kapustą - 16768 przepisów (strona:9/1118)

Młoda kapusta z pomidorami 13

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z pomidorami Sezon na młodą kapustę w pełni! Warto go wykorzystać i przygotować z niej coś pysznego. Młodą kapustę przygotowuje w swoim domu bardzo często, w różnych wariantach. Na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na młodą kapustę jak na przykład: Sałatka z młodą kapustą Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem Naleśniki z młodą kapustą(...)razem w moim domu zagościła młoda kapusta z pomidorami. Ta smaczna pomidorowa kapusta świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale także możemy ją spożywać samą z dodatkiem świeżego pieczywa. Młoda kapusta duszona w pomidorach smakuje naprawdę świetnie, szczególnie na drugi dzień, po odgrzaniu, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Jeśli jesteście miłośnikami ostrzejszych dań, możecie dodać do kapusty odrobinę chilli

Przepiski.pl
Bigos z młodej kapusty z 4 składników 23

Bigos z młodej kapusty tylko z 4 składników nie licząc przypraw. Kapusta, boczek, kiełbasa paprykowa i domowa pasta paprykowa , którą można zastąpić kupnym ajwarem. Wszystko jest tu czerwone! Nie wyobrażam sobie lata bez młodej kapusty. Mam nadzieję, że ten prosty przepis skradnie Wasze serca i podniebienie i zagości na stałe w letnim menu ? Dlaczego warto przygotować ten prosty bigos? Dlatego(...)jest bardzo smaczny, do tego prosty i szybki w przygotowaniu. Sezon na młodą kapustę jest bardzo krótki, warto więc korzystać póki jest! Przepisy z wykorzystaniem młodej kapusty znajdziecie tutaj. Ten letni bigos z młodej kapusty różni się w smaku nieco od tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty , ale w sezonie uwielbiam go przyrządzać gdyż przygotowuje się go błyskawicznie. Jest pikantny, pyszny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepisy na lato – co gotować latem? 117

lato to przepisy ze świeżych sezonowych owoców i warzyw. Gotowanie, pieczenie i grillowanie latem jest u mnie proste, łatwe i szybkie. Jednym z przepisów na lato jest młoda kapusta. Moje dzieci zawsze mówią kapustka. Uwielbiają to danie. Ja też lubię młodą kapustę i przyrządzam ją latem praktycznie raz w tygodniu, nie mówiąc już o gołąbkach z młodej kapusty . Młoda kapusta(...)soczystą marchewką i mnóstwem ziół duszona zaledwie przez 2o minut to pyszna przystawka na gorąco do mięsa. Moje podniebienie podbiła młoda kapusta szpiczasta, tu i ówdzie zwana stożkową. Jej niewielkie główki, to porcja akurat na czteroosobową rodzinę. Kapusta stożkowa posiada te same walory smakowe i odżywcze jak inne kapusty . Jak gotować młodą kapustę? Młoda kapusta jest delikatna i krucha, więc

codojedzenia
Kiszona kapusta zasmażana 339

Kiszona kapusta zasmażana to świetny dodatek do obiadu, zwłaszcza do różnego rodzaju mięs duszonych lub smażonych. Idealnie sprawdza się także w towarzystwie kopytek, czy też klusek (zobacz przepis na najlepsze kluski śląskie ). Czas gotowania kapusty jest niestety dość długi, ponieważ kapusta musi odpowiednio zmięknąć, lecz dla jej smaku warto czasami poświęcić tę godzinę. Kapusta wychodzi słodka – bo taką najbardziej(...)lubię :) Jeśli zaś wolicie mniej słodką kapustę zasmażaną , to możecie dać np. pół łyżeczki cukru :) Niektórzy do kapusty kiszonej zasmażanej dodają również kminek, lecz ja go pomijam z tego względu, że Mąż za bardzo go nie lubi ;) Jeśli Wy zaś uwielbiacie kminek, to nic nie stoi na przeszkodzie, by trochę go dodać do kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiszona kapusta zasmażana

Kulinarne Przeboje
Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty 94

Surówka z czerwonej kapusty, przyznam dość rzadko gości na naszym stole. Może za rzadko, bo przecież jest pyszna i zdrowa. Może to dlatego, że ciężko znaleźć małą główkę czerwonej kapusty? A może dlatego, że wymaga nieco większych zabiegów przy przygotowaniu, bo jest zdecydowanie bardziej sucha niż kapusta biała? Tak czy siak, zapraszam dzisiaj na surówkę z czerwonej kapusty. Swoją drogą(...)Śląsku, czerwona kapusta zwana jest modrą kapustą. Pięknie, nieprawdaż? Ale wróćmy do czerwonej kapusty. Ponieważ nie jest tak soczysta i lekko twardawa, więc są dwie szkoły robienia surówki. Jedna to sparzenie kapusty a druga to użycie kapusty w surowej postaci. Dzisiaj surówka z blanszowanej/sparzonej lub podgotowanej kapusty. Po wyłożeniu kapusty na sito, trzeba pamiętać, aby skropić ją sokiem z cytryny

Mieszam w Garnku
Faszerowana główka kapusty - krok po kroku. 162

Faszerowana kapusta to prawdziwy rarytas. Nadziać ją można dowolnym farszem, może być to farsz do gołąbków - tradycyjny , pikantny czy np. rybny . Można nadziać też dobrze doprawionym mięsem mielonym i podać z ryżem zasmażanym z pomidorkami koktajlowymi - tak jak podaję w dzisiejszym przepisie. Wybór należy do Was. Niezależnie od tego co włożymy do środka, najważniejszym etapem jest obróbka kapusty. Dlatego zanim(...)przystąpicie do pracy warto zapoznać się z całym przepisem by mieć na uwadze cenne wskazówki. Będziemy rozbierać kapustę na warstwy i składać na powrót do pierwotnego kształtu przekładając ją mięsem :-) Składniki: nieduża główka włoskiej kapusty (wybieramy dość luźną główkę, im luźniejsza tym lepiej) 70 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 jaja pieprz i sól

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kapusta z grochem i grzybami - pyszne danie wigilijne 293

Groch z Kapustą ... Długo się nie mogłam się przekonać ........ w końcu postanowiłam zrobić, ale według własnego smaku, wyszło rewelacyjnie, smaczne, doskonale przyprawione danie. Polecam gorąco,  spróbujcie nie będziecie żałować, doskonała na wigilijną kolację i nie tylko. Składniki :50 dag grochu ( cały, nie łuskany)50 dag kapusty kiszonej ( nie kwaszonej)spora garść suszonych(...)Groch trzeba wypłukać  i moczyć w zimnej wodzie , najlepiej całą noc . Grzyby  rozkruszam i też zalewam wodą na noc.  Kapustę kiszoną kroję , dodaję odcedzone  grzyby   i zalewam wodą ,  wody tyle aby zakryła kapustę , gotuję do miękkości  odkrytą , aby woda wyparowywała( jeśli kapusta jest jeszcze twarda a woda się wygotuje, podlewam wrzątkiem. Gotowa

Takie tam pichcenie
Krokiety z kapustą 131

Jedna z najprostszych potraw świątecznych to krokiety z kapustą. Przygotowywane w ciągu roku nie smakują tak samo, wydają się jakieś takie mdłe, jałowe. Też tak macie? Usmażone na wigilijny stół są pachnące, apetyczne, jedyne w swoim rodzaju. I nie wiem z czego to wynika, może z naszego nastawienia, że podczas świąt wszystko jest wyjątkowe(...)byliśmy strasznie głodni! wszystko tak wspaniale smakowało, nie wiadomo było po co najpierw sięgać :)I nie wiem dlaczego bo nie pamiętam ze swojego dzieciństwa, żeby krokiety z kapusta były u nas na wigilię, ale to własnie one kojarzą mi się z postem :)Ciasto naleśnikowe:1,5 szklanki mleka,1,5 szklanki zimnej wody,2 jajka,pół

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zasmażana biała kapusta 119

główka białej kapusty1 duże kwaśne jabłko2 średnie cebulekawałeczek słoninyocet spirytusowysólbiały pieprzcukier2 łyżki mąkiZasmażana kapusta to tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki albo do schabowego. Kapusta jest najpierw duszona, a następnie podprawiana zasmażką. Można ją przyrządzić z kapusty kiszonej, świeżej białej albo czerwonej. Dziś zaprezentuję przepis z wykorzystaniem białej świeżej kapustyKapustę dosyć drobno(...)godziny, do momentu aż zmięknie. Jabłko obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na cienkie półtalarki. Następnie jabłko i cebulę dodać do kapusty i dalej dusić. Doprawić do smaku octem, solą, białym pieprzem i cukrem. Słoninę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na osobnej patelni do momentu aż zrobią się skwarki. Dodać do kapusty

Świat Domowej Kuchni
Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami 121

Kapusta z grzybami to typowe danie wigilijnej wieczerzy. Natomiast w naszym domu mam zwyczaj podawać ją jako farsz do pierogów.  Pierogi z kapustą to obowiązkowy punkt programu wigilijnego. W tym roku postanowiłam trochę zmienić naszą tradycję i oprócz pierogów  z kapustą przygotować również kapustę  z grzybami  z dodatkiem ciecierzycy. Mam nadzieję, że posmakuje moim gościom(...)łyżeczki mielonego kminku½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego1 listek laurowyWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy i drobno kroimy . Kapustę odciskamy  z nadmiaru soku i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy do niej grzyby, kapustę i ciecierzycę wraz z zalewą. Wszystko przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Młoda kapusta z wody czyli nareszcie nowalijki! 113

dopiero zaczynają rozkwitać :) Nie mogę się już doczekać, kiedy na moim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą.Kapusta jest warzywem bardzo zdrowym i sama w sobie jest niskokaloryczna. 100 g młodej kapusty to tylko 22 kCal. Możemy zatem śmiało podjadać ją wtedy, kiedy chcemy zrzucić kilka kilogramów(...)Kapuśniaczki, surówki czy gotowana w całości kapusta to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe potrawy. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty póki jest :)Do ugotowania w całości najlepsze są te pierwsze, niewielkie kapustki. Gotują się szybko, a smakują niebiańsko. Wystarczy obrać główkę z pierwszych, luźnych liści i ugotować ją w wodzie z dodatkiem soli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kapuśniak z młodej kapusty 76

Kapuśniak z młodej kapusty... Delikatna i aromatyczna zupa. Idealne połączenie młodej kapusty, ziemniaków i jarzyn. Tania, prosta i dość szybka w wykonaniu. Chętni? Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, młodej kapusty; 2 średnie marchewki; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 4 średnie ziemniaki; 2 litry wody; 3 kostki rosołowe Sól; Pieprz; Natka pietruszki. Sposób wykonania: Marchewkę, pietruszkę(...)seler, ziemniaki i kapustę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki; Pietruszkę i seler obrać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Przygotować wywar: do garnka wlać 2 litry wody, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Gotować przez około 20 - 30 minut na średnim ogniu.  Po tym czasie dodać kostki rosołowe, ziemniaki

Gospodyni Miejska
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 125

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami... Miękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz. Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek. Okraszone podsmażoną cebulą. Pycha!   Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty(...)pieczarek; 1 cebula; 1 kostka rosołowa; Sól; Pieprz; 2 łyżki masła do podsmażenia pieczarek i cebuli. Okrasa: 2 łyżki oleju; 1 duża cebula. Sposób wykonania: Kiszoną kapustę opłukać (nie robić tego, jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy), pokroić, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem (tak, aby przykrył kapustę) i dodać kostkę rosołową. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez

Gospodyni Miejska
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 141

Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu... Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego. Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Oprószone aromatycznym kminkiem. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 szklanek mąki pszennej; 6 łyżek oleju; 3/4 szklanki letniego mleka; 3/4 szklanki letniej wody; 100 g świeżych drożdży; 1 czubata łyżeczka soli. Farsz(...)kiszonej kapusty; 100 g suszonych grzybów; 1 kostka bulionowa o smaku grzybowym; 3 średnie cebule; 1 liść laurowy; Sól; Pieprz; 2 łyżki oleju. Dodatkowo: 1 roztrzepane widelcem jajo; Kminek do oprószenia po wierzchu. Sposób przygotowania: Grzyby umyć pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła grzyby) i odstawić do namoczenia na kilka godzin (u mnie cała noc). Kapustę odcisnąć

Gospodyni Miejska
Moje śledzie z kapustą i grzybami 99

Moje śledzie z kapustą i grzybami Śledzie z kapustą i grzybami SKŁADNIKI: 5 płatów śledzia z oleju kapusta kwaszona -400 g grzyby suszone -8 szt cebula -2 szt listek laurowy -2 szt wegeta miód -2 łyżki sok z cytryny -2 łyżki olej rzepakowy pieprz w ziarnkach PRZYGOTOWANIE: Płaty śledziowe pokroić na kawałki. Kapustę wymoczyć, odcisnąć z tego kwasu, włożyć(...)rondla. Grzyby dobrze wymoczone,dodać do rondla,podlać olejem. Dusić kapustę na wolnym ogniu, do miękkości z wegetą,listkiem i pieprzem. Cebulę obrać,pokroić w pół plastry,zrumienić na tłuszczu,dodać do kapusty. Na samym końcu do gotowej kapusty z grzybami,dodać miód i sok z cytryny. Chwilę jeszcze poddusić. Doprawić do smaku,ostudzić. Śledzie wymieszać z kapustą i grzybami

Kuchnia Danusi