znajdziesz dokładny przepis krok po kroku wraz ze zdjęciami. Zapraszamy i mamy nadzieję, że to pyszne danie zagości na niejednym, nie tylko wielkanocnym stole. Biała kiełbasa w sosie chrzanowym Składniki: kiełbasa biała parzona: 6 szt. cebula: 2 szt. masło: 2 łyżki mąka: 2 łyżki mleko: 300 ml śmietanka 30 %: 150 – 200 g sok z cytryny: 2 łyżki(...)jednocześnie najbardziej aromatyczny. Białą kiełbasę nacinamy z jednej strony w szyszkę lub na skos. Sos przekładamy do naczynia do zapiekania (u nas 25 x 15 cm). Na wierzch układamy kiełbasę stroną naciętą do góry. Oczywiście jeśli wolisz możesz kiełbasy nie nacinać i zapiec zanurzoną w sosie. Ostateczny wybór należy do Ciebie. Białą kiełbasę w sosie chrzanowym wstawiamy
Kuchnia Na WypasieSKLADNIKI 1 kg białej kiełbasy oliwa z oliwek cebula papryczka chili(...)białe wino 500 ml przecieru pomidorowego sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do garnka dodać 3 łyżki oliwy z oliwek , papryczke chili, pokrojoną drobno cebulę, kiełbasę i podsmażyć wszystko na silnym ogniu. Polać kiełbasę białym wytrawnym winem i poczekać aż odparuje alkohol. Zmniejszyć ogień, wlać przecier pomidorowy, dodać sól do smaku i gotować przez około 30 minut
zielonacukinkaświątecznym Wielkanocnym stole nie moze zabraknąc białej kiełbasy, zarówno w żurku jak i takiej pieczonej,tak lubianej przez moją rodzinę.Dziś polecam w sosie chrzanowo koperkowym(...)Wojciech Jurzyk Składniki: 1 kg białej kiełbasy 3 cebule czerwone 0,5 l bulionu warzywnego 2 łyzki majeranku 5 liści laurowych 60 g miękkiego masła 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki mąki 3 łyzki chrzanu 2 peczki koperku 200 ml smietany głowka czosnku Wykonanie: sos:MAsło roztapiamy na małym ogniu,cebulkę kroimy na kosteczkę,szklimy na masełku. Dodajemy
Z Majeczką w kuchniJednym z symboli kuchni polskiej jest domowa kiełbasa. Z jednej strony ma niepowtarzalny aromat i zapach, a z drugiej – smakuje wyśmienicie i jest obowiązkowym składnikiem każdego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szybko. Ja wykorzystałam białą kiełbasę parzoną, ale może ona też być surowa, jednak przed pieczeniem należy ją sparzyć. Ten przysmak możemy przygotować dzień wcześniej przed planowanym przyjęciem, a następnego dnia tylko zapiec w piekarniku i podawać gościom. Chrupiący boczek wędzony, w który zawinięta jest kiełbasa i pieczona cebula to bardzo smaczne połączenie. Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku(...)Każdą porcję białej kiełbasy owinąć plastrami boczku wędzonego i ułożyć na cebuli w naczyniu. Wierzch kiełbasy posmarować musztardą francuską i posypać roztartym w dłoniach majerankiem. Do naczynia wlać wodę lub piwo. Naczynie z kiełbasą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 30 minut (do zrumienienia boczku). Polecam wypróbować przepis na pieczoną białą kiełbasę na kiszonej
Danka Pichcikiełbasą. Musi zawsze być na wielkanocnym stole co nie znaczy, że zawsze musi być w takiej samej formie. Robię parzoną ( taką najprostszą uwielbia moja Mama), pieczoną wg starych receptur ( w miodzie , rozmarynie ,pierniku, piwie).Sprawdziłam, ze dawno- dawno temu dzikie wiśnie były również przyprawą do mięs. Dzikich nie mam - mam ładne mrożone -sprawdzimy jak połączą się smakowo z opiekaną białą kiełbasą. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniWykorzystałam wywar z gotowania białej kiełbasy na II Danie .Zawsze kupuję dodatkową białą kiełbasę i dodaje ją w różnej formie do zupy ( pulpety, plasterki ).A dodatek otrębów do masy na pulpety to moim zdaniem dobry pomysł bo są delikatniejsze. Jedyne co wymaga uwagi to by kilka dni wcześniej nastawić zakwas na żurek .Ja nastawiam raz w miesiącu
Buniabaje w kuchniSkładniki: 4 litry woda, 1 szklanka kasza perłowa, 1/2 pęczka włoszczyzna, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 6 sztuk surowa biała kiełbasa, 1 łyżka przecier pomidorowy, 1 łyżeczka papryka ostra, 2 łyżki majeranek, 60 dag kiszona kapusta zagotować wodę i włożyć pokrojoną kiszoną kapustę włoszczyznę rozdrobnioną w blenderze, ziele i liść laurowy gotować z 30 minut - teraz(...)wsypać kaszę perłową, włożyć surową białą kiełbasę , przecier pomidorowy i na mniejszym ogniu gotować z 20 minut , co jakiś czas mieszając do smaku przyprawić kucharkiem, papryką ostrą, majerankiem podawać z ziemniakami tłuczonymi polanymi skwarkami lub pieczywem.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnadzienie smaczna biała kiełbasa i biały miękki ser. Jako okrasa do pierogów stosuje mój sprawdzony i super szybki sposób nie wymagający gotowania, za to uwielbiany przez całą rodzinę . SKŁADNIKI Na ciasto 500 g mąki 1 jajko 220 ml gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek sól Na nadzienie 200 g białej surowej kiełbasy kawałek cebuli(...)wędzonej mozzarelli lub innego białego sera 2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano gałka muszkatołowa sól Na okrasę 3 serki w plasterkach o smaku śmietankowym SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Najpierw ciasto : zagotować 220 ml wody i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyspać mąkę na stolicę dodać 1 jajko, łyżkę oliwy z oliwek , płaską łyżeczkę
zielonacukinkakiełbasę, wypróbuj także mój przepis na białą kiełbasę pieczoną . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na białą kiełbasę w sosie chrzanowym, czyli klasykę wielkanocnego stołu. Porada. Potrawę z białych kiełbas możesz urozmaicić dodając do sosu posiekane pieczarki lub podgrzybki (świeże lub mrożone). Powstanie sos śmietanowo-grzybowy, zrezygnuj wtedy z dodatku chrzanu, za to dodaj gałązkę świeżego rozmarynu. Biała(...)kiełbas. Wywaru nie wylewam. Kiełbasy z cebulą smażę na większej mocy palnika po 3 minuty na stronę. Do kiełbasy z cebulką wlej 1 szklankę wody, w której gotowała się kiełbasa, delikatnie zamieszaj. Do drugiej szklanki wywaru wsyp 2 czubate łyżeczki mąki pszennej oraz cztery łyżeczki chrzanu (tartego ze słoiczka lub świeżego), całość wymieszaj rózgą kuchenną. Sos wlej do kiełbas
Zasmakuj KuchniProsto, szybko i smacznie.. biała kiełbasa 2 -3 cebule smalec przyprawa do steków Kiełbasę włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Dodać 2 łyżki smalcu i parzyć na małym ogniu bez przykrycia. Kiełbasę wyjąć, ponacinać i zrumienić na smalcu na złocisty kolor.Dodać cebulę, posypać przyprawą i dusić na małym ogniu pod przykryciem ,aż cebula nabierze złocistego koloru
Moje domowe kucharzenieżurek 3 listki laurowe Kamis 2 łyżki majeranku Kamis 4 ząbki czosnku 3-4 łyżki kwaśniej śmietany 2-3 łyżki mąki sól morska Kamis Białą kiełbasę opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojony czosnek. Zagotować, gdy się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować 5 minut na wolnym gazie aby kiełbaska dobrze się
Monia miesza i gotujeLubimy nasz chleb i chyba dlatego wykorzystujemy ciasto chlebowe do różnych potraw. Biała kiełbasa zapieczona w cieście chlebowym to rewelacyjna kanapka a sama baba może być ozdobą stołu.. Smakuje wyjątkowo. Składniki: -2 białe kiełbaski -4 dkg drożdży -250 ml wody -ok. 3 szklanki mąki -łyżeczka cukru -płaska łyżeczka soli Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy połowę(...)wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę wody, sól i pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosło. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy prostokąt. Z kiełbasy zdejmujemy osłonki i układamy mięso na cieście. Zwijamy w rulon. Rulon przekładamy do natłuszczonej formy babkowej z kominem ( średnica ok. 23 cm) pamiętając, aby łączenie ciasta było
Maminek kulinarnyMęskie, jesienne śniadanie? Proszę bardzo. Zamarynowana biała kiełbasa w ziołach, usmażona w solidnej porcji sosu. Oj kaloryczne ale pyszne. Raz na jakiś czas to chyba nie grzech. Co wy na to? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik