Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka

Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka

Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka

Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Klęczany, gmina Sędziszów Małopolski, powiat ropczycko-sędziszowski  W naszym regionie zalewajkami nazywamy zupy ugotowane na bazie kwasu z kapusty, wody z kiszonych ogórków albo zakwasu na barszcz. Drugą charakterystyczną cechą zalewajek jest niewielka ilość składników, z których się je gotuje. Krótko mówiąc, zalewajki to skromne kwaśne zupy, podawane zazwyczaj z ziemniakami. Czasem dla smaku i koloru do zalewajek dodaje się klika suszon... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.