zupa - przepisów 24501

  1. Zupa brokułowa
    Zupa brokułowa

    Zupa brokułowa to danie, które jest bombą witaminową :) Jest ona tak bardzo syta, że z pewnością zastąpi Wam cały obiad. Przygotowanie zupy również nie zajmie Wam zbyt dużo czasu. Do przygotowania zupy możecie wykorzystać zarówno świeżego jak i mrożonego brokuła. Obecnie technologia mrożenia jest tak zaawansowana, że ten mrożony nie traci na wartościach odżywczych, a będzie znacznie tańszy. No dobrze(...)przygotowania zupki :) Składniki 2 brokuły 5-6 ziemniaków 2 marchewki cebula por łyżka masła oliwa śmietana 18% 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2,5 l bulionu warzywnego Zupa brokułowa – przepis W garnku na oliwie szklimy cebulę. Pora kroimy w ćwierć plasterki i dodajemy do cebuli. Całość smażymy razem ok. 5 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  2. Zupa pomidorowa – klasyczna i domowa
    Zupa pomidorowa – klasyczna i domowa

    Ilość porcji: 4-6 porcji Drukuj Zupa pomidorowa - klasyczna i domowa - przepis By Piotr 12 Lipiec 2017 Pyszna, klasyczna i domowa zupa pomidorowa. Wypróbuj przepis na najlepszą domową zupę pomidorową i zachwyć swoich domowników klasycznym przepisem na wykorzystanie wczorajszego rosołu. Składniki: bulion - 2 litry* koncentrat pomidorowy - 100g** śmietana 18% - 200g sól, pieprz * Dobrego bulionu, najlepiej mięsnego. Doskonale sprawdza się tutaj(...)lane ciasto. Wykonanie: Bulion doprowadzamy do zagotowani i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową lub podsmażone na maśle świeże pomidory. Po ponownym zagotowaniu do miseczki odlewamy ok. szklankę zupę i mieszamy ją ze śmietaną. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy i doprowadzamy do ponownego zagotowania. Zupę doprawiamy szczyptą cukru i ewentualnie solą lub pieprzem. Podajemy z makaronem, ryżem lub lanym

    Przepis pochodzi z bloga COOKUJ, prowadzonego przez Pogotujmy.pl.

  3. Zupa pomidorowa – klasyczna i domowa
    Zupa pomidorowa – klasyczna i domowa

    Ilość porcji: 4-6 porcji Drukuj Zupa pomidorowa - klasyczna i domowa - przepis By Piotr 12 lipca 2017 Pyszna, klasyczna i domowa zupa pomidorowa. Wypróbuj przepis na najlepszą domową zupę pomidorową i zachwyć swoich domowników klasycznym przepisem na wykorzystanie wczorajszego rosołu. Składniki: bulion - 2 litry* koncentrat pomidorowy - 100g** śmietana 18% - 200g sól, pieprz * Dobrego bulionu, najlepiej mięsnego. Doskonale sprawdza się tutaj(...)lane ciasto. Wykonanie: Bulion doprowadzamy do zagotowani i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową lub podsmażone na maśle świeże pomidory. Po ponownym zagotowaniu do miseczki odlewamy ok. szklankę zupę i mieszamy ją ze śmietaną. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy i doprowadzamy do ponownego zagotowania. Zupę doprawiamy szczyptą cukru i ewentualnie solą lub pieprzem. Podajemy z makaronem, ryżem lub lanym

    Przepis pochodzi z bloga COOKUJ, prowadzonego przez Pogotujmy.pl.

  4. Zupa pomidorowa – klasyczna i domowa
    Zupa pomidorowa – klasyczna i domowa

    Ilość porcji: 4-6 porcji Drukuj Zupa pomidorowa - klasyczna i domowa - przepis By Piotr 12 lipca 2017 Pyszna, klasyczna i domowa zupa pomidorowa. Wypróbuj przepis na najlepszą domową zupę pomidorową i zachwyć swoich domowników klasycznym przepisem na wykorzystanie wczorajszego rosołu. Składniki: bulion - 2 litry* koncentrat pomidorowy - 100g** śmietana 18% - 200g sól, pieprz * Dobrego bulionu, najlepiej mięsnego. Doskonale sprawdza się tutaj(...)lane ciasto. Wykonanie: Bulion doprowadzamy do zagotowani i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową lub podsmażone na maśle świeże pomidory. Po ponownym zagotowaniu do miseczki odlewamy ok. szklankę zupę i mieszamy ją ze śmietaną. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy i doprowadzamy do ponownego zagotowania. Zupę doprawiamy szczyptą cukru i ewentualnie solą lub pieprzem. Podajemy z makaronem, ryżem lub lanym

    Przepis pochodzi z bloga COOKUJ, prowadzonego przez Pogotujmy.pl.

  5. Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw
    Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw

    Zupa z białych warzyw na niedzielny obiad. Krem z białych warzyw przygotowałam dlatego, że kupiłam warzywa na rosół, ale zapomniałam kupić kurczaka więc odstawiwszy na bok marchewkę wykorzystałam do zupy całe opakowanie włoszczyzny plus ziemniaki, oraz cebulę i czosnek. Ta kremowa zupa jest nie tylko pyszna i delikatna w smaku, ale prosta i szybka do przygotowania. Wygląd też ma restauracyjny(...)dlatego może być podana na uroczystościach, nie tylko rodzinnych. Zupa została podana z prażonymi ziarnami: pestkami dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego, oraz została doprawiona utłuczonym w moździerzu zielonym pieprzem. Polecam też inne przepisy na zupę krem: – zupa krem z kukurydzy – zupa z zielonego groszku – zupa ze świeżych pomidorów – zupa krem z rukoli – krem grzybowy

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  6. Zupa wiosenna
    Zupa wiosenna

    Dziś ugotowałam zupę wiosenną i niniejszym zaklinam wiosnę, żeby do nas przyszła ! Dzisiejszy dzień wyjątkowo wietrzny, zimny i nieprzyjemny, więc kolorowa zupa na talerzu trochę nam poprawi samopoczucie, taką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją(...)zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się na zupę 6 sporych ziemniaków 9-składnikowa mrożona mieszanka "zupa wiosenna" 6 łyżek makaronu orzo (w kształcie ryżu) 4 łyżki śmietany  18% sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  7. Kasztelańska zupa grzybowa - podgrzybki odkryte na nowo
    Kasztelańska zupa grzybowa - podgrzybki odkryte na nowo

    Jeszcze nikt z mojej rodziny nie był na grzybobraniu, ale w weekend byłam na wrocławskim targu i grzybki zerkały na mnie tak litościwie - więc kupiłam :) Kasztelańską zupę grzybową widziałam kiedyś chyba w jakimś programie śniadaniowym w okresie Bożego Narodzenia. Sprawdziłam w Internecie czy dobrze pamiętam przepis. Pamiętałam, gdyż od zwykłej zupy grzybowej różni się tylko tym, że dodaje się wino(...)kuli ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu  1 duża cebula 2 łyżki masła szklanka wytrawnego czerwonego wina ( u mnie wino wyrobu mojego taty, mocne i półsłodkie ;) ) włoszczyzna do zupy (u mnie mrożona) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka mąki (pominęłam, by obniżyć kaloryczność zupy) sól jarzynka (knorr natur) natka pietruszki  świeży tymianek kleksy ze śmietany 18 % Suszone

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  8. Zupa z pieczonej papryki
    Zupa z pieczonej papryki

    Porządkując komputer znalazłam zdjęcia pysznej, aromatycznej zupy, którą robiłam jakiś czas temu. Nie wiem jak to się stało, że zupełnie zapomniałam wstawić ten przepis :) Pomysł na zupę pojawił się przypadkiem. Była reszta rosołu z niedzieli i kompletny brak pomysłu co na poniedziałkowy obiad. A że przy okazji kuchnia zawalona była papryką przygotowywaną do zawekowania w kilku różnych postaciach (ciekawe(...)czemu nie wrzuciłam tutaj?...), to jakoś tak postanowiłam, że i na obiad będzie coś z papryki :D No i zrobiłam zupę krem z opiekanej w piekarniku papryki. Składniki: około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami , 3 papryki czerwone , 3 liście laurowe , 10-12 ziaren ziela angielskiego, sól , papryka mielona (ostra i słodka

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  9. Zupa ze słodkiej kapusty
    Zupa ze słodkiej kapusty

    Zupa ze słodkiej kapusty... Kawałki słodkiej, białej kapusty. Plasterki marchewki i kosteczki ziemniaków. Mocno przyprawiona koncentratem pomidorowym. O delikatnym aromacie majeranku i papryki. Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g); 200 g koncentratu pomidorowego; 5 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 cebula; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela(...)angielskiego; 2,5 litra zimnej wody; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; Olej do podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w plasterki. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  10. Zupa ryżowo-koperkowa
    Zupa ryżowo-koperkowa

    Zupa ryżowo-koperkowa... Delikatna i aromatyczna zupa. Z dodatkiem ziemniaków i ryżu. Pysznie koperkowa! Składniki: 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 5 łyżek białego ryżu; 1 liść laurowy; 2,5 litra zimnej wody; 1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup; Pęczek koperku; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę(...)seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek umyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Zagotować. Następnie dodać

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  11. Pekińska zupa pikantno-kwaśna
    Pekińska zupa pikantno-kwaśna

    Dzisiaj jedna  z moich ulubionych zimowych zup. Domowa, bez sztucznych dodatków, ani smakowych ulepszaczy. Ulubiona z dwóch powodów. Pierwszy to taki, że jest pikantna i przy mroźniej i śnieżnej aurze doskonale smakuje na rozgrzewkę po przyjściu do domu. A drugi to taki, że robi się ją dosłownie w 20 minut. Do przygotowania zupy użyłam smalczyku roślinnego. Smakowita Pajda zaskoczyła(...)mnie tym, że doskonale zastępuje smalec. Do tej pory zawsze do pekińskiej zupy używałam smalcu, tym razem postanowiłam poeksperymentować i się udało ! Pekińska zupa pikantno-kwaśna Składniki: 250 g schabu wieprzowego 1,5 litra bulionu 6 pieczarek 1 marchewka 2 łyżki pokrojonego w paseczki bambusa 1 mała cebula 1,5 łyżki roślinnego smalczyku Smakowita Pajda

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  12. Zupa meksykańska
    Zupa meksykańska

    Czas przygotowania: 10 minut Czas przyrządzania: 40 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Zupa meksykańska By Piotr 9 Kwiecień 2015 Jeżeli szukasz przepisu na pyszną, pożywną i treściwą zupę - ta zupa meksykańska z mięsem mielonym i dużą ilością warzyw jest dla Ciebie! Składniki: bulion - 1,25 litra mięso mielone wołowe - 500g cebula - 1 (większa) cebula czerwona - 1 (większa) czosnek(...)mięso będzie miękkie. Pod koniec dodajemy przecier, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z niewielkim kleksem śmietany 18% i startym serem. Alergeny Alergeny warzywa strączkowe Zupa meksykańska z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Bardzo smaczna, treściwa - idealna wręcz na solidny jednodaniowy obiad. Jeśli podobnie jak ja jesteście wielbicielami

    Przepis pochodzi z bloga COOKUJ, prowadzonego przez Pogotujmy.pl.

  13. Zupa meksykańska
    Zupa meksykańska

    Czas przygotowania: 10 minut Czas przyrządzania: 40 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Zupa meksykańska By Piotr 9 kwietnia 2015 Jeżeli szukasz przepisu na pyszną, pożywną i treściwą zupę - ta zupa meksykańska z mięsem mielonym i dużą ilością warzyw jest dla Ciebie! Składniki: bulion - 1,25 litra mięso mielone wołowe - 500g cebula - 1 (większa) cebula czerwona - 1 (większa) czosnek(...)mięso będzie miękkie. Pod koniec dodajemy przecier, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z niewielkim kleksem śmietany 18% i startym serem. Alergeny Alergeny warzywa strączkowe Zupa meksykańska z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Bardzo smaczna, treściwa - idealna wręcz na solidny jednodaniowy obiad. Jeśli podobnie jak ja jesteście wielbicielami

    Przepis pochodzi z bloga COOKUJ, prowadzonego przez Pogotujmy.pl.

  14. Zupa cygańska
    Zupa cygańska

    Zupa cygańska to tania, prosta i pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na jesienny obiad. Czemu zupa cygańska? Bo to potrawa prosta , a kuchnię cygańską charakteryzują wieloskładnikowe gulasze, kociołki albo gęste zupy. Ta kuchnia w jakimś stopniu odzwierciedla też romskie wędrówki po świecie, kuchnia narodów bałkańskich miała na nią duży wpływ. Dania są ostre, zawierają kilka rodzaju mięs lub kiełbas, paprykę, pomidory(...)przecier pomidorowy. Taka jest też właśnie moja zupa cygańska. Wieloskładnikowość charakteryzuje też oszczędną kuchnię, wykorzystującą to co zostało z innych posiłków. Moja zupa jest na bazie wczorajszego rosołu. Ty razem nie jest to poniedziałkowa pomidorówka , a cygańska zupa z boczkiem, kiełbasą, z papryką, z pomidorami i jest na ostro. Zupa cygańska najlepiej smakuje kiedy się przegryzie po ugotowaniu, po ponownym

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  15. Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji
    Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji

    bardzo dziękuję. Dzięki Wam powstała baza inspiracji do przygotowania prawdziwie jesiennych posiłków na bazie warzyw lub grzybów. Niżej znajdziecie zaakceptowane przepisy, które podzieliłam na następujące kategorie: sałatki i surówki zupy dania obiadowe przetwory na kanapki Zaakceptowałam 109 przepisów pochodzących z 60 blogów. Zgłosiliście ich jednak więcej. Nie wszystkie jednak miały dodany banerek akcji. Niektórzy przesyłali przepisy z zastosowaniem jednego tylko(...)cię burak zjem w sałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit

    Przepis pochodzi z bloga Weekendy w domu i ogrodzie, prowadzonego przez Badylarka.

  16. Zapiekana Zupa Cebulowa
    Zapiekana Zupa Cebulowa

    cebule sparzyć przed obieraniem z łusek i w miarę możliwości rozdrabniać przy otwartym oknie. Zmniejszy to ilość wylanych łez. 2. Ser zetrzeć na tarce z grubymi otworami. PRZYRZĄDZENIE ZAPIEKANEJ ZUPY CEBULOWEJ 1. Płytkę grzejną kuchenki nastawić na stopień 2 (średni pobór mocy) 2. W garnku roztopić tłuszcz. 3. Dusić na nim krążki cebuli ok. 2 minut do zeszklenia. 4. Dolać(...)gotować ok. 15 min 7. Dodać 1/2 łyżeczki kminku i szczyptę soli. 8. Piekarnik nagrzać do 250°C. Ogrzać żaroodporne kokilki. 9. Okroić kromki bułki do średnicy kokilek. 10. Zupę cebulową rozlać do nagrzanych kokilek. 11. Na wierzchu położyć okrojoną kromkę bułki i posypać startym serem. 12. Zapiekać ok. 10 minut na górnym poziomie piekarnika. WARIANT – ZUPA CEBULOWA

    Przepis pochodzi z bloga Ciekawe Przepisy, prowadzonego przez tomach1.

  17. Zupa krem z kalafiora
    Zupa krem z kalafiora

    Zupa krem z kalafiora... Kremowa, aksamitna i delikatna. Gęsta i rozpływająca się w ustach. Wzbogacona smakiem czerwonej papryki. Pycha!   Składniki: 1 duży kalafior; 2 małe cebule; 200 g obranych ziemniaków; 100 g masła; 50 ml oliwy; 100 ml białego, wytrawnego wina; 1 l bulionu drobiowego (u mnie 2 kostki Knorr Rosół z kury rozpuszczone w litrze gorącej wody(...)śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 2 średnie, czerwone papryki, Sól; Biały pieprz. Sposób wykonania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło wraz z oliwą. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż do jej zeszklenia. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i zalać białym winem. Gotować

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  18. Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi
    Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi

    Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi... Aromatyczna, kremowa zupa z upieczonych pomidorów. Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i czosnku. Podana z parmezanowymi chipsami. Niebo w gębie! Składniki: 1 kg pomidorów; 1 duża, czerwona papryka; 2 średnie, czerwone cebule; 6 ząbków czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa); Oliwa z oliwek; 1/2 łyżeczki(...)wstawić na raz do piekranika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec przez 45 minut, aż warzywa będą lekko przyrumienione. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Wlać bulion i zblendować na gładką masę. Zupę przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. W międzyczasie przygotować chipsy parmezanowe. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze usypać kółka

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  19. Pikantna zupa z dyni z imbirem i kardamonem oraz recenzja książki "Zdrowe zupy"
    Pikantna zupa z dyni z imbirem i kardamonem oraz recenzja książki "Zdrowe zupy"

    Czyli kulinarna alchemia w garnku :) Ostatnimi czasy trafiły do mojej kulinarnej biblioteczki bardzo ciekawe książki Wydawnictwa M wydane pod wspólną dewizą: Zdrowe Zdrowie . Jedna z nich to Zdrowe zupy opracowana przez Rebeccę Katz i Mat'a Edelson i dostępna w księgarni internetowej Klubu DPD . Autorzy podpowiadają w niej jak wykorzystać sezonowe produkty i przemienić je w gar pysznego płynu(...)zachować zdrowie i witalność przez cały rok. Kilka słów o głównej autorce Zupomanka , szamanka i zaklinaczka zup , zupowy mentor , mistrzyni kulinarnej alchemii w garnku - tak można z powodzeniem określić Rebeccę Katz , specjalistkę ds. żywienia i główną autorkę tego kompleksowego zbioru zupnych przepisów. Jak pisze sama o sobie: "Szczerze zakochałam się w zupach. Miłość tę mam we krwi. W dzieciństwie spędziłam

    Przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis!, prowadzonego przez aaasikkk.

  20. Zupa z porów, zupa porowa
    Zupa z porów, zupa porowa

    Dzisiaj przepis na zupę z porów. I tu się muszę przyznać, że nie przepadam specjalnie za niektórymi warzywami. Może nie tyle co nie przepadam, co ich po prostu nie czuję. Do takich warzyw zaliczam pora. Robię z nim surówki i sałatki na kilka sposobów i w zasadzie tyle. Nie dodaję pora nawet do sałatki jarzynowej, takiej klasycznej, bo jakoś psuje(...)smak. Do tego nie trawię zapachu takiego odleżałego, pokrojonego pora, podobnie jak cebuli. Za to cebulę w postaci duszonej czy zupy – uwielbiam. Byłam ciekawa smaku zupy porowej. Pewnie z zupą porową jest jak z cebulową. Albo ją pokochacie, albo będziecie omijać szerokim łukiem. Zupę po raz pierwszy zaserwował nam tata, podczas niedzielnego obiadu. Już od wejścia do mieszkania

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  21. Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem
    Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem

    RZEŻUSZANKA...jak to wdzięcznie brzmi :) nie uwierzycie, ale jest to oryginalna włoska zupa podawana zimą lub wiosną, której głównym składnikiem jest... rzeżucha, spożywana na ciepło lub na zimno :)  Ze względu na to, że własnie są święta Wielkiej Nocy postanowiłam do zupy dodać kilka polskich akcentów takich jak: śmietana, bulion na boczku, chrzan oraz sposób podania(...)chlebie z jajkiem :) Zupę tę możecie przygotować zaraz po świętach jak nie będziecie wiedzieli co zrobić z rzeżuchą? :)  Zapraszam Was także na inną włoską zupę   ACQUACOTTĘ :   przepis składniki: 2 - 3 garści posiekanej  rzeżuchy + trochę do dekoracji  koperek (dodatek polski) 1 seler naciowy 2 ząbki czosnku 1 pietruszka

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  22. Sezon na zupy uważam za otwarty
    Sezon na zupy uważam za otwarty

    się sama do siebie na myśl, że nie muszę wychodzić z domu. Lubię jesień. Zasadniczo. Szczególnie, kiedy mogę cieszyć się ciepłem koca i herbaty, dobrą książką i aromatyczną, gęstą zupą.  Nie przepadam za chłodnikami. Sama nie wiem dlaczego... Ale idea zimnej zupy jakoś do mnie nie przemawia. Może po prostu nie trafiłam jeszcze na ideał...? W każdym razie latem(...)zup nie jadam. Jesień to zupełnie co innego... Wtedy na stole raz po raz lądują jesienne przysmaki, najchętniej zmiksowane na gładki, gęsty krem. Sycące, pachnące, tak łatwe do przygotowania, a później podgrzania, gdy człowiek wraca zmarznięty i głodny do domu. Uwielbiam. Sezon otwieram kremem z pieczonego czosnku. Znalazłam go na blogu  Kuchenne fascynacje , i zakochałam się od razu. Smak

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  23. Zupa z cukinią i zacierkami
    Zupa z cukinią i zacierkami

    Zupa z cukinią i zacierkami... Niezwykle delikatna. Pełna warzyw. Pysznie zdrowa! Smacznego!   Składniki: 1 mała cukinia; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 3 duże ziemniaki; 2,5 litra zimnej wody; Natka pietruszki; 2 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; Łyżka masła; 1,5 łyżki mąki(...)pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki. Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Dodać masło. Zalać 500 ml zimnej wody i dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 15 minut. Ziemniaki obrać

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  24. Banalnie prosta francuska zupa cebulowa z grzankami home-made i serem! MMNIIIAAAMM!!!!
    Banalnie prosta francuska zupa cebulowa z grzankami home-made i serem! MMNIIIAAAMM!!!!

    każdym razem kiedy serwuję tę zupę, proces konsumpcji przez Osobę zaczyna się jednakowo: Pierwsza łyżka zupy trafia do ust Osoby. - Co to za zupa? - Osoba pyta. - A cebulowa - odpowiadam. - Cebulowa? - Osoba bardzo się dziwi. A no cebulowa moi drodzy;-) Pyszna i prosta, bez cebulowego posmaku. Aby potwierdzić prawdziwość tych słów dodam tylko, iż mój M, który cebuli nie znosi(...)zupy zawsze zjada talerzy dwa!;-) Zupa jest syta, ziołowa, idealna na jesienne obiady! Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! Składniki: 6 dużych białych cebul 2 kostki bulionowe WOŁOWE (koniecznie!!!) najlepiej bio, bądź własnej roboty, od biedy mogą być te tradycyjne (bądźcie jednak świadomi, że zawierają one tłuszcze utwardzane i glutaminian monosodowy, sztuczne barwniki i aromaty) 2 szklanki wrzątku

    Przepis pochodzi z bloga Restauracyjka Literacka, prowadzonego przez Restauracyjka Literacka.

  25. Zupa krem z kabaczkiem.
    Zupa krem z kabaczkiem.

    Przez długi czas zupy zajmowały poczesne miejsce w naszych jadłospisach ,ostatnio jakby mniej. Pamiętam z dzieciństwa (kiedy to było ?) wjeżdżającą na stół wazę z pachnącą zupą. Był to rosół, niezastąpiony w okresie rekonwalescencji ,barszczyk czerwony przed cięższym daniem ,żurek czy grzybowa przed lżejszym. Wiosną zaczynał się sezon jarzynówek ( ukochana szparagowa) ,przechodzący w chłodniki warzywne i owocowe ,a jesień przynosiła zupy(...)rozgrzewające. Rola zupy w naszym odżywianiu nieco się zmieniła .Nie jest już przysposobieniem żołądka do przyjęcia innych pokarmów ,lecz coraz częściej osobnym daniem ,które chcemy zjeść szybko ,bo umieramy z głodu. Niestety wynika to z przemian społeczno-ekonomicznych. Dzisiaj prezentowana zupa-krem może być preludium do dalszego posiłku ,ale może stanowić drobny posiłek .Zupka jest delikatna ,ale treściwa ,rozgrzewająca

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny karnet Christophera, prowadzonego przez Christopher.

Wybierz stronę :