kapustą - 16768 przepisów (strona:14/1118)

Młoda kiszona kapusta 57

ukiszona kapusta jest rewelacyjna! Nie trzeba jej mocno ubijać więc nie wymaga nawet wysiłku w zrobieniu. Jest tak smaczna, że zajadaliśmy ją jako surówkę bez żadnego doprawiania. Polecam!składnikigłówka młodej kapustyczosnek 1 główka, podzielona na ząbkikorzeń chrzanu dł ok 6 -10 cm pokrojony na paskiliść chrzanowykminek - u mnie solidna garśćkilka gałązek kopru, najlepiej samych kwiatów + duży pęczek koperkusól kamienna(...)Włożyć do dużej miski zasypać solą ( sypać, mieszać i próbować czy wystarczająco słone) , posypać kminkiem, dodać ząbki czosnku  i odstawić na co najmniej  30 minut, aż kapusta puści sok. Wymieszać z pokrojonym koperkiem ( koper zostawiam w całości). Na dno naczynia (słój lub kamionka) w którym będziemy kisić położyć liść który zdjęliśmy z kapusty, drugi położymy na wierzchu. Kapustę

Stare Gary
Postna kapusta z grzybami 149

Kapusta z grzybami to potrawa, bez której Boże Narodzenie nie istnieje. Ja nie znam domu, gdzie nie podaje się jej podczas wigilijnej kolacji. każda gospodyni ma swoje sposoby, aby była pyszna i pachnąca świętami. Mój sposób to przede wszystkim dobrej jakości grzyby, których nie obgotowuję przed duszeniem, gdyż(...)sposób traci się większość smaku. Wystarczy dobrze grzyby wymoczyć, a potem udusić razem z cebulką. Spróbujcie mojego sposobu, a na pewno zauważycie różnicę :)Składniki:ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty,3 garście suszonych grzybów,1 większa cebula,3 średnie liście laurowe,1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,1 łyżeczka cukru,sól, świeżo mielony pieprz - do smaku.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej 87

sprawdzone i ulubione przepisy, które są w naszych rodzinach od lat. Przepisy różnią się w mniejszym lub większym stopniu, ale smak każdy zna. Dzisiaj proponuję przepis na gołąbki z kapusty włoskiej bo zatęskniłam do niedzielnych obiadów w rodzinnym domu…Gołąbki – składniki:duża główka kapusty włoskiejok. 750g mięsa mielonego2 jajkapół szklanki ryżu ugotowanego al dente (czyli musi być lekko(...)opcjonalniepól szklanki wody Do dużego garnka wlewam wodę i dodaję 2-3 łyżki octu, który sprawi że liście się nie rozpadną w czasie gotowania. Doprowadzam do wrzenia. Liście kapusty odcinam i opłukuję a następnie pojedynczo albo po 2-3 (w zależności od wielkości garnka i liści kapusty a także od wprawy) zanurzam na chwilkę w wodzie – powinny zrobić

UgotujmyTo.pl
Klasyczne Łazanki z Kapustą 167

Tradycyjne danie zasilające menu polskich domów. Farsz na klasyczne Łazanki jakie najczęściej goszczą u mnie w domu składa się jedynie z cebuli oraz kapusty i przyznam, że takie skromne połączenie najbardziej mi smakuje. Polecam.Klasyczne Łazanki z Kapustą - Składniki:400-500 g makaronu łazankimała główka kapusty (do 2 kg)2 duże cebule1 kostka bulionowa - grzybowamasłomaggisól pieprzKlasyczne Łazanki z Kapustą - Sposób(...)przygotowania:Posiekaną kapustę gotujemy w wodzie przez ok. 2 godziny.Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle. Odcedzamy kapustę i dokładnie "wyciskamy" aby pozbyć się nadmiaru wody - przekładamy do zeszklonej cebuli i wszystko razem smażymy przez ok. godzinę dość często mieszając. Pod koniec dodajemy kostkę grzybową, niewielką ilość maggi i doprawiamy solą i pieprzem.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie

Słodka Strona
ŻEBERKA NA KAPUŚCIE 81

Stary, swojski przepis na kapustę i dodatek mięsny czyli żeberka. Przepis od mojej babci, uwielbiam tak podane  żeberka. A do tego koniecznie ziemniaczki w mundurkach Składniki: 1 kg kapusty 1/2 kg kapusty kiszonej 20 dag boczku wędzonego pętko kiełbasy 5 żeberek 4 marchwie garść suszonych grzybów 3 liście laurowe Kamis 5 ziaren angielskich Kamis 4 pieprze ziarniste Kamis sól(...)smaku Wykonanie: Grzyby moczymy najlepiej na noc. Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka,dodajemy umytą i wyciśniętą kapustę kiszona. Zalewamy wodą- na wysokośc kapusty. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchew i wszySTkie przyprawy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w pólplasterki kiełbaskę i boczek,dokładamy do garnka. Dodajemy też żeberka, dorzucamy pokrojone wymoczone grzyby, a wywar z moczenia wlewamy do garnka. Kiedy kapusta zacznie

Z Majeczką w kuchni
CZERWONA KAPUSTA NA CIEPŁO 117

Czerwona kapusta na ciepło niezbyt często gości na moim stole, mimo, że bardzo ja lubię. Sama nie wiem dlaczego? Może dlatego, że mam zawsze problem z jej doprawieniem? Smakuję.. smakuję.. doprawiam.. dosypuję.. i suma sumarum otrzymuję zawsze całkiem niezły efekt, ale co ja się nadoprawiam!Dziś były roladki z szynki a do nich bardzo fajnie pasuje(...)właśnie czerwona kapusta na ciepło.Składniki:1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości)1 jabłko3 łyżki octu winnegosól do smakucukier do smaku masło15 dkg boczku1 łyżka mąki Wykonanie:Kapustę szatkujemy jak najdrobniej.  Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do kapusty.Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta będzie

Walijskie Pichcenie
Filet z Kurczaka pod Pierzynką z Młodej Kapusty 11

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet z kurczaka pod pierzynką z młodej kapusty Kurczak to najczęściej wybierane mięso, które serwowane jest na obiad w wielu domach. Najbardziej popularnym daniem z fileta z kurczaka są kotlety panierowane w jajku, bułce i smażone na odrobinie oleju. Warto czasem przygotować coś nowego, by pozytywnie zaskoczyć swoich domowników i urozmaicić swoje codzienne menu. Biorąc pod uwagę(...)sezon na młodą kapustę w pełni, warto go wykorzystać i przygotować z niej coś pysznego. Na moim blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na dania z młodej kapusty jak na przykład: Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem Pałki z kurczaka pieczone na młodej kapuście Naleśniki z młodą kapustą Gołąbki bez zawijania Tym razem postanowiłam przygotować filet z kurczaka

Przepiski.pl
Łazanki z młodej białej kapusty 9

Młoda biała kapusta gotuje się znacznie szybciej niż ta dostępna w zimie. Dlatego łazanki czy kapusta zasmażana przygotowane z młodej kapusty to błyskawiczne potrawy. Kapustka jest soczysta, słodkawa, o bardzo delikatnym smaku. Na jej bazie przygotowane łazanki nie wymagają mocnego przyprawiania, wystarczy jedynie lekko dopełnić smak solą i pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Łazanki z młodą kapustą i łopatką wieprzową(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 230 kcal Błyskawiczne łazanki z młodą białą kapustą, makaronem jajecznym i łopatką wieprzową. Jednogarnkowe łazanki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mięsa z łopatki wieprzowej 2 małe żółte cebule 250 g makaronu jajecznego na łazanki Czaniecki 2 mniejsze główki młodej

ProstePesto.pl
Postna kapusta z grzybami 22

moim domu postna kapusta z grzybami była, oprócz farszu do wigilijnych pierogów, także samodzielnym dodatkiem do wigilijnego karpia. Jej niepowtarzalny zapach i aromat niezależnie od pory roku i pogody za oknem zawsze będzie mi się kojarzył z białymi świętami. Rodzinna receptura praktycznie się nie zmieniła, choć w zależności od pokolenia przyrządzana była nieco odmiennie. Babcia kapustę dodatkowo szatkowała, a grzyby(...)umieszczała w kapuście w całości. Mama robiła odwrotnie kapustę dodatkowo odciskając. Ja również przyrządzam ją po swojemu i w zależności od tego czy używam jej później jako farszu do pierogów dodatkowo ją mielę lub nie. Tradycyjny przepis na postną kapustę z grzybami, nazywaną czasem „wigilijnym bigosem”, jest prosty i krótki jak lista składników niezbędnych do jego przyrządzenia. Osoby ortodoksyjnie podchodzące

Kulinarna Pokusa
Wigilijna kapusta z grzybami 23

Kapusta z grzybami to jedno z dań, które podawane są na Wigilię. Do jej przygotowania bardzo polecam użyć suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki, koźlarze), dzięki czemu danie będzie bardziej aromatyczne. Można przygotować ją 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce albo zawekować.  Polecam również inne przepisy na Wigilię: Krokiety z kapustą i pieczarkami   Wigilijna kapusta z grzybami  Pierogi(...)kapustą i pieczarkami Paszteciki z kapustą i pieczarkami Uszka i pierogi z kapustą i grzybami Pieczone pierożki z kapustą i grzybami Smażony karp z karmelizowaną cebulą Ryba po grecku (najlepsza) Śledzie pod szubą Śledzie ze śliwkami Śledzie w cytrusach Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej   Wigilijna kapusta z grzybami Składniki: 1kg kapusty kiszonej 50g suszonych grzybów 1 cebula

Obiad gotowy
Klasyczne żeberka z młodą kapustą 35

Klasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta. Przepis na to danie to idealna propozycja na niedzielny wspólny posiłek. Żeberka najlepiej podać z gotowanymi ziemniakami. Jak przygotować: Żeberka z paprykami i cydrem Składniki na młodą kapustę 2 kapusty 1 marchewka 250g kiełbasy ewentualnie szynki, albo innej wędliny(...)marchwie 1 cebula pietruszka 300ml buliony wołowego 2 łyżki mąki 100 ml wody 3 liście laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz Sprawdź przepis na: Żeberka w pikantnej glazurze Młoda kapusta – przepis Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski i posypujemy odrobiną soli, aby zmiękłą. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy także pokrojoną kiełbasę, albo inną wędlinę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wigilijna kapusta z grzybami 50

Wigilijna kapusta z grzybami Wigilijna kapusta z grzybami to moje ulubione świąteczne danie. Wspaniale smakuje nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy ale także w pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia, gdy słodko-kwaśny smak kapusty i grzybów doskonale się uzupełnią. Przygotowując kapustę z grzybami nie robię tradycyjnej zasmażki na mące. Wolę, gdy kapusta jest bardziej wytrawna, dlatego zasmażkę zastępuję startym(...)surowym ziemniakiem, dodanym pod koniec duszenia. Kremowy smak moja kapusta z grzybami zawdzięcza łyżce zimnego masła, wrzuconego tuż przed podaniem. Idealna proporcja kapusty i grzybów to na dwie części ugotowanej kapusty jedna część ugotowanych grzybów. Ale proporcje można ustawić według własnego upodobania oraz  naszych grzybowych możliwości. Gdy mamy mniej grzybów do kapusty można dodać więcej wywaru i dzięki temu

Korniszonki
Wigilijna kapusta z grzybami 54

Wigilijna kapusta z grzybami Wigilijna kapusta z grzybami to moje ulubione świąteczne danie. Wspaniale smakuje nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy ale także w pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia, gdy słodko-kwaśny smak kapusty i grzybów doskonale się uzupełnią. Przygotowując kapustę z grzybami nie robię tradycyjnej zasmażki na mące. Wolę, gdy kapusta jest bardziej wytrawna, dlatego zasmażkę zastępuję startym(...)surowym ziemniakiem, dodanym pod koniec duszenia. Kremowy smak moja kapusta z grzybami zawdzięcza łyżce zimnego masła, wrzuconego tuż przed podaniem. Idealna proporcja kapusty i grzybów to na dwie części ugotowanej kapusty jedna część ugotowanych grzybów. Ale proporcje można ustawić według własnego upodobania oraz  naszych grzybowych możliwości. Gdy mamy mniej grzybów do kapusty można dodać więcej wywaru i dzięki temu

Gotujemy i jemy
Klopsiki duszone w młodej kapuście 568

Klopsiki duszone w młodej kapuście – to pyszne danie jednogarnkowe albo ściślej mówiąc z jednej patelni ;) Póki sezon na młodą kapustę trwa, polecam gorąco wypróbować ten przepis, bo takie klopsiki duszone w młodej kapuście to prawdziwe niebo w gębie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klopsiki duszone w młodej kapuście – Składniki: Składniki na klopsiki wieprzowe: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1/3 czerstwej(...)łyżki bułki tartej – ok. 20 g 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia Składniki na duszoną młodą kapustę: 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 900 g (po poszatkowaniu ok. 600 g liści, bez twardych części) 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania