zupa - 38318 przepisów (strona:3/2555)

Krem z cukinii i pomidorów 148

Krem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych pomidorów i do tego jeszcze ich cena nie jest „kosmiczna” :) Krem możecie zjeść z grzankami, groszkami ptysiowymi albo po prostu sam. Poniżej znajdziecie listę składników i bardzo szybki i prosty przepis(...)skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy ok. 10 minut i podlewamy wszystko bulionem. Przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, słodką papryką i bazylią. Gotujemy przez ok. 15 minut. Zupę blendujemy , ale tylko przez chwilę aby pozostały w niej większe kawałki warzyw. Smacznego! Artykuł Krem z cukinii i pomidorów pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem z dyni z komosą ryżową 164

Krem z dyni z komosą ryżową to idealna zupa na zimowe wieczory. Przepisów na zupę dyniową jest mnóstwo, można ją doprawiać w przeróżny sposób, dodawać chrupkie dodatki mnóstwo możliwości improwizacji i zabawy smakiem. Oto chyba chodzi w kuchni. Nie będę już dłużej się rozwodzić na temat kremu z dyni bo mogłaby pisać długo. Poniżej przedstawiam przepis oraz listę niezbędnych składników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z kaszą perłową 62

Zupa grzybowa. Zupa grzybowa - smak natury w jednym daniu Zupa grzybowa , znana również jako barszcz grzybowy, to wyjątkowa potrawa, która cieszy się popularnością na całym świecie, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. Jest to danie, które idealnie wpisuje się w sezon grzybowy. Ta aromatyczna zupa łączy w sobie bogactwo smaku świeżych grzybów z warzywami i kaszą perłową, co sprawia(...)jest idealna na chłodne dni. Składniki na zupę grzybową Grzyby: w zupie grzybowej używa się świeżych grzybów, takich jak borowiki, podgrzybki, kurki lub pieczarki. Można je pokroić na plasterki, kawałki lub zostawić w całości, w zależności od preferencji. Cebula: jest nieodłącznym składnikiem zupy grzybowej. Jest duszona, aby nadać zupie głębi smaku. Bulion: można wybrać bulion warzywny lub drobiowy. Bulion warzywny

Moja Książka Kucharska
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów 18

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to prawdziwa uczta dla miłośników grzybów. Jest to tradycyjne danie, które często gości na stołach w okresie jesieni, kiedy to grzyby są obfite.  Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to aromatyczne danie, w którym główną rolę odgrywają świeże grzyby, takie jak borowiki, kurki lub pieczarki(...)Zupa jest przygotowywana na bazie bulionu warzywnego lub drobiowego, a następnie wzbogacana aromatycznymi przyprawami, takimi jak cebula, czosnek, liście laurowe i zioła. Konsystencja zupy może być gęsta lub klarowna, w zależności od preferencji. Zupa grzybowa Zupa grzybowa to danie, które może być podawane na różne sposoby, zależnie od tradycji kulinarnych i osobistych gustów. Oto kilka sposobów, jak podać zupę grzybową

Moja Książka Kucharska
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 21

Pyszna fasolowa przyjemność, czyli pachnąca zupa z żółtej fasolki szparagowej z ziemniakami na wędzonym kurczaku. Ta doskonała zupa, to idealny pomysł na szybki obiad, ponieważ przygotujesz ją w nie więcej niż 45 minut, a poza świeżą, możesz też użyć fasolki szparagowej mrożonej lub fasolki z puszki. To bonus, dzięki któremu zupę możesz ugotować nie tylko w sezonie na świeżą fasolkę(...)praktycznie o każdej porze roku! Na naszym Blogu niejednokrotnie pojawiały się przepisy na domowe zupy z ziemniakami. Tym samym dzisiejszy przepis na zupę z fasolki szparagowej z ziemniakami , znalazł się wśród innych jednogarnkowych dań, jak wcześniejsze nasze propozycje na wielowarzywną zupę prezydencką , czy też zupę ogórkową z koperkiem . Pierwsza z wymienionych była jednak daniem bezmięsnym, z kolei druga korzystała

Kuchnia Na Wypasie
Polewka, wywar, strawa. Zupa nie jedno ma imię 52

Zupy znane są w kuchni od tysięcy lat, choć poprzez tysiąclecia różnie je nazywano. Dziś określamy je zupą, wywarem warzywnym i mięsnym lub zupą krem, lecz w przeszłości określano je strawą, polewką i pewnie wieloma jeszcze innymi określeniami. Zupy gotowano już wiele tysiącleci przed naszą erą. A w naszej erze z biegiem stuleci stawały się one coraz bardziej popularne(...)różnorodne są współcześnie. Można je gotować absolutnie ze wszystkich składników, jakimi są warzywa, mięsa, zboża, wyroby mączne, mleko, kasze, grzyby, ryby, owoce morza i owoce z drzew. Czym jest zupa i jakie posiada właściwości? Zupa jest płynną lub półpłynną potrawą. Powstaje z warzyw, mięsa, zbóż, a nawet owoców. Różnorodne składniki wrzucone do jednego garnka sprawiają, że powstaje smaczny wywar, który

ProstePesto.pl
Zupa grzybowa z ziemniakami 57

Zupa grzybowa z ziemniakami  Przepis na czeską zupę grzybową z ziemniakami, koperkiem i jajkiem. Zupa grzybowa z ziemniakami, koperkiem i jajkiem jest gęsta i sycąca. Ta czeska zupa grzybowa doprawiona kminkiem nazywa się kulajda. W skład zupy grzybowej z ziemniakami, oprócz grzybów (suszonych, świeżych lub mrożonych), wchodzą też śmietana, jajka i koperek. Popularna w południowych Czechach tradycyjna zupa(...)leśnych ma setki wariantów, ale to właśnie koperek i kminek nadają jej wspaniały smak. Na blogu znajdziesz też inne dania kuchni czeskiej. Na zimę szczególnie polecam przepis na czeska zupa czosnkowa . Zupa grzybowa z ziemniakami nie wymaga dużego nakładu pracy i nawet początkującemu kucharzowi, zawsze udaje się perfekcyjnie. Musisz tylko pamiętać, żeby wcześniej namoczyć grzyby, jeśli używasz suszonych.  Tradycyjna

Cztery Fajery
Tradycyjna zupa koperkowa 47

Poszukując nowych inspiracji na dania obiadowe, chcemy poznawać przepisy proste ale równocześnie zdrowe i sycące. Taka właśnie jest zupa koperkowa – to danie pełne warzyw, przypraw i dobroczynnych składników odżywczych. Prawdziwa bomba witaminowa z dodatkiem potrzebnych naszemu organizmowi minerałów. Zupę przygotujemy bardzo łatwo i możemy odgrzać zawsze wtedy gdy chcemy zjeść coś zdrowego i pożywnego. Tę zupę lubią jeść także(...)dzieci, które przecież często nie przepadają za zielonymi warzywami – przepis na dobrą zupę pozwala zachęcić je do uzupełnienia diety o niezbędne warzywa i witaminy. Tych zaś koperek zawiera całe mnóstwo – to przede wszystkim witaminy z grupy B, A, D, E i K. Szczególnie dużo znajdziemy w nim witaminy C, która odpowiada za naszą odporność. Koperek to także minerały

ProstePesto.pl
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone? 137

razu Kraków zbudowano. Podobnie finałowe ujęcie to efekt wielu drobnych korekt i poprawek. Dziś w cyklu "Kulisy fotografii kulinarnej" pokażę Wam krok po kroku, jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone   - od pomysłu po postprodukcję. Podzielę się z Wami moimi radami dotyczącymi stylizacji zupy, zobaczycie też schemat oświetlenia, a nawet (!) kolejne ujęcia w wersji wprost z aparatu (czyli(...)obróbki na komputerze).  W dzisiejszym wpisie skupię się konkretnie na fotografii zupy zielone minestrone. Jeżeli macie ogólne pytania, zastanawiacie się np. jakim sprzętem fotografuję, jak wygląda moje miejsce pracy, jak planuję swoje ujęcia, koniecznie zajrzyjcie do pierwszego wpisu z cyklu Kulisy fotografii kulinarnej: Przeczytaj: Kulisy fotografii kulinarnej - Jak robię zdjęcia jedzenia? Koncepcja zdjęcia Zależało mi na tym, aby podkreślić

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa serowo – brokułowa 214

Domowa zupa serowo – brokułowa, to przepis na pyszne danie główne lub kolację na ciepło, którym możesz cieszyć się przez cały rok! Ten przepis na zupę serowo – brokułową składa się z kremowego bulionu, delikatnych różyczek brokuła oraz cienkich plasterków marchewki! Kluczem do przygotowania gęstej i aksamitnej zupy brokułowej z serem jest przede wszystkim zasmażka z mąki i masła. Kolejną(...)bardzo ważną zasadą jest kilkuminowe gotowanie bulionu z zasmażką bez przykrycia, dzięki czemu woda odparowuje, co z kolei ma bezpośredni wpływ na gęstość zupy. I wreszcie odpowiedni moment i temperatura na dodanie startego i co ważne, świeżego sera. Każda z wymienionych wskazówek z osobna i jednocześnie wszystkie razem tworzą najlepszą instrukcję przygotowania tej pysznej zupy! Pełna miska zupy serowo

Kuchnia Na Wypasie
Zupa z kurczakiem i makaronem 17

Zupa z kurczakiem. Zupa z kurczakiem Zupa z kurczakiem to jedno z tych dań, które przywołują mi wspomnienia z dzieciństwa i które zawsze cieszą podniebienie swoim bogatym smakiem. Ta zupa jest połączeniem delikatnego mięsa z soczystych udek kurczaka, świeżych warzyw, aromatycznych ziół i makaronu, tworząc niezapomnianą ucztę smaków. Mięso kurczaka jest niezwykle soczyste i miękkie, idealnie ugotowane w aromatycznym bulionie(...)który jest pełen smaku. Warzywa, takie jak marchewki, zielony groszek i brokuły, dodają zupie chrupiącej struktury i naturalnej słodyczy. Ich aromatyczna obecność podkreśla smak mięsa i nadaje zupie wyjątkowej harmonii. Zupa z kurczakiem. Zupa z kurczakiem i makaronem Zupa z kurczakiem i makaronem podawana jest zazwyczaj jako danie główne lub jako pierwsze danie na obiad. Można ją serwować z dodatkami

Moja Książka Kucharska
Zupa szpinakowa z jajkiem 294

Zupa szpinakowa z jajkiem... Delikatna, jasnozielona zupa z kawałeczkami rozdrobnionego szpinaku. Z dodatkiem jajek i tłuczonych ziemniaków. Aromatyczna i pyszna! Smacznego!   Składniki: 450 g mrożonego szpinaku (brykiet lub rozdrobniony); 2 średnie marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 ząbki czosnku; 1,5 litra(...)seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler. Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy do zup i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, po czym zagotować. Następnie

Gospodyni Miejska
Czeska zupa czosnkowa 63

Czeska zupa czosnkowa  Rozgrzewająca zupa na przeziębienie i na kaca. Czeska zupa czosnkowa, którą zjesz w niemal każdym kurorcie narciarskim za południową granicą to, zdaniem Czechów, najlepsza rozgrzewająca zupa na przeziębienie i ból głowy po imprezie. Przygotowana na rosole czeska zupa czosnkowa znana jako česneková polévka lub česnečka jest sztandarowym daniem naszych sąsiadów. Żeby przygotować rozgrzewającą zupę czosnkową będziesz(...)potrzebować ogólnie dostępnych i tanich produktów. Wśród składników czeskiej zupy czosnkowej znajdziesz czosnek, ziemniaki, zrumieniony i pokrojony w kostkę chleb i rosół. Smak zupy czosnkowej możesz urozmaicić dodając starty żółty ser albo lekko rozmącone jajko, które zetnie się w zupie na kształt nitek. W oryginale zupa powinna być klarowna, ale coraz częściej w dobrych czeskich restauracjach można zjeść czosnkową zupę

Cztery Fajery