zupa - przepisów 24444

  1. Zupa ziemniaczana z papryką
    Zupa ziemniaczana z papryką

    Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na zupę ziemniaczaną z papryką. Zupa jest bardzo smaczna, lekko pikantna i rozgrzewająca oraz kolorowa. Idealnie nadaje się do podania na jesienny obiad. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zupy będziemy potrzebowali: Garnek o pojemności około 4,5 litra około 2l wody około 500 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki) 2 papryki czerwone (około(...)marchewki (około 300 g) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (około 70 g) 1/2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku do smaku: sól, papryka ostra olej do smażenia do zabielenia zupy: około 7 łyżek śmietany 12% lub 18% (około 200 g) 100 ml zimnej wody 1 kopiata łyżka mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Zupa ziemniaczana z papryką

    Przepis pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje, prowadzonego przez UwagaBabciaGotuje.

  2. Zupa piwna z twarogiem
    Zupa piwna z twarogiem

    razem mam coś dla tych, którzy nie tylko lubią pić piwo, ale także przyrządzać z niego potrawy i to niekoniecznie wytrawne. Zupa piwna jest taką właśnie propozycją. Piwo to nie tylko trunek, po który sięgamy na imprezach, czy też by się nieco ochłodzić po trudach dnia. To również świetna baza do przeróżnych potraw. Spróbuję wam to pokazać na przykładzie zupy(...)piwnej. Całość powstaje bardzo szybko. Zupa robi wrażenie. Dlaczego? Ma wspaniały słodki smak przełamany goryczą piwa. Stąd też zupa piwna nie jest stawiana w tym samym rzędzie co zupy wytrawne. Zdecydowanie jej miejsce znajduje się przy zupach owocowych. Ponadto cynamon i goździki dodają wspaniałej głębi smaku. Twaróg, który podajemy razem z zupą sprawia, że zbliżamy się smakiem do pierogów leniwych

    Przepis pochodzi z bloga Kuchennyviral.pl, prowadzonego przez Maciej Naskręt.

  3. Zupa piwna z twarogiem
    Zupa piwna z twarogiem

    razem mam coś dla tych, którzy nie tylko lubią pić piwo, ale także przyrządzać z niego potrawy i to niekoniecznie wytrawne. Zupa piwna jest taką właśnie propozycją. Piwo to nie tylko trunek, po który sięgamy na imprezach, czy też by się nieco ochłodzić po trudach dnia. To również świetna baza do przeróżnych potraw. Spróbuję wam to pokazać na przykładzie zupy(...)piwnej. Całość powstaje bardzo szybko. Zupa robi wrażenie. Dlaczego? Ma wspaniały słodki smak przełamany goryczą piwa. Stąd też zupa piwna nie jest stawiana w tym samym rzędzie co zupy wytrawne. Zdecydowanie jej miejsce znajduje się przy zupach owocowych. Ponadto cynamon i goździki dodają wspaniałej głębi smaku. Twaróg, który podajemy razem z zupą sprawia, że zbliżamy się smakiem do pierogów leniwych

    Przepis pochodzi z bloga Kuchennyviral.pl, prowadzonego przez Maciej Naskręt.

  4. Zupa codzienna z dwóch rodzajów soczewicy
    Zupa codzienna z dwóch rodzajów soczewicy

    Zupa codzienna z dwóch rodzajów soczewicy…Zupa z soczewicy, którą mogę jeść codziennie zmieniając dodatki w zależności od ochoty czy pory roku. Wybrałam dwa rodzaje soczewicy małą czerwoną i puy , które są wzajemnym przeciwieństwem. Czerwona soczewica szybko się gotuje, powiedziałabym rozgotowuje dlatego naturalnie zagęszcza zupę. Zielono szara soczewica puy gotuje się nieco dłużej i zachowuje swoją konsystencję i kolor(...)Zupa codzienna jest w miarę gęsta…Do zupy można dodać warzywa. Jakie warzywa dodamy określą jej charakter. Ziemniaki można zamienić na bataty…I przyprawy…Uwielbiam kombinować z przyprawami, miażdżyć je w moździerzu. Choć ta zupa ma jakieś korzenie w orientalnej kuchni, to jednak wybór przypraw zależy od kto tą zupę będzie gotować i jeść. Ale, ale jeśli

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  5. Zupa pomidorowa z soczewicą
    Zupa pomidorowa z soczewicą

    Uwielbiam zupy! To polskie „pierwsze danie” często stanowi dla mnie cały obiad. Najbardziej lubię te zupy gdzie można wszystko wrzucić do garnka a potem zblendować. Gęste, zawiesiste i bezmięsne zupy kremy i moje serce bije szybciej! Do przygotowania 6 porcji zupy potrzebujemy: – 1 szklankę czerwonej soczewicy – czosnek (wg uznania 1 ząbek lub więcej) – 1 cebulę(...)naturalny Soczewicę wypłukać w dużej ilości wody po czym ugotować z pomidorkami, cebulą i czosnkiem (ok 20 minut). Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Całą zupę zmiksować, aby otrzymać gęstą konsystencję. Podawać z kleksem jogurtu, posypaną dużą ilością świeżych ziół. Dajcie znać czy Wy też lubicie zupy a jeżeli tak to, które są waszymi ulubieńcami

    Przepis pochodzi z bloga Szybko Tanio Smacznie, prowadzonego przez STS.

  6. Sposób na przesoloną zupę
    Sposób na przesoloną zupę

    Pewnie każdemu się czasami zdarza, że przesoli zupę. Z aprosiło się gości na obiad, a tutaj przesolona zupa. Istnieje kilka sposobów, dzięki któremu uratujemy swoją przesoloną zupę. Pyszna i zdrowa zupa buraczkowa, przepis znajduje się na stronie http://smacznepotrawy.com/blog/2014/09/30/zupa-buraczkowa/ Kilka sposobów na uratowanie przesolonej zupy: dwa surowe ziemniaki wrzucone na około 10 minut go garnka, wyciągną nadmiar soli, jeśli(...)pomoże wyjmij poprzedniego ziemniaka i wrzuć nowego, jeśli dodamy do niej mleko lub śmietanę, słony smak zupy złagodnieje, wrzucić do gotującej się zupy kilka suchych skórek chleba, wchłoną one sól, a zupa odzyska swój prawdziwy smak, przed podaniem trzeba wyją ć skórki chleba, dodaj do zupy poćwiartowane jabłko i gotuj ok. 10 min. Nie bój się, zupa nie będzie miała

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Potrawy, prowadzonego przez Smaczne Potrawy.

  7. Zupa z soczewicy z batatem i szalotką
    Zupa z soczewicy z batatem i szalotką

    Witajcie!, dzisiejsza propozycja to arcyciekawa zupa o słodkim smaku, oryginalna i niepowtarzalna ale prosta do zrobienia. Tak by każdy dzień był wyjątkowy :]. Brązową soczewicę połączymy ze słodkim ziemniakiem i aromatyczną cebulą szalotką a na koniec szczypta tymianku zamknie cały smak. A dla zdrowia? białko, kwas foliowy i magnez w dużych ilościach od soczewicy, błonnik, beta-karoten i witamina(...)suszonej włoszczyzny (3litry wody)  dodając 3 liście laurowe (ok. 15 minut gotowania), Soczewice zalewamy wrzątkiem w misce a batata obranego kroimy w grubszą kostkę jak ziemniaki do zupy. Szalotkę obieramy, płuczemy i odkładamy w całości do miski 2/ Przecedzamy wywar i uzupełniamy wodą do ok. 3 litrów. Zagotowujemy wywar i do gotującej się wody wrzucamy szalotkę w całości

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia PROzdrowotna, prowadzonego przez Tobiasz Gacek.

  8. Zupa cebulowa
    Zupa cebulowa

    Zupa cebulowa chodziła za mną od dawna. Od wielu lat, można powiedzieć. Przymierzałam się do niej, ale jakoś nie po drodze było, nawet nie wiem czemu ;) Moja dobra koleżanka Asia (rewelacyjna kucharka!), podała mi swój przepis na ten przysmak. Od razu wzięłam się do pracy. Przepis okazał się rewelacyjny. Zupa zaskoczyła mnie smakiem i wiem, że będę wracać do tego(...)przepisu i pewnie modyfikować go :) Zupa tak bardzo kusiła zapachem, że nie chciałam tracić czasu na fantazyjne krojenie grzanek czy przystrajanie dania ;) Składniki: ok 1-1,5 kg cebuli  2-3 łyżki oleju ok 1-1,5 l bulionu drobiowego  1 -1,5 szklanki białego wytrawnego wina pieprz, sól, świeży rozmaryn (ewentualnie może

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  9. Kalafiorowa zupa - krem z czosnkiem
    Kalafiorowa zupa - krem z czosnkiem

    jakiegoś czasu jestem zakochana w zupach - kremach. Uwielbiam ich konsystencję, smak i aromat.  Dzisiaj przygotowałam taką zupę z jednych z moich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku. Składniki: 4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa) 4 średnie(...)warzywa i podzielony na różyczki kalafior. Posolić i ugotować do miękkości. Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Nie powinien się zrumienić, gdyż straci na smaku. Czosnek dodać do zupy, zagotować. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito. Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego, ewentualnie śmietany. Zupa ma piękny kolor, jest bardzo gęsta

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  10. Zupa krem marchewkowo-groszkowy
    Zupa krem marchewkowo-groszkowy

    Krem marchewkowo-groszkowy... Gęsta, aromatyczna zupa krem. Z dużą ilością marchewki. A do tego groszek, natka pietruszki i czosnek. Podana z ziołowymi grzankami. Szybka, prosta i pyszna. Smacznego!   Składniki: 6 średnich marchewek; Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g); Kostka rosołowa; 1 litr zimnej wody; Pęczek natki pietruszki; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Grzanki: 2 duże kromki(...)Kostkę rosołową zalać 1 litrem zimnej wody i zagotować. Do wrzącej wody dodać pokrojoną marchewkę i odsączony groszek. Całość gotować, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie do gotującej się zupy dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki. Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem. W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej/oliwę, dodać

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  11. Zakwaszanie Zup
    Zakwaszanie Zup

    adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Barszcz, żurek czy ogórkowa to zupy, którym smak nadajemy, zakwaszając je. Dodajemy do nich przede wszystkim kwasy naturalne: – zalewę z kiszonych ogórków – sok z kiszonej kapusty – zakwas buraczany (do barszczu) – żur (do żurków) – sok z cytryny – agrest – czerwone porzeczki – żurawinę. Starajmy się unikać octu spirytusowego- lepiej zastąpić go octem(...)winnym – ziołowym – owocowym. Kwasy naturalne wnoszą do potrawy również pewne ilości cennych składników odżywczych – witamin oraz minerałów. Do najbardziej tradycyjnych zup zakwaszanych należą barszcz oraz żurek. Przepisy na nie znane były już w kuchni staropolskiej i do dziś dania te mają bardzo wielu zwolenników. Barszcz pojawiał się zarówno na stołach chłopów, mieszczan, jak i szlachty. Pierwotnie przygotowywano

    Przepis pochodzi z bloga Ciekawe Przepisy, prowadzonego przez tomach1.

  12. Zupa z dyni i warzyw z rozmarynem
    Zupa z dyni i warzyw z rozmarynem

    Niedawno na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszną zupę krem z dyni , zupę krem z kukurydzy. Dzisiejsza zupa z dyni i warzyw z rozmarynem i serem smażonym to mój hit na pyszną sezonową zupę wielowarzywną w postaci kremu o gładkiej konsystencji, idealną w smaku, z lekką nutą pikanterii za sprawą pieprzu cayenne i chipsów z chorizo. Składniki na 4 porcje(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni o. 45 minut, pod koniec pieczenia dodajemy smażony ser z kminkiem. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut . Garnek wyjmujemy, wlewamy gorący rosół i miksujemy. Podajemy zupę gorącą z chipsami z chorizo. Smacznego! The post Zupa z dyni i warzyw z rozmarynem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  13. Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem
    Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem

    słodkich wpisach na blogu. Dziś na przekór Tłustemu czwartkowi u mnie nie będzie słodko tylko wytrawnie i pikantnie :-). Zimą chętnie jadamy zupy, w takim razie pora na konkretną zupę z mięsną wkładką.  Szczerze powiedziawszy do tej pory nie jadłam jeszcze nigdy zupy z kukurydzą i dlatego ten przepis mnie zaintrygował(...)Inspiracja   ChilliBite.pl . Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem Składniki: 200 g wędzonego boczku w grubszych plastrach 2 łyżki oleju 200 g cebuli 200 g marchwi 700 g ziemniaków 2 puszki kukurydzy 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu   domowej warzywnej pasty bulionowej ) 200 g gęstej śmietany 18% szczypta chili sól pieprz ew. natka pietruszki Wykonanie: Warzywa kroimy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  14. Zupa z kalarepy z pulpecikami
    Zupa z kalarepy z pulpecikami

    Pulpety najczęściej podawane są z sosem do makaronu, serwowane w bułce z dodatkiem sosu zazwyczaj pomidorowego lub z ziemniakami jako mięsny dodatek do obiadu. Zupa z kalarepy z pulpecikami Jestem ciekawa ilu z Was podało kiedykolwiek pulpety z zupą. Okazuje się, iż ta forma serwowania pulpetów nie jest aż tak popularna jak te pozostałe a naprawdę szkoda, bo wywar jaki(...)wydziela z siebie mięso w trakcie gotowania smakuje rewelacyjnie. Zupę z klopsikami robiłam już kilka razy. Bazą takiej zupy powinna być selekcja wybranych przez nas warzyw, możemy je od czasu do czasu zmieniać i używać tych, które w danym momencie mamy pod ręką. Jeśli chodzi o cześć mięsną, to ja osobiście najbardziej lubię w zupie pulpety zrobione z mięsa drobiowego

    Przepis pochodzi z bloga mecooks, prowadzonego przez MeCooks.

  15. Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym
    Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym

    Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym By Piotr 8 czerwca 2018 Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym to pyszna i bardzo pożywna zupa z ciecierzycą, dużą ilością warzyw i cytrynową nutą. Rewelacyjny i dosyć błyskawiczny obiad! Składniki: cebulka - 1 średniej wielkości, drobno posiekana czosnek - 2 ząbki, przeciśnięte przez(...)świeżą bazylią, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz opcjonalnie ponownie solą i pieprzem. Podajemy gorącą, opcjonalnie z dodatkową porcją świeżej bazylii. Alergeny Alergeny cytrusy , miód , seler , warzywa strączkowe Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym to pyszna i bardzo pożywna zupa z ciecierzycą, dużą ilością warzyw i cytrynową nutą. Rewelacyjny i dosyć błyskawiczny obiad! Przepis w pełni wegetariański

    Przepis pochodzi z bloga Pogotujmy.pl, prowadzonego przez Pogotujmy.pl.

  16. Zupa kukurydziano-krewetkowa
    Zupa kukurydziano-krewetkowa

    Zupa z kukurydzy jest niezwykle popularną zupą w Stanach Zjednoczonych. W najprostszej wersji składa się tylko i wyłącznie z kukurydzy, wody, mąki, masła i przypraw. Zupa kukurydziano-krewetkowa Zupa kukurydziana wykonana w wersji podstawowej przyjmuje konsystencję gęstego kremu. Jeśli chodzi o smak to zupa jest dość słodka. Dodatkowo, kukurydza ma dość neutrany smak więc tego typu zupa posmakuje tym osobom(...)które lubią delikatne potrawy. Ja moją zupę kukurydzianą przygotowałam w mniej tradycyjny sposób. Dodałam do niej małe krewetki koktajlowe oraz papryczę chili. Papryczka chili nadała zupie lekko pikantny smak. Jak dla mnie użycie papryczki było strzałem w dziesiątę. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama

    Przepis pochodzi z bloga mecooks, prowadzonego przez MeCooks.

  17. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym
    Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym

    Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad? Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a dodatek szynki doskonale podkreśli jej smak. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym należy moich ulubionych. Przygotowuję ją równie często, jak gulasz kolożwarski i żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej  Zupa(...)wykwintne. Ser z nitkami szlachetnej niebieskiej pleśni, chipsy z szynki parmeńskiej - jedząc krem z kalafiora z serem pleśniowym poczujecie się jak w najlepszej restauracji. Jedynie cena będzie niższa :) Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym Składniki 1 mały kalafior - około pół kilograma po oczyszczeniu z zielonych części (można zastąpić mrożonym)   2 małe ziemniaki  1 mała cebula około1 litr

    Przepis pochodzi z bloga Kulinaria - potrawy z różnych stron świata, prowadzonego przez CzteryFajery.pl.

  18. Zupa kurkowa prosta i pyszna ( zupa z kurek )
    Zupa kurkowa prosta i pyszna ( zupa z kurek )

    Zupa kurkowa prosta i pyszna ( zupa z kurek ) Kocham zupy, a od jakiegoś czasu nie wyobrażam sobie dnia bez zupy. Zupę kurkową jedliśmy na urlopie na Mazurach w dwóch miejscach.   Zupa kurkowa to zupa prosta w przygotowaniu i pyszna.   Zupa to taki mój komfort food ostatnich czasów. Zaczęło się od programu przemian wg Moniki Honory na której udało(...)się J. schudnąć 20 kg, ja zaczynam ponownie walkę ze swoim ciałem i przyzwyczajeniami. Zaczynam od zupy kurkowej. Kurkowej, bo pyszna, bo delikatna no po prostu uwielbiam.   Zupa kurkowa ( 3 porcje ) 25 dkg kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 średniej wielkości ziemniaki wywar ( 2 łyżki suszonych warzyw + woda ) świeżo mielony pieprz sól 2 łyżki śmietany 12% suszony koperek

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia na wzgórzu, prowadzonego przez ulcik.

  19. Hiszpańska zupa pomidorowa
    Hiszpańska zupa pomidorowa

    Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania : 40 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Hiszpańska zupa pomidorowa By Piotr 4 stycznia 2015 Znudziła Ci się już klasyczna zupa pomidorowa? Szukasz czegoś nowego? Hiszpańska zupa pomidorowa to idealna propozycja dla Ciebie. Przepis na Cookuj.pl! Składniki: bulion - 2 litry ziemniaki - 6 sztuk cebula - 3-4 większe papryka - 1 duża czosnek(...)zagotowania całości dodajemy pokrojone pomidory i dolewamy passatę. Całość doprawiamy papryką słodką, ostrą, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie zupę próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy. Hiszpańska zupa pomidorowa . Pomidorową uwielbiam po każdą postacią. Dzisiaj mam dla Was propozycję z dosyć niecodziennymi dodatakami - z papryką i ziemniakami. Wbrew pozorom połączenie

    Przepis pochodzi z bloga COOKUJ, prowadzonego przez Pogotujmy.pl.

  20. Zupa lasagne – pyszny przepis na znakomitą zupę.
    Zupa lasagne – pyszny przepis na znakomitą zupę.

    Zupa lasagne – pyszny przepis na znakomitą zupę. Zupa lasagne – tak to przepis na znakomitą zupę, która smakiem bardzo przypomina lasagne.    Zupa lasagne, to zupa nie do końca z klasycznymi składnikami czyli serem i beszamelem, ale czego się nie robi na diecie. Tak, tak na diecie całą dorosłą częścią rodziny przeszliśmy na dietę zupową wg Moniki Honory(...)miesiąca jemy wg zaleceń diety zupy, zupy są różne. Aż pewnego dnia u mnie w pracy większość osób zamówiła na obiad lasagne ..a ja miałam zupę i pomyślałam, że zrobię zupę na kształt lasagne. I tak powstała ta zupa. Ja ją zrobiłam w wolnowarze, ale ty spokojnie możesz ją przygotować w zwykłym garnku. Jest pyszna sycąca, tak jak lasagne

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia na wzgórzu, prowadzonego przez ulcik.

  21. Zupa kalafiorowa z liści i głąba
    Zupa kalafiorowa z liści i głąba

    Zupa kalafiorowa z liści i głąba to nie nowość w mojej kuchni, gdyż w mojej kuchni staram się wykorzystywać wszystkie części z warzyw. Większość osób, gdy kupuje kalafiora, liście i głąb wyrzuca, nie wiedzą, że można z nich przygotować doskonałą w smaku zupę. Gdy ugotowanego kalafiora podaję w całości z bułką tartą, to wtedy z resztek kalafiora gotuję pyszną lekką(...)kalafiorową zupę krem, mamy wtedy dwudaniowy obiad. Oczywiście z różyczek kalafiora też gotuję zupę kalafiorową , często dodaję wtedy liście i głąb aby zupę zagęścić. Wam też radzę – zamiast wyrzucać liście i głąb, wykorzystajcie je i zróbcie z nich wyśmienitą zupę krem. Gdy chcę by zupa z kalafiora była bardziej gęsta dodaję do niej ziemniaki, które po ugotowaniu zagęszczają zupę

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  22. Wegańskie ZUPY - POMIDOROWA - FASOLOWA - ekspresowe :)
    Wegańskie ZUPY - POMIDOROWA - FASOLOWA - ekspresowe :)

    Zupa wegańska , to dopiero zagwozdka dla tych, co gotują tylko na mięsie... "No dobra, ale na czym gotujesz zupy, NA WODZIE TYLKO??!" Nie, nie na wodzie tylko, na oliwie przecież :D Oliwie, oleju, zależy jaka zupa i do czego co pasuje. I wychodzą całkiem śliczne rosołki z oczkami i tłuściutkie zupy warzywne, żurki, barszcze i inne takie... ale dziś postanowiłam(...)zaprezentować nasze zupy najukochańsze - POMIDOROWE, EKSPRESOWE - 2 wersje, w zależności od... No właśnie, w zależności od tego, co akurat robię. Zawsze, kiedy gotuję fasolę na  "smalec" , gotuję od razu podwójną ilość, żeby nie marnować tej całej nocy moczenia i potem 2 godzin gotowania fasoli... Z połowy robi się smalec a z połowy - ZUPA FASOLOWA POMIDOROWA :) Zakładając, że mam już

    Przepis pochodzi z bloga Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE, prowadzonego przez Sylwia Falkiewicz.

  23. Zupa krem z cieciorki z chrzanem i szałwią
    Zupa krem z cieciorki z chrzanem i szałwią

    Witajcie!, majestatyczna szarość za oknem, okrągłe zero za oknem podkręcane podmuchami wiatru a w domu... cieplutko!. Przynajmniej mam taką nadzieję ale żeby było już naprawdę ciepło proponuję Wam rozgrzewającą zupę z pełnej życiodajnej energii cieciorki w towarzystwie ostrego chrzanu i intrygująco pachnącej szałwii. Wszystko to uzupełni oryginalny i dość znany już szerszej publice ser dziugas który posłuży za wdzięczną posypkę(...)kremową zupę. Musicie wiedzieć że cieciorka to bogactwo fosforu, cynku, żelaza i witaminy B9. Ciekawa jest też teoria Georga Ashkara mówiąca o tym że cieciorka bardzo mocno wspomaga odporność no i ten pan widzi w niej lekarstwo na raka. Chrzan to naturalny antybiotyk o działaniu bakteriobójczym idealny na przeziębienia. Zupa mimo wszystko jest delikatna z ostrym posmakiem - myślę

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia PROzdrowotna, prowadzonego przez Tobiasz Gacek.

  24. Zupa z kurek na serkach topionych
    Zupa z kurek na serkach topionych

    Były już kurki w sosie serowym no to teraz czas na zupę z kurkami na serkach. Uważam, że grzybki świetnie smakują w takim połączeniu. Mogłabym jeść taką zupę codziennie :)  Składniki: koszyczek kurek 4 serki topione - śmietankowe 1 litr bulionu (u mnie rosół z niedzieli :-p)  natka pietruszki świeży tymianek(...)niego zupa ma całkiem inny smak) czarny pieprz, sól masło do usmażenia kurek ponadto makaron - u mnie nitki jajeczne typowe do rosołu Kurki żmudnie czyścimy a następnie smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu - około 5 minut. Do bulionu dodajemy serki, gotujemy aż serki się rozpłyną na jednolita konsystencje. Dodajemy do zupki kurki i gotujemy kolejne

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  25. Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa
    Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa

    Cytryna, czosnek, cebula, chrzan, mają właściwości rozgrzewające i antybakteryjne. Czyli ta zupa jest stworzona na zimową porę. A tak naprawdę to postanowiłam zrobić ten krem jako próbę generalną przed świętami wielkanocnymi. Z tym, że w okresie świątecznym zupka będzie z jajkiem i białą kiełbasą :) Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 cebule 2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach 1 łyżka(...)masła - do podsmażania 1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonego duży słoik chrzanu (ale smak chrzanu możemy dozować stopniowo do zupy) 2 kwadraciki serka topionego śmietankowego albo mascarpone 50 ml  śmietanki  kremówki - do zrobienia kleksów  otarta skórka z połowy cytryny  4 ząbki czosnku (możemy  dodać  więcej)  szczypta szafranu dla koloru (ewentualnie

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  26. Naturalne antybiotyki w zupie z pieczonego czosnku
    Naturalne antybiotyki w zupie z pieczonego czosnku

    tymianek, szałwia, eukaliptus czy aloes, a także olejki z sosny, świerku albo jałowca  także mają właściwości przeciwwirusowe. Źródło: "Wielka encyklopedia zdrowia" oraz Internet.  Dlatego proponuję Wam zupę rozgrzewającą z dużą ilością czosnku i cebuli.  Zupa z pieczonego czosnku składniki: 4 główki czosnku + 3 ząbki 3 cebule 1 cały por 1 litr warzywnego bulionu 100 ml białego, wytrawnego(...)Dolewamy wino. Dusimy aż cebule i por się zeszklą a wino odparuje. Następnie dodajemy 3 zgniecione ząbki czosnku i suszony rozmaryn, i nadal smażymy. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Do zupy wyciskamy upieczony czosnek i nadal gotujemy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy w blenderze. Następnie ponownie stawiamy garnek na ogniu i dodajemy topione serki i mieszamy aż się rozpuszczą. Zupę zdejmujemy

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  27. Zupa kalafiorowa z dodatkiem sera
    Zupa kalafiorowa z dodatkiem sera

    Kolejny przepis na zupę z wolnowaru. Tym razem kalafiorowa nieco inaczej robiona niż zwykle, gdyż z dodatkiem sera. Tak jak i pozostałe przepisy, i ten można bez problemu zrobić metodą tradycyjną. Sycąca zupa na zimowe dni.  Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składniki (4 porcje) 25 g masła 1 łyżka oliwy 1 cebula(...)Dorzucić kalafior,    sos Worcestershire, musztardę,  bulion i ser. Zagotować. Przelać do wolnowaru,   przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin. Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco przestygnie zmiksować , dodać mleko i gotować na ustawieniu high przez 15 minut. Doprawić gałką. Podawać zupę z grzankami, polaną śmietaną. Smacznego ! Uwagi: Nie dodawałam mleka, dałam więcej bulionu

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  28. Zupa z selera naciowego
    Zupa z selera naciowego

    Pyszna zupa z selerem naciowym w roli głównej. Dodawałam seler do różnych zup, ale nigdy, do tej pory, nie był on podstawowym składnikiem. Zupa wyszła bardzo smaczna. Zrobię jeszcze nie raz. Myślę, że następnym razem, do każdej porcji dodam jeszcze drobno pokrojony seler podduszony na oliwie tak, aby był jeszcze chrupiący. Bardzo polecam!  Na podstawie przepisu(...)dodać liść laurowy . Doprowadzić do wrzenia , a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wyjąć liść laurowy . Kiedy zupa nieco przestygnie przetrzeć przy pomocy blendera. Podgrzać i  dodać mleko ( jeśli używamy). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nalać zupę do talerzy, przybrać listkami selera, posypać szczypiorkiem i płatkami chili

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  29. Zupa z zielonych  szparagów
    Zupa z zielonych szparagów

    przepisy Jamiego Olivera. Dania na ogół nie są skomplikowane,  ale zastosowane  dodatki sprawiają, że są smaczne i wyróżniają się na tle podobnych dań. W tej zupie dodatek jajka w koszulce  - to jest właśnie to! Prosta  zupa szparagowa,  jedwabiście gładka  i całkiem pożywna.  Jajko w koszulce położone na grzance(...)około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę,  przy pomocy blendera,  na gładkie  pure. Doprawić, próbując, solą i pieprzem. Umieścić z powrotem  zupę na gazie, dodać główki szparagów, doprowadzić do wrzenia i gotować

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  30. Zupa z ciecierzycy
    Zupa z ciecierzycy

    Przepyszna, dosyć gęsta i średnio ostra  zupa z ciecierzycy. Cieciorka często ostatnio u nas gości. Jest znakomita i w zupach i w sałatkach. Ta zupa, mimo że nie ma w niej mięsnych dodatków, jest na tyle pożywna, że moim zdaniem wystarcza za cały obiad. Polecam!  Przepis znalazłam na stronie Delia on line       składniki(...)opłukać, zalać wrzątkiem ( ok 7 szklanek) i gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż ciecierzyca będzie bardzo miękka Podczas gdy ciecierzyca się  gotuje, przygotować resztę składników zupy. Ziarenka kolendry i kminu prażyć na sucho w małej wstępnie ogrzanej patelni przez 2-3 minuty, a następnie rozgnieść  w moździerzu. Na  patelni rozpuścić masło, dodać zmiażdżone przyprawy

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  31. Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru z grzankami serowymi
    Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru z grzankami serowymi

    Zupa jest treściwa, a przy tym lekko orzeźwiająca i aromatyczna dzięki dodatkowi mięty, która tylko delikatnie jest wyczuwalna, ale tak zgrywa się z resztą składników, że zupa zachwyca smakiem! No i jeszcze ten cudowny kolor... Dodatkowo serwuję z grzankami serowymi- Wy nie musicie, ale ja akurat turecką zupę lubię właśnie z grzankami :) Jeżeli macie problem z kupnem kaszy bulgur(...)można użyć kaszy jęczmiennej lub ryżu. Tak sobie myślę, że po jej spróbowaniu na pewno nieraz ta zupa zagościłaby na Waszym stole :) Polecam!!! Zupa: * kasza bulgur- 1 szklanka * soczewica czerwona- 1 szklanka * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * cebula- 1 duża * czosnek- 1 ząbek * masło klarowane- 2 łyżki * bulion warzywny- 2 litry * sok z cytryny- 2 łyżki * suszona mięta- 1,5 łyżeczki

    Przepis pochodzi z bloga Kraina Miodem Płynąca, prowadzonego przez Kraina Miodem Płynąca.

  32. Świąteczna zupa rybna
    Świąteczna zupa rybna

    Jest różnorodnie i wykwintnie, bo w takie święto na stół powinny trafić same najlepsze frykasy.    W Hiszpanii na przystawkę podaje się małże lub krewetki z aioli, potem zupę rybną lub z owoców morza. Następnie na stół trafia danie rybne na ciepło, np. tradycyjny pieczony leszcz besugo , lub potrawy z homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Z kolei eleganccy(...)dania z węgorza ( anguilla ) oraz solonego dorsza ( baccala ). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu  vermicelli alle vongole ).  Dziś mam dla Was zupę z ryb i owoców morza przygotowaną na modłę włoską , z pomidorami i fasolą

    Przepis pochodzi z bloga Chilli Czosnek i Oliwa, prowadzonego przez Chilli Czosnek i Oliwa.

  33. Zupa ogórkowa na oliwie z oliwek
    Zupa ogórkowa na oliwie z oliwek

    Tradycyjna zupa ogórkowa, którą przygotowałam z domowej roboty ogórków kiszonych. Jest gęsta, ma mnóstwo warzyw i smakuje wybornie. Staram się odżywiać moją Rodzinę zdrowo i unikam częstego gotowania zup na wywarze typowo mięsnym, dlatego też bazę tej zupy stanowi podsmażana na dużej ilości oliwy z oliwek cebulka. Smakiem zupa nie odbiega kompletnie od tych gotowanych na mięsie, odważyłabym się nawet(...)gotujących się warzyw. Zamieszaj. Gdy warzywa będą już miękkie dodaj do nich starte na tarce o grubych oczkach ogórki (bez skórek). Pogotuj jeszcze jakieś 3-5 minut, aby zupa nabrała smaku. Zdejmij zupę z ognia, rozlej do talerzy, polej słodka lub kwaśną śmietaną, posyp koperkiem i gotowe. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Słodko-Słony Świat Ilony, prowadzonego przez Ilona11.

  34. ZUPA RYBNA Z DORSZEM I KREWETKAMI
    ZUPA RYBNA Z DORSZEM I KREWETKAMI

    Moja dzisiejsza propozycja to bardzo aromatyczna zupa rybna z dorszem i krewetkami. Czosnek, tymianek i papryczka chili nadają jej charakteru oraz podkreślają łagodny smak pomidorów i czerwonej papryki. Delikatny w smaku dorsz i malutkie krewetki koktajlowe należy wrzucić pod koniec gotowania zupy, dzięki temu ryba się nie rozpada, a krewetki pozostają jędrne. Można dowolnie regulować ostrość zupy poprzez zwiększenie(...)zmniejszenie ilości płatków chili. Ja polecam Wam wersję lekko pikantną, bardzo ostra zabiłaby cały smak. Zupa smakuje fantastycznie i jest naprawdę sycąca, zniknęła u mnie w domu błyskawicznie, bo nie mogliśmy się od niej oderwać. Oprócz tego jest bardzo zdrowa i pożywna, więc koniecznie musicie ją wypróbować:) I co najważniejsze, jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu:) Najpierw gotuje się

    Przepis pochodzi z bloga Słodko-Słony Świat Ilony, prowadzonego przez Ilona11.

  35. Zupa z ciecierzycy z awokado
    Zupa z ciecierzycy z awokado

    Dzisiaj znowu przepis ze zdjęciem odkopanym w czeluściach komputera :) Oryginalna zupa z ciecierzycą i awokado - ciekawe kto się skusi ;) Soczewicę poznałam całkiem niedawno, jednak od pierwszego kęsa polubiłyśmy się. Najczęściej przygotowuję ją lekko podsmażaną z dodatkiem ziół lub w formie najróżniejszych zup. Ciecierzyca jest bardzo wdzięcznym produktem i warto przynajmniej spróbować zaprzyjaźnić się(...)nią :) Dzisiejsza zupa powstała w pewnym sensie z nudów. Coś by się zjadło, tylko nie bardzo wiadomo było co konkretnie. Po krótkim przeglądzie lodówki i szafek powstał pomysł na połączenie ciecierzycy i awokado :) Sama zdziwiłam się, jak pysznie to smakowało :) chcecie spróbować?? p.s. dobrze, że jedna z czytelniczek okazała się bardziej przytomna

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  36. Zupa serowa po studencku
    Zupa serowa po studencku

    Moja przygoda z zupą serową zaczęła się od pewnej podróży. Wracałam z dość daleka. W samochodzie spędziłam już jakieś 8 godzin, a jeszcze kolejne 3 mnie czekały. Miałam dość. Postanowiłam się zatrzymać, żeby coś zjeść i wypić kawę. Nauczona doświadczeniem wybrałam karczmę, przy której parking pękał w szwach. Wiedziałam, że skoro jest tak dużo gości(...)znaczy, że mają dobre jedzenie :) Czasem nawet warto poczekać na stolik, jeśli chcemy zjeść coś smacznego. Zamówiłam wtedy zupę serową skuszona przez kelnera. I nie zawiodłam się: to było coś fantastycznego! Pachniała wspaniale, miała chrupiące grzanki, przyrumieniony ser i była niezwykle sycąca. Choć przyznam się, że jak zobaczyłam jej ilość, to wątpiłam, czy się najem ;) Kiedy wróciłam

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  37. Brukselka w zupie
    Brukselka w zupie

    oczom ukazała się brukselka, nie zastanawiałam się ani chwili przed zabraniem jednego opakowania z półki. Nie dalej jak kilka godzin wcześniej u  Ani  podziwiałam bardzo apetycznie wyglądającą zupę z brukselką. Na chybił trafił chwyciłam jeszcze parę rzeczy i jakimś cudem udało mi się trafić w składniki, które były potrzebne. Zabrałam się za przygotowania zaraz po powrocie do domu(...)znakomicie. Od siebie dałam ziemniaki i tymianek, zmieniłam nieco proporcje pieczarek i brukselki (nie moja wina, że akurat takie opakowania w sklepie mieli), poza tym postępowałam zgodnie z wytycznymi. Zupa świetnie rozgrzewa, szczególnie w taki ciemny, zimny, samotny niedzielny wieczór...  Ilość składników można modyfikować według uznania i własnego smaku. Bulionu dać tyle, ile się lubi. Dla mnie

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  38. Zupa nie tylko zimowa
    Zupa nie tylko zimowa

    zupę ugotowałam już jakiś czas temu, gdy ciągle zima straszyła rychłym śniegiem i wszyscy żyliśmy w niepewności - trzeba będzie zmieniać opony na zimowe, czy nie...? Na szczęście obyło się bez zmian, zima już przestała dmuchać zimnem w twarze (tych, którzy bąkają o śniegu w kwietniu po prostu nie słucham), za to zostało wspomnienie pysznej zupy, która na wczesną wiosnę też(...)będzie jak znalazł. Przypadkiem zauważyłam ją u Agatki , i z radością zabrałam się do dzieła. Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Lekko kwaśne pomidory złagodzone ciecierzycą, którą uwielbiam. Czosnek rozgrzewa, subtelna nuta rozmarynu nadaje zupie charakteru. Nam bardzo smakowała, z pewnością powtórzę ją jeszcze nie raz - na szybki obiad w tygodniu jest po prostu idealna! Włoska

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  39. Jak topinambur zmienił się w pietruszkę. I zupa krem
    Jak topinambur zmienił się w pietruszkę. I zupa krem

    bowiem nie jest wielkim fanem pietruszki samej w sobie - ma jakiś taki trochę specyficzny, charakterystyczny smak, który nie do końca mi pasuje. Zaczęłam jednak szukać przepisów na zupy, aż trafiłam na ten na blogu Stoliczku nakryj się . Spodobało mi się połączenie pietruszki z jabłkiem, i postanowiłam spróbować. Z dużym zaskoczeniem stwierdziłam, że zupa wyszła znakomita, a i C. zajadał się(...)apetytem, choć normalnie nie jest największym fanem kremów. Tutaj słodko-winne jabłko wspaniale uzupełnia smak pietruszki, który przestaje być taki... Pietruszkowy . Odrobina curry zaostrza zupę, a grillowane, soczyste plasterki jabłek cudnie zgrywają się z chrupiącymi pestkami dyni. Muszę powiedzieć, że od teraz będzie to jedna z moich ulubionych zup - idealnie rozgrzewająca, z charakterem. Zupa krem z pietruszki z jabłkiem Składniki

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  40. Wykwintna zupa grzybowa pełna niespodzianek, z orzechami laskowymi i chrustem ze Speck’a
    Wykwintna zupa grzybowa pełna niespodzianek, z orzechami laskowymi i chrustem ze Speck’a

    zapach igliwia. Przy okazji można zebrać trochę dzikich owoców, lub aromatycznych grzybów.  Jest weekend, nie chce Ci się sterczeć w kuchni, to może coś na szybko? Wykwintna, kremowa zupa z aromatycznych leśnych grzybów z chrupiącymi orzechami laskowymi i chrustem z szynki długo dojrzewającej, kwintesencja jesieni. Gwarantuje Wam, że będzie super prosto i szybko, z ogólnie dostępnych składników. Oczarujecie(...)zaproszonych gości i nie nadszarpniecie budżetu. Użyta szynka Speck ma mniej wody od innych szynek długo dojrzewających, po wysmażeniu będzie bardziej chrupiąca. Chrust z szynki można zalać zupą lub położyć go na wierzchu razem ze zrumienionymi grzybami i orzechami.     Leśnie grzyby można zastąpić pieczarkami, nie będzie już tak wykwintnie, ale równie smacznie :), a zupa będzie obecna

    Przepis pochodzi z bloga SzczyptaSmaQ, prowadzonego przez SzczyptaSmaQ.

  41. Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie.
    Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie.

    Rhubarb soup with almond ice cream. Zupa o ciekawej kompozycji i bardzo interesującym smaku związanym z lodami. Majowy przebój - rabarbar. Rabarbar pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji, a może z Tybetu. W Chinach jest znany od 2700 lat i stąd zawędrował nad Wołgę, dalej do Grecji i Rzymu. Z greki "rhabarbaros" tłumaczymy: "obcy znad Wołgi ".W Europie jako warzywo zaczęto(...)krwistoczerwonego. A smak kwaśny, orzeźwiający. Jako dziecko lubiłem chrupać kawałki rabarbaru maczane w cukrze. Rabarbar zazwyczaj obiera się ze skórki i przyrządza i się z niego smaczne kompoty, zupy, kisiele, galaretki, marmolady i piecze różne smakołyki. Rabarbar nie ma dużych wartości odżywczych, jest zasadotwórczy, dużo w nim kwasu szczawiowego, dlatego należy spożywać go z umiarem. Nie zaleca się go chorym

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny karnet Christophera, prowadzonego przez Christopher.

  42. Zupa słodko kwaśna
    Zupa słodko kwaśna

    Klasyczna chińska zupa - bardzo smakowity początek posiłku. Wszystkie składniki znajdziecie w sklepie internetowym sklep.na Sushi.pl :) Składniki: 2 dag suszonych grzybów shiitake 2 dag suszonych grzybów mun 8 dag tofu 1/2 szklanki odsączonych pędów bambusa 1 litr wywaru warzywnego 1 łyżka stołowa cukru pudru 3 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego 1 łyżka  łagodnego sosu sojowego lub tyreiaki sól do smaku(...)oleju z chili biały świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej 1 łyżka stołowa zimnej wody 1 białko 1 łyżeczka oleju sezamowego cebula dymka do przybrania zupy 1. Namocz suszone grzyby w wodzie przez ok. 30 minut, muszą być miękkie. Odsącz, odetnij twarde części (nóżki), i pokrój na cienkie kawałki. 2. Tofu pokrój lub pokrusz, pędy babusa

    Przepis pochodzi z bloga Apetyczna babeczka, prowadzonego przez Apetyczna babeczka.

  43. Letnia zupa jagodowa
    Letnia zupa jagodowa

    Zupa najlepiej smakuje na zimno, podana z makaronem Letnia zupa jagodowa SKŁADNIKI: jagody - 500 g woda - 600 ml cukier- 4 łyżki śmietana - 4 łyżki cukier waniliowy - 1 opak PRZYGOTOWANIE: Jagody przebrać, opłukać, rozgnieść widelcem,  przełożyć do garnka. Owoce zalać wodą, dodać cukier i cukier waniliowy, gotować kilka minut. Następnie dodać do zupy śmietanę, zagotować. Za pomocą blendera zmiksować zupę(...)Zupę podawać z makaronem. Można podawać zupę na zimno jak i na gorąco (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  44. Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą
    Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą

    się dodać harrisę. Wprawdzie obie przyprawy różnią się do siebie dosyć znacznie, harrisa jest zdecydowanie uboższa w aromaty, ale do soczewicy doskonale pasuje. Natomiast karmelizowana cebula dodaje zupie słodkawego posmaku, wykorzystam ten pomysł do innych zup. Bardzo mi posmakowała. Polecam też inne rozgrzewające dania, np.  grochową zupę-krem  czy  rozgrzewający krem z kalafiora(...)chili . Rozgrzewająca  zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą Składniki: 280 g soczewicy 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 3 spore ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonego kuminu 1/2 łyżki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki harrisy w proszku 1,2 litra wody lub bulionu* olej rzepakowy sól * do zrobienia bulionu używam   domowej warzywnej

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  45. Zupy polskie, czyli zalewajka
    Zupy polskie, czyli zalewajka

    Przy weekendzie naszła mnie ochota na dobrą, prostą polską zupę ! I mimo, że za oknem prawie wiosennie, to jednak coś rozgrzewającego na talerzu się przyda. Padło na zalewajkę, która pamiętam z kuchni mojej babci, a którą odkryłam ostatnio na nowo przeglądając bloga Basi  Mozaika życia . Zakwas na żur miałam(...)lodówce, więc dosłownie w parę chwil na talerzu pojawiła się ta pyszna, kwaskowa zupa. Tradycyjnie do moich zup dodaję  domową warzywną pastę bulionową  i w sekundzie mam doskonały bulion. Zupy polskie, czyli zalewajka Składniki: 600 g ziemniaków 1 spora marchewka 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 1 litr bulionu

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.