kapustą - 19268 przepisów (strona:45/1285)

Niedziela w większości Polskich domów 37

Kotlet schabowy, młoda kapusta i purée ziemniaczane to klasyczne danie kuchni polskiej i niedziela w większości Polskich domów 🙂 Kotlet schabowy , który jest głównym składnikiem tego dania, jest jednym z najpopularniejszych dań mięsnych w Polsce i uważany jest za symbol polskiej kuchni. Niedziela w większości Polskich domów Pochodzi on z kuchni austriackiej, gdzie był znany jako — Wiener Schnitzel. Kotlet schabowy(...)kiedy to polska szlachta ucząca się w Austrii, przyniosła ze sobą ten przepis. W Polsce kotlet schabowy zyskał popularność, a jego przepis został dostosowany do polskiego stylu gotowania. Młoda kapusta Młoda kapusta, którą podaje się z kotletami schabowymi, jest także popularnym składnikiem polskiej kuchni. Kapusta ta jest bardzo zdrowa i bogata w witaminy. Jest również niskokaloryczna i łatwo przyswajalna przez

RafalCook
MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM (keto, bez glutenu i laktozy, redukcja) 46

Oceń ten przepis Hit sezonu wiosenno-letniego! Pyszna, aromatyczna, lekka i sycąca młoda kapusta z koperkiem! To niskokaloryczne danie (tylko 85 kcal!) doskonale sprawdzi się jako rodzinny obiad, a także u osób, które chcą schudnąć! Odpowiednie dodatki wliczone w makro, lekki deficyt i kilogramy spadają! Kapusta zawiera mało kalorii, a jednocześnie mnóstwo wartości odżywczych. Po prostu idealna na redukcji! Dostarcza(...)także wapnia, kwasu foliowego, magnezu, fosforu, potasu i manganu. Zawiera bardzo mało cukrów, zatem jest idealna także przy odżywianiu niskowęglowodanowym jak KETO. Polecam także mój przepis na młodą kapustę z mięsem mielonym . Składniki – młoda kapusta z koperkiem 3 kg kapusty (waga po pokrojeniu) 20 g koperku 20 g oliwy 0,5 l wody sól kłodawska , pieprz czarny  mielony

Ola la LCHF
Schab w kapuście kiszonej 45

Sprawdzony przepis na schab pieczony w kapuście kiszonej . Z naszego przepisu przygotujesz delikatne, kruche i bardzo aromatyczne mięso, które świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków. Co więcej, wszystkie potrzebne składniki prawdopodobnie masz w lodówce! To proste w przygotowaniu danie, idealnie sprawdzi się jako pomysł na pyszny, zimowy obiad dla całej rodziny. Przygotowując schab w kapuście kiszonej z piekarnika(...)warto jak zawsze zadbać o dobrej jakości mięso. Poza schabem i kiszoną kapustą, do wykonania tego dania będziesz jeszcze potrzebować tylko jedną cebulę, mąkę, tłuszcz do smażenia oraz nieco klasycznych przypraw. Czasami pieczemy taki schab z dodatkiem ziemniaków oraz pieczarek. Jeśli chcesz, możesz użyć również tych składników. Schab z kapustą kiszoną możesz podać bezpośrednio z piekarnika lub w razie potrzeby

Kuchnia Na Wypasie
Kapusta zasmażana ze skwarkami – pyszny dodatek do obiadu 66

Kapusta zasmażana ze skwarkami to danie, które świetnie pasuje do kotleta schabowego czy mielonego i ziemniaków lub klusek śląskich. Takie zestawienie tworzy pyszny, tradycyjny obiad, który zaspokoi nawet największy głód. Zasmażana kapusta kiszona z dodatkiem wytopionej słoniny jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Z pewnością znajdzie wielu zwolenników. Pamiętajcie jednak, aby użyć kapusty kiszonej (może być z dodatkiem marchewki(...)kwaszonej. Jak zrobić kapustę zasmażana ze skwarkami? Najpierw gotujemy kapustę do miękkości, a w międzyczasie pokrojoną w kostkę słoninę i cebulę podsmażamy. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą na patelni i jeszcze przez chwilę smażymy. Całość nie wymaga wiele pracy i zajmie około 40 minut.   Składniki na kapustę zasmażaną ze skwarkami: 0,5 kg kapusty kiszonej duża cebula

e-PrzepisyKulinarne
Jesienna kapusta wiejska – kuchnia podkarpacka 44

Jesienna kapusta wiejska – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Białoboki, gmina Gać, powiat przeworski Jesienna kapusta wiejska to przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Białoboków. W tym regionie jesienią do młodej gotowanej kapusty dodaje się pomidory, marchewkę oraz kwaśne jabłka. Składniki te nadają kapuście lekko kwaskowy, a jednocześnie słodkawy posmak. Kapusta na koniec zasmażana jest z cebulą i zagęszczana śmietaną, co podkreśla charakterystyczny smak(...)potrawy. Tak przygotowaną kapustę podajemy na gorąco, jako dodatek do ziemniaków lub mięs. Można ją również podać z chlebem, jako samodzielne danie. Przepis pochodzi z publikacji wydanej przez Powiat Przeworski pt. „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”. Jesienna kapusta wiejska – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 młoda kapusta 1 marchewka 5-6 średniej wielkości pomidorów 4-5 kwaśnych jabłek 1 cebula

Trzeci talerz
Surówka z młodej kapusty z porem 43

Sezon na młodą kapustę chyba się kończy. Parę dni temu kupiłam niby młodą, ale czym głębiej w głąb, tym ta kapusta bardziej przypominała starą. A może trafiłam na jakiś kiepski egzemplarz. No może. Dzisiejszy wpis to zaległy przepis. Z tego co kojarzę surówkę z młodej kapusty z porem zrobiłam przynajmniej miesiąc temu. Potem inne wpisy miały wyższy priorytet, później wakacje(...)spotkania, przepis umknął. Wrzucam go dziś, może jeszcze komuś z Was uda się dostać (lub wykopać) pyszną młodą kapustę. Przepis jest prosty, dietetyczny, zrobiony z myślą o My. Jeżeli macie ochotę, dodajcie do jogurtu majonez – on zawsze poprawia smak tego typu surówek. Na zdrowie. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie tekst poniżej

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą 38

Ojeej, pyszna. Idealna do obiadu, do grilla, nawet jako drugie śniadanie. Powoli można się już rozglądać za porządnymi kapustami, bo tak jeszcze ze cztery tygodnie temu było dość słabo. Kapusty już były, ale wyglądały i smakowały nie tak jak trzeba. Szukajcie oczywiście polskich warzyw. Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą powstała (jak to u mnie bywa), bo została(...)luźna połowa kapusty. Prawie zawsze z takich „resztek” robię surówki lub sałatki. Fetę i rzodkiewki ostatnio dość często mam w lodówce, więc wiadomo było co wyląduje w misce z kapustą. Płatki migdałów z kolei były w ogóle nieplanowane, ale My zeżarł cały łuskany słonecznik w domu, więc musiałam go czymś zastąpić. Pogrzebałam w kuchennej szufladzie i znalazłam

Kardamonovy
Łazanki z młodej kapusty 49

Łazanki to danie, którego głównym składnikiem jest makaron w kształcie kwadracików. Przepisów i sposobów przygotowania tego dania jest wiele. Mogą to być tradycyjne łazanki z kiszonej kapusty, łazanki z serem, ja tym razem przygotowałam łazanki z młodej kapusty. Z racji tego, że sezon na młodą kapustę w pełni, pozwoliłam sobie na przygotowanie łazanek w takiej wersji. Obowiązkowo dodałam podsmażoną cebulkę(...)kiełbasę oraz marchewkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łazanki z młodej kapusty są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do ich wykonania potrzebne nam są proste składniki, które zakupicie w każdym sklepie. Główny to oczywiście makaron łazanki, młoda kapusta, cebula, marchewka oraz kiełbasa. Całość doprawiona jest solą oraz pieprzem i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Bardzo lubię takie proste i klasyczne dania

Przepiski.pl
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą 52

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą , to błyskawicznie przygotowane danie na wieczór czy imprezę. Dzięki temu, że kupujemy gotowe ciast francuskie, omijamy cały proces wyrastania i wałkowania ciasta drożdżowego. Oczywiście możemy samodzielnie przygotować ciasto francuskie, ale proszę… kto będzie poświęcać kilka godzin czasu na jego przygotowanie Paszteciki z ciasta francuskiego są idealnym dodatkiem do barszczu, więc będą potrawą podawaną(...)wigilijnym czy sylwestrowym stole. Na Boże Narodzenie przygotowuje je w wersji bardziej wytrawnej z dużą ilością suszonych grzybów i kiszonej kapusty, w pozostałą część roku robię je w wersji lżejszej z dużą ilością pieczarek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą – Składniki 1 opakowanie świeżego bądź mrożonego ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty

To Musisz Wiedzieć
Kapusta zasmażana z marchewką 54

Kapusta zasmażana z marchewką Z kapusty zdjąć pierwsze liście, a następnie pokroić na mniejsze i większe nie za długie paski. Może być pokrojona dość nieregularnie (nie mogą to być zbyt duże kawałki, gdyż wtedy po podsmażeniu kapusta będzie zbyt twarda). Marchewkę zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach, cebule pokroić w dosyć drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać(...)łyżki oliwy, włożyć marchewkę, cebulę i przez chwilę podsmażać. Następnie na patelnię dołożyć kapustę, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, wymieszać z marchewką i cebulą. Całość podsmażać na średnim ogniu, często mieszając. Po ok. 10 min, dodać do kapusty koncentrat pomidorowy, 1/2 szklanki wody, wymieszać i dalej podsmażać często mieszając na średnim ogniu ok.10 min. W razie potrzeby

ememe kitchen
Surówka colesław z kapusty pekińskiej 45

Świeża surówka obiadowa Colesław. Nieco inna niż tradycyjna, stworzona z kapusty pekińskiej zamiast standardowego użycia główki surowej białej kapusty. Urozmaicona słodkimi ziarnami kukurydzy z puszki, możesz pominąć ten dodatek, jednak uważam że kukurydza pasuje tutaj jak ulał. W niektórych przepisach na colesław możesz znaleźć też tarte jabłko, czy ananasa – uważam że wszystkie te opcje są godne wypróbowania. Surówka colesław(...)idealna sałatka do wszelkiego rodzaju dań obiadowych, pasuje zarówno do smażonej rybki, frytek, jak i kotletów drobiowych czy schabowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Colesław z kapusty pekińskiej 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Surówka Kuchnia: Rzymska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 10 min. Chłodzenie 10 min. Kalorie 150 kcal Colesław – surówka obiadowa z kapusty pekińskiej. Idealny

ProstePesto.pl