boczek dodaje się na koniec, możecie więc dopiero wtedy podjąć decyzję. My jadł bez. Ja skubnęłam z. I tylko z mojej strony była to kwestia wyboru. Krem z kiszonej kapusty chodził już za mną od dawna. I oczywiście ciągle o nim zapominałam. Siedząc nad menu dla My, kombinowałam z zupami. Jest niewiele produktów obecnie, na które jest sezon i które(...)może jeść bez ograniczeń. Jednym z nich jest właśnie kiszona kapusta. Kapuśniak, kapuśniakiem, chciałam jednak ugotować coś zupełnie innego. Pogrzebałam w moim magicznym kajecie i dokopałam się do zupy krem z kiszonej kapusty. No to sru. Zrobiłam. Wyszła super. Nie wiem czy nie jestem jednak większą zwolenniczką zwykłego kapuśniaku. Smak zupy ogólnie był naprawdę świetny, ale jakoś ta konsystencja mnie
KardamonovySezon na młodą kapustę chyba się kończy. Parę dni temu kupiłam niby młodą, ale czym głębiej w głąb, tym ta kapusta bardziej przypominała starą. A może trafiłam na jakiś kiepski egzemplarz. No może. Dzisiejszy wpis to zaległy przepis. Z tego co kojarzę surówkę z młodej kapusty z porem zrobiłam przynajmniej miesiąc temu. Potem inne wpisy miały wyższy priorytet, później wakacje(...)spotkania, przepis umknął. Wrzucam go dziś, może jeszcze komuś z Was uda się dostać (lub wykopać) pyszną młodą kapustę. Przepis jest prosty, dietetyczny, zrobiony z myślą o My. Jeżeli macie ochotę, dodajcie do jogurtu majonez – on zawsze poprawia smak tego typu surówek. Na zdrowie. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie tekst poniżej
Kardamonovyosoba, która do wszystkich potraw zawsze dodaje mniejszą ilość cukru, niż ustawa przewiduje. Ale to nie jest dziś ważne, nie to. Najważniejsza jest osoba, która robi tę kapustę. To babcia mojego męża. Babcia Rysia jest mistrzem w robieniu kapusty na słodko, mówię o tej wersji raczej jesienno-zimowej, ze starej kapusty. Babcia, jak to babcia, oddziela każdy liść, kroi skrupulatnie(...)zrobiony przez siebie, smalec. Wiecie, tutaj nie ma przypadku, tutaj nawet garnek ma znaczenie. Na konkretną główkę jest ten konkretny garnek. Dwa tygodnie temu mi powiedziała, że mam robić kapustę zawsze w tym samym garnku. I uczyła mnie kroić cebulę. Bo ja przecież nie potrafię… I niedawno zaserwowała nam kapustę na słodko, ale w wersji wiosenno-letniej, czyli
Kardamonovyosoba, która do wszystkich potraw zawsze dodaje mniejszą ilość cukru, niż ustawa przewiduje. Ale to nie jest dziś ważne, nie to. Najważniejsza jest osoba, która robi tę kapustę. To babcia mojego męża. Babcia Rysia jest mistrzem w robieniu kapusty na słodko, mówię o tej wersji raczej jesienno-zimowej, ze starej kapusty. Babcia, jak to babcia, oddziela każdy liść, kroi skrupulatnie(...)zrobiony przez siebie, smalec. Wiecie, tutaj nie ma przypadku, tutaj nawet garnek ma znaczenie. Na konkretną główkę jest ten konkretny garnek. Dwa tygodnie temu mi powiedziała, że mam robić kapustę zawsze w tym samym garnku. I uczyła mnie kroić cebulę. Bo ja przecież nie potrafię… I niedawno zaserwowała nam kapustę na słodko, ale w wersji wiosenno-letniej, czyli
Kardamonovymożna się nimi cieczyć nawet kilka dni. Gołąbki to idealne danie na jesienne dni – rozgrzewa i daje energię. A w dodatku jesienią mamy łatwy dostęp do fantastycznej polskiej kapusty. Ja najbardziej lubię gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym i w takiej wersji przedstawiam je dziś:) Składniki: główka kapusty (ja użyłam białej) 250 g ryżu 1 kg mięsa mielonego 2 średnie(...)cebule koncentrat pomidorowy (średni) kostka rosołowa (lub bulion) sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chili Przygotowanie kapusty Liście trzeba obgotować żeby zmiękły i dały się łatwo formować. Są dwie opcje: Jeżeli wasza kapusta umożliwia oderwanie od niej poszczególnych liści bez ich uszkodzenia, możecie obgotowywać poszczególne liście wkładając po 2-4 na wrzącą wodę na około 2-3 minuty. Gotujcie
Kulinarna Patilogiaczystym sumieniem wrzucam przepisy typowo świąteczne. Są już świąteczne śledzie i eggnog , ale przy ich wrzucaniu jeszcze miałam obiekcje. Dziś już ich nie mam. Skąd pomysł na tytułową kapustę? No skoro groch w takim zestawieniu dobrze wchodzi, czemu nie zrobić tego samego z fasolą? Zajrzałam do siebie na bloga, znalazłam przepis z grochem i na tej samej zasadzie (no prawie(...)zrobiłam kapustę z fasolą. Efekt? Fajny, ale nie urywający. Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia, ale groch smakuje mi zdecydowanie bardziej. Nie ma jakiejś olbrzymiej różnicy, ale groch chyba jednak nadaje konkretnego smaku, do którego jestem przyzwyczajona. Grochowa też smakuje mi bardziej niż fasola, może to to? Jeżeli macie ochotę skubnąć czegoś nowego (dla mnie to było nowe zdecydowanie), zróbcie
KardamonovyGołąbki z młodej kapusty, sprawdzony przepis krok po kroku jak zrobić gołąbki z ryżem i mieloną wieprzowiną. Gołąbki z koperkiem duszone w piekarniku. Jak zrobić gołąbki? Po co wycinać zgrubienia na liściach kapusty? Jak zrobić pyszny sos do gołąbków? Co zrobić z kapustą po gołąbkach? Co zrobić z poszatkowanej kapusty? Postaram się na wszystkie te pytania dotyczące kapusty i gołąbków(...)odpowiedzieć w dalszej części. Gołąbki z kapusty Gołąbki mają tyle zwolenników co przeciwników. Młoda kapusta z mięsno – ryżowym nadzieniem, podawana z sosem pomidorowym to klasyczne polskie danie. I choć reszta świata też przygotowuje cabbage rolls, голубцы lub kohlrouladen, to właśnie Polska jest najbardziej utożsamiana z gołąbkami z kapusty i ryżu. W wielu krajach nazywa się je wprost polskie gołąbki
Dieta moja pasjaŻeberka w młodej kapuście Korzystacie z sezonu na młodą kapustę ? Jeśli próbowaliście już mojej pysznej zupy z młodej kapusty z pulpecikami , polecam również żeberka w młodej kapuście . To konkretne, pożywne danie przygotujecie bez problemu przy użyciu prostych składników. Żeberka duszone w młodej kapuście potrzebują czasu, by odpowiednio zmięknąć. Ja lubię, gdy żeberka są tak miękkie, że wręcz rozpadające (wtedy(...)duszą się w sumie od 90 do 120 minut), ale duście je do preferowanej miękkości. Młoda kapusta jest tutaj delikatnie słodko-kwaśna i wspaniale łączy się z wieprzowym mięsem - możecie doprawić ją tak, jak najbardziej lubicie, ale nie żałujcie świeżego koperku, który nada świeżości całemu daniu. Młoda kapusta z żeberkami to wspaniałe, sycące danie. Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami albo
Lekcje w kuchniMłoda kapusta z koperkiem to oczywiście pozycja obowiązkowa na wiosennych stołach. Pyszna i zdrowa, świetnie komponuje się z różnymi mięsami i ziemniaczkami . Smok poleca zwłaszcza chyba najbardziej tradycyjne połączenie obiadowe kapusty z kotletem . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/kapustka-z-koperkiem-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/kapustka-z-koperkiem-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/kapustka-z-koperkiem-320x200.jpg(...)recipeIngredient":["1 kapusta,\r","p\u00f3\u0142 p\u0119czka koperku,\r","sok z po\u0142owy cytryny,\r","\u0142y\u017cka mas\u0142a,\r","2 szklanki wody,\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"M\u0142oda kapusta z koperkiem","recipeCategory":"sa\u0142atki, warzywa","cookTime":"PT0H35M","prepTime":"PT0H5M","recipeInstructions":["Kapust\u0119 poszatkowa\u0107 do\u015b\u0107 drobno.\r","W\u0142o\u017cy\u0107 kapust\u0119
Bardzo Gruby SmokProsty przepis na szybki obiad z patelni, czyli makaron z duszoną młodą kapustą i kiełbasą. To sprawdzony pomysł na smaczne i łatwe w przygotowaniu danie z 4 składników. Idealna propozycja dla wszystkich, którzy szukają koncepcji na to, co zrobić z młodej kapusty. Może być nie tylko inspiracją na obiad, ale również doskonałym przepisem na kolację po pracowitym dniu. Proste, niewyszukane(...)składniki. które zawsze się sprawdzają. Młoda kapusta z makaronem to danie, do którego zamiast kiełbasy, możesz użyć np. boczku. Jeśli wolisz wersję bezmięsną, do kapusty i makaronu dodaj pieczarki lub inne grzyby. Kolejność przygotowania składników pozostaje taka sama. Mamy nadzieję, że pomysł na obiad z makaronem i kiełbasą spodoba się zarówno wielbicielom kapusty jak i zwolennikom makaronów. Zresztą jedno
Kuchnia Na Wypasiewięc tego typu surówki i sałatki będę robiła w ilościach niewyobrażalnych. Jest i smacznie i przede wszystkim zdrowo. Spróbowałam, wyszło. Korci mnie jeszcze, żeby upiec na grillu ćwiartki młodej kapusty i przed podaniem potraktować ją dużą ilością miodowego winegretu. Kurczę – coś czuję, że będzie ekstra. Składniki: 1 młoda kapusta 1 pęczek rzodkiewki pół pęczka natki pietruszki pół pęczka szczypiorku(...)garść siemienia lnianego sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka miodu sól Kapustę obieramy z zewnętrznych, ciemnych liści (nie będą nam potrzebne), kroimy na ćwiartki, myjemy i szatkujemy. Rzodkiewki kroimy w plasterki, dorzucamy do kapusty. Oliwę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, solimy. Sosem polewamy kapustę, dosypujemy poszatkowane zioła, posypujemy siemieniem. Podobne przepisy: Surówka
KardamonovySurówka z kiszonej kapusty to chyba jedna z moich ulubionych surówek. Do głowy by mi nie przyszło majstrować coś przy oryginale. I nie piszę tutaj o tym czy dodać do niej kminek i jakiego użyć oleju. Piszę o trochę większym hardcorze. I tak kombinowałam, kombinowałam i odpuściłam. Niektórych rzeczy się nie rusza. Parę dni temu kupiłam kiszoną kapustę do kaszanki(...)Klasycznie kapusty kupiłam za dużo, postanowiłam zrobić z niej surówkę do ryby. Zaczęłam ją szatkować, dodałam resztę składników (na szczęście zapomniałam dodać cukier), wymiąchałam, odstawiłam. A później zobaczyłam na blacie puszkę ananasa. I tak pomyślałam, że kiszona kapusta lubi słodkie dodatki, że ananasa dodam niewiele, żeby tylko podbił smak. No przecież nikt od tego nie umrze. No nie umarł
KardamonovyKapusta z grzybami to obowiązkowa pozycja na moim wigilijnym stole, ale tez baza do wielu innych dań. Z taką kapustą robię pierogi wigilijne , pieczone pierogi z kapustą i grzybami , paszteciki z kapustą i grzybami oraz kulebiak. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie(...)śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Książka Zapach Świąt 45,00 zł Kup teraz WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI Przygotowanie : 60 minut + 12-16 h moczenia grzybów Składniki ciasto: – 40 g suszonych grzybów – 400-500 g kapusty kiszonej – 1 średniej wielkości cebula – 1 łyżka oleju – sól – pieprz
nietylkopasta.pl