kapustą - 19268 przepisów (strona:37/1285)

Wigilijna kapusta z grzybami 77

Kapusta z grzybami to obowiązkowa pozycja na moim wigilijnym stole, ale tez baza do wielu innych dań. Z taką kapustą robię pierogi wigilijne , pieczone pierogi z kapustą i grzybami , paszteciki z kapustą i grzybami oraz kulebiak. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie(...)śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Książka Zapach Świąt 45,00  zł Kup teraz WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI Przygotowanie : 60 minut + 12-16 h moczenia grzybów Składniki ciasto: – 40 g suszonych grzybów – 400-500 g kapusty kiszonej – 1 średniej wielkości cebula – 1 łyżka oleju – sól – pieprz

nietylkopasta.pl
Tradycyjne gołąbki z pomidorowym sosem 71

Dzisiaj ugotowałam tradycyjne gołąbki z pomidorowym sosem. Jest nasz letni przysmak, zwłaszcza, że gołąbki ugotowałam z młodej kapusty. Piszę tradycyjne gołąbki, a więc takie z ryżem, grzybami i mielonym mięsem. Uwielbiam gołąbki i stworzyłam sporo przepisów. To danie można przygotować w wersji jarskiej jak gołąbki z soczewicą . Przyrządzam to danie również z rybą . Często zamiast ryżu często przyrządzam gołąbki(...)kaszą . Uwielbiam gołąbki z czarną kapustą . Jeśli już zabieram się za gotowanie gołąbków to po prostu przyrządzam przysłowiowy cały gar. Najlepsze gołąbki to te z młodej kapusty. Mam tu na myśli również młodą włoską kapustę. Główki kapusty nie są zbyt zbite, liście są kruche i łatwiej je oddzielić. Tradycyjne gołąbki w moim mniemaniu to gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami

codojedzenia
Bigos z młodej kapusty z kiełbasą 68

Czekałam na niego przez cały rok! Dla mnie maj jest miesiącem najbardziej wiosennym, pachnący konwaliami, rozśpiewany słowikami, smakujący racuchami z rabarbarem, zupą z pokrzywy oraz młodą kapustą. I to właśnie kapusta jest bohaterką dzisiejszego przepisu. Zapraszam na bigos z młodej kapusty z kiełbasą! W przygotowaniu młodej kapusty ważne, by jej nie rozgotować, inaczej wyjdzie nam papka o kapuścianym smaku(...)kilka swoich sposobów, by bigos był smaczny, by czuć było w nim świeżość kapusty, a pozostałe dodatki jak koncentrat pomidorowy i kiełbasa sprawiają, że danie jest bardziej treściwe i syte. Polecam również inne przepisy na dania z kapusty: Bigos z młodej kapusty Młoda kapusta z chorizo  Modra kapusta  Zupa krem z kapusty  Leniwe gołąbki (bez zawijania

Obiad gotowy
Modra kapusta 83

Modra kapusta, modro kapusta - ta potrawa, podobnie jak rolady, kluski, krupniok, szpajza czy karminadle kojarzy się z kuchnią śląską. Tradycyjną modro kapustę przygotowuje się z dodatkiem boczku, ja pominęłam ten składnik, żeby nieco odchodzić całe danie. Kapusta stanowiła u mnie dodatek do pieczonych udek gęsi z kluskami śląskimi . Polecam również inne przepisy na dania z kapusty: Bigos z młodej kapusty(...)Młoda kapusta z pomidorami  Młoda kapusta z chorizo  Zupa krem z kapusty  Leniwe gołąbki (bez zawijania)   Brukselka z orzechami Modra kapusta Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty (ok 1,5kg) 1 duża cebula 1 łyżka smalcu gęsiego (lub oleju) sok z cytryny lub ocet winny liść laurowy sól pieprz majeranek opcjonalnie: ząbek czosnku szczypta cukru

Obiad gotowy
Młoda kapusta 79

Gotowe w : 40 min   W sklepach można już kupić młodą kapustę, więc dziś postanowiłam zaproponować Wam przepis, którym podzieliła się ze mną przed laty moja teściowa. Oczywiście delikatnie zmodyfikowałam go i powstała moja wersja. Kapusta idealnie pasuje do pieczonego mięsa np. kurczaka, królika jak również idealnie dogaduje się na talerzu z tradycyjnym schabowym. Przyznam się, że zazwyczaj robię(...)dwóch główek w obawie, że komuś może zabraknąć. Składniki 1 główka młodej kapusty 3 średniej wielkości cebule 1 puszka pomidorów pelati (w sezonie używam świeżych) 1 duża śmietana 18% do zup i sosów 1 pęczek koperku Olej Sól Krok po Kroku 1 Kapustę szatkujemy, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu przez kilka minut. Kapustę

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Czerwona kapusta duszona z jabłkami 46

Czerwona kapusta duszona z jabłkami to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie tego warzywa. Poznałam go dzięki Szwagrowi, który przygotował duszoną kapustę z jabłkami na angielski świąteczny obiad. Smaki i aromaty tak mnie zachwyciły, że od razu poprosiłam o przepis i przy pierwszej okazji zrobiłam ją w domu. Dzięki prowadzeniu bloga mogę podzielić się przepisem na czerwoną kapustę duszoną(...)jabłkami także z Wami i zachęcić do jej spróbowania. Składniki na czerwoną kapustę duszoną z jabłkami 1 kg czerwonej kapusty 1 / 2 kg jabłek 1 / 2 kg cebuli 1 ząbek czosnku 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 / 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 / 2 łyżeczki mielonych goździków 6 łyżek brązowego cukru 3 łyżki octu winnego 15 g masła

niecodziennikpary
Surówka z kiszonej kapusty 60

Jedną z podstawowych polskich surówek jest surówka z kiszonej kapusty . Jest ona nie tylko smaczna, ale i zdrowa, gdyż kiszona kapusta zawiera duże ilości witaminy C, E, fosforu i wapnia. Do tego jest niskokaloryczna, bo 100 g surówki z kiszonej kapusty dostarcza jedynie 17 Kcal. Z ciekawostek możemy dodać, że corocznie we wrześniu w miejscowości Charsznica odbywają się Dni Kapusty(...)nasza kapusta użyta do surówki nie pochodziła z tamtejszych upraw i nie brała udziału w tym święcie. Składniki na surówkę z kiszonej kapusty 300 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 średnia cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy 1 / 2 łyżeczki musztardy 1 / 2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kapustę przepłukać pod zimną

niecodziennikpary
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty 66

Ponura kwietniowa pogoda nie zachęcała do gotowania lekkich, warzywnych posiłków, stąd na naszym stole pojawił się rozgrzewający i kaloryczny bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty . Dwa rodzaje kapusty, kilka rodzajów mięsa i doskonała wiejska kiełbasa sprawiły, że bigos z mieszanej kapusty był sycący i aromatyczny, a odpowiednio dobrane przyprawy nadały bigosowi głębokiego, wyrazistego i lekko pikantnego smaku. Ponieważ jego część(...)bardziej zajęte dni, a należy przy tym dodać, że taki odgrzewany bigos smakował chyba odrobinę lepiej niż pierwsze, świeżo ugotowane porcje. Składniki na bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty 2 kg kapusty 650 g kapusty kiszonej 400 g karkówki 300 g łopatki 200 g szpondra 500 g kiełbasy 1 duża cebula 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarenka

niecodziennikpary
Keto krokiety z kapustą i grzybami (Paleo, LowCarb) 88

Keto krokiety z kapustą i grzybami Danie nie tylko na wigilijny stół Przyznaję, że dzisiejsza propozycja pasowałaby zdecydowanie bardziej na minione Święta Bożego Narodzenia niż na Karnawał , bo jest to przepis na typowo wigilijne danie. Mowa jest o krokietach z kapustą i grzybami… Ja robiłam je w zupełnie innych okolicznościach, ale – także mi – kojarzą się(...)idealnie… Keto krokiety – pracochłonne przedsięwzięcie Bazą krokietów są oczywiście keto naleśniki , które jak do tej pory pojawiały się na blogu głównie w wersji słodkiej: Keto krokiety z kapustą i grzybami (Paleo, LowCarb) Keto tort naleśnikowy (Paleo, LowCarb) Keto crêpes czekoladowe z sosem truskawkowym (Paleo, LowCarb) Keto naleśniki ze szparagami (Paleo, LowCarb) Naleśniki z twarożkiem kokosowym (Keto, Paleo, LowCarb

Modern Cave Girl
Modra kapusta babci Rysi 426

Modro kapusta - przepis babci Rysi Modra kapusta , modro kapusta to tradycyjne danie kuchni śląskiej, zwyczajowo podawana do rolady i klusek śląskich. Ten przepis pochodzi akurat ze Śląska Cieszyńskiego. W ten sposób kapustę robiła teściowa mojej siostry - Babcia Rysia. Jej modro kapusta była po prostu najlepsza :) Dziękujemy Ci Rysiu.    Przepis na modro kapustę: pół czerwonej kapusty lub jedna(...)mała 1 mała cebula 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 mały listek laurowy sól i pieprz do smaku Czerwoną kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy, Warto jeszcze dodatkowo pokroić ją nożem. W garnku przygotowujemy wodę - musi stanowić połowę objętości kapusty. Na osolony wrzątek wrzucamy poszatkowaną kapustę i listek laurowy i gotujemy do miękkości

Gotujemy i jemy
Modra kapusta babci Rysi 137

Modro kapusta - przepis babci Rysi Modra kapusta , modro kapusta to tradycyjne danie kuchni śląskiej, zwyczajowo podawana do rolady i klusek śląskich. Ten przepis pochodzi akurat ze Śląska Cieszyńskiego. W ten sposób kapustę robiła teściowa mojej siostry - Babcia Rysia. Jej modro kapusta była po prostu najlepsza :) Dziękujemy Ci Rysiu.    Przepis na modro kapustę: pół czerwonej kapusty lub jedna(...)mała 1 mała cebula 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 mały listek laurowy sól i pieprz do smaku Czerwoną kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy, Warto jeszcze dodatkowo pokroić ją nożem. W garnku przygotowujemy wodę - musi stanowić połowę objętości kapusty. Na osolony wrzątek wrzucamy poszatkowaną kapustę i listek laurowy i gotujemy do miękkości

Korniszonki
Młoda kapusta z pomidorami 174

Młoda kapusta z pomidorami , a tak dokładniej to młoda kapusta duszona w pomidorach to pyszna propozycja jako dodatek do obiadu. Smakuje przepysznie, zwłaszcza na drugi dzień po odgrzaniu, gdy smaki potrawy się przegryzą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta na ciepło do obiadu Oczywiście największą popularnością cieszy się młoda kapusta zasmażana z koperkiem , ale ten poniższy przepis również jest wart wypróbowania(...)smaku trochę przypomina bigos z młodej kapusty . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z pomidorami – Składniki: pół główki średniej młodej kapusty (ok. 600 g) 1 średnia marchewka – ok. 140 g 1 średnia cebula – ok. 110 g 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka gorącej wody

Kulinarne Przeboje
Surówka z młodej kapusty z majonezem i szczypiorkiem 132

Surówka z młodej kapusty z majonezem i szczypiorkiem – to nasza kolejna, z wielu, propozycji na pyszną i szybką surówkę do obiadu lub grilla. Jeśli lubicie sałatki o wyraźnym, ostrzejszym smaku, to koniecznie wypróbujcie ten przepis z młodą kapustą w roli głównej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty z majonezem i szczypiorkiem – Składniki: Składniki na surówkę z młodej(...)kapusty: pół małej główki młodej kapusty – ok. 400 g 1/3 łyżeczki soli 1 średnia marchewka – ok. 100 g pół małej cebuli – ok. 30 g 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 duże gałązki szczypioru – ok. 20-30 g (w zależności jak ostry smak surówki chcecie uzyskać) Składniki na sos do surówki z młodej kapusty: 1 czubata

Kulinarne Przeboje
Pierogi z kapustą świeżą i kiszoną (wegańskie) 103

Uwielbiam pierogi z kapustą, mimo, że są trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi połowa kapusty. Według mnie najlepsze pierogi wychodzą wtedy, kiedy do kapusty świeżej dodamy trochę kiszonej. I właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was, zapraszam //   Składniki (2 – 3 porcje): Farsz: 1/2 średniej główki(...)kapusty (po ugotowaniu ok. 400 g) 100 g kapusty kiszonej 1 – 2 cebule 3 pieczarki olej lub oliwa przyprawy (suszona włoszczyzna, majeranek, sól, pieprz, sos sojowy) Ciasto: 200 g mąki 1 łyżka oliwy/oleju ok. 90 ml ciepłej wody Sposób przygotowania: Kapustę pokrój na mniejsze części, zalej sporą ilością wody i gotuj przez około godzinę – do miękkości. Jeśli

Via Gusto
Gołąbki z kapusty pekińskiej z ryżem i pieczarkami 273

Gołąbki z kapusty pekińskiej z ryżem i pieczarkami z piekarnika. Lubicie gołąbki, co same wpadają do gąbki? Ile gospodyń tyle przepisów na gołąbki. Te przygotowane z kapusty pekińskiej nabierają nowego wymiaru smakowego. Lubię robić gołąbki z różnej kapusty i zawsze wychodzą doskonale, gdyż do zawijania farszu można wykorzystać dowolne liście. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna, a w porównaniu z tradycyjną(...)kapustą jest bardzo szybka w przygotowaniu z niej gołąbków. Ostatni mój przepis na jarskie gołąbki z kapusty włoskiej spodobał się czytelnikom i jury konkursu NETTO, dzięki któremu spędziłam weekend w SPA. Polecam Wam też gołąbki z modrej kapusty . Tym razem chcę Wam polecić moje wegetariańskie gołąbki z kapusty pekińskiej. Wyszły bardzo delikatne i smaczne, amatorzy gołąbków będą mlaskać. Zrobiłam farsz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię