kapustą - 15268 przepisów (strona:8/1018)

Surówka z młodej kapusty z sosem czosnkowym 358

Robisz obiad mięsny i nie masz pomysłu z jaką surówką go podać? Może sięgniesz po pyszną surówkę z młodej kapusty białej. Surówka z młodej kapusty z sosem czosnkowym Biała kapusta do kupienia jest już z tego sezonu. Plusem takiej młodej kapusty jest to, iż jest ona delikatniejsza i bardziej miękka od tej, która leżakuje przez zimę. Z takiej młodej kapusty(...)tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania surówki z młodej kapusty. 50 dkg młodej białej kapusty 1 duża marchew mały pęczek natki pietruszki 1 mała papryka czerwona 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 2 łyżki oleju słonecznikowego

mecooks
Kapusta z grochem 46

Szukacie sprawdzonego przepisu na kapustę kiszoną z grochem? Jeśli tak to musicie wypróbować przepis, który mam dla Was w poście poniżej. Kapusta kiszona z grochem Gotowana, kiszona kapusta z dodatkiem grochu jest u mnie w domu jednym z obowiązkowych dań na wigilijnym stole. Niektórzy zamiast grochu sięgaja po grzyby. Ja z grzybami podaję barszcz biały pewnie dlatego też nie chcę(...)dodawać również i do kapusty. Do przygotowanej przeze mnie kapusty nie robię ani zasmażki ani nie podbijam jej w żaden inny sposób mąką. Serwuję ją jedynie okraszoną masłem z cebulką. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne

mecooks
Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną 32

Planujesz zrobić na Święta danie z kapustą kiszoną i nie wiesz co miałoby to być? Może skusisz się na kruche ciasto z nadzieniem mięsno-kapuścianym? Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną Oczywiście jest to tylko jedna z moich nielicznych propozycji dania, które przygotowałam dla Was przed tymi nadchodzącymi Świętami. Udało mi się “wykopać” dwa słoiki domowej kapusty(...)kiszonej, które dostałam od mamy. Wystarczyło mi akurat na ciasto i na inne danie z kapustą kiszoną właśnie, na które wkrótce opublikuję dla Was przepis. Moja mama kisi kapustę z dodatkiem marchewki i kminku. Pamiętam, że dawno, dawno temu nie dodawała do kiszenia kapusty żadnego z tych składników, ale ostatnimi laty trzyma się tylko i wyłącznie wariantu z marchewką

mecooks
Łazanki z kapustą, pieczarkami i boczkiem 86

moim domu rodzinnym, nie wiem czemu, ale nie robiło się łazanek, przynajmniej w takiej formie, z dodatkiem kapusty i grzybów dowolnego rodzaju. Łazanki o ile były używane, lądowały w zupie. Czemu? Nie wiem. Szkoda, bo łazanki jako danie, tak naprawdę poznałam dopiero po przeprowadzce do Krakowa. W grudniu, przed Świętami, mieliśmy z mężem taką łazankową jazdę, w oczekiwaniu na pierogi(...)kapustą i grzybami, że jedliśmy łazanki coś koło 5 dni z rzędu. Łazanki z pieczarkami, łazanki z kapustą i pieczarkami aby zakończyć łazankami z kapusta i suszonymi grzybami. Dzisiaj łazanki z kapustą i pieczarkami oraz dodatkiem boczku. Możecie spokojnie je robić bez boczku, bo ten boczek to taki mój wymysł na wykorzystanie resztek wędliny. Ja do łazanek dodaję kapustę kiszoną

Mieszam w Garnku
Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana 90

blogu jest już przepis na czerwoną kapustę duszoną bez tłuszczu, przepis na modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem . Dzisiaj proponuję przygotować kolejne nasze danie, to kapusta czerwona zasmażana na maśle o słodkim smaku rodzynek to idealny dodatek do drugiego dania. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały(...)dodatek do mięsnego obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też ozorów wieprzowych. Ta zasmażana kapusta czerwona nie ma zasmażki, ale ma przesmażone rodzynki na maśle, jest również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta jest lekko zakwaszona sokiem z cytryny, aby jej kolor był bardziej intensywny i nie zblakł podczas obróbki cieplnej. Jej słodycz pochodzi z rodzynek i niewielkiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 334

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty(...)smażenia (ok. 50 g)sól pieprzCiasto:600 g mąki pszennej250 ml mleka100 g masła2 żółtkacałe jajko łyżeczka cukru25 g drożdżypół łyżeczki solijajko + odrobina mlekakminek lub czarnuszkaDrożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości

Słodka Strona
Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami 117

prawdziwków)2 małe lub 1 duża cebula3 ziela angielskie2 liście laurowebułka tartałyżka olejusól, pieprzNa ciasto:150 g mąkigorąca woda (ok. 80 stopni)sólPrzygotowanie:Do miski odlewamy wodę z kapusty, a ją samą kroimy dosyć drobno i umieszczamy w garnku wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W mniejszym garnuszku umieszczamy grzyby zalane wodą. Do kapusty dolewamy wodę od niej (jeśli(...)jest mało to dolewamy trochę zwykłej) i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy pilnując by na dnie cały czas była woda, a kapusta się nie przypaliła. Grzyby gotujemy ok. 30 minut aż zmiękną. Następnie siekamy je dosyć drobno i wraz z wodą z gotowania dodajemy do kapusty. W międzyczasie na łyżce oleju smażymy cebulę posiekaną w drobną kostkę i także

Zakręcony Widelec
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 74

bulion ,a ostatecznie użyłam cydru ( nie mylić z winem jabłkowym) zamiast calvadosa , jednak już bez rozcieńczania.Bardzo polecam ten sposób.Cydr sprawdził się również jako dodatek do duszenia czerwonej kapusty i pieczonych jabłek,także napoczętą butelkę zużyjecie w mig.Nie chcialabym przynudzać,ale jedno slowo jeszcze o gęsim smalcu.Ma on silne dzialanie rozgrzewające i od wieków jest stosowany jako naturalna maść(...)stronę.Mięso jest ponoć wówczas niezwykle mięciutkie.Dziesieć minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i w temperaturze 200°C i dopiec uda , tak by skóra stała się chrupiącaPrzygotowanie czerwonej kapusty duszonej w cydrze:Muszę przyznać,że to najlepsza czerwona kapusta jaką jadłam.Niezwykle delikatna w smaku i winna.Dzięki duszeniu w cydrze nie wymagała dodatku octu.Goździki nadały jej charakterystycznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustą 270

Zapraszam dzisiaj na pyszną i bardzo prostą do przygotowania zapiekankę z ziemniakami, mięsem mielonym i kiszoną kapustą. Przepis na zapiekankę znalazłam u Agaty na blogu. Nie trzymałam się dosłownie przepisu jak ją przygotowywałam. ale nie sądzę, żeby wpłynęło to znacznie na jej smak. Wykorzystałam -do przygotowania jej- już ugotowane ziemniaki, z których miałam przygotować coś innego ale ostatecznie zmieniłam zdanie(...)zamiast obgotowania kapusty to ją przesmażyłam… jak szaleć to szaleć…;) Zapiekanka okazała się jednak całkowitym sukcesem, bo smakowała wszystkim bez wyjątku. Na pewno warta powtórzenia! To danie idealne na jesienną słotę czy zimowe dni Zapraszam więc, oto pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kapustą kiszoną…:)Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustąSkładniki :mięso mielone- najlepiej

UgotujmyTo.pl
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 59

Miękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu.   Farsz Składniki: 200g kiszonej kapusty 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem sól, pieprz(...)cukru łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Drobno kroimy kapustę kiszoną i szatkujemy czerwoną kapustę. Obie kapusty dodajemy do cebuli i smażymy wszystko razem kilka minut. Do kapusty dodajemy żurawinę i podlewamy szklanką wody. Dusimy do momentu, aż kapusta będzie

Smakowity Blog Kulinarny
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I MARCHEWKĄ 56

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki fot. Moja Książka Kucharska Przepis na surówkę z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką do obiadu. Pyszna surówka do obiadu z kapusty kwaszonej, z marchewką i jabłkiem. Surówka z kapusty na słodko, doprawiona cukrem i olejem. Prosty przepis na surówkę obiadową z kiszonej kapusty i marchewką. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go ! Polecam(...)przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie surówki z kiszonej kapusty i marchewki do obiadu. Surówka z kiszonej kapusty i marchewki obiadowa fot. Moja Książka Kucharska Składniki na surówkę z kiszonej kapusty i marchewki obiadową: 0,5kg białej, kiszonej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru szczypta soli Surówka z kiszonej kapusty i marchewki przepis. Przygotowanie surówki

Moja Książka Kucharska
PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI, postne 57

Pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami. Pyszne, tradycyjne pierogi ze słodkiej kapusty, pieczarkami, cebulką i jajkiem na twardo, doprawione koprem, wędzoną papryką i ziołowym pieprzem. Postne pierogi na wigilię. W dawnej kuchni polskiej do pierogów ze świeżej kapusty dodawano posiekane jajka ugotowane na twardo oraz świeży koperek. Smak(...)pierogów uszlachetniano niekiedy dodatkiem z wędzonych śliwek. Dzisiaj powszechnym dodatkiem do pierogów z białej kapusty są pieczarki, a w sezonie inne świeże grzyby . Farsz pierogowy jest wówczas bardziej intensywny i ciemniejszy. Bardzo delikatne w smaku i uwielbiane przez dzieci będą pierogi bez dodatku grzybów, papryki i ziołowego pieprzu. Jak robi się pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami wigilijne- wypróbowany przepis

Moja Książka Kucharska
Surówka z kapusty – czerwona czy modra 165

Surówka z kapusty…Właściwie to jakiej nazwy używacie, czerwona kapusta czy modra? Przyzwyczaiłam do nazwy czerwona kapusta, bo tak też i jest zwana po szwedzku. Po 26-u latach w Szwecji spolszczam wszystko co się da, ale u nas w domu faktycznie ta kapusta zawsze była czerwona. Moja mama zawsze robiła surówkę z kapusty. Prosta tradycyjna surówka z jabłkiem(...)cebulą, marchewką i oczywiście czerwoną kapustą. Polewana dressingiem z oliwy lub wymieszana z majonezem. Zawsze pyszna! Duża miska wypełniona po brzegi drogocennymi warzywami. Podobnie jest u mnie w domu. Obiad zaczynam od przygotowania surówki. Kapusta koniecznie musi być drobno pokrojona, najlepiej przy pomocy kuchennego robota. Surówka z kapusty zajmuje pół talerza, a ta świetnie pasuje do ryby jak i mięsa

codojedzenia
Kapusta kiszona w domowym zaciszu 224

Kiszona kapusta jest chyba jednym z najbardziej kontrowersyjnych składników kulinarnych na całym świecie. Albo ją kochasz albo jej nienawidzisz. Albo jesz ją garściami, albo nawet nie możesz na nią patrzeć. Nigdy nie spotkałam się z rekacją „pomiędzy”. „Pomiędzy” rozpoczyna się, kiedy w grę wchodzi proces zakwaszania kapusty. To pozornie „prostackie” warzywo ma bowiem swoją „duszę(...)najbardziej „wyrafinowana” kapusta kiszona (wiem, że to brzmi jak oksymoron!) jest naturalnie fermentowana, tak jak wino. Zachowuje ona głęboki, ziemisty profil smakowy, naturalną chrupkość zielonej kapusty i bardzo zbalansowaną kwasowość. Masowo produkowana kiszona kapusta często nie jest naturalnie fermentowana. Przemysłowy dodatek, który przyspiesza proces zakwaszenia powoduje, że staje się ona kwaśna jak ocet i maziowata w teksturze. Rzadko

Jem więc Jestem
Kapusta z grochem i grzybami 204

wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna. Składniki:2 kg kiszonej kapusty0,5 kg grochu łuskanego2 cebule10 dag suszonych grzybów1 łyżka kminku całegosól, pieprz, cukierolej do smażenia4 liście laurowe6 kulek ziela angielskiegoGroch zalewamy wodą  i pozostawiamy najlepiej(...)Grzyby zalewamy zimna woda i czekamy około pół godziny żeby się namoczyły. Następnie gotujemy groch około 1 godziny aż do miękkości. Ale nie może być rozgotowany. Kiszona kapustę płuczemy w zimnej wodzie a następnie siekamy ją. Następnie gotujemy w osobnym garnku z listkami laurowymi, zielami angielskimi i kminkiem. Cebulę kroimy w kostkę, a grzyby w paseczki

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta z grochem i grzybami 138

wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna. Wczoraj zaserwowałam ją na Wigilii blogerskiej. I znalazła swoich amatorów do tego stopnia, że musiałam się nią podzielić także na wynos. No i dobrze! Choć kocham kapustę to jednak zbyt skutecznie działa na perystaltykę(...)Grzyby zalewamy letnią wodą i czekamy około pół godziny żeby się namoczyły. Następnie gotujemy groch około do godziny aż do miękkości. Ale nie może być rozgotowany. Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie (żeby nie była zbyt kwaśna) a następnie siekamy. Potem gotujemy w osobnym garnku w małej ilości wody z listkami laurowymi, zielami angielskimi i kminkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Przepisy na surówki 296

zdjęciu: Surówka z młodej kapusty z pomidoramiBuraczki ćwikłowe na zimnoBuraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem ColesławĆwikła z chrzanem Duszona czerwona kapustaDuszona marchewkaMizeriaSałata ze śmietanąSałata ze śmietaną i jajkiemSałata z dressingiem jogutrowo-koperkowym Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowymSałata z marynowaną fasolkąSałata z ogórkiem Surówka wielowarzywna weselnaSurówka wielowarzywna z kapustą pekińską Surówka z buraczka ze słonecznikiem Surówka z czerwonej kapusty(...)ISurówka z czerwonej kapusty IISurówka z czerwonej kapusty z chrzanemSurówka ze świeżego szpinaku z pomidorem Surówka z kalarepy ISurówka z kalarepy IISurówka z kalarepy III Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem Surówka z kapusty pekińskiej z lubczykiem Surówka z kapusty pekińskiej z marchewkąSurówka z kapusty pekińskiej z owocem kaki  Surówka

Kuchnia domowa Ani
Żeberka w kapuście 55

Żeberka w kapuście to danie bardzo tradycyjne i bardzo pyszne. To jedna z potraw, które – podobnie jak bigos – najlepiej smakuje zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowych kalorii…:) A wyglądając za okno można śmiało przygotować sobie dodatkową porcję, bo na wiosnę póki co się – niestety – nie zanosi… To proste i bardzo pożywne danie, chyba(...)jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania. Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:)Żeberka w kapuście – składniki:1 kg żeberek1 kg kapusty1-2 cebulesól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowychtłuszcz do smażenia (u mnie smalec) 1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić

UgotujmyTo.pl
Schab ze śliwką na kapuście 88

Pyszny schab w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek - polecam :)SKŁADNIKI600g schabu bez kości100g wędzonego boczku300g kiszonej kapustyok 15 sztuk suszonej śliwki2 jabłka2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekolej do smażeniaPRZYGOTOWANIECebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, Dodajemy kapustę, jabłka i suszone śliwki do boczku(...)małym ogniu. W tym czasie mięso kroimy na 4 kotlety. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem i dusimy razem do miękkości. Podajemy np. z ziemniakami. Pyszny schab z kapustą i śliwką

Moje Kuchenne Rewelacje
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 97

się za każdym razem urozmaicać, dodając inne niż standardowe przyprawy. Chrzan, musztarda, zioła...ciągle coś nowego, coś co nadaje odmiennego smaku. Dzisiaj przygotowałam gołąbki z włoskiej kapusty, a w środku była chuda wieprzowina z brązowym ryżem i kawałki kurczaka. Bo gołąbki nie mogą być nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu na gołąbki(...)jajko,3 spore garście brązowego ryżu,sól, świeżo mielony pieprz,majeranek, 1 łyżka łagodnej musztardy,1/3 szklanki zimnej wody,niezbyt duża główka włoskiej kapusty,odrobina oleju do obsmażenia gołąbków.Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa

Codzienna kuchnia niecodzienna
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA 94

Młoda kapusta to warzywo, na które czeka się na wiosnę z niecierpliwością. W tym roku ugotowałam ją już kilka razy. Tym razem postanowiłam zrobić młodą kapustę zasmażaną. Bardzo smaczna, chrupiąca, nie rozgotowana.  Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż oczywiście można ją też zjeść samą lub z kromką chleba... Składniki: 1 średnia główka(...)młodej kapusty ok 200 g boczku wędzonego (jak najchudszy) sól, pieprz mała młoda cebulka odrobina cukru kilka kropel octu winnego tłuszcz wytopiony z boczku  dużo świeżego koperku Wykonanie: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Główkę kroimy na ćwiartki, żeby wygodniej było szatkować. S zatkujemy na cienkie paski, wrzucamy do garnka, zalewamy woda, tak aby przykryła prawie całą kapustę. Lekko solimy

Walijskie Pichcenie
Prosty bigos ze świeżej kapusty 118

kiszonej kapusty lub zanim nowa się ukisi robię taki bigos ze świeżej kapusty. Szybko się go robi i można dodać do niego zalegające nam w lodówce resztki wędlin czy mięsa. składniki: 1 duża główka kapusty 300 g boczku wędzonego 300 g cienkiej kiełbasy 3 łyżki posiekanego koperku 1 duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka natki pietruszki 3 listki(...)laurowe 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz woda Kapustę pokroić grubo nożem i przełożyć do garnka. Zalać wodą, aby prawie pokryła kapustę i gotować nie przykrywając garnka. Kiełbasę pokroić w kostkę. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość dodać pokrojoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy, koperek, natkę oraz listki laurowe. Wymieszać i dalej gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek wędzony pokroić

Monia miesza i gotuje
Sok z kapusty kiszonej – pij codziennie, po 3 dniach zauważysz efekty! 15

Dietetycy zalecają codzienne picie szklanki soku z kiszonej kapusty. Napój, który jest podany w poście poprawi pracę jelit, wzmocni odporność oraz wspomoże przyswajanie witamin i minerałów ze spożywanych pokarmów. Jakie są właściwości kapusty kiszonej i soku z kiszonej kapusty? Jak poprawi się twoje zdrowie dzięki codziennemu spożywaniu soku z kapusty? Sprawdź w dalszej części artykułu(...)kiszonej kapusty powstaje w procesie fermentacji kapusty. Pokrojoną kapustę zasypuje się solą, która dzięki zawartości kwasu mlekowego konserwuje kapustę, dzięki czemu można ją długoterminowo przechowywać. Pozytywne właściwości kiszonej kapusty: 1) Naturalne probiotyki – sok z kiszonej kapusty hamuje wzrost bakterii jelitowych oraz sprzyja wzrostowi dobrych bakterii. Kapusta kiszona zawiera enzymy, które pomagają w lepszym wchłanianiu składników odżywczych. Pomaga w problemach

To Musisz Wiedzieć
Młoda kapusta z pomidorami i kurczakiem 59

Młoda kapusta z pomidorami i kurczakiem to pomysł na szybki i pyszny wiosenny lub letni obiad. Danie jest niezwykle aromatyczne, a połączenie kapusty, pomidorów i koperku w sosie śmietanowym bardzo udane i z pewnością podbije wasze kubki smakowe. Danie podajemy z pieczywem lub młodymi ziemniakami. [embed]https://youtu.be/zlxHJbbH_p4[/embed] Składniki na młodą kapustę z pomidorami i kurczakiem: główka młodej kapusty(...)minut. Pomidory parzymy w gorącej wodzie przez jakieś 10 minut, po tym czasie obieramy ze skórki, która będzie łatwo schodzić i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, koperek drobno siekamy. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pierś z kurczaka i cebulę. Oba składniki podsmażamy, aż się zarumienią. Następnie przekładamy

e-PrzepisyKulinarne
Kapusta z grochem i grzybami na wigilię 106

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na kapustę z grochem i grzybami, większość z nas ma swój ulubiony przepis na taką kapustę, ale jeżeli ktoś jeszcze takiej kapusty nie robił to może akurat ten przepis mu się spodoba i przygotuje taką lub podobna kapustę na wigilię. Do przygotowania kapusty będziemy potrzebowali: 1 kg kapusty kiszonej (lekko odciśniętej) 400 g grochu łuskanego(...)łyżeczka majeranku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smażenia: olej łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kapusta z grochem i grzybami Przygotowanie: Grzyby: Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na kilka godzin (można pozostawić

Uwaga Babcia Gotuje
DOMOWA KAPUSTA KISZONA 55

Kiszona kapusta jest niesamowicie zdrowa. Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest mniej świeżych owoców i warzyw. Ma dużo witaminy C, E, witamin z grupy B. Zawiera też antyoksydanty, bakterie kwasu mlekowego, które świetnie wpływają na florę bakteryjną jelit – tak ważną dla naszej odporności. To probiotyk i prebiotyk w jednym. Zawiera dobroczynne bakterie (probiotyk), które zasiedlając nasze(...)układ pokarmowy ułatwiają trawienie i oczyszczanie. Dodatkowo zawarta w kiszonej kapuście skrobia oporna (prebiotyk) odżywia nasz mikrobom, aby cenne pożyteczne bakterie miały co jeść i mogły dalej się rozmnażać. Nic tylko kisić i jeść. A kiszenie kapusty naprawdę nie jest trudne, dlatego warto przygotować ją samodzielnie zamiast kupować i zastanawiać się czy na pewno, nie ma w niej octu

Ola la LCHF
Karp duszony w kapuście kiszonej 78

Karp duszony w kapuście kiszonej – kolejna wigilijna wariacja na temat karpia. Doskonałe rozwiązanie, jeśli nie przepadacie za smażonym karpiem, albo po prostu się Wam znudził. Karp duszony w kapuście kiszonej nie wymaga ani dużo czasu, ani specjalnych umiejętności. Za to gdy poczęstujecie rodzinę karpiem duszonym w kapuście kiszonej na pewno zyskacie uznanie w oczach teściowej :) – choćby za cudownie(...)aromatyczną i soczystą rybę, genialnie doprawioną kapustę ze skórką cytrynową i suszonym śliwkami. Co więcej, karp duszony w kapuście kiszonej jest mocno przyprawiony majerankiem – nie ma mocnych, żeby hejterzy karpia powiedzieli, że czuć muł ;) tak w ogóle to rozprawmy się wreszcie z mitem, że karpia czuć mułem – nie! jeśli kupicie dobrego karpia, ze sprawdzonego źródła (polecam Milickiego

Pociąg Do Kuchni
Gołąbki z kapusty włoskiej 125

Kapusta włoska idealnie nadaje się na gołąbki - po zapieczeniu jest mięciutka i bardzo smaczna. Do gołąbków zrobiłam dwa sosy - pieczarkowy dla mnie i pomidorowy dla męża. Sama też pierwszy raz jadłam gołąbki z sosem pieczarkowym - moim zdaniem są o niebo lepsze od tych z sosem pomidorowym. Ale to już kwestia smaku.Składniki:1 główka kapusty włoskiejFarsz:2 szklanki ryżu50(...)siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu. 4. Mięso smażymy na patelni, aż straci surowość. Dodajemy do ryżu, przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę octu i wkładamy główkę kapusty. Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy

Kuchnia domowa Ani
Kapusta mieszana z fasolą 55

jest to danie wigilijne. Robię taką kapustę jako dodatek do schabowego lub podaję taką kapustę z pieczywem i olejem lnianym.Składniki:1 kg kapusty kiszonej1/2 główki małej kapusty białej2 cebulki2 marchewki1 mały seler1 pietruszka2 szklanki drobnej suchej fasoli100 g boczkusólmajeranekkminek w ziarenkachliść laurowyziele angielskie Sposób wykonania:1. Zaczynamy od fasoli. Fasolę przepłukać, zalać wodą, zagotować i odstawić, by napęczniała (taka(...)podgotowana fasolka potem szybciej zmięknie). Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, selera i pietruszkę starte na tarce jarzynowej i gotować do miękkości.2. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości.3. W tym samym czasie kapustę kiszoną przelać wodą, odcisnąć lekko i drobniej pokroić. Zalać wodą i ugotować.4. Kiedy obie kapusty będą miękkie, połączyć

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną 77

Dziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór. Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składnikiciasto0,5kg mąki1 jajkogorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy))1/4 szkl oliwy1 łyżeczka solifarsz1kg(...)kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.)1,5 szkl suszonych grzybów leśnych0,5 torebki kaszy gryczanej3/4 szkl orzechów włoskich3/4 małej paczki suszonej żurawiny1 jabłko (zetrzeć na tarce)sólpieprz Sposób przygotowania Krok 1 Zaczniemy od farszu. Kapustę dusimy na patelni. Łamiemy suszone grzyby na dość drobne kawałki i wrzucamy do talerza z gorącą wodą, aby trochę

CoolinarniePL
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 90

każdy chyba lubię pierogi z kapustą i grzybami… ale już z ich lepieniem jest gorzej…. Jest to dla mnie bardziej konieczność niż przyjemność, no cóż…. nikt nie jest doskonały Ale kiedy znalazłam u Natalii (http://www.poezja-smaku.pl/pieczone-pierogi-z-kapusta-i-grzybami/) przepis na pieczone pierogi postanowiłam że muszę je wypróbować, bo u mnie w domu robiło się tylko tradycyjne pierogi(...)kapustą i grzybami. Okazało się, że ciasto na te pierogi lepi się łatwo, jest również mniej bałaganu przy ich przygotowaniu, bo tylko wstawia się je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja :)! Może całkowicie nie zastąpi tradycyjnych pierogów ale na pewno na stałe zagości na naszym stole :)!Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – Składniki

UgotujmyTo.pl
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 252

jakie pyszne :)! Ze względu na to, że są pracochłonne to rzadko je robię i przez to smakują jeszcze bardziej…;)! Dzisiaj przedstawiam przepis na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. Mięso ugotowałam przy okazji przygotowania wywaru na zupę. Ponieważ się spieszyłam to resztę farszu zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane(...)wynikać z różnic w mące i może następnym razem trochę więcej jej podsypię do wyrabiania. Przepis jest zdecydowanie wart powtórzenia… Zapraszam więc na pyszne pierogi z mięsem, kapustą i grzybami…Pierogi z mięsem, kapustą i grzybamiSkładniki:ok. 500g mięsa ugotowanego (u mnie łopatka)2 cebule1/2 kg kapusty kiszonejgarść grzybów suszonychsól, pieprz, majeranekolej rzepakowyCiasto (na 80 pierogów

UgotujmyTo.pl
Uszka z kapustą i grzybami - pyszny farsz do uszek wigilijnych 298

Uszka z kapustą i grzybami , podaję w czerwonym barszczu. Pyszny zakwas znajdziecie na blogu (KLIK) Nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Bardzo je lubimy. Do farszu dodaję pieczarki, bo tak lubimy, ale można je pominąć i zrobić z samych grzybów suszonych i kiszonej kapusty, obie wersje pyszne.  Nadmiar farszu wykorzystuję do pierogów , krokietów lub pasztecików, polecam(...)Uszka z kapustą i grzybami Na  uszka½ kg mąki pszennej  2 łyżki oleju roślinnego   100 ml wody 200 ml mleka Sól Farsz: ( farszu robię więcej, wykorzystuję go do krokietów, na taką ilość ciasta potrzeba około  400 ml farszu )2 kg  kiszonej kapusty4 listki lauroweŁyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą5

Takie tam pichcenie
Bigos inaczej - kapusta z mięsem mielonym i ryżem 669

Bigos inaczej, czyli kapusta z mięsem mielonym i ryżem... Drobno poszatkowana, biała kapusta. Podsmażone z cebulą mięso mielone. Ziarna ugotowanego, białego ryżu. Całość razem podduszona i dobrze doprawiona. Pyszna odmiana tradycyjnego bigosu. Smacznego!   Składniki: 1 średnia główka białej kapusty (waga ok. 1,35 kg); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 200 g białego ryżu (u mnie(...)liśc laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1,5 l zimnej wody; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebule obrać, porkoić w drobną kostkę. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i krótką chwilę podsmażać. Następnie dodać mięso mielone i podsmażać, aż będzie zarumienione. Pod koniec smażenia mięso

Gospodyni Miejska
Kapuśniak z kiszonej kapusty 92

Kapuśniak... Kwaśna, kiszona kapusta. Chrupiący boczek, zeszklona cebula. Całość doprawiona kminkiem i majerankiem. Pyszny początek obiadu! Składniki: 1 duża marchewka, 1 średnia pietruszka, 1/4 korzenia selera, Biała część pora; 400 g kapusty kiszonej; 5 średnich ziemniaków; 2 liście laurowe; Ząbek czosnku; 2 litry zimnej wody; Duża cebula; 100 g wędzonego boczku; 2 łyżki oleju do podsmażenia; Łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki(...)momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. W międzyczasie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę razem z boczkiem. Kapustę kiszoną opłukać (zrezygnować z opłukiwania jeśli lubi się kwaśną zupę lub jeśli kapusta jest mało kwaśna), posiekać. Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dodać posiekaną kapustę, majeranek, kminek, cebulę i boczek

Gospodyni Miejska
Surówka z kiszonej kapusty 251

Surówka z kiszonej kapusty... Lekko kwaśna, kiszona kaspusta. Wiórki jabłka i soczystej marchewki. Drobno posiekanka biała cebula. Całość oblana olejem i przyprawiona solą, cukrem i pieprzem. Pyszny dodatek do dań rybnych i nie tylko! Składniki: 400 g kiszonej kapusty (waga netto, po odsączeniu); 1 średnia marchewka; 1 jabłko; 1 mała cebula; 4 - 6 łyżek oleju (u mnie rzepakowego); 1 łyżeczka(...)curku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kapustę dobrze odcisnąć z soku i drobno posiekać. Jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (u mnie na grubych). Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (u mnie na grubych). Cebulę obrać, drobno posiekać. Do miski włożyć odsączoną i posiekaną kapustę. Dodać startą marchewkę i jabłko

Gospodyni Miejska
Zupa ze słodkiej kapusty 127

Zupa ze słodkiej kapusty... Kawałki słodkiej, białej kapusty. Plasterki marchewki i kosteczki ziemniaków. Mocno przyprawiona koncentratem pomidorowym. O delikatnym aromacie majeranku i papryki. Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g); 200 g koncentratu pomidorowego; 5 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 cebula; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela(...)vegety; Olej do podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w plasterki. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić por, seler, pietruszkę, plasterki marchewki, liść laurowy, ziarana

Gospodyni Miejska
Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej 226

Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej... Drobno poszatkowane kawałki kapusty. Półplasterki pora. Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka. A całość oblepiona majonezowym, słodko-kwaśnym sosem. Pychotka! Składniki: Kapusta pekińska o wadze około 500 g; 2 średnie marchewki; Biała część dużego pora; 2 średnie jabłka; Sól; Pieprz. Sos: 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%; 2 łyżki białego cukru; 2 łyzki jasnego sosu(...)sojowego; 1 ząbek czosnku; 1/2 łyżeczki oleju; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne; 250 ml majonezu. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie półplastreki. Dodać do poszatkowanej kapusty. Wymieszać. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty wymieszać. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do surówki

Gospodyni Miejska