Chińska surówka z białej kapusty i marchewki jest dość łagodna w smaku, nie za kwaśna ani słodka, po prostu przepyszna. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, do kanapek czy domowych fast-foodów. Po przygotowaniu można ją przechowywać w lodówce przez dwa-trzy tygodnie bez pasteryzacji i sięgać, kiedy tylko ma się na nią ochotę. A ponieważ jest bardzo(...)spokojnie zrobić. Ja wkładam słoiki do zimnego piekarnika i pasteryzuję przez 20 minut od momentu, kiedy nagrzeje się do 120 C. Składniki na chińską surówkę z białej kapusty: mała główka białej kapusty (około 1,5 kg) 2 marchewki (150 g) 1 szklanka octu ryżowego (180 ml) pół szklanki cukru (100 g) 1/2 szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego lub słonecznikowego
e-PrzepisyKulinarneMakaron z kapustą pekińską na szybki obiad, który zrobisz po powrocie z pracy w 15 minut. Lekkie i pożywne danie na pewno sprawdzi się latem, gdy w kuchni chcemy spędzać jak najmniej czasu. Prosty przepis na makaron z curry będzie również odpowiedni do pudełka i zabrania do pracy na lunch. Makaron z kapustą pekińską będzie zdrowym i pożywnym daniem(...)rodzaju wypełniaczami i poprawiaczami smaku i wyglądu, po podgrzaniu może zepsuć smak dania i być niestrawna. Makaron z curry nie ma zbyt dużo sosu, gdyż cały płyn powstały z kapusty wchłonął makaron. Pomimo braku sosu, ale dzięki kapuście pekińskiej danie jest dość wilgotne. Makaron z kapustą pekińską można urozmaicać i robić z dodatkiem np. około 250 ml dobrego przecieru
Kuchcik gotujeNaleśniki z młodą kapustą i marchewką to dobry pomysł na smaczny, letni obiad dla całej rodziny. Zazwyczaj naleśniki przygotowuję na słodko z dżemem lub twarogiem, ale coraz częściej podaję je z farszem warzywnym, na przykład ze szpinakiem lub porem. Dzisiaj zrobiłam naleśniki z młodą kapustą i marchewką . Do farszu dodałam też kawałek pora – białą część, natomiast żółty ser jest(...)elementem łączącym wszystkie składniki farszu. Naleśniki z młodą kapustą i marchewką to danie trochę pracochłonne, dlatego farsz można przygotować sobie dzień wcześniej, a następnego dnia tylko usmażyć naleśniki, zawinąć z farszem i ponownie podsmażyć. Młoda kapusta to bardzo smaczne warzywo, nie wymaga ona długiego gotowania, dlatego warto z niej korzystać, póki trwa na nią sezon. Farsz z młodej kapusty
Danka PichciChłopski garnek z młodą kapustą to rodzaj gęstej zupy. Jest to pyszne danie jednogarnkowe proste w przygotowaniu, pomimo, że jest tu trochę krojenia. Chłopski garnek z młodą kapustą to doskonały pomysł na obiad. Danie to zawiera w swoim składzie wiele warzyw, które doskonale się ze sobą łączą, a do tego kiełbasa i wędzony boczek nadają zupie ciekawego smaku. Taki pyszny(...)sycący chłopski garnek z młodą kapustą możemy przygotować z większej ilości składników i mieć obiad na dwa dni. Następnego dnia smakuje nawet lepiej. Przepis na chłopski garnek z młodą kapustą jest prosty, a wszystkie potrzebne składniki bez problemu kupimy w każdym sklepie. Danie to możemy przyprawić według własnego uznania, bardziej pikantnie lub mniej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Chłopski garnek
Danka PichciBiała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście to fajny pomysł na wielkanocne danie i nie tylko! Święta to idealny czas na wypróbowanie nowych przepisów, a biała kiełbasa to jeden z symboli świąt, dlatego też warto ją zaserwować na świątecznym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biała kiełbasa w połączeniu z kiszoną kapustą smakuje naprawdę ciekawie. To sycące i niebanalne danie z pewnością zachwyci(...)samych prostotą wykonania. Potrawę tą robi się naprawdę szybko i przyjemnie. Można ją podawać z dodatkiem świeżego pieczywa lub tradycyjnymi ziemniakami. Zapraszam na przepis! BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA NA KISZONEJ KAPUŚCIE – PRZEPIS Składniki 500 g białej kiełbasy parzonej 500 g kiszonej kapusty 2 cebule 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka majeranku 250 ml bulionu/wody sól pieprz oliwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepiski.plPierogi z kapustą i grzybami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Chorkówka, gmina Chorkówka, powiat krośnieński Sekretem smacznych pierogów z kiszoną kapustą jest odpowiednie przygotowanie nadzienia. Nie wystarczy ugotować kapusty. Po ugotowaniu trzeba ja odcisnąć, zmielić albo pokroić, a na koniec podsmażyć z cebulką i ugotowanymi suszonymi grzybami. Dopiero wówczas farsz nabiera pełnego smaku i odpowiedniej konsystencji. Po odpowiednim doprawieniu solą i pieprzem(...)można kleić pierogi. Dzisiejszy przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z Chorkówki. Panie w podobny sposób przygotowują też pierogi z białej kapusty. Pierogi z kapustą i grzybami – kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej ½ płaskiej łyżeczki soli 200 ml ciepłej wody 1 jajko Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 1 cebula tłuszcz
Trzeci talerzvotes) Młoda kapusta po alzacku Kapusta po alzacku ma wiele pysznych wersji, trochę jak nasze bigosy Mamy przecież bigos ze słodkiej kapusty, kwaśniej, słodko kwaśnej, po myśliwsku, ze śliwką , biały, oczywiście z młodej kapusty również.. .I wszystkie one są prawdziwe Więc nie będę jakoś się rozpisywać o jej pochodzeniu bo powstałby wpis na kilka stron. Wracając do kapusty(...)akurat ta wersja z młodego warzywa, smakuje najbardziej .. Pyszna i szybciutka w wykonaniu . Świetna jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Warto zrobić zwłaszcza, że właśnie sezon na młodą kapustę w pełni więc trzeba korzystać składniki: 1 młoda kapusta 100 g wędzonej słoniny sok z 1/2 małej cytryny 1 łyżka cukru ( można zastąpić miodem) 1 ząbek czosnku sól, biały pieprz
Ogrodnik w podróżyDzìś proponuję Wam szybki obiadek dla całej rodzinki. Łazanki z młodą kapustą to tradycyny przepis mojej mamy. Danie proste a zarazem cudownie smaczne. Poznajcie moją wersję tego dania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łazanki z młodą kapustą – składniki: 1 mniejsza głowka młodej kapusty 200 g makaronu łazanki 1 kiełbasa podwawelska ( okolo 250 g ) lub inna około 200 g boczku wędzonego parzonego(...)czubata łyżka masła 1 czubata łyżka mąki pszennej pęczek koperku 1 i 1/5 szklanki wody lub bulionu sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łazanki z młodą kapustą – wykonanie: Makaron gotujemy na pół twardo ( u mnie około 8 minut. Odcedzamy. Obraną cebulę drobno szatkujemy. Kiełbasę kroimy na plasterki około 0,5 cm. Tak pokrojone plasterki przekrawamy
Olcia gotuje!Pyszne danie obiadowe na każda okazje. Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście to jedno z moich ulubionych dan. Smakuje rewelacyjnie szczególnie w zimie. Mięso jest soczyste i tak miękkie, że można nim smarować chleb. Świetna propozycja na świąteczny obiad. Składniki: 4 plastry karkówki 1 duża cebula 2 średnie jabłka 1 kg kiszonej kapusty 3 suszone śliwki 2 ząbki czosnku 5 ziaren(...)zeszklić pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Do zeszklonej cebulki dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Kiedy czosnek zacznie intensywnie pachnieć, na patelnię dodać, odcedzoną kapustę kiszoną. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna można ją opłukać. Kapustę można również drobniej pokroić. Kapustę dobrze wymieszać z cebulą, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć 10 minut. Kiedy kapusta lekko
Pani M - kuchnia smakowitaMłoda kapusta po węgiersku. Przepyszne danie jednogarnkowe. Świeża kapusta w połączeniu z warzywami daje niesamowity smak przypominający leczo. Jest to świetny pomysł na obiad lub kolację. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po węgiersku- składniki: 1 główka młodej kapusty 2 średnie marchewki 1 mała cukinia 2 średnie czerwone papryki 250 gram kiełbasy np. podwawelskiej(...)koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku do zrobienia zasmażki: 1 łyżka mąki pszennej , 1 łyżka masła i 50 ml wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po węgiersku- wykonanie: Białą kapustę szatkujemy. Cukinię kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę o boku około 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach
Olcia gotuje!Bigos świąteczny. Przepis na świąteczny bigos z kiszonej kapusty. Cudownie przyprawiony domowy bigos z kiszonej i białej kapusty, z grzybami, cebulą, czosnkiem i chrupiącym boczkiem. Przepis na świąteczny bigos na mieszanym mięsie wieprzowym oraz delikatną wołowiną i różnymi gatunkami wędzonych kiełbas. Bigos gotowany od podstaw na esencjonalnym rosole z mięsa i warzyw. Jednym ze składników, który uwielbiam(...)rozpływające się w ustach. Przepis na ten bigos podaje użycie wieprzowiny oraz wołowiny, ale można dodać także kurczaka, jagnięcinę, cielęcinę, królika itd. Aby stworzyć bazę smakową potrzebne są warzywa: kapusta kiszona oraz słodka, cebula, marchew, korzeń pietruszki, seler, czosnek, por. Najważniejszym składnikiem świątecznego bigosu są przyprawy np.: kminek, ziarna jałowca, ziela i pieprzu, liście laurowe. Aby uzyskać wyjątkowy wędzony smak
Moja Książka KucharskaSurówka z czerwonej kapusty z koperkiem to bardzo zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty nie zajmuje dużo czasu. Można ją podawać od razu po zrobieniu, gdyż jest soczysta i nie wymaga długiego marynowania. Czerwona kapusta jest dość twardym warzywem i poszatkowana wymaga sporo czasu, aby zmiękła i stała się soczysta. Rewelacyjnym sposobem na soczystą surówkę(...)czerwonej kapusty jest jej tarcie na tarce o dużych oczkach. Proces ten sprawia, że wszystkie soki i cały smak wydostaje się na zewnątrz, a twarde liście kapusty miękną i surówkę można od razu podać do jedzenia. Świetnym dodatkiem do czerwonej kapusty jest świeży koperek, który oprócz smaku surówce nadaje pięknego aromatu. Surówka z czerwonej kapusty z koperkiem stanowi pyszny
Gotuj w domuJest to czas, kiedy na naszych polach nie ma praktycznie żadnych upraw. Natomiast w warzywniakach w zimie mamy warzyw i owoców do wyboru, do koloru! Dostaniemy bez problemu młodą kapustę, kalarepę, arbuzy, truskawki, maliny i inne letnie przysmaki. Nie są to bynajmniej produkty, które wyrosły w Polsce. Musiały pokonać do nas długą drogę. Jeśli zależy nam na tym, by żywić(...)warto zapamiętać, co należy do warzyw sezonowych w Polsce. Są to przede wszystkim warzywa kapustne, korzeniowe i bulwiaste, ale nie tylko. Oto lista najpopularniejszych polskich warzyw sezonowych w zimie: KAPUSTA BIAŁA I CZERWONA Kapusta to bardzo wartościowe warzywo, które w starożytności uznawane było za roślinę leczniczą. Zawiera wiele cennych witamin, w tym witaminę C. Szczególnie cenna jest kapusta czerwona, która
Wiszniówkatkę! Ten post nie jest sponsorowany przez Kuchnie Świata, po prostu dla ułatwienia życia podlinkuję Wam produkty, których używam i są sprawdzone :) Składniki główne: 4 główki dorodnej kapusty pekińskiej drobna sól - 1 szklanka soli na ok. 450g kapusty Do przygotowania pasty ryżowej: 2 szklanki wody 2 łyżki mąki z białego ryżu kleistego Windmill 2 łyżki cukru(...)dwie, wszystko zależy od poziomu pikanterii, jaki chcecie uzyskać. Wskazówka : Jeśli nie użyjecie pasty z fermentowanych krewetek - kimchi też się uda i będzie 100% VEGAN! Przygotowanie kapusty: Przyda się duża miska. Główki kroimy na pół, najlepiej przeciąć tylko trzon kapusty i delikatnie rozerwać na pół liście, a następnie naciąć trzon na ok. 3 cm od dołu
Spektrum Smaku