kapustą - 19268 przepisów (strona:14/1285)

Kiszona kapusta w słoikach. 73

Kapusta kiszona jest bardzo prosta do zrobienia. Może ją zrobić każdy, nawet  jeśli nie ma miejsca do przechowywania. Można robić ją na bieżąco i po ukiszeniu  trzymać w lodówce.  Domowe kiszonki są bardzo zdrowe dlatego warto je robić samemu.  Kapusta kupiona w sklepie, często jest zakwaszana octem. Zawsze jesienią kisimy kapustę w beczce, ale po ukiszeniu(...)słoikach.  Jedna główka, około 2,5 kg, to 2 słoiki 900 ml. i jeden 700 ml.  Słoiki napełnione do 3/4 wysokości.  Składniki: 1 główka białej kapusty 1 marchewka (niekoniecznie) sól 20 g. na 1 kg. poszatkowanej kapusty  Wykonanie: Główka kapusty którą kupiłam ważyła niecałe 2,5 kg.  Najpierw należy usunąć wierzchnie liście, przekroić i usunąć

Agusiowe smakołyki
Młoda kapusta z boczkiem 54

Młoda kapusta z boczkiem to dodatek do obiadu, który jest gotowy bardzo szybko. Ja uwielbiam wszelkie wariacje potraw z dodatkiem młodej kapusty np. bigosy, kapusty zasmażane, ale również surówki z młodej kapusty. Młoda kapusta zasmażana z boczkiem smakuje najlepiej jako dodatek do młodych gotowanych ziemniaków, ale również świetnie smakuje ze świeżą kajzerką lub grubym kawałkiem świeżego wiejskiego chleba z masłem(...)Polecam również spróbować mój przepis na bigos z młodej kapusty z dodatkiem sporej ilości mięsa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z boczkiem – Składniki 1 średnia główka młodej kapusty 200 g wędzonego boczku 1 łyżka masła 200 ml bulionu warzywnego bądź wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny czubata łyżka mąki pszennej pęczek koperku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle

To Musisz Wiedzieć
Kiszona kapusta z marchewką – przepis 53

Kiszona kapusta z marchewką Kiszonki, kiszone warzywa to produkty pełne wspaniałych dla nas wartości. Są bogactwem m.in. witamin B i C a powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego pobudzają trawienie, regulują prace jelit. Kiszona kapusta ma również działanie przeciwwirusowe, wzmacniające odporność. Kiszona kapusta usprawnia metabolizm, jest lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca Uwielbiam ogórki kiszone, choć(...)robimy latem, za to kiszoną kapustę czy sok z kiszonych buraków właśnie teraz – mega zdrowe i tanie. Poniżej przedstawiam Wam przepis na domową kapustę kiszoną w wersji z marchewką. Jedyne co potrzebujemy to kapusta, marchew i sól. Jeśli lubicie, możecie dodać tu jeszcze kminku. PRZEPIS KISZONA KAPUSTA Z MARCHEWKĄ Składniki: 2 kg kapusty białej 1 duża marchewka sól kamienna

Dorota Smakuje
Kiszona kapusta czerwona 53

Kiszona kapusta czerwona Kiszonki, kiszone warzywa to produkty pełne wspaniałych dla nas wartości. Są bogactwem m.in. witamin B i C a powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego pobudzają trawienie, regulują prace jelit. Kiszona kapusta ma również działanie przeciwwirusowe, wzmacniające odporność. Kiszona kapusta usprawnia metabolizm, jest lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca Uwielbiam ogórki kiszone, choć te robimy(...)latem, za to kiszoną kapustę czy sok z kiszonych buraków właśnie teraz – mega zdrowe i tanie. Poniżej przedstawiam Wam przepis na domową kapustę kiszoną w wersji klasycznej. Jedyne co potrzebujemy to kapusta i sól. Jeśli lubicie, możecie dodać tu jeszcze kminku. PRZEPIS KISZONA KAPUSTA CZERWONA Składniki: 2 kg czerwonej kapusty sól kamienna – ok 2 łyżki Jak zrobić kiszoną kapustę czerwoną

Dorota Smakuje
Kapusta z grochem – stary sprawdzony przepis 112

Tradycyjne danie, które warto przygotować wcześniej, ponieważ doskonale przechowuje się w lodówce, To kapusta z grochem , bo o niej mowa i nasz stary sprawdzony przepis! Do przygotowania tego wyjątkowego dania potrzebne będą kilogram kiszonej kapusty, pół kilograma grochu, cebula, masło, cukier oraz przyprawy. Kapusta z grochem to staropolska postna potrawa wigilijna. W wierzeniach ludowych symbolizowała obfitość, urodzaj i bogactwo oraz(...)witalność. Kapusta z grochem dzięki dodatkowi masła, staje się bardzo aksamitna i kremowa. A jej maślanemu smakowi nie dorówna żaden inny tłuszcz. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na kapustę. Min. na postną kapustę z grzybami , wyjątkowy kapuśniak z kaszą jęczmienną , oraz kapustę „bidulę „. Polecamy też pyszną kapustę z grzybami i makaronem. Kapusta z grochem – stary

Kuchnia Na Wypasie
Modra kapusta 61

dwie szkoły robienia modrej kapusty: śląska i wielkopolska. W wersji śląskiej do kapusty dodawany jest podsmażony boczek a w wersji wielkopolskiej jabłka. Ja lubię obie wersje tejże kapusty i robię je u siebie w domu naprzemiennie. Kapustę modrą podaję jako dodatek do pieczonych mięs (kaczki, karkówki, rolad) oraz do mięs w sosie. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz(...)Facebook:  MeCooks Gotowana kapusta czerwona Składniki na modrą kapustę. 1 kg czerwonej kapusty 2 łyżki octu jabłkowego 10 dkg cebuli 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczka pieprzu 2 łyżki masła klarowanego albo oleju słonecznikowego 25 dkg jabłek 2,1 l wody 1 łyżeczka cukru kryształu Jak zrobić modrą kapustę. Cebulę pokroić

MeCooks
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I MARCHEWKĄ 118

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki fot. Moja Książka Kucharska Przepis na surówkę z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką do obiadu. Pyszna surówka do obiadu z kapusty kwaszonej, z marchewką i jabłkiem. Surówka z kapusty na słodko, doprawiona cukrem i olejem. Prosty przepis na surówkę obiadową z kiszonej kapusty i marchewką. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go ! Polecam(...)przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie surówki z kiszonej kapusty i marchewki do obiadu. Surówka z kiszonej kapusty i marchewki obiadowa fot. Moja Książka Kucharska Składniki na surówkę z kiszonej kapusty i marchewki obiadową: 0,5kg białej, kiszonej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru szczypta soli Surówka z kiszonej kapusty i marchewki przepis. Przygotowanie surówki

Moja Książka Kucharska
PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI, postne 113

Pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami. Pyszne, tradycyjne pierogi ze słodkiej kapusty, pieczarkami, cebulką i jajkiem na twardo, doprawione koprem, wędzoną papryką i ziołowym pieprzem. Postne pierogi na wigilię. W dawnej kuchni polskiej do pierogów ze świeżej kapusty dodawano posiekane jajka ugotowane na twardo oraz świeży koperek. Smak(...)pierogów uszlachetniano niekiedy dodatkiem z wędzonych śliwek. Dzisiaj powszechnym dodatkiem do pierogów z białej kapusty są pieczarki, a w sezonie inne świeże grzyby . Farsz pierogowy jest wówczas bardziej intensywny i ciemniejszy. Bardzo delikatne w smaku i uwielbiane przez dzieci będą pierogi bez dodatku grzybów, papryki i ziołowego pieprzu. Jak robi się pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami wigilijne- wypróbowany przepis

Moja Książka Kucharska
Surówka z kapusty – czerwona czy modra 224

Surówka z kapusty…Właściwie to jakiej nazwy używacie, czerwona kapusta czy modra? Przyzwyczaiłam do nazwy czerwona kapusta, bo tak też i jest zwana po szwedzku. Po 26-u latach w Szwecji spolszczam wszystko co się da, ale u nas w domu faktycznie ta kapusta zawsze była czerwona. Moja mama zawsze robiła surówkę z kapusty. Prosta tradycyjna surówka z jabłkiem(...)cebulą, marchewką i oczywiście czerwoną kapustą. Polewana dressingiem z oliwy lub wymieszana z majonezem. Zawsze pyszna! Duża miska wypełniona po brzegi drogocennymi warzywami. Podobnie jest u mnie w domu. Obiad zaczynam od przygotowania surówki. Kapusta koniecznie musi być drobno pokrojona, najlepiej przy pomocy kuchennego robota. Surówka z kapusty zajmuje pół talerza, a ta świetnie pasuje do ryby jak i mięsa

codojedzenia
Kapusta kiszona w domowym zaciszu 340

Kiszona kapusta jest chyba jednym z najbardziej kontrowersyjnych składników kulinarnych na całym świecie. Albo ją kochasz albo jej nienawidzisz. Albo jesz ją garściami, albo nawet nie możesz na nią patrzeć. Nigdy nie spotkałam się z rekacją „pomiędzy”. „Pomiędzy” rozpoczyna się, kiedy w grę wchodzi proces zakwaszania kapusty. To pozornie „prostackie” warzywo ma bowiem swoją „duszę(...)najbardziej „wyrafinowana” kapusta kiszona (wiem, że to brzmi jak oksymoron!) jest naturalnie fermentowana, tak jak wino. Zachowuje ona głęboki, ziemisty profil smakowy, naturalną chrupkość zielonej kapusty i bardzo zbalansowaną kwasowość. Masowo produkowana kiszona kapusta często nie jest naturalnie fermentowana. Przemysłowy dodatek, który przyspiesza proces zakwaszenia powoduje, że staje się ona kwaśna jak ocet i maziowata w teksturze. Rzadko

Jem więc Jestem
Kapusta z grochem i grzybami 287

wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna. Składniki:2 kg kiszonej kapusty0,5 kg grochu łuskanego2 cebule10 dag suszonych grzybów1 łyżka kminku całegosól, pieprz, cukierolej do smażenia4 liście laurowe6 kulek ziela angielskiegoGroch zalewamy wodą  i pozostawiamy najlepiej(...)Grzyby zalewamy zimna woda i czekamy około pół godziny żeby się namoczyły. Następnie gotujemy groch około 1 godziny aż do miękkości. Ale nie może być rozgotowany. Kiszona kapustę płuczemy w zimnej wodzie a następnie siekamy ją. Następnie gotujemy w osobnym garnku z listkami laurowymi, zielami angielskimi i kminkiem. Cebulę kroimy w kostkę, a grzyby w paseczki

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta z grochem i grzybami 226

wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna. Wczoraj zaserwowałam ją na Wigilii blogerskiej. I znalazła swoich amatorów do tego stopnia, że musiałam się nią podzielić także na wynos. No i dobrze! Choć kocham kapustę to jednak zbyt skutecznie działa na perystaltykę(...)Grzyby zalewamy letnią wodą i czekamy około pół godziny żeby się namoczyły. Następnie gotujemy groch około do godziny aż do miękkości. Ale nie może być rozgotowany. Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie (żeby nie była zbyt kwaśna) a następnie siekamy. Potem gotujemy w osobnym garnku w małej ilości wody z listkami laurowymi, zielami angielskimi i kminkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Przepisy na surówki 403

zdjęciu: Surówka z młodej kapusty z pomidoramiBuraczki ćwikłowe na zimnoBuraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem ColesławĆwikła z chrzanem Duszona czerwona kapustaDuszona marchewkaMizeriaSałata ze śmietanąSałata ze śmietaną i jajkiemSałata z dressingiem jogutrowo-koperkowym Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowymSałata z marynowaną fasolkąSałata z ogórkiem Surówka wielowarzywna weselnaSurówka wielowarzywna z kapustą pekińską Surówka z buraczka ze słonecznikiem Surówka z czerwonej kapusty(...)ISurówka z czerwonej kapusty IISurówka z czerwonej kapusty z chrzanemSurówka ze świeżego szpinaku z pomidorem Surówka z kalarepy ISurówka z kalarepy IISurówka z kalarepy III Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem Surówka z kapusty pekińskiej z lubczykiem Surówka z kapusty pekińskiej z marchewkąSurówka z kapusty pekińskiej z owocem kaki  Surówka

Kuchnia domowa Ani
Żeberka w kapuście 109

Żeberka w kapuście to danie bardzo tradycyjne i bardzo pyszne. To jedna z potraw, które – podobnie jak bigos – najlepiej smakuje zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowych kalorii…:) A wyglądając za okno można śmiało przygotować sobie dodatkową porcję, bo na wiosnę póki co się – niestety – nie zanosi… To proste i bardzo pożywne danie, chyba(...)jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania. Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:)Żeberka w kapuście – składniki:1 kg żeberek1 kg kapusty1-2 cebulesól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowychtłuszcz do smażenia (u mnie smalec) 1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić

UgotujmyTo.pl
Schab ze śliwką na kapuście 152

Pyszny schab w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek - polecam :)SKŁADNIKI600g schabu bez kości100g wędzonego boczku300g kiszonej kapustyok 15 sztuk suszonej śliwki2 jabłka2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekolej do smażeniaPRZYGOTOWANIECebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, Dodajemy kapustę, jabłka i suszone śliwki do boczku(...)małym ogniu. W tym czasie mięso kroimy na 4 kotlety. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem i dusimy razem do miękkości. Podajemy np. z ziemniakami. Pyszny schab z kapustą i śliwką

Moje Kuchenne Rewelacje