zupa - przepisów 22250

  1. Zupa Kitchari oraz recenzja ksiązki ZDROWE ZUPY.
    Zupa Kitchari oraz recenzja ksiązki ZDROWE ZUPY.

    sportu czy chociażby codzienne spacery , wszystko to robimy po to aby poczuć się lepiej. Dzięki  Wydawnictwu M co jakiś czas dzielić się z Wami będę zdrowymi przepisami na zupy, koktajle czy inne smakołyki. Dzięki nim wierzę, że ja,  jak i Wy poczujemy się lepiej i zdrowiej! Dziś chcę przedstawić Wam książkę   Zdrowe zupy . Tą wybrałam jako pierwszą(...)ponieważ od zawsze mam słabość do zup. Uwielbiam je!  Tytuł; Zdrowe Zupy. Autor; Rebecca Katz, Mat Edelson Wydawnictwo ; M Objętość;  256 stron Oprawa; miękka Na podstawie własnego doświadczenia opieki nad chorymi, Rebecca Katz, opracowała receptury zup przywracających siłę i zdrowie osobom cierpiącym nawet na bardzo poważne schorzenia. Twierdzi, że odpowiednio przygotowane zupy mają niezwykłą zdolność odżywiania i uzdrawiania

    Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem., prowadzonego przez elapolo.

  2. Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa
    Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa

    Powiem szczerze, że w moim rodzinnym domu, zupy ze świeżych grzybów się nie robiło. Nie, przepraszam, wyjątek stanowiła pieczarkowa, całkiem dobra zupa Jednak jeśli mamy na myśli takie prawdziwe grzyby, dostępne pod koniec lata i jesienią, to takiej zupy nie jadaliśmy. Oczywiście, jedliśmy zupę z suszonych grzybów w Wigilię. No i powiem szczerze, że ja preferuję zupy grzybowe z suszonych(...)grzybów. Ten grzybowy aromat jest po prostu w nich głębszy i mocniejszy. Ale ponieważ sezon na grzyby nie trwa długo, warto też zjeść zupę ze świeżych grzybów. Nawet eksperymentalnie, żeby mieć porównanie O ile macie wywar, obojętne czy mięsny czy warzywny, to ugotowanie zupy zajmie Wam niewiele czasu. Za to ten aromat w całym domu…Grzyby mają

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  3. Zupa Kalafiorowa
    Zupa Kalafiorowa

    Witam serdecznie Propozycja na pyszną domową zupę kalafiorową . Wywar do zupy kalafiorowej przygotowałam na ćwiartkach ponieważ ugotowane mięso dodam do zupy . Będziemy potrzebować : na wywar : około 3 l wody 2 ćwiartki (około 800g) kawałek pora (60 g) kawałek korzenia selera (90 g) 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (120 g) 1 cebula (70 g) na zupę: 1 kalafior(...)śmietany (około 6 łyżek) 1 pęczek koperku 1 łyżka mąki pszennej 2,5 l czystego wywaru W nawiasach podałam orientacyjną wagę produktów . Link do filmu z przygotowania : Zupa kalafiorowa  https://www.youtube.com/watch?v=aQ9_M8D8VZo Przygotowanie : Najpierw przygotuję wywar : Do garnka daję umyte ćwiartki kurczaka , dodaję oczyszczoną całą marchewkę ( marchewki nie kroję na mniejsze kawałki bo po ugotowaniu wyjmę ją, pokroję

    Przepis pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje, prowadzonego przez UwagaBabciaGotuje.

  4. Klasyczna zupa dyniowa
    Klasyczna zupa dyniowa

    Zupa dyniowa to popularne jesienne danie, choć najwięksi miłośnicy tego warzywa mogą pokusić się również o ugotowanie zupy z dyni mrożonej. Przepisów na zupę z dyni jest przy tym bardzo wiele, więc zaproponujemy ich tutaj więcej niż jeden. Ten poniżej określiliśmy mianem „klasycznego” w tym sensie, że zawiera on typowe dla naszego regionu składniki. W niedługim czasie możecie jednak spodziewać(...)się również dyniowej zupy „egzotycznej” W sklepach i na targowiskach znajdziemy wiele odmian dyni. Zupę możemy teoretycznie przygotować z niemal każdej z nich, choć różnią się one smakiem, aromatem, barwą czy konsystencją miąższu. Najpopularniejsza jest u nas dynia zwyczajna, aczkolwiek niekoniecznie jest ona najbardziej aromatyczna czy intensywna w smaku. Dlatego z punktu widzenia przygotowania zupy dyniowej warto rozważyć użycie bardziej

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  5. Zupa krem z pieczarek i serków topionych
    Zupa krem z pieczarek i serków topionych

    Często robię tę zupę na przyjęcia, gdy gościom już brakuję sił.  Na ożywienie - gorąca zupa krem jest idealna. Na następny dzień sprawdza się jeszcze lepiej :P Składniki: 40 - 50 dag pieczarek mrożona włoszczyzna w słupkach (3 garści) 2 cebule oliwa do smażenia 4 - 5 ziemniaków 3 serki topione, śmietankowe (kwadraty) natka pietruszki sól, pieprz Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę(...)posiekać i wszystko podsmażyć na oliwie lub maśle. Ziemniaki - obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i zagotować. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą oraz 3 garści mrożonej włoszczyzny i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na sam koniec gdy zupa się jeszcze gotuje dodać serki topione. Gotujemy na małym ogniu aż serki się rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem do smaku

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  6. Zupa-krem: kartoflanka z serem i boczkiem
    Zupa-krem: kartoflanka z serem i boczkiem

    kartoflanka jeszcze bez sera Stara poczciwa kartoflanka w odsłonie bardziej wykwintnej ;) Najpierw zrobiłam zwykła zupę - krem kartoflankę a dopiero przy odgrzewaniu zupy dodałam goudę. Zupa jest bardzo tania, prosta i syta. Polecam :) Składniki: około 70 dag ziemniaków u mnie było około (8 ziemniaków średniej wielkości) 2 duże cebule 2 średnie marchwie 1 pietruszka 15 dag wędzonego boczku(...)obieramy, kroimy na mniejsze części, marchwie oraz pietruszkę także obieramy. warzywa zalewamy wodą i  gotujemy do miękkości. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy do zupy.  Po ugotowaniu warzyw, miksujemy zupę na gładki krem. Do zupy dodajemy tarty ser i czekamy aż się rozpuści cały czas mieszając. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek pokrojony

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  7. Zimowa zupa z wołowiną
    Zimowa zupa z wołowiną

    zamrażarce czekał wywar na baranich kościach. Szukałam zupy w której mogłabym go wykorzystać. Dzięki znajomej trafiłam na stronę Kochanie przez Gotowanie, gdzie znalazłam przepis na   tę  zupę.  Łagman - zupa krymskich Tatarów - taką nazwę ma zupa na blogu Kochanie przez Gotowanie. Wprowadziłam nieco zmian w sposobie przygotowania zupy,   gotowałam ją w wolnowarze i do takiego(...)gotowania przepis został przeze mnie adaptowany -  nie używam więc nazwy z przepisu. Zupa bardzo aromatyczna, sycąca , zimowa w każdym calu. Pyszna! składniki 500 g wołowiny lub baraniny ( użyłam łopatki wołowej )  3 średnie cebule 3 średnie marchwie 5 dojrzałych pomidorów ( zamieniłam na puszkę pokrojonych) 10 ząbków czosnku 150 g kapusty 3 średnie ziemniaki 1 czerwona

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  8. Zupa czosnkowa IV
    Zupa czosnkowa IV

    Kolejny przepis na zupę czosnkową. Tym razem zupa czosnkowa z południa Francji, bardzo pożywna,  z dodatkiem cebuli. Przepis znalazłam na blogu  Mimi Thorisson , gdzie obok ciekawych przepisów, znajdziecie mnóstwo pięknych zdjęć. składniki 1 cała główka czosnku + 2 ząbki czosnku do smażenia / posypać drobno pokrojony 1 cebula , drobno pokrojona w kostkę 2 łyżki tłuszczu z kaczki ( ewentualnie oliwa(...)łyżka oliwy z oliwek, podsmażyć plasterki czosnku aż zrobią się  złote i lekko chrupiące . Przełożyć  na papierowy ręcznik do odsączenia. Za pomocą blendera dokładnie rozetrzeć zupę na pure. Zostawić na małym ogniu. Oddzielić białko od żółtek.   Białka lekko ubić (wymieszać ) w małej misce, następnie wlewać pomału do zupy, cały czas mieszając trzepaczką, tak aby białko

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  9. Ostra zupa z kurczakiem w meksykańskim stylu
    Ostra zupa z kurczakiem w meksykańskim stylu

    Świetna, sycąca zupa. Możemy użyć udek kurczaka z kośćmi, lub, przed wrzuceniem do wolnowaru, kości usunąć. Ja wolę gotować z kośćmi - zupa ma moim zdaniem więcej smaku, a usunięcie kości po ugotowaniu nie stanowi żadnego problemu. Zupa jest na tyle sycąca, że wystarcza za cały obiad. Świetnie się mrozi, nic nie traci na smaku - warto więc ją zamrozić, jeżeli porcja(...)jest dla nas za duża. Po raz kolejny wolnowar sprawdził się świetnie. Ta zupa ma jeszcze jedną zaletę, mięsa nie trzeba przed wrzuceniem do gara obsmażać - wrzucamy i tyle. Jako dodatku użyłam domowych tortilli z  tego  przepisu. Inspiracją był przepis z  tej  strony. składniki (6 porcji) 1 średnia cebula, posiekana 1 papryczka jalapeno

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  10. ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA
    ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA

    ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA Tradycja na wigilijnym stole. Przepyszna, domowa zupa grzybowa z borowikami i podgrzybkami zagęszczona kremową śmietanką i podana z makaronem typu łazanki. Nie muszę chyba tu za dużo reklamować tej zupy, bo to klasa sama w sobie:) U mnie w domu gotowana jest kilka razy w roku: ze świeżych,  suszonych albo mrożonych grzybów,  ponieważ jest(...)angielskiego 4 liście laurowe 3-4 łyżki masła (opcjonalnie oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju) 2 litry wody sól pieprz 1,3 - 0,5 szklanki śmietany 18% do zup DODATKOWO : makaron "łazanki" lub inny ulubiony albo kluski WYKONANIE: Grzyby suszone opłucz, wsyp do garnka i zalej 1 litrem zimnej wody. Pozostaw na 1-2 godziny do namoczenia (albo

    Przepis pochodzi z bloga Słodko-Słony Świat Ilony, prowadzonego przez Ilona11.

  11. Zupa z niezwykłym makaronem
    Zupa z niezwykłym makaronem

    Ostatnio znów udało mi się oczarować C. zupą. Okazuje się, że zdecydowanie woli takie, w których coś sobie pływa... Krem zje, ale to jednak nie jego bajka... Nie, żebym gotując obiad dla siebie, jakoś specjalnie interesowała się jego upodobaniami... Zazwyczaj bowiem zupy pojawiają się na stole, gdy C. pracuje popołudniami, a ja odczuwam nieodpartą potrzebę zjedzenia czegoś bardziej treściwego niż(...)cukinię, którą kupiłam bez zastanowienia. Dopiero siedząc przed laptopem zaczęłam się zastanawiać, w co właściwie mogłabym tą cukinię przemienić... Na blogu  Alba   znalazłam bardzo ładnie wyglądają zupę, z makaronem i właśnie taką do pogryzienia. Z kolei na  Szybkim gotowaniu  zobaczyłam makaron z cukinii, który oczarował mnie od razu. Było, nie było, postanowiłam te dwa pomysły połączyć

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  12. Jesienno-majowa zupa ze szpinakiem
    Jesienno-majowa zupa ze szpinakiem

    podobnych, będę siedziała w domu i grzecznie odrabiała lekcje. Zamieniłabym się jednak bez wahania.  W związku z taką a nie inną pogodą, mam dla Was dzisiaj zupę bardziej rozgrzewającą niż wiosenną. W końcu udało mi się dołączyć do wspólnego gotowania, z czego cieszę się ogromnie. Zupa ze szpinakiem daje ogromne pole do popisu, wahałam się dość długo, co przygotować(...)domu zziębnięta i lekko wilgotna , do garnka powędrowały więc ziemniaki i ciecierzyca w towarzystwie sporej ilości czosnku. Do tego kumin i nieco kolendry, i mamy cudownie rozgrzewającą, nieco jesienną zupę. Wiosennego akcentu nadaje jej świeży, zieloniutki szpinak, który smakuje bajecznie, a który z czosnkiem lubi się bardzo. Całość wyszła zachwycająca - jeśli tak jak ja macie lekką chandrę, zróbcie sobie taką

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  13. Zupa meksykańska ze smażoną tortillą
    Zupa meksykańska ze smażoną tortillą

    Zupa meksykańska ze smażoną tortillą... Mocno pomidorowa zupa ze wstążkami smażonej tortilli. Wzbogacona ziarnami kukurydzy i fasolą. Doprawiona czosnkiem, oregano i ostrą papryką. Pyszna, intensywna w smaku i sycąca. Idealna na chłodniejsze dni. Komu talerz? Zapraszam! Składniki: 1kg pomidorów; 1 duża cebula; 2 ząbki czosnku; 2 łyżeczki oregano; Oliwa/olej; 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego/wołowego - u mnie 2 kostki Rosołu(...)białej fasoli; Czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku; 250ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18% 250g żółtego, potartego sera; Sól; Pieprz; Opakowanie tortilli (1 tortilla na 1 talerz zupy). Sposób przygotowania: Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić do sparzenia na około 10 minut. Po tym czasie odlać wodę, pomidory obrać ze skórki (powinna łatwo schodzić) i pokroić

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  14. Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą
    Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą

    Dzień dobry, No dobra, może nie koniecznie musimy się dziś rozgrzewać, bo jesienna aura wyjątkowo nam sprzyja, ale zapewne już wkrótce przepis na rozgrzewającą zupę bardzo Wam się przyda :) "Rozgrzewająca jesienna zupa" - taki właśnie był temat kolejnej akcji wspólnego gotowania. Postanowiłam wreszcie zaprosić do mojej kuchni Panią Dynię i przeobrazić w pyszną zupę-krem w ognistych pomarańczowo-czerwonych barwach. Jako(...)traci swoją ostrość i staje się miękki i lekko słodki. Z ich połączenia powstaje gęsty i treściwy złoty krem, doprawiony nutą dobrze komponującej się z dynią mielonej kolendry. Talerz zupy zwieńczony jest ognistą salsą z pomidorów i papryki, która dodaje koloru, tekstury i takiej nuty świeżości. Dotąd nie spotkałam się z połączeniem salsy i zupy, ale mezalians ten jest bardzo

    Przepis pochodzi z bloga Chilli Czosnek i Oliwa, prowadzonego przez Chilli Czosnek i Oliwa.

  15. Grochowa zupa - krem
    Grochowa zupa - krem

    oknem mroźno i śnieżnie, rozgrzewajmy się więc od środka ! A, że jak pisałam już poprzednio przy okazji  barszczu ukraińskiego  polski dom zupą stoi, to dziś kolejna odsłona tradycyjnych zup polskich. Tym razem moja propozycja to gęsta i sycąca zupa grochowa, w trochę innym niż to jej klasyczne wydanie. Grochówka kojarzy się(...)reguły z wojskową garkuchnią, z zupą podaną w tradycyjny sposób, ugotowaną na wędzonych żeberkach w kawałkami ziemniaków. Moja grochówka jest trochę inna, bardzo prosta, z niewielką ilością składników. Może i Wam posmakuje ? Grochowa zupa-krem Składniki: 475 g suchego łuskanego grochu 2 litry bulionu warzywnego  ( na bazie  warzywnej pasty bulionowej ) 1 marchewka

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  16. Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym
    Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym

    Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym i natką pietruszki. Mięso mielone jest bardzo uniwersalne, można z niego zrobić wiele potraw. U nas w domu głównie przygotowujemy kotlety mielone, klopsiki , zrazy mielone faszerowane, pulpety . Ostatnio mięso mielone króluje w rozgrzewających jesiennych zupach. To smaczny składnik zupy, który powoduje, że zupa może zastąpić drugie danie. Na blogu jest przepis na pyszną zupę meksykańską(...)mięsem mielonym, a dzisiaj polecam Wam przepis na zupę pieczarkową z mięsem mielonym. Wystarczy mięso mielone usmażyć z pieczarkami i wrzucić do rosołu, dodać jeszcze kilka składników i danie jednogarnkowe gotowe. W takim wydaniu mięso mielone jest bardzo smacznym dodatkiem, a zupa staje się bardzo sycąca i rozgrzewająca, idealna na chłodne i deszczowe dni. Wybierzcie nasz sprawdzony, prosty i szybki

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  17. Zupa koperkowa
    Zupa koperkowa

    mój ogródek przypruszony śniegiem. I po wielkim śniegowym szaleństwie dobrze jest zjeść coś ciepłego i sycącego. I coś co szybko można odgrzać, jeżeli śniegowe szaleństwo kosztowało nas dużo siły. Zupa koperkowa jest do tego stworzona. Jest łagodna w smaku, z lekko wyczuwalnym smakiem koperku. Wiosenny koperek będzie znacznie bardziej dominował smak zupy! Zupę można podawać z ryżem, z drobnym makaronem(...)jeżeli gotujecie świeży wywar mięsny czy warzywny, to warzywa pokrójcie drobno i dajcie mniej marchewki niż zazwyczaj, ponieważ marchewka pojawia się znów w przepisie. Jeżeli marchewki będzie za dużo zupa będzie słodka. ** w mojej zupie jest 130 g makaronu muszelki, ale ilość makaronu i gęstość zupy zależy od Waszych upodobań Wykonanie: Koperek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Marchew obieramy

    Przepis pochodzi z bloga zamieszana.com, prowadzonego przez zamieszana.com.

  18. Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego
    Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego

    przygotowania zupy rybnej przymierzałam się od dawna,dotychczas nigdy jej nie robiłam i nie jadłam nawet.Teraz wiem ile straciłam,bo zupa jest naprawdę przepyszna.Prosty przepis i można wykorzystać te części karpia lub innych ryb,które zazwyczaj wyrzucamy.Można z nich przygotować esencjonalny i bardzo smaczny bulion rybny,który jest świetną bazą do przygotowania właśnie dzisiejszej zupy rybnej.Polecam! WYKONANIE BULIONU RYBNEGO(...)bulion przecedzić przez sito.Zużyć od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.Można również zamrozić i przechowywać w małych pojemniczkach nawet do 6-ciu miesięcy Składniki na zupę rybną - 6 porcji: bulion rybny 700-800 ml 1 cebula 2 łyżki masła ghee 400 g dorsza 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki kawałek pora i selera zielone listki lubczyku

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  19. Wigilijna zupa grzybowa zabielana
    Wigilijna zupa grzybowa zabielana

    wielu domach na kolację wigilijną podaje się barszcz czerwony. U nas, oprócz niego, jest zupa rybna i od kilku lat grzybowa. Grzybowa obowiązkowo z najlepszych suszonych grzybów i z dodatkiem dobrej kwaśnej śmietany. Każdy dostaje po filiżance każdej z zup :) I po tych kilku latach nie wyobrażamy już sobie chyba, żeby święta mogły być między innymi bez tych trzech(...)zup. Oczywiście, nie chodzi o to, żeby najeść się nimi po uszy, bo przecież oprócz nich jest tyle innych smacznych potraw do spróbowania :) Dzisiaj zapraszam Was na naszą wigilijną grzybową, tym razem w większej miseczce, żebyście głodni nie byli ;) Składniki na 4 porcje: 3 spore garście suszonych grzybów , 4 średnie marchewki , ćwiartka średniego selera , 3 średnie pietruszki , kawałek

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  20. Zupa czosnkowa  z ziołowymi grzankami
    Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami

    Któż nie zna najbardziej klasycznych zup wigilijnych: grzybowej czy czerwonego barszczu ? Chyba wszyscy. U nas co rok na stole w czasie Świat gości zupa grzybowa oczywiście z łazankami.. W tym roku postanowiłam troszkę urozmaicić nasze menu i wypróbować coś odmiennego. Chcę więc  Wam zaproponować zupę, którą na pewno zaskoczycie swoich gości, mianowicie delikatną zupę- krem(...)projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem   ZPierwszegoTloczenia.pl  oraz  Fooder.pl . E-book można pobrać na   tutaj .   Zupa czosnkowa  z ziołowymi grzankami   Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 130 g czosnku 1 łyżka masła 60 g pietruszki 120 g selera 700 ml bulionu

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  21. Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą
    Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą

    Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą... Soczyste, słodkie pomidory i rubinowe buraki. Delikatny, kwaskowaty posmak octu balsamicznego. Kleks kwaśnej śmietany i okruszki fety. A całość oprószona szczypiorkiem. Zapraszam!   Składniki: 4 średnie buraki; 1 cebula; Puszka pomidorów (waga 400 g); 1 łyżka oliwy z oliwek; 2 ząbki czosnku; 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety(...)przygotowania: Buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Czosnek obrać, przeciśnąć przez praskę. W granku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać starte buraki i chwilę razem podsmażać. Następnie wlać pomidory (razem z zalewą) i bulion. Gotować

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  22. Zupa pieczarkowa z makaronem
    Zupa pieczarkowa z makaronem

    Zupa pieczarkowa z makaronem... Pieczarkowa, mocno pieczarkowa. Zabielona kwaśną śmietaną. Podana z makaronem. Pychota!   Składniki: 800 g pieczarek; 1 duża cebula; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup lub 1 kostka rosołowa; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 łyżki oleju; 1 litr przegotowanej, ciepłej wody; 150 g makaronu; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać olej i rozgrzać. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i podsmażać, aż większość wody odparuje. Następnie dodać przyprawę do zup/kostkę rosołować i zalać 1 litrem wody. Gotować razem

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  23. 96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem.
    96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem.

    oczywiście o.. jedzeniu (:) My liczyłyśmy się z tym, że najbliższe dni mogą być chłodne dlatego też przygotowałyśmy dla Was coś na rozgrzanie, a mianowicie bardzo smaczną i prostą zupę krem. Uważamy, że dobrze przyprawione kremy potrafią naprawdę mocno rozgrzać, szczególnie, gdy doda się do nich świeży imbir lub startą gałkę muszkatołową, kurkumą lub chili. My dziś naszą zupę porowo(...)pietruszkową doprawiłyśmy tymi trzema wyżej wymienionymi, połączyłyśmy z łagodnym koperkiem i wędzoną makrelą. Ten dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr bulionu warzywnego 600g pora (2 dość duże sztuki) 200g pietruszki (1 dość duża sztuka)  3 średniej

    Przepis pochodzi z bloga Symfonia Smaków, prowadzonego przez symfoniasmakow.

Wybierz stronę :