kapustą - 16768 przepisów (strona:5/1118)

Kiszona kapusta 29

Domowa kiszona kapusta zapewniła nam nieco pracy podczas marcowych dni kwarantanny. Na szczęście sporą główkę kapusty kupiliśmy już na początku marca, więc cały proces szatkowania i kiszenia odbył się zgodnie z planami. Pamiętam, że u mnie w rodzinnym domu co roku na jesień kisiło się kapustę w wielkich glinianych naczyniach. My jako dzieci włączani byliśmy w szatkowanie kapusty(...)ugniatanie – tak, tak, z umytymi nogami mogłyśmy skakać do woli po świeżej kapuście. Teraz na szczęście podczas kiszenia kapusty nasze dłonie i tłuczek do ziemniaków wystarczyły, aby ubić naszą porcję domowej kiszonej kapusty . Udostępnij Kiszona kapusta – składniki 1 główka białej kapusty (ok. 2,5 kg) 40 g soli (20 g soli na 1 kg kapusty po usunięciu głąba

niecodziennikpary
Kiszona kapusta 32

Domowa kiszona kapusta zapewniła nam nieco pracy podczas marcowych dni kwarantanny. Na szczęście sporą główkę kapusty kupiliśmy już na początku marca, więc cały proces szatkowania i kiszenia odbył się zgodnie z planami. Pamiętam, że u mnie w rodzinnym domu co roku na jesień kisiło się kapustę w wielkich glinianych naczyniach. My jako dzieci włączani byliśmy w szatkowanie kapusty(...)ugniatanie – tak, tak, z umytymi nogami mogłyśmy skakać do woli po świeżej kapuście. Teraz na szczęście podczas kiszenia kapusty nasze dłonie i tłuczek do ziemniaków wystarczyły, aby ubić naszą porcję domowej kiszonej kapusty . Udostępnij Kiszona kapusta – składniki 1 główka białej kapusty (ok. 2,5 kg) 40 g soli (20 g soli na 1 kg kapusty po usunięciu głąba

niecodziennikpary
Kapusta czerwona zasmażana prosto i wytrawnie. 151

Dodatki do dań często grają dużą role przy obiedzie i nie tylko, a możliwości jest całe mnóstwo. Tym razem postawiłam na kapustę czerwoną zasmażaną podawaną na ciepło. Często gości na naszym stole. Robię ja w dwojaki sposób na prosto czyli babciny sposób kapusta, cytryna, sól, bulion warzywny lub na "bogato" z rodzynkami lub żurawiną z octem balsamicznym, winem wytrawnym. Tyle(...)domów tyle zapewne przepisów i sposobów na tą samą kapustę czerwoną. SKŁADNIKI: - kapusta czerwona 1szt - szklankę bulionu warzywnego ( klik ) - sól - świeżo zmielony pieprz - liść laurowy 2szt - sok z cytryny zasmażka do kapusty - 3 łyżki masła - 3 łyżki mąki - 1- 1,5 szklanki wrzątku do wersji na "bogato" - żurawiny garść lub rodzynki - wino wytrawne ok 100ml - ocet balsamiczny do smaku - jeżeli

Basia w kuchni
Zapiekana Kapusta Babci Jasi 5

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapusta zapiekana Zapiekana kapusta z dodatkiem pomidorów i śmietany to najlepszy dodatek do każdego obiadu. Idealnie pasuje do tradycyjnych dań obiadowych, takich jak schabowe, mielone i nie tylko. Zdaniem mojej rodziny to najlepsza kapusta zapiekana na świecie! Pyszna, kapusta z dodatkiem pomidorów z puszki i śmietany to idealny dodatek do każdego dania, bez wyjątku. Mojej rodzinie(...)smakuje, że czasem jemy ją samą z dodatkiem świeżego pieczywa. Kapusta babci Jasi, bo tak tez ją nazywamy, nie trudno się domyśleć dlaczego. Przepis na kapustę pochodzi od naszej babci, który jest niedoporobienia. Nie jadłam lepszej kapusty niż ta! Sam przepis na kapustę nie jest skopomplikowany. Wystarczy postępować z instrukcją którą Wam przygotowałam poniżej i włożyć w nią całe swoje

Przepiski.pl
Domowa kapusta kiszona 32

Kiszona kapusta to po prostu poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji. Jest niskokaloryczna i ma wiele właściwości prozdrowotnych, dla których zdecydowanie warto włączyć ją do naszej codziennej diety. Kiszona kapusta, podobnie jak inne kiszone produkty, jest szczególnie zalecana w profilaktyce chorób przewodu pokarmowego, a także dla zachowania prawidłowego składu naszej mikroflory jelitowej. Ponadto kapusta jest bardzo dobrym źródłem witaminy(...)błonnika pokarmowego, dzięki któremu może obniżać poziom cholesterolu we krwi. Osoby cierpiące na cukrzycę również mogą skorzystać na włączeniu kiszonej kapusty do swojej diety, gdyż wpływa ona na uregulowanie poziomu glukozy we krwi. Dzięki zawartości witamin, zwłaszcza dużej ilości witaminy C, kiszona kapusta wspomaga działanie naszego układu immunologicznego. Warto więc jeść kiszonki dla wzmocnienia odporności. Kiszona kapusta jednak

Z notatnika dietetyka
Młoda kapusta z boczkiem 81

Nastał czas młodych warzyw, jest i młoda kapusta. Przygotowanie jej nie wymaga wiele wysiłku, a efekt jest całkiem smakowity. Lubię dodać kostkę rosołową ( wiem, wiem nie należy) ale to tylko kwestia gustu, jak ktoś jest kostek wrogiem - niech nie dodaje. Ja z kolei nie dodaję cukru do wody w której kapustę gotuję. Do kapusty młode ziemniaki, sadzone jajo, zsiadłe mleko(...)obiad gotowy! Zapraszam!Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 pęczek koperku lub kopru2 średnie cebule ok. 300 g boczku wędzonego1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki octu balsamicznego sok z cytryny1/2 kostki rosołowej (opcjonalnie)sól, pieprzprzygotowanieKapustę umyć, przekroić na cztery części, pokroić w paski nożem lub robotem. Zdarza się że młoda kapusta ma goryczkę. Aby się

Stare Gary
Młoda kapusta na słodko - kwaśno 117

Młoda kapusta na słodko - kwaśno... Cienkie paseczki miękkiej, ugotowanej kapusty. Pokrojona w drobną kostkę cebula. Duża ilość posiekanego koperku. I pyszny słodko - kwaśny smak. Idelany dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: Główka młodej kapusty;  Pęczek koperku; 2 duże cebule; 2 łyżki masła; 1 liść laurowy 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 5 łyżeczek białego cukru; 2 - 3 łyżki(...)octu spirytusowego 10%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki lub poszatkować. Włożyć do garnka, zalać 1,5 litra gorącej, przegotowanej wody i odstawić na 15 minut, aby kapusta zmiękła. Po tym czasie, do kapusty z wodą dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup, liść laurowy, łyżeczkę soli, 5 łyżeczek cukru i pieprz. Gotować na średnim ogniu

Gospodyni Miejska
Klopsiki w Młodej Kapuście 7

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klopsiki w młodej kapuście Klopsiki duszone w młodej kapuście to bardzo smaczne danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom młodej kapusty i nie tylko. Danie to można przygotować z zaledwie kilku prostych składników, a całość w połączeniu ze sobą wręcz rozpływa się w ustach. Klopsiki z mięsa mielonego kojarzą mi się z czasami dzieciństwa, bo najlepsze klopsiki(...)szykowała moja babcia. Szczególnie latem, kiedy mieliśmy swoje warzywa z działki, serwowała klopsiki w młodej kapuście, których smak pamiętam do dziś. Pyszne, aromatyczne mięso z dodatkiem młodej kapusty przygotowanej na domowym bulionie to prawdziwy raj dla podniebienia. Niestety nie umiem odwzorować tego przepisu babci w 100% ponieważ tylko ona umiała przygotować takie perfekcyjne klopsiki w młodej kapuście. Inspirując się przepisem

Przepiski.pl
Góralska kwaśnica na żeberkach 10

Kwaśnica to słynna zupa pochodząca z górskich rejonów. Kwaśna zupa z kapustą kiszoną, gotowana na wywarze z żeberek, kwaśność miesza się z aromatem dymnej wędzonki. Zupa o cudownych właściwościach rozgrzewających, bardzo sycąca, zastępująca jednocześnie pierwsze i drugie danie w trakcie obiadu. Nie jest to najlżejsza z zup, jednak sprawdzi się po ciężkim, pracowitym dniu. Kwaśnica często mylona jest z kapuśniakiem(...)zupa gotowana na żeberkach, bez dodatku włoszczyzny, jest mocno kwaśna. Natomiast kapuśniak to zupa o mniej kwaśnym charakterze, z dodatkiem jarzyn. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Góralska kwaśnica z kapustą kiszoną i karmelizowanym boczkiem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 1 godz.  Kalorie 110 kcal Prawdziwa

ProstePesto.pl
Panierowana kapusta 12

Panierowana w bułce tartej młoda kapusta w ćwiartkach, to pomysł na smaczny i aromatyczny obiad z patelni. To bardzo proste w przygotowaniu danie z 3 składników. które wykonasz w ciągu 30 minut. Przepis na tak przyrządzoną kapustę przywędrował do nas kilka lat temu ze Śląska i stał się jednym z naszych ulubionych! Kapusta smażona w panierce gości na naszym stole(...)każdej wiosny. Dla wszystkich szukających dań wegetariańskich, młoda kapusta w panierce sprawdzi się idealnie. Jeśli panierkę z bułki tartej, zastąpisz np. otrębami owsianymi lub mąką ryżową, taka kapusta okaże się doskonałym daniem bezglutenowym. Po prostu zobacz przepis i dostosuj go do swoich osobistych preferencji, a zaskoczy Cię jego uniwersalność. Przepis na kapustę w panierce polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu

Kuchnia Na Wypasie
Kapuśniak z młodej kapusty 41

Kapuśniak z młodej kapusty na szyjkach . Czemu na szyjkach? Ja uwielbiam je obgryzać, ewentualnie jeszcze preferuję skrzydełka Wy możecie ugotować kapuśniak na tych częściach kurczaka, które lubicie! Osobiście nie lubię kapuśniaku z kiszonej kapusty, którą robi się na zimę , za to uwielbiam 2 rodzaje kapuśniaku: z młodej kiszonej kapusty i ze świeżej młodej kapusty. Na wiosnę, gdy na straganach pojawia(...)się młoda kapusta to robię z niej kapuśniak lub podsmażam na gęsto z boczkiem lub kiełbasą. Kapuśniak z młodej kapusty najczęściej gotuję na szyjkach drobiowych i młodych warzywach, gdyż taki wywar szybko się gotuje wystarczy 30 minut. Świeża młoda kapusta szybko dochodzi, po dodaniu jej do wywaru. Z młodej kiszonej kapusty pyszny jest kapuśniak na żeberkach lub Kapuśniak na ogonach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos z młodej kapusty (4 składniki) 8794

Delikatny, pyszny i aromatyczny bigos z młodej kapusty, przepis obowiązkowy w tym sezonie! Niesamowicie prosty do wykonania, szybki i sycący, idealnie pasuje do sezonowych warzyw i młodych ziemniaków. Bigos z młodej kapusty Nie wyobrażam sobie lata bez bigosu z młodej kapusty. Przedstawiam Wam przepis mojej Babci, spisany specjalnie dla czytelników :) Co roku nie mogę się doczekać sezonu kapuścianego właśnie(...)wyobrazić lepszy czerwcowy obiad. Mam nadzieję, że ten prosty przepis skradnie Wasze serca i zagości na stałe w letnim menu 😍 Dlaczego warto przygotować ten prosty bigos? Sezon na młodą kapustę trwa krótko, warto więc korzystać z jej dobroci! Do przygotowania wystarczy tylko 1 patelnia i 1 garnek – dzięki specyficznemu przygotowaniu nie jest konieczne wstępne obgotowywanie kapusty, które może być

Wilk Syty
Surówka z czerwonej kapusty 50

przepis Surówka z czerwonej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne :) Surówka z czerwonej kapusty to kolejny szybki przepis. Surówka z czerwonej kapusty pasuje do większości dań obiadowych. Koniecznie sprawdź przepis na szybką surówkę do obiadu. Jeśli lubisz czerwoną kapustę sprawdź przepis na modro kapusta , która smakuje na ciepło i zimno. Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 10 min Całkowity czas(...)Ilość porcji: 6 porcji Surówka z czerwonej kapusty sposób przygotowania: Składniki, które potrzebujesz do wykonania surówki z czerwonej kapusty znajdziesz w przepisie na dole tego wpisu. Oznaczyłem #UgotujPrzepis , żeby było Ci łatwiej znaleźć. Do przygotowania tej surówki potrzebujesz niewiele czasu i niewiele składników. Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście, wykrój głąb i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Kapustę umyj dokładnie

ugotuj-przepis.pl
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem 425

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem – to danie, które często lubię przygotowywać, gdy tylko młoda kapusta pojawi się na ryneczku i w warzywniakach. A, że okres wiosenny już nastał i w sklepach zaczęły pojawiać się zielone główki młodej kapusty, to nie mogłam się oprzeć pokusie, by zrobić pyszną młodą kapustę zasmażaną z dodatkiem boczku i koperku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Młoda kapusta zasmażana z boczkiem – z czym podawać? Kapusta taka idealnie pasuje do zwykłych kotletów schabowych, czy też kotletów mielonych. A do tego młode ziemniaczki z koperkiem albo grube smażone talarki ziemniaczane – pychota! Czasami jednak zajadamy młodą kapustę zasmażaną z boczkiem po prostu bez dodatków lub z pajdą chleba, szczególnie, gdy robimy młodą kapustę duszoną w pomidorach

Kulinarne Przeboje
Przepisy na pyszną kapustę na Wigilię 1962

Kapusta stanowi nieodłączny element Wigilijnych przysmaków. Nie wiecie w jaki sposób przygotować ją w tym roku? Poniżej kilka receptur na smakowitą kapustę na Wigilię. Kapusta na Wigilię – w jakiej formie ją podać? Proponujemy kapustę z grzybami, grochem, fasolą lub pomidorami. Inne pomysły na przepisy z kapustą znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/grzyby-kapusta-i-pierogi Kapusta na Wigilię z grzybami Składniki(...)kapusty kiszonej 50 g suszonych borowików 4 łyżki oleju 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka mąki Cukier Sól Pieprz Grzyby myjemy, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody i moczymy przez kilka godzin. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie przez około 20 minut. Odcedzamy, zachowując osobno wywar i grzyby. Kapustę opłukujemy dwukrotnie na sitku pod chłodną, bieżącą

Kosą po patelni
Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? 456

tegorocznej Wigilii nie może zabraknąć łazanek , czyli makaronowych klusek z kapustą i grzybami. Przepis na łazanki z pewnością znajdzie też kilku amatorów wśród czytelników bloga, jak i wszystkie pozostałe przepisy proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia. Łazanki z kapustą i grzybami są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać gotowy makaron łazanki(...)mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? Ciasto na łazanki jest identyczne jak w przepisie na kluski z makiem. A farsz bardzo zbliżony jak do rogalików z kapustą i grzybami , czy tradycyjnych pasztecikó w, czy krokietów z kapustą i grzybami. Kapusta z grzybami: 500 g kiszonej kapusty 2 garści grzybów suszonych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Włoska kapusta faszerowana gołąbkowym nadzieniem 67

Włoską kapustę uwielbiam pod wieloma postaciami. Najczęściej robię z niej gołąbki, ale smakuje wspaniale również w zupie jarzynowej, czy jako jedno z warzyw dodawanych do rosołu. Próbowaliście kiedyś faszerować włoską kapustę? Nie? No to dzisiaj zapraszam Was do spróbowania takiego własnie sposobu na włoską kapustę.Składniki:niezbyt duża włoska kapusta,masa mięsna na gołąbki w ilości odpowiedniej(...)wielkości kapusty (jeśli nie macie swojego ulubionego przepisu na farsz do gołąbków, to zapraszam do >tego przepisu<), odrobina oleju,sól, cukier.Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wykroić lekko głąb. Zagotować wodę z solą i odrobiną cukru, obgotować w niej kapustę (kilkanaście minut na wolnym ogniu).Kapustę wyjąć z wody, przestudzić. Porozsuwać liście w taki

Codzienna kuchnia niecodzienna