zupa - przepisów 24444

  1. Zupa warzywna z soczewicą
    Zupa warzywna z soczewicą

    ostatnim czasie postanowiliśmy jako posiłek do pracy zabierać ze sobą różnego rodzaju zupy. Szukając inspiracji w internecie powstała pyszna zupa warzywna z soczewicą. Dodatek soczewicy sprawi, żę będzie z całą pewnością sycąca i zastąpi nam również drugie danie. Jednak dużą część tej zupy stanowi korzeń selera – nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z tego, że powinniśmy go dużo spożywać(...)średnia papryka 1 marchewka 1 cebula 1,5 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki soczewicy 1 łyżka słodkiej papryki szczypta czosnku (możecie dać świeży) sól pieprz Zupa warzywna z soczewicą – przepis Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W dużym garnku szklimy ją na odrobinie oliwy. Selera, marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  2. Zupa kalafiorowa – pychotka :)
    Zupa kalafiorowa – pychotka :)

    Zupa kalafiorowa to nasza kolejna propozycja na pewną odmianę obiadową. Zupa wyśmienicie smakuje przygotowana ze świeżych warzyw, jednak w okresie zimowych możecie ją również przygotować z wykorzystaniem mrożonego kalafiora. Przygotowanie tej zupy jest bardzo szybkie, a zapach gotowanych warzyw rozniesie się po całym domu. Jeśli o nas chodzi to podaliśmy ją w dwóch wersjach :) Madzia wolała zupę bez zabielania śmietaną(...)porcji) świeży kalafior (ok. 0,5 kg mrożonego) 5-6 ziemniaków 4 marchewki 1 duża albo 2 małe cebule łyżka masła odrobina oliwy 2 l bulionu warzywnego sól pieprz Zupa kalafiorowa – przepis Na maśle z oliwą szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Jak cebula będzie już szklista dodajemy pokrojone w plasterki marchewki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko chwilę

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  3. Krem z cukinii i pomidorów
    Krem z cukinii i pomidorów

    Krem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych pomidorów i do tego jeszcze ich cena nie jest „kosmiczna” :) Krem możecie zjeść z grzankami, groszkami ptysiowymi albo po prostu sam. Poniżej znajdziecie listę składników i bardzo szybki i prosty przepis(...)skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy ok. 10 minut i podlewamy wszystko bulionem. Przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, słodką papryką i bazylią. Gotujemy przez ok. 15 minut. Zupę blendujemy , ale tylko przez chwilę aby pozostały w niej większe kawałki warzyw. Smacznego! Artykuł Krem z cukinii i pomidorów pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  4. Krem z dyni z komosą ryżową
    Krem z dyni z komosą ryżową

    Krem z dyni z komosą ryżową to idealna zupa na zimowe wieczory. Przepisów na zupę dyniową jest mnóstwo, można ją doprawiać w przeróżny sposób, dodawać chrupkie dodatki mnóstwo możliwości improwizacji i zabawy smakiem. Oto chyba chodzi w kuchni. Nie będę już dłużej się rozwodzić na temat kremu z dyni bo mogłaby pisać długo. Poniżej przedstawiam przepis oraz listę niezbędnych składników

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  5. Kulisy fotografii kulinarnej: Jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone?
    Kulisy fotografii kulinarnej: Jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone?

    razu Kraków zbudowano. Podobnie finałowe ujęcie to efekt wielu drobnych korekt i poprawek. Dziś w cyklu "Kulisy fotografii kulinarnej" pokażę Wam krok po kroku, jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone   - od pomysłu po postprodukcję. Podzielę się z Wami moimi radami dotyczącymi stylizacji zupy, zobaczycie też schemat oświetlenia, a nawet (!) kolejne ujęcia w wersji wprost z aparatu (czyli(...)obróbki na komputerze).  W dzisiejszym wpisie skupię się konkretnie na fotografii zupy zielone minestrone. Jeżeli macie ogólne pytania, zastanawiacie się np. jakim sprzętem fotografuję, jak wygląda moje miejsce pracy, jak planuję swoje ujęcia, koniecznie zajrzyjcie do pierwszego wpisu z cyklu Kulisy fotografii kulinarnej: Przeczytaj: Kulisy fotografii kulinarnej - Jak robię zdjęcia jedzenia? Koncepcja zdjęcia Zależało mi na tym, aby podkreślić

    Przepis pochodzi z bloga Chilli Czosnek i Oliwa, prowadzonego przez Chilli Czosnek i Oliwa.

  6. Zupa szpinakowa z jajkiem
    Zupa szpinakowa z jajkiem

    Zupa szpinakowa z jajkiem... Delikatna, jasnozielona zupa z kawałeczkami rozdrobnionego szpinaku. Z dodatkiem jajek i tłuczonych ziemniaków. Aromatyczna i pyszna! Smacznego!   Składniki: 450 g mrożonego szpinaku (brykiet lub rozdrobniony); 2 średnie marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 ząbki czosnku; 1,5 litra(...)seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler. Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy do zup i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, po czym zagotować. Następnie

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  7. Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem
    Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem

    Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem... Tradycyjna zupa ogórkowa nieco odmieniona. Wiórki kiszonych ogórków w towarzystwie ziemniaków i ryżu. Całość zabielona kwaśną, gęstą śmietaną. Pycha!   Składniki: 4 duże kiszone ogórki; 125 ml soku z kiszonych ogórków; 5 średnich ziemniaków; 100 g ryżu; 1 ząbek czosnku; 1 średnia marchewka; 1 pietruszka; Biała część pora; 1/4 selera; 1 łyżka ulubionej przyprawy(...)zup np. vegety; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek natki pietruszki; Sól; Pieprz; 2 litry zimnej wody; Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plastreki. Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć ręką

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  8. Zupa pieczarkowa-pyszna.Znaczenie zup
    Zupa pieczarkowa-pyszna.Znaczenie zup

    Ktos kiedys powiedzial,ze"zupa jest tak stara,jak wynalazek garnka".Przez cale wieki zajmowala najwazniejsze miejsce w jadlospisach wszystkich nacji.Dzis jakze nieslusznie stracila swoje znaczenie.Czy warto przywrocic jej dawna pozycje? Zupy sa pozywne,sycace i pyszne.Maja wiecej zalez niz sadzisz bo nawodnia,rozgrzeja,usuna objawy przeziebienia,wspomoga serce,nawet usprawnia przemiane materii.Odpowiednio przygotowane nie tucza,a dostarcza wartosciowe biopierwiastki(...)sprawia,ze latwiej nam przyswajac skladniki odzywcze.Wprawdzie gotowanie podnosi indeks glikemiczny niektorych produktow,ale to nie oznacza zaraz problemow.Uwolniona szybko glukoza jest dla zdrowego czlowieka cennym paliwem . Zupa pieczarkowa jest nie tylko wyjatkowo pyszna ale tez niezwykle zdrowa. Nieprawda jest ,ze wartosc grzybow ogranicza sie do smaku i aromatu.Grzyby sa wyjatkowo bogate w zwiazki fitochemiczne zwalczajace wiele chorob. Ponadto grzyby

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  9. Zupa z fasolką szparagową
    Zupa z fasolką szparagową

    Zupa z fasolką szparagową... Delikatna w smaku i pełna warzyw zupa. Z kawałkami zielonej fasolki szparagowej. Oprószona koperkiem, zabielona śmietaną. Bogactwo warzyw przez cały rok. Zapraszam! Składniki: 450 g fasolki szparagowej (u mnie zielona, mrożona); 2 duże marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 6 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarna pieprzu(...)łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 2,5 litra zimnej wody; Pęczek koperku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową, jeśli jest świeża, umyć, osuszyć, oczyścić z łyka, pokroić w kawałki. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki pokroić w plasterki, pietruszkę w słupki

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  10. Zupa kalafiorowo - koperkowa
    Zupa kalafiorowo - koperkowa

    Zupa kalafiorowo - koperkowa... Białe różyczki kalafiora. Krążki pora. Wiórki marchewki, pietruszki i selera. I mnóstwo aromatycznego koperku. Pycha! Składniki: 1 mały kalafior; 4 średnie ziemniaki; 1 średnia marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; 2 litry zimnej wody + 125 ml wody do wymieszania  z mąką;  1 łyżka mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka masła; Pęczek koperku(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki. Do garnka

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  11. Zupa kalafiorowa z kukurydzą
    Zupa kalafiorowa z kukurydzą

    Zupa kalafiorowa z kukurydzą... Delikatna, lekko słodka zupa kalafiorowa. Z dodatkiem kukurydzy konserwowej. Zabielona kwaśną śmietaną. Oprószona koperkiem. Komu talerz? Zapraszam!   Składniki: 1 średni kalafior; 1 duża marchewka; 5 średnich ziemniaków; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu około 285 g); 2 l bulionu drobiowego lub warywnego - u mnie 2 litry gorącej wody + 2 kostki rosołowe drobiowe; Pęczek koperku(...)podzielić na różyczki. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i marchewkę i zalać 2 litrami bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą al dente (lekko twarde.) Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i posiekany koperek

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  12. Zupa pomidorowa zabielana
    Zupa pomidorowa zabielana

    Zupa pomidorowa zabielana... Pomidorówka - niekwestionowana Królowa Polskich Zup. Znana i uwielbiana przez wszystkich. W tej wersji - na bazie koncentratu pomidorowego. Pysznie zabielona kwaśną, gęstą śmietaną. Zapraszam!   Składniki: 2 duże marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 średnia cebula; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki(...)umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki. Cebulę umyć, nie obierać ze skóry, przeciąć na pół. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por i przekrojoną cebulę w łupinach. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, płaską łyżkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody.  Całość gotować

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  13. Ale Meksyk – pyszna zupa meksykańska
    Ale Meksyk – pyszna zupa meksykańska

    Kolejny fantastyczny przepis Madzi na pyszną zupę. Zupa meksykańska ze względu na składniki jaki zawiera jest bardzo pożywna, a zawarta w niej odrobina ostrości doskonale ogrzeje nas w zimne wieczorne popołudnia. Wykonanie wcale nie jest trudne, zresztą zobaczcie sami :) Zupa meksykańska – składniki puszkę kukurydzy puszkę białej fasoli puszkę czerwonej fasoli (może być w sosie chilli) 3 duże cebule 500g(...)mięsa mielonego 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 papryczkę chilli 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 2 kostki rosołowe pieprz sól majeranek   Zupa meksykańska – przepis Na patelni na łyżce oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, a następnie podsmażamy mięso mielone. W dużym garnku musimy zagotować ok. 1,5 l wody, następnie dodajemy kostki rosołowe i czekamy aż się rozpuszczą

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  14. Zupa ze świeżych grzybów
    Zupa ze świeżych grzybów

    Zupa ze świeżych grzybów... Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych. Podsmażone wraz z cebulą. Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki. Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie. Pyszna domowa zupa o zapachu lasu. Polecam!   Składniki: 250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone); 3 marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 duża cebula(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka mąki pszennej; 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym; 3 łyżki oleju; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + odrobina do oprószenia zupy na talerzach; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewki, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  15. Rodzaje Zup – kremowe, sycące, zagęszczane
    Rodzaje Zup – kremowe, sycące, zagęszczane

    adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Te bardzo wykwintne dania zazwyczaj przygotowujemy na uroczyste obiady lub eleganckie kolacje. Są to delikatne zupy przecierane, które podawać możemy także jako potrawy dietetyczne oraz dania odpowiednie dla małych dzieci. Mają aksamitną konsystencję, delikatny smak i rozbieloną barwę. Wartością odżywczą często przewyższają inne zupy – zawierają więcej białka, ponieważ dodajemy do nich żółtka oraz śmietankę. Można przyrządzić(...)niemal ze wszystkich warzyw. Doskonały jest zwłaszcza krem z brokułów, chrzanu, dyni, kalafiorów, kalarepy, marchwi, porów, selerów, szparagów i zielonego groszku. Za szczególnie wykwintną uważa się zupę krem ze szparagów białych lub zielonych. Zupy kremy gotuje się także z pieczarek oraz innych świeżych i suszonych grzybów, drobiu, ryb, raków. Do ich przygotowania, wykorzystujemy esencjonalne wywary: – rosół drobiowy – lekki

    Przepis pochodzi z bloga Ciekawe Przepisy, prowadzonego przez tomach1.

Wybierz stronę :