duszę, tylko zalewam wrzątkiem i gotuję, bo tak mi po prostu smakują. Ale nie zapieram się, że nigdy nie będę przygotowywać ich w inny sposób. Użyta przeze mnie kapusta włoska jest delikatniejsza od białej, zaś mięso indycze zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki(...)posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam z poprzedniego dnia, ale można dać więcej 1 jajko cebula łyżka masła pieprz 4 ziela angielskie liść laurowy Wykonanie: Kapustę obrałam z wierzchnich grubych i niezbyt pięknych liści
Kuchenne zapiski EdytyŁazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami... Kwadraciki makaronu łazanki. Otulone wiórkami kiszonej kapusty. Z dodatkiem pieczarek i cebuli. Pyszne, bezmięsne i tanie danie. Polecam! Składniki: 500 g makaronu łazanki; 1 kg kiszonej kapusty; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Kapustę odcisnąć z soku, włożyć(...)garnka, zalać zimną wodą i obgotować, uważając aby kapusta się nie rozgotowała. W trakcie gotowania, jeśli ktoś nie lubi kwaśnych potraw, może wymienić wodę 2 lub 3 razy. Ja nie wymieniam. Ugotowaną kapustę dobrze odcisnąć z wody, drobno pokroić. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i plasterki
Gospodyni MiejskaBardzo prosta i smaczna świąteczna potrawa. Co tak naprawdę sprawia, że tak przyrządzona kapusta jest wyjątkowa w smaku? Najpierw gotuje się ją razem z suszonymi grzybami, potem zaś serwuje obłożoną grzybami obsmażonymi na maśle - przechodzą one wtedy wspaniałym aromatem masła i idealnie komponują się z kwaskowatą i delikatnie grzybową kapustą. W trakcie przygotowywania podziel grzyby suszone(...)dwie części. Jedna część będzie gotowana z kapustą, druga zaś, ugotowana i zarumieniona na masełku, posłuży do jej obłożenia. Suszone grzyby z szybkowaru Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie Kapusta kiszona z grzybami Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 10 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 3 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ
Szybko Szybkowarmoże trochę bardziej zimowa niż wiosenna ale to nic. Znalazłam ją u Magdy K. i powtórzę nie raz :)1 kg ziemniaków500 g mięsa wołowego, zmielić100 g wędzonej szynki600 g kapusty kiszonej2 cebuleolejkminek (u mnie bez)chililiść laurowymajeranek (u mnie rozmaryn)bazyliazioła prowansalskiesólświeżo zmielony pieprz
Dzieje kuchennej Wiewiórybył dziwny dzień a zapachu kapusty i smażonej kiełbasy, z wieczornym nerwem ( w szkole plaga wszy i mi się w oczach mieni...) i śmigającym Synciem. W sumie fajny dzień z książką w ręku (wreszcie pożyczyłam "Gildie magów"). Syncio chyba próbuje nie spać już w dzień. Potrafi zasnąć na 15-20 minut w wózku i balować do 22giej
Dzieje kuchennej Wiewióryciastkiem. Wyjątkowo się Kochana postarała. Nie dość, że muffiny były ekstra zdrowe i bezglutenowe to na stole stanęła też wspaniała sałatka.Podpatrzona w "O jabłkach".Surówka z czerwona kapusta, granatem i z serem pleśniowym2 jabłka1/2 małej czerwonej kapusty100 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią2 łodygi
Dzieje kuchennej WiewióryZawsze na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. Tym razem dodałam otręby owsiane i to był dobry pomysł. Jak wiemy otręby są zdrowe a te są wysokobłonnikowe bo maja go aż 18 %. Tak więc będą zdrowsze. Ciasto zrobiłam trochę inne bo z dodatkiem jajka i żółtka, ale będę je robić częściej bo ciast jest super i świetnie współpracuje
Ewa w kuchnipodjąć ostateczną decyzję co ma się pojawić na wigilijnym oraz świątecznym stole. Barszcz zakiszony, ale co podać do barszczu ? U nas będą uszka z grzybami , ale także krokiety z kapustą bo po prostu je lubię. Chrupiące z wierzchu z wilgotnym, aromatycznym nadzieniem - uwielbiam i to nie tylko na święta ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakapusty pekińskiej1/2 średniej cukinii1 marchew1 czerwona cebula1/3 szk posiekanego szczypiorku25 g kiełków brokuła3 duże rzodkiewki1 saszetka oleju sezamowego ( 30 ml )Do smaku :sok z cytrynycukiersólpieprz kolorowyRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniZnowu użyłam oleju, który dostałam do testów. Niestety oleju ubywa a jest smaczny. Widziałam olej Rapso w sklepie, ale zwyczajnie mnie na niego nie stać. Używam
Ewa w kuchniPo prostu zdrowa i smaczna surówka z kapusty.Rozwiń i czytaj przepis :
Ewa w kuchniUwielbiam mięsa pieczone na kapuście kiszonej. Robiłam już biała kiełbasę, golonkę, karkówkę. Teraz przyszła kolej na żeberka.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisię robi i lubimy je z pieczywem. Zwłaszcza świetnie nadaje się gdy jest taka jak dziś pogoda czyli paskudna i zimna. Oczywiście można użyć innego mięsa, ja już na kapuście robiłam golonkę, żeberka, białą kiełbasę i wszystko super smakowało. Tak więc dla lubiących tego typu jedzonko polecam bez wahania. Jak raz zrobicie to będą powtórki i inne kombinacje smakowe.Rozwi
Ewa w kuchnidomowe pierogi. Dziś z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało, więc wylądowało z niej mięso do farszu. Wszyscy wiemy, że domowe pierogi z każdym farszem smakują super. A tym bardziej, jak nie za często się je robi.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni