kapustą - 16768 przepisów (strona:3/1118)

Domowa kapusta kiszona w słoikach 14

Kapusta kiszona to bardzo prosta i zdrowa surówka która pasuje praktycznie do każdego dania. Do zrobienia domowej kapusty kiszona w słoikach nie potrzebujemy dużej ilości składników. Musimy natomiast zagospodarować sporą ilość czasu, gdyż jest dość pracochłonna. Zanim jednak podam prosty przepis na tą smaczną przystawkę, pozwolę sobie przybliżyć niezwykłe właściwości jakie posiada. Kapusta kiszona to przede wszystkim wspaniałe źródło witaminy(...)również A, D oraz B12 , zatem jej spożywanie korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy. Należy pamiętać, że kapusta kiszona to naturalny probiotyk i zawiera dużo bakterii fermentacji mlekowej które robią naprawdę dobra robotę w naszych jelitach . Wbrew pozorom i ogólnej opinii nie jest daniem ciężkostrawnym, tym bardziej po dodaniu kminku. Zwykle podaje się ją wraz z dość ciężkostrawnymi potrawami

Ania gotuje
Koreańskie kimchi z kiszonej kapusty 36

Korei przygotowuje się olbrzymie zapasy kimchi na zimę, kiedy trzeba wzmocnić swoją odporność poprzez stosowanie wartościowej diety. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Korea\u0144skie kimchi z kiszonej kapusty i chili","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/kimchi.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/kimchi-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/kimchi-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/kimchi-480x270.jpg(...)description":"Korea\u0144ska kiszona kapusta peki\u0144ska. Wy\u015bmienity dodatek do potraw. Kimchi to gwarancja zdrowia jelit i dobrego samopoczucia. Czas fermentacji wynosi 3 doby.","keywords":["cebula","chili","czosnek","imbir","kalarepa","kapusta","kiszona kapusta","marchew"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-11T20:22:45+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT3M","totalTime":"PT33M","recipeCategory":["Przetwory"],"recipeCuisine":["Korea

ProstePesto.pl
Młoda kapusta kiszona 24

Młoda kapusta kiszona sprawdzony przepis na kapustę kiszoną z marchewką i koperkiem. Młoda kapusta kiszona z marchewką i koperkiem nie ma sobie równych. Jest fantastycznie chrupiąca i niesamowicie smaczna, a przy tym bardzo łatwa do zrobienia. Tak dobrej kapusty nie kupisz w żadnym sklepie, ale możesz zrobić ją sama. A właściwie to zrobimy ją razem, bo nasz ostatni słoiczek właśnie(...)chwilę trafi na stół. Sprawdzony i niezawodny przepis na kiszoną kapustę wykorzystuję od wielu lat, młoda kapusta nie wymaga wielkiego zaangażowania, praktycznie kisi się sama. Wszystko czego potrzebujesz to świeże, młode warzywa, sól i nieco cierpliwości, aby kapusta nabrała smaku. To najlepsza ze wszystkich kiszonek, jakie jadłaś. Domowa kapusta kiszona prosty przepis. Młoda kapusta kiszona około 1 kg główka młodej

Cztery Fajery
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 52

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym  tradycyjny przepis kuchni polskiej Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym należą do klasyki naszej kuchni domowej. Kapusta pojawiła się w Polsce najprawdopodobniej około XIV wieku i przez wieki była podstawą kuchni chłopskiej, ale cenili ją też królowie i szlachta, która na kuligi często zabierała garnek z bigosem. Choć najpopularniejszymi polskimi potrawami(...)kapusty są właśnie bigos i kapuśniak, to gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym lub gołąbki z grzybami plasują się tuż za nimi. Nie mniej lubiane są leniwe gołąbki czyli mięso mielone wymieszane z posiekaną kapustą i ewentualnie innymi dodatkami. Ale nie tylko Polacy kochają gołąbki. Pod różnymi nazwami i z różnym nadzieniem zawijańce z kapusty popularne są w całej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowy kapuśniak 38

każdy lubi kapustę i kapuśniak, jednak pokażę Wam jak przygotować delikatny w smaku domowy kapuśniak. Kwaskowaty smak kiszonej kapusty złagodzi nam słodka marchewka . Zupę możecie przygotować na bazie wywaru z warzyw , które potem wykorzystacie do sałatki , albo na bazie mięsa. W moim wypadku będą to udka z kurczaka. Jak znajdziecie odrobinę wołowiny, to nie wahajcie się jej dodać. Zobacz również(...)Domowe pierogi z kurkami Składniki 2 ćwiartki z kurczaka 100 g wędzonego boczku 1 mała cebula ok. 2,5 litra wody 4 marchewki 2 pietruszki 3 ziemniaki 400g kapusty kiszonej 4 ziela angielskie 2 liście laurowe szczypta pieprzu sól Przeczytaj przepis na: Tajska zupa z kurczakiem Domowy kapuśniak – przepis Do garnka wlewamy wodę, wkładamy ćwiartki z kurczaka i gotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 94

głowie nie chodziło nam ostatnio nic innego jak tylko boczek i dobra kapusta. A, że z takiego połączenia wychodzi para idealna to nie było wyjścia i trzeba było dać się ponieść smakom. Typowe polskie danie lekko przez nas urozmaicone powstało w dwóch odsłonach - część domowej gromady zajadała się nią ułożoną na pieczonych ziemniaczkach czekającym na egzekucję widelcową na płaskim talerzu(...)druga strona wolała typowy kapuśniaczek z dużą ilością pysznego wywaru. Chwila przy garnkach i powstało danie na kilka dni. Aromat krążył po domu i... zachwycał. SKŁADNIKI: /Kapusta: - Kapusta kwaszona z grzybami "ORZECH" , 2 słoiki, - Boczek wędzony lub surowy, 1 kg- 1,5 kg - Cebula. 7-8. - Tacka warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, kapusta, - Grzyby Shitake, ilość wg uznania , -  Mieszanka

Wypisz Wymaluj
Domowa kiszona kapusta 7

Kiszona kapusta to nieodłączny składnik kuchni polskiej. Stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań, jak np. kapuśniak, bigos, pierogi, krokiety, czy uszka. Jednak ceniona jest nie tylko za swoje walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów oraz najlepszy, naturalny probiotyk. Jest źródłem bakterii kwasu mlekowego, przeciwutleniaczy, witaminy C, A, E i z grupy B oraz minerałów: magnezu(...)antybiotykoterapii lub infekcji. Wzmacnia i stymuluje układ odpornościowy, wykazuje właściwości przeciwzapalne, pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi, a także wykazuje działanie oczyszczające i odchudzające. Kiszona kapusta powstaje w procesie fermentacji mlekowej, podczas której cukry zawarte w kapuście przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Proces kiszenia zachodzi na skutek działalności bakterii mlekowych

Kuchnia MagdaLeny
Kapusta kiszona z grzybami 17

Kiszona kapusta z dodatkiem grzybów jest obowiązkowym daniem na wigilijnym stole w moim domu. Moja mama przyrządza tę kapustę co roku w Święta właśnie. Zazwyczaj robi jej większą ilość, tak abyśmy mogli delektować się jej smakiem nieco dłużej. Do przygotowania kapusty kiszonej z grzybami potrzebna jest kiszona biała kapusta, suszone grzyby, odrobina cebuli oraz przyprawy. Ja zawsze gotuję grzyby(...)kapustę osobno i łączę je dopiero w momencie, kiedy i kapusta i grzyby są już miękkie. Tę kapustę kiszoną polecam podać na kolację wigilijną. Smakuje również dobrze jajko dodatek do mięs np. schabowego czy pieczonej karkówki. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kapusta kiszona z grzybami Składniki na kapustę kiszoną z grzybami. 2 dkg suszonych

MeCooks
Modro kapusta, czyli czerwona kapusta po śląsku 22

Modro kapusta to pyszny pomysł na czerwoną kapustę rodem z Górnego Śląska. Idealnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych, takich jak śląskie roladki, polędwiczki wieprzow e czy dziczyzna. Modro kapusta prosto ze Śląska Przepisów na czerwoną kapustę jest bez wiele – na ciepło, na zimno, na słodko, kiszona. Bezsprzecznie jednak jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten pochodzący z okolic Górnego(...)Śląska. I właśnie jego dziś bierzemy na tapet. Modro kapusta jest przyrządzana z dodatkiem podsmażonego, wędzonego boczku i delikatnej, zeszklonej cebuli. Dodatki te nadają kapuście charakterystyczny, głęboki smak. Ciekawostka – modro kapusta została w 2017 roku wpisana na listę produktów tradycyjnych przygotowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Modro kapusta wyśmienicie pasuje do klasycznych potraw kuchni śląskiej, czyli

Na-talerzu.pl
Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką 105

obiad? Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką. Polecam Wam nasz rodzinny przepis na młodą kapustę, zagęszczoną zasmażką i doprawioną koperkiem. W maju przychodzi właśnie czas na ten przepis z wyczekiwaną młodą kapustą. Młoda kapusta z koperkiem to proste, tanie i mało wyszukane danie, jednak jej smak nie ustępuje najlepszej kuchni z gwiazdką Michelin. U nas w domu zawsze przygotowujemy(...)cały garnek takiej kapusty, zmieniamy tylko dodatki w zależności od tego na co mamy akurat ochotę: młode ziemniaczki, ciemny chleb z masłem lub solo bez niczego i tak smakuje wyśmienicie. Cała rodzina uwielbia młodą kapustę z koperkiem. Ale lubimy też młodą kapustę na różne sposoby: – żeberka z młodą kapustą – młoda kapusta z kurkami – młoda kapusta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem – kuchnia podkarpacka 61

Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem - kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu kapustę z grochem przygotowuje się zazwyczaj jako danie postne. Ugotowaną kapustę kiszoną łączy się z ugotowanym grochem, a na koniec dodaje się cebulę podsmażoną na maśle. Danie doprawia się jedynie solą i pieprzem. To bardzo proste smaki, ale też bardzo charakterystyczne. Kojarzą się z domową kuchnią, nierzadko babciną, a często(...)również ze świątecznym wigilijnym stołem. Odmianą dla tej prostej wersji jest kapusta kiszona gotowana z grochem i boczkiem. Boczek sprawia, że danie jest bardziej treściwe, a odrobina mąki i surowy starty ziemniak dodatkowo je zagęszczają. Tak przygotowaną kapustę podaje się z całymi ugotowanymi ziemniakami. Przepis pochodzi od pani Rozalii Jacek z Budziwoja (niegdyś wieś, od kilku lat dzielnica Rzeszowa). Został

Trzeci talerz
Młoda kapusta kiszona 108

Młoda kapusta kiszona. Kiszona kapusta jest pyszna, krucha, delikatna w smaku, najlepsza z moich kiszonek! Polecam inne nasze przepisy na kiszone warzywa: kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki małosolne w plastrach. Często kupuję młodą kapustę kiszoną, tym razem postanowiłam zrobić sama kapustę kiszoną. Kiszenie młodej kapusty to bardzo prosta rzecz. Wystarczy kapusta, marchew i sól, oraz 1,5 litrowy szklany(...)pojemnik, albo duży słoik i 3-4 dni oczekiwania na młodą kapustę kiszoną. Kiszenie młodej kapusty. Składniki na pojemnik 1,5 litrowy: ok. 1 kg młoda kapusta 3 młode marchewki- 300 g. 1 łyżka soli morskiej (ok. 25 g) na 1 kg kapusty Jak przygotować młodą kapustę kiszoną ? Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do dużej miski. Umytą, obraną marchewkę ścieramy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Postna kapusta wigilijna 229

Postna kapusta wigilijna ma bardzo wiele zastosowań. To baza do mnóstwa świątecznych przysmaków, dlatego warto zapamiętać przepis. Kapusta może stanowić odrębne danie na wigilijnym stole, ale świetnie nadaje się też na nadzienia. Można nadziać nią pierogi, uszka czy paszteciki do barszczu. Będzie też wyśmienitą podstawą świątecznego bigosu czy łazanek. Im dłużej się ją podgrzewa tym jest lepsza – najlepiej poświęcić(...)najmniej 2-3 dni. Koniecznie użyjcie kapusty dobrej jakości, najlepiej poszukać takiej z rynku/warzywniaka – prosto z beczki, niż kupować w supermarkecie. Ja użyłam takiej domowo ukiszonej – jest najlepsza.Postna kapusta wigilijna:2 kg kapusty kiszonej (najlepiej tej domowej, nie może pachnieć octem!)2 duże cebule lub 3 średnie50 g suszonych grzybów (najlepiej połowa borowików)2 łyżki masła2 łyżki oliwy2

Poezja smaku
Szybka surówka z kapusty 5

Szybka surówka z kapusty to świetny dodatek do obiadu . Tę surówkę z białej kapusty zrobisz w 10 minut, wliczając krojenie i tarcie składników. Ja najbardziej lubię przyrządzać tę surówkę z młodej jeszcze kapusty. Młoda kapusta ma świeży smak, szybciej miękkie pod wpływem soli i kroi się zdecydowanie łatwiej, niż kapusta która już trochę leżakowała. Do zrobienia surówki z kapusty poza(...)samą kapustą, potrzebna jest marchew, koperek, czosnek, harissa i olej. Do smaku surówka doprawiona jest solą oraz pieprzem. Ja w surówkach lubię sięgać po harissę w proszku, rzadziej zdarza mi się dodawać harissę w formie pasty. Surówkę z kapusty podać można z każdym niemalże rodzajem mięsa. Sprawdza się połączona z drobiem, wołowiną, wieprzowiną a także z rybami. Koniecznie wypróbuj

MeCooks