kapustą - przepisów 10672

  1. Domowa kiszona kapusta do słoików
    Domowa kiszona kapusta do słoików

    Dzisiaj przepis mojego taty na pyszną kapustę kiszoną, taką do zrobienia w domu. Domowa kapusta kiszona nie tylko doskonale smakuje, jest przede wszystkim zdrowa. Doskonała na surówkę czy podjadania prosto ze słoika i to w sumie bez niczego. W czasie ciąży często miałam ochotę na kapustę kiszoną. Niestety, równie często trafiałam na kapustę średniej jakości, np. z wyczuwalnym dodatkiem octu(...)była kumulacja ślinotoku, bo kapusta wyglądała pierwszorzędnie. Niestety, duże rozczarowanie następowało po konsumpcji. Taka kapusta nie jest ani zdrowa ani dobrze nie smakuje. Ciężko, przynajmniej u mnie, kupić prawdziwą, dobrą kapustę kiszoną, bo te sklepowe ze słoika, też jakoś mi nie podchodzą. Jaki jest jeszcze plus domowej kiszonej kapusty? Możecie sami ją sobie doprawić już na etapie produkcji Nie mówię

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  2. Kapusta na Wigilię!
    Kapusta na Wigilię!

    Kapusta z grzybami po lasowiacku Kapusta na Wigilię musi być! Koniec kropka! :) Nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło jej na świątecznym stole. Zwykle przygotowywałam dwa rodzaje, kapustę z grzybami po lasowiacku i kapustę z grochem. W tym roku mam nieśmiały plan, by zrobić jeszcze łemkowską kapustę z kminkiem. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na świąteczną kapustę, jeśli nigdy jej nie robiliście, albo(...)czasów, ale zawsze brakowało Wam motywacji, może tym razem dacie się namówić... Nie musicie od razu gotować całego garnka, ale z drugiej strony... jeśli ugotujecie mało, możecie żałować ;) Każdą kapustę z moich przepisów można przygotować dzień, dwa wcześniej. Można ją również mrozić, najlepiej w woreczkach na zipper. Przepisy znalazły się na blogu już wcześniej, ale myślę, że warto je przypomnieć

    Przepis pochodzi z bloga Trzeci talerz, prowadzonego przez Trzeci Talerz.

  3. Podsumowanie akcji "Świat kapusty"
    Podsumowanie akcji "Świat kapusty"

    Bardzo dziękuję za udział w mojej akcji . Nie myślałam że dania z kapusty cieszą się takim powodzeniem , tymbardziej jest mi miło ponieważ  była to moja pierwsza akcja . Mam nadzieje że powtórzę ją niebawem . 75 wspaniałych i smakowitych przepisów na szare jesienne dni . Modra kapusta autorka: Madleine | blog: Seven days in sunny june Kapuśniak autorka: Madleine | blog: Seven days(...)sunny june 996. Zielona surówka autorka: Bożena | blog: Moje domowe kucharzenie Gołąbki na parze po chińsku autorka: Mirabelka | blog: Mirabelkowy blog Surówka z kapusty autorka: Mirabelka | blog: Mirabelkowy blog Szwecja. Kålpudding autorka: Mirabelka | blog: Mirabelkowy blog KAPUSTA KISZONA W SŁOIKACH autorka: Alergia pokarmowa | blog: Alergia pokarmowa Sałatka z zupek chińskich III autorka: Adrijah | blog: Red and Pale Zupa mięsna

    Przepis pochodzi z bloga Eli Gotowanie, prowadzonego przez Ela Kłuc.

  4. Kiszona kapusta-zimowe zapasy i wartości prozdrowotne
    Kiszona kapusta-zimowe zapasy i wartości prozdrowotne

    pazdzierniku konczy sie maraton wekowania, a ostatnie sloiki wypelni kiszona kapusta.Ponoc kapusta powinna zostac zakiszona do 1 listopada.Nie wiem skad sie wziela ta data,ale trzymam sie jej.I choc kapuste kiszona kupic mozna bez problemu i to w niskiej cenie,jestem przekonana,ze ta wlasnorecznie ukiszona jest najlepsza.Do kiszenia kapusty potrzeba w zasadzie niewiele : kapusty,soli i przypraw wedlug uznania.Bez(...)soli ani rusz,odpowiednia jej ilosc to warunek udanego kiszenia.Sol jest znanym srodkiem konserwujacym i dziala hamujaco na rozwoj niepozadanych bakterii gnilnych.Sol uwalnia czasteczki cukru z kapusty i tak powstaje kwas mlekowy,nadajacy kapuscie kwasny smak.Dodatek przypraw i marchwi wzbogaca smak kapusty oraz zawartosc cukru i kwasu.KAPUSTA KISZONA przekonuje do siebie przede wszystkim walorami prozdrowotnymi,a czesciowo nawet leczniczymi.Proces fermentycji

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  5. Kiszona domowa kapusta
    Kiszona domowa kapusta

    Kiszona kapusta to coś, co od lat praktykujemy w  naszym domu. Nie wyobrażam sobie surówki z kapusty kupionej w sklepie. Może jest już coraz lepsza, ale nie zastąpi tej domowej. Wiemy doskonale ,że kiszonki to niezastąpione źródło witamin. a w szczególności witaminy C. Domowa kapusta  kiszona jest jędrna i chrupiąca  w smaku. Lista jej zalet takiej(...)Wystarczy tylko nadmienić dobroczynny wpływ na osłabienie organizmu, włosy, paznokcie, pracę jelit. Dlatego warto spróbować, a przyznam ,że nie ma w tym szczególnej trudności. Odchodzimy od staropolskich zwyczajów deptania kapusty nogami w beczce. My robimy to w sposób bardziej nowoczesny, a kapusta jest  doskonała.  Kapusty nie szatkujemy już w domu , bo można kupić na bazarze już zszatkowaną ( oczywiście

    Przepis pochodzi z bloga W kuchennym oknie Ewy, prowadzonego przez pozytywna45.

  6. Domowa kapusta kiszona
    Domowa kapusta kiszona

    Powoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam(...)kapusty robiło się całe beczki.  Kapustę możemy zrobić z marchwią i kminkiem albo całkowicie z samej kapusty. Ja lubię wersję z kminkiem i marchwią.  SKŁADNIKI: - główka kapust y świeżej - marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija) - kminek (dałam łyżkę kminku na 1,2 kg kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że kapusta jest gorzka) - sól do przetworów domowych

    Przepis pochodzi z bloga Basia w kuchni, prowadzonego przez Barbara w kuchni .

  7. Domowa kapusta kiszona
    Domowa kapusta kiszona

    Powoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam(...)kapusty robiło się całe beczki.  Kapustę możemy zrobić z marchwią i kminkiem albo całkowicie z samej kapusty. Ja lubię wersję z kminkiem i marchwią.  SKŁADNIKI: - główka kapust y świeżej - marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija) - kminek (dałam łyżkę kminku na 1,2 kg kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że kapusta jest gorzka) - sól do przetworów domowych

    Przepis pochodzi z bloga Basia w kuchni, prowadzonego przez Barbara w kuchni .

  8. Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute
    Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute

    już ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Kapusta kiszona to kwintesencja polskiej kuchni i razem z ogórkami kiszonymi i barszczykiem kiszonym stanowi fundament naszej tożsamości kulturowej. Ktoś złośliwie powie: kapuściano-buraczanej, ale puścimy to łaskawie mimo uszu, bo kto jest nieczuły na kwaśny, lekko(...)strata! My dzięki niej jesteśmy bogatsi o bigosy, kapuśniaki, surówki, barszczyki i zakąskę do zimnej wódki, czyli ogórki Więcej witaminy niż w cytrusach Walory smakowe to jedno. Kapusta i inne kiszonki jest bardzo zdrowa, ma sporo witamin i dobrze jest ją jeść szczególnie w zimie. Wiedział o tym towarzysz Gomułka, który przekonywał naród, że kapusta ma więcej witaminy C niż

    Przepis pochodzi z bloga Niedzielny kucharz, prowadzonego przez Agnieszka Jablonska-Twaróg.

  9. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa
    PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa

    prawda zwykle sięgałyśmy przy tych pierogach po grzyby suszone, ale... z braku laku, dobre pieczarki podsmażone na maśle! :) I to jakie dobre! Bajeczne. Stworzyły sobie związek z kiszoną kapustą. Dodałyśmy tej relacji nutkę pikanterii, a całość (aby owiać ten przepyszny farsz nutką tajemniczości) ubrałyśmy w delikatne, cieniuteńkie ciasto. Co nam z tego wyszło? Przepyszne pierogi, zadowoleni domownicy i duma(...)się zrobi takie pierogi, to grzechem by było... nie być dumnym.  SKŁADNIKI NA FARSZ: - pieczarki: 0,5 kg - kapusta kiszona: 1 litr, - cebula: 0,75 do 1 kg, - przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta 1. Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj ). Gdy kapusta jest

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  10. Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą
    Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą

    Cabbage rollsSkładniki.37,5 dag mąki2 jaja1/2 łyżeczki soli2 łyżki masła6 łyżek wody2 dag grzybów suszonych1 cebula25 dag kapusty kiszonej3 goździki5 ziaren jałowcaWykonanie.Zagnieść gładkie ciasto z mąki, jaj, stopionego masła, wody i soli. Przykryć i odstawić.Przygotować kapustę. Cebulę naszpikować goździkami. Kapustę posiekać.Przełożyć do garnuszka, dodać namoczone i posiekane wcześniej grzyby,wymieszać ,wlać 200 ml wody i dusić(...)około 20 minut.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć równomiernie kapustę i zrolować wzdłuż pomagając sobie matą.Roladę pokroić w 4-ro centymetrowe części.Roladki ułożyć w wysmarowanej masłem brytfance i podlać wodą na 3 cm wysokości naczynia. Wstawić do piekarnika,temp.230 stopni na 30 minut, następnie temp. obniżyć do 190 stopni i piec jeszcze 5 minut.Doskonale smakują z sosem grzybowym.W wersji niepostnej

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny karnet Christophera, prowadzonego przez Christopher.

  11. KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE
    KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE

    głowie nie chodziło nam ostatnio nic innego jak tylko boczek i dobra kapusta. A, że z takiego połączenia wychodzi para idealna to nie było wyjścia i trzeba było dać się ponieść smakom. Typowe polskie danie lekko przez nas urozmaicone powstało w dwóch odsłonach - część domowej gromady zajadała się nią ułożoną na pieczonych ziemniaczkach czekającym na egzekucję widelcową na płaskim talerzu(...)druga strona wolała typowy kapuśniaczek z dużą ilością pysznego wywaru. Chwila przy garnkach i powstało danie na kilka dni. Aromat krążył po domu i... zachwycał. SKŁADNIKI: /Kapusta: - Kapusta kwaszona z grzybami "ORZECH" , 2 słoiki, - Boczek wędzony lub surowy, 1 kg- 1,5 kg - Cebula. 7-8. - Tacka warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, kapusta, - Grzyby Shitake, ilość wg uznania , -  Mieszanka

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  12. Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką
    Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką

    obiad? Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką. Polecam Wam nasz rodzinny przepis na młodą kapustę, zagęszczoną zasmażką i doprawioną koperkiem. W maju przychodzi właśnie czas na ten przepis z wyczekiwaną młodą kapustą. Młoda kapusta z koperkiem to proste, tanie i mało wyszukane danie, jednak jej smak nie ustępuje najlepszej kuchni z gwiazdką Michelin. U nas w domu zawsze przygotowujemy(...)cały garnek takiej kapusty, zmieniamy tylko dodatki w zależności od tego na co mamy akurat ochotę: młode ziemniaczki, ciemny chleb z masłem lub solo bez niczego i tak smakuje wyśmienicie. Cała rodzina uwielbia młodą kapustę z koperkiem. Ale lubimy też młodą kapustę na różne sposoby: – żeberka z młodą kapustą – młoda kapusta z kurkami – młoda kapusta

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  13. Młoda kapusta kiszona
    Młoda kapusta kiszona

    Młoda kapusta kiszona. Kiszona kapusta jest pyszna, krucha, delikatna w smaku, najlepsza z moich kiszonek! Polecam inne nasze przepisy na kiszone warzywa: kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki małosolne w plastrach. Często kupuję młodą kapustę kiszoną, tym razem postanowiłam zrobić sama kapustę kiszoną. Kiszenie młodej kapusty to bardzo prosta rzecz. Wystarczy kapusta, marchew i sól, oraz 1,5 litrowy szklany(...)pojemnik, albo duży słoik i 3-4 dni oczekiwania na młodą kapustę kiszoną. Kiszenie młodej kapusty. Składniki na pojemnik 1,5 litrowy: ok. 1 kg młoda kapusta 3 młode marchewki- 300 g. 1 łyżka soli morskiej (ok. 25 g) na 1 kg kapusty Jak przygotować młodą kapustę kiszoną ? Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do dużej miski. Umytą, obraną marchewkę ścieramy

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  14. Postna kapusta wigilijna
    Postna kapusta wigilijna

    Postna kapusta wigilijna ma bardzo wiele zastosowań. To baza do mnóstwa świątecznych przysmaków, dlatego warto zapamiętać przepis. Kapusta może stanowić odrębne danie na wigilijnym stole, ale świetnie nadaje się też na nadzienia. Można nadziać nią pierogi, uszka czy paszteciki do barszczu. Będzie też wyśmienitą podstawą świątecznego bigosu czy łazanek. Im dłużej się ją podgrzewa tym jest lepsza – najlepiej poświęcić(...)najmniej 2-3 dni. Koniecznie użyjcie kapusty dobrej jakości, najlepiej poszukać takiej z rynku/warzywniaka – prosto z beczki, niż kupować w supermarkecie. Ja użyłam takiej domowo ukiszonej – jest najlepsza.Postna kapusta wigilijna:2 kg kapusty kiszonej (najlepiej tej domowej, nie może pachnieć octem!)2 duże cebule lub 3 średnie50 g suszonych grzybów (najlepiej połowa borowików)2 łyżki masła2 łyżki oliwy2

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  15. Kapusta zasmażana z kminkiem
    Kapusta zasmażana z kminkiem

    Kiszona kapusta zasmażana z kminkiem to przepis prosty, stary i znany zapewne każdej polskiej gospodyni. Ile gospodyń tyle sposobów na zasmażaną kapustę, z kminkiem lub bez, na boczku, słoninie, maśle lub tylko na oleju. Natomiast dodatek kminku ma zbawienne działanie podczas spożywania ciężkostrawnych i tłustych potraw, a zasmażana kapusta nie da się ukryć do lekkostrawnych dań nie należy. A wyjątkowy(...)smak kminku, podnosi walory smakowe zasmażanej kapusty, my doceniamy smak kminku również robiąc sery smażone z kminkiem. Zasmażaną kapustę można przygotować również z kapusty białej, dzięki temu potrawa będzie delikatniejsza i niezbyt kwaśna w smaku. Taka zasmażana kapusta z kimnkiem to idealny dodatek do kotleta panierowanego z karkówki. Smacznego. Chociaż zapewne wielu z Was nie da się do kminku przekonać

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  16. Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem
    Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem

    Tradycji musi być zadość i młoda kapusta musiała się pojawić do obiadu :) Polecam!Składniki:1 główka młodej kapusty2-3 pomidory1/4 szklanki wodysól1 pęczek koperku ogrodowegoZasmażka:2 łyżki masła1 łyżka mąkiSposób przygotowania:1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, szatkujemy. Przekładamy do garnuszka, wlewamy wodę, lekko solimy i dusimy, aż kapusta zmięknie i zmiejszy swoją objętość.2. W międzyczasie pomidory sparzamy wrzątkiem(...)obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Opłukany koperek siekamy.3. Pomidory i koperek dodajemy do kapusty, dusimy chwilkę.4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy 1-2 minutki. Zasmażkę dodajemy do kapusty, mieszamy i całość jeszcze chwilkę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.5. Podajemy wedle uznania - u mnie do kapusty były młode ziemniaczki, jajko sadzone

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  17. Spitzkohl-młoda kapusta duszona w śmietanie
    Spitzkohl-młoda kapusta duszona w śmietanie

    wszystkich bialych krewniakow.Wszystkie warzywa kapustne sa bardzo bogate w mineraly : fosfor,siarke mangan,miedz,potas,wapn,zelazo,sod jak i witaminy : A,C,E i witaminy z grupy BTylko kapusta ma zdolnosc do regulowania cieploty ciala,kiedy jest ona za wysoka,potrafi ja obnizyc,a kiedy za niska -podwyzszyc.Wlasciwosci kapusty moga byc wykorzystane wewnetrznie jak i zewnetrznie.Sok ze swiezej kapusty(...)chorobach drog oddechowych,ogolnym zmeczeniu i do lagodzenia bolow reumatycznych.Oklady sporzadzone ze swiezych soczystych lisci stosuje sie w odmrozeniach,stluczeniach,wrzodach,liszajach,hemoroidach,bolach miesni i stawow,nerwobolach Kapusta dzieki antycyjanom i indolomwspolnie z witamina E i C i beta-karotenem zmniejsza ryzyko powstawania zmian miazdzycowych,procesow starzenia i rozwojowi chorob zoladka i jelita grubego,dwunastnicy i sutka.Warzywa kapustne

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  18. Kapusta zasmażana
    Kapusta zasmażana

    Kiszona kapusta zasmażana... Pyszny dodatek do tradycyjnego kotleta schabowego. Smakowite danie główne w duecie z ziemniakami. Lekko kwaśna i aksamitna, polska specjalność. Komu porcja? Chętnych zapraszam do stołu! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty; 4 średnie, białe cebule; 100g boczku; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 5 ziaren pieprzu; 3 łyżki mąki pszennej na zasmażkę; Olej/oliwa do smażenia; Pieprz zmielony(...)Sól. Sposób przygotowania: Kapustę odsączyć z nadmairu soku i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną kapustę włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, tak aby woda przykryła całą kapustę. Do garnka z kapustą dodać połowę pokrojonej cebuli, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz odrobinę soli. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

Wybierz stronę :