kapustą - 19268 przepisów (strona:28/1285)

Zapiekanka w liściach kapusty 261

Domowa zapiekanka ,,ala,, lassanga, tyle tylko, że makaron wymienimy na liście włoskiej kapusty i ziemniaki. Pożywna, smaczna i bardzo energetyczna. Składniki: mała główka włoskiej kapusty 1/2 kg mielonego mięsa 6-8 ziemniaków ugotowanych w mundurach 1 duża cebula 1 jajko 1 szklanka rosołu 2 łyżki przecieru pomidorowego 10-15 dag wędzonego boczku pieprz sól majeranek bazylia garść suszonego czosnku(...)płatkach Znakomite suszone zioła znajdziecie w Owocowym Raju   Z kapusty wyciąć głąb. Podgotować całą główkę w gorącej wodzie na małym ogniu, kiedy liście zmiękną kolejno je odrywać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Wymieszać z mięsem, jajkiem, rosołem, ziołami, czosnkiem, pieprzem i solą. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć plasterkami boczku. Na nich układać warstwowo

Apetyczna babeczka
Wigilijna kapusta z pieczarkami 166

Najlepsza jest kapustka na oleju rzepakowym.WIGILIJNA KAPUSTA Z PIECZARKAMI Składnikikapusta kwaszona -1 kgpieczarki świeże  -0,5 kgcebula  -2 sztwegetasól i pieprz do smaku.olej rzepakowy.Opis wykonania:Kapustę wymoczyć, odcisnąć z tego kwasu, włożyć do rondla.Dodać opłukane  i  pokrojone w plasterki  pieczarki, i olej rzepakowy.Dusić kapustę z grzybami na wolnym ogniu, do miękkości.Cebulę(...)obrać,pokroić w plastry,podsmażyć na olejuPod koniec duszenia dodać cebulkę i przyprawy.Chwilę jeszcze dusić.Nie dodajemy wody, kapusta ma się dusić na samym oleju

Kuchnia Danusi
Roladki rybne z kapustą 155

garśćmarchewka -1 sztcebula -0,5 sztjabłko -1 sztsól i pieprzolejtłuszczprzyprawa do rybPRZYGOTOWANIE:Filety rybne przekroić wzdłuż, aby powstały z jednego fileta dwa. Oprószyć rybę przyprawą, odstawić na godzinę. Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru kwasu. Jabłko i marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z kapustą, wymieszać z olejem, doprawić solą(...)pieprzem. Na każdym filecie rozłożyć kapustę, zwijać w rulony, spiąć wykałaczką. Tłuszcz rozgrzać na patelni, włożyć roladki smażyć na wolnym ogniu w głębokim tłuszczu kilka minut

Kuchnia Danusi
Pierogi z kapustą i mięsem 209

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIEDziś mam na obiad pyszne pierożki z kapustą i mięsem.Ciasto na pierogi przygotowałam z olejem rzepakowym Rapso, ciasto wyszło mięciutkie, a pierożki rewelacyjne, zapraszam:)Pierogi z kapustą i mięsem SKŁADNIKI:CIASTO1/2 kg mąka2 łyżki olej  (RAPSO)1 szt jajko1 szkl woda ciepłasólFARSZ3 sztuki duże cebula1/2 kg mięso ugotowane wieprzowe1(...)kapusta kwaszonapieprzsóltłuszczboczek wędzony - 150 gPRZYGOTOWANIE:CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej, jajko i wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Pokroić ciasto na kawałki, rozwałkować ciasto na niezbyt cienkie placki. Za pomocą szklanki, lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. FARSZ Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, opłukać, ugotować. Mięso zmielić w maszynce, kapustę posiekać. Cebulę obrać, pokroić

Kuchnia Danusi
Surówka z czerwonej kapusty 167

Surówek nigdy dość. Polecam dzisiaj jedną z nich. SKŁADNIKI  ok. 1 kg czerwonej kapusty , 2 cebule  2 łyżki tłuszczu, olej lub masło,  1 liść laurowy ,  1 łyżeczka jagody jałowca,  1 laska cynamonu ,  200 ml czerwonego wina,  6 łyżek octu,  około 3 łyżki cukru, sól , 2 kwaśne jabłka , ewentualnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej(...)łyżki czerwonej porzeczki galaretka WYKONANIEKapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć łodygi. Poszatkować na dużch oczkach. Cebulę podsmażyć  dodać kapustę, liść , jałowiec, cynamon. Wlać czerwone wino. Dodać ocet , cukier , sól  i wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 1  godz. Mieszać , można  podlać wodą. Jabłka pokroić na małe kawałeczki o dodać do kapusty

W kuchennym oknie Ewy
Młoda kapusta zasmażana z pomidorami 141

Pyszna młoda kapusta zasmażana z pomidorami, boczkiem i koperkiem... idealnie stanowi dodatek do obiadu, można także użyć jej jako farsz do mięs... Składniki: 2 główki młodej kapusty, 4 pomidory, 500 g boczku, 3 cebule, 1 łyżka octu, 1 pęczek koperku, sól, pieprz.   Przygotowanie:        Młodą kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy. W dużym garnku podgrzewamy małą(...)ilość oleju, dodajemy poszatkowaną kapustę oraz pokrojone drobno pomidory (bez skórek). Garnek przykrywamy i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę wraz z boczkiem. Po ok. 20 minutach dodajemy do kapusty. Koperek drobno siekamy i wrzucamy do garnka , mieszamy. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz octem. W razie potrzeby podlewamy wodą

Aga w kuchni
Surówka z kapusty sałatkowej 218

właściwie myślałam, że to jest sałata lodowa ;) Nie wiem w sumie jak mogłam pomylić, no ale stało się:) Po czym spojrzałam na paragon i moja sałata lodowa okazała się kapustą sałatkową:) Trzeba było zrobić surówkę na obiad z owej kapusty;)  Składniki: 1 główka kapusty sałatkowej, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 płaskiej łyżeczki soli(...)płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego, 2 łyżki oliwy z oliwek. PRZYGOTOWANIE:    Kapustę poszatkowałam, dodałam oliwę z oliwek i przyprawiłam solą oraz kwaskiem cytrynowym. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut. Następnie dodałam posiekany koperek i natkę pietruszki.Wymieszałam. Surówka najlepsza jest na drugi dzień,jak kapusta trochę zmięknie

Aga w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 148

Jakie są Wasze ulubione pierogi? Ja uwielbiam z mięsem, ruskie i z kapustą i grzybami, ale te ostatnie robię tylko raz w roku :) Wtedy smakują jeszcze lepiej :) SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg mąki, 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe, 3 ziarenka(...)jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka.  Farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy

Aga w kuchni
C - Pene z kapustą piekińską i kurczakiem 272

idzie, bardzo prostego gotowania, więc na dobrą sprawę pochwalić się nie ma czym, ale podzielić pomysłem na szybki, pachnący i syty obiadek a i owszem! :) Pene z kapustą piekińską i kurczakiem wyszperałam w sieci narzędzie do wyliczania poniższych parametrów na podstawie składników -super prawda?:) Składniki: 400 g makaronu pene podwójny filet z kurczaka 1/2 kapusty pekińskiej 300 g pieczarek(...)solą, pieprzem i curry, podmażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodać pokrojone  w plastry pieczarki i przeciśnięty czosnek, poddusić, dodać poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić kilka minut do miękkości, pod koniec dodając ugotowany makaron i posiekane, świeże zioła, całość dokładnie wymieszać. Smacznego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Przekąska z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i pieczarkami 225

Niedawno dostałam od rodziców pyszną kapustę kiszoną - oczywiście ich własnej roboty, więc przyszedł mi do głowy pomysł, jak ją zaserwować. Spróbujcie, a nie pożałujecie :)  Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 30 dag kapusty kiszonej, 1 marchewka, 40 dag pieczarek, 2 łyżeczki kolendry (ja użyłam w ziarenkach i roztarłam je w moździerzu), 2 łyżeczki miodu, masło do wysmarowania formy, oliwa(...)oliwek, pieprz, sól, Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1 h. W międzyczasie pieczarki kroimy na plasterki i wrzucamy na suchą patelnie, tak żeby cała woda z nich odparowała. Do pieczarek dodajemy oliwę oraz cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażamy. Wszystko solimy i pieprzymy, dodajemy obgotowaną kapustę i startą na dużych oczkach marchewkę. Przyprawiamy kolendrą, słodzimy miodem

Delicious Titbits
Kapusta z grzybami 34

jakoś bardzo eksperymentować. Mam wgląd do tego za czym przepadacie, większość z Was nie kombinuje świątecznie. Ja też od tego powoli odchodzę. Dziś więc mam dla Was coś przeklasycznego. Kapustę z grzybami. Grzybami, które dostałam od zapalonych wędrowników grzybiarzy. Właściwie co roku dostaję od nich wielki słoik suszonych grzybów i w okolicach świąt go zeruję. W ogóle zapach suszonych grzybów(...)świecie zupa z suszonych grzybów z łazankami. To była potrawa, na którą czekałam cały rok (i makiełki :)). I tylko wtedy smakowała tak jak powinna. Wracając jednak do dzisiejszego przepisu. Kapusta z grzybami jest świetna nie tylko jako dodatek do obiadu/kolacji wigilijnej. Świetnie sprawdzi się także jako farsz do pierogów, krokietów, pasztecików, makaronu. Jeżeli jednak potraktujecie ją jako farsz, polecam drobniej

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką 25

Piszę o tej sałatce z bobem, która  jest poprzednim przepisem. Róbcie, póki sezon trwa. Tymczasem uciekam. Mam w końcu moment dla siebie. Momencik. Ciao. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 duża marchewka 1 duża gruszka pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej(...)poszatkowany szczypiorek. Jogurt łączymy z majonezem i sokiem z cytryny, wlewamy do surówki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą Surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym Surówka z młodej kapusty z ogórkami Surówka z młodej kapusty, kalarepy

Kardamonovy
Surówka z kiszonej kapusty z ananasem 24

Surówka z kiszonej kapusty to chyba jedna z moich ulubionych surówek. Do głowy by mi nie przyszło majstrować coś przy oryginale. I nie piszę tutaj o tym czy dodać do niej kminek i jakiego użyć oleju. Piszę o trochę większym hardcorze. I tak kombinowałam, kombinowałam i odpuściłam. Niektórych rzeczy się nie rusza. Parę dni temu kupiłam kiszoną kapustę do kaszanki(...)Klasycznie kapusty kupiłam za dużo, postanowiłam zrobić z niej surówkę do ryby. Zaczęłam ją szatkować, dodałam resztę składników (na szczęście zapomniałam dodać cukier), wymiąchałam, odstawiłam. A później zobaczyłam na blacie puszkę ananasa. I tak pomyślałam, że kiszona kapusta lubi słodkie dodatki, że ananasa dodam niewiele, żeby tylko podbił smak. No przecież nikt od tego nie umrze. No nie umarł

Kardamonovy
Łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami 41

spokojnie będę mogła zamrozić. Listę aktualizuję co parę dni, jeszcze do końca nie wiem z czym do Was wyskoczę. Ale o czym to ja? A, o łazankach z kiszoną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami. W zamrażalniku miałam kawałek boczku, który został mi po ostatnim gotowaniu bigosu. W szafce znalazłam upchnięty głęboko makaron łazanki, o którym zupełnie zapomniałam. W lodówce natomiast(...)miałam otwarty słoik kiszonej kapusty i suszonych pomidorów. Długo nie musiałam myśleć nad tym co z tym wszystkim zrobić. Łazanki wyszły pyszne, jak zawsze. Mi naprawdę smakuje właściwie każda ich wersja. Klasyczna, wegetariańska, z pieczarkami i bez. Na dole wrzucę Wam parę moich pomysłów na obiad z tym rodzajem makaronu. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. W ogóle myślałam

Kardamonovy
Makaron żytni z gotowaną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami 37

Jakiś czas temu ugotowałam wielki gar gołąbków. I jak to zwykle bywa, po gołąbkach zostaje kawałek ugotowanej kapusty. Moją pierwszą myślą było zrobienie zwyczajnych łazanek i oczywiście na tej myśli się nie skończyło. Kombinowałam z rodzajem makaronu, myślałam czy dodać suszone pomidory, marchewkę, czy zrobić wersję mięsną czy wegetariańską. I w sumie… zrobiłam wersję z boczkiem i wersję(...)dziś chyba tyle. Od rana krzątam się po kuchni. W końcu próbuję zrobić bulion z pieczonych warzyw (póki co wege), za chwilę zacznę smażyć kotlety z kiszoną kapustą, muszę zrobić jeszcze makaron z pesto z fetą i wyczarować jakąś sałatkę do kotletów. Jeżeli wszystko się uda, przepisy pewnie pojawią się na bogu. O ile aparat nie wyda w najbliższym czasie

Kardamonovy