zupa - przepisów 23612

  1. Zupa z pieczonej papryki
    Zupa z pieczonej papryki

    Porządkując komputer znalazłam zdjęcia pysznej, aromatycznej zupy, którą robiłam jakiś czas temu. Nie wiem jak to się stało, że zupełnie zapomniałam wstawić ten przepis :) Pomysł na zupę pojawił się przypadkiem. Była reszta rosołu z niedzieli i kompletny brak pomysłu co na poniedziałkowy obiad. A że przy okazji kuchnia zawalona była papryką przygotowywaną do zawekowania w kilku różnych postaciach (ciekawe(...)czemu nie wrzuciłam tutaj?...), to jakoś tak postanowiłam, że i na obiad będzie coś z papryki :D No i zrobiłam zupę krem z opiekanej w piekarniku papryki. Składniki: około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami , 3 papryki czerwone , 3 liście laurowe , 10-12 ziaren ziela angielskiego, sól , papryka mielona (ostra i słodka

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  2. Zupa ze słodkiej kapusty
    Zupa ze słodkiej kapusty

    Zupa ze słodkiej kapusty... Kawałki słodkiej, białej kapusty. Plasterki marchewki i kosteczki ziemniaków. Mocno przyprawiona koncentratem pomidorowym. O delikatnym aromacie majeranku i papryki. Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g); 200 g koncentratu pomidorowego; 5 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 cebula; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela(...)angielskiego; 2,5 litra zimnej wody; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; Olej do podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w plasterki. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  3. Zupa ryżowo-koperkowa
    Zupa ryżowo-koperkowa

    Zupa ryżowo-koperkowa... Delikatna i aromatyczna zupa. Z dodatkiem ziemniaków i ryżu. Pysznie koperkowa! Składniki: 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 5 łyżek białego ryżu; 1 liść laurowy; 2,5 litra zimnej wody; 1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup; Pęczek koperku; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę(...)seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek umyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Zagotować. Następnie dodać

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  4. Pekińska zupa pikantno-kwaśna
    Pekińska zupa pikantno-kwaśna

    Dzisiaj jedna  z moich ulubionych zimowych zup. Domowa, bez sztucznych dodatków, ani smakowych ulepszaczy. Ulubiona z dwóch powodów. Pierwszy to taki, że jest pikantna i przy mroźniej i śnieżnej aurze doskonale smakuje na rozgrzewkę po przyjściu do domu. A drugi to taki, że robi się ją dosłownie w 20 minut. Do przygotowania zupy użyłam smalczyku roślinnego. Smakowita Pajda zaskoczyła(...)mnie tym, że doskonale zastępuje smalec. Do tej pory zawsze do pekińskiej zupy używałam smalcu, tym razem postanowiłam poeksperymentować i się udało ! Pekińska zupa pikantno-kwaśna Składniki: 250 g schabu wieprzowego 1,5 litra bulionu 6 pieczarek 1 marchewka 2 łyżki pokrojonego w paseczki bambusa 1 mała cebula 1,5 łyżki roślinnego smalczyku Smakowita Pajda

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  5. Zupa meksykańska
    Zupa meksykańska

    Czas przygotowania: 10 minut Czas przyrządzania: 40 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Zupa meksykańska By Piotr 9 Kwiecień 2015 Jeżeli szukasz przepisu na pyszną, pożywną i treściwą zupę - ta zupa meksykańska z mięsem mielonym i dużą ilością warzyw jest dla Ciebie! Składniki: bulion - 1,25 litra mięso mielone wołowe - 500g cebula - 1 (większa) cebula czerwona - 1 (większa) czosnek(...)mięso będzie miękkie. Pod koniec dodajemy przecier, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z niewielkim kleksem śmietany 18% i startym serem. Alergeny Alergeny warzywa strączkowe Zupa meksykańska z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Bardzo smaczna, treściwa - idealna wręcz na solidny jednodaniowy obiad. Jeśli podobnie jak ja jesteście wielbicielami

    Przepis pochodzi z bloga COOKUJ, prowadzonego przez Pogotujmy.pl.

  6. Zupa meksykańska
    Zupa meksykańska

    Czas przygotowania: 10 minut Czas przyrządzania: 40 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Zupa meksykańska By Piotr 9 kwietnia 2015 Jeżeli szukasz przepisu na pyszną, pożywną i treściwą zupę - ta zupa meksykańska z mięsem mielonym i dużą ilością warzyw jest dla Ciebie! Składniki: bulion - 1,25 litra mięso mielone wołowe - 500g cebula - 1 (większa) cebula czerwona - 1 (większa) czosnek(...)mięso będzie miękkie. Pod koniec dodajemy przecier, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z niewielkim kleksem śmietany 18% i startym serem. Alergeny Alergeny warzywa strączkowe Zupa meksykańska z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Bardzo smaczna, treściwa - idealna wręcz na solidny jednodaniowy obiad. Jeśli podobnie jak ja jesteście wielbicielami

    Przepis pochodzi z bloga COOKUJ, prowadzonego przez Pogotujmy.pl.

  7. Zupa cygańska
    Zupa cygańska

    Zupa cygańska to tania, prosta i pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na jesienny obiad. Czemu zupa cygańska? Bo to potrawa prosta , a kuchnię cygańską charakteryzują wieloskładnikowe gulasze, kociołki albo gęste zupy. Ta kuchnia w jakimś stopniu odzwierciedla też romskie wędrówki po świecie, kuchnia narodów bałkańskich miała na nią duży wpływ. Dania są ostre, zawierają kilka rodzaju mięs lub kiełbas, paprykę, pomidory(...)przecier pomidorowy. Taka jest też właśnie moja zupa cygańska. Wieloskładnikowość charakteryzuje też oszczędną kuchnię, wykorzystującą to co zostało z innych posiłków. Moja zupa jest na bazie wczorajszego rosołu. Ty razem nie jest to poniedziałkowa pomidorówka , a cygańska zupa z boczkiem, kiełbasą, z papryką, z pomidorami i jest na ostro. Zupa cygańska najlepiej smakuje kiedy się przegryzie po ugotowaniu, po ponownym

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  8. Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji
    Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji

    bardzo dziękuję. Dzięki Wam powstała baza inspiracji do przygotowania prawdziwie jesiennych posiłków na bazie warzyw lub grzybów. Niżej znajdziecie zaakceptowane przepisy, które podzieliłam na następujące kategorie: sałatki i surówki zupy dania obiadowe przetwory na kanapki Zaakceptowałam 109 przepisów pochodzących z 60 blogów. Zgłosiliście ich jednak więcej. Nie wszystkie jednak miały dodany banerek akcji. Niektórzy przesyłali przepisy z zastosowaniem jednego tylko(...)cię burak zjem w sałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit

    Przepis pochodzi z bloga Weekendy w domu i ogrodzie, prowadzonego przez Badylarka.

  9. Zapiekana Zupa Cebulowa
    Zapiekana Zupa Cebulowa

    cebule sparzyć przed obieraniem z łusek i w miarę możliwości rozdrabniać przy otwartym oknie. Zmniejszy to ilość wylanych łez. 2. Ser zetrzeć na tarce z grubymi otworami. PRZYRZĄDZENIE ZAPIEKANEJ ZUPY CEBULOWEJ 1. Płytkę grzejną kuchenki nastawić na stopień 2 (średni pobór mocy) 2. W garnku roztopić tłuszcz. 3. Dusić na nim krążki cebuli ok. 2 minut do zeszklenia. 4. Dolać(...)gotować ok. 15 min 7. Dodać 1/2 łyżeczki kminku i szczyptę soli. 8. Piekarnik nagrzać do 250°C. Ogrzać żaroodporne kokilki. 9. Okroić kromki bułki do średnicy kokilek. 10. Zupę cebulową rozlać do nagrzanych kokilek. 11. Na wierzchu położyć okrojoną kromkę bułki i posypać startym serem. 12. Zapiekać ok. 10 minut na górnym poziomie piekarnika. WARIANT – ZUPA CEBULOWA

    Przepis pochodzi z bloga Ciekawe Przepisy, prowadzonego przez tomach1.

  10. Zupa krem z kalafiora
    Zupa krem z kalafiora

    Zupa krem z kalafiora... Kremowa, aksamitna i delikatna. Gęsta i rozpływająca się w ustach. Wzbogacona smakiem czerwonej papryki. Pycha!   Składniki: 1 duży kalafior; 2 małe cebule; 200 g obranych ziemniaków; 100 g masła; 50 ml oliwy; 100 ml białego, wytrawnego wina; 1 l bulionu drobiowego (u mnie 2 kostki Knorr Rosół z kury rozpuszczone w litrze gorącej wody(...)śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 2 średnie, czerwone papryki, Sól; Biały pieprz. Sposób wykonania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło wraz z oliwą. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż do jej zeszklenia. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i zalać białym winem. Gotować

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  11. Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi
    Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi

    Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi... Aromatyczna, kremowa zupa z upieczonych pomidorów. Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i czosnku. Podana z parmezanowymi chipsami. Niebo w gębie! Składniki: 1 kg pomidorów; 1 duża, czerwona papryka; 2 średnie, czerwone cebule; 6 ząbków czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa); Oliwa z oliwek; 1/2 łyżeczki(...)wstawić na raz do piekranika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec przez 45 minut, aż warzywa będą lekko przyrumienione. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Wlać bulion i zblendować na gładką masę. Zupę przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. W międzyczasie przygotować chipsy parmezanowe. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze usypać kółka

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  12. Pikantna zupa z dyni z imbirem i kardamonem oraz recenzja książki "Zdrowe zupy"
    Pikantna zupa z dyni z imbirem i kardamonem oraz recenzja książki "Zdrowe zupy"

    Czyli kulinarna alchemia w garnku :) Ostatnimi czasy trafiły do mojej kulinarnej biblioteczki bardzo ciekawe książki Wydawnictwa M wydane pod wspólną dewizą: Zdrowe Zdrowie . Jedna z nich to Zdrowe zupy opracowana przez Rebeccę Katz i Mat'a Edelson i dostępna w księgarni internetowej Klubu DPD . Autorzy podpowiadają w niej jak wykorzystać sezonowe produkty i przemienić je w gar pysznego płynu(...)zachować zdrowie i witalność przez cały rok. Kilka słów o głównej autorce Zupomanka , szamanka i zaklinaczka zup , zupowy mentor , mistrzyni kulinarnej alchemii w garnku - tak można z powodzeniem określić Rebeccę Katz , specjalistkę ds. żywienia i główną autorkę tego kompleksowego zbioru zupnych przepisów. Jak pisze sama o sobie: "Szczerze zakochałam się w zupach. Miłość tę mam we krwi. W dzieciństwie spędziłam

    Przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis!, prowadzonego przez aaasikkk.

  13. Zupa z porów, zupa porowa
    Zupa z porów, zupa porowa

    Dzisiaj przepis na zupę z porów. I tu się muszę przyznać, że nie przepadam specjalnie za niektórymi warzywami. Może nie tyle co nie przepadam, co ich po prostu nie czuję. Do takich warzyw zaliczam pora. Robię z nim surówki i sałatki na kilka sposobów i w zasadzie tyle. Nie dodaję pora nawet do sałatki jarzynowej, takiej klasycznej, bo jakoś psuje(...)smak. Do tego nie trawię zapachu takiego odleżałego, pokrojonego pora, podobnie jak cebuli. Za to cebulę w postaci duszonej czy zupy – uwielbiam. Byłam ciekawa smaku zupy porowej. Pewnie z zupą porową jest jak z cebulową. Albo ją pokochacie, albo będziecie omijać szerokim łukiem. Zupę po raz pierwszy zaserwował nam tata, podczas niedzielnego obiadu. Już od wejścia do mieszkania

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  14. Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem
    Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem

    RZEŻUSZANKA...jak to wdzięcznie brzmi :) nie uwierzycie, ale jest to oryginalna włoska zupa podawana zimą lub wiosną, której głównym składnikiem jest... rzeżucha, spożywana na ciepło lub na zimno :)  Ze względu na to, że własnie są święta Wielkiej Nocy postanowiłam do zupy dodać kilka polskich akcentów takich jak: śmietana, bulion na boczku, chrzan oraz sposób podania(...)chlebie z jajkiem :) Zupę tę możecie przygotować zaraz po świętach jak nie będziecie wiedzieli co zrobić z rzeżuchą? :)  Zapraszam Was także na inną włoską zupę   ACQUACOTTĘ :   przepis składniki: 2 - 3 garści posiekanej  rzeżuchy + trochę do dekoracji  koperek (dodatek polski) 1 seler naciowy 2 ząbki czosnku 1 pietruszka

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  15. Sezon na zupy uważam za otwarty
    Sezon na zupy uważam za otwarty

    się sama do siebie na myśl, że nie muszę wychodzić z domu. Lubię jesień. Zasadniczo. Szczególnie, kiedy mogę cieszyć się ciepłem koca i herbaty, dobrą książką i aromatyczną, gęstą zupą.  Nie przepadam za chłodnikami. Sama nie wiem dlaczego... Ale idea zimnej zupy jakoś do mnie nie przemawia. Może po prostu nie trafiłam jeszcze na ideał...? W każdym razie latem(...)zup nie jadam. Jesień to zupełnie co innego... Wtedy na stole raz po raz lądują jesienne przysmaki, najchętniej zmiksowane na gładki, gęsty krem. Sycące, pachnące, tak łatwe do przygotowania, a później podgrzania, gdy człowiek wraca zmarznięty i głodny do domu. Uwielbiam. Sezon otwieram kremem z pieczonego czosnku. Znalazłam go na blogu  Kuchenne fascynacje , i zakochałam się od razu. Smak

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

Wybierz stronę :