zupa - 32444 przepisów (strona:8/2163)

Zupa z kurczakiem i soczewicą 9

Zupa z kurczakiem i soczewicą to pyszny pomysł na obiad z podwójną porcją białka. Jest sycąca i rozgrzewająca, więc świetnie sprawdzi się w chłodne, zimowe czy jesienne dni. Zupa z kurczakiem i soczewicą – na obiad dla całej rodziny W chłodne, zimowe dni nie ma nic lepszego niż talerz ciepłej, sycącej zupy. Takiej jak ta zupa z kurczakiem i soczewicą(...)POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU To jedna z moich ulubionych zup z gatunku „co mam, to wrzucam”. Często modyfikuję przepis w zależności od tego, co mam w danym momencie w kuchni. Jednak zawsze staram się zachować bazowe składniki – marchewkę, selera naciowego, kurczaka, ziemniaki i soczewicę. Pokochaj resztki Bardzo często przygotowuję tę zupę, by wykorzystać mięso i warzywa

Na-talerzu.pl
Zadbaj o swoją odporność w funkcjonalnej i praktycznej kuchni 15

jeść często, również w wersji na surowo Dynię - to warzywo bardzo uniwersalne, dzięki czemu możesz korzystać z niego tworząc nie jedno pyszne danie, jak choćby rozgrzewające gęste i kremowe zupy, te jesienią i zimą uwielbiam! Warto wyposażyć się w   akcesoria kuchenne ,  dzięki którym gotowanie będzie łatwe i przyjemne. Dobre   garnki do kuchni   to podstawa, warto mieć(...)zróżnicowanych wymiarach. Te mniejsze sprawdzą się do owsianek czy sosów, ale również wtedy kiedy chcemy odgrzać sobie na kuchni jedną porcję zupy, aby nie podgrzewać całości w dużym garnku. Większe garnki są świetnym rozwiązaniem, kiedy mamy liczną rodzinę lub chcemy przygotować dużą ilość zupy, aby zaoszczędzić czas i energię. Sama bardzo często przygotowuję większe ilości jedzenia, a ich nadmiar zamrażam

SMYKWKUCHNI
Zupa ogórkowa 17

Jestem fanką zup, jednak nie robię ich zbyt często, gdyż w domu nie mam żadnych fanów zup. Więc jak już je gotuję, to zazwyczaj jest to rosół, część zjadam, część mrożę jako czysty bulion i wykorzystuje jako baza do gulaszu, klopsików czy innych dań a z pozostałego rosołu drugiego dnia robię pomidorową, krupnik bądź właśnie zupę ogórkową. Dzięki zawartości ogórków(...)kiszonych zupa ogórkowa jest kwaskowata, intensywna smaku. Do tego pełna dodatków, ponieważ zawiera ziemniaki, marchewkę, mięso oraz ogórki kiszone. Jeśli nie chcesz dodawać ziemniaków nada się dobrze również ryż, makaron albo ulubiona kasza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa ogórkowa – Składniki Składniki na rosół porcja rosołowa z kurczaka (2 udka plus korpus) bądź indyka (szyja plus skrzydło

To Musisz Wiedzieć
Gorąca zupa na rozgrzewkę 26

Krem kalafiorowy z gremolatą z dodatkiem ciecierzycy…Lubię zupy kremy, bo lubię podawać je z różnymi dodatkami. Zupa kalafiorowa to pyszna zupa warzywna o mlecznobiałym kolorze. Sam krem kalafiorowy ma delikatny smak i dla kontrastu warto go podać z cytrynową gremolatą. Moje zupy są zawsze pożywne i często gotuję je jako podstawowe danie. Nawet warzywna zupa krem syci, jeśli(...)jest w niej wystarczająca ilość zdrowego tłuszczu i białka. Ciecierzyca wymieszana z gremolatą to świetny dodatek do zupy. Na talerzu musi się coś dziać. Ta zupa po prostu pobudza kubki smakowe na sam widok. Moje dzieci od małego zawsze lubiły zupy. Jestem naprawdę zdziwiona, kiedy rodzice twierdzą, że ich dzieci nie lubią zup. Brak zainteresowania zupą wśród dzieci jest najczęściej

codojedzenia
Ramen – tradycyjna zupa japońska 47

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Ramen - tradycyjna zupa japo\u0144ska na bazie wywaru z ko\u015bci wieprzowych i drobiowych. Z pysznymi dodatkami. Ustalmy na wst\u0119pie jedno - ramen to nie jest jednolite danie, wg. jakiego\u015b sztywnego przepisu. Co dom, to inny przepis, chocia\u017c bazowe sk\u0142adniki podobne i technika gotowania. To jest jedna z jego wersji(...)u0105 Wam proponuj\u0119, poniewa\u017c wydaje mi si\u0119 bardzo podstawowa, a jednocze\u015bnie smaczna. Zupa wymaga nietypowych sk\u0142adnik\u00f3w i wiele pracy, niestety co\u015b za co\u015b. Nie jest to proste danie, jednak warto je zrobi\u0107 samemu bo uzyskacie smak zupe\u0142nie inny od tych, kt\u00f3re kupujecie w knajpkach. Zazwyczaj troch\u0119 skracaj\u0105

Kosą po patelni
Zupa meksykańska 66

Czas przygotowania: 10 minut Czas przyrządzania: 40 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Zupa meksykańska By Piotr 9 kwietnia 2015 Jeżeli szukasz przepisu na pyszną, pożywną i treściwą zupę - ta zupa meksykańska z mięsem mielonym i dużą ilością warzyw jest dla Ciebie! Składniki: bulion - 1,25 litra mięso mielone wołowe - 500g cebula - 1 (większa) cebula czerwona - 1 (większa) czosnek(...)mięso będzie miękkie. Pod koniec dodajemy przecier, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z niewielkim kleksem śmietany 18% i startym serem. Alergeny Alergeny warzywa strączkowe Zupa meksykańska z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Bardzo smaczna, treściwa - idealna wręcz na solidny jednodaniowy obiad. Jeśli podobnie jak ja jesteście wielbicielami

COOKUJ
Zupa cygańska 1004

Zupa cygańska to tania, prosta i pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na jesienny obiad. Czemu zupa cygańska? Bo to potrawa prosta , a kuchnię cygańską charakteryzują wieloskładnikowe gulasze, kociołki albo gęste zupy. Ta kuchnia w jakimś stopniu odzwierciedla też romskie wędrówki po świecie, kuchnia narodów bałkańskich miała na nią duży wpływ. Dania są ostre, zawierają kilka rodzaju mięs lub kiełbas, paprykę, pomidory(...)przecier pomidorowy. Taka jest też właśnie moja zupa cygańska. Wieloskładnikowość charakteryzuje też oszczędną kuchnię, wykorzystującą to co zostało z innych posiłków. Moja zupa jest na bazie wczorajszego rosołu. Ty razem nie jest to poniedziałkowa pomidorówka , a cygańska zupa z boczkiem, kiełbasą, z papryką, z pomidorami i jest na ostro. Zupa cygańska najlepiej smakuje kiedy się przegryzie po ugotowaniu, po ponownym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 79

bardzo dziękuję. Dzięki Wam powstała baza inspiracji do przygotowania prawdziwie jesiennych posiłków na bazie warzyw lub grzybów. Niżej znajdziecie zaakceptowane przepisy, które podzieliłam na następujące kategorie: sałatki i surówki zupy dania obiadowe przetwory na kanapki Zaakceptowałam 109 przepisów pochodzących z 60 blogów. Zgłosiliście ich jednak więcej. Nie wszystkie jednak miały dodany banerek akcji. Niektórzy przesyłali przepisy z zastosowaniem jednego tylko(...)cię burak zjem w sałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem z kalafiora 65

Zupa krem z kalafiora... Kremowa, aksamitna i delikatna. Gęsta i rozpływająca się w ustach. Wzbogacona smakiem czerwonej papryki. Pycha!   Składniki: 1 duży kalafior; 2 małe cebule; 200 g obranych ziemniaków; 100 g masła; 50 ml oliwy; 100 ml białego, wytrawnego wina; 1 l bulionu drobiowego (u mnie 2 kostki Knorr Rosół z kury rozpuszczone w litrze gorącej wody(...)śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 2 średnie, czerwone papryki, Sól; Biały pieprz. Sposób wykonania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło wraz z oliwą. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż do jej zeszklenia. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i zalać białym winem. Gotować

Gospodyni Miejska
Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi 76

Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi... Aromatyczna, kremowa zupa z upieczonych pomidorów. Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i czosnku. Podana z parmezanowymi chipsami. Niebo w gębie! Składniki: 1 kg pomidorów; 1 duża, czerwona papryka; 2 średnie, czerwone cebule; 6 ząbków czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa); Oliwa z oliwek; 1/2 łyżeczki(...)wstawić na raz do piekranika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec przez 45 minut, aż warzywa będą lekko przyrumienione. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Wlać bulion i zblendować na gładką masę. Zupę przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. W międzyczasie przygotować chipsy parmezanowe. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze usypać kółka

Gospodyni Miejska
Amerykańska zupa jabłkowa 4

Amerykańska zupa jabłkowa  Tradycyjna zupa jabłczanka ze śmietaną i cynamonem. Amerykańska zupa jabłkowa w rzeczywistości pochodzi z Holandii. Przepis na zupę jabłkową z cynamonem holenderscy osadnicy przywieźli w XVIII wieku na tereny obecnej Pensylwanii. Tam zyskała podobną popularność jak angielski chowder kukurydziany . Zupa jabłczanka doczekała się setek różnych wariantów, ale nam najbardziej odpowiada wersja z poniższego przepisu czyli kremowa(...)zupa z jabłek z cynamonem i migdałami podprawiona śmietaną. Zupa jabłkowa ze śmietaną i cynamonem jest jedną z wielu wersji tradycyjnej, rozgrzewającej amerykańskiej zupy jabłkowej. Jest tania, szybka do przygotowania i jednocześnie bardzo smaczna. Możesz ją traktować jako pierwsze danie albo wyśmienity deser. Zupa krem z jabłek świetnie smakuje z grzankami z chałki lub pszennego chleba, ale możesz podać

Cztery Fajery
Zupa grzybowa z suszonych borowików i podgrzybków 14

Wigilijna zupa grzybowa gotowana na wywarze z włoszczyzny. Zupa z suszonymi borowikami i podgrzybkami to kwintesencja aromatu i smaku Świąt Bożego Narodzenia. Bogata zupa z dużą zawartością napęczniałych grzybków pływających w przepysznym wywarze jarzynowo – grzybowym. Na świątecznym stole zupa serwowana w wersji klarownego bulionu z pływającymi kawałkami grzybków – wywar bez śmietanki ma wyrazistszy smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj(...)Świąteczna zupa grzybowa z suszonych grzybków 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 30 min. Gotowanie 3 godz.  40 min. Kalorie 170 kcal Świąteczna zupa grzybowa z suszonych borowików i podgrzybków, gotowana na bulionie z włoszczyzną. Wigilijna zupa z grzybami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 25 g suszonych borowików

ProstePesto.pl
Zupa z białej fasoli i słodkich batatów z gremolatą 10

Niespotykana kremowa zupa z białej fasoli odmiany cannelini i słodkich batatów, serwowana z gremolatą. Zastanawiasz się czym jest magiczna gremolata? To nic innego jak posypka, w tradycyjnej wersji składająca się z połączenia posiekanej natki pietruszki, czosnku i cytrynowego zestu. W naszym przepisie gremolata została wzbogacona parmezanem, który znakomicie komponuje się ze smakiem zupy. Fasolę cannelini możesz kupić w w puszce(...)wersji gotowanej na parze lub niełuskaną. Fasolę niełuskaną należy namoczyć w wodzie co najmniej 12 godzin przed planowanym gotowaniem. Bataty podbijają aksamitność zupy i nadają słodkawego posmaku. Jeśli szukasz nowych doznań smakowych i jesteś miłośnikiem kremowych zup, ten przepis jest stworzony dla Ciebie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa z białej fasoli i słodkich batatów 5 od 11 osób Autor: Paweł

ProstePesto.pl
Zupa z botwinki – prosta i szybka 13

Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie(...)tego przepisu na “ Prostą zupę z botwinki “, który towarzyszy nam od lat. Mój Mąż, który nigdy wcześniej nie był fanem zupy z botwinki, tę wersję bardzo polubił i sam domagał się, aby znów ją ugotować 🙂 Zupę z botwinki gotujemy co roku, a nawet robimy ją zimą (botwinkę umytą i pokrojoną mrozimy latem). Zupa z botwinki świetna na ciepło, jak również

Moja Delicja
Czwartek: Włoska zupa weselna 21

Włoska zupa weselna jest na tyle sycąca, że spokojnie zastąpi cały obiad, Jest też bardzo zdrowa, bo zawiera dużo warzyw. Czas : 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Jeśli wesele to jest rosół Zupa weselna składa się rosołu, warzyw, drobnego makaronu i mięsnych pulpecików W ostatnim odcinku finałowego sezonu „Gry o tron”, Tyrion Lanister ucina sobie krótką przemowę(...)chodzi o historie to prawdziwą skarbnicą pięknych opowieści jest kuchnia i przyrządzane w niej jedzenie. Niewiele jest smakowitszych rzeczy niż dobre jedzenie z dobrą historią. Tak jest z włoską zupą weselną, daniem z ciekawą legendę. Zupa jest popularną potrawą w Stanach i we Włoszech. Amerykanie nazywają ją właśnie zupa weselna, wedding soup i dorobili do niej opowieść, że zupa podawana

Niedzielny kucharz
Czwartek: Włoska zupa weselna 43

Włoska zupa weselna jest na tyle sycąca, że spokojnie zastąpi cały obiad, Jest też bardzo zdrowa, bo zawiera dużo warzyw. Czas : 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Jeśli wesele to jest rosół Zupa weselna składa się rosołu, warzyw, drobnego makaronu i mięsnych pulpecików W ostatnim odcinku finałowego sezonu „Gry o tron”, Tyrion Lanister ucina sobie krótką przemowę(...)chodzi o historie to prawdziwą skarbnicą pięknych opowieści jest kuchnia i przyrządzane w niej jedzenie. Niewiele jest smakowitszych rzeczy niż dobre jedzenie z dobrą historią. Tak jest z włoską zupą weselną, daniem z ciekawą legendę. Zupa jest popularną potrawą w Stanach i we Włoszech. Amerykanie nazywają ją właśnie zupa weselna, wedding soup i dorobili do niej opowieść, że zupa podawana

Niedzielny kucharz
Pikantna zupa z dyni z imbirem i kardamonem oraz recenzja książki "Zdrowe zupy" 87

Czyli kulinarna alchemia w garnku :) Ostatnimi czasy trafiły do mojej kulinarnej biblioteczki bardzo ciekawe książki Wydawnictwa M wydane pod wspólną dewizą: Zdrowe Zdrowie . Jedna z nich to Zdrowe zupy opracowana przez Rebeccę Katz i Mat'a Edelson i dostępna w księgarni internetowej Klubu DPD . Autorzy podpowiadają w niej jak wykorzystać sezonowe produkty i przemienić je w gar pysznego płynu(...)zachować zdrowie i witalność przez cały rok. Kilka słów o głównej autorce Zupomanka , szamanka i zaklinaczka zup , zupowy mentor , mistrzyni kulinarnej alchemii w garnku - tak można z powodzeniem określić Rebeccę Katz , specjalistkę ds. żywienia i główną autorkę tego kompleksowego zbioru zupnych przepisów. Jak pisze sama o sobie: "Szczerze zakochałam się w zupach. Miłość tę mam we krwi. W dzieciństwie spędziłam

Grunt to przepis!
Zupa z porów, zupa porowa 60

Dzisiaj przepis na zupę z porów. I tu się muszę przyznać, że nie przepadam specjalnie za niektórymi warzywami. Może nie tyle co nie przepadam, co ich po prostu nie czuję. Do takich warzyw zaliczam pora. Robię z nim surówki i sałatki na kilka sposobów i w zasadzie tyle. Nie dodaję pora nawet do sałatki jarzynowej, takiej klasycznej, bo jakoś psuje(...)smak. Do tego nie trawię zapachu takiego odleżałego, pokrojonego pora, podobnie jak cebuli. Za to cebulę w postaci duszonej czy zupy – uwielbiam. Byłam ciekawa smaku zupy porowej. Pewnie z zupą porową jest jak z cebulową. Albo ją pokochacie, albo będziecie omijać szerokim łukiem. Zupę po raz pierwszy zaserwował nam tata, podczas niedzielnego obiadu. Już od wejścia do mieszkania

Mieszam w Garnku
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 56

RZEŻUSZANKA...jak to wdzięcznie brzmi :) nie uwierzycie, ale jest to oryginalna włoska zupa podawana zimą lub wiosną, której głównym składnikiem jest... rzeżucha, spożywana na ciepło lub na zimno :)  Ze względu na to, że własnie są święta Wielkiej Nocy postanowiłam do zupy dodać kilka polskich akcentów takich jak: śmietana, bulion na boczku, chrzan oraz sposób podania(...)chlebie z jajkiem :) Zupę tę możecie przygotować zaraz po świętach jak nie będziecie wiedzieli co zrobić z rzeżuchą? :)  Zapraszam Was także na inną włoską zupę   ACQUACOTTĘ :   przepis składniki: 2 - 3 garści posiekanej  rzeżuchy + trochę do dekoracji  koperek (dodatek polski) 1 seler naciowy 2 ząbki czosnku 1 pietruszka

Bon Appetit Małgorzaty
Sezon na zupy uważam za otwarty 77

się sama do siebie na myśl, że nie muszę wychodzić z domu. Lubię jesień. Zasadniczo. Szczególnie, kiedy mogę cieszyć się ciepłem koca i herbaty, dobrą książką i aromatyczną, gęstą zupą.  Nie przepadam za chłodnikami. Sama nie wiem dlaczego... Ale idea zimnej zupy jakoś do mnie nie przemawia. Może po prostu nie trafiłam jeszcze na ideał...? W każdym razie latem(...)zup nie jadam. Jesień to zupełnie co innego... Wtedy na stole raz po raz lądują jesienne przysmaki, najchętniej zmiksowane na gładki, gęsty krem. Sycące, pachnące, tak łatwe do przygotowania, a później podgrzania, gdy człowiek wraca zmarznięty i głodny do domu. Uwielbiam. Sezon otwieram kremem z pieczonego czosnku. Znalazłam go na blogu  Kuchenne fascynacje , i zakochałam się od razu. Smak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa z cukinią i zacierkami 71

Zupa z cukinią i zacierkami... Niezwykle delikatna. Pełna warzyw. Pysznie zdrowa! Smacznego!   Składniki: 1 mała cukinia; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 3 duże ziemniaki; 2,5 litra zimnej wody; Natka pietruszki; 2 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; Łyżka masła; 1,5 łyżki mąki(...)pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki. Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Dodać masło. Zalać 500 ml zimnej wody i dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 15 minut. Ziemniaki obrać

Gospodyni Miejska