kapustą - 17768 przepisów (strona:2/1185)

Kiszona kapusta-zimowe zapasy i wartości prozdrowotne 133

pazdzierniku konczy sie maraton wekowania, a ostatnie sloiki wypelni kiszona kapusta.Ponoc kapusta powinna zostac zakiszona do 1 listopada.Nie wiem skad sie wziela ta data,ale trzymam sie jej.I choc kapuste kiszona kupic mozna bez problemu i to w niskiej cenie,jestem przekonana,ze ta wlasnorecznie ukiszona jest najlepsza.Do kiszenia kapusty potrzeba w zasadzie niewiele : kapusty,soli i przypraw wedlug uznania.Bez(...)soli ani rusz,odpowiednia jej ilosc to warunek udanego kiszenia.Sol jest znanym srodkiem konserwujacym i dziala hamujaco na rozwoj niepozadanych bakterii gnilnych.Sol uwalnia czasteczki cukru z kapusty i tak powstaje kwas mlekowy,nadajacy kapuscie kwasny smak.Dodatek przypraw i marchwi wzbogaca smak kapusty oraz zawartosc cukru i kwasu.KAPUSTA KISZONA przekonuje do siebie przede wszystkim walorami prozdrowotnymi,a czesciowo nawet leczniczymi.Proces fermentycji

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kiszona czerwona kapusta 34

Kiszona czerwona kapusta jest mocno, żeby nie napisać, cholernie traktowana po macoszemu. Są surówki, sałatki, awantury niedzielne co do rolady wołowej, jest kapusta marynowana w słoikach, ale kiszona czerwona kapusta to taki typ, z którym nikt się nie chce bawić. Smutna kapustka. Ja nie rozumiem dlaczego? Przecież kiszona czerwona kapusta jest pyszna, jest ciut twardsza niż biała, to daje(...)dodatkowe skile i nie mięknie tak szybko jak biała. Jak pokombinujecie z dodatkami, połączycie z przyprawami czy owocami, to dostaniecie cudo, które wyżera się prosto ze słoika. Kisić czerwoną kapustę nauczył mnie Eksio. Znaczy nauczył mnie, że można, a ja gorliwie uczyłam się na jego błędach, czyli wiem co robić, żeby nie wybuchł słoik, wiem, że nie dodaje się octu

ladykitchen
Kiszona czerwona kapusta 89

Kiszona czerwona kapusta jest mocno, żeby nie napisać, cholernie traktowana po macoszemu. Są surówki, sałatki, awantury niedzielne co do rolady wołowej, jest kapusta marynowana w słoikach, ale kiszona czerwona kapusta to taki typ, z którym nikt się nie chce bawić. Smutna kapustka. Ja nie rozumiem dlaczego? Przecież kiszona czerwona kapusta jest pyszna, jest ciut twardsza niż biała, to daje(...)dodatkowe skile i nie mięknie tak szybko jak biała. Jak pokombinujecie z dodatkami, połączycie z przyprawami czy owocami, to dostaniecie cudo, które wyżera się prosto ze słoika. Kisić czerwoną kapustę nauczył mnie Eksio. Znaczy nauczył mnie, że można, a ja gorliwie uczyłam się na jego błędach, czyli wiem co robić, żeby nie wybuchł słoik, wiem, że nie dodaje się octu

ladykitchen
Najlepsze domowe koreańskie kimchi w wersji wege – pikantne 34

Aleksandra Course: Przetwory Cuisine: koreańska Difficulty: średni Porcje 10 porcji Czas przygotowania 2 hours  Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz 2 kapusty pekińskie ok. 2,3 kg ok. 8 łyżek stołowych soli 2 łyżki mąki ryżowej 250 ml wody 2 łyżki cukru (białego lub brązowego) mała rzepa lub kalarepa (ok. 120 gramów(...)papryka w proszku gochugaru – 6-8 łyżek stołowych lub 3 łyżki pasty gochujang (mniej tradycyjnie, ale równie pyszne – oba produkty koreańskie) Przygotowanie Zrób krótkie nacięcie w trzonie kapusty, tak aby można było delikatnie rozerwać połówki, bez nacinania liści wewnątrz. Umyj dokładnie kapustę. Następnie włóż kapustę do miski i natrzyj każdy liść solą (szczególnie dobrze przy nasadzie). Zostaw natartą

Heca w kuchni
Kiszona domowa kapusta 170

Kiszona kapusta to coś, co od lat praktykujemy w  naszym domu. Nie wyobrażam sobie surówki z kapusty kupionej w sklepie. Może jest już coraz lepsza, ale nie zastąpi tej domowej. Wiemy doskonale ,że kiszonki to niezastąpione źródło witamin. a w szczególności witaminy C. Domowa kapusta  kiszona jest jędrna i chrupiąca  w smaku. Lista jej zalet takiej(...)Wystarczy tylko nadmienić dobroczynny wpływ na osłabienie organizmu, włosy, paznokcie, pracę jelit. Dlatego warto spróbować, a przyznam ,że nie ma w tym szczególnej trudności. Odchodzimy od staropolskich zwyczajów deptania kapusty nogami w beczce. My robimy to w sposób bardziej nowoczesny, a kapusta jest  doskonała.  Kapusty nie szatkujemy już w domu , bo można kupić na bazarze już zszatkowaną ( oczywiście

W kuchennym oknie Ewy
Domowe pierogi z kurkami 77

Domowe pierogi z kurkami to bardzo proste danie o wyjątkowym smaku. Obecnie zapomniane i w wielu restauracjach należy do jednych z bardziej wykwintnych dań. Ciasto na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa kapusta kiszona 165

Powoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam(...)kapusty robiło się całe beczki.  Kapustę możemy zrobić z marchwią i kminkiem albo całkowicie z samej kapusty. Ja lubię wersję z kminkiem i marchwią.  SKŁADNIKI: - główka kapust y świeżej - marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija) - kminek (dałam łyżkę kminku na 1,2 kg kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że kapusta jest gorzka) - sól do przetworów domowych

Basia w kuchni
Domowa kapusta kiszona 135

Powoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam(...)kapusty robiło się całe beczki.  Kapustę możemy zrobić z marchwią i kminkiem albo całkowicie z samej kapusty. Ja lubię wersję z kminkiem i marchwią.  SKŁADNIKI: - główka kapust y świeżej - marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija) - kminek (dałam łyżkę kminku na 1,2 kg kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że kapusta jest gorzka) - sól do przetworów domowych

Basia w kuchni
Najlepsze przepisy z młodej kapusty 31

Najlepsze przepisy z młodej kapusty . Co zrobić z młodej kapusty, sezonowego warzywa, które pojawia się już w kwietniu, ale w maju i czerwcu można ją już kupić w każdym sklepie i na straganie. Jak wykorzystać młodą kapustę, która w sezonie wiosennym obok szparagów jest bardzo popularna w polskiej kuchni? Takie pytania zadają nam czytelnicy! Sezon na młodą kapustę jest krótki(...)dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli Wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem, bo to najlepsze przepisy z młodej kapusty!. Młoda kapusta jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa ze względu na zawartość witaminy C, A, B i E, a także pierwiastków takich jak fosfor, magnez, żelazo i wapń. Młoda kapusta doskonale wpływa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute 72

już ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Kapusta kiszona to kwintesencja polskiej kuchni i razem z ogórkami kiszonymi i barszczykiem kiszonym stanowi fundament naszej tożsamości kulturowej. Ktoś złośliwie powie: kapuściano-buraczanej, ale puścimy to łaskawie mimo uszu, bo kto jest nieczuły na kwaśny, lekko(...)strata! My dzięki niej jesteśmy bogatsi o bigosy, kapuśniaki, surówki, barszczyki i zakąskę do zimnej wódki, czyli ogórki Więcej witaminy niż w cytrusach Walory smakowe to jedno. Kapusta i inne kiszonki jest bardzo zdrowa, ma sporo witamin i dobrze jest ją jeść szczególnie w zimie. Wiedział o tym towarzysz Gomułka, który przekonywał naród, że kapusta ma więcej witaminy C niż

Niedzielny kucharz
Surówka z kapusty pekińskiej 14

Surówka z kapusty pekińskiej jest to szybka, zdrowa, lekka, soczysta i bardzo smaczna surówka z kapusty pekińskiej. Ze względu na zastosowane składniki z których jest przygotowywana jest niskokaloryczna. Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do wielu polskich obiadów. Można ją nawet dodać do wrapa mięsnego lub wegetariańskiego oraz do burrito czy burgera i na kanapki. Idealna również do dań z grilla(...)jako lekka przekąska. Atutem jest to, że kapusta pekińska jest dostępna przez cały rok i lubiana przez wszystkich. Taką surówkę możemy przyrządzić ze składników jakie chcemy i lubimy. Sprawdź też przepis na obiadową surówkę z czerwonej kapusty , surówkę obiadową Colesław z białej kapusty albo surówkę z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z kapusty pekińskiej

ProstePesto.pl
Młoda kapusta zasmażana 27

Jeśli poszukujesz idealnego dodatku do obiadu, zasmażana młoda kapusta sprawdzi się w tej roli idealnie. Wystarczy kilkanaście minut roboty, aby wyczarować coś naprawdę pysznego. Co więcej, przepis jest tak prosty, że z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet bardzo początkujący kucharz. Młoda kapusta zasmażana – z boczkiem czy bez? W moim domu młodą kapustę zasmażaną najczęściej przygotowywało się dodatkiem aromatycznego(...)script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=453740&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=3311&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Robiąc kapustę w wersji bez mięsa, lubię dodać do niej nieco więcej koperku i pieprzu, dzięki czemu ta przystawka nabiera nieco więcej charakteru i wyrazistości. Czy można użyć “starej” kapusty

okolicepalnika.pl
Staropolski bigos z kiszonej kapusty 79

Zobacz jak zrobić tradycyjny bigos z kiszonej kapusty krok po kroku. Sprawdź jak smakuje prawdziwy, domowy bigos z kiszonej i białej kapusty, suszonych grzybów, śliwek, czerwonego wina i różnych gatunków mięs. Bigos długo gotuję i odgrzewam. Z pewnością tu tkwi tajemnica smaku i aromatu polskiego bigosu. Poznaj moje porady oraz wskazówki i przygotuj pyszny bigos krok po kroku. Danie przygotujesz(...)użytego Mięsa. Bigos najsmaczniejszy jest oczywiście po 3 dniach duszenia i odgrzewania. Każdego dnia gotuję go minimum przez godzinę. Składniki na 7 kg staropolskiego bigosu. 2 kg kiszonej kapusty 2 kg świeżej, białej kapusty 100 g suszonych grzybów + 500 ml wody 500 g łopatki wołowej 300 g surowego boczku bez skóry 500 g łopatki wieprzowej 500 g schabu wieprzowego

Ania gotuje