Sobota! Zamarzyła mi się surówka z młodej kapusty. Uwielbiam młodą kapustę! Surówka z młodej kapusty to popularna przystawka do letniego obiadu. Przyrządzam ją mięsa i ryby. Surówka świetnie sprawdza się również do grilla . Dzisiaj grillowaliśmy żeberka w miodzie , więc lekko kwaśna surówka z młodej kapusty świetnie do nich pasowała. Pogoda dopisała od samego rana. Zapowiadane upały jakoś nie mogą(...)niestety nie mogę się rozstać z moim laptopem. Co będzie się dziać na co do jedzenia w lipcu dowiecie się później. Tymczasem zapraszam za przepis na surówkę z młodej kapusty, który jest niesamowicie prosty. Przygotowałam sporą porcję surówki. Zaraz po zrobieniu surówka jest smaczna i lekko chrupiąca. Jak trochę postała to kapusta skruszała. Obie wersje mi smakowały. Młoda kapusta jest
codojedzeniaDziś propozycja kapusty z boczniakami, pieczarkami i kiełbasą. Kapusta przygotowana z kapusty białej, nie kiszonej. Aromatyczna, delikatna, nieco pikantna, z owocami jałowca i koperkiem. Jak kapusta to koniecznie z grzybami i mięsem, tak u nas jest, wybór najczęściej pada na wołowinę, suszone grzyby. Dziś świeże boczniaki, pieczarki i dobra kiełbasa, swojsko, domowo, jak u mamy za dawnych lat. Tradycyjna kapusta(...)obiadu, ziemniaków i kubka barszczu. Kapusta z boczniakami, pieczarkami i kiełbasą SKŁADNIKI: 500 g pieczarek 250 g boczniaków 460 g kiełbasy 2 główki białej kapusty (u mnie waga łącznie ok. 3.250kg) 2 duże cebule 500 g passaty 1750 l wody lub lekkiego bulionu 6 owoców jałowca (suszonych) 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk
Zasmakuj KuchniSurówka z białej kapusty do obiadu fot. Moja Książka Kucharska Przepis na klasyczną surówkę z białej kapusty, marchewki i jabłka do obiadu. Pyszna, domowa surówka z białej kapusty obiadowa z marchewką, jabłkiem i cebulą. Surówka z olejem, doprawioną sokiem z cytryny, cukrem i musztardą. Jak zrobić surówkę z białej kapusty - wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku(...)Najlepszy przepis na surówkę z kapusty jak w restauracji. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na surówkę z kapusty, marchewki i jabłka: 1/2 niewielkiej główki białej kapusty 1 cebula dymka 1 marchew 1 jabłko kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju 2 łyżeczki musztardy sól do smaku Przepis na surówkę
Moja Książka KucharskaDziś przedstawiam na pyszny, łatwy i przyjemny dodatek do każdego dania głównego. Zasmażana młoda kapusta z boczkiem to dla mnie wspomnienie dzieciństwa i chyba nigdy nie będę miała jej dosyć:) Polecam do wszystkiego, chociaż ja lubię ją nawet z samym chlebkiem jako danie samo w sobie. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Zasmażana młoda kapusta z boczkiem(...)koperkiem (4 porcje) Składniki: 1/2 główki młodej, zielonej kapusty, poszatkowanej 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w kostkę 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę 1 marchewka, starta na tarce 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 100 ml śmietanki 36% sól, pieprz 1/2 łyżeczki kminku 1 listek laurowy 1/2 pęczka koperku, drobno posiekanego Przygotowanie: W szerokim
karmelowykompot z suszu . 6. Pierogi (3 dni przed wigilią) Na naszym rodzinnym stole w dniu wigilii królowały dwa rodzaje pierogów: tradycyjnie, te z kapustą i grzybami oraz ruskie , bez których nie mógł obejść się mój dziadek. Tym drugim, niemal od zawsze, towarzyszyło oburzenie mojej prababci Wandy, która(...)danie to tak jest właśnie nazywane. Przygotowane ciasto na pierogi dzielić będziemy na 3 części (po jednej części na pierogi ruskie , z kapustą i na uszka ). Ugotowane pierogi możemy przelać warstwą oleju lnianego, zafoliować i odstawić do lodówki do czasu wigilii. Aby nieco ułatwić sobie pracę, wykonamy także jeden
kuron.com.plzakwaszana sztucznie, najczęściej octem. Ani to smaczne, ani zdrowe. Kiszenie warzyw nie jest skomplikowane, można więc robić to samodzielnie w domu, w niewielkich ilościach. Najpopularniejsza do kiszenia jest kapusta. Jeszcze niedawno nasze mamy i babcie obowiązkowo kisiły jesienią nie tylko poszatkowaną kapustę. Kiszono niewielkie główki w całości, umieszczając je między pociętymi wiórkami, a także jabłka. Z takiej ukiszonej całej(...)główki przygotowywano gołąbki, pyszne jak żadne. Dzisiaj zapraszam Was na kiszoną czerwoną kapustę. Wystarczy niewielka główka, aby po tygodniu czy dwóch, cieszyć się pyszną surówką. Składniki: 2 kg czerwonej kapusty 2 lekko czubate łyżki soli 2 średnie liście laurowe 2/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego Z kapusty usunąć zewnętrzne, brzydkie liście. Poszatkować ją przy użyciu noża lub szatkownicy. Przełożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaStarożytna legenda mówi, że kapusta powstała z łez Likurga, który został ukarany przez boga wina Bachusa za zniszczenie winnic. Właśnie w tamtym czasie doceniono właściwości zdrowotne kapusty. Zajadali się nią Grecy i Rzymianie. Do Polski przywędrowała w XIV wieku i uprawiano ją głównie w klasztornych ogrodach. Do dziś kapusta gości na polskich stołach. Oto przepis na zapiekaną białą kapustę(...)ziemniaki, marchewką i świeżym koperkiem. Składniki ½ główki białek kapusty 1 mała marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka słodkiego sosu sojowego kilka gałązek koperku kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa pieprz Kapustę szatkujemy, przekładamy do sita i solimy. Odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
My Chcemy Jeśćgrypa mnie dopadał dość mocno , i nawet nie miałam siły napisać przepisu na pyszną kapustkę z grochem , może to dobry czas na mały trening tak na co dzień przygotować kapustę z grochem , i nie koniecznie muszą być to święta . Składniki 2 kg kapusty kiszonej pół główki kapusty białej ( średniej ) 30 dag grochu 1 duża cebulka(...)następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości , kontrolując aby woda nam się za mocno nie wygotowała i groch nam się nie przypalił . Następnie do następnego dużego garnka przekładamy kapustę kiszoną , zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania ,na początku sprawdzamy jak kapusta jest kwaśna , jeżeli troszkę jest to jak kapusta w garnku zaczyna się gotować , odlewamy wodę z kapusty
Mój SmakKapusta z grochem to w moim domu jedna z obowiązkowych potraw wigilijnych. Moja mama zamiast grochu dodaje fasole. Nie wiem, która wersja jest lepsza, czy z fasol ą czy z grochem... jak dla mnie to obie wersje są pyszne. W przepisie użyłam kapusty świeżej i kiszonej, dzięki temu kapusta nie jest(...)kwaśna ani za mdła. W kapuście nie może również zabraknąć suszonych grzybów, które nadają potrawie cudownego aromatu. Ta potrawa jest niezwykle sycąca i bogata w witaminy i minerały. A teraz czas na przepis 😉 Składniki: kapusta biała pół główki, kapusta kiszona 1 kg, groch łuskany 300 g, cebula 1 szt, grzyby suszone pół
kulinarne odsłony patiPierwszy dzień grudnia wypada przywitać iście świątecznym przepisem. Dziś przepis na wspaniałą kapustę zasmażaną, zrobioną z kapusty kiszonej. Składniki: 1kg kapusty kiszonej 100g grzybów suszonych 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 100ml soku z kapusty (sok wytworzy się podczas gotowania kapusty) Grzyby myjemy, moczymy w wodzie przez całą(...)Następnego dnia zalewamy je wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Kapustę wkładamy do garnka, doprawiamy i dodajemy ugotowane grzyby oraz wodę, w której się gotowały. Wodę z grzybów wlewamy do kapusty przez sitko.Gotujemy kapustę przez 60 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją na delikatnie złoto – trochę bardziej szklimy. Dodajemy mąkę, mieszamy
Gotowanie i blogowanieWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny bigos z młodej kapusty, jest to danie jedno garnkowe, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Mamy teraz sezon na młodą kapustę więc polecam wypróbować przepis a bigos każdemu powinno smakować. Do przygotowania bigosu z młodej kapusty będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg około 500 g piersi kurczaka(...)łyżeczka papryki słodkiej do smaku papryka ostra, sól, pieprz 1 łyżka masła i olej do smażenia oraz około 600 ml wody Link do filmu z przygotowania: Bigos z młodej kapusty Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na bigos: Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję, poszatkowaną kapustę wkładam do garnka. Czosnek kroję drobniutko, cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję
Uwaga Babcia Gotujesię nam udała :) Przysłaliście sporo pomysłów na śledzie - zaskakujące, na jak wiele sposobów można podać te ryby. Nie zabrakło przepisów na pierogi, uszka i barszcze czerwone oraz wpisów dotyczących kapusty kiszonej i grzybów. Bardzo dziękuję wszystkim za udział w akcji, w szczególności: Ani, autorce bloga Mops w kuchni , za dodanie 6 przepisów, mikimamie, autorce bloga Czerwień i błękit , za dodanie(...)Izie, autorce bloga Take It Izzy , za dodanie 4 przepisów. Mam nadzieję, że internauci zechcą skorzystać ze zgromadzonych tu przepisów, przygotowując wigilię w przyszłym roku :) Śledź na piernatach Badylarki Kapusta z grzybami i śliwkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Śledzie po sułtańsku Łosoś wędzony à la tatar Pasztet z selera z orzechami włoskimi i oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna kapusta z pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodzieobierz i posiekaj w maleńką kosteczkę sól, czarny pieprz 3 łyżki suszonego majeranku 7 łyżek suchego ryżu (1/2 szklanki) i tyle samo zimnej wody (1/2 szklanki) 1 duża główka kapusty głowiastej późnej oliwa lub olej Przygotowanie kapustę ugotuj według przepisu Gotujemy kapustę na gołąbki w szybkowarze przygotuj liście do zwijania gołąbków (wg tego samego przepisu) zachowaj parę surowych oraz(...)farszu mięsnego zrób maleńkiego i cienkiego kotlecika, podsmaż go na patelni, skosztuj i w razie konieczności dopraw cały farsz farsz podziel na 12 równych części na każdy liść kapusty układaj 1 część farszu i zwijaj Gotowy farsz mięsny. Jedną porcję farszu mięsnego ułóż na dole liścia kapusty i rozpocznij zwijanie. Najpierw załóż na farsz dół kapusty. Następnie dognij
Szybko Szybkowarskutecznie rozgrzewała wieczorami, gdy temperatura spadała o kilkanaście stopni w porównaniu z tą w ciągu dnia. Portugalczycy jadają ją prawie przez cały rok. Do jej przygotowania wykorzystują specjalny rodzaj kapusty - couve gallega . Rośnie ona w niemal każdym przydomowym ogródku tamtego regionu. Wysokością przypomina trochę jarmuż, choć liście ma płaskie jak kapusta brukselska. W naszych warunkach możemy tę kapustę zastąpić(...)jarmużem. Dodatek ziemniaków i kremowa konsystencja zupy sprawiają, że jest dość sycąca. Na kolor wpływa długość gotowania kapusty - im krócej, tym ciemniejsza. Składniki : cebula olej 1 l gorącej wody kawałek selera korzeniowego 2 marchewki pietruszka liść laurowy 4 ziemniaki 100 g jarmużu lub kapusty włoskiej (w oryginale kapusty couve gallega); ja dałam cavolo nero (czarną kapustę toskańską) sól
Weekendy w domu i ogrodzieduszę, tylko zalewam wrzątkiem i gotuję, bo tak mi po prostu smakują. Ale nie zapieram się, że nigdy nie będę przygotowywać ich w inny sposób. Użyta przeze mnie kapusta włoska jest delikatniejsza od białej, zaś mięso indycze zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki(...)posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam z poprzedniego dnia, ale można dać więcej 1 jajko cebula łyżka masła pieprz 4 ziela angielskie liść laurowy Wykonanie: Kapustę obrałam z wierzchnich grubych i niezbyt pięknych liści
Kuchenne zapiski Edyty