Składniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kalarepka młoda 2 większe, kapusta młoda biała 1 mała, groszek konserwowy 1 puszka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron świderki 1 szklanka, makaron 1 szklanka, koperek 1 pęczek umytą pierś zalać wodą i gotować z 20 minut na mniejszym ogniu następnie wsypać młodą włoszczyznę rozdrobnioną(...)drobno w rozdrabniaczu następnie dodać pokrojoną w większe kostki kalarepkę, pokrojoną młodą kapustę gotować z 10 minut i wsypać groszek razem z zalewą, makaron gwiazdki i świderki do smaku doprawić kucharkiem, papryką ostrą i wsypać posiekany koperek zupa jest lekka i nam smakuje nawet jak chłodnik, czyli nie ciepła...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: skrzydełka kurczaka 8 sztuk, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 5 sztuk, kasza jęczmienna 1/2 szklanki, pieczarki 30 dag, kapusta kiszona 1/2 kg, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka, majeranek Prymat 2 łyżki skrzydełka zagotować i dodać do wywaru rozdrobnioną włoszczyznę następnie dodać pokrojone ziemniaki i wsypać kaszę, gotować z 10 minut następnie dodać pokrojone(...)pieczarki, pokrojoną kapustę kiszoną i gotować z 20 minut na średnim ogniu pod koniec dodać kucharka, pieprz, majeranek i gotować jeszcze z 5 minut podać zupę z obranym mięskiem ze skrzydełek.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięoleju lnianego, o którym coś nie coś napomknęłam w TYM poście. A jeśli chodzi o jagody goij można o nich poczytać TU . ~ Sałatka z kapusty pekińskiej, mandarynki, jabłka, jagód goij z dodatkiem oleju lnianego, serka twarogowego i miodu ~ Składniki: połówka kapusty pekińskiej mandarynka jabłko 100g serka twarogowego 2 łyżeczki oleju lnianego łyżka jagód goij miód/syrop
Kuchenny Skrawek NiebaSkładniki: kapusta 1/4 główki marchew 1 szt ogórek kiszony 1 szt koperek pół pęczka lub pół łyżeczki suszonego zielone pestki z dyni 1 łyżka orzeszki piniowe 1 łyżka olej 1 łyżka cukier, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, marchewkę i ogórka na drobniejszych. Wymieszać olej z przyprawami, dodać do surówki. Dosypać nasiona dyni
głodny alergikchodzil...i por jest ;-) duży por ( biała i jasnozielona część) pol kapusty pekinskiej 3 jajka na twardo 3 ogórki kiszone 2 jabłka puszka groszku majonez pół na pół z jogurtem i łyżeczka musztardy sól, pieprz Pora myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Solimy, by zmiękł i odstawiamy na 10 minut. Kapuste pekinska kroimy na paseczki rozmiarem pasujace do pora.Ogórki kiszone i jabłka ścieramy na grubej tarce, dodajemy do pora i kapusty. Jajka kroimy w kostkę, dodajemy też odcedzony groszek. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy majonez i jogurt z musztarda. Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby się " przegryzła". Dobra do mięsa i wędlin. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniWielowarzywna suróweczka do obiadku. składniki: 1/2 średniej główki kapusty białej 3 średnie marchewki 2 jabłka 4-5 ogórków kiszonych 2 łyżki natki piertuszki do skropienia olej Rapso do skropienia sok z cytryny Kapustę poszatkować, delikatnie posolić, wymieszać i odstawić. Marchewki i jabłka obrać i zetrzeć razem z ogórkami na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć i dodać posiekaną
Monia miesza i gotujechodzi, Wy tam już dobrze wiecie. Surówka została zrobiona do pieczonej makreli i czerwonego ryżu. Było pysznie. Z tego wszystkiego surówka smakowała nam najbardziej. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 łyżki sosu słodko-pikantnego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki prażonego sezamu (ja użyłam gomasio ) sól Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej(...)startą na najgrubszych oczkach marchewkę i pokrojoną w piórka cebulę. Warzywa zalewamy sosem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą, mieszamy i posypujemy sezamem. Podobne przepisy: Surówka z młodej kapusty z ogórkami Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów Surówka z młodej kapusty i marchewki Surówka z młodej kapusty i kukurydzy Surówka
KardamonovyPrzedwczoraj dostałam sporą torbę pieczarek. Powciskałam je w każde możliwe obiady. Jednym z nich był makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem. Czemu akurat taki wybór? Parę dni wcześniej dostałam od taty kiszoną kapustę. Po zamrażalniku walał się gdzieś kawałek wędzonego boczku. Makaron, wiadomo, prawie każdy ma gdzieś skitrany. Ja dokopałam się do makaronu, który kupiłam na Węgrzech. Nie wiem(...)zrobiłam dodatkowo krem z pieczarek (ale wyszedł bardzo średnio na jeża, więc nie będę go publikować), a na wieczór mam w planie zrobić sos pieczarkowy do placków z kiszonej kapusty – na jutro na obiad. Nie takie miałam plany kulinarne na najbliższe dni, ale nie szkodzi, jakoś to przeżyję. Składniki: 500 g kiszonej młodej kapusty 250 g ulubionego makaronu
KardamonovyCzerwoną kapustę lubimy bardzo, tzn. głównie My. Nie wiem dlaczego. Powodem mogą być rolady i kluski śląskie. Wiecie do czego piję? Do tego, że to Ślązak. Rolady, kluski, modro. W ogóle muszę w końcu kiedyś zrobić takie prawdziwe wołowe rolady i opublikować je u siebie. Kluski już mam. Sałatka z modrej też już się pojawiła. Dobra, do rzeczy. Surówka(...)czerwonej kapusty i marchewki nie jest niczym skomplikowanym. Dwie ważne sprawy: polecam porządnie wygnieść kapustę, sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. To chyba tyle. Z proporcjami możecie się bawić. Ja specjalnie chciałam dowalić dużo marchewki, już dawno mnie to korciło. Wyszło super. Zjedliśmy ją z pulpetami w sosie pomidorowym i ciemnym ryżem. Reszta zostanie zaraz wchłonięta z tortillami z kurczakiem
KardamonovyZapraszam po mój sprawdzony przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. Paszteciki wigilijne to puszyste, drożdżowe paszteciki z fraszem z kapusty i grzybów. Tak przygotowane paszteciki możemy podać zarówno jako dodatek do wigilijnego barszczu, albo jako samodzielne danie. Jednak paszteciki z kapustą i grzybami to nie tylko danie przeznaczone na wigilię, tak przygotowane paszteciki możecie również podać na inne spotkania(...)imprezy. Paszteciki z kapustą mogą być świetnym pomysłem na przystawkę. Idealnie smakują podawane na ciepło, jak i jedzone na zimno. Paszteciki można przygotować z ciasta drożdżowego, a jak nie mamy czasu to na bazie ciasta francuskiego. Na wigilię paszteciki przygotowuję z suszonych grzybów, natomiast na inne okazje, jak nie macie pod ręką grzybów to możecie wykorzystać pieczarki. Paszteciki z kapustą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nasza zupa kapuściana, to pyszna zupa warzywna bez mięsa i ziemniaków. Przygotowana tylko ze świeżej białej lub włoskiej kapusty, marchwi, selera, cebuli oraz pokrojonych w kostkę pomidorów. To idealna zupa na odchudzanie, ponieważ jest niskokaloryczna i z niewielką zawartością węglowodanów. Zupa z kapusty jest bardzo sycąca, łatwa do przygotowania oraz co najważniejsze bardzo zdrowa. Jest niedroga i dobrze się przechowuje(...)wiec z powodzeniem możesz przygotować większą porcję. Przepis na zupę kapuścianą jest uniwersalny i możesz przygotować go również z białej kapusty młodej lub kapusty pekińskiej. W sezonie zdecydowanie polecamy dodać pomidory świeże, poza sezonem krojone bez skórki ze słoika lub puszki. Warto podkreślić, że duża ilość kapusty nie przytłacza tej pysznej zupy, wręcz przeciwnie, dodaje delikatnej słodyczy, która idealnie równoważy
Kuchnia Na WypasiePojawienie się młodej kapusty na bazarku jest najlepszym dowodem że wiosna w pełni i czas wprowadzić świeże warzywa na stałe do codziennego jadłospisu. Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza w smaku niż jej jesienna odpowiedniczka i wymaga o wiele krótszego czasu gotowania dlatego jest idealnym materiałem do zrobienia szybkiego wiosennego bigosu. Młoda kapusta, cebulka, koperek i kiełbaska to się(...)może nie udać. Składniki: główka młodej kapusty 3 młode cebule pęczek koperku 70 dag kiełbasy lub boczku 1/4 kostki masła mąka sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie przecier pomidorowy lub ketchup Przygotowanie: Bigos z młodej kapusty jak sama nazwa wskazuje składa się z młodej kapusty i dodatków. Zacznijmy więc od młodej kapusty. Należy ją drobno poszatkować a następnie wrzucić
Kulinarna Patilogiawypełnionym sfermentowanymi warzywami. W latach 57 pne – 935 ne, podczas panowania Dynastii Silla, kiedy buddyzm promował wegetariański styl życia, kimchi stało się popularne w całym kraju. Niemcy mają kiszoną kapustę, Hindusi achaar, my kiszone ogórki a Koreańczycy Kimchi. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, życzę Ci smacznego z moim Kimchi. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Kapusta pekińska(...)ząbków Cebula 1 sztuka Imbir 5-7 cm Sos rybny 0.5 szklanki Gochujang wedle uznania, u mnie 2 łyżki Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Kimchi Kapusta pekińska Kapusta pekińska Po pierwsze aby rozerwać kapustę, zrób nacięcie od strony rdzenia, czyli tej białej części i delikatnie rozerwij kapustę. Zrób jeszcze po jednym nacięciu na dwóch połówkach kapusty
RafalCook