zupa - przepisów 21548

  1. Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej
    Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej

    Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej... Soczyste, miękkie mięso z piersi kurczaka. Pyszny śmietanowo-cebulowy sos. I pierzynka z pieczarek. Poezja smaku. Kto nie próbował, niech żałuje! Składniki: 2 filety z kurczaka (waga około 500 gram); 2 francuskie zupy cebulowe (u mnie Knorr) w proszku; 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 500 g pieczarek; Przyprawa(...)wzdłuż na pół. W efekcie końcowym mają powstać 4 cienkie kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w przyprawie do kurczaka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Śmietanę wlać do miseczki, dodać zupy cebulowe i dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Filety z kurczaka ułożone w naczyniu żaroodpornym zalać śmietaną z zupą cebulową tak, aby śmietana dokładnie pokryła kurczaka

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  2. Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym
    Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

    Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym... Aromatyczna i pikantna. Wyjątkowa w smaku. Z dodatkiem kurczaka, imbiru, chili i trawy cytrynowej Przyprawiona kurkumą, czosnkiem, kolendrą i kuminem. Obsypana płatkami chili. Zabielona mleczkiem kokosowym. Smacznego! Składniki: 800 ml bulionu drobiowego (u mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety); 400 ml mleczka kokosowego; 1 filet z piersi kurczaka (o wadze około(...)plasterki. Imbir obrać i drobno posiekać. Szalotkę obrać, drobno pokroić. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany imbir, szalotkę, papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać, często mieszając, przez 3 minuty. Następnie dodać kurkumę, kumin i kolendrę. Podsmażać, stale

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  3. Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light
    Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light

    Dzisiaj przepis na sycącą, ale ubogą w kalorie zupę krem z soczewicą, czyli z  pożywnym warzywem strączkowym. Soczewica ma niski indeks glikemiczny i zawiera mało kalorii, to idealne warzywo, gdy chcemy odchudzić trochę nasze menu. Jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Przepis doskonale nadaje się do I fazy diety South Beach. A poza tym ma jeszcze jeden dodatkowy(...)plus, tak jak wszystkie potrawy przygotowane z warzywami strączkowymi: cudownie się rozmnaża :-), czyli dosyć znacząco gęstnieje po wystygnięciu. Wtedy do zupy należy dodać trochę wody i ponownie delikatnie ją przyprawić.  Czerwona soczewica nie wymaga moczenia, natomiast jeśli chcielibyście  dodać  do zupy zwykłą zieloną soczewicę należy ją namoczyć przed gotowaniem  na 2-3 godziny w zimnej wodzie

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  4. Zupa ziemniaczana z papryką
    Zupa ziemniaczana z papryką

    Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na zupę ziemniaczaną z papryką. Zupa jest bardzo smaczna, lekko pikantna i rozgrzewająca oraz kolorowa. Idealnie nadaje się do podania na jesienny obiad. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zupy będziemy potrzebowali: Garnek o pojemności około 4,5 litra około 2l wody około 500 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki) 2 papryki czerwone (około(...)marchewki (około 300 g) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (około 70 g) 1/2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku do smaku: sól, papryka ostra olej do smażenia do zabielenia zupy: około 7 łyżek śmietany 12% lub 18% (około 200 g) 100 ml zimnej wody 1 kopiata łyżka mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Zupa ziemniaczana z papryką

    Przepis pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje, prowadzonego przez UwagaBabciaGotuje.

  5. Zupa piwna z twarogiem
    Zupa piwna z twarogiem

    razem mam coś dla tych, którzy nie tylko lubią pić piwo, ale także przyrządzać z niego potrawy i to niekoniecznie wytrawne. Zupa piwna jest taką właśnie propozycją. Piwo to nie tylko trunek, po który sięgamy na imprezach, czy też by się nieco ochłodzić po trudach dnia. To również świetna baza do przeróżnych potraw. Spróbuję wam to pokazać na przykładzie zupy(...)piwnej. Całość powstaje bardzo szybko. Zupa robi wrażenie. Dlaczego? Ma wspaniały słodki smak przełamany goryczą piwa. Stąd też zupa piwna nie jest stawiana w tym samym rzędzie co zupy wytrawne. Zdecydowanie jej miejsce znajduje się przy zupach owocowych. Ponadto cynamon i goździki dodają wspaniałej głębi smaku. Twaróg, który podajemy razem z zupą sprawia, że zbliżamy się smakiem do pierogów leniwych

    Przepis pochodzi z bloga Kuchennyviral.pl, prowadzonego przez Maciej Naskręt.

  6. Zupa piwna z twarogiem
    Zupa piwna z twarogiem

    razem mam coś dla tych, którzy nie tylko lubią pić piwo, ale także przyrządzać z niego potrawy i to niekoniecznie wytrawne. Zupa piwna jest taką właśnie propozycją. Piwo to nie tylko trunek, po który sięgamy na imprezach, czy też by się nieco ochłodzić po trudach dnia. To również świetna baza do przeróżnych potraw. Spróbuję wam to pokazać na przykładzie zupy(...)piwnej. Całość powstaje bardzo szybko. Zupa robi wrażenie. Dlaczego? Ma wspaniały słodki smak przełamany goryczą piwa. Stąd też zupa piwna nie jest stawiana w tym samym rzędzie co zupy wytrawne. Zdecydowanie jej miejsce znajduje się przy zupach owocowych. Ponadto cynamon i goździki dodają wspaniałej głębi smaku. Twaróg, który podajemy razem z zupą sprawia, że zbliżamy się smakiem do pierogów leniwych

    Przepis pochodzi z bloga Kuchennyviral.pl, prowadzonego przez Maciej Naskręt.

  7. Zupa codzienna z dwóch rodzajów soczewicy
    Zupa codzienna z dwóch rodzajów soczewicy

    Zupa codzienna z dwóch rodzajów soczewicy…Zupa z soczewicy, którą mogę jeść codziennie zmieniając dodatki w zależności od ochoty czy pory roku. Wybrałam dwa rodzaje soczewicy małą czerwoną i puy , które są wzajemnym przeciwieństwem. Czerwona soczewica szybko się gotuje, powiedziałabym rozgotowuje dlatego naturalnie zagęszcza zupę. Zielono szara soczewica puy gotuje się nieco dłużej i zachowuje swoją konsystencję i kolor(...)Zupa codzienna jest w miarę gęsta…Do zupy można dodać warzywa. Jakie warzywa dodamy określą jej charakter. Ziemniaki można zamienić na bataty…I przyprawy…Uwielbiam kombinować z przyprawami, miażdżyć je w moździerzu. Choć ta zupa ma jakieś korzenie w orientalnej kuchni, to jednak wybór przypraw zależy od kto tą zupę będzie gotować i jeść. Ale, ale jeśli

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  8. Zupa pomidorowa z soczewicą
    Zupa pomidorowa z soczewicą

    Uwielbiam zupy! To polskie „pierwsze danie” często stanowi dla mnie cały obiad. Najbardziej lubię te zupy gdzie można wszystko wrzucić do garnka a potem zblendować. Gęste, zawiesiste i bezmięsne zupy kremy i moje serce bije szybciej! Do przygotowania 6 porcji zupy potrzebujemy: – 1 szklankę czerwonej soczewicy – czosnek (wg uznania 1 ząbek lub więcej) – 1 cebulę(...)naturalny Soczewicę wypłukać w dużej ilości wody po czym ugotować z pomidorkami, cebulą i czosnkiem (ok 20 minut). Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Całą zupę zmiksować, aby otrzymać gęstą konsystencję. Podawać z kleksem jogurtu, posypaną dużą ilością świeżych ziół. Dajcie znać czy Wy też lubicie zupy a jeżeli tak to, które są waszymi ulubieńcami

    Przepis pochodzi z bloga Szybko Tanio Smacznie, prowadzonego przez STS.

  9. Sposób na przesoloną zupę
    Sposób na przesoloną zupę

    Pewnie każdemu się czasami zdarza, że przesoli zupę. Z aprosiło się gości na obiad, a tutaj przesolona zupa. Istnieje kilka sposobów, dzięki któremu uratujemy swoją przesoloną zupę. Pyszna i zdrowa zupa buraczkowa, przepis znajduje się na stronie http://smacznepotrawy.com/blog/2014/09/30/zupa-buraczkowa/ Kilka sposobów na uratowanie przesolonej zupy: dwa surowe ziemniaki wrzucone na około 10 minut go garnka, wyciągną nadmiar soli, jeśli(...)pomoże wyjmij poprzedniego ziemniaka i wrzuć nowego, jeśli dodamy do niej mleko lub śmietanę, słony smak zupy złagodnieje, wrzucić do gotującej się zupy kilka suchych skórek chleba, wchłoną one sól, a zupa odzyska swój prawdziwy smak, przed podaniem trzeba wyją ć skórki chleba, dodaj do zupy poćwiartowane jabłko i gotuj ok. 10 min. Nie bój się, zupa nie będzie miała

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Potrawy, prowadzonego przez Smaczne Potrawy.

  10. Zupa z soczewicy z batatem i szalotką
    Zupa z soczewicy z batatem i szalotką

    Witajcie!, dzisiejsza propozycja to arcyciekawa zupa o słodkim smaku, oryginalna i niepowtarzalna ale prosta do zrobienia. Tak by każdy dzień był wyjątkowy :]. Brązową soczewicę połączymy ze słodkim ziemniakiem i aromatyczną cebulą szalotką a na koniec szczypta tymianku zamknie cały smak. A dla zdrowia? białko, kwas foliowy i magnez w dużych ilościach od soczewicy, błonnik, beta-karoten i witamina(...)suszonej włoszczyzny (3litry wody)  dodając 3 liście laurowe (ok. 15 minut gotowania), Soczewice zalewamy wrzątkiem w misce a batata obranego kroimy w grubszą kostkę jak ziemniaki do zupy. Szalotkę obieramy, płuczemy i odkładamy w całości do miski 2/ Przecedzamy wywar i uzupełniamy wodą do ok. 3 litrów. Zagotowujemy wywar i do gotującej się wody wrzucamy szalotkę w całości

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia PROzdrowotna, prowadzonego przez Tobiasz Gacek.

  11. Zupa cebulowa
    Zupa cebulowa

    Zupa cebulowa chodziła za mną od dawna. Od wielu lat, można powiedzieć. Przymierzałam się do niej, ale jakoś nie po drodze było, nawet nie wiem czemu ;) Moja dobra koleżanka Asia (rewelacyjna kucharka!), podała mi swój przepis na ten przysmak. Od razu wzięłam się do pracy. Przepis okazał się rewelacyjny. Zupa zaskoczyła mnie smakiem i wiem, że będę wracać do tego(...)przepisu i pewnie modyfikować go :) Zupa tak bardzo kusiła zapachem, że nie chciałam tracić czasu na fantazyjne krojenie grzanek czy przystrajanie dania ;) Składniki: ok 1-1,5 kg cebuli  2-3 łyżki oleju ok 1-1,5 l bulionu drobiowego  1 -1,5 szklanki białego wytrawnego wina pieprz, sól, świeży rozmaryn (ewentualnie może

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  12. Kalafiorowa zupa - krem z czosnkiem
    Kalafiorowa zupa - krem z czosnkiem

    jakiegoś czasu jestem zakochana w zupach - kremach. Uwielbiam ich konsystencję, smak i aromat.  Dzisiaj przygotowałam taką zupę z jednych z moich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku. Składniki: 4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa) 4 średnie(...)warzywa i podzielony na różyczki kalafior. Posolić i ugotować do miękkości. Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Nie powinien się zrumienić, gdyż straci na smaku. Czosnek dodać do zupy, zagotować. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito. Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego, ewentualnie śmietany. Zupa ma piękny kolor, jest bardzo gęsta

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  13. Zupa krem marchewkowo-groszkowy
    Zupa krem marchewkowo-groszkowy

    Krem marchewkowo-groszkowy... Gęsta, aromatyczna zupa krem. Z dużą ilością marchewki. A do tego groszek, natka pietruszki i czosnek. Podana z ziołowymi grzankami. Szybka, prosta i pyszna. Smacznego!   Składniki: 6 średnich marchewek; Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g); Kostka rosołowa; 1 litr zimnej wody; Pęczek natki pietruszki; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Grzanki: 2 duże kromki(...)Kostkę rosołową zalać 1 litrem zimnej wody i zagotować. Do wrzącej wody dodać pokrojoną marchewkę i odsączony groszek. Całość gotować, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie do gotującej się zupy dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki. Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem. W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej/oliwę, dodać

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  14. Zakwaszanie Zup
    Zakwaszanie Zup

    adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Barszcz, żurek czy ogórkowa to zupy, którym smak nadajemy, zakwaszając je. Dodajemy do nich przede wszystkim kwasy naturalne: – zalewę z kiszonych ogórków – sok z kiszonej kapusty – zakwas buraczany (do barszczu) – żur (do żurków) – sok z cytryny – agrest – czerwone porzeczki – żurawinę. Starajmy się unikać octu spirytusowego- lepiej zastąpić go octem(...)winnym – ziołowym – owocowym. Kwasy naturalne wnoszą do potrawy również pewne ilości cennych składników odżywczych – witamin oraz minerałów. Do najbardziej tradycyjnych zup zakwaszanych należą barszcz oraz żurek. Przepisy na nie znane były już w kuchni staropolskiej i do dziś dania te mają bardzo wielu zwolenników. Barszcz pojawiał się zarówno na stołach chłopów, mieszczan, jak i szlachty. Pierwotnie przygotowywano

    Przepis pochodzi z bloga Ciekawe Przepisy, prowadzonego przez tomach1.

  15. Zupa z dyni i warzyw z rozmarynem
    Zupa z dyni i warzyw z rozmarynem

    Niedawno na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszną zupę krem z dyni , zupę krem z kukurydzy. Dzisiejsza zupa z dyni i warzyw z rozmarynem i serem smażonym to mój hit na pyszną sezonową zupę wielowarzywną w postaci kremu o gładkiej konsystencji, idealną w smaku, z lekką nutą pikanterii za sprawą pieprzu cayenne i chipsów z chorizo. Składniki na 4 porcje(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni o. 45 minut, pod koniec pieczenia dodajemy smażony ser z kminkiem. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut . Garnek wyjmujemy, wlewamy gorący rosół i miksujemy. Podajemy zupę gorącą z chipsami z chorizo. Smacznego! The post Zupa z dyni i warzyw z rozmarynem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

Wybierz stronę :