kapustą - 19268 przepisów (strona:60/1285)

Domowa kiszona czerwona kapusta 240

zakwaszana sztucznie, najczęściej octem. Ani to smaczne, ani zdrowe. Kiszenie warzyw nie jest skomplikowane, można więc robić to samodzielnie w domu, w niewielkich ilościach.  Najpopularniejsza do kiszenia jest kapusta. Jeszcze niedawno nasze mamy i babcie obowiązkowo kisiły jesienią nie tylko poszatkowaną kapustę. Kiszono niewielkie główki w całości, umieszczając je między pociętymi wiórkami, a także jabłka. Z takiej ukiszonej całej(...)główki przygotowywano gołąbki, pyszne jak żadne. Dzisiaj zapraszam Was na kiszoną czerwoną kapustę. Wystarczy niewielka główka, aby po tygodniu czy dwóch, cieszyć się pyszną surówką. Składniki: 2 kg czerwonej kapusty 2 lekko czubate łyżki soli 2 średnie liście laurowe 2/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego Z kapusty usunąć zewnętrzne, brzydkie liście. Poszatkować ją przy użyciu noża lub szatkownicy.  Przełożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem 163

Starożytna legenda mówi, że kapusta powstała z łez Likurga, który został ukarany przez boga wina Bachusa za zniszczenie winnic. Właśnie w tamtym czasie doceniono właściwości zdrowotne kapusty. Zajadali się nią Grecy i Rzymianie. Do Polski przywędrowała w XIV wieku i uprawiano ją głównie w klasztornych ogrodach. Do dziś kapusta gości na polskich stołach. Oto przepis na zapiekaną białą kapustę(...)ziemniaki, marchewką i świeżym koperkiem. Składniki ½ główki białek kapusty 1 mała marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka słodkiego sosu sojowego  kilka gałązek koperku kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa pieprz Kapustę szatkujemy, przekładamy do sita i solimy. Odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie

My Chcemy Jeść
Kapusta z grochem 144

grypa mnie dopadał dość mocno , i nawet nie miałam siły napisać przepisu na pyszną kapustkę z grochem , może to dobry czas na mały trening tak na co dzień przygotować kapustę z grochem , i nie koniecznie muszą być to święta . Składniki  2 kg kapusty kiszonej  pół główki kapusty białej ( średniej ) 30  dag grochu  1 duża cebulka(...)następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ,  kontrolując aby woda nam się za mocno nie wygotowała i groch nam się nie przypalił . Następnie do następnego dużego garnka przekładamy kapustę kiszoną , zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania ,na początku sprawdzamy jak kapusta jest kwaśna , jeżeli troszkę jest to  jak kapusta w garnku zaczyna się gotować , odlewamy wodę z kapusty

Mój Smak
Kapusta z grochem 151

Kapusta z grochem to w moim domu jedna z obowiązkowych potraw wigilijnych. Moja mama zamiast grochu dodaje fasole. Nie wiem, która wersja jest lepsza, czy z fasol ą  czy z grochem... jak dla mnie to obie wersje są  pyszne. W przepisie użyłam kapusty świeżej i kiszonej, dzięki temu kapusta nie jest(...)kwaśna ani za mdła. W kapuście nie może również zabraknąć suszonych grzybów, które nadają potrawie cudownego aromatu. Ta potrawa jest niezwykle sycąca i bogata w witaminy i minerały. A teraz czas na przepis 😉 Składniki: kapusta biała pół główki, kapusta kiszona 1 kg, groch łuskany 300 g, cebula 1 szt, grzyby suszone pół

kulinarne odsłony pati
Kiszona kapusta z grzybami – zasmażana 166

Pierwszy dzień grudnia wypada przywitać iście świątecznym przepisem. Dziś przepis na wspaniałą kapustę zasmażaną, zrobioną z kapusty kiszonej. Składniki: 1kg kapusty kiszonej 100g grzybów suszonych 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 100ml soku z kapusty (sok wytworzy się podczas gotowania kapusty) Grzyby myjemy, moczymy w wodzie przez całą(...)Następnego dnia zalewamy je wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Kapustę wkładamy do garnka, doprawiamy i dodajemy ugotowane grzyby oraz wodę, w której się gotowały. Wodę z grzybów wlewamy do kapusty przez sitko.Gotujemy kapustę przez 60 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją na delikatnie złoto – trochę bardziej szklimy. Dodajemy mąkę, mieszamy

Gotowanie i blogowanie
Bigos z Młodej Kapusty z Kurczakiem 251

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny bigos z młodej kapusty, jest to danie jedno garnkowe, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Mamy teraz sezon na młodą kapustę więc polecam wypróbować przepis a bigos każdemu powinno smakować. Do przygotowania bigosu z młodej kapusty będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg około 500 g piersi kurczaka(...)łyżeczka papryki słodkiej do smaku papryka ostra, sól, pieprz 1 łyżka masła i olej do smażenia oraz około 600 ml wody Link do filmu z przygotowania: Bigos z młodej kapusty Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na bigos: Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję, poszatkowaną kapustę wkładam do garnka. Czosnek kroję drobniutko, cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 168

się nam udała :) Przysłaliście sporo pomysłów na śledzie - zaskakujące, na jak wiele sposobów można podać te ryby. Nie zabrakło przepisów na pierogi, uszka i barszcze czerwone oraz wpisów dotyczących kapusty kiszonej i grzybów. Bardzo dziękuję wszystkim za udział w akcji, w szczególności: Ani, autorce bloga Mops w kuchni , za dodanie 6 przepisów, mikimamie, autorce bloga Czerwień i błękit , za dodanie(...)Izie, autorce bloga Take It Izzy , za dodanie 4 przepisów. Mam nadzieję, że internauci zechcą skorzystać ze zgromadzonych tu przepisów, przygotowując wigilię w przyszłym roku :) Śledź na piernatach Badylarki Kapusta z grzybami i śliwkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Śledzie po sułtańsku Łosoś wędzony à la tatar Pasztet z selera z orzechami włoskimi i oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna kapusta z pieczarkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru 176

obierz i posiekaj w maleńką kosteczkę sól, czarny pieprz 3 łyżki suszonego majeranku 7 łyżek suchego ryżu (1/2 szklanki) i tyle samo zimnej wody (1/2 szklanki) 1 duża główka kapusty głowiastej późnej oliwa lub olej Przygotowanie kapustę ugotuj według przepisu Gotujemy kapustę na gołąbki w szybkowarze przygotuj liście do zwijania gołąbków (wg tego samego przepisu) zachowaj parę surowych oraz(...)farszu mięsnego zrób maleńkiego i cienkiego kotlecika, podsmaż go na patelni, skosztuj i w razie konieczności dopraw cały farsz farsz podziel na 12 równych części na każdy liść kapusty układaj 1 część farszu i zwijaj Gotowy farsz mięsny. Jedną porcję farszu mięsnego ułóż na dole liścia kapusty i rozpocznij zwijanie. Najpierw załóż na farsz dół kapusty. Następnie dognij

Szybko Szybkowar
Caldo verde - portugalska zielona zupa 227

skutecznie rozgrzewała wieczorami, gdy temperatura spadała o kilkanaście stopni w porównaniu z tą w ciągu dnia. Portugalczycy jadają ją prawie przez cały rok. Do jej przygotowania wykorzystują specjalny rodzaj kapusty - couve gallega . Rośnie ona w niemal każdym przydomowym ogródku tamtego regionu. Wysokością przypomina trochę jarmuż, choć liście ma płaskie jak kapusta brukselska.  W naszych warunkach możemy tę kapustę zastąpić(...)jarmużem. Dodatek ziemniaków i kremowa konsystencja zupy sprawiają, że jest dość sycąca. Na kolor wpływa długość gotowania kapusty - im krócej, tym ciemniejsza.   Składniki : cebula olej 1 l gorącej wody kawałek selera korzeniowego 2 marchewki pietruszka liść laurowy 4 ziemniaki  100 g jarmużu lub kapusty włoskiej (w oryginale kapusty couve gallega); ja dałam cavolo nero (czarną kapustę toskańską) sól

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 266

duszę, tylko zalewam wrzątkiem i gotuję, bo tak mi po prostu smakują. Ale nie zapieram się, że nigdy nie będę przygotowywać ich w inny sposób. Użyta przeze mnie kapusta włoska jest delikatniejsza od białej, zaś mięso indycze zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki(...)posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam z poprzedniego dnia, ale można dać więcej 1 jajko cebula łyżka masła pieprz 4 ziela angielskie liść laurowy Wykonanie: Kapustę obrałam z wierzchnich grubych i niezbyt pięknych liści

Kuchenne zapiski Edyty
Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami 282

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami... Kwadraciki makaronu łazanki. Otulone wiórkami kiszonej kapusty. Z dodatkiem pieczarek i cebuli. Pyszne, bezmięsne i tanie danie. Polecam! Składniki: 500 g makaronu łazanki; 1 kg kiszonej kapusty; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Kapustę odcisnąć z soku, włożyć(...)garnka, zalać zimną wodą i obgotować, uważając aby kapusta się nie rozgotowała. W trakcie gotowania, jeśli ktoś nie lubi kwaśnych potraw, może wymienić wodę 2 lub 3 razy. Ja nie wymieniam. Ugotowaną kapustę dobrze odcisnąć z wody, drobno pokroić. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i plasterki

Gospodyni Miejska
Kapusta kiszona z grzybami z szybkowaru 238

Bardzo prosta i smaczna świąteczna potrawa. Co tak naprawdę sprawia, że tak przyrządzona kapusta jest wyjątkowa w smaku? Najpierw gotuje się ją razem z suszonymi grzybami, potem zaś serwuje obłożoną grzybami obsmażonymi na maśle - przechodzą one wtedy wspaniałym aromatem masła i idealnie komponują się z kwaskowatą i delikatnie grzybową kapustą. W trakcie przygotowywania podziel grzyby suszone(...)dwie części. Jedna część będzie gotowana z kapustą, druga zaś, ugotowana i zarumieniona na masełku, posłuży do jej obłożenia. Suszone grzyby z szybkowaru Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie Kapusta kiszona z grzybami Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 10 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 3 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ

Szybko Szybkowar
Zapiekanka syta i treściwa z ziemniaków, kapusty i mięsiwa :) 199

może trochę bardziej zimowa niż wiosenna ale to nic. Znalazłam ją u Magdy K. i powtórzę nie raz :)1 kg ziemniaków500 g mięsa wołowego, zmielić100 g wędzonej szynki600 g kapusty kiszonej2 cebuleolejkminek (u mnie bez)chililiść laurowymajeranek (u mnie rozmaryn)bazyliazioła prowansalskiesólświeżo zmielony pieprz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kapusta czerwona, gotowana, korzenna i z kielbasa do towarzystwa 161

był dziwny dzień a zapachu kapusty i smażonej kiełbasy, z wieczornym nerwem ( w szkole plaga wszy i mi się w oczach mieni...) i śmigającym Synciem. W sumie fajny dzień z książką w ręku (wreszcie pożyczyłam "Gildie magów"). Syncio chyba próbuje nie spać już w dzień. Potrafi zasnąć na 15-20 minut w wózku i balować do 22giej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Surowka z czerwona kapusta, granatem i z serem plesniowym 182

ciastkiem. Wyjątkowo się Kochana postarała. Nie dość, że muffiny były ekstra zdrowe i bezglutenowe to na stole stanęła też wspaniała sałatka.Podpatrzona w "O jabłkach".Surówka z czerwona kapusta, granatem i z serem pleśniowym2 jabłka1/2 małej czerwonej kapusty100 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią2 łodygi

Dzieje kuchennej Wiewióry