zupa - 31719 przepisów (strona:4/2115)

Zupy i barszcze wigilijne – kuchnia podkarpacka 11

Zupy i barszcze wigilijne – kuchnia podkarpacka Dania, które podczas Wigilii goszczą na naszych stołach, są częścią tradycji przekazywanej nam przez naszych bliskich. Jednocześnie dania te, sposób ich przyrządzania, używane składniki nierozerwalnie związane są z miejscem, w którym mieszkamy, lokalną kulturą i naturalnym środowiskiem. W wielu domach na Podkarpaciu kultywuje się zwyczaj podawania na Wigilię 12 potraw. Jednak tam, gdzie(...)wielu domowników, nie ma siły, albo nie ma środków, na wigilijną wieczerzę podaje się co najmniej 2 dania: rybę z ziemniakami i zupę. W naszym regionie na tradycyjnych wigilijnych stołach wcale nie dominuje barszcz czerwony. Znacznie częściej są to wszelkie odmiany zup grzybowych – te na wywarach grzybowych, na zakwasie do białego barszczu, albo na kwasie z kiszonej kapusty. Zupy

Trzeci talerz
Zupa koperkowa z pulpetami 22

Zupa koperkowa z pulpetami regionalny przepis - zupa klopsowa Zupa koperkowa z pulpetami - pyszna i pożywna zupa, która z powodzeniem zastępuje cały obiad albo sycącą, gorącą kolację. Smakuje każdemu - dzieciom i dorosłym. Podobnie jak pieczarkowa z serkiem topionym jest idealną propozycją na chłodniejsze dni. Zupa z pulpetami drobiowymi lub wieprzowymi i koperkiem znana w okolicach Iławy jako zupa klopsowa jest klasycznym(...)przykładem prostej, wiejskiej kuchni. Jej przygotowanie nikomu nie sprawi trudności, a domownicy poproszą o dokładkę. zupa koperkowa na bulionie tradycyjny, sprawdzony przepis można ją gotować z ziemniakami lub makaronem Zupa koperkowa z pulpetami - Cztery Fajery Przepis na zupę z klopsikami i ziemniakami  to kolejny na naszym blogu przepis regionalny, jednak tym razem z województwa kujawsko - pomorskiego. Moja sąsiadka Kasia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa ogórkowa 23

Najlepsza zupa ogórkowa , przygotowana przeze mnie błyskawicznie na wczorajszym rosole z kurczakiem i warzywami, zabielana. Ugotowana w 20 minut. Tradycyjna, polska zupa. Każdy z nas ją zna i pewnie przygotowuje na swój sposób. Czy jest uniwersalny przepis na najlepszą zupę ogórkową? Nie ma! Każdy uważa, że jego przepis na zupę ogórkową jest najlepszy . Najważniejszym składnikiem w zupie ogórkowej są kiszone(...)kwaszonych ogórków ze sklepu, jeśli sami nie kisicie ogórków to czytajcie etykiety w sklepie, przeważnie są to ogórki kwaszone z dodatkiem octu lub innego zakwaszacza. Ogórków kwaszonych należy unikać. Zupa ogórkowa jest ugotowana z ziemniakami, ale jadłam już z ryżem i z ziemniakami i ryżem. My jednak wolimy zupę ogórkową z ziemniakami. Polecam ulubione przepisy mojego męża na zupę ogórkową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielona zupa cukiniowa 70

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować niezwykle zdrowy oraz bardzo sycący krem z cukinii i selera. Zielona zupa cukiniowa jest niezwykle szybka w przygotowaniu i myślę, że nie zajmie Wam to więcej niż 30 minut :) Zupa składa się praktycznie(...)czasu wprowadzić do naszej diety takie zdrowe potrawy :) Składniki 3 średnie cukinie średni seler cebula 3 ząbki czosnku odrobina oliwy sól pieprz gałka muszkatołowa 1,2 l bulionu Zielona zupa cukiniowa – przepis Cukinię, selera, cebulę kroimy w kostkę. Wielkość nie ma tutaj znaczenia bo całość będziemy blendować . W garnku z grubym dnem szklimy na odrobinie oliwy cebulę. Dodajemy selera

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak ugotować pyszną zupę? 89

zupami to przeważnie jest tak, że albo się kocha, albo nienawidzi. Ja należę do tej pierwszej grupy i talerz dobrej zupy potrafi mnie uszczęśliwić. Jak jednak gotować zupy, aby były one pyszne i pełne wartościowych składników odżywczych? Wspólnie z firmą Amii , producentem filtrów do wody FITaqua , postanowiłam zebrać dla Was kilka wskazówek. Dobra woda to podstawa Nie jest to pusty(...)slogan. Jeśli gotujemy na dobrej, przefiltrowanej wodzie , to zupa będzie znacznie smaczniejsza niż na zwyczajnej kranówce. Wystarczy zrobić prosty test: do garnka wlać wodę, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut. Następnie pozostawić wodę do całkowitego wystygnięcia. Kiedy będzie już zimna (najlepiej pozostawić ją przez noc), wylać ją i palcem przejechać po dnie garnka. Wtedy przekonacie się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa ogórkowa na maśle 115

Zupa ogórkowa na maśle... Kremowa, lekko kwaśna zupa z duszonych na maśle ogórków kiszonych. Niezwykle intensywna i aromatyczna w smaku. Zabielna śmietaną, oprószona natką pietruszki. Taka jak u babci... Komu talerz? Życzę smacznego! Składniki: Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 2 średnie marchewki; 5 średnich ogórków kiszonych + sok z kiszenia ogórków; 5 średnich ziemniaków;  2 łyżki(...)garnka i gotować do ich miękkości. W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić na rozgrzanym na patelni maśle. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać do zupy podduszone na maśle ogórki. Jeśli zupa okaże się za mało słona lub kwaśna, należy dodać do niej soku z kiszenia ogórków. W miseczce wymieszać śmietanę z łyżką mąki, następnie dodać

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa na skwarkach 112

Zupa ogórkowa na skwarkach... Lekko kwaśna, zabielona śmietaną, mocno koperkowa. O wyrazistym smaku kiszonych ogórków. Z dodatkiem złocistych skwarek. Prosta i szybka w wykonaniu. Pychota! Składniki: 7 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 150 g wędzonego boczku; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy(...)zup np. vegety; 6 - 7 średnich ogórków kiszonych; 250 ml soku z kiszonych ogórków; 2,5 litra zimnej wody; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz; Pęczek koperku. Sposób przygotowania: Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki. Ziemniaki obrać

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowo-pomidorowa 95

Zupa kalafiorowo-pomidorowa... Lekko kwaśna, o ciekawym smaku. Z różyczkami kalafiora i kwałkami pomidorów. Zabielona kwaśną śmietaną, z wiórkami żółtego sera. Delikatnie zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków. Posypana drobno posiekanym koperkiem. Inna i pyszna! Polecam!   Składniki: 1/2 średniego kalafiora; 3 średnie pomidory; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety; 100 g żółtego sera (u mnie cheddar); 4 łyżki kwaśnej, gęstej(...)czasie pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć różyczki kalafiora, dodać pokrojone pomidory, zalać 1 litrem gorącej, przegotowanej wody, dodać vegetę i gotować na średnim ogniu, aż różyczki kalafiora będą miękkie. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochę gorącej zupy

Gospodyni Miejska
Zupa z pieczonych warzyw i kokosowego mleka 43

Pogoda w sam raz na zupę. Raz pada deszcz, raz świeci słońce…Zapraszam na przepis na zupę z pieczonych warzyw i kokosowego mleka. Uwielbiam gotować i jeść zupy . Zwłaszcza jesienną porą. Jest to najprostsze danie na obiad lub kolację. Zupa krem lub zupa z kubka jest prosta w przygotowaniu, pyszna i pożywna. Przepis na zupę z warzyw właśnie taki(...)jest. Pieczone warzywa są aromatyczne i mają bardziej skondensowany smak, przez co zupa wiele zyskuje na jakości. Smak i kolor zupy zależy również od doboru warzyw. Można wybrać dowolne warzywa sezonowe. Ja postawiłam na piżmową dynię, seler i paprykę. Warzywa zmiksowane z kokosowym mlekiem i delikatnie doprawione przyprawami stanowią podstawę dobrej zupy. w zupie są również ważne dodatki. Może

codojedzenia
Zupa jarzynowa z burakiem 90

Zupa jarzynowa z burakiem... Bogactwo jarzyn: marchewki, pietruszki, selera i pora. A do tego dodatek czerwonego buraka. Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną. Pyszny początek obiadu!   Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 duży, czerwony burak; 4 średnie ziemniaki; Natka pietruszki; 2,5 litra zimnej wody; 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe(...)seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać 500 ml zimnej wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 10 minut. Buraka umyć, osuszyć, obrać

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowa z kaszą manną 90

Zupa kalafiorowa z kaszą manną... Delikatna, kremowa zupa kalafiorowa. Zagęszczona niewielkim dodatkiem kaszy manny. Z aromatycznym koperkiem. Zabielona śmietaną. Pycha!   Składniki: 1 średni kalafior; 5 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 łyżka masła; 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 3 łyżki kaszy manny; Pęczek koperku; 1 liść laurowy(...)pokroić w cienkie krążki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Koperek drobno posiekać. Kalafiora umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę, selar, pokrojonego pora i ziemniaki. Zalć 2,5 litrami zimnej wody, dodać łyżkę masła, 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe, liść laurowy i gotować na średnim

Gospodyni Miejska
Zupa krem z selera korzeniowego 103

Zupa krem z selera korzeniowego... Delikatna i kremowa zupa z selera o pięknym, żółtym kolorze. Z dodatkiem cebuli, ziemniaków i pora. Mocno warzywna. Zabielona śmietaną. Oprószona natką pietruszki. Pyszna!   Składniki: 500 g selera korzeniowego; 500 g ziemniaków; 2 cebule; Biała część pora; 3 łyżki oleju; 1 liść laurowy; 1 litr bulionu - u mnie litr gorącej wody + 1 łyżka vegety(...)pokroić w kostkę. Por umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przygotować bulion - zagotować litr wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup np. vegety czy 2 kostki rosołowe i wymieszać. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony seler i ziemniaki i podsmażać na dużym ogniu

Gospodyni Miejska
Zupa buraczkowa 138

Zupa buraczkowa... Gęsta i sycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze. Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych. Zabielona kwaśną śmietaną. Z dodatkiem świeżego koperku. Pyszna! Składniki: 3 duże buraki czerwone; 1 średnia marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 6 średnich ziemniaków; 3 litry zimnej wody; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; Pęczek koperku(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować. Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu

Gospodyni Miejska
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 72

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest zupa z soczewicy – szybka w przygotowaniu, smaczna, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Przygotujemy ją dosłownie z kilku składników… ale co będę dłużej i więcej pisał, poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników i dokładny przepis(...)Dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Zupa z soczewicy – składniki 1/2 szklanki soczewicy 600 ml bulionu warzywnego 1 niewielka cebula 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki Zupa z soczewicy – przepis Na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulą. Jak będzie szklista dodajemy soczewicę i całość przesmażamy dosłownie przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 61

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest zupa z soczewicy – szybka w przygotowaniu, smaczna, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Przygotujemy ją dosłownie z kilku składników… ale co będę dłużej i więcej pisał, poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników i dokładny przepis(...)Dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Zupa z soczewicy – składniki 1/2 szklanki soczewicy 600 ml bulionu warzywnego 1 niewielka cebula 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki Zupa z soczewicy – przepis Na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulą. Jak będzie szklista dodajemy soczewicę i całość przesmażamy dosłownie przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa kalafiorowo-brokułowa 90

Zupa kalafiorowo-brokułowa... Delikatna i aromatyczna. Towarzystwo białych różyczek kalafiora i zielonego brokuła. Dodatek ziemniaków i koperku. A całość zabielona kwaśną śmietaną. Pycha ! Składniki: 1 mały kalafior; 1 mały brokuł; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 4 średnie ziemniaki; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety(...)umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki pokroić w plasterki. Pietruszkę w słupki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zupy i gotować na średnim ogniu przez około

Gospodyni Miejska
Pikantna, rozgrzewająca zupa krem curry z soczewicą 4

Print Zupa krem z curry z soczewicy Course: Zupa Cuisine: inspirowana kuchnią indyjską Difficulty: łatwe Porcje 6 servings Czas przygotowania 30 minutes Składniki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 400 mililitrów mleczka kokosowego 400 gramów czerwonej soczewicy 1 litr bulionu warzywnego warzywa z bulionu 1/2 litra przecieru(...)dodajemy tam ugotowaną soczewicę i mieszamy dokładnie. Siekamy warzywa z bulionu. Ja nie używam wszystkich, wybieram marchewki, połowę pietruszki, cebulę i mały kawałek selera. Warzywa dodajemy do gotującej się zupy. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy gaz, czekamy kilka minut, dodajemy przyprawy, ocet oraz przecier pomidorowy. Wyciągamy blender i miksujemy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Porady Pasta curry jest ostra, więc

Heca w kuchni
Zupa krem z brokuła 72

Lubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia. Zobaczcie zatem jak przygotować tą „zieloną” zupę :) Składniki: 1 brokuł 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki 1,2 l bulionu warzywnego 50 ml śmietanki starta skórka z 1/2 cytryny sól pieprz gałka(...)dodajemy różyczki brokuła. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut, doprawiając w międzyczasie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy pokruszony ser i śmietankę. Jak ser się rozpuści całość blendujemy . Zupę krem możemy podać udekorowaną cienkimi paseczkami wyciętymi z łodygi brokuła albo odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki.   Smacznego! Post Zupa krem z brokuła pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybka zupa krem z brokułów 95

Szybka zupa krem z brokułów... Zielona, gęsta i smakowita zupa z brokułów. O delikatnym aromacie czosnku. Z dodatkiem rumianych grzanek. Oprószona wiórkami parmezanu. Idelana na jesienne dni! Składniki: 1 kg brokułów; 1,5 litra bulionu (u mnie 1,5 litra gorącej wody + 1,5 łyżki ziarenek smaku); 2 łyżki masła; 3 ząbki czosnku; 125 ml letniego mleka; 40 g parmezanu(...)masła; 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego. Sposób przygotowania: W garnku zagotować 1,5 litra wody. Do gotującej się wody dodać 1,5 łyżki ulubionej przyprawy do zupy (u mnie ziarenka smaku), zmiejszyć ogień i chwilę razem pogotować. Następnie zestawić tak przygotowany bulion z ognia. Brokuły umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i pokroić w plastry. Czosnek obrać, przecisnąć

Gospodyni Miejska
Zupa z bobu z grzankami 69

Zupa z bobu z grzankami... Podsmażone na maśle: cebula, czosnek i bób. Aromatyczny, drobno posiekany koperek. I złociste, chrupiące grzanki. Sezon na bób otwarty. Zapraszam!   Składniki: 500 g bobu; 1 duża, biała cebula; 2 ząbki czosnku; 50 g masła; 1/2 pęczka koperku /+ do posypania po wierzchu - opcjonalnie/; 50 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 litr bulionu(...)mnie 1 litr gorącej wody + 1 płaska łyżka przyprawy do zup - vegety); 1/2 łyżki majeranku;  Sól; Pieprz; 4 kromki chleba (około 150 g).  Sposób przygotowania: Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić. Obrać ze skórki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Koperek drobno posiekać. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić

Gospodyni Miejska