zupa - przepisów 21548

  1. TU I TAM nr 21. Zupa na stole! Bulion z kamyków i przykucanka Karolki. Z kwaśnego mleka.
    TU I TAM nr 21. Zupa na stole! Bulion z kamyków i przykucanka Karolki. Z kwaśnego mleka.

    Chochla staje na baczność gotowa rozpocząć ceremonię. Na jej znak łyżki ustawiają się w orszaku, a talerze piętrzą jeden na drugim. Panie, panowie na stół wkracza  Jej Wysokość Zupa ! Parująca, ciepła, domowa, rozgrzewa i dodaje otuchy. Czasem zjadana tylko u Mamy, czasem odkryta podczas dalekiej podróży. Zupa - przez wielu uwielbiana, bywa czasem traktowana bez należnego szacunku i usuwana(...)menu. Nie u nas. Dla Amber z Kuchennymi Drzwiami i dla mnie, Anny-Marii z Kucharni,  to ważne danie, pełne niezwykłych wcieleń, smaków i inspiracji. Ugotowałyśmy dla Was zupę - siadajcie i częstujcie się!  Bulion z kamyków - prawda czy fałsz? Otóż, choć trudno w to uwierzyć, istnieje zupa, którą gotuje się z ... kamyków! Pisze o niej Pier Luigi Manachini

    Przepis pochodzi z bloga KUCHARNIA, prowadzonego przez KUCHARNIA Anna Maria.

  2. Boże Narodzenie w Prowansji i przepis na zupę czosnkową
    Boże Narodzenie w Prowansji i przepis na zupę czosnkową

    regionu Prowansji, ale generalnie oparte jest na lokalnych warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, gratin z kalafiora ( przepis-klik ),  l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois). Nic dziwnego, że Francuski nie tyją, prawda? :) Po powrocie z Pasterki, czyli już w Boże(...)świeże owoce.  Powiem Wam, że jeśli kiedykolwiek miałabym spędzać Boże Narodzenie poza domem, to chciałabym pojechać właśnie do Prowansji :) A jako przedsmak przygotowałam   l’aigo boulido - zupę czosnkową nazywaną również gotowaną wodą, prostszą wersję francuskiej zupy czosnkowej.  Prowansalska zupa czosnkowa l'aigo boulido na podstawie tego przepisu na 4 porcje czas przygotowania: 20 min. Składniki

    Przepis pochodzi z bloga Chilli Czosnek i Oliwa, prowadzonego przez Chilli Czosnek i Oliwa.

  3. Zupa pomidorowa – klasyczna i domowa
    Zupa pomidorowa – klasyczna i domowa

    Ilość porcji: 4-6 porcji Drukuj Zupa pomidorowa - klasyczna i domowa - przepis By Piotr 12 lipca 2017 Pyszna, klasyczna i domowa zupa pomidorowa. Wypróbuj przepis na najlepszą domową zupę pomidorową i zachwyć swoich domowników klasycznym przepisem na wykorzystanie wczorajszego rosołu. Składniki: bulion - 2 litry* koncentrat pomidorowy - 100g** śmietana 18% - 200g sól, pieprz * Dobrego bulionu, najlepiej mięsnego. Doskonale sprawdza się tutaj(...)lane ciasto. Wykonanie: Bulion doprowadzamy do zagotowani i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową lub podsmażone na maśle świeże pomidory. Po ponownym zagotowaniu do miseczki odlewamy ok. szklankę zupę i mieszamy ją ze śmietaną. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy i doprowadzamy do ponownego zagotowania. Zupę doprawiamy szczyptą cukru i ewentualnie solą lub pieprzem. Podajemy z makaronem, ryżem lub lanym

    Przepis pochodzi z bloga COOKUJ, prowadzonego przez Cookuj.pl.

  4. Zupa pomidorowa – klasyczna i domowa
    Zupa pomidorowa – klasyczna i domowa

    Ilość porcji: 4-6 porcji Drukuj Zupa pomidorowa - klasyczna i domowa - przepis By Piotr 12 lipca 2017 Pyszna, klasyczna i domowa zupa pomidorowa. Wypróbuj przepis na najlepszą domową zupę pomidorową i zachwyć swoich domowników klasycznym przepisem na wykorzystanie wczorajszego rosołu. Składniki: bulion - 2 litry* koncentrat pomidorowy - 100g** śmietana 18% - 200g sól, pieprz * Dobrego bulionu, najlepiej mięsnego. Doskonale sprawdza się tutaj(...)lane ciasto. Wykonanie: Bulion doprowadzamy do zagotowani i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową lub podsmażone na maśle świeże pomidory. Po ponownym zagotowaniu do miseczki odlewamy ok. szklankę zupę i mieszamy ją ze śmietaną. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy i doprowadzamy do ponownego zagotowania. Zupę doprawiamy szczyptą cukru i ewentualnie solą lub pieprzem. Podajemy z makaronem, ryżem lub lanym

    Przepis pochodzi z bloga COOKUJ, prowadzonego przez Cookuj.pl.

  5. Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw
    Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw

    Zupa z białych warzyw na niedzielny obiad. Krem z białych warzyw przygotowałam dlatego, że kupiłam warzywa na rosół, ale zapomniałam kupić kurczaka więc odstawiwszy na bok marchewkę wykorzystałam do zupy całe opakowanie włoszczyzny plus ziemniaki, oraz cebulę i czosnek. Ta kremowa zupa jest nie tylko pyszna i delikatna w smaku, ale prosta i szybka do przygotowania. Wygląd też ma restauracyjny(...)dlatego może być podana na uroczystościach, nie tylko rodzinnych. Zupa została podana z prażonymi ziarnami: pestkami dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego, oraz została doprawiona utłuczonym w moździerzu zielonym pieprzem. Polecam też inne przepisy na zupę krem: – zupa krem z kukurydzy – zupa z zielonego groszku – zupa ze świeżych pomidorów – zupa krem z rukoli – krem grzybowy

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  6. Zupa wiosenna
    Zupa wiosenna

    Dziś ugotowałam zupę wiosenną i niniejszym zaklinam wiosnę, żeby do nas przyszła ! Dzisiejszy dzień wyjątkowo wietrzny, zimny i nieprzyjemny, więc kolorowa zupa na talerzu trochę nam poprawi samopoczucie, taką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją(...)zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się na zupę 6 sporych ziemniaków 9-składnikowa mrożona mieszanka "zupa wiosenna" 6 łyżek makaronu orzo (w kształcie ryżu) 4 łyżki śmietany  18% sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  7. Kasztelańska zupa grzybowa - podgrzybki odkryte na nowo
    Kasztelańska zupa grzybowa - podgrzybki odkryte na nowo

    Jeszcze nikt z mojej rodziny nie był na grzybobraniu, ale w weekend byłam na wrocławskim targu i grzybki zerkały na mnie tak litościwie - więc kupiłam :) Kasztelańską zupę grzybową widziałam kiedyś chyba w jakimś programie śniadaniowym w okresie Bożego Narodzenia. Sprawdziłam w Internecie czy dobrze pamiętam przepis. Pamiętałam, gdyż od zwykłej zupy grzybowej różni się tylko tym, że dodaje się wino(...)kuli ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu  1 duża cebula 2 łyżki masła szklanka wytrawnego czerwonego wina ( u mnie wino wyrobu mojego taty, mocne i półsłodkie ;) ) włoszczyzna do zupy (u mnie mrożona) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka mąki (pominęłam, by obniżyć kaloryczność zupy) sól jarzynka (knorr natur) natka pietruszki  świeży tymianek kleksy ze śmietany 18 % Suszone

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  8. Zupa z pieczonej papryki
    Zupa z pieczonej papryki

    Porządkując komputer znalazłam zdjęcia pysznej, aromatycznej zupy, którą robiłam jakiś czas temu. Nie wiem jak to się stało, że zupełnie zapomniałam wstawić ten przepis :) Pomysł na zupę pojawił się przypadkiem. Była reszta rosołu z niedzieli i kompletny brak pomysłu co na poniedziałkowy obiad. A że przy okazji kuchnia zawalona była papryką przygotowywaną do zawekowania w kilku różnych postaciach (ciekawe(...)czemu nie wrzuciłam tutaj?...), to jakoś tak postanowiłam, że i na obiad będzie coś z papryki :D No i zrobiłam zupę krem z opiekanej w piekarniku papryki. Składniki: około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami , 3 papryki czerwone , 3 liście laurowe , 10-12 ziaren ziela angielskiego, sól , papryka mielona (ostra i słodka

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  9. Zupa ze słodkiej kapusty
    Zupa ze słodkiej kapusty

    Zupa ze słodkiej kapusty... Kawałki słodkiej, białej kapusty. Plasterki marchewki i kosteczki ziemniaków. Mocno przyprawiona koncentratem pomidorowym. O delikatnym aromacie majeranku i papryki. Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g); 200 g koncentratu pomidorowego; 5 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 cebula; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela(...)angielskiego; 2,5 litra zimnej wody; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; Olej do podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w plasterki. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  10. Zupa ryżowo-koperkowa
    Zupa ryżowo-koperkowa

    Zupa ryżowo-koperkowa... Delikatna i aromatyczna zupa. Z dodatkiem ziemniaków i ryżu. Pysznie koperkowa! Składniki: 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 5 łyżek białego ryżu; 1 liść laurowy; 2,5 litra zimnej wody; 1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup; Pęczek koperku; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę(...)seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek umyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Zagotować. Następnie dodać

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  11. Pekińska zupa pikantno-kwaśna
    Pekińska zupa pikantno-kwaśna

    Dzisiaj jedna  z moich ulubionych zimowych zup. Domowa, bez sztucznych dodatków, ani smakowych ulepszaczy. Ulubiona z dwóch powodów. Pierwszy to taki, że jest pikantna i przy mroźniej i śnieżnej aurze doskonale smakuje na rozgrzewkę po przyjściu do domu. A drugi to taki, że robi się ją dosłownie w 20 minut. Do przygotowania zupy użyłam smalczyku roślinnego. Smakowita Pajda zaskoczyła(...)mnie tym, że doskonale zastępuje smalec. Do tej pory zawsze do pekińskiej zupy używałam smalcu, tym razem postanowiłam poeksperymentować i się udało ! Pekińska zupa pikantno-kwaśna Składniki: 250 g schabu wieprzowego 1,5 litra bulionu 6 pieczarek 1 marchewka 2 łyżki pokrojonego w paseczki bambusa 1 mała cebula 1,5 łyżki roślinnego smalczyku Smakowita Pajda

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  12. Zupa meksykańska
    Zupa meksykańska

    Czas przygotowania: 10 minut Czas przyrządzania: 40 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Zupa meksykańska By Piotr 9 kwietnia 2015 Jeżeli szukasz przepisu na pyszną, pożywną i treściwą zupę - ta zupa meksykańska z mięsem mielonym i dużą ilością warzyw jest dla Ciebie! Składniki: bulion - 1,25 litra mięso mielone wołowe - 500g cebula - 1 (większa) cebula czerwona - 1 (większa) czosnek(...)mięso będzie miękkie. Pod koniec dodajemy przecier, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z niewielkim kleksem śmietany 18% i startym serem. Alergeny Alergeny warzywa strączkowe Zupa meksykańska z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Bardzo smaczna, treściwa - idealna wręcz na solidny jednodaniowy obiad. Jeśli podobnie jak ja jesteście wielbicielami

    Przepis pochodzi z bloga COOKUJ, prowadzonego przez Cookuj.pl.

  13. Zupa cygańska
    Zupa cygańska

    Zupa cygańska to tania, prosta i pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na jesienny obiad. Czemu zupa cygańska? Bo to potrawa prosta , a kuchnię cygańską charakteryzują wieloskładnikowe gulasze, kociołki albo gęste zupy. Ta kuchnia w jakimś stopniu odzwierciedla też romskie wędrówki po świecie, kuchnia narodów bałkańskich miała na nią duży wpływ. Dania są ostre, zawierają kilka rodzaju mięs lub kiełbas, paprykę, pomidory(...)przecier pomidorowy. Taka jest też właśnie moja zupa cygańska. Wieloskładnikowość charakteryzuje też oszczędną kuchnię, wykorzystującą to co zostało z innych posiłków. Moja zupa jest na bazie wczorajszego rosołu. Ty razem nie jest to poniedziałkowa pomidorówka , a cygańska zupa z boczkiem, kiełbasą, z papryką, z pomidorami i jest na ostro. Zupa cygańska najlepiej smakuje kiedy się przegryzie po ugotowaniu, po ponownym

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  14. Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji
    Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji

    bardzo dziękuję. Dzięki Wam powstała baza inspiracji do przygotowania prawdziwie jesiennych posiłków na bazie warzyw lub grzybów. Niżej znajdziecie zaakceptowane przepisy, które podzieliłam na następujące kategorie: sałatki i surówki zupy dania obiadowe przetwory na kanapki Zaakceptowałam 109 przepisów pochodzących z 60 blogów. Zgłosiliście ich jednak więcej. Nie wszystkie jednak miały dodany banerek akcji. Niektórzy przesyłali przepisy z zastosowaniem jednego tylko(...)cię burak zjem w sałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit

    Przepis pochodzi z bloga Weekendy w domu i ogrodzie, prowadzonego przez Badylarka.

  15. Zapiekana Zupa Cebulowa
    Zapiekana Zupa Cebulowa

    cebule sparzyć przed obieraniem z łusek i w miarę możliwości rozdrabniać przy otwartym oknie. Zmniejszy to ilość wylanych łez. 2. Ser zetrzeć na tarce z grubymi otworami. PRZYRZĄDZENIE ZAPIEKANEJ ZUPY CEBULOWEJ 1. Płytkę grzejną kuchenki nastawić na stopień 2 (średni pobór mocy) 2. W garnku roztopić tłuszcz. 3. Dusić na nim krążki cebuli ok. 2 minut do zeszklenia. 4. Dolać(...)gotować ok. 15 min 7. Dodać 1/2 łyżeczki kminku i szczyptę soli. 8. Piekarnik nagrzać do 250°C. Ogrzać żaroodporne kokilki. 9. Okroić kromki bułki do średnicy kokilek. 10. Zupę cebulową rozlać do nagrzanych kokilek. 11. Na wierzchu położyć okrojoną kromkę bułki i posypać startym serem. 12. Zapiekać ok. 10 minut na górnym poziomie piekarnika. WARIANT – ZUPA CEBULOWA

    Przepis pochodzi z bloga Ciekawe Przepisy, prowadzonego przez tomach1.

  16. Zupa krem z kalafiora
    Zupa krem z kalafiora

    Zupa krem z kalafiora... Kremowa, aksamitna i delikatna. Gęsta i rozpływająca się w ustach. Wzbogacona smakiem czerwonej papryki. Pycha!   Składniki: 1 duży kalafior; 2 małe cebule; 200 g obranych ziemniaków; 100 g masła; 50 ml oliwy; 100 ml białego, wytrawnego wina; 1 l bulionu drobiowego (u mnie 2 kostki Knorr Rosół z kury rozpuszczone w litrze gorącej wody(...)śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 2 średnie, czerwone papryki, Sól; Biały pieprz. Sposób wykonania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło wraz z oliwą. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż do jej zeszklenia. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i zalać białym winem. Gotować

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  17. Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi
    Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi

    Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi... Aromatyczna, kremowa zupa z upieczonych pomidorów. Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i czosnku. Podana z parmezanowymi chipsami. Niebo w gębie! Składniki: 1 kg pomidorów; 1 duża, czerwona papryka; 2 średnie, czerwone cebule; 6 ząbków czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa); Oliwa z oliwek; 1/2 łyżeczki(...)wstawić na raz do piekranika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec przez 45 minut, aż warzywa będą lekko przyrumienione. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Wlać bulion i zblendować na gładką masę. Zupę przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. W międzyczasie przygotować chipsy parmezanowe. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze usypać kółka

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

Wybierz stronę :