Wykorzystałam wywar z gotowania białej kiełbasy na II Danie .Zawsze kupuję dodatkową białą kiełbasę i dodaje ją w różnej formie do zupy ( pulpety, plasterki ).A dodatek otrębów do masy na pulpety to moim zdaniem dobry pomysł bo są delikatniejsze. Jedyne co wymaga uwagi to by kilka dni wcześniej nastawić zakwas na żurek .Ja nastawiam raz w miesiącu
Buniabaje w kuchniSkładniki: 4 litry woda, 1 szklanka kasza perłowa, 1/2 pęczka włoszczyzna, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 6 sztuk surowa biała kiełbasa, 1 łyżka przecier pomidorowy, 1 łyżeczka papryka ostra, 2 łyżki majeranek, 60 dag kiszona kapusta zagotować wodę i włożyć pokrojoną kiszoną kapustę włoszczyznę rozdrobnioną w blenderze, ziele i liść laurowy gotować z 30 minut - teraz(...)wsypać kaszę perłową, włożyć surową białą kiełbasę , przecier pomidorowy i na mniejszym ogniu gotować z 20 minut , co jakiś czas mieszając do smaku przyprawić kucharkiem, papryką ostrą, majerankiem podawać z ziemniakami tłuczonymi polanymi skwarkami lub pieczywem.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnadzienie smaczna biała kiełbasa i biały miękki ser. Jako okrasa do pierogów stosuje mój sprawdzony i super szybki sposób nie wymagający gotowania, za to uwielbiany przez całą rodzinę . SKŁADNIKI Na ciasto 500 g mąki 1 jajko 220 ml gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek sól Na nadzienie 200 g białej surowej kiełbasy kawałek cebuli(...)wędzonej mozzarelli lub innego białego sera 2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano gałka muszkatołowa sól Na okrasę 3 serki w plasterkach o smaku śmietankowym SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Najpierw ciasto : zagotować 220 ml wody i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyspać mąkę na stolicę dodać 1 jajko, łyżkę oliwy z oliwek , płaską łyżeczkę
zielonacukinkakiełbasę, wypróbuj także mój przepis na białą kiełbasę pieczoną . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na białą kiełbasę w sosie chrzanowym, czyli klasykę wielkanocnego stołu. Porada. Potrawę z białych kiełbas możesz urozmaicić dodając do sosu posiekane pieczarki lub podgrzybki (świeże lub mrożone). Powstanie sos śmietanowo-grzybowy, zrezygnuj wtedy z dodatku chrzanu, za to dodaj gałązkę świeżego rozmarynu. Biała(...)kiełbas. Wywaru nie wylewam. Kiełbasy z cebulą smażę na większej mocy palnika po 3 minuty na stronę. Do kiełbasy z cebulką wlej 1 szklankę wody, w której gotowała się kiełbasa, delikatnie zamieszaj. Do drugiej szklanki wywaru wsyp 2 czubate łyżeczki mąki pszennej oraz cztery łyżeczki chrzanu (tartego ze słoiczka lub świeżego), całość wymieszaj rózgą kuchenną. Sos wlej do kiełbas
Zasmakuj KuchniProsto, szybko i smacznie.. biała kiełbasa 2 -3 cebule smalec przyprawa do steków Kiełbasę włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Dodać 2 łyżki smalcu i parzyć na małym ogniu bez przykrycia. Kiełbasę wyjąć, ponacinać i zrumienić na smalcu na złocisty kolor.Dodać cebulę, posypać przyprawą i dusić na małym ogniu pod przykryciem ,aż cebula nabierze złocistego koloru
Moje domowe kucharzenieżurek 3 listki laurowe Kamis 2 łyżki majeranku Kamis 4 ząbki czosnku 3-4 łyżki kwaśniej śmietany 2-3 łyżki mąki sól morska Kamis Białą kiełbasę opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojony czosnek. Zagotować, gdy się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować 5 minut na wolnym gazie aby kiełbaska dobrze się
Monia miesza i gotujeLubimy nasz chleb i chyba dlatego wykorzystujemy ciasto chlebowe do różnych potraw. Biała kiełbasa zapieczona w cieście chlebowym to rewelacyjna kanapka a sama baba może być ozdobą stołu.. Smakuje wyjątkowo. Składniki: -2 białe kiełbaski -4 dkg drożdży -250 ml wody -ok. 3 szklanki mąki -łyżeczka cukru -płaska łyżeczka soli Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy połowę(...)wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę wody, sól i pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosło. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy prostokąt. Z kiełbasy zdejmujemy osłonki i układamy mięso na cieście. Zwijamy w rulon. Rulon przekładamy do natłuszczonej formy babkowej z kominem ( średnica ok. 23 cm) pamiętając, aby łączenie ciasta było
Maminek kulinarnyMęskie, jesienne śniadanie? Proszę bardzo. Zamarynowana biała kiełbasa w ziołach, usmażona w solidnej porcji sosu. Oj kaloryczne ale pyszne. Raz na jakiś czas to chyba nie grzech. Co wy na to? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwielu dni trwa pogoda idealna na grilla, dlatego zapraszam na przygotowanie swojej domowej kiełbasy z grilla. To wcale nie jest trudne, wystarczy trochę mięsa, jelita, maszynka i chęci.. a można cieszyć się własną, pyszną białą kiełbasą z grilla. Bez żadnych podejrzanych dodatków. Cieszmy się przysmakami z grilla póki sezon i pogoda trwa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 6 białych kiełbasek (surowa lub parzona) 3 duże cebule 2 łyżki oleju sól pieprz majeranek Wykonanie: Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim kiełbaski.Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż cebula stanie się szklista. Solimy(...)pieprzymy i dodajemy do niej majeranku. Na ułożone z naczyniu kiełbaski układamy podsmażoną cebulę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185st ok 25 minut (jeśli mieliśmy kiełbasę wcześniej parzoną) lub 45 minut (jeśli nasza biała była surowa). Między kiełbaski możemy ułożyć dodatkowo cienkie plasterki boczku
Walijskie PichceniePyszne roladki ze schabu robione a'la zrazy zadowolą najbardziej wybrednych. Mięciutkie mięsko, a w środku ogórek,cebulka, biała kiełbasa, i cieniutkie plasterki boczku. Wszystko w dość gęstym śmietanowym sosie. Do tego tylko kasza lub ziemniaczki i pyszny obiad gotowy! Składniki: schab bez kości, cebula cienkie plastry boczku (kupiłam cieniutki boczek plasterkowany), ogórek kiszony biała
Walijskie Pichceniemałym gazie by zredukować jego objętość .Dodaję do niego zawsze odrobinę miodu .Robi się z tego płynna przyprawa. Nie zredukowałam - ale nic to. Miałam też w planie obsmażanie białej kiełbasy na Wielkanoc. Połączyłam działania. Wsadziłam białą w sos zrobiony na bazie octu balsamicznego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikiełbasy), albo jakąś sałatkę bo z obiadu został ziemniak . A jak zostanie mi trochę jakiegoś wywaru to robię zupę w różnych wersjach. Dziś zrobiłam taką wzbogaconą pulpecikami z białej kiełbasy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniŚniadanie, które mnie ostatnio zaskoczyło to oczywiście to które przygotował mąż. No bo tylko on mógł wpaść na pomysł dodanie mandarynek do smażonej białej kiełbasy z oliwkami. I muszę wam powiedzieć, że to nie był głupi pomysł. Mandarynki fajnie sie wkomponowały w danie, nadały mu lekkości i aromatu, nie zmieniając smaku dania na owocowy. I jak tu nie eksperymentować
Bernika - moj kulinarny pamietnik