kapustą - 17268 przepisów (strona:17/1152)

Łazanki z młodej białej kapusty 11

Młoda biała kapusta gotuje się znacznie szybciej niż ta dostępna w zimie. Dlatego łazanki czy kapusta zasmażana przygotowane z młodej kapusty to błyskawiczne potrawy. Kapustka jest soczysta, słodkawa, o bardzo delikatnym smaku. Na jej bazie przygotowane łazanki nie wymagają mocnego przyprawiania, wystarczy jedynie lekko dopełnić smak solą i pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Łazanki z młodą kapustą i łopatką wieprzową(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 230 kcal Błyskawiczne łazanki z młodą białą kapustą, makaronem jajecznym i łopatką wieprzową. Jednogarnkowe łazanki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mięsa z łopatki wieprzowej 2 małe żółte cebule 250 g makaronu jajecznego na łazanki Czaniecki 2 mniejsze główki młodej

ProstePesto.pl
Postna kapusta z grzybami 25

moim domu postna kapusta z grzybami była, oprócz farszu do wigilijnych pierogów, także samodzielnym dodatkiem do wigilijnego karpia. Jej niepowtarzalny zapach i aromat niezależnie od pory roku i pogody za oknem zawsze będzie mi się kojarzył z białymi świętami. Rodzinna receptura praktycznie się nie zmieniła, choć w zależności od pokolenia przyrządzana była nieco odmiennie. Babcia kapustę dodatkowo szatkowała, a grzyby(...)umieszczała w kapuście w całości. Mama robiła odwrotnie kapustę dodatkowo odciskając. Ja również przyrządzam ją po swojemu i w zależności od tego czy używam jej później jako farszu do pierogów dodatkowo ją mielę lub nie. Tradycyjny przepis na postną kapustę z grzybami, nazywaną czasem „wigilijnym bigosem”, jest prosty i krótki jak lista składników niezbędnych do jego przyrządzenia. Osoby ortodoksyjnie podchodzące

Kulinarna Pokusa
Wigilijna kapusta z grzybami 28

Kapusta z grzybami to jedno z dań, które podawane są na Wigilię. Do jej przygotowania bardzo polecam użyć suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki, koźlarze), dzięki czemu danie będzie bardziej aromatyczne. Można przygotować ją 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce albo zawekować.  Polecam również inne przepisy na Wigilię: Krokiety z kapustą i pieczarkami   Wigilijna kapusta z grzybami  Pierogi(...)kapustą i pieczarkami Paszteciki z kapustą i pieczarkami Uszka i pierogi z kapustą i grzybami Pieczone pierożki z kapustą i grzybami Smażony karp z karmelizowaną cebulą Ryba po grecku (najlepsza) Śledzie pod szubą Śledzie ze śliwkami Śledzie w cytrusach Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej   Wigilijna kapusta z grzybami Składniki: 1kg kapusty kiszonej 50g suszonych grzybów 1 cebula

Obiad gotowy
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią 21

Propozycja zdrowej surówki obiadowej z poszatkowanej kiszonej kapusty oraz tartej marchwi i jabłka. Chrupiąca, soczysta, słodko słona surówka z kiszonkami. Wspaniale komponuje się z tradycyjną kuchnią polską, w zestawie z klasycznymi obiadami. Wszelkie kiszonki są bogactwem witamin i minerałów, jednak często brakuje nam pomysłów na przemycenie ich do naszej diety. Ta surówka to zawodowy przemytnik kiszonek do jadłospisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Drukuj Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Surówka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 30 min. Kalorie 60 kcal Surówka z kiszonej kapusty oraz świeżych jabłek i marchwi. Zdrowa i pyszna surówka z kiszonkami, znakomita do tradycyjnych dań obiadowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g swojskiej kiszonej

ProstePesto.pl
Klasyczne żeberka z młodą kapustą 41

Klasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta. Przepis na to danie to idealna propozycja na niedzielny wspólny posiłek. Żeberka najlepiej podać z gotowanymi ziemniakami. Jak przygotować: Żeberka z paprykami i cydrem Składniki na młodą kapustę 2 kapusty 1 marchewka 250g kiełbasy ewentualnie szynki, albo innej wędliny(...)marchwie 1 cebula pietruszka 300ml buliony wołowego 2 łyżki mąki 100 ml wody 3 liście laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz Sprawdź przepis na: Żeberka w pikantnej glazurze Młoda kapusta – przepis Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski i posypujemy odrobiną soli, aby zmiękłą. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy także pokrojoną kiełbasę, albo inną wędlinę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wigilijna kapusta z grzybami 56

Wigilijna kapusta z grzybami Wigilijna kapusta z grzybami to moje ulubione świąteczne danie. Wspaniale smakuje nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy ale także w pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia, gdy słodko-kwaśny smak kapusty i grzybów doskonale się uzupełnią. Przygotowując kapustę z grzybami nie robię tradycyjnej zasmażki na mące. Wolę, gdy kapusta jest bardziej wytrawna, dlatego zasmażkę zastępuję startym(...)surowym ziemniakiem, dodanym pod koniec duszenia. Kremowy smak moja kapusta z grzybami zawdzięcza łyżce zimnego masła, wrzuconego tuż przed podaniem. Idealna proporcja kapusty i grzybów to na dwie części ugotowanej kapusty jedna część ugotowanych grzybów. Ale proporcje można ustawić według własnego upodobania oraz  naszych grzybowych możliwości. Gdy mamy mniej grzybów do kapusty można dodać więcej wywaru i dzięki temu

Korniszonki
Wigilijna kapusta z grzybami 63

Wigilijna kapusta z grzybami Wigilijna kapusta z grzybami to moje ulubione świąteczne danie. Wspaniale smakuje nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy ale także w pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia, gdy słodko-kwaśny smak kapusty i grzybów doskonale się uzupełnią. Przygotowując kapustę z grzybami nie robię tradycyjnej zasmażki na mące. Wolę, gdy kapusta jest bardziej wytrawna, dlatego zasmażkę zastępuję startym(...)surowym ziemniakiem, dodanym pod koniec duszenia. Kremowy smak moja kapusta z grzybami zawdzięcza łyżce zimnego masła, wrzuconego tuż przed podaniem. Idealna proporcja kapusty i grzybów to na dwie części ugotowanej kapusty jedna część ugotowanych grzybów. Ale proporcje można ustawić według własnego upodobania oraz  naszych grzybowych możliwości. Gdy mamy mniej grzybów do kapusty można dodać więcej wywaru i dzięki temu

Gotujemy i jemy
Klopsiki duszone w młodej kapuście 569

Klopsiki duszone w młodej kapuście – to pyszne danie jednogarnkowe albo ściślej mówiąc z jednej patelni ;) Póki sezon na młodą kapustę trwa, polecam gorąco wypróbować ten przepis, bo takie klopsiki duszone w młodej kapuście to prawdziwe niebo w gębie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klopsiki duszone w młodej kapuście – Składniki: Składniki na klopsiki wieprzowe: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1/3 czerstwej(...)łyżki bułki tartej – ok. 20 g 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia Składniki na duszoną młodą kapustę: 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 900 g (po poszatkowaniu ok. 600 g liści, bez twardych części) 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu

Kulinarne Przeboje
Pulpety gotowane w kapuście 54

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Delikatne pyszne mi\u0119sko otoczone kapust\u0105 z boczkiem i papryk\u0105 czyli pulpety gotowane w kapu\u015bcie. Pewnie bym m\u00f3g\u0142 wymy\u015bli\u0107 bardziej finezyjn\u0105 nazw\u0119 dla tego dania, jednak s\u0105 to zwyk\u0142e pulpety w zwyk\u0142ej kapu\u015bcie, ale razem tworz\u0105 co\u015b pysznego. Wspomnia(...)u0119gnijcie po boczek - p\u00f3jdzie w boczki, trudno, ale przyznajcie czy nie t\u0119sknicie za tymi smakami?","image":"https:\/\/kosapopatelni.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/09\/pulpety-kapusta-1.jpg","recipeIngredient":["700 g kapusty bia\u0142ej \u015bwie\u017cej\r","700 g mi\u0119sa mielonego\r","100 g boczku w\u0119dzonego\r","1 du\u017ca papryka czerwona\r","2 cebule\r","1 kajzerka namoczona w mleku

Kosą po patelni
Pierogi z kapustą świeżą i kiszoną (wegańskie) 98

Uwielbiam pierogi z kapustą, mimo, że są trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi połowa kapusty. Według mnie najlepsze pierogi wychodzą wtedy, kiedy do kapusty świeżej dodamy trochę kiszonej. I właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was, zapraszam Pierogi z kapustą moniczka Uwielbiam pierogi z kapustą, mimo(...)trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi połowa kapusty. Według mnie najlepsze pierogi wychodzą… Drukuj Proporcje na: 3 porcje Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki Farsz: 1/2 średniej główki kapusty (po ugotowaniu ok. 400 g) 100 g kapusty kiszonej 1 – 2 cebule 3 pieczarki olej

Via Gusto
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 138

kartonika. Tak, tak, z kartonika Ale trochę głupio tak sam gorący barszczyk konsumować, więc często w zimie goszczą u nas paszteciki w różnych odmianach. Najczęściej paszteciki drożdżowe z kapusta i grzybami. Taki zwykły klasyk, a po spacerze podgrzewamy barszczyk, wrzucamy do mikrofali lub piekarnika paszteciki i mamy całkiem sycący posiłek w kilkanaście minut. O walorach smakowych nie wspominam. Paszteciki możemy(...)spotkać z kapustą i grzybami, kapustą i pieczarkami (tak, to też grzyby;), z kapustą czy z samymi grzybami. Co ciekawe, jeśli spróbujemy w kilku domach to samo danie w postaci np. pasztecików z kapustą i grzybami, to będą one smakować inaczej. Wszystko to dlatego, że każda gospodyni inaczej robi farsz z kapusty i grzybów. Chodzi tutaj nie tylko o proporcje

Mieszam w Garnku
Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem 317

u015b\u0107, \u017ce pyszne \u017ce cudowne... go\u0142\u0105bki takie s\u0105 i bez gadania. Teraz jest moda na ich urozmaicanie i r\u00f3\u017cne wersje z kapust\u0105, bez kapusty, z kapust\u0105 w \u015brodku. Ja jednak najbardziej lubi\u0119 te klasyczne z sosem pomidorowym, mi\u0119sem i ry\u017cem. A Wy jakie lubicie najbardziej?","image":"http:\/\/kosapopatelni.pl\/wp-content(...)/uploads\/2017\/06\/golabki.jpg","recipeIngredient":["1 g\u0142\u00f3wka bia\u0142ej kapusty\r","600 g mi\u0119sa mielonego (wieprzowe)\r","100 g ry\u017cu\r","1 du\u017ca cebula\r","1 spora marchewka\r","500 ml przecieru pomidorowego\r","1,5 litra bulionu\r","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki\r","s\u00f3l i pieprz\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki

Kosą po patelni
Kiszona kapusta po gruzińsku 83

Siedzę sobie i chrupię listek kiszonej kapusty. Tak po prostu, jako zdrową przekąskę. Problem w tym, że chęć schrupania kolejnego listka staje się powoli uzależnieniem;) Ta kapusta jest przepyszna! Ma obłędny kolor fuksji (hahaa, pasuje mi do bluzeczki) i smakuje cudownie. Znam ją pod nazwą kapusta po guryjsku (капуста по-гурийски, гурийская капуста) albo kapusta po gruzińsku. Podobnie(...)przypadku naszej, polskiej kiszonej kapusty - wariantów i przepisów jej przygotowania jest całe mnóstwo. Głownie dotyczą one dodawanych przypraw i warzyw, a także octu. Prawie wszystkie natomiast zawierają liście selera oraz ostrą papryczkę. Ogólnie na Kaukazie kiszone owoce i warzywa są bardzo popularne i nie ograniczają się jedynie do ogórków czy kapusty. Proces kiszenia polega na rozkładaniu się cukrów zawartych

Obiad gotowy
7 powodów dlaczego warto jeść kiszonki + przepis 270

Kiszona kapusta!(…) Rzecz to smaczna i zbawienna, taka kapusta. Zimą, gdy brak witamin, chroni przed szkorbutem. Jest nadto doskonałym środkiem antydepresyjnym. – Jak niby? – Zjadasz garniec kiszonej kapusty, popijasz garncem zsiadłego mleka… i wnet depresja staje się najmniejszym z twoich zmartwień.” Andrzej Sapkowski “Wiedźmin” Czy jecie kiszone warzywa? To nasze Polskie superfood , często niedoceniane, a właściwościami(...)doskonałym źródłem kwasu mlekowego, który powstaje w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Niezwykle cenny naturalny probiotyk, który między innymi wzmacnia organizm, reguluje florę bakteryjną i wspomaga trawienie. Kiszona kapusta jest zdecydowanie lepszym lekiem niż 90% probiotyków dostępnych w aptekach. 2 . James Cook (podróżnik i odkrywca) zaobserwował, że regularne podawanie kiszonej kapusty marynarzom okazało się doskonałym lekarstwem na szkorbut, a wszystko

PaleoLife
Modra kapusta 103

Modra kapusta Młoda kapusta zawitała właśnie do warzywniaków, więc aż szkoda nie zrobić z niej pysznego użytku! Modra kapusta to dodatek do obiadu najbardziej rozpowszechniony na Śląsku (modro kapusta), ale znany również w Wielkopolsce. Do przygotowania modrej kapusty nie potrzeba wielu składników - oprócz kapusty i przypraw dodaje się bowiem podsmażoną cebulkę i boczek. Znam przepisy, gdzie dodaje się np. jabłko(...)dziś jednak zdecydowałam się na klasyczną wersję modrej kapusty! A! I równie ważna rzecz podczas przygotowywania modrej kapusty - najlepsza jest na drugi dzień, kiedy już trochę odstoi, a smaki przypraw się zmieszają! Kiedy tak na nią patrzę, mam ochotę jeść ją z samymi kluskami - np. ziemniaczanymi!  Zobacz również inne przepisy na -----> kapustę Modra kapusta - przepis: Składniki: niewielka główka

Moje Qulinaria
Choucroute garnie 131

Choucroute garnie oznacza mniej więcej tyle, co „udekorowana kiszona kapusta”. Teoretycznie to danie kuchni francuskiej, jednak z racji jego głównego składnika ma ono więcej wspólnego z niemiecką czy nawet polską tradycją kulinarną. Francuzi zainteresowali się kiszoną kapustą mniej więcej w połowie XVII wieku, po tym jak pod panowaniem francuskich władców znalazły się niemieckie dotąd Alzacja i Lotaryngia. Natomiast wspomnianą „dekoracją(...)choucroute garnie jest jednak dość oryginalna. Specyficzny zestaw przypraw, białe wytrawne wino (tradycyjnie niemiecki Riesling) oraz połączenie z wędzonymi wędlinami sprawiają, że jest to wyróżniający się sposób na kiszoną kapustę. Nawiasem mówiąc, nie ma jednego definitywnie ustalonego przepisu i każdy może dokonywać swoich modyfikacji. Receptura poniżej jest względnie bliska tradycji zarówno pod względem użytych składników jak i sposobu podania

Kulinarna Pokusa
Placki z kiszonej kapusty 89

Placki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie „ Fuczki ” to przysmak, który wciąż spotkamy w niejednej bieszczadzkiej chacie. Istnieją ich różne odmiany – są fuczki z ciastem ziemniaczanym, z ciastem naleśnikowym, z kiszoną kapustą, ze słodką kapustą, jak i z mieszanką kapust. To typowe danie zimowe – kiedyś tylko kapusta dostarczała tak porządnej dawki witaminy C w tym okresie(...)pyszne same, jak i z dodatkami - ja najbardziej lubię je z wędzonym łososiem. Świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych. Najlepsze z domowo ukiszoną kapustą! Placki z kiszonej kapusty: 500 g kiszonej kapusty (użyłam domowej, z marchewką) 2 średnie cebule 2 liście laurowe 2 wiejskie jajka 1 czubata szklanka mąki 1/2 szklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta mielonego kminku (tylko

Poezja smaku
Dlaczego warto kupować kapustę kiszoną a nie kwaszoną + przepis 196

Zastanawialiście się kiedyś nad tym dlaczego raz w sklepie mamy do czynienia z kapustą kiszoną a raz kwaszoną? Albo dlaczego ta kwaszona jest z reguły tańsza od kiszonej?  Odpowiedź znajdziemy analizując proces produkcji obu rodzajów kapustKapusta kiszona jest szatkowana, solona a następnie poddawana procesowi fermentacji (stąd też charakterystyczny zapach). Kwaśności kiszonej kapuście nadaje kwas mlekowy, który powstaje(...)przez rozłożenie cukrów zawartych w kapuście przez bakterie fermentacyjne. Ukiszona kapusta zawiera witaminy C i E a także przeciwutleniacze karotenoidy i polifenole. Dodatkowo działa bakterio- i grzybobójczo. Kiszona kapusta jest żółta. Natomiast kapusta kwaszona kiszeniu nigdy nie została poddana. Po poszatkowaniu kwaszoną kapustę zalewa się octem i słodzi się ją, w celu poprawy jej smaku. Taka kwaszona kapusta

Pełna Lodówka
Zupa z kapustą włoską i pomidorami 88

plasterki. 2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę i pora, chwilę smażymy, a następnie zalewamy wodą (1 litr). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziemniaki i gotujemy.3. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy głąb i kapustę kroimy  kostkę.4. Kiedy ziemniaki są już miękkawe, dodajemy pokrojoną kapustę i podlewamy wodą wa takiej ilości, jaka nam odpowiada ( osobiście(...)trochę soli i kminek i gotujemy całość do miękkości.5. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy pomidory z kartonu lub puszki, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, przyprawą do dań z kapusty, dorzucamy siekaną zieleninkę: pietruszkę i koperek i chwilkę całość gotujemy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej 166

Kotlety w kiszonej kapuście to danie dwa w jednym - mamy mięso i ciepłą jarzynkę za jednym zamachem :) Mięso wychodzi pyszne, soczyste i miękkie.Składniki:200 g kiszonej kapusty4 kotlety schabowe100 g boczku (pominęłam)50 g suszonych śliwek2 jabłka1 cebula2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Kapustę przelewamy zimną wodą, odciskamy i drobno siekamy.2. Posiekaną cebulę (i ewentualnie boczek) podsmażamy(...)tłuszczu. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy usmażoną cebulę (i boczek), podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.3. Śliwki kroimy w paseczki, obrane jabłka w cząstki i dodajemy do gotującej się kapusty.4. Kotlety lekko rozbijamy i nacieramy zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Obsmażamy na rumiano na patelni z obu stron.5. Obsmażone

Kuchnia domowa Ani
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą 230

roku sporo domowej kiszonej kapusty. Jest pyszna! Mam nadzieję, że przetrwa zimę, ale na wszelki wypadek jemy jej dużo i przy każdej okaji. Żeby nie było nudno dzisiaj kapusta w formie kotletów. Bardzo smaczne! Kotlety są dosyć delikatne, trzeba uważać przy smażeniu żeby się nie rozpadły. Smaczne i zaraz po zrobieniu - jeszcze ciepłe, i drugiego dnia - prosto z lodówki. Podawać(...)zieleniną. U mnie były z surówką z brukselki - smaczne połączenie.składniki (9 - 10 sztuk)600 g ziemniaków250 g kapusty kiszonej100 g wędzonego boczkupęczek dymki1- 2  jaja1 cebula3-4 łyżki mąki3-4 ząbki czosnkukminekprzygotowanieZiemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, boczek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać

Stare Gary
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 105

Pierogi od lat takie same. Takie pierogi robię  tylko na wigilię, może dlatego, że gdybym robiła je częściej, spowszedniałyby nam i nie byłyby już takie wyjątkowe. Ilość dodanej kapusty zależy tak na prawdę od naszych upodobań i od kwaśności kapusty. Jedni lubią pierogi bardziej kapuściane, inni bardziej grzybowe. I takie i takie są pyszne. Dawniej zdarzało mi się robić(...)dużo więcej pierogów niż mogliśmy przejeść. Zanim przyszła kolej na pierogi, wszyscy byli już mocno objedzeni. Nadmiar zamrażałam. Od jakiegoś czasu pierogów z kapustą i grzybami nie mrożę. Zawsze miałam wrażenie, że te mrożone tracą swój smak, ulatuje gdzieś kwaśność kapusty, a i smak grzybów jest dużo mniej intensywny. Pierogów robię więc mniej, a jeżeli

Stare Gary
Surówka z czerwonej kapusty 164

Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Składniki:1/2 główki czerwonej kapusty1 cebula1 jabłko 2 łyżeczki cukru2 łyżki olejusól,pieprz1 łyżka octuWykonanie:kapustę oczyścić ze zwiędłych liści,następnie poszatkować.Umieścić na sicie lub durszlaku i przelać kapustę wrzątkiem.Odstawić do przestudzenia.Przastudzon(...)kapustę wymieszać z solą mocno ją ugniatająccebulę obrać i pokroić w cienkie piórkajabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarkikapustę wymieszać z jabłkiem,cebulą.Doprawić do smaku cukrem,pieprzem i octem.Dodac olejprzed podaniem schłodzić w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską 1125

wysiłku i w takiej temperaturze… choć nie jestem fanką piwa…:)! Oby było więcej takich słonecznych weekendów!!! A tymczasem propozycja na dzisiaj – lekka sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską, z dodatkiem stostowanego sezamu. Smak sałatki zaostrza ser pleśniowy, a dressing z olejem sezamowym nadaje jej wyjątkowego smaku…Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską – składniki:1 pierś(...)kurczaka1 kapusta pekińska150 g sera pleśniowego1 czerwona paprykagarść czarnych oliwek200 g ananasa z puszki50 g sezamuoliwa, sos sojowy, sól, pieprzDressing:2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki soku z limonki2 łyżki miodu1 łyżka oliwysól0.5 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)1. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać 1-2 łyżki oleju sezamowego, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej

UgotujmyTo.pl
Kruche pierogi z kapustą i pieczarkami 273

Już nie mogę doczekać się Świąt. Dlatego z radością przeglądam książki kucharskie, wyszukuje interesujące przepisy i zabieram się do testowania nowych potraw. Zaczynamy od kruchych pierożków z kapustą i pieczarkami.  Kruche pierogi z kapustą i pieczarkamiprzepis na 22. pierogiCIASTO2 szklanki mąki pszennej100 g masła4 łyżki gęstej śmietany2 jajkaszczypta soliFARSZ:opakowanie kiszonej kapusty (ok. 400g)500 g pieczarekcebulaoliwasól, pieprz+ jajkoCIASTO(...)dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na ok. 1h.FARSZ: Pieczarki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podduś na niewielkiej ilości oliwy. W tym czasie pokrój kapustę. Gdy pieczarki będą już prawie miękkie, dodaj kapustę i duś jeszcze ok. 15 minut. W tym czasie posiekaj drobno cebulkę i podsmaż ją. Gdy kapusta zmięknie, dodaj przesmażoną cebulkę, przypraw

365 dni dookoła kuchni
Surówka z młodej kapusty 275

Surówka z młodej kapusty... Zdrowo chrupiąca. Pysznie kolorowa. Pełna witamin. Niezastąpiony dodatek do obiadu. Spróbujcie! Nie pożałujecie! Składniki: 1/2 główki małej, młodej kapusty (około 500 g); 2 małe marchewki (około 100 g); 1 mała, biała cebula; 1/2 natki pietruszki; 1 ząbek czosnku; 4 łyżki oleju/oliwy; 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny; 1 łyżeczka cukru; Sól; Pieprz(...)Sposób wykonania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do surówki. Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do surówki. Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Polać olejem/oliwą, octem/sokiem z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą

Gospodyni Miejska
Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką 817

Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką... Soczyste kawałki, podsmażonego na złocisty kolor kurczaka. Paseczki drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej. Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna słodkiej kukurydzy. A całość oblepiona majonezem i doprawiona czosnkiem. Pyszna! Zapraszam! Składniki:  500 g filetów z piersi kurczaka; 1 duża kapusta pekińska; 1 średnia, czerwona papryka; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kosteczkę i dokładnie posypać przyprawą do kurczaka. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić/posztakować w cieniutkie paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do kapusty. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać

Gospodyni Miejska
Paszteciki z kapustą i grzybami 290

smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta kruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane(...)świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam. Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy za pomocą haka robota ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos z kiszonej kapusty. 103

smaku bigosu?  Tradycyjna potrawa przyrządzana w większości domów.  Jedyne co ją różni to sposób w jaki ją wykonujemy.  Jedni łączą ze sobą kapustę słodką i kiszoną, inni płuczą kiszoną.... Sposobów jest cała masa, a każdy robi go tak jak jemu smakuje. U mnie bez zbędnych dodatków, prosty, klasyczny z olbrzymią ilością mięsa i suszonych grzybów. Składniki: kapusta(...)końcówki wędlin, kiełbasa, surowe mięso...) suszone grzyby ( dobre 2 garście) kilka suszonych śliwek 1 duża cebula liść laurowy KAMIS, ziele angielskie KAMIS, pieprz czarny KAMIS, papryka słodka KAMIS Wykonanie: Kapustę kiszoną ( u mnie nie płukana i nie siekana) wkładam do garnka i zalewam wodą ok 1,5 szkl. (zawsze to robię na oko). Dodaję kilka liści laurowych i ziarenek ziela

Malinowe Pocałunki
duszona czerwona kapusta z bekonem i jabłkami z gruszką ... 111

Składniki: 1 nieduża kapusta czerwona, 20 dag bekon, 2 sztuki jabłka, 1 sztuka gruszka, 1 łyżeczka cukier 2 łyżeczki vegeta, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżka ocet winny,6 sztuk ziarenka goździków, 1 łyżka mąka pszenna kapustę czerwoną poszatkować lub drobno pokroić i zagotować - po zagotowaniu wodę odlać do kapusty dodać pokrojone ze skórką jabłka i gruszkę, ziarenka goździków(...)pokrojony w kostkę bekon usmażyć na patelni i całą zawartość wlać do kapusty, zamieszać do smaku dodać cukier, jarzynkę kucharka, pieprz mielony, ocet winny na mniejszym ogniu dusić kapustę z 20 minut co jakiś czas mieszając na koniec wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić kapustę doskonały dodatek do kaczki, mięs innych, kopytek.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
z laskami cynamonu duszona czerwona kapusta... 93

Składniki: 1 mała czerwona kapusta, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżka cukier, 2 sztuki jabłka kwaśne, 2 sztuki cynamon laski Royal Brand, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 2 łyżeczki smalec, 1 sztuka liść laurowy, 2 sztuki ziele angielskie, - do smaku maggi, 1 łyżka mąka pszenna kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wodą i zagotować - kapustę wylać na sito odsączoną kapustę włożyć(...)cukier, kucharka i dusić na mniejszym ogniu z 40 minut bez przykrycia co jakiś czas mieszając do smaku doprawić maggi, pieprzem na koniec wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić kapustę kapusta jest smacznym dodatkiem do obiadu z czym lubisz.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-żeberka z kapustą kiszoną... 93

Składniki: żeberka wieprzowe 1 kg, olej rzepakowy 6 łyżek, Stek przyprawa gruboziarnista 1 opakowanie, kapusta kiszona 1 kg, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie całe 4 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 2 szklanki żeberka z mięskiem ale mało tłuszczu dobrze natrzec przyprawą stek i na kikla godzin schowac do lodówki na mocno gorącym oleju zrumienić żeberka z każdej strony(...)kapustę kiszoną /jeśli jest zbyt kwaśna to wypłukać z 2 razy/ pokroic na drobniej i wsypać do szybkowara, dodać zrumienione żeberka, przyprawy, wodę, tłuszczyk ze smażenia żeberek szybkowar zamknąć szczelnie i na duzym ogniu zagotować, gdy para zacznie syczeć z zaworka to zmniejszyć ogień na minimum i gotować 35 minut, po zakończeniu gotowania żeberka zostawić w szybkowarze

W Mojej Kuchni Lubię
Schab pieczony w kapuście kiszonej 106

trochę boli, a żołądek dopiero wraca na swoje miejsce. Trzeba się więc wziąć w garść i szybko zregenerować. A nie ma na to nic lepszego, niż tłuste mięsko i kapusta kiszona :) Zapraszam do gotowania potrawy z cyklu "chłopskie jadło" ! :) Składniki (dla 3 osób): 300 g schabu 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju 2 liście laurowe(...)cienkie kotlety. Nacieramy solą, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy kotlety około 3 minuty z każdej strony i wyciągamy na talerz. 2. Na tę samą patelnię wrzucamy kapustę kiszoną i liście laurowe, doprawiamy mielonym kminkiem i cukrem. Obsmażamy cały czas mieszając, około 5 minut.  3. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kapusty kiszonej, układamy kotlety i przykrywamy dokładnie

My Culinary Art
Pałki z Kurczaka Pieczone na Młodej Kapuście 19

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pałki z kurczaka pieczone na młodej kapuście to idealny pomysł na domowy obiad. Danie to przygotowuję szczególnie w sezonie kapuścianym, kiedy młoda kapusta jest ogólnodostępna i można ją zakupić w osiedlowym warzywniaku. Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego też warto skorzystać i przygotować na obiad pałki z kurczaka pieczone na młodej kapuście. Przepis na kurczaka zapiekanego(...)młodej kapuście jest sprawdzony i bardzo smaczny. W naszym domu danie to gości bardzo często, ponieważ wszyscy je uwielbiamy, szczególnie mąż, który po wejściu do domu i poczuciu zapachu zapiekanej kapusty cieszy się jak dziecko. Pałki z kurczaka pieczone na młodej kapuście można zaliczyć do kategorii dania jednogarnkowe, ponieważ do przygotowania tego posiłku wystarczy nam jedynie naczynie żaroodporne, w którym

Przepiski.pl
Surówka z kiszonej kapusty 24

Surówka z kiszonej kapusty to mój kryptonit. Kocham kiszoną kapustę, potrafię zeżreć ilości dowolne. Sama myśl o kiszonej kapuście uruchamia we mnie niezdrowe emocje, a w ustach nadmierną produkcję śliny. Surówka z kiszonej kapusty to niby banał, ale podrasowana surówka z kiszonej kapusty jest absolutnym jednorożcem. Podstawą surówki jest kiszona kapusta. Dobra kiszona kapusta, a nie jakieś wynalazki, które(...)tylko kwaśne i na dodatek kapusta nie chrupie, tylko jest glutem obrzydliwym. Ohyda. Oczywiście nie wymagam, żeby wszyscy mieli kiszoną kapustę własnej roboty. Dobrej jakości kapustę kupicie bez problemu na bazarkach, w lokalnych warzywniakach, a w tym sklepie na L, co to w sobotę rampampampam, jest kapusta z Charsznicy i jest genialna. Surówka z kiszonej kapusty zyskuje przed dodatki

ladykitchen
Surówka jak od Chińczyka 1216

Chrupiąca i bardzo aromatyczna surówka z białej kapusty i marchwi jak od Chińczyka. Prosta w przygotowaniu surówka jak z chińskiej restauracji, to doskonały pomysł na pyszny dodatek do drugiego dania. Jeśli lubisz białą kapustę i często przygotowujesz ją do obiadu, ten wariant musi Ci posmakować. Jak zrobić surówkę z kapusty jak u Chińczyka? Chińska surówka z białej kapusty podbiła serca(...)spróbować. Chociaż jest zapewne grono osób, które tej pysznej surówki jeszcze nie kosztowało. Surówka jak u Chińczyka jest bardzo łatwa w wykonaniu. Do przygotowania potrzebne są tylko biała kapusta, marchew, cebula oraz prosta zalewa z kilku składników. Surówka jest pachnąca, słodko – kwaśna, bardzo przyjemnie chrupiąca i przede wszystkim wyjątkowo długo zachowuje tę chrupiącą świeżość. Surówka od Chińczyka przepis

Kuchnia Na Wypasie
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą 22

przygotowane z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego. Ciasto wypełnione jest nadzieniem z mięsa bądź warzyw. Mięsny farsz zrobić można z kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny. Wegetariańska wersja to farsz z kapusty, grzybów czy chociażby szpinaku. Na blogu znajdziecie już przepis na paszteciki z kremowym nadzieniem z kurczaka. Poniżej natomiast chcę się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na paszteciki z kapustą(...)przygotowania farszu do tych pasztecików wykorzystałam gotowaną białą kapustę, cebulę, odrobinę kminku, soli oraz pieprz. Paszteciki zrobiłam na domowym cieście francuskim, na które przepis znajdziecie na blogu. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Paszteciki z kapustą Składniki na paszteciki z kapustą. 40 dkg ugotowanej kapusty (odciśniętej z wody) 10 dkg białej cebuli 3/4 łyżeczki soli

MeCooks
Modre Kimchi, czyli kimchi z czerwonej kapusty 23

Kiszona czerwona kapusta po koreańsku Do przygotowania kimchi z czerwonej kapusty zainspirował mnie przepis z książki “Kiszonki i fermentacje”. Aleksander Baron przedstawił pomysł na Polskie kimchi z czerwonej kapusty, ze stynką . Nie odtworzyłam tej wersji, przygotowałam natomiast modre kimchi według przepisu, z którego zwykle przygotowuje klasyczne kimchi. Zamieniłam kapustę pekińską na kapustę czerwoną, czyli modrą, a zamiast dymki(...)dodałam czerwoną cebulę. W Korei istnieje ponad 200 rodzajów kimchi i każdy ma swój rodzinny, oczywiście najlepszy przepis. Tradycyjna koreańska kiszonka składa się zazwyczaj z kapusty pekińskiej, rzepy, gochugaru i kilku innych dodatków. Składniki możemy zmieniać, więc eksperymentujmy i odkrywajmy nowe smaki. Dla mnie kimchi nie może się obejść bez gochugaru, czyli koreańskiej chili w płatkach. To bardzo ostra

Tajemnice Smaku
Domowe kimchi – wszystko, co musisz wiedzieć! 32

kuchni koreańskej, który przez ostatnie lata zyskał sławę na całym świecie. Nic dziwnego, bo smak tej kiszonki jest absolutnie wyjątkowy. W najprostszych słowach można powiedzieć, że to marynowana kiszona kapusta pekińska, ale taki opis byłby jedynie wierzchołkiem góry lodowej. Choć kimchi najczęściej opisuje się jako jedną z najpopularniejszych przystawek i dodatek do wielu dań, to przede wszystkim tradycyjna, kultywowana(...)naszych kiszonek – tak ważnych dla polskiej kultury kulinarnej. Pierwsze wzmianki o kimchi pojawiły się w literaturze chińskiej już 3 tys lat temu! Co ciekawe, przed XXVIII w., zanim kapusta pekińska dotarła do Korei, jej rolę dzielnie sprawowała rzodkiew (która do dziś jest jednym z podstawowych składników kimchi). Składniki kimchi – porozmawiajmy o produktach Zdaję sobie sprawę, że jeśli lista

Wilk Syty
Pierogi z mięsem i słodką kapustą 51

Pierogi z mięsem i słodką kapustą , (która została mi z robienia gołąbków) i cebulą, farsz podsmażyłam, potem poszatkowałam. Powiem Wam, że jest pyszny, idealnie nadaje się też jako farsz do krokietów lub knedli . Czy też tak macie, że chcecie coś pysznego zjeść, ale nie chce się Wam gotować dużej porcji, tylko gotujecie coś dla siebie jak np. 15 sztuk pierogów(...)wędzonym twarogiem . Niekiedy przygotowuję duże ilości pierogów, czasami dla kogoś na zamówienie, albo na Wigilię gdzie muszę zrobić dwa rodzaje pierogów: ruskie i pierogi z kiszoną kapustą i grzybami dla 10 osób, którzy są wielbicielami pierogów. Niekiedy zostają nam jakieś składniki z przygotowywania jakiejś potrawy i nie wiemy czy wyrzucić lub przerobić na coś innego. Wiele osób ma taki dylemat

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z czerwonej kapusty z marchwią 28

Kapusta w naszej kuchni to trochę temat pomijany. Wiadomo gołąbki, bigos 2-3 wersje surówki z białej kapusty. A czerwonej nie jadaliśmy prawie w ogóle. Czerwona kapusta podgotowywana jakoś mi nie przypadła do gustu, a na surową z kolei narzekał tata, że za twarda. I pewnie byśmy się nie polubiły z tą kapustą, gdyby nie trick na rozdrabnianie kapusty. Obejrzałam(...)gdzieś w internecie, jak łatwo bez szatkownicy można rozprawić się z kapustą za pomocą obieraczki do warzyw. Paseczki kapusty wychodzą cieniutkie, a sama kapusta w ogóle nie jest twarda. Ale wróćmy do naszej surówki z kapusty czerwonej. Możemy zrobić ją z dwoma wariantami sosów. Pierwszy to zwykła oliwa. Taki dodatek zwykle ląduje w wielu surówkach. Ale aby otrzymać naprawdę pyszną

Mieszam w Garnku
Kapusta z suszonymi grzybami 32

Kapusta z suszonymi grzybami jest potrawą, która jest przygotowywana tylko na Wigilię. Smak kiszonej kapusty z suszonymi grzybami pamięta się przez cały rok i czeka, kiedy znów będzie można go poczuć. Proste połączenie, a w tym jednym dniu smakuje jakoś wyjątkowo.  Kapusta z suszonymi grzybami to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Taką kapustę robię zazwyczaj tylko na Wigilię(...)bardzo smakuje. Jest to chyba jedna z tych potrawa, której smak najbardziej przypomina święta i czeka się na nią przez cały rok.  Ilość porcji: 2 - 3 Składniki na kapustę z suszonymi grzybami: 1 kg kiszonej kapusty 70 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 wędzone śliwki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kminku (ziarno

Gotuj w domu
Bigos z młodej kapusty 60

Młoda kapusta połączona z kapustą kiszoną oraz lekko pikantnymi kiełbaskami stworzyła rewelacyjny w smaku letni bigos. Bigos z młodej kapusty Pikantne kiełbaski , o których mowa to kiełbaski debreczyńskie . Te kiełbaski do kupienia są nie tylko na Węgrzech, znaleźć je można też w sklepach w Polsce. Kiełbaski debreczyńskie mają w sobie oczywiście paprykę, są lekko pikantne w smaku a swoją konsystencją(...)charakterem przypominają nieco kiełbasę zwyczajną. Kiełbaski połączyłam z świeżą, młodą kapustą oraz z racji na fakt, iż jest to bigos użyłam także kapusty kiszonej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania bigosu. 55 dkg kapusty kiszonej

mecooks
Gołąbki z kapusty kiszonej 58

przygotować gołąbki z kapusty kiszonej? Trzeba kupić główkę kiszonej kapusty. To jest raczej trudne zadanie, mi się udało kupić główkę kiszonej kapusty w tureckim sklepie. Gołąbki z kiszonej kapusty przygotowywała zawsze moja babcia Tosia, sama kisiła główki kapusty, a farsz robiła zawsze z ryżu i boczku, stały sobie ułożone w brytfance w dachówce i powoli dochodziły, cóż to były(...)pyszne gołąbki! Gołąbki to tradycyjne danie , które kochają prawie wszyscy Polacy! Mielone mięso, zawinięte w liście kapusty, w towarzystwie sosu pomidorowego to przysmak, którego nie odmówi nikt w moim domu. Na pierwszy rzut oka, wydaje się, że przygotowanie tej potrawy może sprawiać trudności, jeśli chodzi o zawijanie gołąbków, jednak ręczę wam, że to łatwizna. Liście kapusty kiszonej są miękkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z młodej kapusty 2969

Surówka z młodej kapusty – tym razem w wersji chyba najprostszej z najprostszych. Nie wymaga ona zbyt wielu składników, jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? W prostocie tkwi siła. Wystarczy użyć niewielu zwykłych, ogólnodostępnych składników, by stworzyć coś pysznego. Poniższa surówka z młodej kapusty jest delikatna(...)dopasować pod swoje gusta smakowe – dla mnie idealne proporcje w tym przypadku to 1 łyżeczka cukru i 2-3 łyżki soku z cytryny. Taka zielona surówka z młodej kapusty to również świetny dodatek do mięs z grilla. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty – Składniki: pół główki średniej młodej kapusty – ok. 380 g pół pęczka koperku

Kulinarne Przeboje
Młoda kapusta do obiadu z zasmażką 59

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną młodą kapustę z zasmażką. Tak przygotowaną kapustę możemy podać do obiadu lub z pieczywem. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kapusty będziemy potrzebowali: główka młodej kapusty (około 1 kg przed obraniem) jabłko winne – około 350 gramów cebula – około 150 gramów 100 g koncentratu pomidorowego około 2 łyżek masła 1 ½ łyżki mąki pszennej(...)smaku: około 2 łyżek soku z cytryny (dodałam 2 łyżki) ½ łyżeczki kminku (można dodać więcej jeżeli lubimy lub pominąć) ½ łyżeczki cukru sól 600 ml wody do gotowania kapusty olej do smażenia  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Młoda kapusta z zasmażką Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści, drobno kroję i przekładam do garnka. Następnie do kapusty

Uwaga Babcia Gotuje
Kiszona kapusta – przepis 84

Kiszona kapusta – przepis Jakiś czas temu pisałam Wam o garnku hermatycznym z kamionki ( tutaj ), który nabyłam w sklepie Zagroda . Dziś przyszedł czas na przepis na domową kiszoną kapustę. Już kilkukrotnie o niego prosiliście, więc… Jest Tak przygotowana kapusta jest o niebo lepsza od kupnej. Możecie ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych(...)pierogów z kapustą i grzybami . Składniki: (Ilość można zwiększyć, bądź zmniejszyć. Dla ułatwienia podaję na 10 kg kapusty) 10 kg kapusty poszatkowanej 25 dag soli 2 dag kminku (można pominąć, ale polecam dodać) około 0,5 kg marchwi kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kamienny garnek – do nabycia w sklepie Zagroda Uwaga! Kod rabatowy 5% na garnki

Słodkie okruszki
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 279

Krokiety z kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Krokiety z kapustą i grzybami. Przepis na pyszne i zawsze udane krokiety z kapustą i grzybami. Najlepsze krokiety z kiszoną kapustą i grzybami. Przepisów na krokiety znajdziecie co niemiara, a na różnego rodzaju farsze to w szczególności : krokiety z mięsem, krokiety z farszem mięsno-pieczarkowym, krokiety z mięsem i grzybami, krokiety(...)kapustą kiszoną, krokiety z kapustą słodką i tak dalej, i tak dalej...😀  Krokiety na obiad, to dobry sposób, aby wyczyścić trochę lodówkę - w naleśniki można zawinąć wiele, kwestia smaku, co lubicie najbardziej 😘😘😘😀 Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami - wypróbowany przepis , składniki i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go. Polecam! Oto składniki i przyprawy na krokiety z kapustą

Moja Książka Kucharska
Surówka z białej kapusty i pora 121

Surówka z białej kapusty i pora – prosta w wykonaniu, a jednocześnie pyszna. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. W zależności od użytego majonezu (niektóre są słodkawe, inne zaś lekko kwaskowate), polecam opcjonalnie dodać sok z cytryny do smaku, jeśli mamy do czynienia z bardziej delikatnym majonezem. Jeśli nasz majonez jednak jest dość kwaskowaty, to sok z cytryny(...)należy pominąć. Wedle uznania można również zmniejszyć ilość majonezu, a dać więcej jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany :) Taką surówkę z białej kapusty i pora można również dowolnie modyfikować, np. poprzez dodanie do niej jabłka, kiszonego ogórka lub kukurydzy. Polecam również przepisy: Surówka z białej kapusty i marchewki oraz Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki @media (min-width:800px

Kulinarne Przeboje
Łazanki z boczkiem i białą kapustą 138

Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Łazanki z boczkiem i kapustą By Piotr 13 kwietnia 2018 Łazanki z boczkiem i kapustą - po prostu, pyszne danie kuchni polskiej, które musiało znaleźć swoje miejsce na blogu. Niezawodny przepis na łazanki idealne! Składniki: makaron - 400g, łazanki boczek - ok. 200g, surowy, wędzony wędlina - ok. 150g, dowolna (opcjonalnie)* cebula(...)średniej wielkości kapusta biała - 1/2 główki koperek - 1 pęczek smalec - 1 łyżka (w przypadku, gdy boczek okaże się chudy) sól, pieprz przyprawa warzywna - 1 łyżeczka, domowej lub bio (opcjonalnie) * Można zastąpić także dobrej jakości kiełbasą. Wykonanie: Boczek i szynkę kroimy w niewielką kostkę. Boczek umieszczamy w zimnym naczyniu, stopniowo podgrzewamy i smażymy przez około 3-4 minuty aż wytopi się

COOKUJ
Świąteczna kapusta 59

Świąteczna kapusta z grochem. Na ten specjał cała nasza rodzinka czeka cały rok, ponieważ w ciągu roku go nie robię. Oczywiście nie potrafię jej zrobić tak jak moja babcia ale myślę, że jest dobra. Dla mnie jest to specyficzny smak, który kojarzy mi się właśnie z tymi Świętami. Zakupy: - 1 kg kapusty kiszonej Sandomierskiej - 0,5 kg grochu łuskanego - troszkę(...)stopionej na skwarki słoniny - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Groch moczę dzień wcześniej. Kapustę kroję w mniejsze kawałki, wkładam do garnka i zalewam wodą tak, żeby nakryła kapustę. Gotuję groch osobno w wodzie, w której się moczył i leciutko solę do smaku. Kapustę gotuję do miękkości i jeśli będzie za dużo wody to ja odlewam. Później mieszam kapustę z grochem

Tanio smacznie i prosto
Surówka z czerwonej kapusty 194

Surówka z czerwonej kapusty Składniki: - 1/4 główki kapusty czerwonej - 1  cebula - 2  jabłka  - majonez - cukier i pieprz, do smaku Zrobiłam ją dzisiaj po raz pierwszy i muszę przyznać, że bardzo nam smakowała.  Zakupy:  1/2 główki czerwonej kapusty koszt ok.1,75 zł my potrzebujemy tylko ćwiartki czyli  koszt(...)cebuli koszt ok. 0,30 zł, 2 jabłka koszt ok.0,40 zł, 2 łyżki majonezu. Przygotowanie:  Ćwiartkę kapusty czerwonej szatkuję i wrzucam na osolony wrzątek. Gotuję tak ok. 15 - 20 min. Po upływie tego czasu przecedzam. Wsypuję kapustę do miski, jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do kapusty. Cebulę kroję w drobną kostkę, daję 1 łyżkę

Tanio smacznie i prosto
Bigos mojego Taty 415

częstowano mnie wieloma. Przepraszam, że żadnego z nich nie zjadłam. Kilka nawet wyplułam i odstawiłam talerz…   Bigos to nie jest dla mnie mieszanina słodkiej surowej i kiszonej kapusty. To nie jest rozpaćkana, bezkształtna jasna breja z bladymi pieczarkami, suchym wypieczonym schabem, szynką i powidłami. Tak, to co moja była teściowa na wyrost nazywała bigosem – wyplułam. Niejadalne. Bigosu z winem(...)też nie lubię. Prawidłowo przygotowana kapusta, mocno skarmelizowane mięso i odpowiednio dobrane przyprawy same w sobie nadają bigosowi głęboki kolor i smak. Wino mi tu do szczęścia niepotrzebne, chyba że do popicia. W domowym bigosie nigdy nie było pomidorów, w żadnej postaci. Ani byle jakich zrzynek wędlin – zawsze tylko najczystsze, najlepsze mięso. Był złoty środek –proporcje. I smak, którego

Karo in the Kitchen
Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. 156

blogu jest już przepis na modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem . Dzisiaj proponuję przygotować kolejny nasz przepis na kapustę czerwoną duszoną o słodkim smaku. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta duszona to doskonały dodatek do obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też bitek wołowych z kluskami. Ta duszona(...)kapusta czerwona nie ma zasmażki i masła, jest mniej kaloryczna, ale również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta nie jest też zakwaszana, więc jej kolor nie jest tak intensywny. A jej słodycz pochodzi z jabłek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego. Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. Składniki: mała główka czerwonej kapusty 2 słodkie jabłka ok. 250 ml wody

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z czerwonej kiszonej kapusty II 88

Prawie rok temu, na blogu pojawił się przepis na surówkę z czerwonej kiszonej kapusty. Dzisiaj trochę inna, ale równie smaczna. Lubię kwaśną kapustę, ta była dla mnie trochę za mało kwaśna ( kupowałam na kiermaszu) , musiałam ją więc nieco podostrzyć. A efekt był smakowity, mocno koperkowy,  więc polecam. składniki 2 porcjeok 250 g kapusty czerwonej kiszonej1 nieduża czerwona(...)pietruszki1 łyżka kaparów1 duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterkipapryka w płatkach do smaku3 -4 łyżki oleju np kujawskiego czosnek+bazylia1 łyżka octu balsamicznego - lub do smakusólpieprzprzygotowanieZioła i cebulę posiekać. Kapustę, jeżeli jest taka potrzeba, pokroić drobniej. W misce wymieszać kapustę z ziołami, cebulą, kaparami, czosnkiem, dolać olej, ocet balsamiczny, sól i pieprz i płatki paprykowe do smaku. Smacznego

Stare Gary
Kotlety mielone z kapustą 99

Kotlety mielone z kapustą(czyli kotlety a'la gołąbki z puree ziemniaczane z marchewką)Składniki:Kotlety:(na 10 sztuk)- 0,5kg mięsa mielonego- jedno całe jajko-  większą ćwiartkę kapusty pekińskiej lub kapusty białej- 2 duże cebule- 4 łyżki kaszy manny- sól, pieprz,czosnek w granulkach lub w ząbkach , majeranek- 1 kostki rosołowa-  0,3l wody Puree:- tyle(...)marchewki-3-5 łyżek mleka - 3 łyżki masła Sposób przygotowania:1.KotletyKapustę poszatkować. Cebule pokroić w drobną kostkę . Mięso mielone wrzucić do dużej miski , wbić jajko , pokrojoną kapustę i cebule. Ręcznie ugniatając mięso wymieszać składniki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać 4 łyżki kaszy manny i dokładnie wymieszać. Następnie bierzemy się za uformowanie kotletów. Powinno

Gotuj Z Muzyką
Krokiety z kapustą i grzybami 152

Krokiety z kapustą i grzybami(na wigilijny stół)Składniki:(na 20 krokietów) - 1 kg kapusty kiszonej - 200 g suszonych grzybów- 20 usmażonych naleśników - jajko i bułka tarta do panierkiSposób przygotowania:1.Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy kapustę pieprzem(...)solą, zielem angielskim, liściem laurowym do otrzymania smaku.Później odcedzamy wodę z kapusty. Następnie całość przepuszczamy przez maszynkę i mielimy na drobno, lub bierzemy nóż i wszystko ładnie kroimy.2.Robimy naleśniki wg. PRZEPIS :http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/11/nalesniki-klasyczne.html . 3.Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy tak aby powstał prostokąt (nie wiem jak to opisać, sposobu można poszukać w internecie) . Następnie zawinięte naleśniki obtaczamy

Gotuj Z Muzyką
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 149

Gołąbki uwielbiam. Robię je na różne sposoby , niektóre z nich mieliście już okazję widzieć. Tym razem zapraszam na gołąbki z młodej kapusty. To są chyba najłatwiejsze i najszybsze do zrobienia, bo nie trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko.  Składniki: około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa, 1 szklanka suchego białego(...)bułka , 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 czubata łyżeczka imbiru mielonego , sól , pieprz świeżo zmielony , 1 łyżka majeranku , pół szklanki zimnej wody , oraz 1 większa młoda kapusta . Kapustę obrać z wierzchnich, brzydszych liści. Obgotować ją lekko zdejmując w trakcie odchodzące liście. Trzeba uważać, żeby kapusta nie gotowała się za długo, żeby liście nie były

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boczek pieczony w ziemniakach i kapuście 86

Boczek upieczony z młodymi ziemniaczkami i kapustą kiszoną, to pomysł na pyszny obiad. Składniki: -ok. 1 kg surowego boczku -ok. 1,2 kg małych młodych ziemniaków -1/2 kg kiszonej kapusty -2-3 ząbki czosnku -1 marchewka -sól -pieprz ziołowy -przyprawa do mięs -olej    Ziemniaki myjemy i oczyszczamy ze skórek. Posypujemy przyprawą do mięs  i skrapiamy olejem(...)Kapustę płuczemy, wyciskamy i dodajemy do niej tartą marchew.  Przyprawiamy pieprzem ziołowym i skrapiamy olejem.    Boczek posypujemy solą i przyprawą do mięs, układamy na nim pokrojony czosnek i również skrapiamy olejem.    W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę z części ziemniaków i posypujemy ją częścią kapusty. Naczynie nie wymaga smarowania tłuszczem.    Na środku układamy boczek

Maminek kulinarny
Zapiekanka z włoską kapustą 93

Zapiekanka do złudzenia przypomina gołąbki, ale jest prostsza w wykonaniu i mimo wszystko inaczej smakuje. Składniki: -niewielka główka włoskiej kapusty -1/2 kg mielonego mięsa -20 dkg ryżu -2 marchewki -przyprawa do bigosu -przyprawa warzywna -pieprz ziołowy i naturalny -olej do smażenia    Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej i studzimy. Kapustę nacinamy przy nasadzie liści(...)sparzamy. Wykorzystujemy całą kapustę,  do ostatniego liścia.    Z liści ścinamy zgrubienia. Posypujemy z obu stron przyprawą do bigosu i zwijamy w luźne rulony. Marchewkę kroimy w plasterki. Ryż mieszamy z mielonym mięsem i doprawiamy pieprzem, warzywkiem i pieprzem ziołowym. Farsz musi mieć wyrazisty smak.    Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażamy kapustę, aby nadać jej smak

Maminek kulinarny
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ 73

Przepisów na łazanki jest bardzo wiele... są łazanki z białą kapustą, kiszoną,ba - nawet z papryką! Ja gotuję zawsze łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i pieczarkami - nie mam pojęcia czy jest to "poprawny" przepis... po prostu tak lubimy i taki smak mi odpowiada. Jeśli mają być daniem wigilijnym, pomijam boczek :) Jak post - to post :)) Tak więc wykorzystuję: opakowanie makaronu łazanki(...)kiszonej kapusty 30 dkg boczku 50 dkg pieczarek 1 cebula liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Wykonanie: Makaron gotuję. W osobnym garnku gotuję poszatkowaną wcześniej  kiszoną kapustę z dodatkiem liścia laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Na patelni podmażam pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony boczek, na końcu dorzucam pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażę kilka minut. Ugotowany makaron odcedzam

Walijskie Pichcenie
WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI 87

Kapusta z grzybami to coś, za czym w dzieciństwie nie przepadałam. Teraz jednak, nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tego tradycyjnego przysmaku.  Potrawa jest bardzo prosta a warunkiem jej smaku jest dobra kapusta kiszona. Składniki: 600g kiszonej kapusty  2-3 listki laurowe ziele angielskie 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 2  cebule łyżka sklarowanego masła(...)suszonych prawdziwków 50g suszonych podgrzybków Wykonanie: Kapustę (jasną, lekko kwaśną) kroimy drobno, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy trochę soli, ziele angielskie, liść laurowy i  gotuj na malutkim ogniu do miękkości (ok.45minut) Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na ok 30 minut, następnie gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły do miękkości. Po ugotowaniu jeśli są duże

Walijskie Pichcenie
Karkówka z i na kapuście. 151

Roladki z kapustą kiszoną. Składniki: 36 dag karkówka b/kości 30 dag kapusta kiszona 2 cebule 1 jabłko sól, pieprz majeranek 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 szklanka bulionu z drobiu masło i olej do smażenia 2 łyżki mąki Wykonanie: Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać(...)bulionem, chwilę poddusić. Karkówkę  pokroić na dwa plastry, rozbić doprawić solą i pieprzem i na każdy plaster położyć po dwie łyżki kapusty. Zwinąć w roladkę, obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni. Kapustę z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy piec w piekarniku. Na kapuście ułożyć obsmażone roladki  i piec 40 minut w temp

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą 103

Najlepsza sprawdzona czerwona kapusta na zimę do słoików. Dodatek jabłek i cebuli sprawia, że jest pyszna!. Jeśli macie czym szybko poszatkować kapustę to zrobienie tej sałatki jest bardzo proste i super szybkie. Składniki na 7 litrowych słoików: 3 kg czerwonej kapusty, jedna duża główka 1,5 kg jabłek 1 kg cebuli 4 łyżeczki soli morskiej Zalewa: 2 litry wody(...)szklanka cukru 2 szklanki octu liście laurowe ziele angielskie Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl  1. Kapustę i cebulę poszatkować. Kapustę zasolić, gdy puści sok można lekko odcisnąć. Cebulę zagotować, odcedzić. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami, wsypać kapustę, gotować 10 minut. Po koniec gotowania dodać jabłka i cebulę, gotować 2 minuty

Apetyczna babeczka
Schab w kapuście kiszonej 95

Gotuję dla męża i dwoje dzieci Schab w kapuście kiszonej Składniki: schab - 1,50 kg kapusta kiszona - 1 kg śmietana - 250 g cebula - 2 szt sól i pieprz bazylia oregano ziele angielskie - 4 ziarenka liść laurowy - 2 listki oliwa PRZYGOTOWANIE: Mięso pokroić na 12 kotletów, lekko rozbić. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor(...)Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, przesmażyć na oliwie z przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na złoty kolor, wymieszać z cebulą, chwilę poddusić. W naczyniu żaroodpornym, układać warstwami, kapusta, kotlety, do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być kapusta. Posypać wierzch kapusty bazylią i oregano, polać śmietaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec ok.60 minut

Kuchnia Danusi