FASOLOWE
Słodkie okruszki