zupa - przepisów 21548

  1. Zupa cygańska
    Zupa cygańska

    Zupa cygańska to tania, prosta i pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na jesienny obiad. Czemu zupa cygańska? Bo to potrawa prosta , a kuchnię cygańską charakteryzują wieloskładnikowe gulasze, kociołki albo gęste zupy. Ta kuchnia w jakimś stopniu odzwierciedla też romskie wędrówki po świecie, kuchnia narodów bałkańskich miała na nią duży wpływ. Dania są ostre, zawierają kilka rodzaju mięs lub kiełbas, paprykę, pomidory(...)przecier pomidorowy. Taka jest też właśnie moja zupa cygańska. Wieloskładnikowość charakteryzuje też oszczędną kuchnię, wykorzystującą to co zostało z innych posiłków. Moja zupa jest na bazie wczorajszego rosołu. Ty razem nie jest to poniedziałkowa pomidorówka , a cygańska zupa z boczkiem, kiełbasą, z papryką, z pomidorami i jest na ostro. Zupa cygańska najlepiej smakuje kiedy się przegryzie po ugotowaniu, po ponownym

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  2. Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji
    Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji

    bardzo dziękuję. Dzięki Wam powstała baza inspiracji do przygotowania prawdziwie jesiennych posiłków na bazie warzyw lub grzybów. Niżej znajdziecie zaakceptowane przepisy, które podzieliłam na następujące kategorie: sałatki i surówki zupy dania obiadowe przetwory na kanapki Zaakceptowałam 109 przepisów pochodzących z 60 blogów. Zgłosiliście ich jednak więcej. Nie wszystkie jednak miały dodany banerek akcji. Niektórzy przesyłali przepisy z zastosowaniem jednego tylko(...)cię burak zjem w sałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit

    Przepis pochodzi z bloga Weekendy w domu i ogrodzie, prowadzonego przez Badylarka.

  3. Zapiekana Zupa Cebulowa
    Zapiekana Zupa Cebulowa

    cebule sparzyć przed obieraniem z łusek i w miarę możliwości rozdrabniać przy otwartym oknie. Zmniejszy to ilość wylanych łez. 2. Ser zetrzeć na tarce z grubymi otworami. PRZYRZĄDZENIE ZAPIEKANEJ ZUPY CEBULOWEJ 1. Płytkę grzejną kuchenki nastawić na stopień 2 (średni pobór mocy) 2. W garnku roztopić tłuszcz. 3. Dusić na nim krążki cebuli ok. 2 minut do zeszklenia. 4. Dolać(...)gotować ok. 15 min 7. Dodać 1/2 łyżeczki kminku i szczyptę soli. 8. Piekarnik nagrzać do 250°C. Ogrzać żaroodporne kokilki. 9. Okroić kromki bułki do średnicy kokilek. 10. Zupę cebulową rozlać do nagrzanych kokilek. 11. Na wierzchu położyć okrojoną kromkę bułki i posypać startym serem. 12. Zapiekać ok. 10 minut na górnym poziomie piekarnika. WARIANT – ZUPA CEBULOWA

    Przepis pochodzi z bloga Ciekawe Przepisy, prowadzonego przez tomach1.

  4. Zupa krem z kalafiora
    Zupa krem z kalafiora

    Zupa krem z kalafiora... Kremowa, aksamitna i delikatna. Gęsta i rozpływająca się w ustach. Wzbogacona smakiem czerwonej papryki. Pycha!   Składniki: 1 duży kalafior; 2 małe cebule; 200 g obranych ziemniaków; 100 g masła; 50 ml oliwy; 100 ml białego, wytrawnego wina; 1 l bulionu drobiowego (u mnie 2 kostki Knorr Rosół z kury rozpuszczone w litrze gorącej wody(...)śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 2 średnie, czerwone papryki, Sól; Biały pieprz. Sposób wykonania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło wraz z oliwą. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż do jej zeszklenia. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i zalać białym winem. Gotować

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  5. Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi
    Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi

    Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi... Aromatyczna, kremowa zupa z upieczonych pomidorów. Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i czosnku. Podana z parmezanowymi chipsami. Niebo w gębie! Składniki: 1 kg pomidorów; 1 duża, czerwona papryka; 2 średnie, czerwone cebule; 6 ząbków czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa); Oliwa z oliwek; 1/2 łyżeczki(...)wstawić na raz do piekranika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec przez 45 minut, aż warzywa będą lekko przyrumienione. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Wlać bulion i zblendować na gładką masę. Zupę przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. W międzyczasie przygotować chipsy parmezanowe. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze usypać kółka

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  6. Zupa z porów, zupa porowa
    Zupa z porów, zupa porowa

    Dzisiaj przepis na zupę z porów. I tu się muszę przyznać, że nie przepadam specjalnie za niektórymi warzywami. Może nie tyle co nie przepadam, co ich po prostu nie czuję. Do takich warzyw zaliczam pora. Robię z nim surówki i sałatki na kilka sposobów i w zasadzie tyle. Nie dodaję pora nawet do sałatki jarzynowej, takiej klasycznej, bo jakoś psuje(...)smak. Do tego nie trawię zapachu takiego odleżałego, pokrojonego pora, podobnie jak cebuli. Za to cebulę w postaci duszonej czy zupy – uwielbiam. Byłam ciekawa smaku zupy porowej. Pewnie z zupą porową jest jak z cebulową. Albo ją pokochacie, albo będziecie omijać szerokim łukiem. Zupę po raz pierwszy zaserwował nam tata, podczas niedzielnego obiadu. Już od wejścia do mieszkania

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  7. Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem
    Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem

    RZEŻUSZANKA...jak to wdzięcznie brzmi :) nie uwierzycie, ale jest to oryginalna włoska zupa podawana zimą lub wiosną, której głównym składnikiem jest... rzeżucha, spożywana na ciepło lub na zimno :)  Ze względu na to, że własnie są święta Wielkiej Nocy postanowiłam do zupy dodać kilka polskich akcentów takich jak: śmietana, bulion na boczku, chrzan oraz sposób podania(...)chlebie z jajkiem :) Zupę tę możecie przygotować zaraz po świętach jak nie będziecie wiedzieli co zrobić z rzeżuchą? :)  Zapraszam Was także na inną włoską zupę   ACQUACOTTĘ :   przepis składniki: 2 - 3 garści posiekanej  rzeżuchy + trochę do dekoracji  koperek (dodatek polski) 1 seler naciowy 2 ząbki czosnku 1 pietruszka

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  8. Sezon na zupy uważam za otwarty
    Sezon na zupy uważam za otwarty

    się sama do siebie na myśl, że nie muszę wychodzić z domu. Lubię jesień. Zasadniczo. Szczególnie, kiedy mogę cieszyć się ciepłem koca i herbaty, dobrą książką i aromatyczną, gęstą zupą.  Nie przepadam za chłodnikami. Sama nie wiem dlaczego... Ale idea zimnej zupy jakoś do mnie nie przemawia. Może po prostu nie trafiłam jeszcze na ideał...? W każdym razie latem(...)zup nie jadam. Jesień to zupełnie co innego... Wtedy na stole raz po raz lądują jesienne przysmaki, najchętniej zmiksowane na gładki, gęsty krem. Sycące, pachnące, tak łatwe do przygotowania, a później podgrzania, gdy człowiek wraca zmarznięty i głodny do domu. Uwielbiam. Sezon otwieram kremem z pieczonego czosnku. Znalazłam go na blogu  Kuchenne fascynacje , i zakochałam się od razu. Smak

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  9. Zupa z cukinią i zacierkami
    Zupa z cukinią i zacierkami

    Zupa z cukinią i zacierkami... Niezwykle delikatna. Pełna warzyw. Pysznie zdrowa! Smacznego!   Składniki: 1 mała cukinia; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 3 duże ziemniaki; 2,5 litra zimnej wody; Natka pietruszki; 2 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; Łyżka masła; 1,5 łyżki mąki(...)pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki. Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Dodać masło. Zalać 500 ml zimnej wody i dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 15 minut. Ziemniaki obrać

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  10. Banalnie prosta francuska zupa cebulowa z grzankami home-made i serem! MMNIIIAAAMM!!!!
    Banalnie prosta francuska zupa cebulowa z grzankami home-made i serem! MMNIIIAAAMM!!!!

    każdym razem kiedy serwuję tę zupę, proces konsumpcji przez Osobę zaczyna się jednakowo: Pierwsza łyżka zupy trafia do ust Osoby. - Co to za zupa? - Osoba pyta. - A cebulowa - odpowiadam. - Cebulowa? - Osoba bardzo się dziwi. A no cebulowa moi drodzy;-) Pyszna i prosta, bez cebulowego posmaku. Aby potwierdzić prawdziwość tych słów dodam tylko, iż mój M, który cebuli nie znosi(...)zupy zawsze zjada talerzy dwa!;-) Zupa jest syta, ziołowa, idealna na jesienne obiady! Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! Składniki: 6 dużych białych cebul 2 kostki bulionowe WOŁOWE (koniecznie!!!) najlepiej bio, bądź własnej roboty, od biedy mogą być te tradycyjne (bądźcie jednak świadomi, że zawierają one tłuszcze utwardzane i glutaminian monosodowy, sztuczne barwniki i aromaty) 2 szklanki wrzątku

    Przepis pochodzi z bloga Restauracyjka Literacka, prowadzonego przez Restauracyjka Literacka.

  11. Zupa krem z kabaczkiem.
    Zupa krem z kabaczkiem.

    Przez długi czas zupy zajmowały poczesne miejsce w naszych jadłospisach ,ostatnio jakby mniej. Pamiętam z dzieciństwa (kiedy to było ?) wjeżdżającą na stół wazę z pachnącą zupą. Był to rosół, niezastąpiony w okresie rekonwalescencji ,barszczyk czerwony przed cięższym daniem ,żurek czy grzybowa przed lżejszym. Wiosną zaczynał się sezon jarzynówek ( ukochana szparagowa) ,przechodzący w chłodniki warzywne i owocowe ,a jesień przynosiła zupy(...)rozgrzewające. Rola zupy w naszym odżywianiu nieco się zmieniła .Nie jest już przysposobieniem żołądka do przyjęcia innych pokarmów ,lecz coraz częściej osobnym daniem ,które chcemy zjeść szybko ,bo umieramy z głodu. Niestety wynika to z przemian społeczno-ekonomicznych. Dzisiaj prezentowana zupa-krem może być preludium do dalszego posiłku ,ale może stanowić drobny posiłek .Zupka jest delikatna ,ale treściwa ,rozgrzewająca

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny karnet Christophera, prowadzonego przez Christopher.

  12. Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro
    Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro

    Słońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy krem z jej użyciem. :)   Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące(...)cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu niż miseczka pysznej, rozgrzewającej od środka zupy - pycha! :)   Ten przepis to moja ulubiona wersja zupy krem

    Przepis pochodzi z bloga Cooking Monster, prowadzonego przez Cooking Monster.

  13. Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro
    Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro

    Słońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy krem z jej użyciem. :)   Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące(...)cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu niż miseczka pysznej, rozgrzewającej od środka zupy - pycha! :)   Ten przepis to moja ulubiona wersja zupy krem

    Przepis pochodzi z bloga Cooking Monster, prowadzonego przez Cooking Monster.

  14. Zupa z marchwi na mleku na słodko
    Zupa z marchwi na mleku na słodko

    Kuchnia śląska nie jest, nigdy nie była i zapewne nie będzie w moim domu na wysokiej pozycji, jednak ta zupa tak mnie zaintrygowała, że naprawdę musiałam ją przygotować. Tak, głównie z ciekawości, czy to w ogóle jest zjadliwe. No i okazało się, że jest. Z czystym sumieniem mogę przyznać, że zupa jest zaskakująco smaczna. Odrobinę przypomina zupę dyniową na słodko(...)jadać w dzieciństwie, w okresie jesiennym. Jeśli lubicie takie eksperymenty, które swoje korzenie mają w tradycyjnej, regionalnej kuchni naszego kraju, z pewnością spodoba się Wam ten przepis. Jest prosty, zupę przygotowuje się szybko, jest tania, pożywna i smaczna. Zupa z marchwi na mleku prawdopodobnie nie jest zupą dla wszystkich, być może niektórzy uznają ją za dziwny wynalazek, ale z pewnością

    Przepis pochodzi z bloga Ósmy kolor tęczy, prowadzonego przez Małgosia.

  15. Zupa ziemniaczana – dobra zupa, to ciepła zupa :)
    Zupa ziemniaczana – dobra zupa, to ciepła zupa :)

    Zupa ziemniaczana – dobra zupa, to ciepła zupa :) Zupa ziemniaczana, ta wersja powstała ostatnio u nas w domu, gdy moja córka rano wstała i powiedziała proszę ugotuj dzisiaj zupę.      No, to ugotowałam z tego co w niedzielę w domu znalazłam ;) Powstała szczerze przepyszna zupa, która już zdążyła zniknąć a pytania czy jest dalej są :)    Zupa(...)angielskie, liście laurowe i gotujemy, aż mięso po wyjęciu można będzie odkroić od kości. Golonkę wyjęłam odkroiłam mięso z kości, pokroiłam drobno i wraz z całą kością włożyłam do zupy ponownie.   Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki i dorzucamy do wody.  Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę tak maks 1 cm na 1 cm. Wrzucamy

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia na wzgórzu, prowadzonego przez ulcik.

  16. Zupa krem z pomidorów z ryżem
    Zupa krem z pomidorów z ryżem

    Zupa krem z pomidorów z ryżem... Soczyste, czerwone pomidory. Świeże jarzyny. I ryż. Gęsta, pyszna, pożywna. Polecam!   Składniki: 1,5 kg pomidorów; 3 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1,5 l zimnej wody; 200 g koncentratu pomidorowego; Sól; Pieprz; Natka pietruszki/pęczek szczypiorku; Ryż biały, długoziarnisty - 1/8 szklanki (tj. około 27,5g) ryżu(...)Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki. Jarzyny włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa i zalać 1,5 l zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić bulion do wrzenia. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pomidory włożyć

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  17. Zupa krem marchewkowy z pomarańczą
    Zupa krem marchewkowy z pomarańczą

    Zupa krem marchewkowy z pomarańczą... Kremowa, gęsta zupa o intensywnie pomrańczowym kolorze. Z dużą ilością marchewki i soku z pomarańczy. Zabielona słodką śmietanką, doprawiona chili. Oprószona koperkiem i startą skórką pomarańczową. Pycha!   Składniki: 1 kg marchwi; 2 średnie pietruszki; Biała część pora; Sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy; Skórka starta z 1 pomarańczy; Płaska łyżeczka chili; 1 łyżka ulubionej(...)przyprawy do zup np. vegety; 125 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 1/2 pęczka koperku; Biały pieprz; Sól; 1 litr zimnej wody; 5 łyżek oleju. Uwagi do przepisu: Por umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Marchewki i pietruszki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pomarańcze oblać wrzątkiem, osuszyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórką, a ze wszystkich

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  18. Zupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą
    Zupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą

    Zupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą... Rozgrzewająca, delikatnie pikantna, jesienna zupa. Gęsta od ziemniaków i czerwonej fasoli. Pełna zielonych liści jarmużu i kawałków pomidorów. Z dodatkiem plasterków podsmażonego chorizo. Pyszna i aromatyczna. Smacznego! Składniki: Puszka czerwonej fasoli (waga netto po odsączeniu 240 g); 1 średnia cebula; 200 g liści jarmużu; 4 średnie ziemniaki; 3 ząbki czosnku; 2 duże pomidory(...)zakrył pomidory i odstawić na 10 minut), obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Chorizo pokroić w plasterki. Fasolę odsączyć z zalewy. W garnku, w którym bedzie gotowana zupa rozgrzać olej (2 łyżki). Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i delikatnie podmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać plasterki chorizo i razem podsmażać, aż z chorizo wytopi się większość tłuszczu i stanie

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  19. Zupa ryżowa z drobiowymi pulpecikami
    Zupa ryżowa z drobiowymi pulpecikami

    Jesień to pora, kiedy zupy często królują w mojej kuchni. Nic bowiem tak cudownie nie rozgrzewa w chłodne, jesienne dni, jak talerz parującej, pożywnej zupy. Jak jeszcze jest z dodatkiem mięsa to z łatwością może zaspokoić duży głód i nie potrzebne już drugie danie. Dziś mam propozycję na taką właśnie zupę z dodatkiem mięsa, ale w postaci pulpecików, robi się(...)minut. Następnie dodać obrane i pokrojone w słupki marchewkę, pietruszkę i seler oraz ryż. Gotować kolejne 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. Udka z kurczaka wyjąć z zupy, kości wyrzucić a mięso zemleć w maszynce razem ze skórą. Do zmielonego mięsa dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszkloną na łyżce masła cebulkę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki i koraliki, prowadzonego przez Kasiawa.

Wybierz stronę :