kapustą - 19268 przepisów (strona:35/1285)

szybkowar-golonki indycze z kapustą kiszoną na ostro... 208

Składniki: golonki indycze 4 większe, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, olej rzepakowy 10 łyżek, kapusta kiszona 1 kg, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 1 łyżka, kminek cały 2 łyżeczki, papryczka ostra 1 średnia, woda 1,5 szklanki umyte, osuszone golonki indycze obsypać przyprawą do kurczaka i dobrze je natrzeć, schować do lodówki na całą noc golonki(...)zrumienić na gorącym oleju z każdej strony do szybkowara włożyc pociętą kiszoną kapustę, posypać cukrem, dodać ziele, liście laurowe, kminek, pokrojoną papryczkę ostrą razem z pestkami na kapuście położyć zrumienione golonki indycze, wlać tłuszcz z patelni, wlac wodę zamknąć szybkowar, od chwili zagotowania - gotować na minimalnym ogniu z 45 minut, po ugotowaniu zostawić na 10 minut i spuścić ciśnienie golonki

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z kapusty z oscypkiem. 197

Składniki: 1 kg młodej kapusty 150 g oscypka 1 pęczek koperku 50 g orzeszków ziemnych uprażonych Sos: 200ml śmietany kwaśnej 100 ml jogurtu 3 łyżki octu balsamicznego białego 3 łyżki oliwy z oliwek sól ,pieprz młotkowany Kapustę poszatkować w cienkie paski. Dodać posiekany koperek i starty na "łezkach" oscypek . Sos Śmietanę wymieszać z jogurtem ,ubijając dodać ocet balsamiczny i oliwę(...)Doprawić pikantnie solą i pieprzem. Sos wymieszać z kapustą. Odstawić na godzinę. Sałatka dzięki dłuższemu macerowaniu staje się bardziej pikantna. Sałatkę nałożyć do miski i posypać orzeszkami. Wersja z kurczakiem, Piersi kurczaka pokroić w paski ,dobrze przyprawić solą ,pieprzem i papryką słodką i usmażyć. Wymieszać z sałatką z kapusty

Kulinarny karnet Christophera
Grillowany filet z łososia w włoskiej kapuście. 171

Italian cabbage. Składniki. 40 dag filet z łososia przyprawa do ryb 0,5 cytryna 4 ziemniaki 100 ml. śmietana 36% 1 żółtko 8 dag ser mozzarella 4 liście kapusta włoska 10 dag pieczarki pieprz olej do smażenia szczypiorek Wykonanie. Filet z łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną. Odstawić na 15 minut(...)niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, przekroić na połowę, obgotować  około 15 minut, odlać i opiec na patelni. Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić, wyciąć gruby nerw. Rozłożyć  na desce po dwa liście. Filety z łososia grillować krótko z obu stron na patelni. Pieczarki, pokroić w plastry, przesmażyć, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na rozłożonych

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z kapustą, ogórkiem i pomidorami 193

Zimą dobrze sięgnąć po gotowe sałatki, zwłaszcza wtedy gdy się spieszymy, odkręcamy i gotowe. Warzywna, mieszanka dwóch rodzajów pomidorów, kapusty, cebuli, czosnku i ogórków, a wszystko to occie winnym, więc i zdrowo!. Jeśli macie robot kuchenny, który to poszatkuje w 5 minut, to jest to praca łatwa i bardzo szybka. Z tej porcji warzyw wychodzi 6 litrowych słoików gotowej sałatki(...)zostały zamienione na żółtą Limę. Składniki: 1  kg czerwonych pomidorów Limo 1  kg żółtych pomidorów Limo 1 kg cebuli  1 kg ogórków gruntowych  1 kg kapusty białej  1/2 kg marchewki 4 ząbki czosnku 20 dag cukru 1 szklanka octu winnego 6% 2 łyżeczki soli 1 małe opakowanie pieprzu ziołowego kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści

Apetyczna babeczka
Gołąbki w kapuście pekińskiej 230

Gołąbki w kapuście pekińskiej  kapusta pekińska -1 główka mięso mielone -250 g ryż -1 saszetka cebula -1 szt sól i pieprz tłuszcz sos do spaghetti -1 słoik PRZYGOTOWANIE: Oddzielić liście od kapusty pekińskiej,umyć, osączyć, zalać liście wrzącą wodą, odstawić na 3 minuty, odlać, osączyć, z liści przyciąć białe części. Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącej i osolonej wody(...)gotować do miękkości. Ugotowany ryż odcedzić, osączyć na sicie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą, solą i pieprzem. Na liściach kapusty pekińskiej nakładać farsz, zwijać gołąbki. Układać gołąbki na brytfannie wysmarowanej tłuszczem, zalać sosem do grilla, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stop. Przed końcem

Kuchnia Danusi
Kapusta z grzybami 144

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, Przygotowanie:       Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy(...)wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni. Podsmażone grzyby przekładamy do kapusty, mieszamy i gotujmy, aż do odparowania większej ilości wody

Aga w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 166

Takie pierogi oprócz ruskich to przysmak moich dzieci. Polecam. SKŁADNIKI 1/2 kilograma kapusty 5 dag grzybów suszonych 2 cebule olej rzepakowy sól , pieprz Na ciasto 1/2 kg maki 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju 2 jajka 1 żółtko WYKONANIE Z mąki i pozostałych składników wyrabiamy ciasto, powinno być szkliste. Kapustę spłukujemy wodą, odgotowujemy do miękkości. Grzyby zalewamy wodą moczymy(...)potem gotujemy ok . 1 godz. Cebulkę dusimy na oleju, dodajemy pokrojone grzyby i dalej obsmażamy tak ok 10 min.. Kapustę przecedzamy przez sito, jak ostygnie odciskamy, szatkujemy nożem, można przekręcić przez maszynkę. Do kapusty dodajemy uduszone grzybki i cebulę. mieszamy dodajemy do smaku sół pieprz. Kleimy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Jak wypłyną , po minucie

W kuchennym oknie Ewy
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 181

mogą stanowić pyszny, powszedni obiad, mogą również godnie prezentować się na imprezowym stole. Oczywiście jakość dodatków możemy podnieść, zastępując rosołowe mięsko świeżo zmieloną wieprzową szyneczką czy łopatką. Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem S kładniki (na około 15 porcji) na farsz: 350 g ugotowanego mięsa drobiowego  1 kg kapusty kiszonej 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 20 dag leśnych(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia  1/3 łyżki soli 2 łyżki oleju olej do smażenia  do panierowania: 2 duże jajka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Farsz: Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, następnie zagotować pod przykryciem (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych smaków, możemy odlać wodę z pierwszego gotowania i zalać nową) i gotować do miękkości z liściem laurowym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Surówka z kapusty i marchewki 160

Dziś zapraszam na kolejną bardzo prostą surówkę z kapusty i marchewki z czosnkowym aromatem. Pyszny i zdrowy dodatek  do obiadku, szczególnie polecam do smażonej rybki.składniki:400 g białej kapusty400 g marchewki2-3 ząbki czosnku2 łyżki jogurtu2 łyżki majonezusólKapustę poszatkować, lekko posolić i odstawić. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę wymieszać z marchewką, dodać czosnek

Monia miesza i gotuje
Surówka z białej kapusty 221

Okazuje się że z jednego warzywka też można zrobić pyszną suróweczkę do obiadu. Wystarczy tylko główka kapusty i kilka drobnych dodatków. Suróweczka znika bardzo szybko i nawet moja córeczka ją polubiła choć do tej pory nie jadała nic z czosnkiem.składniki:1 nieduża główka białej kapusty2- 3 ząbki czosnku2-3 łyżki posiekanego koperku3 łyżki jogurtu2 łyżki majonezu1 łyżka musztardy delikatesowejsól(...)morska z pieprzem KamisKapustę drobno poszatkować. Opruszyć solą i pieprzem, dodać drobno starty czosnek oraz koperek i dokładnie wymieszać. Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Odstawić na minimum pół godzinki aby smaki sie przegryzły

Monia miesza i gotuje
Roladki z kapustą i grzybami 164

Wyjątkowy smak roladek wieprzowych w takiej wersji odkryłam niedawno, dzięki koleżankom z pracy :) Składniki: 70 dag łopatki (można użyć karkówki), 30 dag kapusty kiszonej, suszone podgrzybki, 2 cebule, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Dodatkowo: kasza gryczana i buraczki. Mięso kroimy na plastry i rozbijamy, po czym solimy i pieprzymy. Na rozbitej łopatce układamy poszatkowaną kiszoną kapustę (surową, nie płuczemy

Delicious Titbits
Super smaczna zapiekanka 43

mój małżonek przejmuje kontrolę nad kuchnią, a ja zostawiam mu to zadanie z pełnym zaufaniem. W weekendy gotuję ja! Dzisiaj naszym menu pojawiła się po raz pierwszy zapiekanka z kapusty pekińskiej i grzybów na beszamelu. To danie jest nietypowe, ale jednocześnie niezwykle smaczne i sycące. Warto do niego dodać leśne grzyby, które podkreślają smak potrawy. Sekretne składniki, które uczynią Twoją(...)zapiekankę niezapomnianą! Przygotowanie tego jednogarnkowego dania zaczynam od podsmażenia grzybów i pora. Oddzielam 12 liści kapusty, a resztę kroję na paski. Kapusta pekińska, grzyby i por będą głównym składnikiem tej zapiekanki. Kiedy grzyby odparowały wodę i nabrały złocistego koloru, dodaję pokrojoną kapustę i duszę całość na niewielkim ogniu. Niepokrojone liście kapusty blanszuję, dzięki temu kapusta staje się miękka i delikatna

codojedzenia
Kapusta na gęsto z kiełbasą 92

Kapusta na gęsto z pomidorami Dziś stary sentymentalny przepis , czyli kapusta na gęsto z kiełbasą i pomidorami jak u Babci. Ten przepis na białą kapustę zasmażaną z kiełbasą i pomidorami to smaku mojego domu, kojarzy mi się z dzieciństwem i pełnym garem kapusty z koncentratem pomidorowym. Tu sprawdzi się młoda kapusta jak i stara na gęsto. Kapusta nie była gotowana(...)gazie, ale na kuchni węglowej. Garnek z ugotowaną kapustą stał gdzieś na boku kuchni i dzieciaki ją podjadały przez cały dzień, gdy dorośli jak wszyscy rolnicy pracowali w polu. Kapusta z kiełbasą i koncentratem, jedzona na ciepło jak i na zimno, nikt nie miał z nas czasu aby ją odgrzewać. Kapusta biała z kiełbasą i koncentratem Biała kapusta z kiełbasą

Dieta moja pasja
Krem z kiszonej kapusty 44

boczek dodaje się na koniec, możecie więc dopiero wtedy podjąć decyzję. My jadł bez. Ja skubnęłam z. I tylko z mojej strony była to kwestia wyboru. Krem z kiszonej kapusty chodził już za mną od dawna. I oczywiście ciągle o nim zapominałam. Siedząc nad menu dla My, kombinowałam z zupami. Jest niewiele produktów obecnie, na które jest sezon i które(...)może jeść bez ograniczeń. Jednym z nich jest właśnie kiszona kapusta. Kapuśniak, kapuśniakiem, chciałam jednak ugotować coś zupełnie innego. Pogrzebałam w moim magicznym kajecie i dokopałam się do zupy krem z kiszonej kapusty. No to sru. Zrobiłam. Wyszła super. Nie wiem czy nie jestem jednak większą zwolenniczką zwykłego kapuśniaku. Smak zupy ogólnie był naprawdę świetny, ale jakoś ta konsystencja mnie

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty z porem 38

Sezon na młodą kapustę chyba się kończy. Parę dni temu kupiłam niby młodą, ale czym głębiej w głąb, tym ta kapusta bardziej przypominała starą. A może trafiłam na jakiś kiepski egzemplarz. No może. Dzisiejszy wpis to zaległy przepis. Z tego co kojarzę surówkę z młodej kapusty z porem zrobiłam przynajmniej miesiąc temu. Potem inne wpisy miały wyższy priorytet, później wakacje(...)spotkania, przepis umknął. Wrzucam go dziś, może jeszcze komuś z Was uda się dostać (lub wykopać) pyszną młodą kapustę. Przepis jest prosty, dietetyczny, zrobiony z myślą o My. Jeżeli macie ochotę, dodajcie do jogurtu majonez – on zawsze poprawia smak tego typu surówek. Na zdrowie. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie tekst poniżej

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania