zupa - przepisów 26335

  1. Tajska zupa curry z krewetkami
    Tajska zupa curry z krewetkami

    Bardzo rozgrzewająca tajska zupa curry z krewetkami to idealne danie na chłodne zimowe popołudnia. Przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i nie zajmie więcej niż 20 minuty. W zależności od tego jak bardzo lubicie ostre potrawy dajcie więcej lub mniej pasty curry :) Składniki (na 2- 3 porcje) 10-12 krewetek 500ml bulionu warzywnego 4 pieczarki 1 łyżeczka pasty curry odrobina oleju(...)100g tofu szczypiorek olej 200 ml mleczka kokosowego 70g makaronu ryżowego Tajska zupa curry z krewetkami – przepis Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oleju podsmażamy pastę curry. Podczas smażenia dodajemy mleczko kokosowe, aby pasta nam się nie przypaliła i nie przywarła do dna. Po ok. 1-2 minutach dodajemy bulion i gotujemy całość ok. 3 minut. Dodajemy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  2. Rozgrzewająca zupa z dyni
    Rozgrzewająca zupa z dyni

    Rozgrzewająca zupa z dyni to propozycja na chłodne jesienno – zimowe wieczory. Zupa z dyni jest bardzo aromatyczna z delikatną ostrością imbiru i papryczki chilli – świetnie nas rozgrzeje w zimne wieczory. Taką zupę najlepiej przygotować jesienią, kiedy trwa sezon na dynię, ale równie dobra będzie taka przygotowana z mrożonej dyni. Składniki 500g dyni 3-4 ziemniaki cebula 2 ząbki(...)czosnku odrobina tartego imbiru mała papryczka chilli 200g pomidorów z puszki 1 łyżeczka kurkumy 400 ml bulionu warzywnego 1 marchewka olej do smażenia sól pieprz Rozgrzewająca zupa z dyni – przepis W garnku z grubym dnem na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię i marchewkę. Wszystko podsmażamy aż delikatnie zmięknie. Warzywa podlewamy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  3. Zupa warzywna z soczewicą
    Zupa warzywna z soczewicą

    ostatnim czasie postanowiliśmy jako posiłek do pracy zabierać ze sobą różnego rodzaju zupy. Szukając inspiracji w internecie powstała pyszna zupa warzywna z soczewicą. Dodatek soczewicy sprawi, żę będzie z całą pewnością sycąca i zastąpi nam również drugie danie. Jednak dużą część tej zupy stanowi korzeń selera – nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z tego, że powinniśmy go dużo spożywać(...)średnia papryka 1 marchewka 1 cebula 1,5 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki soczewicy 1 łyżka słodkiej papryki szczypta czosnku (możecie dać świeży) sól pieprz Zupa warzywna z soczewicą – przepis Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W dużym garnku szklimy ją na odrobinie oliwy. Selera, marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  4. Zupa kalafiorowa – pychotka :)
    Zupa kalafiorowa – pychotka :)

    Zupa kalafiorowa to nasza kolejna propozycja na pewną odmianę obiadową. Zupa wyśmienicie smakuje przygotowana ze świeżych warzyw, jednak w okresie zimowych możecie ją również przygotować z wykorzystaniem mrożonego kalafiora. Przygotowanie tej zupy jest bardzo szybkie, a zapach gotowanych warzyw rozniesie się po całym domu. Jeśli o nas chodzi to podaliśmy ją w dwóch wersjach :) Madzia wolała zupę bez zabielania śmietaną(...)porcji) świeży kalafior (ok. 0,5 kg mrożonego) 5-6 ziemniaków 4 marchewki 1 duża albo 2 małe cebule łyżka masła odrobina oliwy 2 l bulionu warzywnego sól pieprz Zupa kalafiorowa – przepis Na maśle z oliwą szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Jak cebula będzie już szklista dodajemy pokrojone w plasterki marchewki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko chwilę

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  5. Błyskawiczny krem z dyni
    Błyskawiczny krem z dyni

    Błyskawiczny krem z dyni to rozgrzewająca zupa idealnie pasująca na chłodne zimowe wieczory. Pokażę Wam jak w kilku krokach przygotować to danie i zachwycić domowników. Pamiętajcie aby koniecznie dodać do niej imbir, to on nadaje całego smaku. Składniki 400g bulionu warzywnego 400g mrożonej dyni 3 większe ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm tartego imbiru marchewka 1 łyżeczka kurkumy(...)Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię, marchewkę i całość przesmażamy razem. Jak warzywa zmiękną podlewamy wszystko bulionem. Dodajemy imbir, kurkumę, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy wszystko ok. 15 minut. Zupę blendujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego. Artykuł Błyskawiczny krem z dyni pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  6. Meksykańska zupa z batatami
    Meksykańska zupa z batatami

    Internet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę. Będzie to meksykańska zupa z batatami i kurczakiem. Jako, że ma być meksykańska to będzie delikatnie na ostro… ale dzięki temu świetnie rozgrzeje nas w chłodne, zimowe popołudnia. Poniżej znajdziecie listę składników oraz(...)bulionu 2 ząbki czosnku cebula oliwa śmietana papryczka chilli 1/2 łyżeczki kminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz Przepis na meksykańską zupę z batatami Batata i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Warzywa przesmażamy w garnku na odrobinie oliwy. Dodajemy soczewicę i całość razem przesmażamy przez ok. 2 minuty. Dodajemy bulion

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  7. Krem z cukinii i pomidorów
    Krem z cukinii i pomidorów

    Krem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych pomidorów i do tego jeszcze ich cena nie jest „kosmiczna” :) Krem możecie zjeść z grzankami, groszkami ptysiowymi albo po prostu sam. Poniżej znajdziecie listę składników i bardzo szybki i prosty przepis(...)skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy ok. 10 minut i podlewamy wszystko bulionem. Przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, słodką papryką i bazylią. Gotujemy przez ok. 15 minut. Zupę blendujemy , ale tylko przez chwilę aby pozostały w niej większe kawałki warzyw. Smacznego! Artykuł Krem z cukinii i pomidorów pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  8. Krem z dyni z komosą ryżową
    Krem z dyni z komosą ryżową

    Krem z dyni z komosą ryżową to idealna zupa na zimowe wieczory. Przepisów na zupę dyniową jest mnóstwo, można ją doprawiać w przeróżny sposób, dodawać chrupkie dodatki mnóstwo możliwości improwizacji i zabawy smakiem. Oto chyba chodzi w kuchni. Nie będę już dłużej się rozwodzić na temat kremu z dyni bo mogłaby pisać długo. Poniżej przedstawiam przepis oraz listę niezbędnych składników

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  9. Kulisy fotografii kulinarnej: Jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone?
    Kulisy fotografii kulinarnej: Jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone?

    razu Kraków zbudowano. Podobnie finałowe ujęcie to efekt wielu drobnych korekt i poprawek. Dziś w cyklu "Kulisy fotografii kulinarnej" pokażę Wam krok po kroku, jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone   - od pomysłu po postprodukcję. Podzielę się z Wami moimi radami dotyczącymi stylizacji zupy, zobaczycie też schemat oświetlenia, a nawet (!) kolejne ujęcia w wersji wprost z aparatu (czyli(...)obróbki na komputerze).  W dzisiejszym wpisie skupię się konkretnie na fotografii zupy zielone minestrone. Jeżeli macie ogólne pytania, zastanawiacie się np. jakim sprzętem fotografuję, jak wygląda moje miejsce pracy, jak planuję swoje ujęcia, koniecznie zajrzyjcie do pierwszego wpisu z cyklu Kulisy fotografii kulinarnej: Przeczytaj: Kulisy fotografii kulinarnej - Jak robię zdjęcia jedzenia? Koncepcja zdjęcia Zależało mi na tym, aby podkreślić

    Przepis pochodzi z bloga Chilli Czosnek i Oliwa, prowadzonego przez Chilli Czosnek i Oliwa.

  10. Zupa szpinakowa z jajkiem
    Zupa szpinakowa z jajkiem

    Zupa szpinakowa z jajkiem... Delikatna, jasnozielona zupa z kawałeczkami rozdrobnionego szpinaku. Z dodatkiem jajek i tłuczonych ziemniaków. Aromatyczna i pyszna! Smacznego!   Składniki: 450 g mrożonego szpinaku (brykiet lub rozdrobniony); 2 średnie marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 ząbki czosnku; 1,5 litra(...)seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler. Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy do zup i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, po czym zagotować. Następnie

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  11. Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem
    Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem

    Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem... Tradycyjna zupa ogórkowa nieco odmieniona. Wiórki kiszonych ogórków w towarzystwie ziemniaków i ryżu. Całość zabielona kwaśną, gęstą śmietaną. Pycha!   Składniki: 4 duże kiszone ogórki; 125 ml soku z kiszonych ogórków; 5 średnich ziemniaków; 100 g ryżu; 1 ząbek czosnku; 1 średnia marchewka; 1 pietruszka; Biała część pora; 1/4 selera; 1 łyżka ulubionej przyprawy(...)zup np. vegety; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek natki pietruszki; Sól; Pieprz; 2 litry zimnej wody; Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plastreki. Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć ręką

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  12. Zupa pieczarkowa-pyszna.Znaczenie zup
    Zupa pieczarkowa-pyszna.Znaczenie zup

    Ktos kiedys powiedzial,ze"zupa jest tak stara,jak wynalazek garnka".Przez cale wieki zajmowala najwazniejsze miejsce w jadlospisach wszystkich nacji.Dzis jakze nieslusznie stracila swoje znaczenie.Czy warto przywrocic jej dawna pozycje? Zupy sa pozywne,sycace i pyszne.Maja wiecej zalez niz sadzisz bo nawodnia,rozgrzeja,usuna objawy przeziebienia,wspomoga serce,nawet usprawnia przemiane materii.Odpowiednio przygotowane nie tucza,a dostarcza wartosciowe biopierwiastki(...)sprawia,ze latwiej nam przyswajac skladniki odzywcze.Wprawdzie gotowanie podnosi indeks glikemiczny niektorych produktow,ale to nie oznacza zaraz problemow.Uwolniona szybko glukoza jest dla zdrowego czlowieka cennym paliwem . Zupa pieczarkowa jest nie tylko wyjatkowo pyszna ale tez niezwykle zdrowa. Nieprawda jest ,ze wartosc grzybow ogranicza sie do smaku i aromatu.Grzyby sa wyjatkowo bogate w zwiazki fitochemiczne zwalczajace wiele chorob. Ponadto grzyby

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  13. Zupa z fasolką szparagową
    Zupa z fasolką szparagową

    Zupa z fasolką szparagową... Delikatna w smaku i pełna warzyw zupa. Z kawałkami zielonej fasolki szparagowej. Oprószona koperkiem, zabielona śmietaną. Bogactwo warzyw przez cały rok. Zapraszam! Składniki: 450 g fasolki szparagowej (u mnie zielona, mrożona); 2 duże marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 6 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarna pieprzu(...)łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 2,5 litra zimnej wody; Pęczek koperku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową, jeśli jest świeża, umyć, osuszyć, oczyścić z łyka, pokroić w kawałki. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki pokroić w plasterki, pietruszkę w słupki

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  14. Zupa kalafiorowo - koperkowa
    Zupa kalafiorowo - koperkowa

    Zupa kalafiorowo - koperkowa... Białe różyczki kalafiora. Krążki pora. Wiórki marchewki, pietruszki i selera. I mnóstwo aromatycznego koperku. Pycha! Składniki: 1 mały kalafior; 4 średnie ziemniaki; 1 średnia marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; 2 litry zimnej wody + 125 ml wody do wymieszania  z mąką;  1 łyżka mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka masła; Pęczek koperku(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki. Do garnka

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  15. Zupy wielkanocne – przepisy
    Zupy wielkanocne – przepisy

    bezglutenowy na żurek Zakwas na żurek Żurek wielkanocny Przepis na żurek Bezglutenowy żurek gryczany Żurek z kaszą Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą Żurek na wędzonce Żurek Zupa krem chrzanowa Zupa chrzanowa Zupa krem z rzeżuchy Zupa z pokrzywy Zupa krem z warzyw z pieczonym łososiem i karmelizowanym porem Zupa koperkowa z jajkiem i kaszą kuskus Zupa koperkowo(...)szpinakowa Zupa szczawiowa Zupa krem szczawiowo – brokułowa Zupa krem ze świeżego szpinaku Rosół domowy – przepis Prosty przepis na rosół Rosół wołowy Rosół z kury Rosół z wołowiny Rosół z przepiórek z pierożkami Zupa grysikowa Zupa cebulowa z grzanką Chłodnik z botwiny na zakwasie Zupa krem z brukselki Zupa z liści rzodkiewki Zupa krem z cukinii z tagliatelle cukiniowym Zupa

    Przepis pochodzi z bloga Dorota Smakuje, prowadzonego przez DorotaSmakuje.

  16. Zupa kalafiorowa z kukurydzą
    Zupa kalafiorowa z kukurydzą

    Zupa kalafiorowa z kukurydzą... Delikatna, lekko słodka zupa kalafiorowa. Z dodatkiem kukurydzy konserwowej. Zabielona kwaśną śmietaną. Oprószona koperkiem. Komu talerz? Zapraszam!   Składniki: 1 średni kalafior; 1 duża marchewka; 5 średnich ziemniaków; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu około 285 g); 2 l bulionu drobiowego lub warywnego - u mnie 2 litry gorącej wody + 2 kostki rosołowe drobiowe; Pęczek koperku(...)podzielić na różyczki. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i marchewkę i zalać 2 litrami bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą al dente (lekko twarde.) Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i posiekany koperek

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

Wybierz stronę :