kapustą - 16768 przepisów (strona:2/1118)

Kiszona czerwona kapusta 22

Kiszona czerwona kapusta jest mocno, żeby nie napisać, cholernie traktowana po macoszemu. Są surówki, sałatki, awantury niedzielne co do rolady wołowej, jest kapusta marynowana w słoikach, ale kiszona czerwona kapusta to taki typ, z którym nikt się nie chce bawić. Smutna kapustka. Ja nie rozumiem dlaczego? Przecież kiszona czerwona kapusta jest pyszna, jest ciut twardsza niż biała, to daje(...)dodatkowe skile i nie mięknie tak szybko jak biała. Jak pokombinujecie z dodatkami, połączycie z przyprawami czy owocami, to dostaniecie cudo, które wyżera się prosto ze słoika. Kisić czerwoną kapustę nauczył mnie Eksio. Znaczy nauczył mnie, że można, a ja gorliwie uczyłam się na jego błędach, czyli wiem co robić, żeby nie wybuchł słoik, wiem, że nie dodaje się octu

ladykitchen
Kiszona czerwona kapusta 50

Kiszona czerwona kapusta jest mocno, żeby nie napisać, cholernie traktowana po macoszemu. Są surówki, sałatki, awantury niedzielne co do rolady wołowej, jest kapusta marynowana w słoikach, ale kiszona czerwona kapusta to taki typ, z którym nikt się nie chce bawić. Smutna kapustka. Ja nie rozumiem dlaczego? Przecież kiszona czerwona kapusta jest pyszna, jest ciut twardsza niż biała, to daje(...)dodatkowe skile i nie mięknie tak szybko jak biała. Jak pokombinujecie z dodatkami, połączycie z przyprawami czy owocami, to dostaniecie cudo, które wyżera się prosto ze słoika. Kisić czerwoną kapustę nauczył mnie Eksio. Znaczy nauczył mnie, że można, a ja gorliwie uczyłam się na jego błędach, czyli wiem co robić, żeby nie wybuchł słoik, wiem, że nie dodaje się octu

ladykitchen
Kiszona domowa kapusta 119

Kiszona kapusta to coś, co od lat praktykujemy w  naszym domu. Nie wyobrażam sobie surówki z kapusty kupionej w sklepie. Może jest już coraz lepsza, ale nie zastąpi tej domowej. Wiemy doskonale ,że kiszonki to niezastąpione źródło witamin. a w szczególności witaminy C. Domowa kapusta  kiszona jest jędrna i chrupiąca  w smaku. Lista jej zalet takiej(...)Wystarczy tylko nadmienić dobroczynny wpływ na osłabienie organizmu, włosy, paznokcie, pracę jelit. Dlatego warto spróbować, a przyznam ,że nie ma w tym szczególnej trudności. Odchodzimy od staropolskich zwyczajów deptania kapusty nogami w beczce. My robimy to w sposób bardziej nowoczesny, a kapusta jest  doskonała.  Kapusty nie szatkujemy już w domu , bo można kupić na bazarze już zszatkowaną ( oczywiście

W kuchennym oknie Ewy
Domowe pierogi z kurkami 54

Domowe pierogi z kurkami to bardzo proste danie o wyjątkowym smaku. Obecnie zapomniane i w wielu restauracjach należy do jednych z bardziej wykwintnych dań. Ciasto na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa kapusta kiszona 139

Powoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam(...)kapusty robiło się całe beczki.  Kapustę możemy zrobić z marchwią i kminkiem albo całkowicie z samej kapusty. Ja lubię wersję z kminkiem i marchwią.  SKŁADNIKI: - główka kapust y świeżej - marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija) - kminek (dałam łyżkę kminku na 1,2 kg kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że kapusta jest gorzka) - sól do przetworów domowych

Basia w kuchni
Domowa kapusta kiszona 99

Powoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam(...)kapusty robiło się całe beczki.  Kapustę możemy zrobić z marchwią i kminkiem albo całkowicie z samej kapusty. Ja lubię wersję z kminkiem i marchwią.  SKŁADNIKI: - główka kapust y świeżej - marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija) - kminek (dałam łyżkę kminku na 1,2 kg kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że kapusta jest gorzka) - sól do przetworów domowych

Basia w kuchni
Najlepsze przepisy z młodej kapusty 16

Najlepsze przepisy z młodej kapusty . Co zrobić z młodej kapusty, sezonowego warzywa, które pojawia się już w kwietniu, ale w maju i czerwcu można ją już kupić w każdym sklepie i na straganie. Jak wykorzystać młodą kapustę, która w sezonie wiosennym obok szparagów jest bardzo popularna w polskiej kuchni? Takie pytania zadają nam czytelnicy! Sezon na młodą kapustę jest krótki(...)dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli Wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem, bo to najlepsze przepisy z młodej kapusty!. Młoda kapusta jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa ze względu na zawartość witaminy C, A, B i E, a także pierwiastków takich jak fosfor, magnez, żelazo i wapń. Młoda kapusta doskonale wpływa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute 61

już ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Kapusta kiszona to kwintesencja polskiej kuchni i razem z ogórkami kiszonymi i barszczykiem kiszonym stanowi fundament naszej tożsamości kulturowej. Ktoś złośliwie powie: kapuściano-buraczanej, ale puścimy to łaskawie mimo uszu, bo kto jest nieczuły na kwaśny, lekko(...)strata! My dzięki niej jesteśmy bogatsi o bigosy, kapuśniaki, surówki, barszczyki i zakąskę do zimnej wódki, czyli ogórki Więcej witaminy niż w cytrusach Walory smakowe to jedno. Kapusta i inne kiszonki jest bardzo zdrowa, ma sporo witamin i dobrze jest ją jeść szczególnie w zimie. Wiedział o tym towarzysz Gomułka, który przekonywał naród, że kapusta ma więcej witaminy C niż

Niedzielny kucharz
Młoda kapusta zasmażana 13

Jeśli poszukujesz idealnego dodatku do obiadu, zasmażana młoda kapusta sprawdzi się w tej roli idealnie. Wystarczy kilkanaście minut roboty, aby wyczarować coś naprawdę pysznego. Co więcej, przepis jest tak prosty, że z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet bardzo początkujący kucharz. Młoda kapusta zasmażana – z boczkiem czy bez? W moim domu młodą kapustę zasmażaną najczęściej przygotowywało się dodatkiem aromatycznego(...)script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=453740&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=3311&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Robiąc kapustę w wersji bez mięsa, lubię dodać do niej nieco więcej koperku i pieprzu, dzięki czemu ta przystawka nabiera nieco więcej charakteru i wyrazistości. Czy można użyć “starej” kapusty

okolicepalnika.pl
Staropolski bigos z kiszonej kapusty 26

Zobacz jak zrobić tradycyjny bigos z kiszonej kapusty krok po kroku. Sprawdź jak smakuje prawdziwy, domowy bigos z kiszonej i białej kapusty, suszonych grzybów, śliwek, czerwonego wina i różnych gatunków mięs. Bigos długo gotuję i odgrzewam. Z pewnością tu tkwi tajemnica smaku i aromatu polskiego bigosu. Poznaj moje porady oraz wskazówki i przygotuj pyszny bigos krok po kroku. Danie przygotujesz(...)użytego Mięsa. Bigos najsmaczniejszy jest oczywiście po 3 dniach duszenia i odgrzewania. Każdego dnia gotuję go minimum przez godzinę. Składniki na 7 kg staropolskiego bigosu. 2 kg kiszonej kapusty 2 kg świeżej, białej kapusty 100 g suszonych grzybów + 500 ml wody 500 g łopatki wołowej 300 g surowego boczku bez skóry 500 g łopatki wieprzowej 500 g schabu wieprzowego

Ania gotuje
Placki z Młodej Kapusty 13

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z młodej kapusty Sezon na młodą kapustę rozpoczął się na dobre. Na targach i w sklepach można spotkać piękne główki młodej kapusty, których aż żal nie wykorzystać. Placki z młodej kapusty to fajny pomysł na smaczny obiad bezmięsny. To idealne rozwiązanie i odskocznię od tradycyjnych dań obiadowych z dodatkiem mięsa. Placki z młodej kapusty są naprawdę(...)łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzą się jako domowy obiad dla całej rodziny. Kolejną ich zaletą jest to, że placki z młodej kapusty są dosyć tanie w przygotowaniu. Do ich wykonania potrzebujemy jedynie kapusty, kilku ziemniaków, marchewki i cebuli, czyli kilka warzyw, które można zakupić za nieduże pieniądze. Placki z młodej kapusty to mieszanka zdrowych warzyw, które warto

Przepiski.pl
Modro kapusta 34

przepis Modro kapusta pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne :) Modro kapusta to przepis tradycyjny zapożyczony z Górnego Śląska, to czerwona kapusta na ciepło. W przepisie dowiedz się jak wykonać modro kapusta jako dodatek do mięs, rolad, dań obiadowych. Modra kapusta w Wielkopolsce charakteryzuje się dodawaniem goździków i rodzynek, zdecydowanie bardziej na słodko niż w kuchni śląskiej. W przepisie na modro kapusta(...)znajdziesz takie dodatki jak cebula, boczek i jabłko. Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 20 min Czas duszenia: 30 min Całkowity czas: 50 min Ilość porcji: 8 porcji Modro kapusta sposób przygotowania: Przygotuj wszystkie składniki. Z kapusty zedrzyj pierwsze liście. Boczek, jabłko opłucz pod bieżącą wodą. Dokładną gramaturę składników podałem na dole przepisu. Z czerwonej kapusty wykrój głąb i podziel na mniejsze

ugotuj-przepis.pl
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 113

prawda zwykle sięgałyśmy przy tych pierogach po grzyby suszone, ale... z braku laku, dobre pieczarki podsmażone na maśle! :) I to jakie dobre! Bajeczne. Stworzyły sobie związek z kiszoną kapustą. Dodałyśmy tej relacji nutkę pikanterii, a całość (aby owiać ten przepyszny farsz nutką tajemniczości) ubrałyśmy w delikatne, cieniuteńkie ciasto. Co nam z tego wyszło? Przepyszne pierogi, zadowoleni domownicy i duma(...)się zrobi takie pierogi, to grzechem by było... nie być dumnym.  SKŁADNIKI NA FARSZ: - pieczarki: 0,5 kg - kapusta kiszona: 1 litr, - cebula: 0,75 do 1 kg, - przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta 1. Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj ). Gdy kapusta jest

Wypisz Wymaluj
Kapusta z pomidorami 7

Kapusta z pomidorami to prosty i pyszny dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do kotletów schabowych czy mielonych, podanych z ziemniakami lub kromką chleba. Z dodatkiem boczku może być też samodzielnym, pożywnym daniem. Kapusta z pomidorami – dodatek do obiadu Kapusta z pomidorami to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Lubiłam jeść ją samą albo z kromką chleba, najlepiej takiego z chrupiącą(...)skórką. Były oczywiście próby położenia mi obok kotleta, ale w tamtym czasie sama kapusta zupełnie mi wystarczyła 😉 Pyszna kapusta z pomidorami przewijała się w moim domu przez większą część lata i jesieni. W maju przygotowywało się ją oczywiście z młodej kapusty. W późniejszych miesiącach w garnku lądowały nawet 4-kilogramowe główki. Bo warto zaznaczyć, że to nie jest przepis tylko

Na-talerzu.pl
Domowa kapusta kiszona / Homemade Sauerkraut 29

Domowa kapusta kiszona Kapusta kiszona - przygotowujecie sami czy kupujecie? Ja gorąco polecam dziś przepis na domową kapustę kiszoną, bo właśnie taka nie ma sobie równych.  Domowa kapusta kiszona smakuje najlepiej na świecie, jest zdrowa, chrupiąca i pyszna. Oczywiście każdy przygotowuje ją troszeczkę inaczej, dodając ulubione składniki. Mój przepis jest podstawowy, naprawdę najprostszy, potrzeba tylko kapusty, soli i opcjonalnie marchewki(...)Dopiero, gdy kapusta jest ukiszona, lubię dodawać do niej inne dodatki - na przykład sporo kminku i trochę czerwonej cebuli, gdy przygotowuję surówkę.  Przygotowanie kapusty kiszonej w domu jest bardzo proste - po ugnieceniu jej z solą, wystarczy wszystko przełożyć do naczynia, obciążyć i nie zapomnieć o codziennym odgazowaniu. Nie zajmuje to dużo czasu, a często już tydzień później możemy cieszyć

Lekcje w kuchni
Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą 295

Cabbage rollsSkładniki.37,5 dag mąki2 jaja1/2 łyżeczki soli2 łyżki masła6 łyżek wody2 dag grzybów suszonych1 cebula25 dag kapusty kiszonej3 goździki5 ziaren jałowcaWykonanie.Zagnieść gładkie ciasto z mąki, jaj, stopionego masła, wody i soli. Przykryć i odstawić.Przygotować kapustę. Cebulę naszpikować goździkami. Kapustę posiekać.Przełożyć do garnuszka, dodać namoczone i posiekane wcześniej grzyby,wymieszać ,wlać 200 ml wody i dusić(...)około 20 minut.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć równomiernie kapustę i zrolować wzdłuż pomagając sobie matą.Roladę pokroić w 4-ro centymetrowe części.Roladki ułożyć w wysmarowanej masłem brytfance i podlać wodą na 3 cm wysokości naczynia. Wstawić do piekarnika,temp.230 stopni na 30 minut, następnie temp. obniżyć do 190 stopni i piec jeszcze 5 minut.Doskonale smakują z sosem grzybowym.W wersji niepostnej

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania