kapustą - 19268 przepisów (strona:23/1285)

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą 141

Najlepsza sprawdzona czerwona kapusta na zimę do słoików. Dodatek jabłek i cebuli sprawia, że jest pyszna!. Jeśli macie czym szybko poszatkować kapustę to zrobienie tej sałatki jest bardzo proste i super szybkie. Składniki na 7 litrowych słoików: 3 kg czerwonej kapusty, jedna duża główka 1,5 kg jabłek 1 kg cebuli 4 łyżeczki soli morskiej Zalewa: 2 litry wody(...)szklanka cukru 2 szklanki octu liście laurowe ziele angielskie Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl  1. Kapustę i cebulę poszatkować. Kapustę zasolić, gdy puści sok można lekko odcisnąć. Cebulę zagotować, odcedzić. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami, wsypać kapustę, gotować 10 minut. Po koniec gotowania dodać jabłka i cebulę, gotować 2 minuty

Apetyczna babeczka
Schab w kapuście kiszonej 139

Gotuję dla męża i dwoje dzieci Schab w kapuście kiszonej Składniki: schab - 1,50 kg kapusta kiszona - 1 kg śmietana - 250 g cebula - 2 szt sól i pieprz bazylia oregano ziele angielskie - 4 ziarenka liść laurowy - 2 listki oliwa PRZYGOTOWANIE: Mięso pokroić na 12 kotletów, lekko rozbić. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor(...)Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, przesmażyć na oliwie z przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na złoty kolor, wymieszać z cebulą, chwilę poddusić. W naczyniu żaroodpornym, układać warstwami, kapusta, kotlety, do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być kapusta. Posypać wierzch kapusty bazylią i oregano, polać śmietaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec ok.60 minut

Kuchnia Danusi
Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 140

jestem zadowolona - tym bardziej, że to pierwsze paszteciki w moim wykonaniu i dodatkowo w niecodziennej odsłonie. Uwielbiam takie inspirujące wyzwania! I oczywiście mam apetyt na więcej! Paszteciki z kapustą i fasolą w walentynkowej odsłonie Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 15 dag drożdży 1 łyżeczka cukru na farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 20 dag fasoli białej(...)papryka) dodatkowo: 1 jajko ziarna kminku/sezamu Fasolę namoczyć (optymalnie 12 godzin - można krócej, wówczas wydłuży nam się nieco czas gotowania) a następnie gotować do miękkości w lekko posolonej wodzie. Kapustę drobno posiekać, ugotować do miękkości. Rozgrzać patelnię dodając 1 łyżkę oleju. Cebulę obrać, posiekać w kostkę wrzucić na rozgrzaną patelnię, zeszklić. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki, dodać do cebuli podobnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Łazanki z młodą kapustą i boczkiem 8

moim notatniku „młoda kapusta” jest notka, którą nazwałam „odpowiedniki przepisów z kapusty”. I są tam te wszystkie gołąbki, surówki, itp. Przeglądałam te opcje parę tygodni temu. Wiedziałam co poleci na drugi ogień. Piszę „drugi”, bo na pierwszy poleciała surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim . Łazanki z młodą kapustą i boczkiem zrobiłam już(...)wyszło poprawne. Jak My się dowie, że trzeci raz (w tak krótkim czasie) będę robić łazanki, wywali mnie z domu. No nie lubi, nic na to nie poradzę. Młoda kapusta zaczyna smakować już tak jak powinna, można już w kuchni kombinować. Miesiąc temu, trochę z głupoty, kupiłam młodą kapustę i to nie było to. Niby była to kapusta już polska

Kardamonovy
Staropolski bigos z kiszonej i słodkiej kapusty 51

Bigos staropolski z kiszonej i słodkiej kapusty. Bigos staropolski z kiszonej i słodkiej kapusty       Bigos staropolski z kiszonej i słodkiej kapusty to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. To danie, które kojarzy się z długimi jesienno-zimowymi wieczorami i ciepłym domem. Przygotowanie bigosu wymaga odrobinę pracy, ale efekt końcowy z pewnością zrekompensuje nam wysiłek.     Bigos staropolski(...)które  z pewnością zadowoli niejednego smakosza. Jego bogaty smak i aromat sprawią, że chętnie będziemy do niego wracać o każdej porze roku. Bigos przygotowany z kiszonej i słodkiej kapusty, na wędzonym boczku i pieczonym mięsie. Bigos staropolski. Bigos staropolski      Bigos to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni polskiej. To aromatyczne danie z mięsem, kiszonej i słodkiej

Moja Książka Kucharska
Gołąbki z kaszą i grzybami 23

oraz sporej ilości golonki bądź też mięsa, na przykład mielonego. Zdecydowanie inaczej ma się to w kwestii gołąbków, na które przepis mam dla Was poniżej. Te gołąbki bazują na kapuście i farszu w skład, którego wchodzi kasza oraz grzyby. Jeśli chodzi o wybór kaszy to zdecydowałam się wykorzystać połączenie kaszy gryczanej i kaszy jęczmiennej. Z kolei w kwestii grzybów, sięgnęłam(...)łyżeczki kminku w ziarnach 1,5 -2 łyżeczki soli 1 łyżka soli 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu 20 dkg kaszy gryczanej prażonej 10 dkg kaszy jęczmiennej 1,5 kg kapusty na gołąbki Sos pieczarkowy: 15 dkg cebuli 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 250 ml wody z moczenia grzybów 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu 100 ml śmietanki

MeCooks
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem 36

Wciąż trwa sezon na młodą kapustę. Przygotowuję ją na wiele sposobów, na ciepło, na zimno, z dodatkiem mięsa bądź bezmięsną. Często na moim stole pojawia się surówka z młodej kapusty z koperkiem czy bigos z młodej kapusty, ostatnio nawet przygotowałam zupę warzywną na bazie młodej kapusty. Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem to bardzo smaczny dodatek do wiosennego obiadu(...)posiłek np. z pszenną kajzerką ze świeżym masłem. Przygotowanie tego dania jest praktycznie błyskawiczne od rozpoczęcia pracy do pierwszego kęsa mija mniej niż 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem – Składniki 1 średnia główka młodej kapusty 200 g kiełbasy podwędzanej 1 łyżka masła 3/4 szklanki bulionu bądź wody łyżeczka cukru łyżeczka soku z cytryny płaska

To Musisz Wiedzieć
Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 64

sporej ilości suszonych grzybów. Farsz kapuściano grzybowy przygotowuję wcześniej w większej ilości i mrożę w porcjach, by szybko móc przygotować przekąskę na wieczór. Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami to idealne danie na imprezę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego garść sezamu 1 jajko(...)posmarowania pasztecików Składniki na farsz z kapusty kiszonej ok. 400 g odsączonej kapusty kiszonej 1 szklanka wrzątku bądź wody z gotowanych grzybów 200 g pieczarek kilka suszonych grzybów 2 średnie cebule 2 liście laurowe kilka łyżek oleju do smażenia 2 łyżki masła do smażenia sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą

To Musisz Wiedzieć
Ciapkapusta po śląsku 38

Przepis na proste w przygotowaniu danie kuchni regionalnej, czyli ciapkapusta po śląsku. Jeśli zastanawiasz się, jak smakuje ciapkapusta z kiszonej kapusty, to jest pomiędzy smakiem bigosu, zasmażanej kapusty oraz kapuśniaku z ziemniakami. Zresztą, ten kto nie próbował tego śląskiego dania, koniecznie powinien. Ten, kto zna, z pewnością posiada swój sprawdzony przepis na ciapkapustę po śląsku. Każdy przygotowuje panczkraut nieco inaczej(...)zazwyczaj wszyscy stosują się do zasady zachowania odpowiednich proporcji. Otóż ziemniaków w daniu powinno być dwa razy więcej niż kiszonej kapusty. To poza jakością składników, podstawa dobrej ciapkapusty. Przyznamy się, że nam najlepiej smakuje ciapkapusta z pieczonymi lub duszonymi żeberkami. Polecamy podać ją w takim zestawie. Zapraszamy na przepis! Ciapkapusta po śląsku Składniki: ziemniaki: 1 kg kapusta kiszona

Kuchnia Na Wypasie
Surówka z czerwonej kapusty z kalarepą 40

Parę dni temu zobaczyłam w sklepie młodą czerwoną kapustę. Pomyślałam, że zrobię z niej surówkę na najbliższego grilla. Bo taka ładna i taka młoda. Chciałam dodać do niej dodatkowo jeszcze jakąś sezonową perełkę. I dodałam kalarepę. A jak kapusta i kalarepa to koperek. Akurat w lodówce klasycznie miałam jego nadmiar. Bo tak, zioła trzymam w lodówce. Zaraz po kupnie wkładam(...)drzwi lodówki. Jest świeża zdecydowanie dłużej, niż jakbym trzymała ją w obecne upały na blacie w kuchni. Wiem, że to żadne odkrycie. Może akurat jednak dla kogoś będzie. Młoda kapusta jest o tyle łatwiejsza w obsłudze od normalnej, że nie potrzebuje zbyt dużo czasu na zmięknięcie. Surówki zawsze robię w ten sam sposób: kroję kapustę, lekko ją solę, ugniatam

Kardamonovy
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika 37

Tradycyjne domowe gołąbki z młodej kapusty w pysznym sosie pomidorowym z piekarnika. Gołąbki to dla mnie zawsze podróż sentymentalna i wspomnienia kulinarnych czasów dzieciństwa. Zapach gotowanej kapusty wymieszany z aromatem koncentratu pomidorowego i dymu z naszej starej kuchni kaflowej. Niezależnie od tego, czy lubiłem wówczas wszystkie te smaki i zapachy, czy też nie. Dziś z pewnością stwierdzam, że gołąbki(...)młodej kapusty w sosie pomidorowym, to danie, które nigdy się nie znudzi. To idealne połączenie mięsa, kapusty i ryżu, które doskonale uzupełnia pyszny sos. Gołąbki z młodej kapusty duszone w piekarniku, to danie, które bardzo często gości w naszym domu. Nie mogło więc ich zabraknąć również na Blogu. Gołąbki pieczone polecamy szczególnie tym z Was, którzy jeszcze w tej wersji

Kuchnia Na Wypasie
Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą – przepis na pyszny obiad 50

Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą i papryką to przepis na pyszny obiad w sezonie wiosennym i letnim, kiedy trwa sezon na młodą kapustę. Danie jest lekkie, kolorowe, aromatyczne i stanowi niezłą alternatywę dla tradycyjnego bigosu. Można je podać jako samodzielne danie, z pajdą świeżego chleba albo młodymi ziemniakami z koperkiem – w każdej z tych wersji smakuje obłędnie. Młodą(...)kapustę po węgiersku robi się stosunkowo szybko – wystarczy około 45 minut i nie jest to szczególnie skomplikowane danie. Wystarczy składniki pokroić, podsmażyć i wrzucić do duszącej się w garnku kapusty.   Składniki na młodą kapustę po węgiersku: 300 g kiełbasy dobrej jakości (dałam myśliwską) 1,5 główki młodej kapusty (około 2,5 kg) 2 papryki czerwone 3 pomidory 2 cebule

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z młodej kapusty z kukurydzą 42

Prosta w przygotowaniu, wiosenna surówka obiadowa z młodej kapusty, kukurydzy i świeżego ogórka. To sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty bez dodatku octu, majonezu i bez śmietany. Składniki łączy klasyczny sos koperkowy na bazie oleju i soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Idealna surówka do klasycznego schabowego, do kurczaka z piekarnika oraz do smażonej lub pieczonej ryby. Doskonale sprawdzi się(...)również jako warzywny dodatek do domowego kebaba oraz kiełbasy i karkówki z grilla. Surówka z młodej kapusty na surowo jest soczysta, chrupiąca i aromatyczna. W sezonie, to bez wątpienia jedna z najlepszych surówek z młodych warzyw. A do tego bardzo prosta w wykonaniu i dużą ilością witamin. Świetnie komponuje się jako dodatek do pieczonych młodych ziemniaków. Nasza surówka z młodej

Kuchnia Na Wypasie
Krokiety z kapustą i grzybami 69

przygotowaniem świątecznych krokietów nosiłam się już od dawna. W końcu zmobilizowałam się i zapraszam na pyszne krokiety z kapustą i grzybami . Takie krokiety to świetna alternatywa dla pierogów i tych którzy nie lubią ich lepić - farsz jest dokładnie taki sam. Krokiety z kiszonej kapusty i suszonych grzybów można także podać na Sylwestra czy każdą inną imprezę. Krokiety będą wspaniale smakowały(...)towarzystwie czerwonego barszczu . Przygotowanie krokietów jest nieco praco i czasochłonne, ale efekt końcowy jest tego wart. Ponadto pracę nad krokietami można sobie rozłożyć. Farsz z kiszonej kapusty i grzybów można przygotować dzień lub dwa wcześniej, później można usmażyć naleśniki i też je zostawić, a kolejnego dnia złożyć i usmażyć krokiety. Gorąco polecam! Krokiety z kapustą i grzybami Składniki

Codzienne Gotowanie